Star Wars Univerzum

Star Wars

Rangsor

2019. augusztus 04. - Ursus Arctus

Rebel Alliance és Master közös listája

A nagyon megosztó sikerű IX. epizód, a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) utáni hosszabb szünet alatt - melynek visszaszámlálása az új trilógiáig már javában tart - érdemes áttekintenünk az eddig elkészült epizódokat - és valamiféle rangsort felállítanunk közöttük - mert amellett, hogy az új részt így könnyebben tudjuk majd beilleszteni ebbe a bizonyos kialakult listába, fel is eleveníthetjük a fejezetek pozitív és negatív oldalait. /A streaming sorozatok (Obi-Wan, Boba Fett, Andor, Ahsoka) és a Mandalorian minisorozat nem szerepelnek a listán egyelőre. A legnépszerűbb streaming-sorozatról a Mandalorian blog ad információkat./

Persze sokan írtak már rangsorolásokat: kritikusok, elemzők, egyszerű rajongók és hardcore fanok is, mind más-más szempontokat favorizálva, így talán feleslegesnek tűnhet egy újabb lista, ugyanakkor megfelelő indoklás esetén, egy-egy résznél új szempontokat látva, mégis élvezetesek lehetnek ezek, mert olyasmikre hívhatják fel figyelmünket, amelyekre addig nem is gondoltunk. Én magam is számtalanszor jártam már így, mások SW rangsorait olvasva.

Ezen a gondolatsoron felbuzdulva ültem tehát neki kedvenc franchise -om vizsgálatának. Előrebocsátom: hardcore-rajongónak vallom magam és bár elsősorban a klasszikus részeket szeretem (kisgyermekként már a legelső magyarországi bemutatón is ott voltam, 1979-ben), akadnak azért nagy kedvenceim a másik két trilógiában is. A 2018 szeptemberében készült korábbi listát újragondolva.

  1. Birodalom visszavág [9,5]

5sw.jpg

Az első lista megalkotása óta, sőt gyermekkoromtól kezdődően az abszolút első nálam a The Empire Strike Back (V.), melyet 1980-ban készített Irvin Kershner és George Lucas. Bár az IMDb -n csak nagyon szoros versenyben előzi meg az Egy új reményt, az én értékelésemben jócskán felülmúlja. Egyértelműen a legjobb rész, fantasztikus hangulatvilággal, a jó és rossz küzdelmével, átélhető kalandokkal és akciókkal.

  • Erősségek: hothi csata bemutatása, karakterek-szereplők, sztori
  • Gyengeségek: nincsenek

Összegzés: megunhatatlan klasszikus, kiváló rendezéssel, nagyszerű alakításokkal és egy jól felépített forgatókönyvvel. A legjobb jelenetek: a Hoth bolygón vívott csata az AT-AT lépegetőkkel, aztán az aszteroida mezőn való átkelés - egy meteoriton élő óriás lény gyomrát is megjárva - szórakoztató szópárbajjal, majd szerelmi románccal (csókjelenettel) ami ekkor kezd kibontakozni Han és Leia közt, végül Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és legutoljára a felhővárosban (a Bespinen) megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr bejelentésével ("I am your father").

  1. Csillagok háborúja (Egy új remény) [9,5]

4sw.jpgAz ezüstérmes epizód nálam (és az IMDb több, mint 1 millió szavazójánál is) a New Hope, vagy Egy új remény (IV.), melynek eredeti címe 1977-ben még Csillagok háborúja volt ám később (1981-ben) ezt megváltoztatták, mert a sorozat egésze kapta  a Star Wars címet. Ebben a részben mutatkoznak be a főbb karakterek és ebben ismerjük meg a "játékteret" is, vagyis ennek a sajátos világnak a helyszíneit, szabályait illetve alap-összefüggéseit. Élvezetes Leia megszöktetése a Halálcsillagról (a kulcsszereplők első találkozása) és a yavini csata is, mely az egész SW kronológia egyik legfontosabb eseménye (és a SW időszámítás alapja). 

  • Erősségek: a yavini csata bemutatása és a Halálcsillagbeli jelenetek, karakterek - szereplők
  • Gyengeségek: a másik két klasszikus résznél picit gyengébb látványvilág és Obi Wan - Darth Vader bénázós fénykard párbaja

Összegzés: szinte hibátlan film, bár hiányzik belőle a Birodalom visszavág lendületessége és fordulatossága. Ugyanakkor nosztalgikus élmény újra és újra megnézni Mos Eisley bárját, Han és Luke első találkozását, Leia megszöktetését a Halálcsillagról és persze a yavini csatában az X és Y szárnyú vadászok támadását (Luke pontos találatával).

  1. A Jedi visszatér [9,0]

6sw.jpgA klasszikus részekből álló trilógia befejező epizódja, az 1983-as Jedi visszatér kerül nálam a harmadik helyre, mert ebben a részben még érezhető a klasszikus fejezetek eredetisége és karaktereinek hitelessége. Ugyanakkor illúzió-romboló részeket is találhatunk benne, mint az Endor bolygón felbukkanó játékmackók (Ewokok) idegesítő infantilizmusa és a végső, Luke - Darth Vader összecsapás kidolgozatlansága. Mégis: ebben a részben láthatjuk Vader "megtérését", majd halálát (és "valódi" arcát), illetve a felkelés nagy győzelmét. Mondhatni az egyik legpozitívabb fejezet, amelyben még a "nagy öregek" játszanak: a fiatal (akkor épp 41 éves) Harrison Fordot, a 31 éves Mark Hamillt és a 27 éves Carrie Fishert.

  • Erősségek: Hanék kimenekítése Jabba fogságából és az Endor nevű erdő-bolygó jelenetsora, a kétlábú lépegetőkkel, légmotorokkal. Erősség, hogy itt még együtt van a fiatalos eredeti szereplőgárda.
  • Gyengeségek: Endor bolygón az Ewok játékmackók

Összegzés: Egy nagyon látványos kezdéssel - Jabba palotájából való megszökéssel (melyben kapunk fura lényeket és köröm lerágós izgalmakat) - induló epizód, mely később is tartogat jó jeleneteket. Ugyanakkor itt már akadnak gagyiságok is, mi miatt a klasszikus részek leggyengébbje.

  1. A Sith -ek bosszúja [8,5]

3sw.jpgNegyedik az utolsó Lucas-film, a 2005-ös Revenge of the Sith (III. rész) Az első trilógia záró epizódja Anakin Skywalker átalakulását mutatja be, mégpedig a franchise leglátványosabb fénykard-párbajával (a Mustafar lávabolygón). Méltánytalanul alábecsült rész, mely az IMDb szavazóknál csak a hatodik helyig jutott, vagyis az Internet Movie Databasén a klasszikus részek az Ébredő erő és a Zsivány egyes is megelőzik. Mégis azt mondom: kivételesen jó a rendezése és forgatókönyve, még ha Hayden Christensen némi csalódást is okoz benne. Ütős például az elején a Coruscanti csata és a látványvilág is végig a filmben. Nagyot alakít Windu mester szerepében Samuel L. Jackson is.

  • Erősségek: A Corsucant feletti csata a film elején iszonyú látványos és inger-gazdag, illetve a végén az Anakin - Obi Wan Kenobi párbaj a Mustafar láva-bolygón tényleg fantasztikus..
  • Gyengeségek: Hayden Christensen alakítása sajnos úgy ahogy van gyenge

Összegzés: Egy nagyon jól megrendezett, izgalmas és látványos epizód, gondosan megírt forgatókönyvvel, de döcögős alakításokkal. Néhány jelenete nagyon emlékezetes. Összességében a klasszikus részekhez méltó, azokat megközelítő fejezet.

  1. Az ébredő Erő [8,5]

7sw.jpgHoltversenyben A Sithek bosszújával áll az ötödik helyen nálunk az Ébredő Erő. Bár sok bírálat érte JJ. Abrams 2015-ös rendezését - mondván: a klasszikus részek paneljeiből építette fel filmjét és biztonsági játékot játszva gyakorlatilag "lekoppincsolta" a bevált motívumokat (hatásvadász csomagolásban) - szerintem viszont a Force Awakens igenis jó kis Star Wars mozi. A sok "áthallás" ellenére is egyedi, ugyanakkor megidézi a Csillagok háborúja hangulatot is. Nagyon jók a humoros részek, a Rey - Finn - Solo hármas együttműködése és Leia szívmelengető felbukkanása. Nagyon élvezetés a Jakkun való hajsza az Ezeréves Sólyommal a TIE fighterek elől, viszont gáz Kylo Ren gyerekes dühöngése, a rathtarok gagyi megjelenítése és az, ahogyan szegény Han Solot kiiktatják a történetből. Vegyes a végeredmény, ami nálam az ötödik helyre elég.

