Star Wars Univerzum

Mérd fel Star Wars tudásod középhaladó tesztünkkel!

2020. május 05. - Rebel Alliance

Május 4 mindig is a Star Wars rajongók egyik kiemelt napja volt, „Az erő legyen veled!” „May the force be with you!” és a „May the fourth be with you!” Május negyedike legyen veled! áthallás kapcsán. De májusban van egyébként a SW Univerzum másik nagy ünnepe is, hiszen 1977 május 25-én volt az Egyesült Államokban a legelső Star Wars premier-bemutató, mintegy 32 helyszínen. A kettős ünnep miatt két teszttel szeretnénk meglepni olvasóinkat, az egyik egy középhaladó teszt (efféle bemelegítés) alig 10 kérdéssel jelen posztunkban érhető el, a másik a haladó teszt (nagyobb kérdésszámmal) a későbbiekben kerül megjelentetésre.

SW teszt középhaladóknak

Csak bátran a kitöltéssel és az Erő legyen veletek!

starwars_logo.jpg

2020.05.05.0:27

Star Wars: Skywalker kora [kritika]

A Star Wars Univerzum 2019 decemberében egy teljesen új kánon résszel bővült, mégpedig J.J.Abrams rendezésében és a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) címet kapva. Ezzel a számozott fejezeteket tekintve a kilencedik, összesen pedig a tizenegyedik egész estés Csillagok háborúja epizód került a mozikba, mivel 2016-ban és 2018-ban egy-egy spin-off résszel is gazdagodott a franchise (Rogue One + Solo: A Star Wars Story). A hardcore fanok már hónapok óta számolták a napokat a bemutatóig, de még a kevésbé elkötelezettek és megszállottak is az év egyik legjobban várt filmjének tartották. Most végre megnézhettük, hogy aztán tágra nyitott szemekkel kíséreljük meg befogadni 142 percen keresztül mindazt a látvány-orgiát, amit a Disney csapata összehozott nekünk.

skywalker_kora1.jpg

Mi tagadás: valóban inger-gazdag és izgalmas lett a végeredmény: rengeteg kalanddal, fantasztikus helyszínekkel, üldözésekkel, száguldással (felszínen és az űrben), csatákkal, konfliktusokkal, sírással, nevetéssel, megható pillanatokkal és óriási meglepetésekkel. J.J.Abrams a VII. rész után (Az ébredő Erő) újra lehetőséget kapott arra, hogy elkápráztassa a messzi-messzi galaxis rajongóit. Hogy sikerült e neki, nézőpont kérdése (de posztunk végére kiderül erről a mi álláspontunk is).

Az elkövetkezőkben spoileres lesz elemzésünk, így aki még nem látta a IX. epizódot és szeretne meglepődni annak fordulatain, az itt álljon meg és csak összegzésünket olvassa el a poszt legvégén.

Ami az alaptörténetet illeti, meglehetősen egyszerű: egy évvel Last Jedi cselekménye után, a Leia vezette ellenállás az Ajan Kloss nevű dzsungelbolygón berendezkedve a váratlanul felbukkanó Palpatine felkutatására és elpusztítására készül. Kylo Ren ugyanis már megtalálta az ősi Sith bolygón, az Exegolon bújkáló félholt uralkodót és szövetségre is lépett vele. Céljuk a Galaxis feletti teljhatalom megszerzése, melyhez komoly segítség számukra a titokban megépített, hatalmas csillagflotta (mely szintén az Exegol bolygón "parkol" teljes titokban). Arról, hogy miként lehet életben Palpatine - amikor 30 évvel korábban Darth Vader egy mély aknába dobta a Halálcsillagon és fel is robbant (mellesleg maga a Halálcsillag is) - az égvilágon semmilyen magyarázatot nem kapunk. Él és kész, vagy legalábbis valami gép segítségével félholtként vegetál. Arra sincs magyarázat, hogy kik, miből és hogyan építették meg a sok száz hajóból álló csillagflottát, illetve kik szolgálnak ezeken a hajókon. Nem kevés emberről van szó: minimum százezrekről. Ennyi katona kell a hatalmas csillagrombolók működtetéséhez.

skywalker_kora2.jpg

Poe, Finn és Csubakka egy kémtől tudják meg, hogy Palpatine mire készül és értesítik Reyt, aki az Ajan Klass dzsungelében képezi magát Jedivé Leia irányításával. Rey a hír hallatára abbahagyja a képzést és a kis csapattal nyomozásba kezd az uralkodó hollétéről. Ehhez az első lépést az ő segítségével teszik meg: Rey egy korábban Luke -tól kapott Jedi-iratban bukkan egy tárgyra (tőrre), mely a rajta lévő sith feliratok segítségével elvezethet egy útkeresőhöz, mely megmutatja majd az utat az Exegolra (Palpatine rejtekhelyére). Vagyis: egy tárgyat kell megtalálniuk, mely egy másik tárgyhoz vezet el, ami meg az uralkodóhoz vezet el. Nagyon eredeti. :) Szó mi szó, Abramsék dolgozhattak volna ezen kicsit többet, hogy hangyányit értelmesebb legyen az egész.

A következő (sorrendben harmadik) helyszín - az Exegol és Ajan Kloss után - a Pasaana sivatagbolygó, ahol Rey, Finn, Poe, C-3PO és Csubi a sith tőrt Lando Calrissian (Billy Dee Williams) segítségével keresi és találja meg, egy sivatag alatti veremben (egy gigantikus kígyó mellett). Mondjuk az elég furcsa, hogy éppen ott szenvednek balesetet - felborulva járművükkel az őket üldöző rohamosztagosok miatt - ahol a felszín alatt a tőr rejtőzik (a korábban azt ellopó Ochi elhagyott járműve mellett). Viszont láthatunk Jango Fett és Boba Fett mintájára (és Mandalori módra) repkedő rohamosztagosokat, ami újdonság a kánonrészekben (és nagyon látványos). Kár, hogy Lando szerepe ezúttal határozottan mérsékelt (de legalább felbukkan).

Ami az események alakulását illeti. a fő gond az, hogy a sith tőr újra elveszik és bár a rajta lévő sith feliratot C-3PO megőrzi memóriájában, programozása nem engedi a tiltott nyelvű szöveg kiadását. Reyéknek muszáj valahol töröltetniük és újraindítaniuk a droid memóriáját, hogy megismerjék a szöveget (mely az útkeresőhöz vezeti majd el őket). Közben a sivatagbolygón összecsap Rey és Kylo, de erőpróbájuk döntetlen, viszont a ren lovagjai elviszik Csubakkát és az Ezeréves sólymot. (Előbbiről kezdetben azt hiszik, hogy meghalt.)

Az új, negyedik helyszín, a havas Kijimi bolygó, ahol a csinos Zorii Bless (Keri Russell) Poe régi ismerőse (korábbi csempésztársa) segít kiszedni C-3PO memóriájából a sith szöveget. A film egyik megható pillanata ehhez a jelenethez kapcsolódik, amikor az android memória-törlése előtt még végignéz barátain. (Igen, még egy gépnek is lehetnek barátai.) A kinyert szövegből kiderül: az útkereső a Kef Bir bolygón található, ahol az elpusztított Halálcsillag romjai közt kell keresniük. A Kef Bir bolygó felkeresése előtt azonban Rey, Poe és Finn előbb megkísérlik kiszabadítani Csubakkát Kylo Ren csillagrombolójáról. (Ez a film ötödik helyszíne.)

A birodalmi hajón tudja meg Rey, hogy valójában Palpatine unokája (vagyis az uralkodó fiának a gyermeke) és szülei a gonosz sith nagyúr elől rejtették el annak idején kislánykorában a Jakkun. Itt azért egy jelentős "áthallás" érezhető a Jedi visszatér cselekményével, hiszen abban is egy gonosz nagyúr, Darth Vader elől rejtik el fiát egy másik sivatagos bolygón, a Tatooine -on. Ettől a ponttól egyébként egyre több párhuzam fedezhető fel a VI. epizód és a IX. rész között. A csillagrombolón nagy meglepetésre Hux tábornok a felkelők mellé áll, bár mint mondja nem ügyük, hanem Kylo Ren ellenessége miatt. Megjegyzendő: Hux a VIII. részben még kulcsfigura, mondhatni Snoke majd Kylo Ren jobb keze, ám Abrams a IX. epizódban jelentősen lefokozza: a Skywalker korában csupán egy sima katona vezető a sok tábornok között. Árulása sem túl elegáns: egyszerűen segíteni próbál Rey csapatának, majd később egyetlen lövéssel elintézik. A karakter megérdemelt volna valami komolyabb jelenetet, mondjuk valamilyen hősies küzdelmet és látványos halált. Érezhető, hogy Abrams és Rian Johnson kölcsönösen marginálják egymás figuráit: Snoke -ot Rian Johnson öleti meg megalázó egyszerűséggel, Huxot pedig Abrams iktatja ki ugyancsak meglepően snassz módon.

skywalker_kora3.jpg

A film talán legkiemelkedőbb jelenete Kef Bir bolygón, a hatodik helyszínen bontakozik ki, amikor Rey és barátai találkoznak előbb Jannah csapatával, majd a Halálcsillag lezuhant romjaival. Jannah (Napomi Ackie) szép fiatal nő, akiről kiderül: éppen ugyanúgy került fiatalon a birodalmi rohamosztagosok közé, mint Finn. Segítenek tehát egymáson: Jannah elvezeti őket a Halálcsillag romjaihoz, a felkelők pedig maguk közé fogadják a lány csapatát. Ami a Halálcsillagot illeti: az igaz, hogy 35 évvel korábban (Y.e.4-ben, a Jedi visszatérben)) a felkelők felrobbantották, de egyrészt a filmben jól látható módon totál szétrobbant, másrészt még ha a detonációban nem is szakad volna atomjaira, szinte nulla lett volna annak esélye, hogy egyes részei ne a világűrbe, hanem épp egy közeli bolygóra essenek (amelynek légkörében amúgy is teljesen szétégtek volna, a felszínhez közeledve). De lépjünk most ezen túl: Rey eljut a viharos tengerparton fekvő Halálcsillagra és meg is találja az uralkodó egykori tróntermének roncsai közt az útkeresőt, ám ekkor felbukkan Kylo Ren és megsemmisíti azt.

Rey és Kylo összecsapása látványos fénykard párbajt hoz, melyben percekig izgulhatunk a hihetetlen háttér előtt zajló küzdelem jól kidolgozott (és kigyakorolt) fordulataiban. Végül Kylo Ren győz, ám diadala pillanatában a haldokló Leia képe villan be előtte, így megzavarodik egy másodpercre, Rey pedig leszúrja. A borzalmas fejlemény mindkettejükben kioltja a haragot: Rey meg is bánja tettét és az Erőt felhasználva (kézrátétellel) meggyógyítja Kylot, majd gyorsan távozik, mégpedig az Ahch-To -ra, ahol annak idején Luke -ot ismegtalálta. Közben Kylo Ren összeszedi magát és a tengerbe dobva fénykardját a jó oldalra áll. Megjelenik előtte édesapja, Han Solo, aki szintén erre biztatja. Kettejük jelenete a második megható scene. (Nagyon jó újra látni Harrison Fordot Han Soloként, még ha csak egy percre is bukkan fel.)

skywalker_kora4.jpg

A hetedik helyszínen, az Ahch-To bolygón Rey találkozik Luke kivetülésével, melynek során a Jedi rábeszéli a lányt, hogy az önkéntes visszavonulás helyett menjen el űrhajójával Palpatine bolyójára az Exegolra és számoljon le az uralkodóval. Újabb párhuzam a Jedi visszatérrel:a végső csata előtt (mely a Jediben az Endoron és a Halálcsillagon, itt pedig az Exegolon zajlik) a jó oldal utolsó reménysége (a VI. részben Luke, itt pedig Rey) elszánja magát mesterei kivetülése előtt, hogy leszámol a gonosszal. A leszámolás azzal veszi kezdetét, hogy Rey valóban elrepül az Exegolra és ezzel megmutatja annak helyét felkelő társainak is. Közben Palpatine is aktivizálja magát: Kylo Rent és Hux tábornokot simán pótolja Pryde tábornokkal (Richard E. Grant) majd megsemmisítteti vele a Kijimi bolygót (afféle erődemonstrációként). Itt is érdemes megállni egy pillanatra: ez az első eset, hogy nem a Halálcsillag vagy Strakiller pusztít el egy egész bolygót, hanem egy sima csillagromboló. A kérdés: ezt így hogy? Felvetődik az emberben: mi a fenéért bajlódtak több részen át Halálcsillagok meg Starkiller-ek megépítésével, ha egyszer planéták megsemmisítésére ugyanígy alkalmas egy szimpla birodalmi romboló is? A IX. epizód forgatókönyve és Abrams csapata egyetlen laza tollvonással teszi nevetségessé a korábbi SW sztorikat 1977 -ig visszamenően. Azért erre nagyon nehéz bármi is mondani; még az olyan vérszegény magyarázatokkal is, hogy esetleg ez egy forradalmi technológia, amit éppen most fejlesztettek ki. (Khm. Mi meg hülyék vagyunk.)

Megemésztve a bolygó-megsemmisítő csillagromboló eszementségét, következik a film záróhelyszíne, az Exegol bolygó, a Sith lovagok ősi planétája. Kinézete a mesék világát idézi: kősziklákkal teli, kihalt vidék, melynek központját egy sötét, hatalmas szobrokkal teli óriás-barlang, ahol egykoron a sithek gyűltek össze. Ne feledjük: a SW enciklopédia szerint a sith kultúra nyelv és vallás majdnem olyan ősi, mind a Jedi, hiszen 24 ezer évvel Yavin előtt egy Jedi belháború nyomán jött létre, a sötét oldalra állt Jedik révén. Az Exegolon vegetál Palpatine is, bár nem világos, hogy milyen formában: mintha élne is meg nem is, egy gép működteti, mely nélkül valószínűleg nem bírna kommunikálni senkivel. A hatalmas barlang-teremben hívei veszik körül, sok száz sötét alak, akikről szintén nem tudni hogy kicsodák, élők e vagy holtak?

Rey mindenesetre találkozik az uralkodóval, aki arra biztatja ölje meg őt és fogadja be szellemét, hogy aztán sith lovagként a galaxis ura lehessen. Közben megérkezik Kylo Ren is, aki mostantól Ben Solo inkább és miközben Reyhez igyekszik legyőzi fénykardjával a ren lovagokat. Végül ketten szállnak szembe az uralkodóval, de Palpatine elszívja energiáikat, élővé válik és ereje teljében energia-villámokat küld a közben megérkező lázadó hajókra. Ez újabb értelmetlenség, hisz korábban soha nem fordult elő, hogy bármelyik sith is energianyalábokkal romboljon komplett űrhajókat. Itt már tényleg a mesék világában vagyunk, szinte azt várjuk mikor bukkan fel egy griff-madár, hátán az űrhajókra nyilazó Pán Péterrel és egy tűzokádó sárkány.

skywalker_kora5.jpg

A film vége kicsit összevisszaságba fullad: miután Ben Solot az uralkodó messzire repíti, Rey testébe beleköltözik a Jedik szelleme, így a lány megerősödve illetve két fénykardot ragadva végül legyőzi Palpatine -t (visszasugározza belé a sithek erejét és a gonosz uralkodó energia nyalábjait). WTF? Ezek után kimerül és elhagyja életenergiája. Viszont a súlyosan sérült Ben odatántorog mellé és megmenti: átadja neki saját életenergiáját. A nemes tettbe viszont ő hal bele, de előtte még megcsókolják egymást Reyel. Egy modern Rómeó és Júlia jelenetnek vagyunk tehát tanúi egy teljesen zavaros és meseszerű scene keretei között. Mondhatni: totál katyvaz az egész. A küzdelmes barlangbeli eseményekkel párhuzamos a bolygó légkörében is zajlik a harc: a felkelőkhöz csatlakozó sok száz űrhajó legyűri a birodalmi flottát. Az egyik csillagrombolóra lovakkal (?) érkeznek a lázadók (mégpedig Finn és Jennah) csak hogy még röhejesebb legyen az egész. A lényeg: győz a felkelés, meghal az uralkodó de sajnos elveszítjük a jó útra tért Ben Solot is. (Újabb párhuzam: a VI. részben Darth Vader is csak közvetlen halála előtt hagyja ott a gonosz oldalt.)

A legvégső jelenet a Tatooine -ra visz el bennünket: Rey itt keresi fel a Lars farmot, a helyet, ahol Luke felnőtt. Itt temeti el Luke és Leia fénykardjait és itt mondja ki először teljes nevét is (egy arra járó érdeklődő kérdésére), mégpedig azt, hogy Rey Skywalker. Sajnos ez is túl patetikus plusz nem is túl egyértelmű, mivel a legkevésbé sincs rokoni kapcsolata a Skywalkerekkel, max eszmei alapon.

Összegzés - summatio

A Skywalker kora egy nagyon látványos, de rettenetesen átgondolatlan és koncepciótlan film, rengeteg logikátlansággal, nagyon sok hibával és meseszerű, hiteltelen elemmel. A forgatókönyve lehetne egy első-filmes, ifjú hollywoodi tanonc kísérlete is arra vonatkozóan, hogy valamelyik filmstúdió szóba álljon vele egy pár ezer dolláros tanulmányi ösztöndíj megbeszélése erejéig. A legkevésbé sem érződik az egészen, hogy a készítők profi módon, kellő időt szánva a script -re, komolyan vették volna feladatukat. Megdöbbentő mindez, főleg ha belegondolunk, hogy tízmilliók várták a IX. epizódot a Föld minden kontinensén és 300 millió dollárt emésztett fel a film elkészítése. Ekkora budget mellé telhetett volna egy jó forgatókönyvre és egy jól megírt sztorira.

Ami pozitívum az tényleg a látványvilág, mert a hét helyszín rengeteg izgalmas kalanddal ajándékoz meg bennünket. Akadnak kiemelkedő alakítások is, számomra például Daisy Ridley játéka átlagon felüli ebben a részben. Adam Driver jelenléte ebben az epizódban halványabb és a többiek is gyengécskék, kivéve talán Oscar Isaac -et (aki a harmadik trilógia szerintem legjobb karakterét formálja meg) és szegény Carrie Fishert, akinek megjelenésén és halálán nehéz könnyek nélkül túllépni.

Ha a IX. epizódot a többi 10 résszel vetjük össze: nemigen sorolhatjuk az élmezőnybe (a klasszikus epizódok közé) sokkal inkább a középkategóriás fejezetek szintjén a helye. Beelőzi szerintem a Baljós árnyakat, a Klónok támadását, a Solo-filmet, és a Last Jedit is, de az Ébredő Erőnél csak egy hajszállal jobb (igen tudom, a hetedik rész egy másolás-halmaz, de akkor is hitelesebb a forgatókönyve és látványban meg nem annyival rosszabb). A Skywalker korának hatodik helyezése (a 11 részes listán) egyáltalán nem rossz, bár tény, hogy sokkal többet vártunk tőle. Most egészen 2022-ig nem jelenik meg új kánon-rész, így jó ideig csámcsoghatunk még az eddig elkészült 11 epizód hibáin és erősségein (köztük a IX. epizód értékelésén).

Mérleget vonva: a Skywalker korát ajánlani tudjuk a látvány-filmek kedvelőinek és a Star Wars fanoknak is, ha képesek elfogadni, hogy ezúttal nem kapnak koherens, logikus és jól felépített történetet. Viszont a kalandok sora sok mindenért kárpótol bennünket, elvégre mégis csak egy baromi látványos és különleges fantázia-világba repít bennünket egy messzi-messzi galaxisba. 

Felhasznált anyagok:

starwars_logo.jpg

2019.12.27.02:00

The Mandalorian - Star Wars sorozat Mad Max stílusban [45.]

Sokféle módon közelítették már meg a Star Wars világát - voltak gyerekmesék (pl Baljós árnyak, Klónok támadása), volt háborús dráma (Zsivány Egyes) és rendhagyó formabontás is (Utolsó Jedik) - így talán kevéssé meglepő, hogy a Disney+ nemrégiben induló streaming csatornáján futó The Mandalorian című minisorozatban Mad Max jellegű a megközelítés. [A sorozatról bővebb és folyamatosan futó tájékoztatást a mandalorian blog ad.]

mandalorian_poster.jpg

A Disney Company november 12-én indított el a Disney plust és rögtön egy nagy dobással kezdtek: Jon Favreau készítésében, kitűnő rendezők felkérésével elkezdték vetíteni a The Mandalorian című élő-szereplős Star Wars sorozatukat, melyet tízmilliók kísérnek nyomon azóta is. Sajnos a Disney+ egyelőre csak az angolszász országokban fizethető elő, így pl az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, de azért így is megszerezhetőek a péntekenként vetített 30-35 perces epizódok.

Ami a sorozat jellegét illeti, maga Favreau nevezte Mad Max stílusúnak, mikor arról nyilatkozott, hogy mennyire szereti a Csillagok háborúja sötétebb, bizarabb oldalát. A Mandalorian jelenleg a harmadik részénél jár (ezt láthattuk most pénteken, november 23-án). A főszerepet Pedro Pascal játssza, igaz nem sokat láthatunk a chilei származású 44 éves színészből, lévén, hogy a mandalori - akit alakít - karakteréből adódóan végig csak sisakban látható. További szereplők a sorozatban: Carl Weathers, Gina Carano, Werner Herzog, Nick Nolte, Giancarlo Esposito, Omid Abtahi.

mandalori_beskar.jpg

A történet a Jedi visszatér cselekménye után 5 évvel kezdődik, amikor a felkelés már megdöntötte az uralkodó hatalmát és a Galaktikus Birodalom szétesett. A Galaxist a hadurak és helyi bandavezérek uralják és ezekben az években még nem bukkan fel a VII.epizódban már erősnek tekinthető Első Rend. Az első részek történetének helyszíne nem ismert (de biztosan egy sivatagbolygó), valahol a Galaxisban. A középpontban egy mandalori harcos áll (Mando'a) az ő kalandjait követhetjük nyomon. De kik is azok a mandaloriak?

A mandaloriak valamikor a Yavini csata előtti évezredekben a Galaxis egy adott protektorátusban éltek, volt fővárosuk és saját vallásuk is, ám idővel konfliktusba keveredtek a Köztársasággal, így egy végső háborút követően (melyben veszítettek), szétszóródtak a Galaxisban. A taung fajba tartozó mandaloriak életmódot váltottak, és zsoldosokká - fejvadászokká lettek. Innentől sajátos vallásuk kis közösségek kialakítására és állandó sisak-, illetve fegyver-viselésre kötelezte őket. Lételemük lett a harc, melyet egyénenként, haszonért vállalnak, de amiből közösségeik vezetői is részesülnek. Fizetségük többnyire valamiféle különleges fém (acél?), mely legfőbb értéküket, beskar páncéljukat is alkotja. A Sithek és Jedik után a mandaloriak a Galaxis legjobb harcosai: kitűnően bánnak lőfegyvereikkel, késeikkel, rendelkeznek különleges fegyverekkel (pl lángszóró), sisakjuk révén látnak a sötétben is és mesterei a rejtőzködésnek illetve a kézitusának. Ruházatuk egy fajta sajátos páncélzat is, mert nagyon sokféle támadással szemben megvédelmezi őket (anyaga, neve: beskar).

mandalori2.jpg

A mandaloriak a Star Wars kánon-részeiben is felbukkannak: például a Klónok támadásában Jango Fett gondoskodik a klónhadsereg legyártásáról, amihez ő maga adja a genetikai mintát. (A klónsereg sisakjai hasonlítanak is a mandaloriak sisakjaira.) Később a Birodalom visszavágban Boba Fett (mint mandalori fejvadász) viszi el Han Solo széntömbbe fagyasztott testét Jabbának. A mandaloriak a Galaktikus Birodalom idején többnyire a birodalomnak dolgoznak, de valójában mind a Stheket, mind a Jediket megvetik.

A sztori legfőbb szereplője Mando'a több küldetést is elvállal, melyek közül a legfontosabban egy fura, de a Star Wars világban nagyon is ismerős kis lény "leszállítása" a megrendelőknek (mely megrendelők egyébként az összeomlott birodalom emberei). Spoiler nélkül csak ennyit árulhatunk el a történetről (és annak első három epizódjáról).

mandalori_karakterek.jpg

A The Mandalorian szereplői: Carl Weathers, Werner Herzog, Pedro Pascal, Gina Carano

A Mandalorian egy látványközpontú, akciódús, rövid kis történetekből álló kalandfilm-sorozat, mely hangulatában ugyan kevéssé emlékeztet a Star Wars világára, ám számtalan eleme és karaktere a Csillagok háborúja Univerzumából származik. Jon Favreau az első évadot írta meg egyelőre, melynek mind a 8 epizódjához megnyert egy-egy külön rendezőt. Az első évad legutolsó részét december 27-én vetítik majd. A következő évad előkészítésben áll és valószínűleg januárban szintén levetítésre kerül majd. Alig várjuk!

Posztunkhoz nyújtott szakmai támogatásért köszönet a mandalorian blognak!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.11.23.(13:10)

Star Wars: The Rise of Skywalker | Final Trailer [44.]

Elkezdődött a visszaszámlálás, már csak 42 nap és itt a Star Wars IX. epizódja, a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) melynek látványos előzetese rendesen felkorbácsolja mindenkiben az érdeklődést.

Ami biztos: J.J. Abrams inger-gazdag helyszíneket és egy fordulatos történetet fog nekünk bemutatni decemberben, baromi látványos jelenetekkel "megfűszerezve". Ami viszont a kérdéseket illeti, azokból bőven van találgatnivalónk.

Az első mindjárt az, hogy Palpatine valóban visszatér e főszereplők közé és ha igen, milyen formában. Hangját halljuk ugyan a bejátszásban, de a kétségek azért bennünk vannak. A Last Jediben meghal a régi főgonosz (Snoke) és ideiglenesen (?) Kylo Ren lép a helyére, de valódi legfőbb nagy úr nélkül nem maradhat a sorozat.

Aztán nagy kérdés, hogy mihez kezdenek Kylo Ren alakjával, mely karakter az egyik legérdekesebb a harmadik trilógiát tekintve. Ugyancsak ide tartozik Rey alakja is, akinek származásáról és múltjáról a 7. epizód óta folytatnak találgatásokat világszerte a hardcore rajongók.

Óriási kérdőjel a trilógia lezárásának módja is, hiszen most egy történetfolyamot kell(ene) úgy befejezni, hogy az méltó legyen a franchise örökségéhez és az egész kultikus Star Wars univerzumhoz.

A VIII. epizód végére az Ellenállás egy alig maroknyi kis csapatra szűkült, akik simán elfértek a Millenium Falcon fedélzetén. Mondhatni vesztésre áll ügyük, az Első Renddel és Kylo Ren - Hux tábornok vezette sereggel szemben. Érdekes lesz megtudni, hogy miként oldják majd meg Abramsék ebből a vesztes helyzetből a happy end -et, ami trilógia-zárásként borítékolható.

A felsorolt alapkérdések mellett persze ezernyi talány foglalkoztathat bennünket, ha a IX. epizódra gondolunk: milyen új lényekkel találkozunk majd, milyen lesz a fénykard-párbaj Rey és Kylo Ren között, hogyan kerülnek egy oldalra (ha valóban ez történik majd), mi lesz a sorsa a többi kulcsszereplőnek: Finnek, Poe Dameronnak és igaz e az a pletyka, hogy Hona Solo valamilyen formában újra visszatér?

Nem kell sokat várnunk: 2019 december 19-én minden(ki) derül. Addig is az Erő legyen veletek!

Star Wars filmek blogja

A Star Wars filmek műfaji besorolása [43.]

Örök vitatéma a rajongók és Csillagok háborúja fanok körében, a Star Wars filmek műfaji besorolása, mely mindenkinek feladja a leckét. Igazából, még a nagy, külföldi filmes portálok is gondban vannak ezzel: az IMDb az SW filmeknél a következőket tünteti fel: "Action, Adventure, Fantasy", a Rotten Tomatoes pedig így jelöli a sorozatot: "Action & Adventure, Drama, Science Fiction & Fantasy". Mindezekkel ellentétben, nálunk, Magyarországon az "űropera" meghatározás terjedt el. Némi mentség ehhez a baromsághoz furcsa megjelöléshez, hogy nem tőlünk, magyaroktól ered, először 1941-ben egy Wilson Tucker nevű szerző használta, a "szappanopera" (mint olcsó, színvonaltalan mű) science-fiction megfelelőjeként. Tőle vette át aztán az egész világ és sajnos a hazai terminológia is ezt a meglehetősen pejoratív csengésű besorolást. De komoly rajongó nem nevezi a Star Wars univerzumot űroperának, már csak azért sem, mert nem olcsó és nem színvonaltalan szappanoperának tartja a Csillagok Háborúja világot.

swix.jpg

Marad tehát a kérdés: minek, milyen műfajúnak tekinthetjük a Star Wars filmeket? Épp 137 nappal a legújabb, IX. epizód premier-bemutatója előtt érdekes tisztázni ezt a feladványt. Az első, ami felmerül az a sci-fi, mely a science fiction szavak lefordításából tudományos fantasztikumot takar. Ám gondoljuk végig: TUDOMÁNYOS fantasztikum; igaz ez erre a történetfolyamra? Nálam a tudományos rész már a klasszikus epizódoknál megdől, amikor hangosan süvítenek a világűrben a birodalmi TIE fighterek (a világűrben!!!), illetve amikor a Birodalom visszavágban az Ezeréves Sólyom egy aszteroidán élő óriásszörny gyomrában landol, majd a Hanék űrruha nélkül mászkálnak a gyomrában, földi gravitáció és légnyomás mellett. De persze tele van ilyenekkel az egész, főleg az újabb és újabb részek nyomán vizsgálva a képtelenebbnél képtelenebb baromságokat. Az egyik kedvencem az új részek közül az R1 végén látható, a 127. percben, amikor Darth Vader a felkelők egyik hajójának végében állva tekint a távozó (elmenekülő) lázadók korvettje után (melyen épp magukkal viszik a Halálcsillag tervrajzait), miközben fittyet hány a világűr törvényeire (mint hőmérséklet, nyomás ...stb) és köpenyét lobogtatja a szél (a szél!!!). Akinek nem ugrana be, íme az említett jelenet:

r1.jpg

r1_2.jpg

Mégis ezt a kis "apróságot" leszámítva ez az egész sorozat egyik legjobb jelenete. De TUDOMÁNYOSNAK azért bajosnak lehetne nevezni. Csakúgy, mint a Last Jediben Leia röpködését a világűrben, vagy a fénykardokat és azt az elhanyagolható érdekességet, hogy a Star Wars univerzum MINDEN bolygóján és helyszínén hajszálra ugyanannyi a gravitáció, a légköri nyomás, illetve levegő-összetétel, mint a Földön. Ha tehát a Star Wars nem sci-fi, akkor mi?

A sok tudománytalanság miatt lehetne szimplán mesének is nevezni, de ez megint túlzás lenne, hiszen a történetfolyam és a jelenetek egy logikusan felépített és alapvetően reálisnak mondható sztorira vannak "felfűzve", hihető összefüggésekkel, valósághű célokkal. Ha viszont nem űropera, nem sci-fi és nem is mese, akkor mi maradt? Lehetne "Fantasy" ami a "mese" mitikus változata vagy dráma, ami viszont túl komor, a Csillagok háborúja mozik könnyed világához mérten (kivéve talán az R1-et). A Fantasy -ra visszatérve: a valódi Fantasyk központi témája mindig maga a misztikum, a meseszerű történetvezetés, a lények és varázslatok világa. Ehhez szerintem a Star Wars túl életszerű alkotás, hiszen egy elnyomó birodalom és az ellene lázadó felkelők harcára épül, melyben mindkét oldalon harcosok és hősök küzdenek, valós, realisztikus célokért (pl a szabadságért és az igazságért). Az alapkérdés tehát még mindig nincs megfejtve: milyen műfajba sorolható a Star Wars?

Első generációs Star Wars rajongó vagyok, vagyis 1979-ben az első magyarországi Csillagok háborúja bemutatón is már jelen voltam (augusztusban), amire roppant büszke vagyok - igaz, csak kisgyermekként ültem a nézőtéren (a szüleimmel), de egy életre "megfertőzött" ez a világ - és azóta is minden egyes SW részt láttam (mindet tucatszor vagy még többször). A Star Wars epizódok tekintetében magam is kialakítottam a saját sorrendemet, mely nagyjából egyezik a blog saját értékelési listájával. A műfaj kérdése tehát lényeges számomra és hosszú mérlegelést igényelt.

ujsag_79_starwars.jpg

Rebell Alliance és Han Solo. szerkesztőtársaimmal konzultálva végül az a vélemény alakult ki bennünk, hogy a Csillagok háborúja egy külön műfajt teremtett, mégpedig az "űr-kalandfilm" műfaját. Mielőtt kritikai támadásokkal esnétek nekem, billentyűt ragadva a dehonesztáló kommentek mielőbbi szöveges formába öntésével, némi magyarázatot adnék a dologhoz.

A "kalandfilmek" többsége romantikus hangulatvilágban, a jó és rossz klasszikus küzdelmeit bemutatva, hősökkel, kosztümös egzotikummal fűszerezve szerethető sztorikat mesélnek el számunkra. Ezek a jelzők pedig nagyon is helytállóan alkalmazhatóak a Star Wars filmekre. Ha tehát a lehető legegyszerűbben kellene fogalmaznom, úgy azt mondanám: a Csillagok háborúja mozik kalandfilmek; ha pedig ezt kiegészíteném némi pontosítással, akkor űr kalandfilmek. 

Lehetőséget biztosítunk szavazásra is a kérdésben, de azt is kiemelnénk, hogy lehetőség van Star Wars tudásotok felmérésére is, mégpedig két teszt kitöltésével. Ha pedig tetszett a poszt, csatlakozz Facebook közösségünkhöz is.

Tesztek:

A szavazás állása 1000 oldal-megtekintés és 96 szavazat után: 30-an tekintik kalandfilmnek az SW univerzumot, 29-en sci-finek tartják, 22-en fantasynak, 8-an űroperának, 4-en egyszerű mesének és 3-an drámának.

starwars_logo.jpg

2019.08.03.(14:53)

The Rise of Skywalker (2019) [42.]

