Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars jövője [50.]

2020. december 04. - Rebel Alliance

Blogunk 50. bejegyzése a Star Wars Universe jövőjéről próbál értekezni, kitalálva, hogy a Disney döntéshozói vajon milyen irányba viszik majd tovább a franchise -t és az űreposz milyen módon tudná visszaszerezni méltó rangját és népszerűségét a rajongóknál. Egyáltalán valóban vissza kell szerezni a rajongók megbecsülését? Ha a Star Wars elmúlt 5 epizódját vizsgáljuk - mely Az ébredő erő, Zsivány Egyes, Az utolsó Jedik, Solo-film, Skywalker kora című filmekből áll - Az ébredő erő valósággal tarolt, 2 milliárd dollár feletti bevétellel és egyedüli részként az IMDb szavazóknál, mely a klasszikus epizódokat megközelítette (a pontszámot tekintve). A Zsivány Egyes 1 milliárd fölé tudott menni bevételek terén, nagyon messze a Force Awakens összeredményétől, viszont értékelésben alig maradva el tőle. (A klasszikus részek 8,3 és 8,7 pont köztiek az IMDb-n, Az ébredő Erő 7,9 ponton áll, a Rogue One pedig 7,8 -on.) Viszont az elmúlt 5 év másik három SW epizódja, Az utolsó Jedik, a Solo-film és Skywalker kora még akkor is bukásnak minősülnek, ha a IX. rész képes volt elérni az 1 milliárdot a kasszáknál.

swtablazat_epizodok.jpg

/forrás: the-numbers.com/

A rajongók elégedetlenek voltak mind az egyes történetek alakításaival, mind a fanservice -zel (egyesek sokallták, míg mások meg éppen hogy kevesellték azokat), mind pedig az egyes jelenetek, illetve az azokban fontos karakterek - szereplők minőségével. (Már ha lehet ebbe az egyetlen szóba "sűríteni" a kivitelezés problémáit.) Persze mindhárom kudarc más-más kifogáshalmazt hozott felszínre: Az utolsó Jedik furcsa humora, képtelenségei illetve kusza történetvezetése miatt, a Solo az eredeti karaktert megidézni képtelen forgatókönyve és rendezése, a Skywalker kora pedig temérdek hiteltelensége miatt kapott rengeteg támadást.

Ugyanakkor érdemes belegondolni abba, hogy az önmagát komolyan vevő, háborús realizmussal elkészített Rogue One és az ugyancsak komolyságáról híres Mandalorian streaming-sorozat (mely most tart a 14. részénél) hasít a rajongóknál. Az ébredő Erő esetében a fanservice, a Carrie Fisher - Harrison Ford páros nosztalgiája és Last Jedivel ellentétben itt még valódi poénokkal elkészített forgatókönyv plusz a számtalan ütős jelenet együttesen okozták a sikert. De a tanulság attól még levonható: a komolyabb hangvételű és realizmussal kezelt scriptek népszerűbbek napjainkban, mint az űrmesék. Alighanem ennek a megemésztése most a Disney legfőbb feladata és ezért kell várnunk még 740 napot a következő egész estés mozifilm bemutatójáig (hacsak addig tönkre nem mennek a járványoknak köszönhetően [mármint a mozik]).

troopers.jpg

Az elkövetkező trilógia csak akkor lehet sikeres, ha a készítők alapvetően értékelik át a korábbi kudarcokat és azok okait. Szembe kell nézniük például a gagyiságok elhagyásának kényszerével és a hiteles, jól átgondolt alapsztorik szükségességével. A fanservice kérdését pedig - mellyel az elmúlt években mind a 4 SW-rendező (Abrams, Edwards, Johnson, Howard) szembekerült (és mind a négyen rosszul kezeltek) - sokkal okosabban kell bánniuk, a "kevesebb több" elvét szem előtt tartva.

A 2023-as esztendő még nagyon messze van, reméljük meghozza majd gyümölcsét a hosszú várakozás, ami alatt Jon Favreau legalább szórakoztat minket Mandalorianjával. Azért bízzunk abban, hogy a Star Wars franchise feltámad és az egész estés mozifilmek kánon-világa visszatér majd régi fényében. 

starwars_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2616318380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.12.05. 19:36:59

Érdekes dilemma, hogy az alacsonyabb tetszési indexek adása, a kisebb pontszámok (például az IMDb szavazóknál) jelenthetnek e bukást, ha eközben az adott film 1-1,3 milliárd dollárt hoz a készítők számára. Nyilván minden viszonylagos, hisz a 2 milliárdos Ébredő Erő 79% -a sokkal magasabb szint, mint az utolsó 3 SW film 666 - 70% -a feleannyi bevétellel. :)

Han Solo. 2020.12.05. 19:42:31

@Aëtius_: Igen a "bukás" relatív fogalom. Itt, ebben a kontextusban az utolsó SW mozifilmekre leadott értékeléseket jelenti a különböző filmes portálokon (metascore, Rotten) de legfőképp a sok százezres olvadottságú IMDb -n.

2020.12.06. 14:31:16

A Zsivány egyesen kívül a többi egy nagy rakás szar, szóval akár be is fejezhetik.

antisocialnetwork 2020.12.06. 15:59:47

A három legrégebben készült film, az igazi örök, alap, azok még jó "mesék" voltak, mindenkinek. Az összes többi, csak a bevételről, a minél több pénz hozzon-ról szól.

kárárámaispj 2020.12.06. 16:39:08

Mi a francnak?
Mi van még abban a galaxisban amit nem láttatok még? Oké, pontosan célzó rohamosztagoson kívül. Egy rakat ostobaság.
Az első három is nagy marhaság volt, viszont olyan trükkök voltak benne, ami odavert. 2020ban látványban újat mutatni pedig már nem lehet. A látvány nem viszi el a hátán ezt a sok szemetet.

eßemfaßom meg áll 2020.12.06. 16:46:31

a fanszervízt nem lehet jól kezelni vagyis azt jól tették, hogy leszarták. Kár, hogy ettől függetlenül a R1-on kívül mind fákdalmasan szar lett. Viszont a R1 meg kurvajó, szóval ha olyat akarnak csinálni akkor tudnak.

MEDVE1978 2020.12.06. 18:23:18

A gyávaság netovábbja és ez főként a Disney hibája. Már Abrahmsnak nem szabadott volna hagyni, hogy egy medley-t készítsen a régi trilógiából, illetve szinte egy az egyben nyúlja le az Új remény sztoriját. De a Disney egy nagyvállalat és ebből kifolyólag nagyon kockázatkerülő = gyáva, a forgatókönyvírók pedig úgy tűnik extrém rosszak mostanában.

Van fenn a neten egy videó a Disney működési modellről:
www.youtube.com/watch?v=_jed8B4L4-4&t=1s

A lényeg, hogy a Disney sikereinek döntő része abból jött, hogy már létező történeteket dolgoztak fel. Ez a klasszikus mesék döntő részén nagyon szépen látható, illetve az is, hogy megvették a Marvelt, a Lucasfilmet stb. ezzel már biztos, befutott franchise-okat megszerezve.
Tehát a Star Wars zászlóshajó és a Disney gyáva, ebből lett az, hogy az egyébként sem túl eredeti JJ Abrahmsal csináltattak egy új remény Homage-t. Ez be is jött, mivel az emberek ki voltak éhezve egy új Star Warsra, ezért lett belőle rekord, nem pedig azért, mert annyira jó lenne.
Aztán telt az idő és a kritikákban csak megjött, hogy szinte az egész fan service, meg semmi újdonság nincs benne. És akkor megtörtént a borzalom: a ló másik oldala. Én nem voltam oda az Osymandias részért, amit Ryan Johnson rendezett a Breaking Badban. Akkor pedig odaadták neki a Star Warst és tönkretette. A Last Jedi valóban nem fan service, de olyannyira az, hogy gyakorlatilag mindennel szakítani akar, ami eddig a franchise-t jellemezte. Luke egy példakép > Luke egy megkeseredett öregember; a Jedi hosszú tréning után tudja használni az erőt > Rey nem, neki a vérében van az egész; A flottának kifogyott a hiperűrüzemanyagja > nem baj, a First Order nem ugrik elé, hogy bekerítse, szépen üldözgetik sublight speeden, Snoke lényegében a legnagyobb rejtély, hogy ki ő és miért > Snoke nem rejtély, nyírjuk ki simán egy pillanat alatt stb.
Ez egy maximális elcseszés, óvodás szintű demagóg üzenetekkel leöntve: a gazdagok gonoszok, a férfiak agresszívek és fejjel mennek a falnak, a nők okosak és ravaszak, a szerelem fontosabb mindennél, a szerelőlányból és a rabszolgafiúból is lehet világmegváltó hős stb.

Miután Johnson tönkretette a franchise-ot a Disney ellen fordult a fanbase döntő része, a Disney meg azt tette, amihez legjobban ért - beszart. Visszahívták tehát JJ Abrahmst a Rise of the Skywalkerre, hogy takarítsa el a mocskot, amit Rian Johnson hagyott maga után és valamit találjon ki, de legyen fanservice, mert a fanok most dühösek ám. Abrahms pont annyit tett, mint amennyire képes, csinált egy Return of the Jedi homage-t, megpróbálva újranyitni a döntő részét azoknak a szálaknak, amelyeket Johnson lehúzott a WC-n. Persze nem sikerült neki, az egész film egy rohanás, egymásra dobott és részben rosszul kivitelezett ötletek halomban.

A folytatás trilógia bajai szerintem viszonylag egyszerűen megfoghatók:
1. A gyávaság és ezért túl kevés eredetiség. Ez nem egyenlő a fan service-el. A Starkiller base nem fan service. Minden rajongó szomorúan sóhajtott fel valószínűleg, amikor a halálcsillag kb. egy az egyben le lett másolva csak egy bolygóként.
2. Féktelen újítás, a volt karakterek szembeköpése, kiüresítése, az addigi szabályok teljes átírása. Erre már hallottam azt, a szerintem buta megjegyzést , hogy ugyan már, ez egy mese, hogyan lehetnek szabályai. Nézzük meg például a Harry Potter univerzumot, amelynek vannak szabályai. Éppen a nagy Roxforti ostrom van, amikor egyszer hirtelen becsapódik három rakéta Voldemort nagyúr seregébe, utána pedig megjelenik hat vadászgép gyújtóbombákkal és szétbombázzák a varázslókat. Ez lett volna a Rian Johnson féle Harry Potter. Vagy mintha Rumini, a kisegér világába hirtelen nagy majomként megjelenne a Nimitz tengerjáró hajó. Egy mesének, fantasynek vannak szabályai, Johnson szétszedte ezeket.
3. Végül: vannak olyan biztonságos megoldások, amelyeket rettenetesen bután nem használtak. A Star Wars univerzum ugyanis továbbment, csak játékban, képregényben, regényben. Legyen az a Timothy Zahn féle - általánosan tisztelt - folytatás vagy egyéb regények, a többségüket értelmesen lehetett volna adaptálni a filmvászonra. Pontosan ez az, amit a Mandalorian jelenleg csinál: a korábbi mellékszereplőket, egyéb népszerű hősöket és ellenségeket (Thrawn) hoz be a játékba.

MEDVE1978 2020.12.06. 18:41:20

@eßemfaßom meg áll: Ez nem így van, a fanbase a legtöbb franchise esetében kezelhető - lenne. Ami a fanbase 80%-át jelenti, mert bármit csinálsz, valószínűleg a többi 20%-nak az nem lesz jó. A fanbase veszi a jegyek, meg a merchandise jelentős részét, tehát gazdasági szükségszerűség is, hogy vegyék a terméket. Anno merchandise szinten láttam róla egy riportot, hogy mennyire szarul teljesítettek anno az új trilógia merchandise-jai. A módszer szinte túl egyszerű: kontinuitás kell a franchise-al és nem szabad szembeköpni se a korábbi szabályokat, se a szereplőket. Visszatérve a Harry Poterre, biztosan nem lenne sikeres, ha mondjuk majd egy jóval későbbi folytatásban kiderülne, hogy Harry igazából felnőtt korában megcsömörlött, ezért rátért a fekete mágiára és kínozott embereket. Ahogy a Transformersnél sem lenne sikeres, hogy hirtelen az Autobotok meg a másik (már nem emlékszem hogy hívják) egy új részben kereskedelmi tárgyalásokba kezdenének. Mindkettő teljesen idegen ezektől a dolgoktól, ilyeneket nem szabad csinálni.