  • Erősségek: A film elején Rey és Fin találkozása majd menekülése a Sólyommal, az SW stílusjegyek megőrzése, a Daisy Ridley - John Boyega páros alakítása (vicces párbeszédeik), az öreg Han (Harrison Ford) felbukkanása és a Starkiller elleni támadás csata-jelenetei.
  • Gyengeségek: a Maz Kanata - Rey jelenet, az egész sztori utánzó jellege, kidolgozatlansága, Kylo Ren karakterének felépítetlensége és Han Solo értelmetlen halál-jelenete.

Összegzés: Egy sokat szidott, ám valójában rengeteg pozitívummal bíró epizód. Egyértelműen megidézi a Star Wars hangulatot, bár a történet nincs gondosan összerakva. Kiemelkedő néhány szereplő alakítása (Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac), de a gonosz oldalon inkább gyenge alakításokat látunk Adam Drivertől és a Hux tábornokot alakító Domhnall Gleesontól. (Driver ironikus módon csak a sokkal gyengébb VIII. epizódban javul fel, mint Kylo Ren.)

6. Solo film [7,5]

solo_1.jpgHatodik a listán a 2018 -as, Ron Howard által elkészített Solo: A Star Wars story. Ez az epizód sokkal inkább egy űr-western, mint valódi Csillagok háborúja mozi. Első számú problémája a főhőst alakító Alden Ehrenreich, és itt most nem arra gondolok, hogy "bárkit választanak, az úgysem hasonlíthatna a fiatal Harrison Fordra", hanem arra, hogy kevés karizma van a fickóban. A csibészes nézést leszámítva, mert az tulajdonképpen működik. Tud humort és lezserséget vinni a karakterbe és végül is ezek is Han Solo jellemvonások. A Solo filmnek a forgatókönyve és a rendezése is  lehetne "sztarvarszosabb", szinte csak néhány jelenetre lehet ráfogni azt, hogy bármi köze is lenne a franchise -hoz. Ugyanakkor felbukkan az Ezeréves Sólyom - kiderül hogyan nyerte el Landótól Han -, látjuk Han és Csubi első találkozását, illetve magyarázatot kapunk Solo kapitány nevének eredetére is. Ez a jelent önmagában is a középmezőnyig dobja a filmet, annyira jól sikerült megcsinálni.

  • Erősségek: Emilia Clarke alakítása Qi'Ra szerepében, a Han Solo jelenet a karakter nevének kialakulásáról és a könnyed lezserség, mely áthatja az egész filmet.
  • Gyengeségek: kevés a Star Wars stílus-elem a filmben

Összegzés: A Solo-film kevéssé tudja megidézni a Star Wars világát. Alden Ehrenreich 50%-os Han Solo viszont a gyönyörű Emilia Clarke remek alakítást nyújt és szórakoztató a film alaphangulata, néhol kimondottan pörgős cselekménye.

7. Zsivány Egyes [7,0]

r1_1.jpgA középmezőnyben van listámon a 2016 -os spin-off epizód, a Rogue One mely hatalmas magyarországi rajongótáborral rendelkezik. Gareth Edwards  izgalmas, de sötét hangulatú, háborús filmet rakott össze, melynek illeszkednie kellett mind az előzményekhez (Sith-ek bosszúja), mind a követő epizódhoz (Egy új remény). Ezt ugyan Edwards remekül megoldotta, viszont szakított számtalan korábbi Star Wars stílusjeggyel: nincsenek fénykardok, alig kapunk az Erő misztériumából, pár percre bukkan csak fel Darth Vader és a vidám optimizmus helyett komorság adja az alaphangulatot (a végén az összes szereplő halálával). Vannak benne egészen zseniális jelenetek is, mint a a film végén Darth Vader a 123. és 127. perc közt személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját, hogy visszaszerezze a Scarifról ellopott Halálcsillag tervrajzokat (az már más kérdés, hogy miért kell adathordozókat kergetni egy ennyire fejlett világban). Felicity Jones és Diego Luna gyengécske alakítást nyújtanak, főleg utóbbi tűnik karakteridegennek (nehéz elhinni egy ekkora kis csenevész emberkéről, hogy rettenthetetlen felkelő vezér).

