Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars filmek műfaji besorolása [43.]

2019. augusztus 03. - Ursus Arctus

Örök vitatéma a rajongók és Csillagok háborúja fanok körében, a Star Wars filmek műfaji besorolása, mely mindenkinek feladja a leckét. Igazából, még a nagy, külföldi filmes portálok is gondban vannak ezzel: az IMDb az SW filmeknél a következőket tünteti fel: "Action, Adventure, Fantasy", a Rotten Tomatoes pedig így jelöli a sorozatot: "Action & Adventure, Drama, Science Fiction & Fantasy". Mindezekkel ellentétben, nálunk, Magyarországon az "űropera" meghatározás terjedt el. Némi mentség ehhez a baromsághoz furcsa megjelöléshez, hogy nem tőlünk, magyaroktól ered, először 1941-ben egy Wilson Tucker nevű szerző használta, a "szappanopera" (mint olcsó, színvonaltalan mű) science-fiction megfelelőjeként. Tőle vette át aztán az egész világ és sajnos a hazai terminológia is ezt a meglehetősen pejoratív csengésű besorolást. De komoly rajongó nem nevezi a Star Wars univerzumot űroperának, már csak azért sem, mert nem olcsó és nem színvonaltalan szappanoperának tartja a Csillagok Háborúja világot.

swix.jpg

Marad tehát a kérdés: minek, milyen műfajúnak tekinthetjük a Star Wars filmeket? Épp 137 nappal a legújabb, IX. epizód premier-bemutatója előtt érdekes tisztázni ezt a feladványt. Az első, ami felmerül az a sci-fi, mely a science fiction szavak lefordításából tudományos fantasztikumot takar. Ám gondoljuk végig: TUDOMÁNYOS fantasztikum; igaz ez erre a történetfolyamra? Nálam a tudományos rész már a klasszikus epizódoknál megdől, amikor hangosan süvítenek a világűrben a birodalmi TIE fighterek (a világűrben!!!), illetve amikor a Birodalom visszavágban az Ezeréves Sólyom egy aszteroidán élő óriásszörny gyomrában landol, majd a Hanék űrruha nélkül mászkálnak a gyomrában, földi gravitáció és légnyomás mellett. De persze tele van ilyenekkel az egész, főleg az újabb és újabb részek nyomán vizsgálva a képtelenebbnél képtelenebb baromságokat. Az egyik kedvencem az új részek közül az R1 végén látható, a 127. percben, amikor Darth Vader a felkelők egyik hajójának végében állva tekint a távozó (elmenekülő) lázadók korvettje után (melyen épp magukkal viszik a Halálcsillag tervrajzait), miközben fittyet hány a világűr törvényeire (mint hőmérséklet, nyomás ...stb) és köpenyét lobogtatja a szél (a szél!!!). Akinek nem ugrana be, íme az említett jelenet:

r1.jpg

r1_2.jpg

Mégis ezt a kis "apróságot" leszámítva ez az egész sorozat egyik legjobb jelenete. De TUDOMÁNYOSNAK azért bajosnak lehetne nevezni. Csakúgy, mint a Last Jediben Leia röpködését a világűrben, vagy a fénykardokat és azt az elhanyagolható érdekességet, hogy a Star Wars univerzum MINDEN bolygóján és helyszínén hajszálra ugyanannyi a gravitáció, a légköri nyomás, illetve levegő-összetétel, mint a Földön. Ha tehát a Star Wars nem sci-fi, akkor mi?

A sok tudománytalanság miatt lehetne szimplán mesének is nevezni, de ez megint túlzás lenne, hiszen a történetfolyam és a jelenetek egy logikusan felépített és alapvetően reálisnak mondható sztorira vannak "felfűzve", hihető összefüggésekkel, valósághű célokkal. Ha viszont nem űropera, nem sci-fi és nem is mese, akkor mi maradt? Lehetne "Fantasy" ami a "mese" mitikus változata vagy dráma, ami viszont túl komor, a Csillagok háborúja mozik könnyed világához mérten (kivéve talán az R1-et). A Fantasy -ra visszatérve: a valódi Fantasyk központi témája mindig maga a misztikum, a meseszerű történetvezetés, a lények és varázslatok világa. Ehhez szerintem a Star Wars túl életszerű alkotás, hiszen egy elnyomó birodalom és az ellene lázadó felkelők harcára épül, melyben mindkét oldalon harcosok és hősök küzdenek, valós, realisztikus célokért (pl a szabadságért és az igazságért). Az alapkérdés tehát még mindig nincs megfejtve: milyen műfajba sorolható a Star Wars?

