Star Wars Univerzum

Star Wars

Az egyes Star Wars fejezetek erősségei-gyengéi [5.]

2017. április 01. - Rebel Alliance

A Star Wars univerzum mozifilmjei - a kánon és spin-off fejezetek egyaránt - rendelkeznek erősségekkel, gyengeségekkel, emblematikus jelenetekkel, melyek rendszerint alapjaiban határozzák meg viszonyulásunkat egy-egy részhez. Többnyire ezek döntik el, hogy végül is elnyeri e tetszésünket egy-egy epizód vagy nem. Tekintsünk tehát végig a nyolc fejezet kiemelkedő, meghatározó jelenetein:

Baljós árnyak (film): Az 1999 -es I. fejezet kapta világszerte a legtöbb kritikát az összes SW rész közül. Azért persze jó jelenetek ebben is akadnak. A filmben a három legjobb scene: a fogatverseny a Tatooine -on, melyet a 9 éves Anakin végül megnyer, legyőzve a csalásra vetemedő Sebulbát; Darth Maul és Qui Gon Jinn illetve Obi-Wan Kenobi összecsapása, fénykard-párbaja, melyben Darth Maul testét kettévágják, Qui Gon pedig meghal (küzdelmük iszonyúan látványos) és végül a harmadik emblematikus jelenet: Obi-Wanék harca a droid-katonákkal a Naboo -n, Padmé Amidala kastélyában. A legnagyobb probléma a filmmel: nagyon sok a gyerekes karakter és az infantilis megjelenítés. Az egész összhatása olyan, mint egy 10 éveseknek készült matiné. Ugyanakkor látványos és megtartja az alapvető SW stílusjegyeket.

sw_dartmaul.jpgA klónok támadása (film): A másik sokat bírált rész, a 2002 -ben forgatott II. epizód. A legjobb jelenetek: amikor Anakin és Obi-Wan üldözi az alakváltót Coruscanton; illetve Obi-Wan és Jango Fett összecsapása Kaminon; de megemlíthető még a harc a szörnyekkel a Geonosis nevű rovarbolygón és Dooku fénykardos harca is Anakinnal (amikor levágják utóbbi kezét). És tegyük hozzá: ebben a részben a legdögösebb Natalie Portman, abban a bizonyos fehér ruciban. Legnagyobb gyengeség: Anakin a filmben olyan, mint egy örökké sértett, nyűgös és durcás kiskamasz. Idegesítő az ifjó padavan és az idősebb mester egymással folyton gúnyolódó és versengő, viszonya is. A SW jegyek megvannak, a gyerekes jelleg halványabb ennél a résznél.

sw_klonok.jpg

A Sithek bosszúja: A három prequel (előzmény) rész közül vitán felül ez a legszínvonalasabb. A legjobb jelenetek: Dooku fénykard párbaja Anakinnal; aztán Obi-Wan és Grievous tábornok küzdelme az Utapau bolygón, a Jedi mester brilliáns győzelmével, végül Obi-Wan és Anakin végső harca a Mustafar nevű lávabolygón. Emblematikus SW jelenet. A fejezet legnagyobb gyengeségei: nem túl hitelesen előadott Obi-Wan és Anakin személyes konfliktusa, nevetséges Grievous "megjelenítése" és gyenge Hayden Christensen játéka is. Ugyanakkor erősek a Star Wars jegyek, működik a misztikum, színvonalas az egész látványvilág. 

sw_mustafar.jpg

Zsivány Egyes: Az első Spin-off fejezet, vagyis olyan antológia mű, mely nem kapcsolódik szervesen a kánon részek számozott epizódjaihoz. A film Gareth Edwards 2016 -os kísérlete egy új SW stílus megteremtésére.  A legjobb jelenetek mindegyike a film utolsó 40 percére szorul. Ekkor zajlik egy látványos csata a Scariffon, mégpedig Jyn Erso különítménye és a birodalmiak közt (a Halálcsillag tervrajzaiért), miközben a bolygó közelében a világűrben a lázadó flotta és Tarkin kormányzó rombolói között dúl egy szintén nagyon látványos űrbeli ütközet. Kiemelt jelenet: Vader fénykardos támadása a felkelők hajóján (egyszerűen óriási). Legnagyobb probléma: a fejezet szakít a Star Wars stílusjegyekkel, nincsenek Jedik, nincs Erő, nincs misztikum és eltűnik a Skywalker család sztorija is.

A Zsivány Egyes nagyon vegyes megítélésű. Sokan nem bánják sőt örömmel fogadják a stílusjegyek elhalványulását (eltűnését). Részünkről három fő kifogás merül fel: a Star Wars elemek elhagyása, a szereplők gyenge játéka (és eleve a karakterek gyengesége) illetve a fekete hangulat. (Bár megértjük azt is, ha mindezek másoknál pozitív előjelet kapnak.)

sw_rogue.jpg

Egy új remény: A nagy klasszikus, az eredeti, 1977-es fejezet George Lucastól. A film, amelytől 40 éve maguk a készítők sem várták, hogy sok évtizedes világsiker lesz. A legjobb jelenetek: Leia hercegnő kiszabadítás a Halálcsillagon lévő börtönéből, melynél külön jó a szemétpréseléses rész és az Obi-Wan - Vader fénykardos összecsapás; ugyancsak kiemelkedő a Halálcsillag elleni támadás egyszemélyes, X-, és Y- szárnyú vadászgépekkel, melynek végén Luke eltalálja egy protontorpedóval azt a hőelvezető nyílást, mely az egész Halálcsillag megsemmisülését okozza. Ez a híres yavini csata. (Az elnevezés arra utal, hogy a támadók a Yavin bolygó 4. holdján lévő támaszpontról indulnak a Halálcsillag ellen. Részben ez a SW időszámítás alapja is, Yavin előtt/után.) Leggyengébb jelenetek a filmben: nincsenek. (Talán csak annyi, hogy a Vader - Obi-Wan kardjelenet 1977-es színvonalon elment, ma már iszonyú halvány lenne.)

