Star Wars Univerzum

Star Wars

A Lázadó Szövetség - Rebel Alliance [17.]

2017. április 21. - Rebel Alliance

Amikor barátaimmal kisgyermekként először láttuk a Star Wars filmeket a 80-as években, a haverjaim egyik fele rohamosztagos, másik része pedig lázadó akart lenni. Sokszor játszottunk ugyanis sztarvarszosat és utána én még külön is elfantáziáltam a történetekről. De valahogyan mindig is inkább a lázadók érdekeltek jobban. Honnan jöttek, hol voltak a bázisaik, kik gyártották fegyvereiket? Aztán felnőttem és a Csillagok háborúja "láz" megmaradt nálam, ám a válaszokat továbbra sem tudtam. Nagyon el kellett mélyednem a SW univerzumban ahhoz, hogy "összeálljon a kép" és még így is maradtak hézagok. 

sw_rebel_alliance.jpg

Ami a lázadókat illeti: szövetségük az úgynevezett Star Wars stílusjegyek közé tartozik. Bár az előzmény trilógiában (I., II., III.) még nincs meg ez a bizonyos szervezet, a klasszikus részekben kulcsszerepet tölt be a cselekmény szempontjából és az Ébredő erőben, illetve a Zsivány egyesben is kiemelt jelentőséget kap. Érdemes tehát a figyelemre. Annyira, hogy izgalmas és rejtélyes kialakulása, illetve a résztvevők önkéntes, sőt hősies összefogása miatt a Lázadó Szövetség, azaz Rebel Alliance nick nevet választottam a blogban való posztoláshoz is (mint házigazda).

rebel_alliance.jpg

De mit is tudunk erről a bizonyos Lázadó Szövetségről? Nézzük a konkrétumokat a Star Wars egyik legfontosabb szervezetéről: 

  • Időbeniség: Tudjuk, hogy a harmadik részt követően alakul ki és a Zsivány Egyesben már aktívan működik. Ebből az következik, hogy a SW időszámítást alapul véve, az úgynevezett Yavini csata előtt talán 1-2 évvel hozzák létre alapítói.
  • Alapítás: Tudjuk, hogy a Lázadó Szövetség megalakulásakor már 17-18 éve tart Darth Sidious korlátlan uralma a galaxisban. A Sith-nagyúr önmagát császárrá nyilvánítva (Y.e.18.) vezeti a hajdani köztársaság csillagrendszereit, hatalmas haderejére támaszkodva. A szenátus ugyan még működik, de valós hatalma már nincs. Ugyanakkor fegyvert ragadnak az első ellenállók, akik 18 éve küzdenek a birodalmi erőkkel, a Galaktikus Polgárháborúban.
  • Alapítók: Tudjuk, hogy a Lázadó Szövetséget a Corellia bolygón három fontos szenátor és két harcos alapította meg: Mon Mothma szenátor asszony, Bail Organa szenátor, Garm Bel Iblis szenátor, Rahm Kota tábornok (Jedi) és Galen Marek. A megalakulásról Mon Mothma kiáltványt tett közzé. 
  • Jelképe: Ismerjük a Lázadók Szövetségének jelképét a kör formájú, középen háromágúvá váló motívumot, mely a Marek család szimbólumából lett a felkelés címere.
  • Parancsnokok: A lázadás több vezetővel is rendelkezett, az alapítók mellett parancsnokok: Gial Ackbar admirális (flotta), Crix Madine (special forces), Wegde Antilles (pilóták vezetője), Jan Dodonna (Yavin-4 parancsnoka), Carlist Rieekan tábornok (hoth-i bázis), Bob Hudsol, Airen Cracken, Wallex Blissex. Rajtuk kívül pedig: Han Solo, Lando Calrissian, Leia Organa, Luke Skywalker.
  • Fegyverek: Ezen a téren a legtöbb a bizonytalanság. Kicsit mindig érthetetlen volt ugyanis, hogy honnan vannak a felkelőknek vadászgépeik, sőt cirkálóik és csatahajóik? Nos, a Lázadó Szövetséget nagy hatalmú emberek, képviselők, vezetők hozták létre, akik egy-egy bolygó urai voltak, így feltételezhető, hogy az első vadászgépeket, csatahajókat cirkálókat az Alderaan, Corellia és Chandrila bolygók adták a felkelésnek. Később a szövetség támogatója lett a Mon Calamari Társaság is, mely űrhajók gyártásával foglalkozott. Innentől már ők gyártották a lázadóknak a hajókat, például az A, X, Y szárnyú gépeket, vadászokat is.
  • Cirkálók, csatahajók: A lázadók legnagyobb hajója a Home One csillagcirkáló (MC80) volt, de rendelkeztek több más jelentős csillagközi hajóval is, pl: MC75 cirkáló, GR-75 szállítóhajó, Nebulon ellátó fregatt ... stb. Ezek már mind a Mon Calamari Társaság hajógyáraiban készültek (a Dac rendszerben).
  • Katonák: A felkeléshez önkéntes alapon csatlakoztak a harcosok, erre utal Luke és barátja (Biggs Darklighter) példája is, akik más-más úton, de a Tatuin, félreeső bolygójáról kerültek a szövetségbe. 
  • Támaszpontok: A lázadók a birodalom állandó támadásai miatt titkos bázisokon bujkáltak, ahonnan időnként előtörve hajtották végre akcióikat. Néha azonban egy-egy ilyen bázis hollétére fény derült. Ilyen alkalom volt az is, amikor a hoth-i csatában megtámadták a szövetség egyik legfőbb támaszpontját. (Birodalom visszavág).

A Lázadó Szövetség először a yavini csatában sújt le a birodalom erőire, mikor megsemmisíti Luke -nak köszönhetően a Halálcsillagot, a Yavin-4 ről kiindulva. Később, 4 évvel a csata után, másodszor is győznek, amikor az endori csatában a második Halálcsillag is megsemmisül. 

 

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat!

***

2017.04.21.(13:50)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8212441833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Han Solo. 2017.12.02. 13:07:03

A Lázadók Szövetsége - Rebel Alliance is lényeges eleme az eposznak. Jó ötlet volt ezt a nicket választani. :-)
süti beállítások módosítása