Star Wars Univerzum

Star Wars

Star Wars stílusjegyek

2017. április 21. - Rebel Alliance

Most hogy hamarosan megkezdődik a legújabb Star Wars fejezet (Az utolsó Jedik) filmbemutatója és lassan mindenki látta, illetve véleményezte már az utolsó részeket - Az ébredő Erőt (2015), és a Zsivány Egyest (2016) - mind gyakrabban kerül szóba az úgynevezett SW stílusjegyek kérdése. Érezhető ugyanis a rajongók közt egy törésvonal, a megújulni akarás (innováció) kontra eredetiség dilemmájában. A Star Wars kedvelők egyik része nem bánja, ha átalakul a Csillagok háborúja "kellék-, és eszköztára" míg a másik oldal ragaszkodna a korábbi részek hangulatához. Sokan vannak olyanok is, akik nem érzik úgy, hogy akár az Ébredő erő, akár a Zsivány Egyes eltért volna az eredeti "nyomvonaltól", míg megint mások nagyon is hiányolják a SW űreposzra jellemző jegyeket.

sw_jegyek.jpg

De voltaképp, milyen stílusjegyekről is van szó? Egyáltalán mit értünk ezen a fogalmon?

Star Wars stílusjegyek azok a Csillagok háborúja filmekre jellemző tartalmi-, és látványelemek, amelyek az 1977 -es kezdetektől közösek az azóta elkészült részekben és/vagy amelyek összekötve az egyes fejezeteket, közös ízlésvilágot, történetfolyamot, stílust és hangulatot teremtenek a rajongók számára. Blogunk 12 ilyen stílusjegyet emel ki (persze sokkal több is megemlíthető, de úgy gondoljuk a leglényegesebbeket sikerült megragadnunk)