sw_ujremeny.jpg

A Birodalom visszavág: Mindenki kedvence, az 1980 -as Empire Strikes Back, a híres ötödik fejezet. A legjobb jelenetek: a Hoth bolygón vívott csata az AT-AT lépegetőkkel, aztán az aszteroida mezőn való átkelés - egy meteoriton élő óriás lény gyomrát is megjárva - szórakoztató szópárbajjal, majd szerelmi románccal (csókjelenettel) ami ekkor kezd kibontakozni Han és Leia közt, végül Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és legutoljára a felhővárosban (a Bespinen) megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr bejelentésével ("I am your father"). Ezek azok a momentumok, amelyek miatt a legtöbb rajongó a legjobb Star Wars résznek tartja a Birodalom visszavágot és amiért annyian szeretjük ezt az epizódot. Leggyengébb jelenetek: nincsenek, egyszerűen úgy jó az egész, ahogy van.

sw_birodalom.jpg

A dráma - mese - humor aránya nem "billen el" egyik irányba sem és a Star Wars harc három formáját nézve (vadászgépek, fénykardok, kézifegyverek) ebben a fejezetben a legideálisabb a végső elegy. A végeredmény egy nem túl infantilis, de kellően harcias, ugyanakkor humorral, érzésekkel, SW misztikummal teli élvezetes film. Az űreposz legjobbja.

sw_lepegeto.jpg

A Jedi visszatér: (érdekességek) A legtöbb helyen bronzérmesnek tartott hatodik epizód, mely az IMDb szavazóinál a klasszikus részek közt eddig a legkevesebb pontot kapta. A legjobb jelenetek: harc Jabba embereivel a Tatuin bolygó dűnéi között, a Karkun-veremben élő Sarlakk kitátott szájánál; Vader és Luke fénykard párbaja az újjáépülő Halálcsillagon és végül: az Endor nevű, erdők borította holdon zajló harc, amikor a légi-robogós jelenetben a birodalmiak Leiát üldözik. Leggyengébb pontok: nagyon gagyira sikerültek a harcias kis-mackók (ewokok) az Endoron és túl leegyszerűsödött a film történetvezetése is.

sw_jedi_endor.jpg

Az Ébredő Erő: A nagyon vegyesen fogadott 2015 -ös, VII. rész J.J. Abrams  filmje. A legjobb jelenetek: Rey és Finn menekülése az Ezeréves Sólyommal  a Jakku bolygóról (látványos repülés a hajóroncsok közt); /helyszínek/ illetve egész jó még Rey és Ren fénykardos párharca a D'Qar -on. Legnagyobb gyengeségek: bosszantó a tény, hogy Abrams az egész részt a többi fejezetből kimásolt panelekből rakta össze zéró eredetiséggel. Ha a konkrét jeleneteket nézzük: iszonyúan gyengék a rathtarok, azok a furcsa nyúlványokkal rendelkező lények, melyekkel Hanék küszködnek a Sólymon (a 45. perc környékén) nagyon gagyi "zs" kategóriát idézik; emellett nagyon művi és felesleges szegény Han halála is. 

sw_ebredo_ero.jpg

Ugyanakkor az Ébredő Erőnél ígéretes egy-két szereplő, például Reyt alakító Daisy Ridley és az is jó, hogy ellentétben a Zsivány Egyessel, nem szakított teljesen az Erő, a misztikum és a Jedik világával. Ez biztató a folytatásra nézve is, hiszen karácsonykor, nagyjából ugyanezzel a szereplőgárdával kerül majd mozikba a legújabb rész, az "Utolsó Jedik", Rian Johnson rendezésében.

Az eddig elkészült Star Wars fejezetek IMDb értékeléséről, vagyis arról, hogy a világ film-, mozirajongói melyik részt hány pontra értékelték, előző posztunkban olvashattok. Addig is az Erő legyen veletek!   

Legújabb posztunk: A Star Wars stílusjegyek

***

2017.04.01.(11:35)

sw_logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5512389471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2017.04.01. 12:38:34

A Zsiványt sokan látják hibátlannak.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.01. 12:44:28

@Fortress: azért reméljük az elkövetkező részek nem a Zsivány nyomvonalán haladnak majd hanem visszatérnek az Erő és a Jedik hagyományos Starwarszos világához!

body_andras 2017.04.02. 13:53:03

Az előzménytrilógiát a 2 animációs sorozattal, a Clone Wars és Rebels történetével együtt lehet komolyan venni. Különösen igaz ez az olyan karakterekre, mint Griveous, aki a SW3-ban egy rossz vicc, a Clone Warsban viszont élő legenda. A filmekben nagyon kidolgozatlan és értelmetlen az egész klónháború meg egy csomó (prequeles) karakter, a sorozatok viszont racionálisabbá teszik - annak ellenére, hogy mégiscsak rajzfilmek, tehát kölyköknek valóak.

Az új trilógia szerintem remekül épít fel egy megújuló SW univerzumot. Klisés, persze, de nem lehet nem észrevenni, hogy mekkora lépést tesz a múltba révedő nosztaligázás meg az agyon-fosott CGI orgia felől a "modern", realistább scifi felé. És ne mondja nekem senki hogy Han Solo volt valaha menőbb, mint az Ébredő Erőben. Fénysebességgel repül ki egy teherszállító űrhajóból, és hiperűrből lép be egy bolygó atmoszférájába, mert "ő megteszi", b**meg. Mi ez, ha nem cool?

