Star Wars Univerzum

Star Wars

Bevált e a Disney a Star Wars világban?

2024. február 17. - Master.

George Lucas, a Star Wars világ atyja 2012 október 30-án adta el cégét (Lucasfilm) és vele a SW jogokat a The Walt Disney Company számára. A 4 milliárd dolláros aláírás óta 5 egész estés, élőszereplős nagy-játékfilm készült: Az ébredő erő (2015 - J.J. Abrams), a Zsivány egyes (2016 - Gareth Edwads), Az utolsó Jedik (2017 - Rian Johnson), a Solo-film (2018-Ron Howard) és a Skywalker kora (2019 - J.J. Abrams).

sw_disney-lucas.jpg

A kép forrása: businessinsider.de

A rajongók határozott véleményt fogalmaztak meg minden egyes film bemutatóját követően és az IMDb-n (a legnagyobb filmes nemzetközi adatbázis felületén) egyértelmű lista állatható fel a népszerűség tekintetében. A lista alapján két fontos megállapítás tehető: 1.) A klasszikus részeket egyik Disney film sem tudta utolérni 2.) Az 5 eddig elkészült Disney-produkció közül csupán kettő váltotta be a készítői és rajongói reményeket (Az ébredő Erő és a Zsivány Egyes) a másik három inkább bukásnak bizonyult (Utolsó Jedik, Solo, Skywalker kora). De nézzük a konkrét számokat, aktuálisan letöltve az IMDb oldaláról:

Levonható még egyébként egy harmadik következtetés és tanulság is: a Disney által menedzselt SW részek folyamatosan csökkenő siker-tendenciát mutatnak. Olyannyira, hogy a legutolsó, 2019-es epizód, a Skywalker kora még a 6,5 pontot sem érte el közel fél millió rajongónál. (A korábban leggyengébbnek tartott Lucas-fejezetektől - a Baljós árnyaktól és a Klónok támadásától - is lemaradt.)

A Disney természetesen elgondolkodott mindezen és érezhetően a streaming filmekre helyezte át inkább súlypontját, így készült el az elmúlt években a Mandalorian, az Obi-Wan Kenobi, a Boba Fett, az Andor és az Ahsoka (az élőszereplős és nem animált sorozatokat nézve). Ezek sikere pozitívnak mondható, hiszen 8 pont fölé kapaszkodott a Mandalorian és az Andor is (az előbbi 8,7, utóbbi pedig 8,4 pontot elérve). A leggyengébben az Obi-Wan Kenobi teljesített de még ez a sorozat is elérte a 7,1 pontot. [Blogunknak saját rangsora van az eddigi 11 SW részről.]

A streaminges sikerek némileg kárpótolni tudták a Mickey-egeres világcéget, de nagy kérdés, hogy az egész estés nagy-játékfilmek tekintetében képesek lesznek e minőségi feltámadásra vagyis a Skywalker korának bukása után lesz e még az elkövetkező években élvezetes SW mozifilm. Olyan, amelyik eléri (vagy megközelíti) a 8 pontot (a Zsivány és az Ébredő Erő színvonalát). Hollywoodi pletykák szerint 2026 májusára várható az új Rey-film, a New Jedi Order (Star Wars X.). Mi már nagyon várjuk!

starwars_logo.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118327717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása