Star Wars Univerzum

Star Wars

Az Ezeréves Sólyom - Millennium Falcon [18.]

2017. április 22. - Rebel Alliance

A Y.e.60 -ban megépült Millennium Falcon (magyarul: Ezeréves Sólyom) a Star Wars filmek kilencedik stílusjegye, nemzedékek nagy kedvence, a Csillagok háborúja univerzum szerves része. Különleges, egyedi, jól kitalált és jellegzetes.

ezereves_solyom.jpg

Lando Calrissian hajóját az ifjú Han Solo Y.e. 5 -ben nyerte el egy úgynevezett szabakk játékban. Solo ezt követően átalakította a teherhajót és például katonai páncélzattal látta el, csempész rekeszeket épített bele és feltuningolta a hajtóművét is. Így a Sólyom a galaxis talán leggyorsabb járműve lett, amit az is bizonyít, hogy Han 12 parszek alatt tette vele meg az úgynevezett Kessel futamot. (A parszek távolságot mér, 1 parszek 3.2 fényév. Han a 18 parszek hosszú utat le tudta rövidíteni 12-re úgy hogy a fekete lyukakhoz közel kerülve haladt.) A Falcon a fénysebesség 1,5 -szeresével is tud repülni. A hajó el van látva (teljesen illegális módon) két katonai sugárvetővel (quad sugárágyúkkal) is. Ezek a Falcon közepe alatt és fölött vannak.

Egy párbeszéd az Egy új remény (IV. Epizód) 55 percéből, amikor Luke először pillantja meg a Sólymot és amikor Han védelmébe veszi hajóját:

Luke: "De hisz ez ócskavas"

Han: "Másfélszer gyorsabb a fénysebességnél. Kívülről nem látszik rajta, de tudja, amit egy hajónak tudnia kell. Én magam bütyköltem meg a motorját."

Az Ezeréves Sólyom a klasszikus részekben fontos szerepet tölt be. Legelőször akkor tűnik fel, mikor Luke -ot és Obi-Want viszi el Han és Csubakka vezetésével a Tatuinról (célpontjuk az Alderaan). Aztán szerepel a Birodalom Visszavágban és a Jedi visszatérben is. Mindkét Halálcsillag megsemmisítésében részt vesz, döntő módon hozzájárulva a sikerhez. Az elsőnél Luke vadászgépét fedezi, a másodiknál megsemmisítő lövést ad le az energia-szabályzóra. A Sólyom az előzmény fejezetekben (I., II., III.) nyilván nincs benne, de az Ébredő Erőben egy látványos jelenetet kap, amikor Rey és Finn vezetésével TIE fighterek elől menekül a Jakkun. 

A Sólyom másodpilótája Csubakka, aki Han jó barátja a klasszikus fejezetekben. A hajó ma már a Star Wars filmek egyik fő jellegzetessége és szimbóluma, mindenki nagy kedvence Hannal és Csubival együtt.

YT-1300 Könnyű teherhajó (Light freighter) adatai:

  • Építő: Koréliai Mérnöktársaság
  • Mérete: hossz: 35 méter, szélesség: 26 méter, magasság: 8 méter
  • Típus: YT-1300 könnyű teherhajó
  • Tulajdonos: Y.e. 5 -től: Han Solo, (a Lázadó Szövetséget segítve) 

ezereves_solyom2.jpg

ezereves_solyom3.jpg

ezereves_solyom5.jpg

ezereves_solyom6.jpg

ezereves_solyom_arajz.jpg

Az alaprajz határozottan érdekes: rengeteg folyosója van, meg felesleges helyisége, miközben tárolókapacitása szinte zérő, pedig a Falcon elvben teherhajó volna. Ehhez képest a "Loading" Room" nagysága az össz alapterület néhány százaléka csupán. Bár kérdéses, hogy a 16 -os számmal jelölt "Number three hod" milyen célt szolgál. Ha az is rakománytér, kérdéses, a feltöltési útvonal. De még ha ettől el is tekintünk sem túl jelentős a rakománytér. Mindenesetre ma csődbe mennének a teherfuvarozó cégek, ha ilyen alapterületen szállítanának járműveiken. :-) 

A furcsaságoktól eltekintve az Ezeréves Sólyom a Star Wars filmek egyik legérdekesebb "szereplője", nélküle elképzelhetetlen a klasszikus trilógia és a 2018 -as Han Solo fiatalságát bemutató spon-off résznek is kulcsmotívuma lesz.

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

***

2017.04.22.(20:49)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2112446413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Taylor 2017.04.24. 09:22:58

Nagyon érdekelne, hogy ki volt az a valós személy, aki megálmodta és megtervezte/megrajzolta a hajót.

Nietzsche__ 2017.04.24. 11:23:27

@Tom Taylor: ... ez tényleg jó kérdés! John Barry látványtervező? Lucas? Zahn?

Control_ 2017.04.24. 12:50:28

@Iván Rábaszov: @Tom Taylor: Többnyire a látványtervező dönt ilyen kérdésekben, de ezúttal lehetséges hogy maga Timothy Zahn, vagy Dean Foster volt esetleg Lucas egy kreatív team -mel együtt dolgozta ki az Ezeréves Sólyom megjelenését.

Han Solo. 2017.12.02. 13:05:27

Ezeréves Sólyom nélkül elképzelhetetlen az "expanded universe". Egyetértek azzal, hogy fontos SW stílusjegy.
süti beállítások módosítása