Abba kellene belegondolni az önmagát hithű SW-rajongónak vélő közönségnek, hogy a '70-80-as években forgatott scifikkel nem lehet már sokáig bevonzani a fiatal generációkat. Márpedig a pénz (az "ERŐ") velük van, a következő évtizedekben ők és az ő kölykeik fogják szállítani a sok platónyi stexet a Lucasfilmsnek (vagyis a Disneynek), amikor megveszik a SW termékeket. Melyek köztudottan 5x annyit hoznak a konyhára, mint az összes film együttvéve. Tehát bármit láttok az újabb filmekben, amit nehezen fogtok fel, az azért van mert egy újabb SW rajongói generációnak szól. A mai tinédzsereknek is át kell élniük azt a fílinget, ami '77-ben milliókat varázsolt el. Ehhez mai eszközök, technikák, történetvezetések és karakterek kellenek.

Az Ellenálló 2017.04.02. 14:06:07

A Zsivány Egyesben megjelent az Erő, ott volt a vak papban. A misztikum hiányát a film történetbeli elhelyezkedése indokolja.

encir 2017.04.02. 15:51:44

"A mai tinédzsereknek is át kell élniük azt a fílinget, ami '77-ben milliókat varázsolt el."

Azt a fílinget soha nem élhetik már át a mai kütyüs világban, ahol minden elérhető egy gombnyomásra.

Túlélő ... 2017.04.02. 16:17:06

@Elvetemült ellenálló: ... annak a szerencsétlen vak papnak a kántálása - "I Am One With the Force and the Force Is With Me - elég szánalmasan emlékeztet az erőre. Arra az erőre, ami a korábbi részekben központi helyen szerepel.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2017.04.02. 18:07:43

A Birodalom visszavág leggyengébb része az időbeliség összekuszálása. Hanák némi fennakadás után viszonylag gyorsan eljutnak a Bespinre, Luke ennyi idő alatt egy komplett Jedi kiképzést lenyom Yoda mellett és csont nélkül befut a fináléra.

midnight coder 2017.04.02. 18:42:20

Szerintem az Ébredő Erő kb egyetlen értékelhető jelenete Han Solo halála volt. A leggyengébb pontja pedig a forgatókönyv hiánya. Az I...III-nak is elég szar volt a forgatókönyve, különösen annak fényében, hogy kb. szembement minden szabállyal és a látványvilága is elég gagyi volt. Az Ébredő Erő egyetlen pozitívuma, hogy a grafikusok előzőleg megnézték a valódi Csillagok Háborúját: a IV-V-VI részt.

Túlélő ... 2017.04.02. 19:24:10

@midnight coder: Han Solo halála - amikor saját fia váratlanul, indok nélkül, értelmetlenül és ostobán - leszúrja a lézerkardjával nem csak gyengén kivitelezett jelenet de teljesen magyarázat nélküli elherdálása az eposz egyik legfontosabb emblematikus kulcsfigurájának!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.04.02. 19:50:04

@Túlélő ...: ott a pont, ezt hívják felesleges dramaturgiai elemnek

Stenonis 2017.04.02. 22:08:02

Az I. és II. minősíthetetlen.
A 3. szimplán szar.
Erről egy kicsit részletesebben: 1 robot vs 1 jedi mester küzdelme kb. 2 másodpercig tart: telekinézis, lásd Rogue One utolsó perce, amikor Vader felkeni a plafonra az egyik lázadót. Továbbá egy jedit nem lehet hátbalőni, lásd IV. rész, amikor Luke gyakorol a fénykarddal az Alderaan felé menet. Látás nélkül is ki tudja védeni a lövéseket totál kezdőként. Egy Yoda sintű mesternek nincs szüksége arra, hogy nikkelbolhaként ugráljon. Nem mellékesen legyőzte a leendő császárt. Csak azért ment el, mert akkor nem lenne IV. rész. Hasonlóan Anakin vs. Kenobi esetében. Csak azért hagyja életben Obi-wan Anakint, hogy legyen IV. rész. Abszolút bénán oldották meg a dolgokat.

A Zsivány Egyes vegyes. Túl rövid volt és egyszerűen nem jutott idő/erő a karakterek személyiségeit, motivációját kidolgozni. Viszont maga a történet nagyon jó.
Nem tudom, honnan vetted, hogy nincs misztikum és erő. A vak pap szerinted mit csinált? Volt benne jedi, mégha sötét is: Vader.
Sokkal emberközelibb volt az egész. Ha reálisan nézzük, akkor egy lázadás a fennálló hatalommal szemben eléggé fekete hangulatú. Tudod terror, szabotázsakciók, kollaboránsok kivégzése, ellenséges puha célpontok (pl. közigazgatási tisztviselők) legyilkolása.

Engem marhára hidegen hagy a Skywalkerek szenvedéstörténete.

A VII. rész pedig kb. egy szinten van az I. és II. résszel. Kár szót vesztegetni rá.

Stenonis 2017.04.02. 22:12:35

@Túlélő ...:
Egy átlagember szemszögéből nézd a vak papot, ne pedig egy jedi lovag szemszögéből.
Akkor már ugye nem is olyan szánalmas...

