Star Wars Univerzum

Star Wars

A Disney útkeresése Star Wars témában [35.]

2018. május 26. - Han Solo.

Már kerek hat éve annak, hogy George Lucas eladta (kemény 4 milliárd dollárért) a Star Wars szabadalmi jogokat a Disney csapatának és a Mickey egeres cég nekifogott az új epizódok legyártásának. Eddig 4 fejezetet alkottak, nagyon vegyes eredménnyel. Ha a legnagyobb filmes portál, a milliók által látogatott IMDb adatait vesszük alapul,  akkor a legjobban az Ébredő erő sikerült nekik (8,0), legrosszabbul pedig a legújabb rész, a jelenleg is mozikban futó Solo film (7,1). Részletesebben:

  • - Solo: Egy Star Wars történet: 7,2 pont (46 ezer voks alapján)
  • - Az utolsó Jedik: 7,3 pont (380 ezer voks alapján)
  • - Zsivány egyes: 7,8 pont (424 ezer voks alapján)
  • - Az ébredő erő:  8,0 pont (740 ezer voks alapján)

epizodok.jpg

Persze mindezt lehet vitatni, hiszen mindenkinek joga van a saját, önálló véleményéhez, de a világ filmrajongóinak egy nagy része így látja a filmek sikerét. És ez rögtön el is árulja, hogy a klasszikus részektől jócskán lemaradtak a Disney kísérletei. Az Egy új remény 8,6 pontos (1 millió voks), A Birodalom visszavág 8,8 pontos (985 ezer voks), a Jedi visszatér pedig 8,3 pontos (800 ezer voks), bár az előzmény trilógiát hajszállal megelőzték (Baljós árnyak: 6,5, A klónok: 6,6, A Sith-ek: 7,6.)

A mérsékelt, vagyis leginkább közepes siker mellé oda kell tegyük: a Disney mindegyik filmje más-más stílust képvisel, más-más rendező kezemunkájával:

  • - Az ébredő erőt 2015-ben J.J. Abrams készítette el, ez lett a leginkább Starwarszos Disney epizód, bár már ő is sokat bontott le az igazi Csillagok háborúja stílusjegyekből
  • - A Zsivány Egyes 2016-ban már Gareth Edwards keze munkája lett és egyben ő hozta létre a legkevésbé Csillagok háborúja élményt adó epizódot. Valójában az R1 egy komor, háborús dráma.
  • - A VIII. epizódot (Last Jedi) tavaly Rian Johnson követte el, nagyon vegyes eredménnyel. A film fele részben követte a hagyományokat, fele részben nagyon újítóra sikeredett és megosztotta a rajongókat.
  • - A Solo film egy negyedik rendező alkotása, ő Ron Howard, aki inkább könnyed kalandfilmet csinált az egészből. Bár az igazi visszajelzések még hátravannak.

Mindebből nagyon úgy tűnik, hogy a Disney gőzerővel keresi útját a SW rajongók szíve felé, de egyelőre nem találja azt. Nagy lehet a tanácstalanság Kathleen Kennedy irodája környékén, hiszen a Disney vezetők folyamatosan váltogatják rendezőiket de még filmjeik stílusát is. Próbálkoztak már biztonsági játékkal (Force Awakens), vagyis a klasszikus sikerrészek leporolásával és újra összerakásával, volt már teljes komorság (R1), vagyis dráma a köbön, volt stíluscsapongás, humorbombákkal és mindenkit meglepő franchise-idegen panelekkel (Last Jedi) és most gyerek-matiné, a legifjabbak megnyeréséért (Solo film). Az átütő siker, vagyis a klasszikus részek sikerének megközelítése (értsd: legalább a Jedi visszatér 8,3 pontjának elérése) eddig elmaradt.

starwars_tablazat1.jpg

Persze a mélyen profit orientált sikercég nem adja fel: 2019-ben itt a J.J. Abramstől "megrendelt" IX. epizód az új trilógia zárása, melyre a Disney nagy durranást ígér. Meglátjuk és szurkolunk nekik, hiszen a rajongók számára az lenne a legjobb, ha végre ráéreznének a dologra. /Kritikánkat a Solo filmről itt elolvashatod./

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.05.26.13:20 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3114004148

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Han Solo - űrwestern egy felvonásban 2018.05.27. 15:20:43

És elérkezett a várva-várt perc ebben a hónapban. A trilógiának tervezett Han Solo történet első része a mozikban. Ráadásul pont adják 4D-ben is - gondoltam is magamban rögtön, hogy hát milyen más filmet lenne érdemes így nézni, ha nem a Star Wars aktu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HARP3R 2018.05.26. 14:42:00

Jobban meggondolva a Last Jedi gyengébb lett a Sitheknél és az 5. helyen kellene hogy legyen. Az abszolut első a Birodalom visszavág természetesen második az Új remény, harmadik a Jedi visszatér, negyedik a Sith -ek és ötödik az Utolsó Jedik. Majd Ébredő erő, Klónok, Baljós árnyak és leghátul a R1.

Han Solo. 2018.05.26. 14:52:59

@HARP3R: A Rogue One nagy hazai rajongótábort tudhat magáénak, így Magyarországon a Zsivány valószínűleg megelőzi az Ébredő erőt. (Nálunk nyilván nem.) A klasszikus részeket a Sithek és a Last Jedi holtversenyben követi. A Solo -ról pedig még nincs kritikánk (de hamarosan lesz).

Petrus Rosidus Maximus 2018.05.26. 15:34:44

Nem teljesen ide tartozik, de hogy lehet, hogy a Solo -ban tök máshogy néz ki az Ezeréved sólyom?

Filmflash. 2018.05.26. 16:02:27

Az szerintem egyáltalán nem baj, ha a Disney több stílust kipróbál, több rendezői koncepcióval. Kell a vérfrissités időnként. Mondjuk a 4 filmből talán csak a Force Awakens lett úgy ahogy igazi siker. Viszont Lucas előzményrészei is nagyon vegyes minőségűek lettek.

vacsnem (törölt) 2018.05.27. 12:20:01

SW filmeken nőttem fel(Én is gyűjtöttem a SW képeket,képregényeket,imádtunk és faltunk minden hozzá köthetőt)így mondom,hogy a Rogue One a Birodalom visszavág mellet a legjobb SW film.
És ezzel nagyon nem vagyok egyedül...

vacsnem (törölt) 2018.05.27. 12:20:10

Ami a folytatásokat illeti:
Az Ébredő erő biztonság játék és erősen remake hatású.
Az Utolsó Jedi pedig óriási csalódás sőt,szerintem a legrosszabb SW film.

midnightcoder2 2018.05.27. 12:20:25

Szerintem a mikiegeres próbálkozásoknak a leggyengébb pontja a sztori volt (a Solo-t még nem láttam, a Zsivány 1 pedig soha nem érdekelt). Ahogy az előzmény triológia egyik gyenge pontja szintén a sztori volt, illetve a képi megvalósítás (= gagyi robotok, űrhajók). Mondjuk a mikiegeres focirobot is elég béna.

Han Solo. 2018.05.27. 13:43:49

@Korifeus: Érdekes, hogy míg a klasszikus részek nem osztják meg a nézőket, addig a 4 Disney fejezet rengeteg vitát generált. A R1 kontra Force Awaken illetve önmagában a Last Jedi annyi disputát generalt mint az egészcfranchise összesen.

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2018.05.28. 08:00:17

útkeresés? a fenét, nincs itt semmiféle útkeresés.
maximum a még több pénz kereséséshez...

furious ewok 2018.05.28. 14:44:20

Azért ezek az új filmek elég bugyuták lettek. A jó öreg "füstös kocsma a galaxis végén", meg az "erő misztikuma" hangulatok valahogy itt most csak rendezői eszközökké silányultak (a Solo-t nem láttam, de nagy reményeket ahhoz sem fűzök). Persze értem, másfél-két év alatt nehéz mély filmet összerakni, de ezeknél még a phantom menace is jobb volt, mert tudott újat mutatni.

Még egy nagy hibája van az új részeknek: egy tisztességes főgonosz sincsen bennük, a maszkos nyikhaj, a CGI biodíszlet fővezér, meg a raccsolós-pösze birodalmi tisztek a kanyarban sincsenek egy Vaderhez képest. Értem én hogy dizni meg korhatár nélküli, de azért a SW univerzumot mindig is igazi aljadék gonoszok irányították, akik ellen lehetett szurkolni.

MEDVE1978 2018.05.28. 14:44:30

Hát szerintem az egész nem útkeresés, hanem tényleg pénzkeresés. Nagy reményekkel álltam neki nézni ezeket, de sajnos csalódtam.

Az Ébredő Erő nem más mint az Új remény lemásolása, X+1 fan service-el. Bár így utólag az sem túl logikus, hogy a Halálcsillagon nincsenek kamerák vagy biztonsági őrség stb. és így akár Obivan, akár Luke és Han összevissza rohangálhat, ez már bántóan és fájóan sok volt az Ébredő Erőben, amikor Phasma kapitányhoz bejutottak a bázisra.
Érdekes, hogy sokan mennyire utálják a Zsivány Egyest, főként az egydimenziós karakterek miatt, de nekem ezekből a Disneys cuccokból eddig ez volt a legjobb. Talán azért, mert nem mézzel leöntött happy end a vége, hanem mészárlás, ahogy kell.
A Last Jedi nekem megint a brutál csalódás kategória. Bár a hetedik rész egy fan service volt, legalább dobott fel témákat (ki és miért fontos Snoke, miért lett Kylo Ren gonosz, miért vonult vissza Luke, kik Rey szülei stb.).
Csak azért, hogy ezekre a kérdésekre a nyolcadik rész olyan válaszokat adjon, amelyek teljesen semmitmondóak.
Snoke azért fontos és rángatja Reyt és Kylon Rent is simán, mert nem tudjuk meg soha, Kylo Ren egy banánhéjat dob neki és elcsúszik, mint egy slapstick filmben.
Miért lett Kylo Ren gonosz? Ja, mert Luke-ot megkísértette a sötét oldal és elgondolkozott rajta, hogy kivégezze. Aha. Azt a Luke-ot, aki feláldozta volna az életét, hogy Jediként haljon meg és eldobta a fegyverét. Meg valamiért egyébként is gonosz lett, kuss néző, legyen ennyi elég.
Miért vonult vissza Luke? A Kylo Renes kudarc miatt, egy önmarcangoló pöcs lett. Leöntve az egészet egy jó adag - de nem elég - keleti filozófiával (a rossz csak a jóval létezhet, ha felborul az egyensúly, akkor egy idő után helyreáll, Ying-Yang stb.) Itt az a szomorú, hogy a slendrián felszínes tálalás helyett ezt lehetett volna sokkal hangsúlyosabban is kihozni. Luke tanítja erre Reyt is, illetve a kánonban (klasszikus SW sorozatok) is van nyoma annak, hogy az erőnek egyensúlyban kell lennie. Erre szépen lehetett volna építeni, de az egész felszínes maradt, utána meg háttérbe szorul a Luke-Kylo Ren történet mögött.
Kik Rey szülei? Hát senkik, ahogy kiderült. Nagyon szuper és egyben arcul csapása az egész eddigi sorozatnak. Ha kicsit visszamegyünk az előzménytrilógiához, van egy rész, amit kivágtak a Sithek bosszújából. Ebben kiderül, hogy Palpatine saját DNS-ből próbált olyan klónokat készíteni, amelyekben a midikloriánok koncentrálódnak és egy ilyen volt Anakin is. A legerősebb erő használók ezt követően pedig egyértelműen Palpatine - Anakin Skywalker - Luke Skywalker - Kylo Renn (Leia fia). Ezt a logikai sort cseszi keresztbe a bárkiből lehet király elv, ami még undorítóan szirupos is, ha egybevetjük az ázsiai lány megjelenésével, illetve a végén a takarító kisgyerekkel.

Sajnos az egész abba az irányba mutat, hogy össze-vissza megy a sorozat, világos irány vagy vízió nélkül.

Behajtó70 2018.05.29. 00:22:20

Sajnos a Disney nem érti a lényeget: nem kéne logikátlan marhaságokat rakni a filmekbe! Nem kezdünk el profiként lézerkardozni életünk első próbálkozásában, és nem tudunk majdnem legyőzni egy sithet! Nem úszunk ki a világűrbe és térünk viasza sértetlenül! Mert gigabaromság! Senki nem kíváncsi egy elmebeteg szakállas nyomokban Luke-ot tartalmazó vénemberre! Ha felpörgetjük a nézőt az SW7-ben, hogy na, kik a szülei a csajnak, na kik, na kik, akkor utána nem intézzük el egy “hát egy nagy senkik” fedobással! És legfőképp: a nem rakjuk tele a filmet ostoba, semmirekellő, értelmetlen gépekkel, mert a néző nem hülye, megkérdi, hogy azmiaz! Pl SW8 vége: piros csíkot húzó bizbaszrepülő ami vajon normál estben mire is való?

Számomra az SW7 jó volt, de a Solo felveszi vele a versenyt! Kiváló film. Kis szines a Rouge One-oz: az a balfax tudós miért nem a tervrajzot rakta pendrive-ra, miért egy mihaszna üzenetet?!!! Najóvanb+ dizni!
süti beállítások módosítása