  • Erősségek: A scarifi csata nagyon látványos, Darth Vader támadó jelenete pedig a franchise egyik legjobbja (kár, hogy csak pár percig tart)
  • Gyengeségek: Diego Luna, mint Andor kapitány nem vehető komolyan sajnos és túlságosan komor a film alaphangulata is (inkább háborús dráma mint SW mozi). Ráadásul kiiktatja a Star Wars stílusjegyeit is.

Összegzés: Komor, háborús dráma, mely elüt a többi rész bizakodóbb hangulatvilágától (különösen a meseszerű előzmény-, és a könnyedebb stílusú klasszikus trilógia fejezeteitől tér el nagyon), miközben a leginkább realista megközelítéssel tár elénk egy önfeláldozásról szóló, jól kidolgozott történetet.

8. Baljós árnyak [6,5]

1sw.jpgA legtöbbet kritizált, legtöbb bírálatot kapott, 1999-es Baljós árnyak megvédéséért vagy tucatnyi alkalommal kaptam már hideget - meleget én mégis mindig kitartom amellett, hogy ennek a résznek a középmezőnyben van a helye (nem pedig leghátul, ahová az IMDb szavazók száműzték). Persze az is érthető, hogy rajongók nehezen bocsátották meg Lucasnak a Jar Jar Binks színvonalú "húzásokat" ebben a részben és a sok gagyiságot, amit belepakolt ebbe az epizódba. Ugyanakkor ebben a részben láthatjuk a zseniális Qui-Gon Jinn - Obi Wan Kenobi - Darth Maul hármas párbajt és ebben a fejezetben szerepel a franchise legkarizmatikusabb figurája is, Qui-Gon Jinn Liam Neeson alakításában. Látványos, bár valóban gyerekes epizódról van tehát szó.

  • Erősségek: A hármas párbaj Darth Maullal és a fogatverseny, amelyen a kis Anakin győzni tud.
  • Gyengeségek: Jar jar Binks, midikloriánok, más gagyiságok

Összegzés: Inkább kisgyermekeknek és/vagy infantilis felnőtteknek való "mese-epizód" rengeteg gagyisággal, ugyanakkor néhány kiemelkedően jó jelenettel. Ilyen a hármas fénykard párbaj és szerintem a fogatverseny is a Tatuinon. Liam Neeson emlékezeteset nyújt (a leginkább karizmatikus jedi).

9. A klónok támadása [6,5]

2sw.jpgA Baljós árnyak mellett (vele holtversenyben) a másik nagyon sok bírálatot kapott rész a 2002-es Attack of the Clones (II. epizód) annak dacára, hogy ebben van az egyik legnagyobb jedi-bevetés a sorozatban, mégpedig a Geonosis bolygón (csata előbb a jedik és a droidok között, majd a klónsereg és a droidok összecsapása során). Nekem tetszik a három szörny is (acklay, reek és nexu), melyek az elfogott Anakint, Obi Want és Padmét támadják, amikor azok oszlopokhoz vannak láncolva és épp halálukra várnak. Akciódús és látványos ahogyan megmenekülnek és végeznek a rémekkel. Végül ütős a Dooku kontra Anakin párbaj is a film végén (melyben Dooku levágja Anakin jobb karját). Negatívum viszont a teljesen nyálas szerelmi kínlódás az ifjú Anakin és Padmé között, illetve nagyjából a film első kétharmada úgy ahogy van, benne Hayden Christensen ripacskodásával (mint durcás kamasz).

  • Erősségek: A szörnyek a Geonosis rovarbolygón (és a velük való harc jelenete) illetve Dooku gróf párbaja a két jedivel
  • Gyengeségek: Anakin karaktere ezúttal is gyenge amit Christensen alakítása is tovább halványít

Összegzés: A Baljós árnyakhoz hasonlító "mese-epizód", amiben ugyan kevesebb a gagyiság, viszont nélkülözi a Phantom Menace zseniális fénykard jeleneteit, plusz Hayden Christensen gyenge alakítása is súlyosbítja.