Fortress 2017.04.02. 22:51:10

@Stenonis: oké, nézzük. A Rogue One a szimplán szar. Gyenge, de nagyon. Van benne misztikum? Mégis hol? Ja, hogy a csóri kínai vak pap a misztikum. Na neee. Mitől misztikus mégis? Lószart sem csinál. Jól vív, amit egyszer megcsillogtat 3 perce. Ja, meg kántálja, hogy egy az erővel és az erő vele van. Ennyi. Ez nem misztikum, hanem szegényes fantázia. Hol van ez a klasszikus részek és a prequel fejezetek képzelet-gazdagságától, ahol van Jedi rend, mindent körülvevő erő, rejtélyes midikloriánok, halhatatlanságra utalás (Darth Plagueis), tárgyak mozgatása akaraterővel, jövőbe látás, helyből felugrás 5 méterre, Jedi elmetrükkök (nem akarod megnézni az iratainkat) és még sorolhatnám.

A Rogue One -ban benne van Vader? Ja igen kétszer 3 percre. Természetes a komor hangulat egy lázadás soárn? No igen, de a jó háborús drámákban is viccelnek néha a katonák (hogy kibírják valahogyan) de főszereplő csaj egyetlen egyszer sem képes elmosolyodni és az az 50 kilós, 170 centis szuperlázadó Cassian Andor is röhejesen zsenge űrgerilla és minden 10 percben meghal egy figura. Alighogy megismerünk egy karaktert, puff már ki is nyiffan. A végén meg mindenki halott. Na, ez aztán fantáziadús.

A Rogue One egy holtvágány, egy "anti-Star Wars" mű, egy stílusjegyeket szemétbe dobó ócska háborús dráma. Nulla, semmi, nothing, nada, niente.

Túlélő ... 2017.04.02. 22:52:57

@Stenonis: hát, ... nekem akkor is szánalmas. Bocs :)

Stenonis 2017.04.03. 01:05:50

@Fortress:
A Star Wars nem csak a jedikről szól. Valami történt a Köztársaság bukása és a IV. rész között is. Akkor összesen volt 4 db jedi/sötét jedi, amiből 2 rejtőzködött, 1 nem használta látványos trükkökre az erőt és egy aki alapvetően a Birodalmat rendszabályozta meg.
Ha nem tűnt volna fel a III. rész végén kiirtották a Jedi rendet. Szóval honnan a halálból nenne Jedi rend a Rogue One-ban?

A pap meg kimondottan jó. Végre egy erőhasználó, aki nem egy fényspádét lenget. Azért valahogy csak kijutott a kereszttűzben a kapcsolóhoz. OK nem ugrott helyből 5 métert, nem alkalmazott telekinézist. De senki sem találta el, pedig sokan céloztak rá. Hogy ez neked nem tűnt fel és nem tartod misztikusnak, az had nem legyen a film hibája.

A mindiklorianok nem rejélyesek, hanem baromságok. Nem véletlenül hajították ki őket. Az I. rész után egy szó nem esik róluk.
A jövőbelátás meg vicces volt, semmint misztikus. Alapvetően semmi haszna nem volt, mert akkor látták volna előre a jedik a Császárt és Vadert.
A többi általad felsorolt dologban semmi misztikum nincs, vásári trükkök.

A főszereplő csaj egy büntetőtelepen kezdi. A Gulagon sem szoktak volt sokat röhögni. Utána folyamatosan kapja a terhelést. Meghal a nevelőapja, meghal az apja. Öngyilkos küldetésre mennek. Szerintem senki sem lenne vicces kedvében. Abban igazad van, hogy valamelyik katona beszólhatott volna egy vaskosat, de többre nem lett volna idő.

A srác tényleg zsenge. Azért azt is figyelmbe kell venni, hogy a lőfegyverek kora után annyira már nem számít a testi erő.

És igen, a háborúban hullanak az emberek. Ebben a tekintetben sokkal reálisabb képet adott, mint bármelyik más rész.

Egyébként mik azok az SW stílusjegyek?

Te valamit félreértesz. A misztikum attól jó, hogy keveset szerepel. Ezért nem volt semmi misztikus az 1-3-ban. Ott kb. minden 5 percben volt egy erőalkalmazás. Már vártam, hogy mikor törli ki az egyik jedi a seggét az Erővel.

Fortress 2017.04.03. 06:49:42

@Stenonis: ha neked a vak kínai pap a csúcs, lelked rajta nem vagy nagy igényű. De had ne ájuljak el azon a marhaságon hogy teljes kereszttűzben nem tudja senki eltalálni és hogy tök vakon jobban lát mint egy komplett rohamosztag.

Ha a SW stílusjegyekről nekem kell felvilágosítanom téged, az szomorú de nem válalkozom a tanításra. Arra ott a milliónyi honlap. Az egész űreposz a rajongók számára egy sok elemből álló történetfoly melyet épp a stílusjegyek fognak össze. Persze vannak akiknek ezek semmit nem jelentenek ilyen vagy te is hiszen az egészet kidobnád az ablakon, semmit nem jelentenek neked és nem érted mi ezzel a baja egy igazi SW rajongónak.

Mellesleg ha Jedik és misztikum mentes filmeket akarsz amiből kihagyják az Erőt mi a ló* asznak neked SW. Ilyesmire elég egy szompla háborús scifi is. Vagy egy sima háborús dráma. Na abban van jó sok realizmus.

Stenonis 2017.04.03. 07:14:45

@Fortress:
Nem érted amit leírtam, de nem baj.

Hol írtam, hogy a pap a csúcs? Annyit írtam, hogy más. Nem mellékesen egy erőhasználó vakon is jobban lát, mint egy normál ember (lásd Luke a IV. részben).

Akkor a stílusjegyek totálisan szubjektívek. Nekem lejöttek a Rogue One-ban is: űrlények, űrhajók, ütött-kopott felkelők, kegyetlen birodalom, Vader. Neked nem tetszett, mert sokkal realistább, mint az eddigi filmek. Szerintem ez válik az előnyére.

Hol írtam azt, hogy Jedi és misztikum mentes filemeket akarok? Én örültem a kicsivel több realizmusnak. Igen, a főszereplők is halandók. Igen, a lázadók is halandóak. És igen, nem csillogó páncélos lovagok alkottják a lázadást.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.03. 08:14:10

@Stenonis: Annyiban igazat adok kedves Stenonis, hogy a Star Wars "stílusjegyek" valóban nincsenek konkretizálva, sőt maguk a rendezők - Lucas, Keshner, Marquand, Aabrams és Edwards - sem egységesek ebben a tekintetben.

Tervezünk is hamarosan egy posztot, mely éppen erről szól. Egyébként blogunk álláspontja szerint:

Star Wars stílusjegyek azok a Csillagok háborúja filmekre jellemző tartalmi-, és látvány elemek, amelyek az 1977 -es kezdetektől közösek az azóta elkészült részekben és/vagy amelyek összekötve az egyes fejezeteket, közös ízlésvilágot, történetfolyamot, stílust és hangulatot teremtenek a rajongók számára.

Mi legalábbis némi vita után így határoztuk meg. De hogy konkrétan milyen tényezők felelnek meg ennek a definíciónak, az már kérdéses.

furious ewok 2017.04.03. 11:59:00

A Jedi visszatért sikk fikázni, de messze az a legjobb rész az összes közül, űrcsatával, jó és rossz párharcával, fordulatokkal, galaxis söpredékével a csigával az élen stb. A klasszikus trilógia mellett még a Sithek bosszúja fogyasztható, a többi csak előjáték... A Disney részek pedig olyanok, mint mikor a kedvenc csokimárkádat felvásárolja a konkurens cég: a név marad a csomagoláson, de az ízek teljesen másak.

MEDVE1978 2017.04.03. 13:26:06

Sokan nem szeretik a Rouge One-t. Nekem tetszett, főként az, hogy nem húzta be a hollywoodi befejezést, mert mindenkit lemészárolni.

A Star Wars igazából mindig is egy mese volt. Az elvileg kiváló klón Stormtroopereket vagy korábban a gyilkolórobotokat a dzsedik és a hősök úgy mészárolták halálra, hogy közben fél kézzel teát ittak. Ezen az irracionalitáson változtatott kicsit a Rouge One, ami megmutatta, hogy mindkét oldalon vannak áldozatok. (Bár a Stormtrooperek továbbra sem teljesítenek túl jól). Ami a rossz benne, azt is látom, bár szerintem ez inkább a karakterek kidolgozatlansága.

MEDVE1978 2017.04.03. 13:41:34

@furious ewok: A harmadik rész végén a showdown mesterien van megrendezve: 3 párhuzamos színtéren (halálcsillag, Endor, űrcsata) mennek az események.
Akinek nem tetszett az a rész, az döntően az Ewokokat mondja hibának. Nekem semmi bajom a macikkal, de érthető, hogy az időközben felnőtt közönség infantilisnak tartotta az Ewokokat... Egy gyereknek szerethető fordulat, hogy a galaxis döntő ütközetében az indián plüssmacik viszik győzelemre a jó ügyet, azonban sokan már nehezen emésztették meg. Lucas gondolkodásából adódóan valószínűleg a játékfigura eladás sem volt másodrangú.
Ugyanezt gondolom az I. részről is. Az idióta - bár sokak szerint későbbi főgonosznak szánt - Jar Jar Bings, a főszereplő kisfiú "világa" eléggé arra megy el, hogy bizony ezzel lehessen majd eladni legót, kis bábukat, McDonaldsban ajándékfigurákat.

Az Ébredő erő egy brutálisan nagy fan service és sokszor már fájó koppintás. A Disney tudta, hogy ki kell szolgálni a rajongókat, kellenek a régi karakterek, régi Millenium Falcon, régi halálcsillag, újszerű R2d2 stb.
Ez elég volt a brutál bevételekhez a mozikban és a kapcsolt termékek eladásánál. A sztori viszont elfolydogált nagy nehezen egy új főgonoszig, egy új nem teljesen gonoszig, az új Han Soloig (Flynn), az új Luke-ig (Rey) és az új Landoig (Poe Dameron), valamint régi Luke-ig, hogy tanítsa új Luke-ot. Sztori szinten tehát eljutott oda, ahova kellene egy érdekes ívhez, de a saját teljesítménye nagyon kevés...

bodee 2017.04.03. 15:13:26

Nem vagyok egy komment huszár, de az, hogy mi az SW és mi nem, szerintem full szubjektív. Így a vélemények is.

Pl.: az én véleményem, hogy egy vérSW fan, a klasszikus 3 részt, úgy tartja jónak, ahogy van és szentségtörés megemlíteni, hogy amúgy marha gagyi volt az endor-i vonal az ewokok rohamosztagoskiller fellépésének köszönhetően. Ennek ellenére nekem máig a Jedi visszatér a kedvencem. Az a párbaj a Halálcsillagon és a Császár monológjai... felejthetetlen.

Az előzményfilmek közül a III. rész már összeszedettebb, talán lehetett volna még egy kicsit sötétebb, és talán nem 1,5 percben kellett volna elintézni Anakin Vader-ré válását... Az 1. részt csak a duel of fates miatt vagyok hajlandó újra megnézni. A 2. részben pedig az akciójelenetek jók (bár néha látványosan gagyi CGI hegyek), de amúgy mind2 film felejthető.

Az Ébredő erő szuper jó, mert korrekt iparos munka, visszahozza az SW feelinget és jók a karakterek. De azért valljuk be, elég szar is ;) 3. halálcsillag csak kicsit más néven, full ismerős story és helyzetek, Kylo Ren fájdalmasan emo-s...

A Rogue One szerintem az eddigi egyik legjobb rész. Pont azért, mert nem csillog, nem mese (persze még mindig sok a hihetetlenül szerencsés, csodás pillanat) és nem arról szól, hogy vicces CGI lények fénykarddal pörögnek... Esendő emberek, esendő karakterek (akiket tényleg jobban ki lehetett volna bontani, de hát 1 részben erre futotta), vér, mocsok, halál... nagyjából erről kellene szólnia egy öngyilkos küldetésnek. Az meg kifejezetten hálát érdemel, hogy végre megmutatták mekkora para egy Erő-használó... Vader amit a végén lenyom (persze lehet mondani, hogy miért nem egyből az adatkártyát forcepullolta vissza...) zseniális. Pont ettől lesz misztikum és SW feeling, hogy van 1-2 rejtélyes csóka, aki nagyon ritkán jelenik meg, nincs belőle 2 millió, nincs ott minden jelenetben, nem sikkad el, hanem igen is tele a gatya, ha meglátod.

Szerintem.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.03. 15:29:12

A hozzászólásokból is látszik mennyire megosztó a Rogue One. Blogunk egyértelműen kritikus a filmmel kapcsolatban, de számtalan SW közösségi védi ezt a részt és úgy tűnik, hogy a rajongók nagyobbik része is elfogadja (sőt szereti).

Túlélő ... 2017.04.03. 15:52:32

@bodee: Valóban van szubjektivitás abban, hogy mi SW és mi nem, ugyanakkor mégis lehet objektivitást "csempészni" a dologba, hiszen, ha a fentebb lévő (blog által leírt) definíciót nézzük, igenis léteznek olyan jegyek, melyek az űreposz közös jellemzőit mutatják.

Ilyen szerintem a SW zene, a birodalom léte (és az ellene folyó szüntelen küzdelem), az, hogy több lakható, élhető bolygón, holdon játszódnak az események, hogy több életforma van jelen, hogy a droidok aktív részesei minden fejezetnek, hogy van fénysebességre kapcsolás, hogy vannak fénykardok, hogy van titokzatos ERŐ, léteznek titokzatos rendek (jedi, sith, ren), hogy a acél mindig egy nagyhatalmú önkényúr legyőzése és sorolhatnánk.

Vannak SW fejezetek, melyek megőrzik ezeket a jegyeket, mások alig-alig adnak ezekből és van egy rész, a Rogue One, mely szinte teljesen elhagyja ezeket. Van akinek ez nem fáj és van olyan is akinek mindez fontos. Én is sajnálom, hogy kimaradtak.

Ami meg a komorságot illeti: a Stra Wars sagát mindig áthatotta az optimizmus, a bizakodás a mese és a humor. A Zsivány Egyes ebben is kivétel, szerintem megint csak sajnálatos módon.

bodee 2017.04.03. 15:57:29

@Túlélő...: köszi, ez egy korrekt válasz volt ;)

Stenonis 2017.04.03. 15:58:13

@bodee:
Az Ébredő erő borzalmas.

Nem értem a Birodalmat.
Birodalom: Építünk egy Halálcsillagot.
Lázadók: Felrobbantjuk.
Birodalom: Építünk egy nagyobb Halálcsillagot.
Lázadók: Felrobbantjuk.
Birodalom(?): Epítünk egy még annál is nagyobb és halálosabb leghalálcsillagabb Halálcsillagot.
Lázadók(?): te Birodalom(?), nem unod már, na jó felrobbantjuk ezt is.

Remélem a következő 15-20 részben elfelejtik a forgatókönyvírók a Halálcsillagot :)

bodee 2017.04.03. 21:47:31

@Stenonis: ezek miatt valóban borzalmas, viszont tagadhatatlan az SW feeling, ezért voltam hajlandó megnézni ezt is vagy 4-5x moziban. ;)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 22:33:02

Az Ébredő erő kétharmadánál megtörtént velem az, ami még a Baljós árnyaknál sem: elkezdtem tippelgetni, hogy vajon mennyi lehet még hátra. És elkezdtem a filmet megbocsátóan nézni, arra gondolva, hogy ez most sokaknak újszerű. Megbocsátóan! A történet és a szereplők útkereső botladozása arra emlékeztetett, amilyen a Baljós árnyak lenne a gyerekek kedvéért betoldott figurák nélkül. Mint a hülye midichlorian, meg Annakin szenvelgő anyjának ténfergése. Tulajdonképpen a 7. rész a leggyengébb lett mind között.

A Zsiványt egyszer majd megnézem. Igyekszem ráhangolódni arra, hogy az csak egy film, amely leginkább pár kellékben tart rokonságot a SW-filmekkel. Így lehet, hogy akár még tetszeni is fog, bár a nehézkes építkezésről szóló kritikák olvastán nem bízom ebben igazán.

@MEDVE1978: Indián plüssmacik... Nagyon tetszik.

A Jediben szerintem csak pár percnyi túlzóan gyerekes plüssmacizás van, a többi részt viszi vagy a kaland, vagy a macik jópofaságai. "Grrnnnda." Ezt mi is használjuk néha. Azt is, hogy "crashcrash", csak az nem itt volt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 22:40:56

Az Ébredő erő legjelentősebb hozadéka, hogy összevágtam magamnak egy dögös csengőhangot a Sabotage-ból, a film sikeres inspirációjára. indabox.hu/uf2M3E

kilóren 2017.04.03. 23:39:08

Csak a statisztika miatt:
A legjobb rész a Birodalom visszavág, ez köztudott.
Na a rouge melyikhez hasonlít legjobban ?
Szóval a rouge a legjobb és úgy keltem fel a székből, hogy VÉGRE!!!
A 7 rész nézhetetlen az egész SW megcsúfolása 1 lelkes amatőr fekete fénykardozik 1 erőt ismerő idiótával??? 1 tized másodperc alatt szétfröccsent volna az egész SW világ megcsúfolása.

