Star Wars Univerzum

Star Wars

Star Wars: Skywalker kora [kritika] 46.

2019. december 27. - Rebel Alliance

A Star Wars Univerzum 2019 decemberében egy teljesen új kánon résszel bővült, mégpedig J.J.Abrams rendezésében és a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) címet kapva. Ezzel a számozott fejezeteket tekintve a kilencedik, összesen pedig a tizenegyedik egész estés Csillagok háborúja epizód került a mozikba, mivel 2016-ban és 2018-ban egy-egy spin-off résszel is gazdagodott a franchise (Rogue One + Solo: A Star Wars Story). A hardcore fanok már hónapok óta számolták a napokat a bemutatóig, de még a kevésbé elkötelezettek és megszállottak is az év egyik legjobban várt filmjének tartották. Most végre megnézhettük, hogy aztán tágra nyitott szemekkel kíséreljük meg befogadni 142 percen keresztül mindazt a látvány-orgiát, amit a Disney csapata összehozott nekünk.

skywalker_kora1.jpg

Mi tagadás: valóban inger-gazdag és izgalmas lett a végeredmény: rengeteg kalanddal, fantasztikus helyszínekkel, üldözésekkel, száguldással (felszínen és az űrben), csatákkal, konfliktusokkal, sírással, nevetéssel, megható pillanatokkal és óriási meglepetésekkel. J.J.Abrams a VII. rész után (Az ébredő Erő) újra lehetőséget kapott arra, hogy elkápráztassa a messzi-messzi galaxis rajongóit. Hogy sikerült e neki, nézőpont kérdése (de posztunk végére kiderül erről a mi álláspontunk is).

Az elkövetkezőkben spoileres lesz elemzésünk, így aki még nem látta a IX. epizódot és szeretne meglepődni annak fordulatain, az itt álljon meg és csak összegzésünket olvassa el a poszt legvégén.

Ami az alaptörténetet illeti, meglehetősen egyszerű: egy évvel Last Jedi cselekménye után, a Leia vezette ellenállás az Ajan Kloss nevű dzsungelbolygón berendezkedve a váratlanul felbukkanó Palpatine felkutatására és elpusztítására készül. Kylo Ren ugyanis már megtalálta az ősi Sith bolygón, az Exegolon bújkáló félholt uralkodót és szövetségre is lépett vele. Céljuk a Galaxis feletti teljhatalom megszerzése, melyhez komoly segítség számukra a titokban megépített, hatalmas csillagflotta (mely szintén az Exegol bolygón "parkol" teljes titokban). Arról, hogy miként lehet életben Palpatine - amikor 30 évvel korábban Darth Vader egy mély aknába dobta a Halálcsillagon és fel is robbant (mellesleg maga a Halálcsillag is) - az égvilágon semmilyen magyarázatot nem kapunk. Él és kész, vagy legalábbis valami gép segítségével félholtként vegetál. Arra sincs magyarázat, hogy kik, miből és hogyan építették meg a sok száz hajóból álló csillagflottát, illetve kik szolgálnak ezeken a hajókon. Nem kevés emberről van szó: minimum százezrekről. Ennyi katona kell a hatalmas csillagrombolók működtetéséhez.

skywalker_kora2.jpg

Poe, Finn és Csubakka egy kémtől tudják meg, hogy Palpatine mire készül és értesítik Reyt, aki az Ajan Klass dzsungelében képezi magát Jedivé Leia irányításával. Rey a hír hallatára abbahagyja a képzést és a kis csapattal nyomozásba kezd az uralkodó hollétéről. Ehhez az első lépést az ő segítségével teszik meg: Rey egy korábban Luke -tól kapott Jedi-iratban bukkan egy tárgyra (tőrre), mely a rajta lévő sith feliratok segítségével elvezethet egy útkeresőhöz, mely megmutatja majd az utat az Exegolra (Palpatine rejtekhelyére). Vagyis: egy tárgyat kell megtalálniuk, mely egy másik tárgyhoz vezet el, ami meg az uralkodóhoz vezet el. Nagyon eredeti. :) Szó mi szó, Abramsék dolgozhattak volna ezen kicsit többet, hogy hangyányit értelmesebb legyen az egész.

A következő (sorrendben harmadik) helyszín - az Exegol és Ajan Kloss után - a Pasaana sivatagbolygó, ahol Rey, Finn, Poe, C-3PO és Csubi a sith tőrt Lando Calrissian (Billy Dee Williams) segítségével keresi és találja meg, egy sivatag alatti veremben (egy gigantikus kígyó mellett). Mondjuk az elég furcsa, hogy éppen ott szenvednek balesetet - felborulva járművükkel az őket üldöző rohamosztagosok miatt - ahol a felszín alatt a tőr rejtőzik (a korábban azt ellopó Ochi elhagyott járműve mellett). Viszont láthatunk Jango Fett és Boba Fett mintájára (és Mandalori módra) repkedő rohamosztagosokat, ami újdonság a kánonrészekben (és nagyon látványos). Kár, hogy Lando szerepe ezúttal határozottan mérsékelt (de legalább felbukkan).

Ami az események alakulását illeti. a fő gond az, hogy a sith tőr újra elveszik és bár a rajta lévő sith feliratot C-3PO megőrzi memóriájában, programozása nem engedi a tiltott nyelvű szöveg kiadását. Reyéknek muszáj valahol töröltetniük és újraindítaniuk a droid memóriáját, hogy megismerjék a szöveget (mely az útkeresőhöz vezeti majd el őket). Közben a sivatagbolygón összecsap Rey és Kylo, de erőpróbájuk döntetlen, viszont a ren lovagjai elviszik Csubakkát és az Ezeréves sólymot. (Előbbiről kezdetben azt hiszik, hogy meghalt.)

