Star Wars Univerzum

Star Wars

Egy új remény (1977)

2024. február 17. - Master.

Az ezüstérmes epizód nálunk az egész Star Wars franchiset vizsgálva (hajszállal a Birodalom visszavág mögött) az Egy új remény melyet az IMDb szavazók is a második helyre tesznek, több mint 1,4 millió voks alapján (A jelenlegi állás szerint). A kronológiát tekintve ez a rész készült el legelőször, mégpedig 1977-ben. Hatalmas sikere meglepte a készítőket annak idején, George Lucas rendezőt és a négy kulcsszereplőt: Carrie Fishert, Harrison Fordot, Mark Hamillt és Alec Guinesst. Akkor még nem tudták de egy közel fél évszázados siker-eposz részeseivé váltak.

starwars_4.jpg

A New Hope, vagy Egy új remény (IV.) eredeti címe 1977-ben még Csillagok háborúja volt ám később (1981-ben) ezt megváltoztatták, mert a sorozat egésze kapta  a Star Wars címet. Ebben a részben mutatkoznak be a főbb karakterek és ebben ismerjük meg a "játékteret" is, vagyis ennek a sajátos világnak a helyszíneit, szabályait illetve alap-összefüggéseit.

Az alaptörténet a jó és a rossz küzdelme, tökéletesen klasszikus helyzet. Adott egy gonosz diktátor (az Uralkodó) aki mindent uralni akar a Galaxisban, mégpedig félelmetes fő-emberével a félig gép félig ember Darth Vader nagy úrral, aki ősi Sith lovagok erejével rendelkezik (az uralkodó tanítványaként). Velük szemben alakul ki a felkelők szervezete (Rebel Alliance), melynek egyik kulcs-vezetője a fiatal Leia Organa hercegnő (és szenátor) és támogatója a visszavonult egykori Jedi mester, Obi-Wan Kenobi (miután Leia üzen neki). Az üzenet megérkezése után Obi-Wan csatlakozásra bírja a fiatal Luke Skywalkert is, aki elhatározza (nevelőszülei elvesztése után), hogy kitanulja a Jedik ősi tudományát. Melléjük szegődik a csempész-űrvagány Han Solo is. A kis csapat gyorsan összekovácsolódik és bár Obi-Wan közben meghal - amikor kiszabadítják az elfogott hercegnőt (a párbajban Darth Vaderrel) - a többiek megindulnak a felkelők minden erejével és vadászgépével együtt az uralkodó legveszélyesebb fegyverének a Halálcsillagnak az elpusztítására.

A felvázolt alaptörténethez társul az Erő misztériuma, mely minden élő szervezetet átsző az Univerzumban. Használói a Sith-ek és a Jedik az Erő sötét és világos oldalát képviselik. Képesek a jövőbe látásra, tárgyak mozgatására, emberfeletti erő kifejtésére és az úgynevezett fénykardok mesteri használatára. Bár Sith lovagokból a Star Wars kánon-részeinek idejére mindig csak kettő létezik (egy mester és egy tanítvány), egykoron uralni tudták a Galaxist (messze a SW történetek előtt). A Jedik ellenben együtt működtették a Galaktikus Köztársaságot a Szenátussal már közvetlenül a New Hope fejezete előtt is egészen addig, amíg a gonosz főkancellár (a későbbi Uralkodó) meg nem kaparintotta a teljhatalmat. Ezt követően többségüket megölték a néhányan pedig elbújtak, mint Obi-Wan Kenobi mester is.

A New Hope történetében bukkannak fel a kis közönség-kedvenc droidok is: C-3PO (protokoll és tolmács droid) illetve R2-D2 (asztrodroid), akik a Star Wars franchise minden részében szerepelnek. Ők azok, akik mindig gondoskodnak a vidámságról, a humorról és a jókedvről. 

sw_negyedik.jpg

Kiemelendőek még a Star Wars világ egyéb ikonikus elemei, stílusjegyei is, melyek már a New Hope fejezetben felbukkannak, mint az Ezeréves sólyom, mely szokatlan formájú (lapos és patkó-alakú) teherszállító űrhajó, típusa: YT-1300. Ugyancsak stílusjegyet képviselnek a birodalmi rohamosztagosok is, félelmetes fehér ruhájukban, mely teljesen elfedi arcukat (amitől még inkább érzéketlennek tűnnek).

Ami  New Hope legjobb jeleneteit illeti: élvezetes Leia megszöktetése a Halálcsillagról (ez a kulcsszereplők első találkozása) és a yavini csata is, mely az egész SW kronológia egyik legfontosabb eseménye és a SW időszámítás alapja. Yavin előtt 60-ban épült például az Ezeréves Sólyom, melyet Yavin előtt 5-ben nyer el Han Solo egy szabakk-játékon Lando Calrissientől. Ha már itt tartunk tulajdonképpen sítílus-jegyeket képviselnek a SW franchise fura lényei is, melyek minden részben felbukkannak. Ide tartoznak például a vukik is, mint Chewbacca (Csubakka), aki az utolsó pillanatig Han Solo hű társa (és segédpilótája) az Ezeréves sólymon. Végül megemlítendőek a SW sajátos bolygói, helyszínei is, mint a New Hope esetében a Tatooine.

És most a New Hope erősségeiről illetve gyengeségeiről (melyeket minden SW epizódnál megnevezünk):

  • Fő erősségek: a yavini csata színes, izgalmas bemutatása és a Halálcsillagbeli jelenetek, illetve a karakterek - szereplők szimpatikus bemutatása
  • Fő gyengeségek: a másik két klasszikus résznél picit gyengébb a látványvilág és Obi Wan - Darth Vader bénázós fénykard párbaja is inkább gyengeség (ebben szólítja Obi-Wan következetesen többször is "Darth-nak" ellenfelét).

Összegzés: Az Egy új remény egy szinte hibátlan film, bár hiányzik belőle a Birodalom visszavág lendületessége és fordulatossága. Ugyanakkor nosztalgikus élmény újra és újra megnézni Mos Eisley bárját, Han és Luke első találkozását, Leia megszöktetését a Halálcsillagról és persze a yavini csatában az X és Y szárnyú vadászok támadását (Luke pontos találatával).

A többi Star Wars részről írt elemzéseinkről a linkekre kattintva olvashatsz: 

 

starwars_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7418327849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása