Star Wars Univerzum

Star Wars

Az utolsó Jedik - végre egy méltó epizód a klasszikus részekhez [33.]

2017. december 17. - Rebel Alliance

Teljesen spoiler mentes a DETAILS feliratig

Nem könnyű valódi kultuszfilmekről véleményt, elemzést vagy kritikát írni, mert ezek az alkotások sokkal több érzelmi kötődéssel kapcsolódnak az emberek többségéhez, mint az átlagfilmek. Fokozottan igaz ez az évszázad legnézettebb filmes eposzára, a Csillagok háborúja történetfolyamra, mert ezt a nonalógiát milliók szeretik a rajongásig. Természetesen mi sem vagyunk ez alól kivételek, hiszen egy egész blogot hoztunk létre (és vezetünk folyamatosan) immáron 9 hónapja ennek a csodálatos világnak szentelve.

last_jedi1.jpg

Ugyanakkor pont azért, mert komolyan vesszük az űreposz minden részletét, kritikus szemmel (az egyes epizódokat alaposan kiértékelve) viszonyulunk a megjelenő részekhez. Az elvakult ömlengés és az egyes fejezetek közt különbségeket nem látó hozzáállás nem a valódi rajongók jellemzője. Így, amikor a VIII. epizód megtekintésére készültünk, a premier előtt egy héttel meg is fogalmaztuk, hogy mit várunk Az utolsó Jediktől. Most, hogy láttuk végre Rian Johnson rendezését, voltaképp ezekre a bizonyos pontokra kell(ene) reagálnunk. De ennél sokkal többet teszünk: az említett ponton túl átfogó értékelést is adunk a Star Wars legújabb epizódjáról (előbb spoiler mentesen, majd spoilerrel) Mindezt azért, hogy aztán el tudjuk helyezni ezt a részt az eddig elkészült fejezetek közé (megállapítva, hogy melyeknél jobb és melyeknél rosszabb)

Lássuk tehát, mire voltunk előzetesen leginkább kíváncsiak? Elvárásaink közt első helyen állt a stílusvilág - rendezés - "Star Wars stílusjegyek" hármasának kérdése; második helyre került a rejtélyek - karakterek - szereplők megítélése, harmadik szempont volt a látványvilág, a negyedik pedig a legjobb (legmeghatározóbb) jelenetek minősége. Menjünk tehát ezeken végig, de előbb jöjjön az az átfogó vélemény.

Átfogó vélemény, röviden

Ha három kifejezést kellene említenünk ami egyből eszünkbe jut a VIII. rész kapcsán, az izgalmas, látványos és fordulatos lenne. Ebben blogunk szerkesztői teljesen egyetértenek. Mint ahogy abban is, hogy a film igazi erőssége, hogy egyszerre tud valódi, hagyományokhoz hű Star Wars film lenni és ugyanakkor egy saját stílust teremtő, önálló úton járó, egyedi világot teremtő entitássá válni. Vagyis teljes mértékben meg tud felelni a klasszikus trilógia rajongóinak és az új stílusok kedvelőinek is. Erős a rendezés, jó a történet, felépítettek a karakterek, lenyűgöző a látvány. Ugyanakkor akadnak bugyutaságok is, kisebb-nagyobb érthetetlenül franchise-idegen momentumok és jelenetek. És most nézzük, a szempontjaink alapján, még mindig spoiler mentesen.

lastjedi.jpg

A főbb elvárások alapján értékelve

  • 1.) --- Rendezés és stílus: Ahogyan az átfogó véleményben írtuk: Az utolsó Jedik önálló úton jár, stílusa nem közelíthető sem az előzmény részek, sem a klasszikus epizódok, sem az utóbbi két évben készült fejezetek (Ébredő erő, Zsivány egyes) jellegéhez. Nem játékosan és infantilisan meseszerű (mint a Baljós árnyak és a Klónok támadása), nem kalandfilmszerűen könnyed, mint a klasszikus részek és nem is komoran, pesszimistán, érzéketlenül fekete mint a Zsivány egyes (hál istennek), de igazából az Ébredő erőtől is nagyon eltér. A VIII. epizód stílusára nehéz megfelelő kifejezést találni, talán a "misztikus, vigjátéki akció-dráma" önellentmondásos szókapcsolatával lehetne leírni. Izgalmas, lendületes, milliónyi ingert, impresszumot adó, tartalmas alkotás. Talán ez is egyben az egyik gyengéje: annyira "sűrű" hogy alig követhető és ahelyett, hogy egyetlen főirányban egyesítené pozitívumait, kicsit szétforgácsolódik több szál mentén. Így nem tudunk egyetlen dologra összpontosítani, abban elmerülni. De ezért bőven kárpótol bennünket a sziporkázóan sokrétű érzelemgazdagság. Van itt hősies önfeláldozás, humor, álnokság, meghasonlás és küzdeni akarás, melyhez még a testvéri, szülői szeretet is kombinálódik. Ami az általunk kiemelten fontosnak ítélt Star Wars stílusjegyeket illeti: örömmel nyugtáztuk, hogy ezek is teljesen rendben vannak. Van fénykardozás, Jedi misztikum, Erő, Ezeréves Sólyom, különleges harci eszközök, furcsa lények, helyszínek, droidok, főgonosz, lázadók, birodalmiak. Szinte maradéktalanul megkapjuk mind.
  • 2.) --- Karakterek és szereplők: Az első SW rész, melynél a karakterek alakulásába ennyire komoly fordulatokat tettek. Spoiler mentesen, de kiemeljük: óriási fordulatokat hoz mind Kylo, mind Luke, mind Rey alakjának változása. Sokkal komolyabb jelentőséget kap Finn és Poe karaktere is, de persze a fejezet legfőbb alakjai, ahogyan sejteni lehet: Kylo, Rey és Luke. Ami a karakterek megjelenítő színészeket illeti: nagyon megérdemli az elismerést: Adam Driver, Daisy Ridley és Oscar Isaac. Igen, megismételjük: Poe Dameron megformálója: Oscar Isaac nagyon erősen van jelen a vásznon. Végre egy karizmatikus, erős figura, akire már nagyon nagy szüksége volt az eposznak. Sajnos ez a komoly játék, a VII. résznél még nem volt benne Isaac teljesítményében. Leia sajnos enervált, ebben igaza van néhány kritikus hangnak (de istenem, mégis csak ő Leia, az egyik utolsó SW ikon). Mark Hamill is jó (néhol egészen zseniális), de összességében túlzás az évszázad alakításának minősíteni azt, amit csinál. Nálam az epizódot Adam Driver és Daisy Ridley viszi el. 
  • 3.) --- Látványvilág: Ebben is a korábbiaktól való eltérést érdemes kiemelni. Nincsenek a VIII. részben olyan monumentális panoráma-képek, mint az előzmény trilógiában és annyi bolygó-helyszín sincs, mint korábban, ám az űrcsata jelenetek az egyéni párharcok és a végső csatahelyszín mindenért kárpótol bennünket. 
  • 4.) --- A leginkább meghatározó jelenetek: Az utolsó Jedikben több érzelmi csúcspont és három látványtechnikailag kiemelkedő jelenet is található. Ezek színvonala eléri de meghaladni nem tudja a klasszikus részek és a Sthek bosszúja legjobb scene -jeit. Azért önmagában már az is óriási dolog, hogy  a VIII. epizód ezen a téren is túlszárnyalja az Ébredő erőt és a Zsivány egyest. 

lasjedi3.jpg

Problémás dolgok

Az utolsó Jedik korántsem hibátlan alkotás, sajnos akadnak benne problémák is bőven. Ugyanakkor ezek súlya nem vészes és csak az aprólékos dolgokon rugózó, szőrszálhasogató kötekedők élik ki magukat, ezek kianalizálásában. Ugyanakkor persze megemlíteni meg lehet ezeket. Átgondolatlan például pár rövidke és meglepő jelenet azon a bizonyos szigeten, ahol Luke él (Ahch-To) és vannak furcsa lények (túltolt cukiság), melyek elég idegesítőek. Leia egyik jelenete is nagyon gáz (erről bővebben a details részben, spoileresen). Egy-két poén is kicsit oda nem illőre sikeredett. Tartalmi logikátlanságok is akadnak és érthetetlen dolgok, mint a legvégső zárójelenet. Mindezek sokat rontanak a végső élmény-érzeten.

Végső vélemény

Az utolsó Jedik egy nagyon látványos, érzelmekkel, humorral, drámával, küzdelemmel átszőtt, színészi teljesítményeket is megmutató vérbeli Star Wars film, ami saját stílust hozott a saga történetfolyamába, számtalan újítással és fordulattal. Élvezetes, de sok tekintetben problémás alkotás. Helye az eddigi epizódok közt az erős középmezőnyben van.

epizodok_tablazatok2.jpg

Mivel egyértelmű vélemény és rangsorolás artikulálása csak numerikusan lehet igazán határozott, így hiszünk abban, hogy számszerűsíteni is kell időnként az epizódok sikerességét. Az utolsó Jedik számunkra a három klasszikus részt követi, kicsit lemaradva a Sith -ek bosszújától, 7,5 ponttal [A fenti táblázat szerint]. 

8csillag.jpg

Minden Star Wars rajongónak ajánljuk, akármelyik korábbi stílusnak is hódolója. Ne higgyetek a negatív hangoknak és ha még nem láttátok, feltétlenül nézzétek meg, nyitott szívvel, befogadóan, az apróbb hibákat elnézően és helyükön kezelve. Az erő legyen veletek!

details.jpg

A posztunk ezen szekciójában a konkrétumokkal is foglalkozni szeretnénk, de ha még nem láttad a filmet, ne olvasd tovább az itt következőket, hogy teljes élményt tud kapni a moziban. Azoknak, akik már látták a VIII. epizódot, egy külön kis elemzést ajánlanánk.

Az utolsó Jedikből így első megnézésre hat kulcsjelenet maradt meg bennem: 

  1. Nyitó csatajelenet, melyben Poe szembeszáll a birodalmi csillagflottával egyetlen X-szárnyú vadászt vezetve. A scene szerintünk lenyűgöző, vagány és élvezetes egyszerre. Kicsit ugyan túltolták a Poe és Hux közti idétlen párbeszédet (mely kicsit sem vicces), de maga a harc szerintünk színvonalasra sikeredett.
  2. Rey és Luke közti kapcsolat és kiképzés az Ahch-To bolygón.  Itt volt a legtöbb idétlenség, mint annak az óriási kövér, kétéltű dögnek a megfejése, vagy Luke rudas távolugró mutatványa a hal megszigonyozásával, melyek nevetségesen gagyi idiotizmust hoztak ebbe a részbe, ugyanakkor Rey és Luke viszonyának alakulása érdekesen van bemutatva. Luke monológja az erőről (amikor Rey egy sziklán ülve meditál) nagyságrendekkel jobb megközelítése a Jedi ideológiának, mint amiket eddig láttunk. (lásd például midikloriánok) Az azért hagy némi űrt az emberben, hogy Luke valójában nem tanítja Reyt sem a fénykarddal való harcra sem egyéb küzdelemre, csupán a mentális felkészülés van górcső alatt. 
  3. A lázadó űrflotta menekülése a film nagy része alatt a birodalmi csillagrombolók elől. Talán ezt a történetszálat tekinthetjük a film fő vonalának, hiszen itt az egész felkelés megmaradása és túlélése a tét. Érdekes a Holdo admirális és Poe közti viszály és vetélkedés is a menekülés közben.  A film egyetlen ultra-gáz jelenetéért - melyben Leia a világűrben lebeg, fittyet hányva a fizika törvényszerűségeinek (melyek szerint testének egyszerűen szét kellene robbannia az űrben) - szegény Jognson még rengeteg gúnyos beszólást fog kapni a rajongóktól. Érthetetlen is, hogy erre a hülyeségre miért volt szükség, ha csak nem azért, hogy előtte, mikor úgy néz ki, hogy meghal Leia, levegő után kapkodjunk és utána megnyugodjunk, hogy túlélte szegény. Hiba, mesterkéltség, marhaság egyszerre. Az is vitatható jelenet, amikor Holdó szembefordítja a Raddust (a felkelők cirkálóját) a Supremacy -val (Snoke óriás-csillagrombolójával) és fénysebességre kapcsolva intézi el azt. Furcsa megoldás, amit eddig soha nem alkalmaztak és rengeteg kérdést is felvet: Ha ennyire "egyszerű" egy csillagromboló felrobbantása, miért nem gondoltak ilyesmire korábban? Vagy megfordíthatjuk: lehet, hogy azért nem gondoltak erre Lucas vagy Gareth stábjában, mert úgy hülyeség, ahogy van. Akárhogy is vesszük: enyhén szólva vitatható a jelenet.
  4. lastjedi4.jpgFinn és Rose Tico küldetése a casinók bolygójára egy kódfeltörőért. A film egyik olyan jelenete volt, mely nehezen beilleszthető a többi rész közé és amely kicsit kilóg az egész sztoriból. A bolygó persze érdekes a furcsa, lószerű lények futtatásával, de akkor is feleslegesnek tűnik az egész. A scene nem vezet sehová, csak arra kell, hogy egy újabb bolygóvilágot tudjanak megmutatni és egy új figura jöjjön képbe: DJ (Benicio Del Toro).
  5. Rey kivallatása Snoke előtt és az utóbbi halála. Ez volt a film egyik érzelmi csúcspontja és legnagyobb fordulata. Johnson valami olyasminek szánta, mint a Birodalom visszavágban az "én vagyok az apád" jelenetet. Persze nem szólt akkorát és nem lett akkora horderejű sem, de ütött így is. Kylo a Supremacy -n, szembefordult Snoke -kal és megölte őt, majd az oldalára hívta Reyt, hogy együtt uralkodjanak a galaxison. Jól sikerült scene, valóban meglepődtünk. Aztán az a rész, melyben Kylo elárulja Reynek, hogy a szülei sima mezei roncsvadászok voltak, már nem annyira sikerült jól. Logikátlan is, hiszen az előző fejezet végig azt sugallta az arcunkba, hogy Rey különleges és erőérzékeny és nem lehet akárkinek a lánya. Amellett, ha hétköznapi emberek leszármazottja, mitől van az a sok különleges képessége, melyeket tanítás nélkül is birtokol (mint az például, hogy akaratát át tudja vinni másokra és különösebb megerőltetés nélkül használja profi módon a fénykardot). Ne feledjük a 7. részben többször is Kylo fölé kerekedik, például amikor egymásnak feszül akaratuk és Rey tudja kiolvasni Kylo titkát, nem pedig fordítva. Másodszor Rey a film végén, a Starkilleren zajló párbaj során kerekedik Kylo fölé. Mindezt elég nehéz azzal elintézni, hogy Rey egy szerencsés senki, aki csak úgy magától az erő birtokosa. Tisztázatlan Snoke kérdése is a filmben: Johnson egyáltalán nem is akarja megmagyarázni múltját és simán úgy kivágja az eposzból, hogy csak nyekken. Érezhető, hogy Abrams főgonosza egyáltalán nem kellett Johnsonnak, mert ő nem akarta a klasszikus: uralkodó plusz nagyúr (Palpatine + Vader) klisét továbbvinni, hanem helyette egyetlen figurába "gyűrte össze" a császár és a fekete nagyúr karakterét, központ alakká misztifikálva Kylo Rent. (Az persze kérdés: jobb e ez így?)
  6. Végső jelenet a Crait bolygón, ahol csata zajlik lépegetők bevetésével. Ez a film másik nagy csúcspontja a Luke-Kylo közti párbajjal és az újabb fordulattal együtt, melyben kiderül, hogy valójában nem is Luke -kal harcol, hanem annak kivetülésével (miközben maga Luke továbbra is az Ahch-To bolygón ül egy szikláról irányítva holografikus énjét) Ez azért kicsit gáz, mert korábban ilyesmire nem voltak képesek sem a sithek, sem a jedik. Új dolog és hangyányit gagyinak tűnik. De persze ízlés és hit kérdése. Azért a lépegetők nagyon jók és a légijárművekkel való harc is jól sikerült.

Hát ennyi, illetve még a záró jelenet furcsasága, mely millió kérdést vet fel: ki az a kisfiú a film legvégén és mi köze a korábbi eseményekhez, karakterekhez? Zárásul itt is kiemelnénk: Az utolsó Jedik messze nem hibátlan alkotás, de a lényeget nézve mégis csak az a fontos, hogy van benne egyéniség, érzelem, karakter építés és valódi Star Wars szellem! Nektek hogy tetszett? Értékeljétek! Az erő legyen veletek! (IMDb - The Last Jedi)

last_jedi_tablo.jpg

 *** 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.17.(12:18)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1313501253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2017.12.17. 23:34:20

Elég alapos és részletes kritika, sok érdekes dolgot felvet, főleg a spoileres rész.

Az utolsó Jedik valóban jó film. Én azért örültem volna ha Snoke marad, és megkűzd monjuk Kylo -val. És a végén a Crait-on zajló csata is lehetett volna hitelesebb. Meg sok kis gagyiság is akadt benne.

De összességében lendületes és piszok látványos film! Simán 8 -8.5 pontos nálam.

Harper. 2017.12.26. 03:14:47

Méltatlan, hogy az Index nem tette ki ezt a posztot. Pedig nagyon jó elemzés.
süti beállítások módosítása