Első generációs Star Wars rajongó vagyok, vagyis 1979-ben az első magyarországi Csillagok háborúja bemutatón is már jelen voltam (augusztusban), amire roppant büszke vagyok - igaz, csak kisgyermekként ültem a nézőtéren (a szüleimmel), de egy életre "megfertőzött" ez a világ - és azóta is minden egyes SW részt láttam (mindet tucatszor vagy még többször). A Star Wars epizódok tekintetében magam is kialakítottam a saját sorrendemet, mely nagyjából egyezik a blog saját értékelési listájával. A műfaj kérdése tehát lényeges számomra és hosszú mérlegelést igényelt.

ujsag_79_starwars.jpg

Rebell Alliance és Han Solo. szerkesztőtársaimmal konzultálva végül az a vélemény alakult ki bennünk, hogy a Csillagok háborúja egy külön műfajt teremtett, mégpedig az "űr-kalandfilm" műfaját. Mielőtt kritikai támadásokkal esnétek nekem, billentyűt ragadva a dehonesztáló kommentek mielőbbi szöveges formába öntésével, némi magyarázatot adnék a dologhoz.

A "kalandfilmek" többsége romantikus hangulatvilágban, a jó és rossz klasszikus küzdelmeit bemutatva, hősökkel, kosztümös egzotikummal fűszerezve szerethető sztorikat mesélnek el számunkra. Ezek a jelzők pedig nagyon is helytállóan alkalmazhatóak a Star Wars filmekre. Ha tehát a lehető legegyszerűbben kellene fogalmaznom, úgy azt mondanám: a Csillagok háborúja mozik kalandfilmek; ha pedig ezt kiegészíteném némi pontosítással, akkor űr kalandfilmek. 

Lehetőséget biztosítunk szavazásra is a kérdésben, de azt is kiemelnénk, hogy lehetőség van Star Wars tudásotok felmérésére is, mégpedig két teszt kitöltésével. Ha pedig tetszett a poszt, csatlakozz Facebook közösségünkhöz is.

Tesztek:

A szavazás állása 1000 oldal-megtekintés és 96 szavazat után: 30-an tekintik kalandfilmnek az SW univerzumot, 29-en sci-finek tartják, 22-en fantasynak, 8-an űroperának, 4-en egyszerű mesének és 3-an drámának.

starwars_logo.jpg

2019.08.03.(14:53)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2514993334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2019.08.03. 16:17:15

Sci-finek biztosan nem nevezném én sem. Még a kalandfilm és a fantasy áll legközelebb az egészhez.

Ursus Arctus 2019.08.03. 16:19:36

@A Mester_: Köszi, hogy szavaztál! A fantasy, mint besorolás megfontolandó valóban, de számomra túl meseszerű kategória, amit a misztikum határoz meg. És a Star Wars valahogy számomra nem passzol bele.

ROTFL Manó 2019.08.04. 21:59:20

Véder nagyúr bakta-tartály-ruhája a kanonikus háttérinfók szerint alkalmas hosszabb-rövidebb ideig a világűrben történő tartózkodásra, de könnyen elképzelhető, hogy amikor a Zsivány egyes végén a távozó Tantive-IV. után néz, akkor az nem is a világűr. Annak a dokknak lehet egy láthatatlan erőtér-zárja, ami lezárja az űr felé - lásd az Új Reményben a Halálcsillag 327-es dokkja. Ott sem szívja ki a vákuum a levegőt:

starwars.fandom.com/wiki/Docking_Bay_327/Legends?file=Hangarbay327.png

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.08.04. 22:00:20

Ez volt az egyik legelső blockbuster sci fi, az a fajta vérprofi látványos űrfilm ami nem az elvont vagy akkoriban politikailag fontos űrkutatásra helyezte a hangsúlyt. Nincs erőltetett társadalmi üzenet de önmagában az űrkutatás egy politikai téma volt akkoriban.