Stenonis 2017.04.04. 00:19:07

@kilóren:
Az a jelenet is vicces volt. Minek képezni a jediket, amikor egy szökött rohamoszi simán úgy kardozik, mint aki jópár éve erővel megtámogatva tanulja.

Én is simán levívnám Szilágyi Áront, mert még soha nem fogtam kardot a kezemben :)

De nem ez volt az igazi megcsúfolás, hanem amikor Rey rájött arra, hogy tudja az Erőt használni és egyből olyan trükköt alkalmazott, amihez elvileg sok-sok év gyakorlása kell.

Stenonis 2017.04.04. 00:27:10

@bodee:
Feelingért nem megyek a moziba. Senki sem adja vissza azt az időt, amit arra a szarra elbasztam.

Pont ezért készülnek borzalmas filmek, mert a feeling és a látvány számít. A forgatókönyvvel minek is erőlködjünk, amikor a sok idióta a szart is megnézi négyszer-ötször, mert szép színes-szagos-feelinges.
A VII-ben nem volt semmi SW.
Lett helyette emós főgonosz, idióta Luke, elmebeteg birodalmiak, töketlen lázadók, női Yoda-klón, fénykarddal zseniálisan hadonászó parasztgyerek, fél perc alatt jedi mesterré fejlődő csaj.

Fortress 2017.04.04. 06:32:56

@Túlélő ...: Tulajdonképpen az Ébredő erő és a Zsivány közel azonos színvonal. Egyformán szarok és egyformán kevés közük van a Csillagok háborújához. ... Talán az Ébredő erő kicsit starwarszosabb. Bár koppincs és tényleg szar a forgatóköazvebb még így is jobban hasonlít egy Star Wars mozira.

Túlélő ... 2017.04.04. 06:58:41

@Fortress: igen, a SW filmeket több megközelítésben lehet nézni. Az egyik az hogy mennyiben követi az eposz eredeti "nyomvonalát". A Rogue One semennyire.

De az én gondom az, hogy önmagában is iszonyú gyenge film. Halványak a karakterek és tényleg sorra meg is halnak mire megismernénk őket. Amellett sötét, pesszimista, fantáziátlan is az egész egy szimplán lineáris történetvezetéssel. Nincsenek fordulatok és még részsikerek sem. Lehangoló az első perctől az utolsóig. Legalább egy kis szenvedélyt tettek volna bele Jyn és Cassian közt, vagy egyéni hőstetteket, esetleg humort a robot beszólásain túl is. Vagy ha már háborús dráma akkor lett volna tényleg az, kemény és véres izgalmakkal. De semmi. Olyan lett mint nagyanyám húslevese: sótlan, fűszertelen és híg.

Nietzsche_ 2017.04.04. 07:04:11

@kilóren: ezért az egy hozzászólásért valóban nagyon kellett egy blog-regisztrációt és nick nevet csinálnod!

Fortress 2017.04.04. 07:09:31

@Túlélő ...: teljesen egyetértek. Mégis sokan védik de szerintem csak azok akiknek tényleg nem számit a SW érzés. A Rogue One sterilizált tőle.

Zirowe 2017.04.04. 08:49:01

"rathtarok, azok a furcsa nyúlványokkal rendelkező lények, melyekkel Hanék küszködnek a Sólymon"

Nem, nem a Sólymon küszködnek, hanem a teherhajón.

"Egy új remény.
Leggyengébb jelenetek a filmben: nincsenek."

Hahaha, jó vicc, de túl nagy elfogultságnak minősül.
A film leggyengébb része mindenképpen a rendező hozzá nem értése (nyugodtan ki lehet mondani, Lucas nem jó rendező) és a rettentő leegyszerűsített és naív történetvezetés.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.04. 10:23:26

@Zirowe: ... azért részben a Sólymon is küszködnek, ha emlékszel arra a jelenetre, mikor az egyik rathtar bekapja a Milleneum Falcon egész irányító fülkéjét.

Az Egy új reményt illetően elfogultak vagyunk valóban. Ha nagyon akarunk találunk benne hibát. De keresünk :-)

d.j 2017.04.04. 12:01:46

A vak pap-ban semmi különös nincs, csak egy kicsit túlmisztifikált 6. érzék. Ugyan ez jeleneik meg egy csomó filmben. Zatoichi, Blind Fury, Eli könyve stb. Maga a film a Rouge One az SW meggyalázása, mondom ezt úgy, hogy az első film magyarországi bemutatójakor voltam 12 éves, és azóta is a rabja vagyok. De az a szörnyűség ez megbocsáthatatlan.

Jegkoko 2017.04.04. 12:24:31

@d.j: Hát szerintem meg a 7. rész volt az ami végképp meggyalázta a star warst .Amikor anno két éve láttam a moziba teljesen csalódott voltam mert azt hittem, hogy valami új történetet hoznak majd elő.Ehhez képest ujrahasznosították a 4. részt és azt is szörnyen bénán.Nem tudtak meghatni a felpimpelt tie vadászok meg az x szárnyúak sem.Illetve a szereplők közül mind mérhetetlenül gyenge és erőtlen volt.

