Star Wars Univerzum

Star Wars

A Lázadók Szövetsége utolsó Jedik módra [34.]

2018. március 25. - Rebel Alliance

Azok, akik klasszikus részeket (IV., V., VI) még a 80-as, 90-es években látták először, valahogy másképp viszonyulnak a Lázadók Szövetségéhez, mint a későbbi (vagy mai) korosztályok SW rajongói. Ez a bizonyos különbség a felkelők tiszteletében és kicsit misztifikálásában is tetten érhető, hiszen az Egy új reményben, A Birodalom visszavágban, vagy a Jedi visszatérben (annak idején) egy jól szervezett, bátor pilótákból, harcosokból álló, komoly méretű szervezet képét nyújtotta a Rebel Alliance. Voltak tábornokaik, admirálisaik, óriási cirkálóik, támaszpontjaik, sok száz vadászgépük és ideológiájuk: a zsarnokság elleni harc jelszava. Igazi ikonok, hősök vezették csapataikat, olyan jelképek, akiket egy egész galaxis tisztelt. Ami a konkrét adataikat illeti: a yavini csata előtt egy-két évvel alakult meg a szervezet három szenátor (Mon Mothma, Bail Organa, Galm Bel Iblis) és két harcos (Rahm Kota tábornok és Galen Marek) közreműködésével. A felkelők címeréül a Marek család szimbólumát választották, a kör formájú, középen háromágúvá váló motívumot.

(Annak idején, kiskamaszként, amikor a klasszikus részeket először láttam a 80-as évek elején, az összes barátommal lázadók akartunk lenni. Azt játszottuk, hogy felkelő pilóták, harcosok vagyunk. Ma minden gyerek birodalmi rohamosztagost "alakít" a csoportos játékokban. Sokat változtak a példaképek.) A lázadás szervezete a klasszikus részekben a legbátrabbak küzdőhelye volt.  

rebel.jpg

Aztán az előzmény trilógia (I., II., III.) nyilván elfelejtkezett róluk, hiszen az 1999 és 2005 közt készült részek a szövetség ELŐTTI időket mutatták be. De 2015-ben elérkezett az idő a folytatásra és megszületett az Ébredő erő (VII. epizód), melynek cselekménye a VI. rész (Jedi visszatér) után 30 évvel játszódik, így bemutatja, mi történt a Lázadók Szövetségével. Alig egy évvel később, a Rogue One került a mozikba, mely a szervezet megalakulásának idejéhez viszi a nézőket. Ám sajnos mindkét fejezet kihagyott lehetőség maradt a Rebel Alliance szempontjából, mert egyáltalán nem helyeztek hangsúlyt ennek a különleges (és a klasszikus részekben még nagyon is fontos) csoportosulásnak a történetére.

Végül tavaly Rian Johnson megalkotta a VIII. epizódot, a nagy vitákat kiváltó "Az utolsó Jedik" -et, mely újra középpontba helyezte a Lázadók Szövetségét és annak tagjait. Tulajdonképpen még a klasszikus részeknél is jobban, hiszen a film egész cselekménye az ő menekülésükről szól. És ezen a ponton el is érkeztünk a poszt fő kérdéséhez: milyen módon mutatja be a VIII. rész a Lázadók Szövetségét? Még pontosabban: milyen illúziókat, mítoszokat rombol le Johnson filmje? 

sw_rebel_alliance.jpg

Ha másodszor, vagy harmadszor is megnézzük a filmet, észrevehetjük, hogy az események percről percre válnak egyre komorabbá a felkelők szempontjából. (Innentől spoileresen folytatom.) Ez a komorabbá válás már az első percekben feltűnő, amikor gyakorlatilag percek alatt megsemmisül a lázadás teljes bombázó flottája. Itt azért megjegyezném: az egymáshoz túl közel repülő gépek egymást felrobbantó "ügyetlenkedése" nehezen magyarázható túl sok profizmussal. (Zárójelben: a sokat kritizált jelenet a bombák űrben kioldásáról, amikor azok "lehullanak" az ellenséges csatahajóra, simán indokolható olyan módon, hogy azokat zárt alsó zsilipeknél oldják ki, és lefelé zuhanásuk után nyitják a bombaajtókat, így az induló sebesség természetesen megmarad az űrben is, zuhanásnak tűnve. Zárójel bezárva.) 

A lázadók balszerencséje aztán folytatódik: bár fénysebességre kapcsol flottájuk, az első rend óriás hajói így is követni tudják őket (mondjuk erre magyarázatot nem kapunk, pedig az összes eddigi fejezetben alapvetés volt, hogy a fénysebességre kapcsolással el lehet tűnni az üldözők elől). A hajsza tehát folytatódik és Snoke flottája sorra semmisíti meg a felkelők hajóit, míg már csak utolsó cirkálójuk marad meg. Végül ez az utolsó hajó is beáldozásra kerül (igaz, közben megsemmisíti - vitatott módon - Snoke vezérhajóját). A lázadók, alig 400 megmaradt ember, 30 db kis szállítóhajón menekül a Crait bolygóra, csakhogy ezeknek a kis hajóknak a zömét is sorra kilövik. Talán egy - két tucat felkeIő jut el a Crait -ra, ahol egy végső kitörési kísérlet után megpecsételődik sorsuk. A csoda (és Rey) segítségével azonban a film utolsó perceiben mégis kiszabadulnak a bányából és az Ezeréves sólymon távoznak az ismeretlenbe. Vagyis Johnson egyetlen epizód alatt 10-20 fősre zsugorítja a klasszikus részekben még több tízezres Lázadó Szövetséget.  

Ez a radikális leépülés megviseli a klasszikus részekhez erősen kötődő rajongókat, mert egy mítosz haldoklását nézhetik végig. A hajdanán hatalmas sereg, cirkálók, fregattok, korvettek, csatahajók és sok száz vadászgép személyzete maroknyi emberre szűkül csupán, akik elférnek egyetlen kis teherhajón is. Persze azért legalább páran túlélik és a végső remény megmarad, ami speciel a Zsivány egyesre nem igaz, hiszen ott minden szereplő meghal. 

Nagy kérdés, hogy a 2019-es folytatás (és J.J. Abrams) mit tesz majd a felkeléssel? Megint hanyagolva lesznek, vagy átélhetünk egy győzelmi katarzist és megint középpontba kerül a filmtörténet és Star Wars saga legnagyobb formátumú szervezete?

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.03.24.23:55 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3913777102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Han Solo. 2018.03.25. 14:02:40

A Lázadók Szövetsége csak a VIII. részre került ujra a történetfűzés középpontjába. EZ egyértelmű pozitívuma a sok kritika ellenére is. Még ha majdnem el is pusztítja Johnson.

J. McClane 2018.03.25. 17:00:51

Mar a 7. reszben sem volt tul eros.
Az alapvetes miszerint mar van uj koztarsasag kicsit megkerdojelezi a lezadas letjogosultsagat. Ha jol gondolom mar a 7. reszben sem volt tul eros, es mar talan a koztarsasagnak is terhes volt a lazadas mivel ok is politikai stabilitast akartak.
Igaz alapbol hianyoltam, hogy a first order mereterol, befolyasarol is essen par szo, mert nekem ok is egy periferien levo a korabbi birodalom csokevenyei voltak.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.03.25. 17:00:56

Érdekes lesz látni, mit tudnak kezdeni a történettel a továbbiakban, mert alig maradt szereplő.

Inner Circle 2018.03.25. 17:01:35

A hipertéren át követés nincs kizárva az OT-ben, az EP4-ben pedig semmiképpen. Kezdődik a romboló és az üldöző korvett esetével, ahol valószínű, hogy egy rendszeren belül sugározták át a terveket a korvettre (említik is a könyvben, hogy belépett egy lezárt rendszerbe - később a R1 ezt megerősíti), és Vaderék onnan követték a korvettet a hipertéren át.

Utána az összes hipertérugrást, ahol a követés kérdése felmerül, a Falcon hajtja végre, és Solo sokszor elmondja, hogy milyen gyors a hajója a hipertérben. Tehát nem lehet biztosan megmondani, hogy ha a Falcont nem tudják követni a hipertérben, akkor az azért van-e, mert a hipertérben halad, vagy azért, mert egy kivételesen gyors hajóról van szó. De számos jel mutat az utóbbira:

- amikor a TIE vadásszal találkoznak, Luke (maga is pilóta és szenvedélye a repülés) egyből arra gondol, hogy követte őket
- Han azzal felel, hogy "A Tatuintól idáig?", nem hogy "A hipertérben?", vagyis nem maga a hipertér zárja ki a követést, hanem a gyors hajóval megtett hosszú út
- Kenobi pedig azért ad neki igazat, mert a másik hajó kis hatósugarú (annyiszor olvastam a könyvet, hogy nem tudom pontosan, mi hangzik el a filmben is), nem azért, mert képtelenség, hogy egy másik hajó követte volna őket
- amikor megszöknek a HCS-ről, Leia mondja, hogy biztosan követték őket, mire Han azt feleli, hogy "Ezt a hajót ugyan nem", tehát megint csak a hajó képességeiben bízik. Leiának viszont egy szemernyi kétsége sincs felőle, hogy követni tudják őket (neki lesz igaza: segítség nélkül a HCS nem tudná követni, a nyomkövetővel viszont igen).

Szóval nekem egyértelmű, hogy az EP4-ben nem zárták ki a hipertérben való követést. Nem lehetetlen, csak egy gyors hajó esetében nehéz. A korvettnél a szubtérben is gyorsabb rombolónak sikerült, és még csak nagy ügyet se csináltak belőle: a birodalmiak nem örvendeztek, hogy sikerült követni őket, a lázadók meg nem verték a fejüket a falba, amiért ilyen bénák voltak.

Aztán az EP5 úgy indul, hogy a lázadó hajók elugranak a hipertérbe, ezzel megmenekülnek - de előtte kiiktatják a rombolót, ami követni tudná őket, ez tehát nem bizonyít semmit. Han bízik benne, hogy a Falconnal egérutat nyer a hipertérben, de ez sem újdonság, hiszen az EP4-ben is bízott a sebességében. A birodalmiak a Falcon eltűnésekor tanácstalanok, és azt mondják, hogy mostanra már a Galaxis túloldalán lehet, ami igaz is, de mivel az ugrás előtt eltűnt a szenzoraik elől, és nem tudták azonnal követni, ez jelentheti azt is, hogy eleve nem lett volna lehetetlen. Az, hogy Vader ezek után mégis parancsot ad rá, hogy kövessék a lehetséges útvonalakat, megint csak azt jelzi, hogy lehetséges.

Az EP6-ban nem merül fel a hipertérben való követés kérdése.

Összefoglalva, semmi nem zárja ki a hipertérben való követést az OT-ben, bár kedvező körülmények kellenek hozzá. Inkább az a meglepő, hogy a TLJ ennyire határozottan ellene foglal állást. Ez valószínűleg a közben megjelent kismillió egyéb SW-szerzeménynek (és egyéb sci-fiknek) köszönhető, amelyekben a hiperűrugrás = megmenekülés.

colonel Tigh 2018.03.25. 21:09:02

@Inner Circle: a 4. epizódban Luke minden, csak nem képzett pilóta. Az szeretne lenni, igen, és ördögien tehetséges, de a szenvedélye kimerül a landspeederrel való száguldozásban, jobb napokon egy T-16 Skyhopperrel való csapatásban. Még egyszer: kivételes tehetség, és egészen félelmetes manőverekre képes ezekkel a kávédarálókkal. De képzetlen, és tapasztalatlan (ugye Biggsszel szeretett volna a pilótaakadémiára járni, csak Owen nem engedte), amit a pilótafülkében az ösztönös talentuma ellensúlyoz (és nyilván a kapcsolata az erővel). Jól mutatja tapasztalatlanságát az Alderaanra tartó út végén az a felvetés, hogy követték őket. A TIE vadásznak nincs hiperhajtóműve, csak hát láthatólag neki nincsenek ismereti a birodalmi harci gépek specifikációiról.

Tehetséges ugandai buzi 2018.03.25. 21:11:41

@Rebel Alliance: Az a kör formájú, középen háromágúvá váló motívum az egy főnixmadár elnagyolt kontúrja.

Ha párhuzamot vonunk azzal, hogy a VII. rész az a IV. epizód újraforgatása, akkor minden további nélkül el tudom képzelni, hogy a VIII. pedig a V. epizódé. Akkor viszont semmi meglepő nincs, hiszen a Birodalom visszavágban a Birodalom keményen osztotta a felkelőket.

Az űrbeli bombázást hatezer fórumban kivesézték. Lehetetlen a zuhanás, hiszen ha az űrben egyszerűen kioldják, akkor Newton I. törvénye alapján (tehetetlenségi törvény) annak egyenes vonalú egyenletes mozgást kéne végeznie, amíg valami erő erről a pályáról el nem téríti.

@Inner Circle: a kánon szerint a sima TIE vadásznak nincsen hiperhajtóműve.

Fortress 2018.03.26. 00:05:19

@Tehetséges ugandai buzi: Ami azt illeti tényleg nagyon "elnagyolt" az a kontúr. Ember legyen a talpán, aki abból kinéz egy Főnix madarat. De így is (ha valóban a föltámadó Főnix madara ábrázolná) a Marek család jelképeként lett a felkelés szimbóluma.

Ami a bombázást illeti: pontosan azért mozognának a bombák lefelé, amiért írod: mert abba az irányba indítja el őket a kioldás. Vagyis a lényeg: kioldáskor még a bombázó gyomrában mesterséges gravitációs mezőben (ami minden hajóban van, hiszen egyikben sem lebegnek az emberek) elkezdenek zuhanni a bombák, majd a gravitáció megszűnésével - amikor kinyílik a bombatér ajtaja- ez a mozgás folytatódik a világűrben is, mintha zuhanás lenne, a megkezdett irányban. EZÉRT lehetséges az a jelenet úgy, ahogyan bemutatják.

Donatus a Jerbiton 2018.03.26. 10:01:04

Engem sokkal jobban megviselt a gyermekkori hősöm, Luke mentális "fejlődése". De szerintem már ezt is kivesézték pár ezer fórumban :)

Az viszont tényleg érthetetlen számomra, hogy a mai fiatalok többsége miért a birodalom, illetve a sithek iránt vonzódik.

Tehetséges ugandai buzi 2018.03.26. 10:03:01

@Fortress: Tessék, rákerestem, a kánon szerint az egy főnix:

starwars.wikia.com/wiki/Alliance_Starbird

A wokipédiának csak hihetünk! Amúgy azt nem vitattam, hogy a Marek család szimbóluma. Én csak hozzátettem, hogy az bezony egy főnix. :-)

Abszolút no offense, de ha az adott hajóban van mesterséges gravitáció, akkor - feltételezem - az az utastérben hat, egyirányba, felfelé, vagyis nagy valószínűséggel az utastér padlójába van beépítve, nem pedig a hajó aljának fenéklemezébe. Ebből következik, hogy a bombakamra az valszeg a gravitációgenerátor alatt lesz. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a lefelé, a bombákra hat a felette lévő, csak felfelé ható mesterséges gravi.

Kis kitérő:
Mint az köztudott, például a Falkon központi aknájában sem volt gravi, ezért tudott Han és Luke a IV. epizód végén, a Halálcsillagról való szökés utáni tűzharcban egymásnak "háttal" ülni, a felső és alsó lövegtoronyban, gyakorlatilag derékszögben a fedélzetre:
media.giphy.com/media/VbfqIAz3LlGnu/giphy.gif
media.giphy.com/media/xT9DPBCaLsGNW0YXF6/giphy.gif

www3.telus.net/public/gwhamon/BlogFiles/fullsize/7965-05.jpg
i.ytimg.com/vi/T_OSeRxhGOY/maxresdefault.jpg
vignette.wikia.nocookie.net/disney/images/7/7c/TIE-Fighter-Attack-1.png/revision/latest?cb=20141217164208
vignette.wikia.nocookie.net/starwars/images/8/87/Rey_in_Falcon_Turret_TLJ.png/revision/latest/scale-to-width-down/626?cb=20171231210042

Amúgy nem vagyok benne biztos, hogy a legkisebb vadászgépbe is beszerelték volna a mesterséges fedélzeti gravit. Szóval ez minimum megkérdőjelezhető.

A mi jelenlegi fizikai tudásunk szerint azok a bombák tuti nem úgy kellett volna, hogy mozogjanak. Az a fránya Newton! Maradjunk annyiban, hogy ez egy mese, ami réges-rég történt egy messzi-messzi galaxisban, ahol elképzelhető, hogy más a technika. Ezzel az érvvel pedig minden megmagyarázható, ami a filmben történt.

:-)

SimanCsakBálint 2018.03.26. 12:47:22

@Donatus a Jerbiton:

Egyrészt mert a világu(n)kat jelenleg a káosz uralja. Az emberiségnek természetes igénye van az alapvető rendre. Ezt testíti meg a Birodalom/Első Rend.

A sithek meg azért népszerűek szerintem, mert kb a 90-es évek óta elterjesztésre került az a nézet, hogy jónak /norma követőnek lenni lúzerség és csak az egyén számít. Ki akarna jedi lenni, akiknek annyi mindenről le kell mondania a köz érdekében? Legyél Sith és TE VAGY a központban. Legyél sith és megtehetsz MINDENT és BÁRMIT!

Han Solo. 2018.03.26. 14:01:48

@Tehetséges ugandai buzi: ez biztos nem igy működik. A mesterséged gravitácio a teljes hajóra érvényes. Kábé minden részből ez derül ki.

steery 2018.03.26. 21:45:08

Az apokrif történetek szerint a Tantive IV.-et úgy tudta követni a Devastator, hogy korábban felcsempésztek a fedélzetére egy hiperűri jeladót, az U-3PO ezüst színű droid testében elrejtve. Amit valamiért nem találtak meg, illetve nem kerestek a lázadók. Ez okozta a bukásukat. Ugyanezt el lehetett volna játszani Az utolsó Jedikben is. Hihetőbb lett volna, mint a hiperűrben való követés.

Nekem sem tetszett, hogy a nagy lázadásból kis ellenállást csináltak, majd gyorsan felszámolták az egészet, eléggé hiteltelen módon. A Disney nagyon rosszul bánik az SWU-val, szerintem kukázni kéne az eddigi teljesítményüket és totál elölről kezdeni az egész univerzum továbbépítését.

Inner Circle 2018.03.26. 21:45:18

Szóval ha lenne hiperhajtóműve a TIE-nek, Luke nem mondott volna hülyeséget. Kösz, pont erről van szó.

Nofertum 2018.03.26. 21:45:25

Ott is van gravi, csak a szék aljához vonz, már a létránál megváltozhat a gravitáció fő iránya.

HARP3R 2018.05.25. 14:56:20

A Lázadók Szövetsége a klasszikus Star Wars részek egyik legfontosabb eleme. Sajnos a későbbi epizódok letértek az eredeti csapásról.
süti beállítások módosítása