Star Wars Univerzum

Star Wars

Star Wars időszámítás, fontos dátumok [16.]

2017. április 20. - Rebel Alliance

A Csillagok háborúja egy fantasztikus, izgalmas világ, melynek rengeteg "színe" érdekessége és rejtélye van, miközben saját törvényei és szabályai szerint működik. Aki elmerül ebben a világban és elfogadja annak törvényszerűségeit, különleges utazást tehet egy messzi-messzi galaxisba. Ebben az új dimenzióban pedig egy logikusan felépített környezetet talál, saját időszámítással, eseményekkel, összefüggésekkel. 

Az alábbiakban a Star Wars univerzum fontosabb dátumait rögzítettük háttéranyagok segítségével. Ez az időszámítás nem egyeztethető össze a jelenlegi kor naptáraival. Alapja az úgynevezett yavini csata, mely az Egy új reményben látható és az első Halálcsillag megsemmisítésével, a birodalom feletti első győzelemmel zárul. Ehhez az eseményhez viszonyít mindent a Star Wars időskála.

Yavin előtt 25 000 - Létrejön a Galaktikus Köztársaság, melynek fővárosa Coruscant lesz. Ugyanezen évben alakul meg a Jedi rend és találják fel a hiper-hajtóművet.

Yavin előtt 24 400 - Egy Jedik közti háború nyomán, melyben a sötét oldalra állt Jedik veszítenek, megalakul az első Sith Birodalom.

Yavin előtt 9990 - A fénykard feltalálása

Yavin előtt 2000 - Megalakul az Új Sith rend és háborúkat kezd a Jedik ellen

Yavin előtt 1000 - A Sith-ek elveszítik a háborút (ruusani csata), de egy lovag túléli (Darth Bane) és bevezeti az "egy mester - egy tanítvány" rendszert a Sith-ek túlélése érdekében.

Yavin előtt 60 - Corellián megépül a Millennium Falcon

Yavin előtt 52 - Palpatine szenátor lesz a Naboo bolygó képviseletében

Yavin előtt 32 – Csillagok háborúja: Baljós árnyak (továbbiakban: Yavin előtt = Y.e)

  • Qui-Gon Jinn Jedi mester megtalálja a 9 éves Anakin Skywalkert a Tatuin bolygón. Qui-Gon halála után Obi-Wan Kenobi megkezdi Skywalker felkészítését.
  • Meghal Dart Plagueis, aki Darth Sidious mestere volt. (A tanítvány szíven szúrja.)
  • Lejátszódik a nabooi csata, amikor a Kereskedelmi Szövetség Darth Sidious befolyása alatt elfoglalja Naboo bolygót. Amidala királynő, miután a Galaktikus Szenátus nem tesz az ügy érdekében semmit, visszavág és a gunganek segítségével sikerül megállítania az inváziót. A harcban Darth Maul megöli Qui-Gon Jinnt, Obi-Wan Kenobi pedig Mault.
  • A Naboo-i krízis után Palpatine lesz a Legfelsőbb Kancellár.
  • Dooku gróf kilép a jedi rendből és eltűnik, titokban Darth Sidioushoz csatlakozik.
  • Egy klón hadsereget állítanak elő a Kamino bolygón titokban, állítólag Syfo-Dyas jedi mester parancsából. A klónok forrása, egy Jango Fett nevű fejvadász azt kéri, hogy fizetségként (a pénzen felül) egy klónt bocsássanak a rendelkezésére, akit fiaként nevel fel és Bobának nevezi.

Y.e. 29 – Raith Sienar bemutatja az első terveket a Halálcsillagról. Han Solo megszületik a Corellia bolygón.

Y.e. 24 – Dooku gróf újra megjelenik és kijelenti, hogy a Köztársaság korrupttá vált és arra buzdítja az embereket, hogy szakadjanak el a Köztársaságtól és alakítsanak saját kormányzatot.

Y.e. 22 – Csillagok háborúja: A klónok támadása

  • Anakin Skywalker visszatér a Tatuin bolygóra és találkozik a féltestvérével, Owen Larsszal. C-3PO újra találkozik R2-D2-val.
  • Shmi Skywalkert egy taszken horda elrabolja és megkínozza a Tatuinon, ez Anakint még jobban a sötét oldal felé húzza.
  • Obi-Wan Kenobi felfedezi, hogy Nute Gunray meg akarja gyilkoltatni Padmé Amidalát és hogy a Dooku gróf által vezetett Független Rendszerek Szövetsége háborúra készül.
  • Palpatine Jar-Jar Binks szenátor indítványa nyomán vészhelyzeti hatalmat kap és elkezdi felhasználni a klón hadsereget, hogy az ellenséget megállítsa.
  • A klónháború a geonosisi csatával kezdődik. Mace Windu megöli Jango Fettet és Boba árván marad.
  • Anakin Skywalker és Padmé Amidala titokban összeházasodnak a Naboo bolygón.

Y.e. 19 – Csillagok háborúja: A Sith-ek bosszúja

  • A Coruscant feletti légi csata, Dooku gróf halála.
  • Obi-Wan Kenobi megküzd Grievous tábornokkal az Utapau bolygón, Grievous halála.
  • A Kashyyyk-i csata, a köztársaságiak győznek. Yoda megmenekül a 66-os parancstól.
  • A jedik küzdelme Darth Sidiousszal, Palpatine eltorzulása, Anakin Skywalker megmenti Darth Sidiust a haláltól, és átáll a sötét oldalra. Ezentúl a Darth Vader nevet viseli.
  • A hírhedt 66-os parancs alapján a hadsereg végrehajtja a Nagy Jedi-tisztogatást: ami a jedik megölését jelenti szerte a galaxisban. Csak nagyon kevés Jedi éli túl: köztük Yoda és Obi-Wan Kenobi.
  • Darth Vader kivégzi a szeparatisták vezérkarát a Mustafaron, Obi-Wan és Anakin-Vader csatája, Anakin elveszti minden végtagját, és csaknem halálra ég a Mustafar lávafolyamaiban, életét Palpatine menti meg. Anakin-Vader elnyeri félig kibernetikus alakját, ami fenntartja életét a súlyos sérülések után.
  • A klónok háborúja véget ér, Palpatine létrehozza a Galaktikus Birodalmat, amelynek uralkodója lesz.
  • Palpatine császárrá kiálltja ki önmagát.
  • Luke Skywalker és Leia Organa megszületnek, mint Padmé Amidala gyerekei. Obi-Wan Kenobi, aki túléli az öldökléseket, Luke-ot Anakin féltestvérére, Owen Larsra hagyja, Leiát pedig Bail Organára, így elrejtve őket a császár elől.
  • A túlélő jedik peremvidéki bolygókon rejtőznek el. Yoda a Dagobah bolygó mocsaraiban húzza meg magát, Obi-Wan Kenobi pedig felveszi a Ben nevet, és a Tatuin sivatagában rejtőzik el. Remeteségében is figyelemmel kíséri Luke Skywalker életét, továbbá megtanulja az Erő honából visszatért Qui-Gon Jinn mestertől a halál legyőzésének technikáját.
  • Megszületik az első ellenállás a Birodalom ellen. Mindezek az események felkészítik a galaxist a nagy galaktikus polgárháborúra.

Y.e. 18 – Az újonnan létrejött Birodalom hódító háborúkba kezd a galaxisban.

  • Megszületik Mara Jade, a Császár későbbi Jobbkeze.

Y.e. 5 – Han Solo, aki egy katonai akadémián tanul, megmenti Csubakkát, aki halálig tartó hűséget fogad és társa lesz a következő harminc évben. Szintén Y.e. 5 -ben nyeri el Han Solo az Ezeréves Sólymot Lando Calrissiantól egy szabakk játékban.

Y.e. 1 – A Lázadók Szövetségének megszületése a Corellia bolygón. Alapítók: Mon Mothma szenátor asszony, Bail Organa szenátor, Garm Bel Iblis szenátor, Rahm Kota tábornok (Jedi) és Galen Marek.

A yavini csata éve – Csillagok háborúja: Egy új remény

  • A Birodalmi Szenátust feloszlatják, a csak Palpatine-nak felelős tartományi kormányzók (moffok) uralmának korszaka megkezdődik.
  • A Halálcsillag megsemmisíti az Alderaan bolygót; Darth Vader egy párviadal során véget vet Obi-Wan Kenobi testi létezésének.
  • A yavini csata. Luke Skywalker - Han Solo és Obi-Wan Kenobi segítségével - megsemmisíti a Halálcsillagot, mielőtt még annak sikerülne elpusztítania a lázadók bázisát a Yavin 4-en.
  • Luke Skywalker és Han Solo csatlakoznak a Lázadók Szövetségéhez.

Y.u. 3 – Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág

  • A hothi csata. A birodalmiak felfedezik a Felkelők Szövetsége fő bázisát a Hoth bolygón, és Vader, valamint Veers tábornok vezetésével elpusztítják.
  • Luke Skywalker megtalálja Yodát a Dagobah bolygón, de amint értesül az Ezeréves Sólyom legénységének a Bespinen készített birodalmi csapdáról, félbehagyja felkészülését; megígérve, hogy amint segített barátainak, visszatér és folytatja.
  • Boba Fett és Vader elfogják Han Solót és társait a Bespinen, Solót lefagyasztják, Fett pedig elviszi Jabbához.
  • Lando Calrissian csatlakozik a Szövetséghez.
  • Darth Vader felfedi Luke előtt, hogy ő az apja, de Luke még nem biztos abban, hogy ez igaz.
  • Darth Vader megöli Xizor herceget és a Fekete Nap összeomlik.

Y.u. 4 – Csillagok háborúja: A jedi visszatér

  • A Carcoon-i összecsapás: Luke Skywalker és Lando Calrissian kiszabadítják Han Solót, Csubakkát és Leia Organát Jabba fogságából, Organa megöli Jabbát.
  • Yoda meghal, miután elmondja Luke-nak, hogy Vader nem hazudott neki, és valóban az apja, továbbá, hogy van egy testvére is. Luke rájön, hogy Leia Organa a lánytestvére.
  • Az endori csata: a Szövetség Ackbar admirális parancsnoksága alatt megtámadja az Endor rendszerében keringő Második Halálcsillagot, Lando Carlissian, Wedge Antilles és Nien Numb Han Solo segítségével meg is semmisítik. A Halálcsillagon ezalatt Darth Vader megmenti fia életét Palpatine-tól, és megöli az uralkodót, de maga is halálosan megsebesül. Visszatér a fény oldalára, Jediként hal meg, és úgy is él tovább.

Y.u. 34 - Ébredő Erő

  • Rey és Finn találkoznak egymással a Jakkun, majd csatlakoznak Han Solohoz és a lázadókhoz. A harc vegyes eredménnyel zárul: a Starkillert megsemmisítik ugyan, de Kylo Ren megöli Han Solot. Az Első Rend átmeneti vereséget szenved, Rey megtalálja az idős Luke Skywalkert.

 

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

×××

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5212441957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2017.04.21. 06:25:10

Nagyon jó így egyben látni a SW kronológiát! Köszi!
Nekem Darth Sidous (Palpatine) császárrá válása mindenhol egy kikerült dátumnak tűnik. Sehol nem egyértelmű a pontos év megnevezése. Mintha nem lenne konszenzus a kérdésben.

Nietzsche__ 2017.04.21. 07:35:16

@Ulrich von Lichtenstein: Yavin előtt 19 vagy 18 ez vitatott. Van ahol azt olvastam hogy rögtön az után császár lesz hogy megmenti a lávából Anakint, másutt az van hogy csak a rákövetkező évtől császár.

Macskahegyi Daniela 2017.04.21. 08:07:55

Egy kronológiában nincs olyan, hogy nulladik év... A mi időszámításunkban sincs 0, a Kr. e. 1 után rögtön a Kr. u. 1 jön :)

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.21. 16:09:42

@Macskahegyi Daniela: Igen, csakhogy ez az időskála (amit egyébként nem mi találtunk ki) agy adott csatához viszonyít mindent. Így azt mondjuk: a "yavini csata előtt, a yavini csat évében és a yavini csata után" Tehát senki nem mond olyat, hogy nulladik év.

VogelZsigmond 2017.04.23. 13:20:38

@Macskahegyi Daniela: De van nulladik ev. :) Pontosan 1 hetig tartott. :) Dec 25 es Januar 1 kozoztt. :)

Nem ?

Han Solo. 2017.12.02. 13:08:44

Részletes(ebb) Star Wars kronológia:

starwarsmedia.hu/starwars-idovonal

Kicsit bővebb!

vaki78 2017.12.11. 12:39:08

Darth Plagueis és Darth Maul-nál nincs valami ellentmondás? Ha ugyanabban az évben halnak meg mindketten és csak 1 mester-1 tanítvány van Sitheknél, akkor hogy kaphatott Maul rendes kiképzést a dupla fénykardra?

Illetve a másik furcsaság, hogy Obi-van fiatal még amikor Anakint megtalálják, akkor lesz padawanból Jedi lovag (szerintem 25-30 éves lehet), mégis 32 évvel később a Tatuinon öregemberként ábrázolják...
Ugyanez van Luke-al aki megszületik YE 19-ben és az Ébredő erőben (YU 34) 54 évesen ő is elég öregnek néz ki...
süti beállítások módosítása