Andriska07 2020.12.06. 20:48:00

A trilógiák esetében nekem az jött le, hogy a közönség mindig a következő részen töltötte ki a haragját, számomra ezt tükrözik a bevételek, amik természetesen nem tükrözik a film értékét.
Ep1, Ep4, Ep7 - mindhárom óriási bevételt ért el, mert az emberek kíváncsiak voltak rá. A rettenetfos Ep1-ért az Ep2-t és az Ep3-at büntették, amelyi filmekből képtelenség volt jól kijönnie Lucasnak, de ez mind az ő hibája.
Az Ep5-öt hiába tartjuk a legeslegjobb starwars filmnek, látszik, hogy sokaknak mégsem jött be annyira az Ep4 megnézését követően, de a pénzük már a kasszánál le volt adva. Az Ep7 kapcsán is óriási volt a várakozás, s szintén rettenet fos volt, nincs mit szépíteni rajta, pár hajszállal volt jobb az előzménytrilógiánál. Nekem nem volt bajom sem az Ep8-al, sem az Ep9-el, de azok bevételei szerintem azért is maradtak el, mert sokan csalódtak az Ep7-ben, fanservice ide vagy oda, szerintem senki sem a fanservice miatt megy a moziba, az csak egy díszítés a torta szélén. Amely torta itt sajnos erősen kongott belülről.
A Zsivány Egyes zseniális volt! Egy kicsit több állomás volt benne a kelleténél, de hát a nézők is elkurvultak, mert ha starwars-os komfortérzetükbe egy pici zavar is kerül, már rögtön hisztiznek, s jönnek akár petíciókkal is már, hogy zárják ki a kánonból...stb. Igaz, egy fillért nem áldoztak a film elkészítésére (a jegyvásárlás nem ugyanaz), de elvárják, hogy figyelembe vegyék őket, ami önmagában szerintem nevetséges. A Disney ettől függetlenül mehet a pics*ba. Egyébként a Solo sem volt vészes, a Disney-ére legszarabb alkotása számomra egyértelműen az Ep7 volt.
Azt pedig nem hiszem el, hogy a rendezőn múlna. A legtöbb filmes oldal mindig a rendező szerepét emeli ki, mintha ő írná a történetet, amihez a Disney kikötés nélkül megad minden pénzt azzal, hogy "tessék öreg, nem szólok bele, majd szólj, ha kész vagy!". Itt a Disney viszonylag arctalan háttéremberei a ludasak + a vezetés, nem a rendező(k). Mindenesetre megnéztem volna Zsivány Egyes eredeti verzióját, amit végül szanaszét vagdostak pánikszerűen. A reklám 50%-a meg sem jelent a filmben.

Treff Bubi 2020.12.06. 21:26:03

Szerintem is el kellene már engedni ezt a sztorit. Az eredeti trilógia látványvilága okozta vizuális sokk már nem ismételhető meg, ezt talán a Mátrix-filmek és James Cameron filmjei tudták még megadni az elmúlt évtizedekben. Az egész reboot a nosztalgiafaktorra épült, de a későbbi generációknak már ott voltak az MCU-filmek. Kylo Ren egy jópofa skin a Fortnite-ban, de őszintén, pár évtized múlva ki fogja úgy emlegetni gyerekkori meghatározó szupergonoszként, ahogy a mai "öregek" emlegetik Darth Vadert?

Indriq 2020.12.07. 08:46:40

így van, a Rogue one messze jobb volt, mint a folytatás trilógia és a Solo, de szerintem még a Sithek bosszúja is jól sikerült.
A bukás/nem tetszés szintén relatív fogalom, mert anyagilag MINDEGYIK sikeres volt, még akkoris be fognak ülni az emberek a köv filmre, ha úgy kelnek fel a székekből, hogy elvettek az életükből 2 órát.
A folytatás trilógia első része lemásolta az eredeti minden fontosabb mozzanatát, a másodikra NEM IS EMLÉKSZEM, a harmadik ezzel a feltámasztós izéléssel megütötte a Dallas Bobby visszatér szintjét, csak sajnos alulról....

A nép fia 2020.12.07. 09:00:38

@Andriska 07: Nevezzük nevén a gonoszt: Kathleen Kennedy.

Alick 2020.12.07. 10:03:43

@MEDVE1978: És fordítva is igaz: a realistának tervezett Gravity-t szétröhögtem a mesékbe illő hülyeségek miatt.

Bobby Newmark 2020.12.07. 10:47:37

Igazából az a meglehetősen érdekes, hogy a Marvel filmekkel képesek voltak 18 filmet megcsinálni ugyanabban az univerzumban, úgy, hogy közben ne szopassa az egyik rendező a másikat, meg hogy az új filmek ne az előzőek remixei legyenek. Star Wars témában meg kettő filmet nem sikerült így összehozni, nemhogy a trilógiát.

Bobby Newmark 2020.12.07. 10:49:26

@Treff Bubi: Lesz ilyen, ne aggódj. Az előzménytrilógia is egy kupac trágya, mégis vannak kölykök, akiknek az a kedvence.

Alick 2020.12.07. 10:59:40

@Treff Bubi: Megnéztük egyvégtében a Rogue One-t és a '77-es New Hope-ot, végülis az utóbbi ott folytatódik, ahol az előbbi végződött.
Érdekes élmény volt a kettő közötti kontraszt... és nem a New Hope javára.
Változnak az idők, változnak a mozinéző igények...

Bobby Newmark 2020.12.07. 11:00:56

@MEDVE1978: Azért a régi EU, most Legends-el óvatosan kell bánni, mert 90%-a még nagyobb szemét, mint ami valaha vászonra került, új trilógiát beleértve.

Ott is van n+1 bolygóelpusztító szuperfegyver, a Thrawn/Zahn trilógia utáni folytatás egy olvashatatlan fos borzalmas karakterekkel és cselekménnyel, és nagyon, nagyon sok regény középiskolai fogalmazás házi feladat szintjén van lelkes dilettánsok tollából.
Azzal egyetértek, hogy a jobban sikerült elemeket érdemes lenne átemelni, de nagyon meg kell nézni, mi az ami valóban megérdemli.

Én Kyle Katarn-nak és Mara Jade-nek örülnék, de ugye az ő sztorijuk már nullázva van, Luke nem indította el a Jedi akadémiáját... (És velük kapcsolatban meg valószínűleg én vagyok elfogult)

steery 2020.12.07. 13:46:43

Hamar munka ritkán jó. 1-2 év nem elég egy profi mozifilm elkészítéséhez, főleg ha tehetségtelen a rendező és a forgatókönyvíró. Ezen két súlyos fogyatékosság mellett még egy komoly hibáját érdemes kiemelni az újabb filmeknek: a siralmas zenei világuk. Az eredeti trilógia egy zenei műremek volt. Voltak benne szép zenék, amikhez hozzá lett vágva, igazítva a képi világ. Az új filmekben ez fordítva van: van egy képi világ, valamilyen vágással és a zenét próbálják hozzá kényszeríteni, alá játszani a filmnek. Az eredmény: katasztrófa. Disszonáns, semmilyen kolompolás és katyvasz. Élvezhetetlen, felejtős, selejt munka az egész.

Andriska07 2020.12.07. 14:47:09

@Bobby Newmark: nagyon keveset olvastam az EU-ból anno, de azok is hemzsegtek az ellentmondásoktól mind a filmekkel, mind a másik EU könyvekkel kapcsolatban. Ha jól emlékszem a Han Solo trilógiát olvastam (amiben szó esett arról, hogy a fiatal Solo habzsolta a Jedikről szóló könyveket fiatal korában :), ehhez képest a '77-es ősfilmben eléggé amnéziás/szkeptikus volt a témát illetően). Jó volt a fejvadászokról szóló könyv is, de ott pl. Boba Fett és Solo korábbi kapcsolatát/első találkozását sikerült megint másik módon elmesélni. Szóval disznók közt elvész a gyöngy, s csak a problémák és ellentmondások szaporodnak azzal, ha boldog-boldogtalan írhat könyvet a témát illetően. Az alkotási jogot célszerű lenne egy képzett és szűk magnak odaadni, akik egymással is beszélgetnek.

Robur 2020.12.07. 15:17:25

Reboot az előzménytrilógia. Hayden Christensen, midiklorian, Jar-Jar, gyerek Anakin, szűzen szülés és a többi marhaság nélkül. A többi elfelejt. Ennyi.

Bobby Newmark 2020.12.07. 17:02:05

@Andriska 07: A Han Solo könyvek szépen meg lettek kavarva itthon.
Vannak a "hivatalos" EU regények Brian Daleytől, meg van egy adag Nyulászi Zsolt (Dale Avery), Gáspár András (Ed Fisher) amik meg lehet, hogy jobbak mint regények, de még csak nem is EU, hanem nettó fanfiction kategória.

Én szerintem amit írsz, azzal nem találkoztam, az a Brian Daley trilógia lehet, és valószínűleg pont ezért írják róluk, hogy trágya. De egyébként annyira nem súlyos ellentmondás a dolog, olvashat könyveket Jedikről, és hiheti azt, hogy mese az egész...

Andriska07 2020.12.07. 21:29:50

@Bobby Newmark: na, most nosztalgiaképpen rákerestem, s az A. C. Crispin féle Han Solo trilógiát olvastam ebben a témában, ami amúgy nem volt rossz.

Alick 2020.12.08. 10:46:38

@Robur: "midiklorian... nélkül"

Ez a kvázi tudományos háttér éppen azért érdekes, mert egyrészt potenciálok szerint rangsorolhatóvá teszi az erőhasználókat, másrészt manipulálhatóvá teszi az Erő-képességeket.
Az más kérdés, hogy kevéssé használták ki a filmekben az így létrejött lehetőségeket és így kevésbé misztikus az Erő.

Robur 2020.12.09. 16:58:19

@Alick: "és így kevésbé misztikus az Erő"Teljesen elszabták. Lukács Györgynek csak ezért f@szkorbács jár.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.12.11. 12:53:30

friss hírek vannak, lesz belőlük poszt?!

sorozat, filmek, animációs, élőszereplős minden IS lesz!

Dewer_ 2022.10.31. 06:47:56

Mégis lesz új mozifilm. 2022 október 31-i cikk:

Dewer_ 2022.10.31. 13:31:04

Eddig (2022 október) 3 élőszereplős streaming sorozat volt: Mandalorian, Obi-Wan ès legutóbb az Andor.

Magister_ 2023.04.09. 08:44:48

Friss hír a 2023-as Celebrationról (2023 április 7): a legújabb mozifilm a Skywalker kora után 15 évvel játszódik majd. Nekiláttak a forgatási előkészületeknek. Valszeg spin-off lesz. Rendező: Steven Kinght vagy Sharmeen Obaid-Chinoy.

Második hír: Dave Filoni egy Bosszúállók-szerű Mandó-világ egyesítő filmet készít hamarosan.

Harmadik: James Mangold új eredetfilmet készíthet, mely a Jedi-rend kialakulásáról szól majd.

Tehát a Star Wars franchise mindkét irányban bővül: legeleje és legvége is plusz a Mandalori univerzum is kap folytatást!
...
cimlap.blog.hu/posztok/rebohu/2023/04/07/mit_tudunk_a_frissen_bejelentett_star_wars_filmekrol
süti beállítások módosítása