Az év egyik legnagyobb Star Wars eseményén, a SW Celebration ünnepségsorozaton (Chicagoban) péntek este bemutatták végre azt a 13 képkockából álló, alig két perces, első Csillagok háborúja előzetest, mely a franchise IX. epizódját, a The Rise of Skywalker -t promótálja. A cím is csak most lett nyilvános, péntekig erről csak a Walt Disney legfelső köreiben tudtak.

Ahogyan előző posztunkban is ígértük -- mely magáról az ünnepségről szólt -- gyors-elemzéssel véleményezzük a rövidke bejátszást. Amit elsőként kiemelnénk, az a címválasztás. Ez annyiban érdekes ugyanis, hogy az elmúlt évek rendezői koncepcióihoz (J.J. Abrams, Gareth Edwards és Rian Johnson direktori megközelítéseihez) két szándék is kapcsolódott a rajongók részéről: az egyik távolítani szeretné a történetfűzést a Skywalker családtól (mondván: a Star Wars nem azonos velük), a másik pedig elképzelni sem tudja a Csillagok háborúja kánont, a Skywalkerek nélkül. Most a IX. rész címválasztásával egyértelművé vált az utóbbi koncepció átmeneti győzelme (a legújabb epizód "erejéig").

rise_of_skywalker1.jpg

A második kiemelendő dolog: az oldschool  rajongók és újítók közti törésvonal megkerülése, az előbbi tábornak való kedvezés szándékával. Úgy tűnik ugyanis, hogy J.J.Abrams ezúttal is a régi rajongótábort választotta, ám ezúttal a direkt fanservice helyett (amit a VII. részben mutatott) óvatosabb és finomabb szimbolikával nyúl a témához. Ezt mutatja, az előzetesben felbukkanó rengeteg SW stílusjegy, mint a Millenium Falcon megjelenése, a régi szereplők "elővétele" (Leia, Lando, Palpatine), a Halálcsillag romjainak mutatása és például az egyik képkockán felbukkanó medál, melyet az Új reményben, vagyis az 1977-es IV. epizódban láthattunk utoljára.

rise_of_skywalker4.jpg

A Star Wars Celebration beszélgetéseiben -- Steven Colbert ügyes moderátori fellépése közben -- kiderült az is, hogy Abrams több helyszínt és több különleges lényt is pakolt az új részbe, ami várhatóan színesíti majd a látványképet és kicsit szintén sztarvarszosabbá teszi az egészet (megint csak kedvezve a hardcore rajongóknak). [Köszi J.J.] Egy teljesen új SW lényről máris tudunk, a neve Klad és leginkább egy tüskés fejű óriáskukacra (vagy hernyóra) emlékeztet. Hogy mi lesz a szerepe a sztoriban, egyelőre rejtély. Ami a helyszíneket illeti: úgy tudni rengeteg scene játszódik majd sivatagos területeken, hiszen a IX. epizód egy részét a jordániai Rum vádi sivatagban forgatták. Ez a táj, a Csillagok háborúja sorozat helyszínei közül részben a Tatooin, részben pedig a Jedah homokos - kősziklás vidékére emlékeztet.

rise_of_skywalker2.jpg

Az alig két perces előzetes egyébként számtalan rejtélyt és meglepetést is tartogat számunkra: az egyik mindenképp Kylo Ren sisakjának összeforrasztása, melyet az egyik képkockán láthatunk. Ugyanakkor maga a karakter egy másik felvillanásban sisak nélkül harcol egy erdőben (földhöz vágva valakit). Ebből az ellentmondásból akár arra is lehet következtetni lehet, hogy valaki más vágyakozik a ren lovag sisakjára? Vagy Kylo fogja újra viselni a furcsa maszkot? Nem tudjuk, de úgy tűnik J.J. Abrams továbbra is központi alakként kezeli a figurát és ebben legalábbis követi Rian Johnson koncepcióját. (Johnson a Last Jediben Snoke "kiiktatásával" a legfőbb gonosszá léptette elő a karaktert.)

rise_of_skywalker6.jpg

Kylo Ren egyébként is messze a legérdekesebb szereplő a legújabb trilógiában, hiszen összetett jellem, amellett titokzatos, belső feszültségekkel teli figura és összekötő kapocs is a klasszikus fejezetek illetve a legújabb epizódok között (mivel Han és Leia gyermeke). Számunkra Rey a másik sikeres karakter: jól felépített és származása még most is kérdéses, annak ellenére, hogy Rian Johnson a Last Jediben hétköznapi szülők gyermekeként állítja be (romba döntve rajongók széles táborának konspirálásait). Az a filmes pletyka járja Hollywoodban, hogy Abrams "újragondolja" Rey felmenőinek kérdését! Reméljük így lesz! (Zárójelben jegyzem meg: személyes kedvencem még Poe Dameron karaktere is és nem csak azért, mert Oscar Isaac szerintem zseniálisan alakítja a figurát, hanem mert nagy lehetőségek rejlenek alakjában.)

rise_of_skywalker5.jpg

A legújabb rész legfőbb rejtélye azonban Palpatine, azaz Darth Sidious hangjának megszólalása a trailer legvégén. A gonosz kacaj arra utal, hogy a IX. epizódban valamilyen módon visszatér a sötét nagyúr. A nagy kérdés csak az: hogyan? Az egyik lehetséges válasz, hogy holografikus formában, ahogyan haláluk után a Jedik szoktak újra megjelenni (mint Obi-Wan és Yoda). A másik lehetőség messzire visz: eszerint Palpatine nem halt meg a VI. epizódban és túlélte az 500 méteres zuhanást, majd a Halálcsillag felrobbanását. A feladvány azért is lényeges, mert a SW cselekmény-folyama minden részében és elemében egy központi főgonosz karakterére köré "szerveződik". Ez a központi karakter az előzmény és klasszikus részekben Palpatine volt, majd Snoke lett, végül annak halálával megüresedett a "poszt". Azonban most úgy tűnik Abrams megtalálta a megoldást Palpatine újbóli elővételével/feltámasztásával.

rise_of_3.jpg

A SW Celebration nem nagyon árult el sokat a IX. rész sztorijáról, a Disney mindössze annyit sejtet: a szereplők egy nagy közös kalandra indulnak majd a gonosz erők ellen. Ez persze bármit jelenthet, így a következő előzetesig csak találgathatunk a harmadik trilógia lezárásáról. (És nyilván végső bizonyosságot csak a decemberi premieren szerzünk majd.)

Ami a bennünk megfogalmazódott legfőbb kérdéseket illeti, a legfontosabbak a következők: valóban szerepet kap e Palpatine a IX. epizódban (és ha igen, milyen formában), mi lesz az új rész cselekményének központi témája (egyszerűen a Kylo Ren elleni harc, vagy a felkelés megmentése, esetleg megint valaminek az elpusztítása - elfoglalása), milyen formában bukkan fel Luke és Leia, kiderül e valami újdonság Rey származásáról, lesznek e új karakterek, végül: mi lesz Lando szerepe az új epizódban? ... És nyilván meg vagy 100 kérdést fel lehetne tenni!

A visszaszámlálás mindenesetre megkezdődött: már csak 250 nap van december 20-ig és minden(ki)derül! Addig is az Erő legyen veletek!

 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.04.13.(14:38)

Decemberig az év legnagyobb Star Wars eseménye: SW Celebration [41.]

Már csak 253 nap és megjelenik a hazai mozik műsorán is a várva várt IX. Star Wars epizód, egyelőre ismeretlen címmel, de bizonyosan J.J. Abrams rendezésében. Addig azonban az év legfontosabb eseménye a Star Wars Celebration lesz, mégpedig április 11 és 15 között Chicagóban, a McCormick rendezvény-központban!

sw_celebration.jpg

A program része számtalan érdekes pódiumbeszélgetés és a mindenki által nagy kíváncsisággal övezett, első hivatalos előzetes a kilencedik részről. Ezt már mi is tűkön ülve várjuk! Valószínűleg magyar idő szerint péntek este 18-19 óra közt kerül majd levetítésre a fő helyszínen (Celebration Stage).

Rengeteg rangos vendég érkezik egyébként a 16 helyszínre, például a szereplők közül: Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Peter Mayhew (Csubakka), Forest Whitaker (Saw Gerrera), Hayden Christensen (Anakin Skywalker), Ian McDiarmid (Palpatine) és Ray Park (Darth Maul).

Ami a házigazdákat illeti a legnagyobb színpadon az alig 1 méter magas Warwick Davis interjúzik majd a meghívottakkal, míg a mellékhelyszíneken Davis W. Collins és Amy Ratcliffe segíti a szervezők munkáját.

Az óriási látogatottságra számító rendezvényen biztosan esik majd szó az új SW video játékokról, a most 20 éves Baljós árnyak kulisszatitkairól és az animációs sorozat második évadáról.

sw_celebration2.jpg

A Star Wars filmek blog úgy tervezi, hogy ha elérhetővé válik az előzetes, azonnal gyorselemzéssel véleményezi majd! Várunk tehát vissza benneteket! Addig is az Erő legyen veletek! /A Star Wars Celebrationról bővebb, további infókat találtok az esemény hivatalos honlapján!/

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.04.10.(23:04)

Még 278 nap a Star Wars IX -ig - mi az eddigi részek IMDb pontozása? [40.]

Folyik a visszaszámlálás: már csak 278 nap és láthatjuk a Csillagok háborúja franchise legújabb, 9. epizódját, mégpedig J. J. Abrams rendezésében, Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver Domhnhall Gleeson és Mark Hamill főszereplésével. Az új epizód pontos címet sajnos még most sem lehet tudni, de azt igen, hogy az első trailer néhány héten belül -- várhatóan április 11-én -- a Star Wars Celebration rendezvényein fog megjelenni. Az egyik Disney részvényes (bizonyos: Scott Ladewig), aki zártkörű vetítésen már láthatta a promóciós anyagot, Twitterén megszellőztette, hogy a kilencedik fejezetben is benne lesz Landó, illetve láthatunk majd újra rohamosztagosokat, lesz Ezeréves Sólyom és felbukkan Vader sisakja is. 

sw9.jpg

A nagy kérdés számunkra az, hogy Abrams melyik eddigi stílusirányzathoz csatlakozik majd filmjével: a klasszikus részekéhez, az előzmény trilógiához, a Rogue One háborús fekete-drámájához, Az ébredő erő utánzó jellegéhez, vagy egy teljesen új megközelítést választ inkább (mint ahogyan a Last Jedi és a Solo film is sehová sem sorolható jellegű lett). Mivel ő készítette az Ébredő erőt, természetszerűleg adódhat, hogy a 9. rész is azt a stílusvilágot követi majd, de nyilván ez egyáltalán nem biztos. 

Ami az új rész várható sikerességét illeti, nem tudni, hogy mennyire borítja majd fel a mára kialakult sorrendet. Az eddig legyártott és bemutatott 10 epizód sorrendje népszerűség szerint (az IMDb alapján) a következő:

 1. Birodalom visszavág (1980) - 8,8 pont (1 millió voks)
 2. Egy új remény (1977) - 8,6 pont (1,1 millió voks)
 3. A Jedi visszatér (1983) - 8,3 pont (848 ezer voks)
 4. Az ébredő erő (2015) - 8,0 pont (774 ezer voks)
 5. Zsivány egyes (2016) - 7,8 pont (467 ezer voks)
 6. Sith-ek bosszúja (2005) - 7,6 pont (631 ezer voks)
 7. Az utolsó Jedik (2017) - 7,2 pont (449 ezer voks)
 8. Solo: Egy Star Wars történet (2018) - 7,0 pont (211 ezer voks)
 9. Klónok támadása (2002) - 6,6 pont (566 ezer voks)
 10. Baljós árnyak (1999) - 6,5 pont (645 ezer voks)

A sorrend az IMDb szavazó-közönségének véleményét tükrözi, amitől nyilván eltérhetnek az egyes országok külön-külön kialakuló véleményei. Sőt, a különböző rajongói csoportok, internetes közösségek, SW blogok is más-más listát állítanak. A Starwars filmek blogja például a következő sorrendet állította fel: Birodalom visszavág (9,5), Egy új remény (9,0), Jedi visszatér (8,5), A Sith-ek bosszúja (8,0), Ébredő Erő (7,5), Az utolsó Jedik (7,0), Klónok támadása (6,5), Baljós árnyak (6,5), Zsivány Egyes (6,0), Solo-film (5,0). [Epizódok sorrendje posztunk]  

sw_vader.jpg

Az itt következőkben szeretnénk egy kis házi felmérést végezni arról, hogy olvasóink miként látják a szerintünk helyes színvonalbeli sorrendet. Ha van kedved, tedd próbára SW tudásodat is 5 perces tesztünkkel, a történelemcikkek.hu oldalon.

 A voksolás végeredménye: A legjobb valamelyik klasszikus rész, majd a Zsivány jön (163), Klasszikus rész, majd Sith -ek bosszúja (130), Sith-ek (51), Zsivány (49), Klasszikus rész, majd Ébredő erő (45), Klasszikus, majd Utolsó Jedik (33).

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.03.16.(19:09)

A Star Wars dekalogia 10 emblematikus jelenete [39.]

A Star Wars franchise a Han Solo film idei bemutatásával 10 részes dekalogiává alakult és négy évtizede töretlenül népszerű kultuszfilmmé vált. Az űreposz köré óriási irodalom és háttér-világ épült, melyben animációs filmek, regények, könyvek, játékfigurák is helyet kapnak, valóságos univerzumot képezve. Akik a leginkább jártasak ebben a világban, azok a hardcore rajongók. Ők azok, akik szinte oda-vissza ismerik a SW Enciklopédiát, a Star Wars időszámítást és napra pontosan tudják, hogy mikor várható a legújabb SW film mozi-bemutatója. Velük "beszélgetve" szedtük össze a Star Wars dekalogia emblematikus jeleneteinek listáját, mely így a karácsonyi ünnepek közeledtével talán ötleteket ad a rajongók számára az újranézésre szánt epizódok kiválasztásához. Bár a lista nem követi a Csillagok háborúja filmek rangsorát (legalábbis a nálunk kialakított sorrendet), mégis érdekes lehet egyben látni a franchise ikonikus jeleneteit. Előbb azonban egy fontos kiegészítés: mit nevezünk "emblematikus jelenetnek"'. A válasz: azokat a scene -ket, melyeknek hangulata megidézi a Csillagok háborúja univerzumot és amelyeket bármikor szívesen nézünk újra. Tehát a lista:

Kivégzés szörnyekkel a Geonosison - Klónok támadása (II. epizód)

geonosis2.jpg

Bár a Klónok támadása nem tartozik a Star Wars filmek sorában a legnépszerűbbek közé, az egyik jelenete, mely a Geonosis rovarbolygóján játszódik, a franchise egyik leglátványosabb 10 perce. A helyszín a rovarlények küzdőtere, ahol három szörny elé kötözik ki a főhősöket (Anakint, Padmét és Obi-Want). Az egyik lény a Reek (orrszarvú-bika kombó), a másik a Nexu (macskaszerű, sok szemű, patkányfarkú lény) és harmadik az Acklay (óriásrák-skorpió keverék). Bár győz az ember trió, a harci droidok serege nekik esik, mire megjelenik a Yoda vezette klónok serege és egy óriási csata kellős közepébe kerülünk. Ami jó a jelenetben: jók a szörnyek és monumentális a jedik küzdelme a droidokkal.

Hármas fénykard küzdelem - Baljós árnyak (I. epizód)

baljos_arnyak.jpg

Az 1999 -es Baljós árnyak két legkiemelkedőbb jelenete a fogatverseny és a hármas párbaj Darth Maul illetve a két Jedi, Obi-Wan és Qui-Gon Jinn között. Ez a rész a film vége környékén, a 110. és 125. perc közt látható. Villámgyors mozdulatokat, akrobatikus vetődéseket és látványos harci elemek sokaságát élvezhetjük a scene alatt. A vége: Darth Maul kettévágása és az előzmény-részek legkarizmatikusabb figurájának, Qui-Gon Jinnek a halála. Ami jó a jelenetben: Darth Maul kétpengés fénykardja és az, ahogyan a két jedi megküzd a sith lovaggal. Látványos és nagyon izgalmas. 

Küzdelem Snoke előtt - Az utolsó Jedik (VIII. epizód)

last_jedi_1.jpg

A rajongókat nagyon megosztó The Last Jedi talán legjobb jelenete Snoke előtt játszódik és a gonosz nagy úr halálával végződik. Ennél a jelenetnél mindenre gondolunk, csak arra nem, ami bekövetkezik. Ráadásul kettős meglepetésben lehet részünk: egyrészt váratlan, hogy Kylo mestere ellen fordul és megöli őt (ráadásul meglehetősen furcsán, sőt szokatlan módon), másrészt meglepő, hogy néhány perccel később nem áll a jók oldalára, hanem ő maga lesz a főgonosz és még Rey -t is majdnem átcsábítja. Pluszban kapjuk még meg, hogy Rey származásában nincs semmi különleges. Ami jó a jelenetben: a két fordulat és a harc.

