Star Wars Univerzum

Star Wars

Mit várunk a Star Wars VIII -tól? Indul a visszaszámlálás [31.]

2017. december 08. - Han Solo.

Az igazi Star Wars rajongókban óriási már a várakozás a legújabb Csillagok háborúja film iránt és számolják a napokat az "Utolsó Jedik" mozi-bemutatójáig. Csak napok kérdése és jövő héten megnézhetjük végre Rian Johnson rendezését, Rey, Finn, Poe és Kylo Ren legújabb kalandjait (számtalan akcióval, lenyűgöző látványvilággal és megfejtendő rejtéllyel). Legalábbis az előzetesek alapján úgy tűnik, hogy egy komoly színvonalú epizódot kapunk majd, amely egyszerre lesz kedvence a három SW rajongói tábornak, a klasszikus részek fanjainak, az előzményrész-rajongóknak és a Rogue One megszállottaknak. (Az új trilógia rajongó-tábora egyelőre még nem körvonalazódik, de talán most, a VIII. résszel kialakul majd.) Sokakban munkál a kérdés: mit is várunk az Utolsó Jediktől? Nézzük sorban:

jedik.JPG

  • 1.) -- Stílusvilág-rendezés: A legelső kérdés: mennyiben sorolható majd be Rian Johnson rendezése az eddigi stílusok közé? Az utolsó Jedik inkább az infantilisabb előzmény-világot követi majd, esetleg kísérletet tesz a klasszikus részek megidézésére, vagy Gareth Edwards komor és drámai stílusvilágát, netán J.J. Abrams paneleket másoló, humort-akcióval ötvöző rendezését hozza újra elénk? De az sem zárható ki, hogy Johnson teljesen a maga útját járva egy ötödik stílust követ majd, mely az összes eddiginél népszerűbb lesz. A kulcs mindenesetre az 5 elem: mese, misztikum, akció, dráma és humor arányainak "eltalálása" és a legfontosabb Star Wars stílusjegyek szerepeltetése. Ha Johnson a 12 legfontosabb SW stílusjegyet megjeleníti filmjében, rossz semmiképp sem lehet a végeredmény. De persze akkor is kérdéses, hogy inkább vidám (vicces), vagy inkább drámai filmet kapunk és számíthatunk e annyi misztikumra (erő, Jedik ... stb) mint amennyi például a klasszikus részekben "adott" nekünk Lucas?
  • 2.) -- Rejtélyek - karakterek: Mindenki kíváncsi Rey történetére és arra, hogy pontosan mi is a kapcsolat közte és Luke közt. A VII. epizódban Rey felkutatja Luke -ot és rá is akad az Ahch-To bolygó egyik szigetén. A rajongók többsége rokoni szálat feltételez köztük (talán apa-lánya viszonyt) és az előzetesek is szoros kapcsolatra utalnak. Az is valószínűnek látszik, hogy Luke Jedivé képezi Rey-t, azon a bizonyos szigeten. Mindenesetre elvárás a VIII. résztől, hogy Rey származásának "kérdése" tisztázódjon valamelyest. Kíváncsiság és elvárás listánk másik fontos alakja Snoke, akinek alakja a harmadik trilógia legrejtélyesebb karaktere. Kicsoda valójában, hogyan néz ki, mi a története? Ám ha Rian Johnson hű a SW rendezői szokásokhoz, akkor erre csak a harmadik fejezetben kerít sort és egészen addig nem derül majd ki, hogy ki rejtőzik a főgonosz hologramja mögött. Ám az Utolsó Jedikben akkor is valószínűleg többet tudhatunk majd meg róla. Ami a további karaktereket illeti: elsősorban Kylo Ren, Finn és Poe Dameron az érdekesek. Közülük a leginkább persze Kylo Ren a legrejtélyesebb, de egyben róla is tudunk a legtöbbet. Tudjuk például, hogy eredeti neve Ben Solo, hiszen Han Solo és Leia Organa gyermeke (így Darh Vader unokája). Tudjuk, hogy fiatalon Luke képezte Jedinek, de Ben cserbenhagyta tanítóját és átállva a sötét oldalra Ren lovag lett belőle, illetve Snoke szolgálója és Vader emlékének megszállottja. Viszont nem tudjuk, hogy van e rokoni kapcsolata Rey -jel (ha Rey Luke lánya, akkor igen) és nem tudjuk milyen tervei vannak felemelkedésére és mi lesz a viszonya Snke -kal? Finn is különleges karakter, nem ismert előélete, csak annyi, hogy birodalmi rohamosztagos volt, akit név helyett egy számmal tartottak nyilván. De mi ennek az oka? Mi a pontos története? Poe Dameron karaktere sokféle irányba lehet elvinni, érdekes kérdés, hogy az új trilógia Han Soloját csinálják e belőle, vagy a figura elsikkad a főszereplők mellett? Több új és fontos karakter is megjelenik a VIII. epizódban: például a szépséges Connix hadnagy (Billie Lourd), DJ (Benicio Del Toro - a Sicario bérgyilkosa) és Vice admirális (Laura Dern - a Jurassic parkból) Mindenki kíváncsi arra, hogy mi lesz a pontos szerepük és mennyiben "dobják majd fel" az új epizód cselekményét?
  • 3.) -- Látványvilág és történetfűzés A SW filmeknél mindig érdekes, hogy mennyi a csatajelenetek - felszíni és űrben zajló összecsapások - aránya, milyen ezek színvonala és mennyi misztikus lényt, különleges helyszínt illetve lenyűgöző technikai elemet (lépegetőket, harci eszközöket, űrhajókat) kapunk. De ide tartoznak az egyéni párbajok is, melyek hihetetlenül megemelhetik az epizód színvonalát. Elég a Rogue One 4 perces Darth Vader jelenetére gondolnunk. Ami a történetfűzés kérdését illeti: Fontos elvárás, hogy egy ívet bemutató, valódi történetet lássunk az Utolsó Jedikben, mely valahonnan valahová tart, fordulatokkal, rejtélyekkel, jól felépített szerkezettel, logikus történet-vezetéssel. Az előzetesek alapján ebből nem sokat tudhatunk, hiszen ezekben a cél rengeteg impresszió adása, gyors, látványos képek felvillantásával, a kíváncsiság felkeltésével. Hogy Johnson milyen jó rendező és a forgatókönyv mennyire színvonalas, nagyrészt ebből az elemből derül majd ki. 
  • 4.) -- Legjobb jelenetek hatása. A Star Wars űreposz olyan filmekből áll, amelyekben egy - egy különleges jelenet akár egy egész alkotás értékét meghatványozhatja. Gondoljunk csak a Zsivány egyesnél a Darth Vader által bemutatott fénykardos jelenetre, mely a rajongók egész tömegénél "lökte" egy egész kategóriával feljebb ezt az epizódot. Elvárás, hogy legyen ilyen fajsúlyos, meghatározó, emblematikus és lenyűgöző jelenete (több is) a VIII,. epizódnak. 

Együtt kezdhetjük meg a visszaszámlálást az utolsó 5 napban december 13 -ig, amikor majd a legelső vetítések nyomán választ kaphatunk fenti kérdéseinkre. Az erő legyen veletek, ... addig is.

***

Ha fel akarod mérni SW tudásod, ajánljuk kezdő és középhaladó tesztünket!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.08.(10:20)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3713455587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.12.08. 12:13:22

Én főleg arra leszek kíváncsi, hogy "csavarnak e" az egészen egyet és fordulatos filmet kapunk e? Lényeges ugyanis a posztban említett 7 pont közül a legutolsó, mert szerintem attól lesz jó az egész, hogy bizonyos rejtélyeket majd felfed, másokat meg kialakít és gondolkodásra késztet.

Persze kell a gazdag látványvilág is, de gondolom annyi pénzzel, amennyit erre fordított a Disney, ezzel nem lesz gond! Vagy fogalmazhatnék úgy is: 2-3 száz millió dollárból kijön egy ütős látvány!

Han Solo. 2017.12.08. 12:20:52

@Jerico: tulajdonképpen igazat adok. Ugyanakkor a Star Wars attól Star Wars, hogy székhez szegez és lenyűgöz a látványvilágával.

Ami a VIII. rész költségvetését illeti: én sajnos nem tudok számokat. (Szerintem még nem nyilvánosak a kiadási tételek, összegek.) Az ébredő erőt 200 millió dollárból hozták ki Abramsék, de az Utolsó Jedik biztos, hogy többe került ennél.

Mizantróp. 2017.12.08. 13:03:40

... reméljük ezúttal nem hal meg a film végére minden létező szereplő. :-)

Tom Taylor 2017.12.08. 18:38:35

@Mizantróp.: De bizony mindenki meghal ebben a részben! Bizony. Így a IX. részben csak Jar Jar Binks és az ewok-ok fognak szerepelni!

Mizantróp. 2017.12.08. 18:47:56

@Tom Taylor: nem azért mondom de simán le lehetne forgatni a IX. részt úgy is, hogy ebben a mostaniban mindenkit meghalasztak. Történetfűzés kérdése meg uj karakzerek behozása. De reméljük nem így lesz.

Von Hermanitz 2017.12.08. 18:49:33

Jó a teszt! A regisztráció 1 perc és már lehet is tölteni.

Mmarci 2017.12.08. 18:58:21

@Jerico: persze kapunk egy esb remaket.

Han Solo. 2017.12.08. 21:44:08

Kevesen töltik a poszt végén kattintható tesztet! Pedig nem nehéz, és teljesen anonim. Ne féljetek kipróbálni magotokat! :-)

Történetiró 2017.12.08. 22:52:21

Izgalom, látvány, rejtély, misztikum és mese. Nagyjából ennyi kell(ene). No meg annyi, hogy maradjanak meg a Star Wars filmekre annyira jellemző dolgok.

Filmelemző 2017.12.10. 23:20:01

@Történetiró: A Csillagok háborúja érzésnek meg kell maradnia és nem csupán a látványban, hanem a történet alakulásában, a karakterekben és a színészi játékokban is. Csak akkor lesz méltó a klasszikus részekhez.
süti beállítások módosítása