Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars epizódok értékelése 10 kategóriában [23.]

2017. szeptember 09. - Rebel Alliance

A Star Wars űreposz 2016 decembere óta már egy nyolc epizódból álló film-folyammá vált, melyet milliók szeretnek szerte a világon. Az oktalógia eddig bemutatott kánon és spin-off részeit sokan értékelték már, de megkezdve a visszaszámlálást a legújabb, VIII. fejezet (Az utolsó Jedik) karácsonyi bemutatójáig (melyre a várakozási idő épp most csökkent 100 nap alá) érdemes a főbb kategóriák tekintetében is kicsit elmélyednünk az egyes epizódok vizsgálatában. Hosszas gondolkodás után 10 kategória megkülönböztetését javasoljuk, ezek a következők (hangsúlyozottan csak az EDDIG bemutatott 8 fejezet tekintetében):

  1. a legjobb rendezés
  2. a legjobb karakter
  3. a legjobb színész
  4. a legjobb jelenet
  5. a legjobb párharc
  6. a legjobb mellékszereplő 
  7. a legjobb harci-eszköz
  8. a legjobb technikai elem
  9. a legjobb helyszín/bolygó
  10. a legjobb szörnyfigura

Az egyes kategóriákban mindenhol az első három megjelölését gondoljuk szerencsésnek, így alakul ki végső értékelési listánk, melynek végigböngészésével a Star Wars világ legjobbjaival kerülhetünk tisztába. 

sw_ujremeny.jpg

A legjobb rendezés:

A felsoroltak közül ez az egyetlen kategória, mely az epizódok értékelését komplexen is megadja, hiszen a rendezés (a forgatókönyvvel együtt) alapjaiban határozzák meg a végeredmény színvonalát. Nálunk a legtöbbre értékelt és egyben legjobb rendezésű rész: A Birodalom visszavág (V. epizód), melyről készítettünk már elemzést, (sikerének titkát boncolgatva). Irwin Kershner és George Lucas 1980-ban olyan hihetetlen érzékkel alakították ki a misztikum, akció, dráma, látvány és humor különleges elegyét, hogy a végeredmény ütős, élvezhető és eddig felülmúlhatatlan alkotás lett. Második helyezett az Egy új remény, vagyis a legelső alkalommal elkészített és megjelent 1977 -es Csillagok háborúja fejezet, harmadik az 1983-as A Jedi visszatér, negyedik pedig a 2005 -ös Sithek bosszúja. Az oktalógia egyes fejezetiről korábban már írtunk értékeléseket, ezért most filmelemzésekbe (ebben a posztban) nem bocsátkoznánk.

A legjobb karakter:

A Star Wars tele van kiváló karakterekkel, így nagyon nehéz a legjobbakat kiemelnünk. Az oktalógia klasszikus részeinek, vagyis az 1977 és 1983 közötti epizódoknak (IV., V., VI.) központi figurái: Darth Vader, Han Solo, Luke és Leia voltak, majd a preuel fejezetekben (I., II., III.) a fiatal Anakin mellett inkább Obi-Wan Kenobi és a Jedi mesterek emelkedtek ki (Darth Maul, Qui-Gon Jinn, Dooku, Windou, illetve pl Grievous). Aztán a 7. fejezet és a Zsivány egyes megint új figurákat hozott, akik közül Rey, Finn és Jynn Erso arattak nagy sikert. Így a három legjobb karakter "versenyére"  nyolcan csekkolnak be nálunk. Az abszolút első: Darth Vader - Anakin alakja, mert kellően rejtélyes és erőteljes karakter, mondhatni végig központi figura. Második helyezett: Han Solo, a vagányság, határozottság és humor képviselője a franchise -ban, végül bronzérmes Rey és Leia, mégpedig egymással holtversenyben és nem csak azért, mert az élvonalban hölgyeknek is illik lenniük, hanem mert tényleg jók. Nálunk Luke, Obi-Wan, Jyn és Finn kicsit hátrébb sorolódnak az első nyolcasból.

A legjobb színész/színésznő

Ismét nehéz feladat, de itt is azt az elvet követtük, hogy leszűkítettük a legjobbak körét, alig 11 szóba jöhető jelöltre, akik a következők: Harrison Ford, Mark Hamill, Alec Guinness (idős Obi-Wan), Ewan McGregor (fiatal Obi-Wan), Carrie Fisher, Natalie Portman, Hayden Christensen (fiatal Anakin), Daisy Ridley, Felicity Jones, Adam Driver és Ian McDiarmid (Palpatine). Közülük Harrison Ford az első, Carrie Fisher a második és Ian McDiarmid a harmadik. Szerintünk Ford és a nem régiben elhunyt Carrie Fisher nem szorulnak magyarázatra, csupán a Palpatine -t alakító McDiarmid lehet talán meglepő. Pedig előkelő helyezése igenis indokolt, hiszen kevesen tudnák ennyire jól hozni az ellenszenves főgonoszt, gúnyos mosolyokkal, kacajokkal és gonoszságot sugárzó játékkal. Az első hármas után nálunk egyébként Daisy Ridley (Rey) következne Ewan McGregorral holtversenyben. 

A legjobb Star Wars jelenet

Ebben a témában még áprilisban megjelentettünk egy posztot, "A Star Wars filmek 5 legjobb jelenete" címmel, melynek végén még szavazni is lehetett arról, hogy kinek melyik scene tetszett leginkább. Nálunk a győztes a Hothi csata a lépegetőkkel (a Birodalom visszavágban). Látványos, izgalmas, lendületes és emblematikus jelenet, vitán felül a legjobb. Második a yavini csata (Egy új remény), a harmadik pedig Anakin és Obi-Wan párbaja a Mustafaron (Sithek bosszúja). Olvasóink szavazatai alapján a legjobb scene szintén a hothi csata, a második azonban Vader támadása a Zsivány egyes legvégén, harmadik pedig az "I am your Father" jelenet a Birodalom visszavágból.  Az első helyezésben egységes tehát a vélemény, a második és harmadik legjobb jelenetet illetően már jobban megoszlik olvasóink és szerkesztőink ízlése.

A legjobb párharc:

Ebben a kategóriában a legjobb helyezésért járó elismerés az előző bekezdésben említett mustafari párbajnak jár, melyben Obi-Wan legyőzi Anakint, aki a harc végére elveszít néhány végtagot is. A 18 perc hosszúságú scene a Sithek bosszújában látható, mégpedig a 103. és 121. perc között. Kulcsfontosságú jelenet, hiszen Anakinból emiatt és ezt követően lesz Darth Vader. Második legjobb Star Wars párbaj ironikus módon az eposz egyik leggyengébb epizódjában, a Baljós árnyakban látható. A párharc szereplői egyik oldalon a Qui-Gon Jinn - Obi-Wan páros, míg a másikon Darth Maul, akit a küzdelem végén korrekt módon kettévágnak. A harmadik hely kapcsán nagy dilemmában voltunk, hiszen 5 jelenet is szóba került (az első két helyezés egyértelmű volt számunkra). A harmadik hely esélyesei:  Obi-Wan - Vader párharc a Egy új reményben (a Halálcsillagon), a Luke-Vader párharc a Birodalom visszavágban (amikor Vader levágja Luke kezét), a Luke-Vader második párharc a Jedi visszatérben (ami után Vader meghal), az Anakin-Dooku első párharc a Klónok támadásában a rovarbolygón és végül az Anakin-Dooku második párharc a Sithek bosszújában az uralkodó előtt (a film elején). Az ötből a jelenetek kidolgozottságát és mozgalmasságát alapul véve két scene emelkedik ki: a Sithek bosszújában lévő és a Klónok támadásában szereplő Dooku párviadal. Mi az előbbit látjuk egy hajszállal jobbnak, így párharc kategóriában blogunkon ez lett a bronzérmes.         

A legjobb mellékszereplő:

Itt először azt kellett tisztázni, hogy ki minősül főszereplőnek és ki mellékszereplőnek. Főszereplő szerintünk a Skywalker család minden tagja, aztán Han Solo, Palpatine, Obi-Wan, Yoda, Rey, Finn, Yyn Erso, Kylo Ren és Snoke. Mellékszereplők közé soroltuk a Jediket (pl. Dooku, Qui-Gon, Windu, Darth Maul ... stb)  és ide sorolódik Jabba, Greedo, Lando Calrissian, Ackbar admirális, Mon Monthma, Organa szenátor, Grievous, Boba- (és Jango) Fett, illetve Tarkin nagymoff, Watto, Sebulba, Jar Jar Binks, az új részekből Hux tábornok, Poe Dameron, Cassian Andor, Maz Kanata, Krennic igazgató, minden droid és még vagy ezer más szereplő is. A kategória győztes megtalálásához a kört leszűkítve a három legjobb szerintünk: Csubakka (akit sokan a főszereplők közé tesznek),  Windu mester (hiszen alapvető hatása és szerepe van az eseményekben) és Jango Fett (erős holtversenyben Lando Calrissian. -nel).

A legjobb harci-eszköz:

A harci-eszközökről, hajókról, vadászgépekről, csillagrombolókról, lépegetőkről áprilisban megjelent (12. számú) posztunk szól, melynek címe: "A Star Wars univerzum járművei, fegyverei és harci eszközei". Hosszas vitát követően blogunk számára három eszköz emelkedik ki, melyeket a kategória győzteseinek tartunk: az elsők az AT-AT lépegetők (A Birodalom visszavág technikai "főszereplői"), második helyre tesszük az Ezeréves Sólymot és bronzérmesek a birodalmi csillagrombolók, a Super Star Destroyer és az Imperial Star Destroyer.  

A legjobb technikai elem:

Ebbe a kategóriába azok a kisebb Star Wars eszközök sorolódnak, melyek nem a harci célokat szolgáló nagyobb hajók, vagy felszíni harci-eszközök közé tartoznak. Aranyérmes nálunk a fénykardok ötlete. mely szinte a Star Wars franchise szimbólumává vált (ezért is volt szomorú tudomásul venni, hogy a Zsivány egyesből kimaradtak). Második helyezett Grievous tábornok egykerekűje, harmadik pedig a Jedi visszatérben és az előzmény részekben is felbukkanó légmotorok (melyeket szerintem mindannyian kipróbálnánk egy körre).       