A coruscanti űrcsata - Sithek bosszúja (III. epizód) sithek_bosszuja.jpg

A 2005 -ös Sith -ek bosszúja egy hihetetlenül ütős scene -nel indul, mely a coruscanti űrcsata színes, monumentális és izgalmas kavalkádját tárja elénk. Szinte képtelenség egyszerre befogni azt az inger-gazdag látványvilágot, ami elénk tárul. Láthatunk hatalmas csatahajókat, cirkálókat, lézerágyúkat, gigantikus összecsapásokat, széthulló óriáshajókat, villámgyors párbajokat, végletesen kiélezett nagy meneküléseket és hőstetteket. Erős indítása mindez a franchise negyedik legszínvonalasabb epizódjának (a klasszikus részek utáni legjobb részről beszélünk, legalábbis a mi értékelésünk szerint). Ami jó a jelenetben: hihetetlen látvány, látvány, látvány. 

I am your Father - Birodalom visszavág (V. epizód)

birodalom_father.jpg

A 10 eddig elkészített epizód legnagyobb csattanóját bemutató jelenetét a Birodalom visszavág 101 percében láthatjuk. Annak idején, 1980 -ban a forgatáskor csak maga Lucas, a rendezői széket elfoglaló Irvin Kershner és a forgatókönyvíró Lawrence Kasdan tudtak a fordulatról. Mark Hamillnak is csak közvetlenül a scene előtt szóltak arról, hogy Vader most fogja majd elárulni neki, hogy valójában ő az apja. A Star Wars franchise azóta sem tudott ilyen fajsúlyú váratlan fordulatot produkálni. Ami jó a jelenetben: magával ragadó Luke és Vader küzdelme és átélhető Luke megdöbbenése is, amikor megtudja az igazat származásáról.

Darth Vader támadása a Rogue One végén 

vader_rogueone.jpg

Sajnos a Zsivány egyes a Solo film utáni legkevésbé Star Wars jellegű epizód (a SW stílusjegyek közül a legkevesebbet ez az epizód tartalmazza) ám a 123. és 127. perc közti 4 perces jelenet mégis szenzációsra sikeredett. Ebben Darth Vader személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját, hogy visszaszerezze a lázadóktól a Scarifról ellopott Halálcsillag tervrajzokat. Fellépése villámgyors, könyörtelen és pusztító erejű. Ami a legjobb a jelenetben: átélhetjük, hogy mennyire erős és kőkemény Vader és mennyire reménytelen a vele való szembeszállás. Izgalmas és szinte sokkoló, az SW filmtörténelem talán legjobb 4 perce. 

Párbaj a Mustafaron - Sithek bosszúja (III. epizód)

rogue_one_mustafar.jpg

A Csillagok háborúja sorozatban rengeteg párbajt láthatunk, ezek közül 4 is bekerült nálunk a 10 legjobb jelenet közé. A csúcs a mustafari összecsapás Obi-Wan és Anakin között. A küzdelem hátterét a lávabolygó vérvörös színkavalkádja adja. A harc 18 percen keresztül tart (a 103. és 121. perc közt) és hihetetlenül látványos. Anakin bosszú szomjasan érkezik a bolygóra, mert azt hiszi, hogy Obi-Wan kijátssza őt, sőt Padmére is szemet vetett. A scene csúcspontján Anakin a levegőbe ugrik, ám Obi-Wan levágja két lábát és az egyik karját. Az ifjú sebei azonban nem halálosak, sőt még a láva tüzét is túléli. Ami jó a jelenetben: a harc és annak látványos részletei.

Vader és Luke párbaja, majd előbbi sisaklevétele - Jedi visszatér (VI. epizód)

jedi_vader_arca.jpg

Ha emblematikus jelenetet keresünk a Csillagok háborúja sorozatban, akkor Vader és Luke párbaja, majd a gonosz nagyúr arcának megpillantása mindenképp kiemelendő. Maga a párbaj technikailag nem tekinthető magas színvonalúnak (1980 óta már több olyat is készítettek, ami sokkal jobb kivitelű volt), ám kétségtelenül a franchise egyik leginkább ikonikus jelenete, hiszen itt pillanthatjuk meg azt az arcot, amely annyi éven át a sisak alatt megbújt. Sebastian Shaw vonásai jelennek meg a filmvásznon, noha végig a két méteres testépítő, David Prowse alakította Vadert. Ami jó a jelenetben: Vader átalakulásának végigkövetése. 

Yavini csata - Egy új remény (IV. epizód)

yavini_csata.jpg

A Halálcsillag megsemmisítéséért induló yavin -i csata egy alig 13 perces jelenet az 1977 -ben elkészült, legkorábban bemutatott részből, a New Hope -ból, mégis a legemlékezetesebbek egyike. A scene Luke Skywalker (Mark Hamill)  első igazi nagyjelenete, melyben bebizonyítja, hogy tehetséges pilóta, akit ráadásul még az "Erő" is segít. Darth Vader maga jegyzi meg: "az erő van ezzel a fiúval". Ami jó ezekben a percekben: látványos és nagyon cool, ahogyan a Halálcsillag kanyonjában száguldanak a felkelés vadászai, illetve magával ragadó a győzelem érzése is, melyhez a megérkező jó barát: Han Solo is nagyban hozzájárul.

Hothi csata - Birodalom visszavág (V. epizód) 

birodalom_yavin.jpg

Ha Star Wars, akkor lépegetők a Hoth bolygó havas felszínén és Luke a T-47 -es hósiklójával, amint száguld az AT-AT lépegetők felé. Az ő ötlete nyomán kerülik körbe az egyik monstrumot és "kötözik meg" vontatókábellel, hogy aztán eldőljön (megrogyjon) és megsemmisíthető legyen. Óriási, eredeti és baromi látványos egyszerre, mindez a Birodalom visszavág 26. és 36. perce közt. A hardcore rajongók mind szeretik, hiszen egymagában lehetne a franchise jelképe is. A felvételek nagy részét úgy vették fel, mintha nézőként mi is ott lennénk a hósikló fülkéjében. Ami jó a jelenetben: átélhető és emlékezetes filmélményt nyújt mindenkinek az egész csatajelenet plusz ötletes a lépegető elintézése és iszonyú látványos kivitelű az egész úgy, ahogy van. (Azóta sem tudtak egy ennyire monumentális scene -t összehozni.)

Eddig a lista: 10 scene 8 Star Wars filmből. Várjuk azonban a véleményeket (kommentben) arról, hogy egyetértetek a felsoroltak többségével és vannak e olyan jelenetek, melyek nálatok jobban megérdemelték volna az első 10 -be kerülést!

 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2018.12.09.(21:41)

Star Wars filmek - a legjobbtól a legrosszabbig [38.]

A filmtörténet egyik legnagyobb és leghosszabb ideje tartó sikerszériája, az 1977 óta már 10. részénél tartó Star Wars (vagy Csillagok Háborúja) űreposz. A 10 epizódot egyébként 7 rendező készítette: négyet rendezett George Lucas, a franchise létrehozója, a többiek pedig: Irvin Kershner (V.), Richard Marquand (VI.), J.J. Abrams (VII.), Gareth Edwards (R1), Rian Johnson (VIII.), Ron Howard (Solo). A tíz epizód közül hatot készített a Lucasfilm, négyet pedig (a 2012-es eladást követően) a Disney Company. Az egyes részek megítélése, értékelése nagyon vegyes, de a rajongók többsége máig a legelső trilógiát tekinti legjobbnak, melyeket még 1977 -ben, 1980 -ban és 1983 -ban készítettek. Az IMDb-n a legmagasabb pontszámot a Birodalom visszavág kapta (8,8 pont), de 8 pont felett van a másik két klasszikus rész is: az Egy új remény (8,6) és a Jedi visszatér (8,3). Az eredeti fejezeteket a két nem régiben készített "új" epizód követi a rajongóknál: a 8 pontos Ébredő erő és a 7,8 pontos Zsivány Egyes, majd szorosan utánuk jön az előzmény trilógiához tartozó Sith -ek bosszúja (7,6 ponttal). A középmezőnyben található az Utolsó Jedik (VIII. rész) és a Solo-film (melyet épp most játszanak a mozik), végül sereghajtók, a 7 pont alá értékelt Baljós árnyak, és Klónok támadása (az előbbi 6,5, az utóbbi 6,6 pontos). 

Az IMDb sorrendje azonban nem "szentírás", csupán egy vélemény, melyet az ott regisztrált hard-core rajongók alakítottak ki. Ha rövid indoklással is szeretnénk látni eltérő véleményeket, érdemesek megtekintésre a különböző blogok alternatív listái. Itt van például a Star Wars blog sorrendje, mely alternatív sorrend, tekintve, hogy picit eltér Rebel Alliance (bloggazdánk) eredeti sorrendjétől. De engedélyével megjelenhet, mivel nincs előírva, hogy egy szerkesztőségben ne lehetnének különböző más vélemények is. Így fogadjátok szeretettel alternatív listánkat, a legjobbtól a legrosszabb felé haladva:

 1. Birodalom visszavág (1980)

sw5.jpg

Egyértelműen a legjobb Star Wars epizód, amit valaha készítettek (sőt, tovább megyek: az egyik legjobb film, ami valaha megrendezésre került a filmtörténet során). Indoklás: egy külön világot teremt, mely komolyan veszi önmagát, mégpedig gagyiktól mentesen, jól működő karakterekkel és hiteles szereplőkkel. Van benne harc, kellő számú küzdelem, személyes párharc, űrcsata és kapunk meglepetéseket is (pl. a híres "I am your father " jelenetben) Izgalmas, látványos, szórakoztató, sőt még humor is előfordul. Tökéletes a végső elegy. A Birodalom visszavágnak egyébként 4 emblematikus kulcs-jelenete van: a Hoth bolygón vívott csata a lépegetőkkel, az aszteroida mezőn való átkelés, aztán Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és végül a felhővárosban megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr említett "bejelentésével". Ezek azok a momentumok, amelyek miatt szeretjük a filmet és az összhatás, mely keretbe helyezi az egészet. Nálam 9,5 pontos.

 1. Egy új remény (1977)

sw4.jpg Ezüstérmes nálam a legelsőnek elkészített, 1977 -es nagy klasszikus a New Hope (Egy új remény). Igazából nagy vetélytársa a Birodalomnak, de elmarad tőle mozgalmasságban, harcban és küzdelemben is. Itt nincsenek lépegetők és Hoth -i csata, van viszont menekülés a Halálcsillagról és csipkelődés Solo illetve Leia közt. Jó a végső jelenet is, a yavini űrcsata, mely az egész Star Wars univerzum kulcsjelenete. Sokat dob az epizód értékén, hogy ezzel a résszel kezdődött minden, valahol olyan, mint a kereszténység számára a "Szent Grál", a kezdetek kezdete, a hely, ahol egy mítosz született. Egy mítosz, mely már idestova 41 éve szórakoztatja a rajongókat világszerte. Nálam: 9 pontos.

 1. A Jedi visszatér (1983)

sw6.jpg

Bronzérmes, az utolsó klasszikus rész, melyet 1983 -ban készített Richard Marquand. Bár kapott bírálatokat az Endoron felbukkanó "játékmackó" külsejű kis evokokért, ebben az epizódban van Solo szöktetése Jabba palotájából, ami kárpótol bennünket szinte mindenért. Kiforrottabb a Luke -ot alakító Mark Hamill játéka is és a végső párharc Vaderrel ikonikus része a franchise -nak. Összességében méltán tartják a legtöbb felületen a harmadik legjobb SW fejezetnek. Az 1999 -es forgatást követően az Univerzum egy időre (mintegy 16 esztendőre) megpihent, és a franchise leghosszabb kihagyását követően, csak 1999 -ben folytatódott, a Baljsó árnyak forgatásával. Értékelésem: 8,5 pont

 1. A Sith -ek bosszúja

sw3.jpg

Itt van az első eltérés az IMDb listájától, mely méltatlanul csak a hatodik helyre sorolja a Sith -ek bosszúját, noha ez az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb Star Wars epizód. Egyértelműen a negyedik pozícióban a helye, hiszen szinte minden jelenete látványos. Legjobb a Mustafaron zajló végső párbaj Anakin és Obi-Wan között, de egyébként már a film nyitójelenete is nagyon ütős, a coruscanti űrcsata. Ebben a részben a legszínvonalasabb Hayden Christensen játéka (mondhatni a végére belejött a srác) és Samuel L. Jackson is emlékezeteset nyújt Mace Windu szerepében. Az egész nagyon gyors tempójú, pörgős és izgalmas. Nálam: erős 8 pontos

 1. Az ébredő Erő (2015)

sw7.jpg A J.J. Abrams által készített hetedik epizód kapott már hideget-meleget is, elsősorban azért, mert sokak szerint afféle biztonsági játékot játszva az eredeti részek (IV., V., VI.) paneljaiból rakták össze, mégpedig a klasszikus részek rajongóinak kedvezve. (klasszikus fan-service) Ez mondjuk lehet, hogy tényleg igaz, ... de bevallom: nálam ez nem számít. Szerintem akkor is jó lett a végeredmény. Tetszetős az Ezeréves Sólyom menekülése a birodalmi cirkálók roncsai között a Jakkun és nekem szórakoztató a Finn - Rey páros is (John Boyega - Daisy Ridley párosa), nem beszélve arról, hogy mennyire jó volt újra látni Harrison Fordot, Han szerepében. Értékelésem: 7,5 pont.

 1. Az utolsó Jedik (2017) 

sw8.jpg

Egy másik sokat bírált rész, melyet tavaly láthattunk a mozikban és szinte már az első héten kisebb háborút gerjesztett a rajongók körében. Tény, hogy sok dologban formabontó Rian Johnson alkotása. Nehéz például megemészteni Luke durcás vénemberként való megjelenítését, a Jedi tekercsek méltatlan tönkretételét, Yoda ütődött manóként való ábrázolását és Leia röpkedését a világűrben. Ugyanakkor nagyon látványos az egész és nekem tetszettek a karakterek is, például Kylo Ren jellemfejlődése. A formabontás ellen sincs kifogásom, ha az megőrzi a SW jelleget. Erős 7 pontot ér nálam.

 1. A klónok támadása (2002)

sw2.jpg Ez már a gyenge részek szintje és a Klónok támadása sajnos ide tartozik. Idegesítő Hayden Christensen alakítása, a sok gyengén kidolgozott jelenet is, nem beszélve arról a furcsa viszonyról, mely Obi-Wan és Anakin között érezhető, és amely leginkább egy elkényeztetett ficsúr és egy idősebb tanítóbácsi kapcsolatára emlékeztet. Gyengék a párbeszédek és a történetfűzés is. Bár a Geonosis rovarbolygón zajló jelenet - a szörnyekkel való harc az arénában - nagyon látványos lett, egyéb pozitívum alig említhető. 6,5 pontot adnék az epizódra.

 1. Baljós árnyak (1999) 

sw1.jpg

A leginkább gyermeteg epizód, mely egyértelműen a legfiatalabb korosztályt és a leginfantilisebb nézői réteget célozza meg. Jar Jar Binks kicsit a hard-core rajongók kigúnyolása és a nézők lekezelése is. Ennél azért többet érünk, vagy mi a szösz. Persze aki 20-30-40 évesen is rajong az Univerzumért, az eleve sikerrel megőrizte gyermeki énjét (like me), de ez nem azt jelenti, hogy idétlen mesefigurákra vágyik, ha beül egy Csillagok háborúja filmre. Ugyanakkor Liam Neeson feldobja az egészet és hozzá kötődik az epizód egyetlen értékelhető jelenete is: a hármas párbaj Dart Maullal. Szintén 6,5 pontot ér, egy hajszálnyi különbséggel Klónoktól.

 1. Zsivány Egyes 

rogue1.jpg

A második leggyengébb rész, annak dacára, hogy népes rajongótábora alakult ki (idehaza és külföldön is). De a gond az vele, hogy teljesen kilóg a SW univerzum hangulat- és stílusvilágából (még úgy is, hogy "csak" spin-off fejezet). Gareth Edwards egy komor, fekete, háborús drámát készített, melynek csak az utolsó 15 perce emlékeztet egy Star Wars filmre. A karakterek is halványak, a szereplők kőarccal nyomják végig a filmet  - pl. Felicity Jones, aki sok szerepre lehet alkalmas, de Jyn Ersoként teljesen jellegtelen volt. Az egyetlen epizód, amit csak egyetlen egyszer tudtam újranézni. Alig 6 pontot tudnék adni a fejezetnek.

 1. Solo: Egy Star Wars történet 

solo.jpg

A leggyengébb eddig elkészített egész estés SW mozifilm, mely a legkevesebb Star Wars elemet tartalmazza és amelyben nincs egyetlen karizmatikus szereplő sem. A Han Solot alakító Alden Ehrenreich súlytalan figura, aki nagyon gyengén alakítja az Ezeréves Sólyom kapitányát, a tökös űrvagányt. Óriási melléfogás volt a rendezői széket Ron Howardnak adni, akiben annyi fantázia sincs, mint egy kőlapban. A Solo-film egy szimpla űrwestern, nagyon közel a "B" kategóriához. Maximum 5 pontot ér. 

Ha fel akarod mérni SW tudásod, ajánljuk gyors-tesztünket!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is!  

starwars_logo.jpg

2018.09.16.(11:50)