  1. A zene. A stílusjegyek közt mindenképpen első helyen említendő a Star Wars zene (Star Wars - John Williams - Duel of the Fates). Lendületes, sodró, méltó egy nagy eposzhoz és tökéletesen megjeleníti a Star Wars brandet már hosszú évek óta.
  2. A Köztársaság és a lázadók. A második fontos stílusjegy egy Galaktikus Köztársaságnak, majd Galaktikus Birodalomnak a megléte, mely számtalan különböző értelmes életformát hordozó bolygóból - holdból áll, rengeteg élőlénnyel, melyek egy része nem is humanoid. A Köztársaság fővárosa Coruscant. Létezésének ideje, mai időszámításunkban nem értelmezhető ("réges-régen egy messzi-messzi galaxisban") Ez a bizonyos képzeletbeli világ a "játéktér" melyben minden SW rész játszódik. A bolygók élhetőek, a legtöbb rendelkezik lélegezhető levegővel, a gravitáció pedig mindig épp annyi, mint a Földön. A Köztársasághoz kapcsolódik a Lázadók Szövetsége mely nem minden részben szerepel, ezért nem önálló stílusjegy, de fontos elem. Ők a köztársaság bukása után, a gonosz ellen küzdenek a Jedikkel vállvetve. Vannak bázisaik, űrhajóik, vadászgépeik és saját vezetőik.
  3. Az erő. A harmadik stílusjegy a titokzatos ERŐ létezésének elfogadása és az erre épülő Jedi vallás megjelenítése. A Jedik olyan különleges képességekkel született emberek, akik tudják használni az erőt, így speciális és évekig tartó gyakorlás (kiképzés) után közös rendbe tömörülve a Galaktikus Köztársaság békéjének őrzőivé válhatnak. (Más lovagrendekkel is harcolnak, mint a sithekkel, vagy a ren lovagjaival.)
  4. A főgonosz: Fontos SW stílusjegy, hogy a Csillagok háborúja filmekben mindig van főgonosz, aki titokzatos, diktatúrát akaró és kegyetlen. Lehet Sith lovag vagy ren lovag, a lényeg a "sötét erő" szolgálata. Ő mozgatja a szálakat, többnyire egy veszélyes fegyvert építtet (Halálcsillag, Starkiller) és önkényes.
  5. Arctalan hadsereg: Mindig van karhatalmi sereg, mely lehet droidokból álló erő, vagy arctalan, egyenruhás rohamosztagosokból álló hadsereg. Utóbbiak félelmetes katonák, akik a főgonosznak engedelmeskednek és csak a legjobbak által legyőzhetőek.
  6. Skywalker család: A kezdetektől végigkíséri az űreposzt egy bizonyos családnak, a Skywalkereknek a története. A prequel részekben (1,2,3) Anakin gyerekkorát, kamasz éveit és gonosszá válását ismerhetjük meg, a klasszikus részek (4,5,6) pedig már a főgonoszt szolgáló Darth Vader elleni harcról szólnak és gyermekeiről: Leiáról és Luke -ról.
  7. Droidok: Stílusjegyekké váltak a droidok is, hiszen minden részben szinte főszerepet kapnak. Két fő fajtájuk: a kedves, szórakoztató, szerethető robot (R2D2, 3CPO, BB8, K-2SO) és a droid-katona. Persze minden rész hemzseg a droidoktól, egyéb szerepekben is. 
  8. Különleges harci-eszközök: A Star Wars univerzumnak mindig is meghatározó elemei voltak a speciális harci eszközök, gépek és űrrepülők. Felsorolhatóak itt a birodalmi csillagrombolók, TIE fighterek, a felkelők X szárnyú vadászgépei, AT-AT lépegetők, sugárvetők, de még a különleges jedi fegyverek, a fénykardok is. 
  9. Ezeréves Sólyom: A Millenium Falcon (YT-1300 teherhajó) az elmúlt 40 évben valahogy a Star Wars egyik szimbóluma lett annak ellenére, hogy nem minden részben szerepel. Mégis elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön be a stílusjegyek közé.
  10. Furcsa lények: Szinte minden Star Wars rész tele van sajátos lényekkel, néha lényeges szerepeket kapva (pl. Yoda, Csubakka, Jabba), de többnyire egyszerű mellékszereplőkként vagy háttérfigurákként. (Sebulba, Jar Jar Binks, tauntaunok...stb) Szerves részei a Galaxisnak, nélkülük nincs Star Wars világ.
  11. Furcsa helyszínek: Minden SW fejezet több, különleges bolygóvilágot mutat be. Ezek többnyire érdekes, speciális színterek. Van lávabolygó (Mustafar), erdős hold (Endor), sivatag bolygó (Tatooine, Jakku) vizivilág (Kamino) hóvilág (Hoth), rovarbolygó (Geonosis), mocsárbolygó (Dagobah), verembolygó (Utapau) ... stb. Szerves részei az egész űreposznak. Bővebben
  12. Misztikum: Ez is fontos, a "fűszer" az egész Star Wars világban, a mindenhol jelen lévő misztikum. Az, ahogyan a szereplők hallgatnak ösztöneikre, ahogyan jó és rossz megküzd egymással, ahogyan a Jedik és lázadók valahogyan mindig felülkerekednek a túlerőben lévő gonoszokon, és ahogyan az erőt használják. Ide tartoznak a Jedi tanok, a midikloriánok, a kiválasztott szerepe, az elhunyt jedik holografikus visszatérései és a sötét oldal misztikuma.

Összességében ez az alig tucatnyi dolog az, amitől egy Star Wars film igazából Star Wars lesz és nem egy átlagos sci-fi vagy űrkalandfilm, esetleg háborús dráma. Az eddig mozikba került nyolc Star Wars fejezet különböző mértékben használja a stílusjegyeket. A legkevésbé a két utolsóként elkészült részben (Az ébredő Erő, Zsivány Egyes) láthatjuk "őket", így sokakban felmerül, hogy talán a jövőben fokozatosan "levetkőzi" az űreposz ezeket a szerintünk igenis fontos elemeket. Reméljük nem így lesz, mert mi hiszünk abban a "réges-régi messzi-messzi galaxisban".

rendfokozatok.jpg

 *** 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1812444015
süti beállítások módosítása