Az új, negyedik helyszín, a havas Kijimi bolygó, ahol a csinos Zorii Bless (Keri Russell) Poe régi ismerőse (korábbi csempésztársa) segít kiszedni C-3PO memóriájából a sith szöveget. A film egyik megható pillanata ehhez a jelenethez kapcsolódik, amikor az android memória-törlése előtt még végignéz barátain. (Igen, még egy gépnek is lehetnek barátai.) A kinyert szövegből kiderül: az útkereső a Kef Bir bolygón található, ahol az elpusztított Halálcsillag romjai közt kell keresniük. A Kef Bir bolygó felkeresése előtt azonban Rey, Poe és Finn előbb megkísérlik kiszabadítani Csubakkát Kylo Ren csillagrombolójáról. (Ez a film ötödik helyszíne.)

A birodalmi hajón tudja meg Rey, hogy valójában Palpatine unokája (vagyis az uralkodó fiának a gyermeke) és szülei a gonosz sith nagyúr elől rejtették el annak idején kislánykorában a Jakkun. Itt azért egy jelentős "áthallás" érezhető a Jedi visszatér cselekményével, hiszen abban is egy gonosz nagyúr, Darth Vader elől rejtik el fiát egy másik sivatagos bolygón, a Tatooine -on. Ettől a ponttól egyébként egyre több párhuzam fedezhető fel a VI. epizód és a IX. rész között. A csillagrombolón nagy meglepetésre Hux tábornok a felkelők mellé áll, bár mint mondja nem ügyük, hanem Kylo Ren ellenessége miatt. Megjegyzendő: Hux a VIII. részben még kulcsfigura, mondhatni Snoke majd Kylo Ren jobb keze, ám Abrams a IX. epizódban jelentősen lefokozza: a Skywalker korában csupán egy sima katona vezető a sok tábornok között. Árulása sem túl elegáns: egyszerűen segíteni próbál Rey csapatának, majd később egyetlen lövéssel elintézik. A karakter megérdemelt volna valami komolyabb jelenetet, mondjuk valamilyen hősies küzdelmet és látványos halált. Érezhető, hogy Abrams és Rian Johnson kölcsönösen marginálják egymás figuráit: Snoke -ot Rian Johnson öleti meg megalázó egyszerűséggel, Huxot pedig Abrams iktatja ki ugyancsak meglepően snassz módon.

skywalker_kora3.jpg

A film talán legkiemelkedőbb jelenete Kef Bir bolygón, a hatodik helyszínen bontakozik ki, amikor Rey és barátai találkoznak előbb Jannah csapatával, majd a Halálcsillag lezuhant romjaival. Jannah (Napomi Ackie) szép fiatal nő, akiről kiderül: éppen ugyanúgy került fiatalon a birodalmi rohamosztagosok közé, mint Finn. Segítenek tehát egymáson: Jannah elvezeti őket a Halálcsillag romjaihoz, a felkelők pedig maguk közé fogadják a lány csapatát. Ami a Halálcsillagot illeti: az igaz, hogy 35 évvel korábban (Y.e.4-ben, a Jedi visszatérben)) a felkelők felrobbantották, de egyrészt a filmben jól látható módon totál szétrobbant, másrészt még ha a detonációban nem is szakad volna atomjaira, szinte nulla lett volna annak esélye, hogy egyes részei ne a világűrbe, hanem épp egy közeli bolygóra essenek (amelynek légkörében amúgy is teljesen szétégtek volna, a felszínhez közeledve). De lépjünk most ezen túl: Rey eljut a viharos tengerparton fekvő Halálcsillagra és meg is találja az uralkodó egykori tróntermének roncsai közt az útkeresőt, ám ekkor felbukkan Kylo Ren és megsemmisíti azt.

Rey és Kylo összecsapása látványos fénykard párbajt hoz, melyben percekig izgulhatunk a hihetetlen háttér előtt zajló küzdelem jól kidolgozott (és kigyakorolt) fordulataiban. Végül Kylo Ren győz, ám diadala pillanatában a haldokló Leia képe villan be előtte, így megzavarodik egy másodpercre, Rey pedig leszúrja. A borzalmas fejlemény mindkettejükben kioltja a haragot: Rey meg is bánja tettét és az Erőt felhasználva (kézrátétellel) meggyógyítja Kylot, majd gyorsan távozik, mégpedig az Ahch-To -ra, ahol annak idején Luke -ot ismegtalálta. Közben Kylo Ren összeszedi magát és a tengerbe dobva fénykardját a jó oldalra áll. Megjelenik előtte édesapja, Han Solo, aki szintén erre biztatja. Kettejük jelenete a második megható scene. (Nagyon jó újra látni Harrison Fordot Han Soloként, még ha csak egy percre is bukkan fel.)

skywalker_kora4.jpg

A hetedik helyszínen, az Ahch-To bolygón Rey találkozik Luke kivetülésével, melynek során a Jedi rábeszéli a lányt, hogy az önkéntes visszavonulás helyett menjen el űrhajójával Palpatine bolyójára az Exegolra és számoljon le az uralkodóval. Újabb párhuzam a Jedi visszatérrel:a végső csata előtt (mely a Jediben az Endoron és a Halálcsillagon, itt pedig az Exegolon zajlik) a jó oldal utolsó reménysége (a VI. részben Luke, itt pedig Rey) elszánja magát mesterei kivetülése előtt, hogy leszámol a gonosszal. A leszámolás azzal veszi kezdetét, hogy Rey valóban elrepül az Exegolra és ezzel megmutatja annak helyét felkelő társainak is. Közben Palpatine is aktivizálja magát: Kylo Rent és Hux tábornokot simán pótolja Pryde tábornokkal (Richard E. Grant) majd megsemmisítteti vele a Kijimi bolygót (afféle erődemonstrációként). Itt is érdemes megállni egy pillanatra: ez az első eset, hogy nem a Halálcsillag vagy Strakiller pusztít el egy egész bolygót, hanem egy sima csillagromboló. A kérdés: ezt így hogy? Felvetődik az emberben: mi a fenéért bajlódtak több részen át Halálcsillagok meg Starkiller-ek megépítésével, ha egyszer planéták megsemmisítésére ugyanígy alkalmas egy szimpla birodalmi romboló is? A IX. epizód forgatókönyve és Abrams csapata egyetlen laza tollvonással teszi nevetségessé a korábbi SW sztorikat 1977 -ig visszamenően. Azért erre nagyon nehéz bármi is mondani; még az olyan vérszegény magyarázatokkal is, hogy esetleg ez egy forradalmi technológia, amit éppen most fejlesztettek ki. (Khm. Mi meg hülyék vagyunk.)