A legjobb helyszín és bolygó:

A Star Wars filmek helyszíneiről a 14-es számú posztunk szól: A Star Wars filmek 10 legérdekesebb bolygója. Itt az első helyre a bolygóváros, vagyis a Galaktikus Birodalom és Új Köztársaság fővárosa, Coruscant került, amivel a poszt végén lévő szavazás alapján olvasóink is egyetértettek.  Második helyre - hallgatva látogatóinkra - a Naboo -t tesszük, mely több részben is felbukkan gyönyörű tájaival, különleges látképével. Végül a kategória bronzérmese a felhőváros (a Bespinen), melyet Lando Calrissian igazgat a Birodalom visszavágban. Ha folytatnánk a sort, nálunk a Scarif és a Geonosis következne.  

A legjobb szörnyfigura

Szörnyfigurák terén jól ellátott a Csillagok háborúja oktalógia, így itt sem könnyű kiválasztani a három legjobbat. Versenybe került nálunk a Jedi visszatérből a hatalmas Rancor, melyet Luke ötletesen intéz el, aztán a homoklakó  Sarlacc szintén a VI. fejezetből, aztán maga Jabba az űrgengszter, illetve  a rathtarok, az Ébredő erőből. De felmerült az Acklay is (mely óriás rákszerű lény a rovarbolygón), sőt a Wampa (jeti szerű hószörny a Birodalom visszavágból) illetve a Dianoga (az Egy új reményben felbukkanó kígyószerű lény a szemétlerakóban). Végül blogunk első helyezettje a VI. rész óriása lett, a Rancor, melyet Jabba követ és az meteorlakó óriás lény, melybe az Ezeréves Sólyommal repül véletlenül Han Solo a Birodalom visszavágban.   

Ennyi a 10 kategória legjobbjainak rangsorolása. Ha nem értetek egyet, várjuk egyéb javaslataitokat a kommentek közt, vagy új kategória javaslataitokat.

Ha érdekesnek találtad, keresd fel Facebook oldalunkat is!

sw_logo.jpg

2017.09.09.17:36. 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8912806792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von Hermanitz 2017.09.09. 18:17:49

Legjobb karakter: Obi-Wan, legjobb szereplő: Alec Guinness, legjobb rendezés: Sithek bosszúja, legjobb jelenet: hothi csata, legjobb párharc: Mustafar, legjobb mellékszereplő: Jango Fett, legjobb harci eszköz: Halálcsillag, legjobb technikai elem: X-Wind, legjobb bolygó: Utapau, legjobb szörnyfigura: Wampa.

De Wer 2017.09.09. 18:19:30

A szavazást magasan Ford nyeri majd. :-)

Ogre_ 2017.09.09. 23:53:34

Javasolnám még 11. kategóriának, a legjobb űrcsata jelenetet. Rögtön javasolnám is ide a Sithek bosszúJa első 23 percét, illetve a Zsivány egyesből az űrcsata jelenetet.

Magányos Farkas_ 2017.09.10. 01:33:27

@Capo di tutti capi: űrcsata és űrhajós üldözés. Lehet egyetlen kategória vagy kettő is. De kell, mert fontos részét képezi az egész filmfolyamnak.

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.09.10. 14:47:04

A szavazást illetően Harrison Ford elsőségére számítottunk, de ennyire elsöprő fölényre azért nem. :-)

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.09.10. 14:52:40

@Star Wars filmek blogja: az is meglepő, hogy Carrie Fisher nem "tarolt" és Ewan McGregor a második legnépszerűbb karakter (legalábbis egyelőre).

Történelemtanár_ 2017.09.10. 15:10:32

@Rebel Alliance: én Ford után a Mark Hamill - Carrie Fisher párosra tippeltem volna, mondjuk úgy, Harrison Ford kapja a voksok 50% -át, aztán Hamill - Fisher 20-20 százalékot és a maradékon osztoznak a többiek.

Periodista. 2017.09.10. 21:12:34

Jó a poszt, tetszik a koncepció, hogy az Oscarhoz hasonlóan kategóriák mentén díjazzuk (rangsoroljuk) a Star Wars epizódokat. Nálam a legjobb rendezés az 1977-es Egy új remény és a Birodalom fej-fej mellett, a legjobb jelenet pedig a Zsivány egyes 4 perces jelenete Vader támadásával a legvégén.

Jager_ 2017.09.10. 22:15:04

@Capo di tutti capi: legjobb űrcsata: yavini, az Egy új reményben.

furious ewok 2017.09.12. 11:29:47

"It's a trap!" Sehol semmi erről? Kár!

Han Solo. 2017.12.02. 12:25:41

Legjobb karakter: Han Solo !!! :-)
natürlich mein herr
süti beállítások módosítása