Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars dekalogia 10 emblematikus jelenete [39.]

2018. december 09. - Han Solo.

A Star Wars franchise a Han Solo film idei bemutatásával 10 részes dekalogiává alakult és négy évtizede töretlenül népszerű kultuszfilmmé vált. Az űreposz köré óriási irodalom és háttér-világ épült, melyben animációs filmek, regények, könyvek, játékfigurák is helyet kapnak, valóságos univerzumot képezve. Akik a leginkább jártasak ebben a világban, azok a hardcore rajongók. Ők azok, akik szinte oda-vissza ismerik a SW Enciklopédiát, a Star Wars időszámítást és napra pontosan tudják, hogy mikor várható a legújabb SW film mozi-bemutatója. Velük "beszélgetve" szedtük össze a Star Wars dekalogia emblematikus jeleneteinek listáját, mely így a karácsonyi ünnepek közeledtével talán ötleteket ad a rajongók számára az újranézésre szánt epizódok kiválasztásához. Bár a lista nem követi a Csillagok háborúja filmek rangsorát (legalábbis a nálunk kialakított sorrendet), mégis érdekes lehet egyben látni a franchise ikonikus jeleneteit. Előbb azonban egy fontos kiegészítés: mit nevezünk "emblematikus jelenetnek"'. A válasz: azokat a scene -ket, melyeknek hangulata megidézi a Csillagok háborúja univerzumot és amelyeket bármikor szívesen nézünk újra. Tehát a lista:

Kivégzés szörnyekkel a Geonosison - Klónok támadása (II. epizód)

geonosis2.jpg

Bár a Klónok támadása nem tartozik a Star Wars filmek sorában a legnépszerűbbek közé, az egyik jelenete, mely a Geonosis rovarbolygóján játszódik, a franchise egyik leglátványosabb 10 perce. A helyszín a rovarlények küzdőtere, ahol három szörny elé kötözik ki a főhősöket (Anakint, Padmét és Obi-Want). Az egyik lény a Reek (orrszarvú-bika kombó), a másik a Nexu (macskaszerű, sok szemű, patkányfarkú lény) és harmadik az Acklay (óriásrák-skorpió keverék). Bár győz az ember trió, a harci droidok serege nekik esik, mire megjelenik a Yoda vezette klónok serege és egy óriási csata kellős közepébe kerülünk. Ami jó a jelenetben: jók a szörnyek és monumentális a jedik küzdelme a droidokkal.

Hármas fénykard küzdelem - Baljós árnyak (I. epizód)

baljos_arnyak.jpg

Az 1999 -es Baljós árnyak két legkiemelkedőbb jelenete a fogatverseny és a hármas párbaj Darth Maul illetve a két Jedi, Obi-Wan és Qui-Gon Jinn között. Ez a rész a film vége környékén, a 110. és 125. perc közt látható. Villámgyors mozdulatokat, akrobatikus vetődéseket és látványos harci elemek sokaságát élvezhetjük a scene alatt. A vége: Darth Maul kettévágása és az előzmény-részek legkarizmatikusabb figurájának, Qui-Gon Jinnek a halála. Ami jó a jelenetben: Darth Maul kétpengés fénykardja és az, ahogyan a két jedi megküzd a sith lovaggal. Látványos és nagyon izgalmas. 

Küzdelem Snoke előtt - Az utolsó Jedik (VIII. epizód)

last_jedi_1.jpg

A rajongókat nagyon megosztó The Last Jedi talán legjobb jelenete Snoke előtt játszódik és a gonosz nagy úr halálával végződik. Ennél a jelenetnél mindenre gondolunk, csak arra nem, ami bekövetkezik. Ráadásul kettős meglepetésben lehet részünk: egyrészt váratlan, hogy Kylo mestere ellen fordul és megöli őt (ráadásul meglehetősen furcsán, sőt szokatlan módon), másrészt meglepő, hogy néhány perccel később nem áll a jók oldalára, hanem ő maga lesz a főgonosz és még Rey -t is majdnem átcsábítja. Pluszban kapjuk még meg, hogy Rey származásában nincs semmi különleges. Ami jó a jelenetben: a két fordulat és a harc.

A coruscanti űrcsata - Sithek bosszúja (III. epizód) sithek_bosszuja.jpg

A 2005 -ös Sith -ek bosszúja egy hihetetlenül ütős scene -nel indul, mely a coruscanti űrcsata színes, monumentális és izgalmas kavalkádját tárja elénk. Szinte képtelenség egyszerre befogni azt az inger-gazdag látványvilágot, ami elénk tárul. Láthatunk hatalmas csatahajókat, cirkálókat, lézerágyúkat, gigantikus összecsapásokat, széthulló óriáshajókat, villámgyors párbajokat, végletesen kiélezett nagy meneküléseket és hőstetteket. Erős indítása mindez a franchise negyedik legszínvonalasabb epizódjának (a klasszikus részek utáni legjobb részről beszélünk, legalábbis a mi értékelésünk szerint). Ami jó a jelenetben: hihetetlen látvány, látvány, látvány. 

I am your Father - Birodalom visszavág (V. epizód)

birodalom_father.jpg

A 10 eddig elkészített epizód legnagyobb csattanóját bemutató jelenetét a Birodalom visszavág 101 percében láthatjuk. Annak idején, 1980 -ban a forgatáskor csak maga Lucas, a rendezői széket elfoglaló Irvin Kershner és a forgatókönyvíró Lawrence Kasdan tudtak a fordulatról. Mark Hamillnak is csak közvetlenül a scene előtt szóltak arról, hogy Vader most fogja majd elárulni neki, hogy valójában ő az apja. A Star Wars franchise azóta sem tudott ilyen fajsúlyú váratlan fordulatot produkálni. Ami jó a jelenetben: magával ragadó Luke és Vader küzdelme és átélhető Luke megdöbbenése is, amikor megtudja az igazat származásáról.

Darth Vader támadása a Rogue One végén 

vader_rogueone.jpg

Sajnos a Zsivány egyes a Solo film utáni legkevésbé Star Wars jellegű epizód (a SW stílusjegyek közül a legkevesebbet ez az epizód tartalmazza) ám a 123. és 127. perc közti 4 perces jelenet mégis szenzációsra sikeredett. Ebben Darth Vader személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját, hogy visszaszerezze a lázadóktól a Scarifról ellopott Halálcsillag tervrajzokat. Fellépése villámgyors, könyörtelen és pusztító erejű. Ami a legjobb a jelenetben: átélhetjük, hogy mennyire erős és kőkemény Vader és mennyire reménytelen a vele való szembeszállás. Izgalmas és szinte sokkoló, az SW filmtörténelem talán legjobb 4 perce. 

Párbaj a Mustafaron - Sithek bosszúja (III. epizód)

rogue_one_mustafar.jpg

A Csillagok háborúja sorozatban rengeteg párbajt láthatunk, ezek közül 4 is bekerült nálunk a 10 legjobb jelenet közé. A csúcs a mustafari összecsapás Obi-Wan és Anakin között. A küzdelem hátterét a lávabolygó vérvörös színkavalkádja adja. A harc 18 percen keresztül tart (a 103. és 121. perc közt) és hihetetlenül látványos. Anakin bosszú szomjasan érkezik a bolygóra, mert azt hiszi, hogy Obi-Wan kijátssza őt, sőt Padmére is szemet vetett. A scene csúcspontján Anakin a levegőbe ugrik, ám Obi-Wan levágja két lábát és az egyik karját. Az ifjú sebei azonban nem halálosak, sőt még a láva tüzét is túléli. Ami jó a jelenetben: a harc és annak látványos részletei.

Vader és Luke párbaja, majd előbbi sisaklevétele - Jedi visszatér (VI. epizód)

jedi_vader_arca.jpg

Ha emblematikus jelenetet keresünk a Csillagok háborúja sorozatban, akkor Vader és Luke párbaja, majd a gonosz nagyúr arcának megpillantása mindenképp kiemelendő. Maga a párbaj technikailag nem tekinthető magas színvonalúnak (1980 óta már több olyat is készítettek, ami sokkal jobb kivitelű volt), ám kétségtelenül a franchise egyik leginkább ikonikus jelenete, hiszen itt pillanthatjuk meg azt az arcot, amely annyi éven át a sisak alatt megbújt. Sebastian Shaw vonásai jelennek meg a filmvásznon, noha végig a két méteres testépítő, David Prowse alakította Vadert. Ami jó a jelenetben: Vader átalakulásának végigkövetése. 

Yavini csata - Egy új remény (IV. epizód)

yavini_csata.jpg

A Halálcsillag megsemmisítéséért induló yavin -i csata egy alig 13 perces jelenet az 1977 -ben elkészült, legkorábban bemutatott részből, a New Hope -ból, mégis a legemlékezetesebbek egyike. A scene Luke Skywalker (Mark Hamill)  első igazi nagyjelenete, melyben bebizonyítja, hogy tehetséges pilóta, akit ráadásul még az "Erő" is segít. Darth Vader maga jegyzi meg: "az erő van ezzel a fiúval". Ami jó ezekben a percekben: látványos és nagyon cool, ahogyan a Halálcsillag kanyonjában száguldanak a felkelés vadászai, illetve magával ragadó a győzelem érzése is, melyhez a megérkező jó barát: Han Solo is nagyban hozzájárul.

Hothi csata - Birodalom visszavág (V. epizód) 

birodalom_yavin.jpg

Ha Star Wars, akkor lépegetők a Hoth bolygó havas felszínén és Luke a T-47 -es hósiklójával, amint száguld az AT-AT lépegetők felé. Az ő ötlete nyomán kerülik körbe az egyik monstrumot és "kötözik meg" vontatókábellel, hogy aztán eldőljön (megrogyjon) és megsemmisíthető legyen. Óriási, eredeti és baromi látványos egyszerre, mindez a Birodalom visszavág 26. és 36. perce közt. A hardcore rajongók mind szeretik, hiszen egymagában lehetne a franchise jelképe is. A felvételek nagy részét úgy vették fel, mintha nézőként mi is ott lennénk a hósikló fülkéjében. Ami jó a jelenetben: átélhető és emlékezetes filmélményt nyújt mindenkinek az egész csatajelenet plusz ötletes a lépegető elintézése és iszonyú látványos kivitelű az egész úgy, ahogy van. (Azóta sem tudtak egy ennyire monumentális scene -t összehozni.)

Eddig a lista: 10 scene 8 Star Wars filmből. Várjuk azonban a véleményeket (kommentben) arról, hogy egyetértetek a felsoroltak többségével és vannak e olyan jelenetek, melyek nálatok jobban megérdemelték volna az első 10 -be kerülést!

 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2018.12.09.(21:41)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9714460770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aetius_ 2018.12.10. 06:34:03

Telitalálat mind! Talán egy cserét én azért beiktatnék: a Geonosis -on zajló jelenet helyére én a Jedi visszatérből a Sarlacc kitátott szájánál játszódó szitut tenném, amikor Jabbától megszöknek.

Ursus Arctus 2018.12.10. 13:11:27

Nálam Leia szöktetése is az első 10 -ben van. Amikor a Halálcsillagról lépnek meg és a szemétpréselőben kötnek ki.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.12.10. 13:12:12

Sirály a poszt, persze egy top listával mindig lehet vitatkozni, de tiszteletben tartom a szerző értékrendjét.

Talán annyit jegyeznék meg, hogy a szerző sikeresen kiemeli egyes filmek maradandó pillanatait, ami az én esetemben nem jelentené azt hogy a Sith-ek bosszúja legjobb csatajelente elé ne került volna még 20 másik, ha a 10 film teljese munkját nézzük...

Bár a Geonosison a kivégzés(i kísérlet) egy dramaturgiai csúcspontnak szánt jelent, számomra pl egyáltalán nem érződött kiemelkedőnek, túl komolytalan és túl szürreális volt. Szerencsére az egész emlékét elmosta egy badass csatajelenet.

Én taqvaly állítottam össze a saját űrcsatás jelenteimet ( autossagok.blog.hu/2017/12/13/filmtortenet_legjobb_urcsatai_van_elet_a_csillagok_haborujan_tul ), persze a saját szempontrendszerem alapján, de ott az endori ütközet abszolút első helyre került, viszont a corscuanti űrcsata a toplista alján a 10. helyen landolt.

Mivel frenchise-onként és sorozatonként egy csatát engedtem be, ezért jópár SW rész kimaradt (pl a legendás Hoth-i ütközet ami simán pdiumra kerülehetett volna)

Amit ide delegálnék az a Scarifi csata, ami egy zseniálisan összetett ütközet, létfontosságú következményekkel és mintha az összes SW csata legjavát akarták volna nagyon ügyesen egybe gyúrni.

Magyar Petike 2018.12.10. 13:13:06

További ikonikus jelenetek:
- Luke barlangjelenete a Dagobah rendszerben
- Mace Windu halála
- siklós üldözés az Endor holdon
- Han Solo "Szeretlek-Tudom" beszólása
- Vader és Obi-van párbaja, utóbbi halála a Halálcsillagon
- szemétzúzós rész

Warlimont 2018.12.10. 13:13:31

Többnyire jo a fenti lista is. Az en tizesem:
- Ep1: az elejen tetszett a jelenet, amiben a Jedik egymas utan jutnak at a femajtokon, a halalra remult tisztviselök fele.
- Ep2: Dooku grof parbeszede az elfogott Obi vannal. "Mit szolnal hozza, ha azt mondanam, hogy..."
- Ep3: Palpatine kiszabaditasa es Dooku grof parbaja, a "hol nagy a buszkeseg, nagy a bukas" mondas is nagyon bejött
- Ep3: amikor Palpatine a szinhazban megkiserti Anakint es elmondja neki a Sith legendat (szerintem ez az ep1-6 legjobb jelenete, illetve Palpatine es Dooku karaktere az egyetlen tenyleg szinvonalas szineszi jatek, a többiek csak felamatör szineszek latvanyos filmekben)
- Ep4: a Halalcsillag elleni tamadas a szuk arokban repulve
- Ep5: a komplett lepegetös tamadas a Hoth bolygon
- Ep5: amikor Darth Vader kirantja Solo kezeböl a pisztolyt a Felhövarosban)
- Ep6: Jabba barkajan a csata
- Ep6: a vegsö leszamolasnal a Csaszar energiavillamokkal tamadja Lukeot a Halalcsillagon.
- a Zsivany vegen a jelenet valoban nagyon jo Vader tamadasaval es onnantol a film vegeig a par tovabbi jelent is, söt szerintem is a sorozat egyik bestofja. A Zsivany nekem nagyon lassan indult el, söt helyenkent untam, de feletöl-ketharmadatol felpörgött a sztori es onnantol nagyon elveztem a filmet.

A többi uj SW film szamomra nulla.

Han Solo. 2018.12.10. 14:37:09

@Magyar Petike: jó ötletek ezek is. Különösen a Windu halálát bemutatón és a Han Solo lefagyasztását ábrázoló részeken gondolkoztunk el, amikor a listát elkészítettük.

Lobo Marunga 2018.12.10. 19:13:04

@Vombat.: Egyetértek. A geonosisi aréna jelenete közhelyes és gagyi. A sok fénykard a végén az egyedüli elem, ami miatt mégis értékes, nincs máshol egyszerre ennyi harcoló jedi.

Lobo Marunga 2018.12.10. 19:13:11

Na és hol marad a Solo csodálatos vonatos jelenete? Oké, oké, csak vicceletem. Bár feledhetném a létezését is...

Panelmedve 2018.12.10. 21:51:55

Nagyon jó a lista! Még talán ide kívánkozna fogatverseny a Phantom Menace -ből és Greedo illetve Han összecsapása a New Hope -ban.

Négyes_ 2018.12.10. 22:05:58

Nálam az első három, a klasszikus részekből ismert jelenetek után (mint a hoth -i csata és Han szöktetése):

1. Windu mester harca az uralkodóval (Sith -ek bosszújából)
2. második: a Klónok támadásában az üldözési jelenet (amikor az alakváltó után ered Obi-Wan és Anakin), illetve
3. harmadik: az Ébredő erőben Rey és Finn menekülése az Ezeréves Sólyommal. (Benne az a rész, ahol közösen szerelik a hajtóművet és Finn minden vackot felkínál Reynek, mire a megfelelő szerszámot végre megtalálja. Dőltem a röhögéstől).

Han Solo. 2018.12.11. 17:12:22

@Equalizer.: Érdekes, hogy az Ébredő erőből nem került jelenet a 10 közé, pedig összességében jobb film, mint az R1. A Zsiványnak viszont van egyetlen jelenete, ami szenzációs. Csak emiatt vettük fel ide.

Elias Lasse 2020.02.20. 14:56:43

Ami még "kimaradt":

Obi Wan jelenése a Hoth bolygón,
Jabba halála,
Yoda halála

butyko 2020.10.27. 21:37:39

Számomra a nagy pillanat az volt,amikor a szétkaszabolt testű Anakin először vett levegőt,mint Darth Vader. A Főgonosz megszületett.
süti beállítások módosítása