Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars filmek 10 legérdekesebb bolygója [14.]

2017. április 18. - Rebel Alliance

A Star Wars filmek 40 éve tartó szakadatlan népszerűsége és folyamatos sikerei nem csupán a történet(ek)nek és a szereplőknek köszönhetőek, hanem a fantasztikus helyszíneknek, különleges világoknak, bolygóknak is. Ezek a helyszínek a Star Wars stílusjegyek sorába tartoznak (a 11. helyen). Érdemes végigmennünk a 10 legszebb, legkülönlegesebb SW égitesten, rövid jellemzésekkel, képekkel, hogy újra visszagondolva az itt zajló jelenetekre, felidézzük a Csillagok háborúja részek leglátványosabb képeit.

naboo.jpg10. Naboo. A Baljós árnyak, vagyis a legelső Star Wars epizód Naboo bolygója tavak, zöldellő erdők, mocsarak, víz alatti buborékvárosok és hatalmas vízalatti szörnyek világa. Őslakosai egyrészt a gunganok, másrészt emberek, Padmé Amidala királynő népe a gyönyörű fővárosban Theed -ben. A település kifejezetten emlékeztet Velencére. Egyébként a Naboo -n él a franchise egyik legtöbbet bírált figurája Jar Jar Binks is, a mókás gungan, aki vicces beszédével, ügyetlenkedéseivel játékos gyerekességet visz a Baljós árnyak történetébe. A Naboo csodálatos bolygó, Theed pedig talán az összes epizód legszebb városa. Az ember szívesen felkeresné és el tudná képzelni akár nyaralását is itt. Főleg, amikor a Klónok támadása részben meglátja azt az édenkerthez hasonló naboo -i tópartot a hegyek ölelésében, ahol kialakul Anakin és Padmé szerelme.

tatuin.jpg9. Tatooine (Tatuin) A sivatagbolygó, ahol Luke felnőtt, több rész fontos helyszíne. Az 1977-es epizódban megismerhetjük a Tatooine lakóit: a jawákat, a buckalakókat és Mos Eisley sokszínű, rengeteg fajt felvonultató népét is, mely a galaxis minden szegletéből érkezve fordul meg a városban. A Baljós árnyakban aztán a bolygó másik városa is bemutatásra kerül, ez Mos Espa, az évente megrendezésre kerülő fogatversenyek városa. A Tatuin ikonikus jellegét mutatja, hogy J.J. Abrams róla mintázza Jakkut, azt a bolygót, ahol a VII. részben (Az ébredő Erőben) Reyt megismerjük. Tatuin és Jakku hasonlósága tagadhatatlan.

dagobah.jpg8. Dagobah. A birodalom visszavág és a Jedi visszatér filmek egyik fontos helyszíne a Dagobah bolygó. Valójában egy mocsaras , félhomályos, párás, visszataszító dzsungelbolygó, ahol Yoda bujkál a birodalom elől. Bár ellenszenves hely, mégis érdekes, a gazdag vegetáció és a sokszínű élővilág miatt. Vannak is óriásgyíkok, kígyók és veszélyes vizi szörnyek is. Az egyik be is kapja majd kiköpi R2D2 -t. Luke itt találkozik először Yodával, aki itt kezdi el tanítani a Jedi tudományokra. Kiképzése során itt ismeri meg az Erőt és kézen állva itt próbálja ki először megszerzett tudását. Lucas szándékosa akart olyan helyszínt bemutatni, ahol a legkevésbé sem tudunk elképzelni egy Jedi mestert.

utapau.jpg7. Utapau. A Sith-ek bosszújának verembolygója, ahol földbe mélyedő körkörös szakadékok falába vájt barlangokban van csak élet, a bolygófelszín óriási szélviharai miatt. Obi-Wan itt győzi le a gonosz Grievous tábornokot, mégpedig nem is akárhogyan. Egy sziklamászó gyíkkal üldözi a tábornok egykerekűjét, majd látványos párbajt követően kilövi és felgyújtva a tábornok belső szerveit. Utapau különleges helyszín, nagy fantáziával bemutatva, a Grievous - Obi-Wan párbaj pedig jól kidolgozott harci jelenet. 

geonosis.jpg6. Geonosis. A klónok támadása, vagyis a második epizód látványos rovarbolygója a Geonosis. Itt van az az aréna, melyben Anakin, Obi-Wan és Padmé szörnyekkel kell, hogy megküzdjenek és itt szerveződik a gonosz szövetség is a köztársaság ellen. A sötét erők részesei a különböző klánok, droidok és rovarok is, a háttérből vezérlő Palpatin által mozgatott Dooku gróf vezetésével. Azonkívül itt vetik be először Yoda vezetésével a klón hadsereget is a jedi mestereket szorongató droidok ellen. A Geonosis egy vöröses színű, homokkal, sziklákkal teli félelmetes világ. Jó helyszín a sötét erők összeesküvéséhez.

mustafar.jpg5. Mustafar. Vörös lávabolygó, mely a Sithe-ek bosszújában és a Zsivány Egyesben is felbukkan. A harmadik epizódban az emblematikus Anakin - Obi-Wan párbajnak ad rendkívül hatásos helyszínt és hátteret. Ebben az összecsapásban vágja le Obi-Wan, az ifjú Anakin két lábát és egyik karját, ami után Palpatine gépemberré alakítja és a sötétség nagyurává, Darth Vaderré teszi az egykori padawant. Később, a Zsivány Egyesben újra középpontba kerül a Mustafar, hiszen kiderül, hogy Darth Vader itt rendezte be főhadiszállását és szürreális palotáját. 

jedha.jpg4. Jedha. Sivatagos felszínű kis hold, mely egyszerre két szempontból is érdekes: egyrészt mert értékes kyber kristályokat rejt, másrészt pedig mert a Jedik szent helye, az egyik legelső civilizációs helyszín. A Zsivány Egyesnek több fontos jelenete is itt játszódik, többek közt az egyik legmeglepőbb, melyben egy birodalmi csillagrombolót látunk úgy ahogyan előtte soha: a föld felett lebegve. Jedha misztikus helyszín, jól kivitelezett formában. Érdekesek az épületek, a kősivataghoz hasonlatos táj és az arab világot idéző környezet is. Megfelelő hátteret ad a Zsivány Egyes első utcai harcaihoz (a birodalmiak és felkelők közt) és a kiemelkedően látványosra sikeredett, Chirrut Imwe féle kardozásos jelenetnek. (Ebben győzi le a rohamosztagosokat az Erő vak követője.)

bespin.jpg3. Bespin. A Birodalom visszavág egyik legfontosabb helyszíne, ugyanis itt van a híres Felhőváros (Lando Calrissian vezetése alatt), ahol a Star Wars filmek egyik kulcsjelenetében, az "I am your father" bejelentés elhangzik Darth Vader szájából, Luke-nak címezve. Lenyűgöző a felhőváros megjelenítése, grandiózus látványa, hatalmas méretezése. Bár magáról a Bespinről alig tudunk meg valamit, Cloud City bőven kárpótol bennünket, különlegességével. A néző eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne, ha valóban létezne, és elmehetne oda. Valódi, hamisítatlan Star Wars helyszín, az egyik legfantáziadúsabb Csillagok háborúja látvány-világ a franchise -ban.

scarif.jpg2. Scarif. Gyönyörű trópusi bolygó, fantasztikus tengerparttal, pálmafákkal, a külső peremvidéken, ahol a birodalom egy fontos támaszpontot működtet a titkos projektek, dokumentációk tárolására. Fontos szerepe van a Zsivány Egyesben, hiszen a Jyn Erso vezette felkelő csapat megostromolja, hogy el tudja lopni innen a Halálcsillag tervrajzait. Akciójuk bár alapvetően sikerrel jár, hiszen a tervdokumentációt kijuttatják flottájukhoz, mégis önfeláldozó drámával végződik, mivel a csapat tagjai egytől egyig meghalnak. Ám haláluk színtere egy csodálatos trópusi paradicsom.

1. Coruscant. Egy egész bolygót beborító, futurisztikus, látvány-gazdag nagyváros, a Régi Köztársaság, a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság fővárosa. Itt található a Szenátus és a császár székhelye is, minden fontos intézmény központja. Itt székel a Jedi Tanács és itt található az óriási Jedi Templom is. Felbukkan a z összes előzmény réászben: a Baljós árnyakban, a Klónok támadásában (melyben egy komplett üldözési jelenet mutatja meg a város közlekedését) és a Sith-ek bosszújában is.

coruscant.jpg

Egyéb Star Wars helyszínek:

  • Kamino - Tengerbolygó, A Klónok támadásában itt készül a klón hadsereg
  • Kashyyyk - A vukik bolygója a Sith-ek bosszújában
  • Polis Massa - Luke és Leia születési helye (Sith-ek bosszúja)
  • Kafrene gyűrűje - A Zsivány Egyesben egy jelenet helye, kereskedelmi bázis
  • Wobani - birodalmi börtön bolygó, innen szabadul Jyn Erso
  • Yavin IV. - Hold, a felkelők bázisa van itt, piramiszserű építményekben
  • Eadu - birodalmi bázis helye, itt őrzik Galen Ersót a Zsivány Egyesben
  • Lah'mu - A Zsivány Egyesben a film elején itt él Galen a családjával
  • Halálcsillag - A Birodalom tömegpusztító fegyvere
  • Hoth - Jeges hóbolygó a felkelők bázisa a Birodalom visszavágban
  • Endor - Erdőbolygó, fontos csata helyszíne a Jedi visszatérben
  • Jakku - Az Ébredő erőben Rey itt él, mint roncsvadász
  • Takodana - Erdős, tavas bolygó az Ébredő erőben, Maz Kanata él itt
  • D'Qar - A felkelők bázisbolygója az Ébredő Erőben
  • Starkiller bázis - Havas, sziklás erdős bolygó fegyverré alakítva
  • Ahch-To - Luke itt bújt el, egy szigetekkel teli bolygón (VII.rész)

Mivel kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, felkínáljuk nektek a szavazást! Voksoljatok, szerintetek melyik a legérdekesebb és leglátványosabb Star Wars bolygó?

***

Legújabb posztunk: Zsivány Egyes kritika

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

2017.04.18.(16:27) 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7712434273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2017.04.19. 10:47:46

Ha a szépséget nézzük, akkor a Naboo és a Scarif a két legszebb. Ha a különlegesség a kérdés, akkor a Mustafar. Ha pedig a félelmetesség, akkor a Geonosis és az Utapau.

Nietzsche__ 2017.04.19. 19:50:44

Köszi a posztot! Tök jó így áttekinteni a helyszíneket. Az én kedvencem egyrészt Kashyyyk, a vukik bolygója - mert tetszik a Sith-ek bosszújában zajló csatajelenet -, másrészt a Geonosis, mert ott is nagyon jó a csatajelenet és a Dooku üldözés. Végül harmadikként Coruscant, a bolygóváros. Minden részben, mikor mutatják egészen lenyűgöz a látványa.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.19. 19:59:46

@Iván Rábaszov:

Köszi! :-)
Igyekszünk.

A bolygók közül 10-et mutattunk be részletesebbenn, képpel és másik 16-ot csak egy-egy mondatban, röviden, mert különben túl hosszú lenne a poszt.

kkn 2017.04.19. 22:20:35

Corcusantot már Asimov egészen jól kitalálta, Trantor néven. Mondjuk az egész StarWars univerzum kapott ihletet az Alapítványtól. Miközben még a Köztársaság-Birodalom is elég jól másolja a Római Köztársaság-Birodalom analógiát. Ezért is olyan valószerű, valóságos történelmet alapul véve, klasszikus sci-fik nyomdokain sikerült nem elszúrni, hanem jól építkezni.

Zirowe 2017.04.19. 22:21:55

"Felbukkan a z összes előzmény réászben: a Baljós árnyakban, a Klónok támadásában (melyben egy komplett üldözési jelenet mutatja meg a város közlekedését) és a Sith-ek bosszújában is."

A változásoknak "hála" a Jedi végén látszik még pár régi helyszín, köztük a Coruscant.
A bolygó maga pedig ugye főhajtás (lopás) Asimov előtt (Trantor).

Tom Taylor 2017.04.19. 22:26:33

A Dagobah a legjobb! Egyszerűen Yoda miatt.

ergerberger 2017.04.20. 12:38:15

Ha megnézed, a Coruscantban csak annyi az érdekes, hogy sok stadion épült benne. De Magyarországhoz képest még mindig egy kalap szar!!!
ÁLLÍTSUK MEG CORUSCANTOT!!!

Who111 2017.04.20. 21:26:15

Dartols83: Ewokok azok! Nem wookie-k... :-)
(De én is az Endorra szavaztam.)
Az Endor jó bolygó, jó a levegő van építő és fűtőanyag, és a birodalomnak hála még tányéros TV is. :-)

dmwd 2017.04.21. 07:50:21

Ez mind szép és jó, de egy bolygó általában túl nagy ahhoz, hogy mindenhol egyforma legyen. Itt a Földön simán elfér a Hoth jeges felszíne és a scarifi paradicsom "egymás mellett". Nekem az a furcsa, hogy mindenhol ugyanolyan a légkör és a gravitáció, persze így könnyebb forgatni, de snassz.

jagger3 · www.jagger.hu 2017.04.21. 14:21:51

Az Alderaan második bolygólya.

Han Solo. 2017.12.02. 13:17:10

Coruscant a Star Wars világ fővárosa és középpontja. A legjobban elkészített helyszín!
süti beállítások módosítása