Star Wars Univerzum

Star Wars

The Rise of Skywalker (2019) [42.]

2019. április 13. - Han Solo.

Az év egyik legnagyobb Star Wars eseményén, a SW Celebration ünnepségsorozaton (Chicagoban) péntek este bemutatták végre azt a 13 képkockából álló, alig két perces, első Csillagok háborúja előzetest, mely a franchise IX. epizódját, a The Rise of Skywalker -t promótálja. A cím is csak most lett nyilvános, péntekig erről csak a Walt Disney legfelső köreiben tudtak.

Ahogyan előző posztunkban is ígértük -- mely magáról az ünnepségről szólt -- gyors-elemzéssel véleményezzük a rövidke bejátszást. Amit elsőként kiemelnénk, az a címválasztás. Ez annyiban érdekes ugyanis, hogy az elmúlt évek rendezői koncepcióihoz (J.J. Abrams, Gareth Edwards és Rian Johnson direktori megközelítéseihez) két szándék is kapcsolódott a rajongók részéről: az egyik távolítani szeretné a történetfűzést a Skywalker családtól (mondván: a Star Wars nem azonos velük), a másik pedig elképzelni sem tudja a Csillagok háborúja kánont, a Skywalkerek nélkül. Most a IX. rész címválasztásával egyértelművé vált az utóbbi koncepció átmeneti győzelme (a legújabb epizód "erejéig").

rise_of_skywalker1.jpg

A második kiemelendő dolog: az oldschool  rajongók és újítók közti törésvonal megkerülése, az előbbi tábornak való kedvezés szándékával. Úgy tűnik ugyanis, hogy J.J.Abrams ezúttal is a régi rajongótábort választotta, ám ezúttal a direkt fanservice helyett (amit a VII. részben mutatott) óvatosabb és finomabb szimbolikával nyúl a témához. Ezt mutatja, az előzetesben felbukkanó rengeteg SW stílusjegy, mint a Millenium Falcon megjelenése, a régi szereplők "elővétele" (Leia, Lando, Palpatine), a Halálcsillag romjainak mutatása és például az egyik képkockán felbukkanó medál, melyet az Új reményben, vagyis az 1977-es IV. epizódban láthattunk utoljára.

rise_of_skywalker4.jpg

A Star Wars Celebration beszélgetéseiben -- Steven Colbert ügyes moderátori fellépése közben -- kiderült az is, hogy Abrams több helyszínt és több különleges lényt is pakolt az új részbe, ami várhatóan színesíti majd a látványképet és kicsit szintén sztarvarszosabbá teszi az egészet (megint csak kedvezve a hardcore rajongóknak). [Köszi J.J.] Egy teljesen új SW lényről máris tudunk, a neve Klad és leginkább egy tüskés fejű óriáskukacra (vagy hernyóra) emlékeztet. Hogy mi lesz a szerepe a sztoriban, egyelőre rejtély. Ami a helyszíneket illeti: úgy tudni rengeteg scene játszódik majd sivatagos területeken, hiszen a IX. epizód egy részét a jordániai Rum vádi sivatagban forgatták. Ez a táj, a Csillagok háborúja sorozat helyszínei közül részben a Tatooin, részben pedig a Jedah homokos - kősziklás vidékére emlékeztet.

rise_of_skywalker2.jpg

Az alig két perces előzetes egyébként számtalan rejtélyt és meglepetést is tartogat számunkra: az egyik mindenképp Kylo Ren sisakjának összeforrasztása, melyet az egyik képkockán láthatunk. Ugyanakkor maga a karakter egy másik felvillanásban sisak nélkül harcol egy erdőben (földhöz vágva valakit). Ebből az ellentmondásból akár arra is lehet következtetni lehet, hogy valaki más vágyakozik a ren lovag sisakjára? Vagy Kylo fogja újra viselni a furcsa maszkot? Nem tudjuk, de úgy tűnik J.J. Abrams továbbra is központi alakként kezeli a figurát és ebben legalábbis követi Rian Johnson koncepcióját. (Johnson a Last Jediben Snoke "kiiktatásával" a legfőbb gonosszá léptette elő a karaktert.)

rise_of_skywalker6.jpg

Kylo Ren egyébként is messze a legérdekesebb szereplő a legújabb trilógiában, hiszen összetett jellem, amellett titokzatos, belső feszültségekkel teli figura és összekötő kapocs is a klasszikus fejezetek illetve a legújabb epizódok között (mivel Han és Leia gyermeke). Számunkra Rey a másik sikeres karakter: jól felépített és származása még most is kérdéses, annak ellenére, hogy Rian Johnson a Last Jediben hétköznapi szülők gyermekeként állítja be (romba döntve rajongók széles táborának konspirálásait). Az a filmes pletyka járja Hollywoodban, hogy Abrams "újragondolja" Rey felmenőinek kérdését! Reméljük így lesz! (Zárójelben jegyzem meg: személyes kedvencem még Poe Dameron karaktere is és nem csak azért, mert Oscar Isaac szerintem zseniálisan alakítja a figurát, hanem mert nagy lehetőségek rejlenek alakjában.)

rise_of_skywalker5.jpg

A legújabb rész legfőbb rejtélye azonban Palpatine, azaz Darth Sidious hangjának megszólalása a trailer legvégén. A gonosz kacaj arra utal, hogy a IX. epizódban valamilyen módon visszatér a sötét nagyúr. A nagy kérdés csak az: hogyan? Az egyik lehetséges válasz, hogy holografikus formában, ahogyan haláluk után a Jedik szoktak újra megjelenni (mint Obi-Wan és Yoda). A másik lehetőség messzire visz: eszerint Palpatine nem halt meg a VI. epizódban és túlélte az 500 méteres zuhanást, majd a Halálcsillag felrobbanását. A feladvány azért is lényeges, mert a SW cselekmény-folyama minden részében és elemében egy központi főgonosz karakterére köré "szerveződik". Ez a központi karakter az előzmény és klasszikus részekben Palpatine volt, majd Snoke lett, végül annak halálával megüresedett a "poszt". Azonban most úgy tűnik Abrams megtalálta a megoldást Palpatine újbóli elővételével/feltámasztásával.

rise_of_3.jpg

A SW Celebration nem nagyon árult el sokat a IX. rész sztorijáról, a Disney mindössze annyit sejtet: a szereplők egy nagy közös kalandra indulnak majd a gonosz erők ellen. Ez persze bármit jelenthet, így a következő előzetesig csak találgathatunk a harmadik trilógia lezárásáról. (És nyilván végső bizonyosságot csak a decemberi premieren szerzünk majd.)

Ami a bennünk megfogalmazódott legfőbb kérdéseket illeti, a legfontosabbak a következők: valóban szerepet kap e Palpatine a IX. epizódban (és ha igen, milyen formában), mi lesz az új rész cselekményének központi témája (egyszerűen a Kylo Ren elleni harc, vagy a felkelés megmentése, esetleg megint valaminek az elpusztítása - elfoglalása), milyen formában bukkan fel Luke és Leia, kiderül e valami újdonság Rey származásáról, lesznek e új karakterek, végül: mi lesz Lando szerepe az új epizódban? ... És nyilván meg vagy 100 kérdést fel lehetne tenni!

A visszaszámlálás mindenesetre megkezdődött: már csak 250 nap van december 20-ig és minden(ki)derül! Addig is az Erő legyen veletek!

 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.04.13.(14:38)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2414761996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Critic 2019.04.13. 22:13:12

Palpatine visszahozása nagy húzás lenne a készítőktől. Így pótolható lenne a főgonosz, Snoke alakja is és egyúttal meg volna az erős kapcsolódási pont a klasszikus és prequel fejezetekhez. Remélhetőleg nem holografikus formában, hanem sús-vér alakban tér vissza. Bár nehéz lesz megmagyarázni, hogyan élhette túl az 500 méteres zuhanást és a Halálcsillag felrobbanását.

Han Solo. 2019.04.13. 22:44:16

@Critic.: Igen. Két kihagyott lehetőséget passzolt eddig a Disney-csapat, az egyik Rey származásának ügye (amit jól elcseszett Rian Johnson), a másik pedig Palpatine - Darth Plagueis páros kihagyása a folytatásokból. Most talán mindkét magas-labdát leütik végre!

Nanga Parbat 2019.07.10. 12:32:32

A klasszikus és prequel részek készítése óta egy valamivel mindig felsül a Disney: a gonosz karakterek megformálásával. Nem volt jó Kylo Ren, nem volt jó Snoke és nevetséges lett Hux tábornok is. Gagyi mind.

Disztopia 2019.08.03. 10:45:27

@Last Sith Lord: Az idén karácsonykor bemutatásra kerülő legújabb, IX. rész némi meglepetéssel szolgálhat a gonosz karaktereket illetően, hisz felbukkanhat Palpatine (Darth Sidious). Legalábbis a trailer utolsó másodpercei erre utalnak, amikor felhangzik a gonosz Sith nagy úr kacagása.

Ursus Arctus 2019.08.03. 12:35:13

@A Mester_: Valamiféle csattanóval most már elő kéne rukkolnia a Disney -nek, mert eddig ez nem nagyon jött össze nekik.
süti beállítások módosítása