10. Az utolsó Jedik [6,0]

8sw.jpgA lista legvégén helyet foglaló filmeknél már nagyon nehéz minőségi különbségeket tenni: a 2017-es Last Jedi, mely Rian Johnson meghökkentő Star Wars kísérleteként a leginkább megosztó Csillagok háborúja epizód lett, ugyanolyan gyengécskére sikerült, mint J. J. Abrams Skywalker kora. Az Utolsó Jedik (VIII. rész) túl sok gagyiságot tartalmaz, de a legnagyobb baj az vele, hogy Luke Skywalker karakteréből egy pukkancs vénembert csinált. Durcáskodik, hülye vicceket süt el, tojik az ősi Jedi tekercsekre és úgy általában tesz mindenre. Aztán ott van a sok egyéb zagyvaság: Leia lebegése a világűrben (mert hogy rá nem hatnak a fizika törvényei), aztán Holdó admirális akciója (amikor fénysebességgel elindulva pusztítja el az Első Rend főhajóját) és persze Snoke űbergáz halála, amikor a mellette lévő fénykard nyírja ki (Kylo Ren akaraterejének engedelmeskedve elfordul mellette). Nagyon hervasztó az ellenállás felszámolódása is, hisz a film végére annyian maradnak, hogy elférnek a Millennium Falcon rakterében. Pozitívum a maradék részek látványvilága és Adam Driver alakítása. Ezek mentenek valamicskét az egészen. (Hozzáteszem Poe Dameron karaktere és Oscar Isaac alakítása szintén a pozitívumok közé került nálam.)

  • Erősségek: helyenként a látványvilág, Adam Driver színes alakítása
  • Gyengeségek: szinte minden jelenet + a félre ment rendezői koncepció

Összegzés: Rian Johnson egy sajátos rendező koncepció mentén készítette el filmjét: egyszerre akart könnyeden és formabontó módon (gegek és viccek segítségével) szórakoztatni, + új megközelítésekkel kísérletezni és közben megtartani a klasszikus részek stílusvilágából is valami. Nem jött be: a viccek szürreálisak lettek, az új megközelítések hiteltelenül gagyikra sikeredtek, a régi stílusvilág felidézése pedig félig sem valósult meg.

  1. Skywalker kora [5,5]

9sw.jpgVégül az utolsó helyezett. J.J. Abrams sem tudta elkerülni Rian Johnson és Ron Howard sorsát a IX. epizód elkészítésénél és szintén erősen megosztó részt rakott össze 2019-ben, Skywalker kora címmel. Bár kétségtelenül látványos és fordulatokban gazdag a film, sok az érthetetlenség is benne, így a széria legvégén a helye. Hogyan kerül elő Palpatine (miért pont most, hogyan élte túl a hatodik részt), voltaképp miben hal meg Kylo Ren, az uralkodó és Leia, honnan kerül elő a Végső Rend gigantikus flottája csak néhány kérdés, mely végig megválaszolatlan marad. Ugyanakkor egy szédítő rohanás, pörgős cselekménysorozat az egész epizód, mely inger-gazdag látványvilággal és rengeteg izgalommal ajándékoz meg bennünket. Jók a szereplők is, bár a karakterek illogikus viselkedése néhol erősen megzavarja az élvezhetőséget. 

  • Erősségek: pozitívum a lendületes tempó, az ütős látvány, a sok harc (fénykard párbaj) üldözéses scene és temérdek helyszín.
  • Gyengeségek: az érthetetlen fordulatok, halálok és események mellett a végső jelenet (a Sith -ek bolygóján) jelentősen lerontja az összhatást.

Összegzés: A Skywalker kora egy nagyon gyenge kategóriájú epizód, mert a látványt elrontja a történetfűzés sok hibája és a látványvilág sem annyira kiemelkedő, hogy a fejezetet önmagában akár csak a középvonalba emelje. 

Az erő legyen veletek!

starwars_logo.jpg

***

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1614994194
süti beállítások módosítása