És persze tökélyre vitte a gyerekjáték-merchandising-ot. Manapság mindig azon parázunk, hogy a gyerek nézhet-e felnőtt kategóriás filmet mi meg 8 évesen néztük a Luke falujában szénné égett családot.

Valahogy akkoriban a szülős sokkal fontosabbak érezték a határokon átlépést a fékezés helyett..

Amikor a régi részek készültek, a fantasy egy viszonylag egzotikus műfaj volt, kialakulatlan és nem is igazán mainstream, afféle aberrált nem valósághű történelmi film vagy aberrált sci-fi (Krull) esetleg kicsit felnőttesebb mese (végtelen történet).

Ennek alapján minden ami tudományos témát boncol az sci-fi, Szellemirtóktól Star Warson át a Krullig.

Disztopia 2019.08.04. 22:27:03

@ROTFL Manó: Láthatatlan erőtér? Aha. És a szélben lebegő palást?

@Ződ2000: "tudományos témát boncol" - és a Star Warsban mi is az a tudományos téma?

ROTFL Manó 2019.08.04. 22:35:51

@A Mester_: Nézd csak meg a belinkelt képet. Szerinted az mi? A sztori szerint mágneses zár. Átlátszó. Én láthatatlannak látom, mert látszanak mögötte a csillagok.

Azt meg csak te mondod, hogy szél. Elképzelhető, hogy van némi huzat a dokkban.

Ezzel kábé játszi könnyedséggel lesöpörtem az asztalról minden érvedet.

:-)

Disztopia 2019.08.04. 22:41:59

@ROTFL Manó: Játszi könnyedséggel lesöpörted, mi? És az hogy lehet, hogy ez a bizonyos "mágneses zár" ami átlátszó ugyanúgy működik a Halálcsillagon, mint egy sima űrhajón? És a huzat :)) Jó huzatosak ezek az űrhajók. Lángelme lehetsz. :DDD

ROTFL Manó 2019.08.04. 23:02:04

@A Mester_: Miért ne működhetne ugyanúgy? Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban az ottani Hörman garázsajtó cég ilyen mágneses zárral zárta az űrbe nyíló dokkokat. Mind egy nagyobb űrhajón (Pld. Invisible Hand a III. rész elején), mint a Halálcsillagon.

De ha betennéd a dévédét, akkor a IV. részben ez el is hangzik:

- 327. dokk figyelem! Nyitjuk a mágneses mezőt.

Én egyszerűen csak emlékszem arra, hogy szó szerint mi hangzott el a filmben.

:-)

Ezeket a dolgokat számtalanszor kielemezték a még nálam is vér-komolyabb SW rajongók és találtak olyan logikus magyarázatot, ami a kanonikus háttértörténet szerint azt akár lehetővé is teszi.

Nézd, ennyi erővel elővehetnéd hatszázhuszonötödszörre azt az elcsépelt dolgot, hogy hány filmből nyulta Lukács Gyuri bácsi a sztorit...

Disztopia 2019.08.04. 23:08:54

@ROTFL Manó: Azért az akkor is enyhén szólva furcsa, hogy áll a Darth Vader a nyitott űrhajó végében, zúg a távolodó korvett és lobog a palástja.

1. Hogy a picsába lobog a palástja
2. Hogy jön hang a világűrben a távolodó űrhajótól
3. Miként záródik az a híres mágneszár úgy, hogy a korvett átjut rajta, de a sötét nagyúrt elválasztja a világűrtől?

Érdekes kérdések ezek. :DDD

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.08.04. 23:16:25

@A Mester_: űrhajók, űrutazás, modern kolonizáció.
Pont az a lényeg hogy nem annyira szájbarágós az üzenete, mint a 86-os Space camp című filmnek, de a film látványvilága miatt önmagában is lehetett rajongani a futurisztikus úrhajókért, a társadalmi üzenet pedig az űrkutatás támogatása volt.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.08.04. 23:21:23

@A Mester_: ha ezeken nem tudsz átsiklani akkor kár is ilyen filmet nézned, remek dokumentum filmek készültek az űrkutatásról vagy akár Hatfield video-blogja.

Nem gyanakodtál mikor Rocky több nagy KO erejű arcra mért ütés után egyszer csak feláll? Vagy amikor a Roninban nem akad el a Citroen XM amikor az első alkalommal lesodródik az aszfaltról?

Ezek egyike sem dokumentumfilm...

ROTFL Manó 2019.08.04. 23:22:03

@A Mester_: Nézd, komolyan egy űrmeséről vitatkozunk? (Tessék, már meg is találtam a poszt címében feltett kérdésedre a választ...) Ennyi erővel írhatnál posztot arról is, hogy a valóságban nem él ilyen élijen, ami a Nyolcadik utasban kinyíra a Nostromo legénységét. Könyörgöm, ezek filmek! Arra vannak, hogy szórakoztassanak. Kissé erőltetett lenne, ha minden sci-fi elején egy fizikus vázolná, hogy Einstein relativitás-elmélete alapján mi lehetséges és mi nem..

Amúgy a kanonikus háttértörténet szerint a dokkok mágneses zárja úgy működik, hogy a levegőt bent tartja és lezárja az űr felé, de egy nagyobb tárgy, mint pld. egy űrhajó át tud menni rajta.

DE HA mégsem lenne ott ilyen mágneses zár, akkor sincs semmi gond, mert az első hozzászólásomban azzal kezdtem, hogy Véder nagyúr outfitje űrálló. Akkor meg az is elképzelhető, hogy nem huzat, vagy szél lobogtatja, hanem magától lebeg.

Bakker, vannak ilyen rendezői fogások, amik szépek. Például áll egy parasztgyerek és nézik a (kettős) naplementét. Vagy egy főhősünk utánanéz egy távolodó hajónak és közben lobog a palástaj. Mert az úgy hatásos. Úgy hat tudat alatt a néző agyára.

Te meg belekötsz!

Figyi, nincs kedved inkább eljönni sörözni?

:-)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.08.04. 23:32:52

@ROTFL Manó: ezt kiegészíteném azzal hogy a valóságban az űrjárművek agyon szürreálisan mozognak, a Babylon 5 csatajelenteiben saját tengelye körül forgó Starfurykat is nagyon szoknom kellett.

A Jedi Visszatért űrcsatájában mozgó gépek sokkal valóságosabbnak hatnak mert a földi légkörben ezt szoktuk meg pl a vadászgépek dogfightjai során.

Ez az amikor a valótlan valósághűbbnek tűnik...

Disztopia 2019.08.04. 23:41:46

@ROTFL Manó: Mond csak hallottál már hihetőségről? Mert itt most arról vitatkozunk, hogy a Star Wars kur@ra nem sci-fi és erre utal a posztban említett példa is. Milyen mágnes zár az, amin átmegy az űrhajó, és vele egy időben egy emberi testet nem befolyásol, hogy nyitva van? Milyen űrálló ruha az, amit Vader visel de a nyomásváltozásra fittyet hány? Nyilván ez mind baromság. EZÉRT nem lehet a SW sci-fi, nagyokos. Ennyi. Vita lezárva.

Disztopia 2019.08.04. 23:42:51

@ROTFL Manó: ... a sörre még visszatérhetünk :)))) :D

ROTFL Manó 2019.08.04. 23:59:51

@A Mester_: Könyörgöm, ennyi erővel beleköthetnél H. G. Wellsbe is, hogy 1897-ben hülyeséget írt a Világok harcában. Vagy Verne Gyulánál is reklamálhatnál, hogy élő ember nem élné túl azt a G erőt a gyorsuláskor, ha egy ágyúból kilőve állítanák Föld körüli pályára.

Amúgy 1979. környékén Lukács György elment egy író-olvasó találkozóra szerte Ámérikában. Elment a legutolsó tyúkszaros, poros texasi kisvárosba is és ott a könyvtárban, a közönségtalálkozón fel lehetett tenni neki kérdéseket. Akkor és ott felvázolta, hogy ő miként képzelte el az univerzumát. Ezek az infók később megjelentek LucasArts kiadványokban, amiben leírták azoknak a világoknak a működését, a technikákat, ilyesmit.

De amúgy tessék, én is írok neked valamit, ami nem oké. Az X-szárnyú vadászgép _állítólag_ azért nyitja szét a szárnyát, hogy kétszer annyi szárnyfelülete legyen, ami _állítólag_ segít neki a manőverezésben. Mégis, hol? Az űrben, ahol nincs légkör és ez abszolút nem számít?

Olyan dolgon erőlködtök, aminek rohadtul nincs semmi értelme vitatkozni. Mi a SW műfaji besorolása? Nem mindegy? Mi az én farkam méretbesorolása? Egy egérnek ménkü nagy bráner, egy elefántnak meg hitványka.

:-)

ROTFL Manó 2019.08.05. 00:14:14

Nem egyszer mentem sörözni a magyar SW klub tagjaival és még soha egyszer sem merült fel ez az örök vitatéma, hogy pontosan mi a műfaji besorolása a sztorinak.

De ha nagyon érdekel, hívd fel a klub elnökét, Bartha Zoltán urat és kérdezd meg tőle. Amit ő mond, az biztosan hiteles infó lesz.

Disztopia 2019.08.05. 00:15:14

@ROTFL Manó: Baromság. A műfaji besorolás meghatározza a filmtől elvárhatókat. Ha dokumentumfilm, legyen történelem-hű, ha sci-fi, legyen benne tudományosság, ha kalandfilm vagy fantasy, akkor szárnyalhat benne a fantázia is. EZÉRT érdekes ez a kérdés. De ha neked minden mindegy, nézz Mici Mackót. Ott nem kell agyalni ilyesmiken. Sima ügy. :)))) Neked való.

Disztopia 2019.08.05. 00:16:51

@ROTFL Manó: Mert a Bartha Zoltán aztán tudja a tutit. :) Próbálj önállóan gondolkodni öreg. Javadra válna.

Argus_ 2019.08.05. 00:22:24

A szervilizmus népbetegség a mai Magyarországon. Mindig másokat utánozunk, másoktól várjuk, hogy megmondják mi a jó, a rossz, vagy mi az ízléses és miért érdemes rajongani, mit kell elítélni. Bull shit az egész. KELL az önálló véleményalkotás. Ez tesz felnőtté, európaivá és emberré bennünket. Döntsd el mit gondolj valamiről! Elolvasol egy bejegyzést, vagy posztot, aztán eldöntöd és kész. EBBŐL az írásból meggyőzően kiderül, hogy a Star Waer világa tényleg kurv@ra nem sci-fi. Lehet fantasy, de méginkább kalandfilm. Számomra legalábbis. Hogy más mit gondol az nekem mindegy. :) Ennyi! @ROTFL Manó: Világos ez kisöreg?

ROTFL Manó 2019.08.05. 00:32:51

@Athos_73: A te hozzászólásodban ott van elrejtve az ellentmondás, hogy ha számodra legalábbis ezt jelenti - akkor akkor a szabad akarat alapján másnak jelenthet mást. Elképzelhető, hogy egy másik ember más véleményt alkot magában arról, hogy mi a műfaja. Hiszen KELL az önálló véleményalkotás. Hiszen ez tesz felnőtté, európaivá és emberré bennünket. De ha mindenkinek mást jelent, akkor miért akarja valaki egyszer és mindenkorra jogszabály erejű rendelettel kinyilatkoztatni, hogy mi a pontos műfaji besorolása sztorinak?

ROTFL Manó 2019.08.05. 00:42:05

@A Mester_: Talán pont te tudod a tutit? Már ha Bé Zoli nem? Ki tudja a tutit? Kérdezzük meg egyenesen Lukács Gyuri bácsit? Vagy akár őt magát is lehülyézi valaki a Nagy Magyar Rónáról, aki jobban tudja a film műfaji besorolását az alkotójánál? Azért ajánlottam Bartha urat, mert igen mély a tudása és amit ő mondana erről - természetesen ésszerű szakmai indoklással - azt hajlamos lennék elfogani. Már ha nem lenne saját véleményem erről.

Argus_ 2019.08.05. 00:44:04

@ROTFL Manó: Hát nem sokat értettél meg abból, amit írtam. ... Fussunk neki még egyszer! Nem KELL elfogadni senkitől sem (kritika nélkül) hogy mi a SW műfaji besorolása. És meggyőzni sem kell senkit. Csak elolvasni egy-egy posztot (pl ezt itt) és kialakítani saját véleményünket. Ennyi. Engem speciál arról győzött meg az írás, hogy

1.A SW műfaji besorolása érdekes kérdés
2.Nem olyan egyértelmű a dolog, mint tűnik
3.Semmiképp sem sci-fi
4.Leginkább a kalandfilmhez áll közel

Kábé ennyit akartam fentebb megfogalmazni. :)

Disztopia 2019.08.05. 00:45:46

@ROTFL Manó: Senkit nem kell megkérdezni. Gondot jelent számodra az önálló gondolkodás? Hány éves vagy kisöreg?

Argus_ 2019.08.05. 00:47:40

@A Mester_: Ez a gond a mai fiatalokkal: nem tudnak önállóan gondolkodni. Mindig meg kell kérdezniük valakit. Ez a kis fütyi is benne a cipőben jár. :)))

Ursus Arctus 2019.08.05. 00:49:29

A poszt nem kinyilatkoztatás, csak gondolatébresztés. Ezért is van a végén egy szavazási lehetőség, megkérdezve, hogy ki mit gondol. Peace! :-)

ROTFL Manó 2019.08.05. 01:22:16

@A Mester_: Közel az ötvenhez ritkán kisöregeznek le.

:-)

Egy ideje kialakult az önálló gondolkodásom.

:-)

Disztopia 2019.08.05. 08:14:22

@ROTFL Manó: Hááát, kijelentéseid egyiket sem nagyon támasztják alá. Én készséggel elhiszem neked, hogy 50 vagy bármennyi vagy, de ezzel a "másokat kérdezzünk meg" szöveggel inkább tűnsz egy határozatlan kamasznak.

Control. 2019.08.05. 09:54:20

@Athos_73: Szerintem is érdekes kérdés a Star Wars filmek műfaja, magam is sokat gondolkodtam már rajta. Elsőre az ember valóban a sci-fire gondol, a sok űrlény, űrhajó, meg idegen bolygó, új életforma miatt. De a "science" azaz tudományos rész nagyon hibádzik az egészből. Leginkább "űr-kalandfilmnek" mondanám én is.

STIRLITZ 2019.08.05. 11:18:40

Szerintem egy kicsit minden rész más műfajú. A Baljós árnyak és a Klónok támadása mese, a Sithek bosszúja dráma, a klasszikus részek (Új remény, Birodalom visszavág, Jedi visszatér) kalandfilm besorolásúak, a VII. rész sci-fi, a VIII. fantasy.

Ursus Arctus 2019.08.05. 11:19:40

@STIRLITZ: Érdekes koncepció! És a két spin-off?

STIRLITZ 2019.08.05. 11:20:46

@TIE fighter_:

Rogue One: háborús film
Solo: űrwestern

body_andras 2019.08.05. 12:05:49

Nem szégyen két vagy három műfajban meghatározni egy filmet (vagy film-franchise-t). A Star Wars sci-fi, fantasy és kalandfilm is. Mindegyik műfaj sajátosságaiból hiányzik valami, de nem lehet letagadni hogy bármelyikbe besorolható. A Rogue One valóban háborús film.
Ami az egyes epizódokat megkülönbözteti egymástól és a műfaji besorolásban elbizonytalanítja a laikus nézőket, az a Story Plot Type, vagyis a történet típusa. Három forgatókönyv-tan szerint lehet 7, 10 vagy 20 féle ilyen sztorink. Én az egyszerűség kedvéért a tízesben szeretek gondolkodni. A SW antológia és a fő epizódok mindig más Plot type-ban vannak. Ha viszont a karakterek történetét több filmen át követjük, megint csak más Plotokat kapunk. Szerintem ezért esnek néhányan abba a tévedésbe, hogy a SW nem scifi, pedig nagyon is az.
Az Űropera egy baromság, marketingfogásként még lehetne a szónak létjogosultsága, de a saga ismertségére tekintettel, már úgy sincs.

Minden gondolatom vitatható, ennek megtekintése után: www.scriptmag.com/features/craft-features/what-is-story-story-types-plot-types-themes-genres

Történelemtanár_ 2019.08.05. 13:40:56

@body_andras: Hát, ha a Csillagok háborúja sci-fi, akkor a Süsü a sárkány tudományos dokumentumfilm, a Kis Vuk pedig ismeretterjesztő sorozat. :DDD

body_andras 2019.08.05. 14:36:04

@Diverzáns: gph.is/2pbhdJ3
A sci-fi egy MŰFAJ. Jelen esetben film műfaja. Még a műveletlenekben is felmerülhet a gyanú hogy a "mű" szótő jelenthet valamit ebben.
A műfajon belül valóban létezik olyan irányzat, miszerint valós, bizonyított tudományos tényeken alapul a film sztorija vagy a kitalált helyszín vagy egyéb körülmények. Ezt hívják Hard Science Fictionnek, a "StarWars nem scifi" mantra hívei ennek az alapelvét értik félre. Gyakorlatilag minden más, amiben a tudományos alapok is elrugaszkodnak a valóságtól, a futurisztikus vagy nem evilági elemek pedig inkább csak díszletként funkcionálnak a dráma körül, azt hívják Soft Science Fictionnek. Ide tartozik a Star Wars is.
A szakmai tényeket nehéz lenyelni, sőt nem muszáj és az információ-túltengésben néha érthető ha nem tudod befogadni. Már csak azért is, mert a SW első sorban nem a scifi mivoltától érdekes, legalábbis manapság már rég túl vagyunk a '70-es ámulatán. A New Hope egy tipikus "Golden Fleece" történet a Save The Cat könyv szerint, míg a 7 Basic Plots szerint "Overcoming the Monster". Teljesen más megközelítés ugyanarra a történetre és egyiknél sem lényeges hogy a film amúgy Soft SciFi. Előbbi esetében abszolút Kalandfilm, az Aranygyapjú mintájára összeáll egy Csapat és elvégeznek egy Melót. Az egyik leggyakoribb sztori a filmekben, a nép ezt mindig megkajálja. Többek közt a Fast & Furious széria is ebből él.
Irónikus hozzászólásodat folytatnám: Süsü a bbozós technikájával animációs filmnek számít, a sztorija egy Buddy Love. A Kis Vukot meg már ne is haragudj de ne méltassuk említésre, nem filmművészeti alkotás hanem SZEMÉT. ;)

Egy dologban kénytelen vagyok az űroperásokat megkövetni, ugyanis a Space opera a regénybe oltott scifik egyik elismert alfaja. en.wikipedia.org/wiki/Outline_of_science_fiction#Genres_of_science_fiction Ennek ellenére nekem sose fog megtetszeni a kifejezés. Az "opera" szó használata azt sejtetné hogy adott kifejezési formában (a filmben) a legnagyobb alkotás, ami elképzelhető, az abszolút remekművek kategóriája. Ehhez képest a SW és hasonló "űroperák" semmiképp nem nevezhetők a szórakoztató filmgyártás csúcsának. Sokkal egyszerűbb módszerekkel és kevésbé népszerű műfajokban is lehet áll-leejtős filmeket csinálni - és most kifejezetten NEM az elvont, tízfős nézettségű, rémunalmas művészfilmekre gondolok.

Történelemtanár_ 2019.08.05. 14:48:39

@body_andras: Sajnos teljes tévedésben vagy, bár sok tájékozatlan ember esik ugyanabba a csapdába, amibe te is. Tudniillik a science fiction műfaji besorolás 50%-a a science, ami a tudományos tartalom terén semilyen szedimentációt nem enged, lévén, hogy objektiv megközelítéseket preferál. Vagyis a sci-fi tudományos realizmust követel meg, az ezzel felcimkézett művektől és ennek bizony nem hogy 50%ban, de még mutatóban sem felel meg a Star Wars franchise.

Sokan esnek abba a hibába, hogy relativizálják a műfaj legfontosabb kitételeit és kétségtelenül kell némi jártasság a lényeg felismeréséhez, mégis fontos kiemelni -legalább a témaval foglalkozó felületeken - hogy a Csillagok háboruját ne mossuk össze a science fiction nagyon is konturos meghatározásával.

Sajnos még igy is sokszor győz a laikusság, mint a poszt végi szavazás is mutatja és az amatőrök zsigeri percepciója a valódi szakmai felkészültséggel szemben.

Ursus Arctus 2019.08.05. 14:51:59

@Diverzáns: Végre egy jól összerakott, szakmai komment. Megragadtad a lényeget. Grat!
süti beállítások módosítása