Megemésztve a bolygó-megsemmisítő csillagromboló eszementségét, következik a film záróhelyszíne, az Exegol bolygó, a Sith lovagok ősi planétája. Kinézete a mesék világát idézi: kősziklákkal teli, kihalt vidék, melynek központját egy sötét, hatalmas szobrokkal teli óriás-barlang, ahol egykoron a sithek gyűltek össze. Ne feledjük: a SW enciklopédia szerint a sith kultúra nyelv és vallás majdnem olyan ősi, mind a Jedi, hiszen 24 ezer évvel Yavin előtt egy Jedi belháború nyomán jött létre, a sötét oldalra állt Jedik révén. Az Exegolon vegetál Palpatine is, bár nem világos, hogy milyen formában: mintha élne is meg nem is, egy gép működteti, mely nélkül valószínűleg nem bírna kommunikálni senkivel. A hatalmas barlang-teremben hívei veszik körül, sok száz sötét alak, akikről szintén nem tudni hogy kicsodák, élők e vagy holtak?

Rey mindenesetre találkozik az uralkodóval, aki arra biztatja ölje meg őt és fogadja be szellemét, hogy aztán sith lovagként a galaxis ura lehessen. Közben megérkezik Kylo Ren is, aki mostantól Ben Solo inkább és miközben Reyhez igyekszik legyőzi fénykardjával a ren lovagokat. Végül ketten szállnak szembe az uralkodóval, de Palpatine elszívja energiáikat, élővé válik és ereje teljében energia-villámokat küld a közben megérkező lázadó hajókra. Ez újabb értelmetlenség, hisz korábban soha nem fordult elő, hogy bármelyik sith is energianyalábokkal romboljon komplett űrhajókat. Itt már tényleg a mesék világában vagyunk, szinte azt várjuk mikor bukkan fel egy griff-madár, hátán az űrhajókra nyilazó Pán Péterrel és egy tűzokádó sárkány.

skywalker_kora5.jpg

A film vége kicsit összevisszaságba fullad: miután Ben Solot az uralkodó messzire repíti, Rey testébe beleköltözik a Jedik szelleme, így a lány megerősödve illetve két fénykardot ragadva végül legyőzi Palpatine -t (visszasugározza belé a sithek erejét és a gonosz uralkodó energia nyalábjait). WTF? Ezek után kimerül és elhagyja életenergiája. Viszont a súlyosan sérült Ben odatántorog mellé és megmenti: átadja neki saját életenergiáját. A nemes tettbe viszont ő hal bele, de előtte még megcsókolják egymást Reyel. Egy modern Rómeó és Júlia jelenetnek vagyunk tehát tanúi egy teljesen zavaros és meseszerű scene keretei között. Mondhatni: totál katyvaz az egész. A küzdelmes barlangbeli eseményekkel párhuzamos a bolygó légkörében is zajlik a harc: a felkelőkhöz csatlakozó sok száz űrhajó legyűri a birodalmi flottát. Az egyik csillagrombolóra lovakkal (?) érkeznek a lázadók (mégpedig Finn és Jennah) csak hogy még röhejesebb legyen az egész. A lényeg: győz a felkelés, meghal az uralkodó de sajnos elveszítjük a jó útra tért Ben Solot is. (Újabb párhuzam: a VI. részben Darth Vader is csak közvetlen halála előtt hagyja ott a gonosz oldalt.)

A legvégső jelenet a Tatooine -ra visz el bennünket: Rey itt keresi fel a Lars farmot, a helyet, ahol Luke felnőtt. Itt temeti el Luke és Leia fénykardjait és itt mondja ki először teljes nevét is (egy arra járó érdeklődő kérdésére), mégpedig azt, hogy Rey Skywalker. Sajnos ez is túl patetikus plusz nem is túl egyértelmű, mivel a legkevésbé sincs rokoni kapcsolata a Skywalkerekkel, max eszmei alapon.

Összegzés - summatio

A Skywalker kora egy nagyon látványos, de rettenetesen átgondolatlan és koncepciótlan film, rengeteg logikátlansággal, nagyon sok hibával és meseszerű, hiteltelen elemmel. A forgatókönyve lehetne egy első-filmes, ifjú hollywoodi tanonc kísérlete is arra vonatkozóan, hogy valamelyik filmstúdió szóba álljon vele egy pár ezer dolláros tanulmányi ösztöndíj megbeszélése erejéig. A legkevésbé sem érződik az egészen, hogy a készítők profi módon, kellő időt szánva a script -re, komolyan vették volna feladatukat. Megdöbbentő mindez, főleg ha belegondolunk, hogy tízmilliók várták a IX. epizódot a Föld minden kontinensén és 300 millió dollárt emésztett fel a film elkészítése. Ekkora budget mellé telhetett volna egy jó forgatókönyvre és egy jól megírt sztorira.

Ami pozitívum az tényleg a látványvilág, mert a hét helyszín rengeteg izgalmas kalanddal ajándékoz meg bennünket. Akadnak kiemelkedő alakítások is, számomra például Daisy Ridley játéka átlagon felüli ebben a részben. Adam Driver jelenléte ebben az epizódban halványabb és a többiek is gyengécskék, kivéve talán Oscar Isaac -et (aki a harmadik trilógia szerintem legjobb karakterét formálja meg) és szegény Carrie Fishert, akinek megjelenésén és halálán nehéz könnyek nélkül túllépni.

Ha a Skywalker korát a többi 10 résszel vetjük össze akkor bizony az utolsó helyre kerül. Első megtekintésre blogunk néhány szerkesztőjénél még beelőzte a Baljós árnyakat a Klónok támadását illetve a Last Jedit is, ám később megvitatva (és többször újranézve) sereghajtóvá vált. Sajnos jó ideig csámcsoghatunk még az eddig elkészült 11 epizód hibáin és erősségein (köztük a IX. epizód értékelésén) mert csak 2026-ra várható a 10.epizód.

Mérleget vonva: a Skywalker korát ajánlani tudjuk a látvány-filmek kedvelőinek és a Star Wars fanoknak is, ha képesek elfogadni, hogy ezúttal nem kapnak koherens, logikus és jól felépített történetet. Viszont a kalandok sora sok mindenért kárpótol bennünket, elvégre mégis csak egy baromi látványos és különleges fantázia-világba repít bennünket egy messzi-messzi galaxisba. 

Felhasznált anyagok:

starwars_logo.jpg

2019.12.27.02:00

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9515366816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone Wolf_ 2019.12.27. 02:19:01

A film vége valóban teljes katyvaz. De mondjuk eleve az egész Palpatine körüli felhajtás úgy ahogy van rosszul kitalált dolog. Semmi magyarázat felbukkanására, nem hihető a sok ezer birodalmi csillagromboló legyártása (titokban ráadásul, sok tízezer katonával) és az is hülyeség, hogy az Exegolon árnyak szolgálják élőhalottként. Ezekkel nagyon elrontották a filmet. Viszont az első 60-705 egész jó látvány tekintetében. Izgalmasak a kalandok is. Kár, hogy Abrams nem tud jó űrcsatákat rendezni (ebben tanulhatna Gareth Edwardstól).

Control. 2019.12.27. 22:29:38

@Exegol: A R1-t a scarifi csata teszi különlegessé és Chirrut Îmwe (Donnie Yen), meg persze az a néhány perc, amiben Darth Vader lenyomja a felkelőket, miközben az adathordozót üldözi. Az a baj, hogy a Skywalker korában nincs ilyesmi. Emlékezetes jelenetsor, amire az ember csettint a nyelvével egyet.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2019.12.27. 22:33:39

@Arkadiai: Érdekes vitatéma lehetne, hogy melyik részt mi tesz sikeressé! Ha az Index kitenné a posztot, széles plénum vitathatná ezt meg. :) HA kikerülne.

Lone Wolf_ 2019.12.27. 22:37:04

@Rebel Alliance: Nem valószínű, hogy most Star Wars -os cikk kikerül. Azt hiszik, hogy egy adott témában nem lehet csak mondjuk két poszt kint, mert ha ne adj isten kimegy egy harmadik is, akkor hűha nem olvassák majd. Baromság. Most kettő ilyen cikk van kint az Index kettőn (az Index 1-en egy sincs), de simán elolvasnának egy harmadik posztot is is sokan (főleg ha alaposabb, mint a másik kettő).

Nanga Parbat 2019.12.28. 13:43:04

Hát igen, ... a sztorin valóban dolgozhattak volna többet. Pedig volt rá idejük. Egy épkézláb forgatókönyv és egy sokkal hitelesebb befejezés sokat lendíthetett volna az egészen.

Alajos Hinárossy 2019.12.28. 15:33:29

"A forgatókönyve lehetne egy első-filmes, ifjú hollywoodi tanonc kísérlete is arra vonatkozóan, hogy valamelyik filmstúdió szóba álljon vele egy pár ezer dolláros tanulmányi ösztöndíj megbeszélése erejéig." Ezzel, azt hiszem, mindent elmondtál erről a filmről, maximum annyit tennék hozzá, hogy egy efféle szkripttel házaló kezdőhöz aligha vágott volna bárki hozzá pár ezer dollárt. A Disney pedig teljesen leszerepelt: bár kb. 4 milliárd dollárt fizetett a Lucasfilm megvételéért, mégsem tudta (vagy nem akarta) megakadályozni, hogy a harmadik trilógia lényege ne az legyen, hogy két vitatható kvalitású rendezőcske egymást trollkodja szét a nézők nagy bánatára. A kritikádban maximum azzal nem értek egyet, hogy a IX. rész jobb, mint a Baljós árnyak vagy a Klónok támadása. Igazából szólva az előzménytrilógia - minden hiányossága ellenére - Lucas szerzői koncepciójának a része volt, ellentétben VII-IX.részekkel, amelynek esetében az ad hoc ötletelésen kívül más koncepciót nemigen lehet felfedezni. Sajnos vagy nem sajnos, Hollywood válságban van, és a mozi válságára csupán a régi, még a mozihoz köthető ötletek folytatásával, vagy remake-elésével (vagy ami a legrosszabb, egyszerre mindkettővel, mint az Episode VII. esetében) tud reagálni. A fő bűnösök persze mi vagyunk, hogy ennek ellenére megvettük a jegyet a VIII. és a IX. részre is, és a neten fellelhető kritikákat olvasva még az sem igen zavar bennünket, hogy:

- egyedül az utolsó részben legalább annyiszor támadtak fel a főszereplők, mint a Tom&Jerryben szoktak
- a kínosan giccses feltámasztalak, aztán első csók, és ott helyben meghalok jelenet után vágás, aztán Rey olyan mosolyogva érkezik az Első (Végső) Rend Búcsúztató Bulira, mintha mi sem történt volna.
- Rose Tico-ról nem is beszélve, Abrams sem kiköpni, sem lenyelni nem tudta, szerencsétlen ott ténfergett a IX. részben bármilyen dramaturgiai funkció nélkül, s még azt sem érdemelte meg, hogy agyonlője egy rohamosztagos.

Hadd ne folytassam, egy-kettő hasonlóról Te is írtál fentebb. Ha valamilyen formában folytatódna a széria, lehet, hogy előbb-utóbb a Star Wars Holiday Special-t is megtanulnám értékelni.

motoroskonyhaja 2019.12.28. 17:50:50

Én úgy gondolom, hogy a történet már önmagában is írtó gyengére sikeredett. Sőt: qrva gyengére. A látvány nem volt helyenként rossz, de -ebből a részből, ugyanezzel a forgatókönyvvel- minimum ezerszer látványosabbat ki lehetett volna hozni, amit megérdemelt volna az SW saga befejező része (évek óta papolom, hogy J. J. Abrams nem SW rendezői székbe való). A 3D pedig -megintcsak számomra- a film címében és árában szerepelt csupán. Számomra hatalmas csalódás volt ez a film!

motoroskonyhaja 2019.12.28. 17:55:31

Még egy adalék: ha semmi mást nem csináltak volna, mint megvalósítják Timothy Zahn Jedi visszatér utáni regényeit, ezerszer többet tehettek volna az SW univerzumért (persze egy normális, valóban hozzáértő rendező koordinálásával....)

yerico1 2019.12.28. 20:50:09

@motoroskonyhaja: Mondjuk azok baromi jók is.

Lone Wolf_ 2019.12.28. 22:34:52

@Last Sith Lord: A forgatókönyvön úszott el az egész és magán az alaptörténeten. Hihetetlen, hogy ekkora mennyiségű rendelkezésre álló háttéranyag, könyv, kiadvány, tanácsadó, filmes gurus és szakember képtelen volt jobbat összehozni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.29. 01:31:13

számomra az a furcsa, hogy - és itt előre jelzem, nem láttam a még filmet - az eredetiség és zsigeri, kreatív ötletekben erős TLJ és Solo elé helyeztek egy bevallottan kópia és ötletszegény filmet. ne vicceljünk, ez még annak is rossz.
a Rogue One egymaga jobb a folytatás trilógiànál.

Control. 2019.12.29. 01:52:29

@adamskij: A Last Jedinél (ami valljuk be: egy gagyiság-halmaz) és az űrwestern Solo-filmnél még igy is jobb a Skywalker kora. A R1 szintjét viszont nem éri el. A hatodik helye igy reális a klasszikus részek, a Sith-ek bosszúja és a R1 mögött!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.12.29. 14:13:24

Azért az meredek volt, hogy az überbrutál csillagflotta nem tud felemelkedni a jeladó nélkül, mert az sem tudják, "merre van a fent"... Ennyi erővel annyit is mondhatott volna valamelyik karakter, hogy "...because fuck you, that's why!".

A sivatagos bolygón, mikor elkezdődött a fesztivál, komolyan azt hittem, hogy kapunk alsó hangon egy zenés-táncos musical-betétet (ha már disney, ugyebár), rosszabb esetben egy bollywoodi borzalmat, tánckarral, szar zenével, meg egy furcsán macsó főhőssel.

Az meg sokkal szimpatikusabb befejezés lett volna, ha Rey és Ben, (meg Palpatine és Leia) is meghal, velük kihal az utolsó képzett sith/jedi, nem marad más, mint néhány kósza feljegyzés, meg néhány többé-kevésbé erő-érzékeny (mint pl. a néger srác, meg nyilván birodalmi oldalon is egypár tábornok), és így fejeződik be a Birodalom és a Lázadók harca - esetleg kétségbeesett versenyfutásban próbálták volna rekonstruálni a saját aduászukat. Jöhetett volna egy ilyen "földhözragadt" új trilógia kevesebb Erővel.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.29. 16:20:00

Csak a margóra. Ha egy ekkora darab a bolygóra esne, mint ami a Halálcsillagból, akkor ott vegetáció nem lenne. Nézzük már meg, hogy mekkora aszteroidák mekkora kárt csináltak a Földön a történelemben...

Az az izé nagyobb, mint ami a kréta kori kipusztulást okozta...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2019.12.29. 17:08:00

@molnibalage: na ja.. és milyen szerencse, hogy pont talpára érkezett, hogy lehessen ücsörögni a trónón.

Házi feladat: milyen messze vannak egymástól a bolygók, ha egy termonukleáris robbanás törmeléke kb két évtized után elér a szomszédos bolygórendszerre? Ez volt az a film, amit először letöltve néztem meg, (sajnáltam rá a pénzt) és közben facebookoztam (lemil) hogy ne vessen szét az ideg, pedig nem az a megszállott rajongó vagyok... Aztán el kellett vinnem testvérem kölykeit t moziba mert megígértem. Aztán amikor haazértem, azon kaptam magam, hogy a Jégvarázst nézem, hogy ne kapjak agyvérzést. Na oké, ez túlzás, de tényleg a Jégvarázssal lazultam le.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.29. 17:15:12

@Alajos Hinárossy:

Az SW brand lelakása pont olyan, mint ahogy a nagy játék kiadók laknak le teljes játék brandeket és fejlesztő stúdiókat. A profit számít. Semmi más. Az, hogy a jegybevétel magas az nem visszajelzése a minőségnek mintha nem esne le. Mert ítélkezéshez a filmet meg kell nézni. (Vagy torrent.) A filmgyártás is elsősorban ipar lett és olyan pénzemberek irányítják, akik talán filmet sem néznek. Látszik is a kimeneten...

Ma ott tartunk, hogy ha simán oda kéne adni az ilyen projekteket kreatív pályázat győzteseinek és a TECHNIKAI megvalósítását kell a profikra hagyni velük karöltve. Mert amit, ma a papíron "AAA'" rendezők és forgatókönyvírók művelnek, az kb. a minősíthetetlen kategória.

Lásd a videót, ahogy egy Game of Thrones fan kb. 2 db plusz jelenettel és a bemutatott jelenetek újravágásával élvezhetőbbet tudna csinálni, mint a papíron profik, akik ebből élnek. Vicc...

Itt van a videó. Igen tanulságos. És a srác tudtommal csak műkedvelő. Semmi több.
youtu.be/k7m6HP95EDM

Ha engem kérdeztek, akkor az SW brandet sikerült annyira lakni, hogy csak a toxikus SW fan közösség tudja szeretni. Mert nincs miért szeretni. Egy legenda volt a széria korábbi három része. Volt. Teljesen szükségtelen volt az új három rész. Pénznyomdaként tekintettek rá és nem úgy, hogy akkor kvázi korlátlan anyagi háttérrel lehetett volna nagyot húzni. Azt nem sikerült. Egyszer sem. Az összes új SW film közül kb. a Rouge One volt vállalható. Csak az meg egy filler rész volt. Ismert, hogy mi lesz a vége...

Az felmerült egyesekben, hogy a nagy sietség oka a 7-9 részeknél az volt, hogy féltek, hogy a főszereplők nem érik meg a munkát és ezért siették el. (Carrie Fischer nem is élte meg a ep. VIII premiert...)

Ok. Csak mi lenne, ha végre elszakadtak volna az ős opusztól messzire, ahogy azt a Retroshock csatorna is említette egy videóban? 40+ éve ugyanazt a családot ugrálják körbe. Ha egyikük sem kerül bele, akkor olyan filmet írhattak volna és annyi ideig, ameddig akarják. Ehelyett lett ez a három hígfos film.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.29. 17:16:47

@Arkadiai: A RO technikai és egyéb merészségét kellett volna egy olyan történetbe tenni, aminek semmi köze a Skywalker családhoz és az egész hülyeséghez. Na, az üthetett volna. De ez úgy látszik, hogy fel sem merült.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.29. 18:25:09

@Rebel Alliance: Ha engem kérdezel, akkor a 4-6 részt az idő szépíti meg, a maga korában is B filmes szinten volt sok helyen. Valahogy betalált és mai napig tart a hájp.

Mivel én nem vagyok SW fan, hanem csak úgy filmkedvelő módon közelítem meg nem tudok rá magyarázatot, hogy a 6-9 részt miért tekintené bárki sikeresnek, ezért a kérdésfeltevésnek sincs értelme. Az anyagi siker az nálam nem siker.

Az 1-3 részek közül az 1-2 részek egyetlen előnyre, hogy színesítette és bővítette az univerzumot, de a jar jar féle ökörködés és a teljesen buta szerelmi szál és a teljes jedi rend lobotomizálása az kb. paródiává tette az egészet. Megnéztem, ajakbiggyesztés és ennyi. A 3. részből egyetlen jelenet maradandó. Amikor megjelenik Anakin, a kis gyerek közli, hogy "Anakin mester, sokan vannak mit tegyünk" vagy valami ilyesmit. Ő nem szól semmit, csak villan a fényszablya, hogy mi fog következni. Na, ott csend lett a moziban is.

De az a rész is olyan hibákkal volt terhelt, hogy sikernek nem nevezném.

A Birodalom Visszavág volt az egész saga csúcsa. Szerintem. És ebben szerintem a többség egyetért.

Sir Gombóc 2019.12.29. 20:57:46

@Arkadiai: már ne haragudj, de a sztorit olvasva ez a film maga a gagyi tenger. És ezek után a Last Jedit lenne a gagyi? Az minden hibájával együtt is koherensebb volt és nem köpte teli szájjal szembe a kánont..

Control. 2019.12.29. 21:44:04

@Sir Gombóc: Te ne haragudj, de most komolyan kérdem: egy olyan filmet nevezel jobbnak a IX.-nél, amelyikben Leia a világűrben szálldos, Luke fűszállal csiklandozza Reyt és fókák tejét issza, meg amiben a fél játékidő Rey és Kylo Ren verbális pettingjével telik el, ahogyan egymással "beszélgetnek"? Amiben fénysebességre kapcsol az admirális hölgy és úgy szeli ketté az ellenség hajóját? Ha a Last Jedi nem gagyi tenger, akkor nem tudom hogy mi az! :)

Sir Gombóc 2019.12.29. 22:05:33

@Arkadiai: ezek egyike sem gagyi a fókatejet pedig már gyermekkora óta itta Luke.. :-)
Ami gagyi az még nagyobb, még rettenetesebb fegyver (ld. Starkiller), vagy a meghalt, de mégsem stb. (elég elolvasni a posztot).

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.29. 22:46:59

@Sir Gombóc: Kivéve, hogy a hajós öngyilkosság szembe köpte a teljes SW fegyver és csata ábrázolást az űrbe. Mert ez alapján nem lézer kell, hanem egy öngyilkos robotpilótás X vadász, aki beleugrik a csatahajó közepébe a reaktort megcélozva és csá...

A Jediket évekig képzik ki, még az igen erőérzékenyeket is, de Rey hirtelen kurva kemény sötét lovagot lenyom fénykardharcban, amit soha nem használt...

Abban a világban, ahol vadászgépek repkednek a LJ elején levő csatahajó tehetetlen egy szem ellen, de azok a csillagrombolók, amik a Jedi Visszatérben vadászokat lő le, azok itt csesznek fedezni a hajót...

Inkább nem kezdem sorolni, mert még elfogna a röhögés. Az egész SW közröhej koherencia szempontjából. Egyik 19, a másik meg...

Világít a torony 2019.12.29. 23:11:12

Látványban már több korábbi film is felül múlta. Ebben sincs olyan látványelem, mely nem valamelyik korábbi részből átmentett elem. Nagyjából egy hete láttam, de már nehézséget okozna, ha idéznem kellene belőle. Érdekes módon, a Blade Runner első változatából nem okoz nehézséget részletekre emlékeznem. A 2 pedig egyenesen zseniálisan egyedi látványvilággal rendelkezik.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.29. 23:49:46

@molnibalage: jelentős része támadhatatlan, jórészt egyetértek. a pénznyomtatásban abszolút igazad van, itt számos excel táblán minden zöld volt, aztán jé, mégsem folyik be a lé.
váratlan.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.29. 23:56:07

@Arkadiai: ah, ha jól emlékszem két éve is erősen eltért a véleményünk erről. ez teljesen oké.

viszont arra soha a büdös életben nem gondoltam, hogy egy Disney nagyságú és tőkeerejű cég úgy vág bele egy milliárdokat ígérő projektbe, hogy nem tiszta számára a biztos bevétel és nincs centire kiszámolva a profit.
azaz nincs az utolsó sorig leírva, minek is kell szerepelnie egy sor epizódban. függetlenül a rendezőtől, az általa választott filmes eszközöktől.

ez egyszerre megdöbbentő, undorító, kiábrándító és taszító.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.30. 01:00:22

@adamskij: Kapaszkodj meg. Azt is tudni, hogy úgy kezdték el az egész projektet, hogy semmiféle elképzelés nem volt arról, hogy akkor valójában honnan hová akarnak eljutni.

És ilyen emberek döntenek ennyi pénz felett és tesznek úgy, mintha szakemberek lennének. Mert ez kb. az a szint, "majd lesz valahogy". Ha én a legalsó paraszt így terveznék bármit a melóhelyen... Ezek meg a vezetők és bólintanak rá erre.

Ezzel az erővel csinálhatnám én is...

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.30. 06:51:17

@molnibalage: abszolút.

mert annyira azért senki sem idealista, hogy egy Lucasfilmet földre szállt mennyországként képzeljen el. ott is emberek dolgoznak ambíciókkal, motivációkkal, netán kicsinyes célokkal.
de hogy egy ekkora szervezet ilyen fércművet állítson elő, az sajnos még a reményt is elveszi, hogy máshol jobb lehet a helyzet. akkor vagyunk igazán pácban, ha még ezek az álmaink sem igazak és ezzel szembesülünk is.

a Dave Filoni vezette csoport önmaga többet ér a teljes Disneynél, több SW található egyetlen Rebels részben, mint ebben a folytatásos trilógiában. nem így kéne ennek lennie, nagyon nem.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.12.30. 07:01:04

@Arkadiai: az igazán gagyi és lesújtó az, hogy a 9es rész alapján erős erőhasználó vagy Skywalker, vagy Palpatine lehet és ez a tulajdonság vérségi alapon örökölhető.
ez teljesen szembenáll mindennel, amiről az SW szól(t). sőt van egy egészen cinikus, undorító üzenete is a közönség számára, fizess paraszt és ne tiltakozz.

egészen biztos vagyok benne, hogy annak idején a ma IV.résznek hívott film megjelenésekor mindenki mást értett a film üzenetéből. jelesül van értelme kiállnod magadért, küzdeni álmokért - és te is lehetsz jedi. meg a melletted ülő is.

ezt az üzenetet küldi süllyesztőbe a Disney és JJ Abrams. lelkük rajta, szerintem ez borzalmas árulás a SW lore-al és velünk, nézőkkel szemben is.

Lone Wolf_ 2019.12.30. 17:04:09

@adamskij: Hogy a túróba tudsz bármilyen véleményt is kialakítani a Skywalker koráról, ha nem is láttad???? Előbb nézd meg és szerintem csak utána fikázd!

Control. 2019.12.30. 17:17:24

@adamskij: Ez azért így erős túlzás ("borzalmas árulás"). Túl teátrális és nem is igaz. Szó sincs szerintem olyasmiről, amit írsz. Egyszerűen NINCS a 9.részben olyasmi sehol, hogy CSAK Skywalker vagy Palpatin leszármazott lehetne erőérzékeny. Te hol láttál ebben az epizódban ilyesmit???

Amúgy a Star Wars 1977 óta arra épít, hogy vannak erőérzékeny emberek. Afféle kiválasztottak. Ahogy a megnevezésük is szól: ők azok, akik érzékenyek az erőre. Ha egy ilyen embert gyermekkorában felfedeznek, jedivé válhat, megfelelő képzéssel. Vagyis NEM IGAZ, hogy BÁRKI lehet jedi. Soha nem volt arról szó, hogy akárkiből válhat Jedi lovag, vagy mester.

ka_TARZI_s 2019.12.31. 00:08:24

Üdv!

A film értékelése előtt leszögezném, hogy a film készítőinek az Ep8-at kellett folytatnia. Azt az Ep8-at ami az egész SW saga legmélyebb mélypontja. Ahhoz képest az Ep9 egy szépítés.

Számos fejfogós jelenet volt, de egy 6,5-et megér 10-es skálán. 7 is lehetne, ha meg merik lépni, hogy Kylo éli túl és vonul el remetének a Tatuinra.

A Disney Wars-t értékelve egy reményt keltő Ep7 (nagyon jó hangulat, érdekes karakterek és elemek - Kylo, Snoke, Első Rend, rejtélyes módon elvonuló Luke) és egy RO után - amely RO szerintem a BV uténi legjobb SW film, és nálam az évtized Top 10 filmjébe is benne van - jött Ruin Johnson, és Darth K támogatásával megcsinálta amit megcsinált.

PT-RO-OT (Ep7).

Eddig Star Wars a Star Wars. Ami utána jött, el kell felejteni.

ka_TARZI_s 2019.12.31. 00:15:28

@molnibalage: Volt. Abrahmsnak volt, de RJ és KK kukázta az egészet. Ezért is mondott fel Treworrow. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy Luke és Snoke is életben maradt volna az Ep9-re.

Amúgy még 2017 február körül kikerült a netre egy korai Ep8 sztorivázlat, ami még RJ hülyesége előtt készült. Az szerintem egy érdekes folytatás lett volna, pár eleme megmaradt az Ep8-ban, ill. pár eleme felbukkant az Ep9-ben.

Petrus Rosidus Maximus 2019.12.31. 01:24:50

@ka_TARZI_s: Szótárat is mellékelj a sok rövidítésedhez! :)

ka_TARZI_s 2019.12.31. 09:22:38

@Exegol_: ::)

Ep - az ugye az epizód. Ep8--> 8.rész - Az utolsó Jedik (TLJ)

SW-Star Wars
RO-RogueOne
BV: A birodalom visszavág
Darth K: Kathleen Kennedy (Lucasfilm főnök)
PT: Prequell Trilogy - Előzmény Trilógia
OT: Original Trilogy (Eredeti trilógia)
RJ Rian "Ruin" Troll johnson
KK: Kathleen Kennedy

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.31. 12:29:04

@Exegol: Pusztán az, amit a blog felsorol, akkora filmkészítésbeli ökörségeket jelent, hogy nehéz nem paródiaként tekinteni az egész új trilógiára.

Telibeszarta az első hat film által felállított szabályokat. Nem kell fegyver, elég egy hipertérbe lépő öngyilkos hajó.

Nem kell jedi képzés, egyből lenyom egy erő érzékeny bárkit.

Nem számít, hogy Palpatine meghalt, feltámasztjuk csettintésre a fanservice miatt.

Nem számít, hogy felkelőknek nem volt hajója, most hirtelen flotta áll melléjük. Mert csak.

A sokak által leköpött 1-3 részekben láttad, hogy a klónháborúk mögötti gépezet mi volt és hogyan bújtatták el a konfliktus magját egy sima kereskedelmi zördülés mögé.

Mi van ma?

Feltámad valaki, mert csak. Mert kell egy főgonosz. Mert az előző meghalt röhejesen módon és basztak kidolgozni.

Lesz egy kibaszott nagy flotta a semmiből,m mert csak. Mert kell űrcsata.
stb. stb.

Ne haragudj, de ha nekem adsz egy üres lapot és 1M dollárt, akkor abból fanokat összetoborzva jobbat írunk. Ez 100%. Eleve ott kezdődik, hogy ezek a gyáva kukacok még azt sem merték felvállalni, hogy a korábbi teljes 6 rész olyan távolságban legyen, hogy már SENKI nem él. Legfeljebb az emlékük.

Vicc az egész. Pénz uralja a filmipart, kreativitás semmi. Random okos emberek leiskolázzák a profikat. Csuklóból.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.31. 12:38:18

@ka_TARZI_s: Az EP7 is egy raktat fos volt a szememben. Már ott látszott, hogy az is inkoherens és egy 50+ százalék remake. 300 millás költségvetésből ezt kihozni nettó szegénységi bizonyítvány.

Mad Marx 2019.12.31. 14:37:26

@molnibalage: A legnagyobb ökörségeket ki is hagytad.
- Transzportálás az erővel (nyaklánc/fénykard)
- Erőszellem Luke kiemeli a tengerből az X szárnyúját

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.31. 15:37:49

@Mad Marx: Feleslegesnek tartottam mindent felsorolni. Ha játék lenne, akkor azt mondanád, hogy ez "broken". Inkoherens fos.

Stenonis 2020.01.08. 09:24:30

Amit Ruin Johnson és Jar-Jar Abrams művelt arra nehéz szavakat találni.

Lassan eljutunk oda, hogy a Holiday Special is szép emlék lesz az új trilógia miatt.

ka_TARZI_s 2020.01.16. 20:59:47

@molnibalage: Üdv!

Kissé kései a válasz, de ha olvasod a válaszértesítőt akkor itt leírtam:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153234029&t=9021814

ka_TARZI_s 2020.01.16. 21:01:19

@molnibalage: Jó volt az. A Kylo Renes jelenetek most is iszonyú hangulatosak voltak. Volt benne pár hülyeség, és másolás, de jó kis alap volt/lett volna a folytatásokhoz.

darthasylum 2020.04.05. 08:45:35

egyetértek a cikkel is, meg a kommentek nagy részével is. Több angol nyelvű kritikát is jegnéztem a filmről; utólag estek le olyan dolgok, amiktől hátast dobtam pl.:
- a tőr azért (is) kellett, hogy Rey megtalálja a macguffin-t a Halálcsillag roncsában. Ezt a film nézése közben fel se fogtam: a tőrnek olyan alakja (!) van, mint a Halálcsillag roncsa. Valszeg az agyam automatikusan kiszűrte, mert ekkora baromság a világon nincs... (vagy a mégnagyobb baromságok túlszárnyalták, pl. hogy egy ultraszuper csillagromboló nem tudja merre van “fel”)
- amikor Rey odateleportálja Kylo-nak a fénykardot, akkor indokolatlanul megjelenik 6 pirosruhás Sith akiket Rey kinyír - vágás - Kylo legyőzi a Ren lovagokat - vágás - Rey ISMÉT kinyírja ugyanazt a 6 Sith katonát (ugyanaz a jelenet, más kameraállásból)
Annyira érződik a filmen, hogy a készítők is sz*rtak már az egészbe, csak legyen már vége. Koherens sztori helyett meg kapunk leszbicsókot, mert azt nem lehet kihagyni...
süti beállítások módosítása