Melee 2017.04.04. 15:25:13

@Rebel Alliance: Mivel az Egy új reményben Vader kijelenti, hogy a lázadók összes kéme meghalt általuk, vagy a saját keze által, a Zsivány egyes igen hülyén mutatna egy vidám hurráhangulatú filmként, melynek végén minden főszereplő rózsaszínben pusztul meg. Ezért lett sötét hangulatú. A vak papban - akiről nem szabad elfeledni, hogy a Jedi templom őre volt - ott volt az erő, de gyengén, és nem tudott bánni vele. Ezért volt csak őr.
Obi Wan és Grevious csatája a Sithek bosszújának mélypontja volt. Egy jedi mester ne ugorjon be 100 robot harcos közé, és szarozzon egy robottal, hanem a fedezékéből pattogtassa a plafon és a padló között amíg az elemeire esik.

@midnight coder: @Túlélő ...: Han Solo halála zseniálisan kivitelezett jelenet volt. Annak, aki figyelt. Han a szeretettel már annak határán volt, hogy visszatérítse fiát a sötét oldalról, aki már kész volt átadni fénykardját, amikor kihunyt a csillag, a sötétség úrrá lett a fiú lelkén, és megölte jót akaró apját. A kihunyó csillag képe és a helyszínre telepedő sötétség volt az egész jelenet kulcsa.

A 7. rész az Egy új remény volt új köntösben. Ha nem az lett volna egész jó lett volna, így azonban egy ócska másolat volt. Remélem a 8. nem egy újragondolt Birodalom visszavág lesz.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.04. 16:45:43

@Melee: Az rendben van, hogy a lázadó kémek egy részének meg kell halnia, de AMÍG élnek, miért nem lehetnek valóban élettel teliek? A legjobb háborús filmekben a katonák vagányak, gyakran egymást ugratják (hogy feledjék a borzalmakat), kemények, bátrak, sírnak, nevetnek, ... de ÉLETTEL TELIEK. A Zsivány egyes szereplői érzelmek nélküli gyászhuszárok, műemberek, soha nem nevetnek, nem mosolyognak, nem csinálnak semmi emberit. Az egyik szerkesztő társunk megszámolta a két főszereplő - Jyn Erso és Cassian Andor - összesen 4-4 arckifejezést váltogatnak. A sötét hangulat helyett egyébként helyesebb volna azt mondani: érzelmek nélküli hangulat uralja az egész filmet.

Han Solo halála értelmetlen. Mi ebben a zseniális? A fiú leszúrja az apját. Oké. De az kettejük konfliktusa nincs felépítve, nincs megmagyarázva. Egy k*rva szó nem esik arról, hogy miért is gyűlöli annyira Hant. Luke esetében a klasszikus részekben más volt a helyzet: Luke ismerte Darth Vadert, a tetteit, a hírét, majd megtudta, hogy az apja, és a végén nem is tudta megölni. Még így sem. AZ VALÓBAN indokolt és mesteri jelenet volt. A Zsivány Egyesben ugyanez: indokolatlan, ostoba húzás.

Melee 2017.04.04. 23:13:38

@Rebel Alliance: A színészi teljesítményt ne keverd a filmfelépítéssel. Cassian Andor részéről meg elég hülyén hatott volna a poénkodás Jynnel szemben, mikor készült megölni annak imádott apját. Itt nem kipróbált bajtársak mentek egymás mellett, hanem kényszerszövetségesek, akik a Birodalom híján simán lehettek volna egymás ellenségei. Ezen a Yavin holdján lévő tanácskozás változtatott, amikor már csapatként indultak a tervek megszerzésére, az volt az egyetlen jelenetsor - az űrkapu előtti -, amikor befért volna egy poén.

Han Solo és fia közt nem volt konfliktus. Luke jedit akart nevelni belőle, de a fiú áttért a sötét oldalra, hogy Vader nyomdokaiba lépjen, a szülei meg ennek hatására szétmentek. A fiú nem gyűlölte Hant, a filmben semmi nem utalt arra, hogy gyűlölte volna, egyszerűen csak eszközt látott benne célja eléréséhez. Amikor kihunyt a fény, és a sötétség átvette az uralmat - a lelke felett is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.05. 00:48:20

@Melee: "Remélem a 8. nem egy újragondolt Birodalom visszavág lesz."

Pedig sajnos ez a történetmenet több évezredes hagyomány, most is esélyes. De úgyis mindegy, a 7. rész annyira érdektelen maradt, hogy a nyomában haladva belekezdhetnek bármibe.

A Csillagok háborújában (a "New Hope" ugye nem volt ott az első mozikópián?) megtudtuk, hogy van egy régi lovagrend, akik egykor nagyok voltak, nagy kunsztokat tudnak, fénykardoznak, van az Erő, és van egy fekete főgonosz, aki szintén nagy kunsztokat tud, annyira nagyon gonosz. Van egy nagy háború, Halálcsillag, lázadók, vadászűrhajók, csataűrhajók, teherűrhajók, fehér páncélos katonák, tyiú-pisztolyok, beszélő és hálistennek nem beszélő robotok. Van egy nagy halálos veszély, és végül a jó győzött, de csak épphogy. És ez az egész nagyon pipec, látványos tálalásban. Ezzel szemben sorolja fel valaki, hogy mi érdekeset tudtunk meg a 7. részből. Azt hiszem, túlzó az összehasonlítás.

kilóren 2017.04.10. 21:44:01

@Frank Leone 510: Bocsánat, hogy belegázoltam a korlátaidba, Te csak magadat minősíted, ez itt nem a másokat fikázó blog.

A 7. rész rendezője már a LOST-ot is elszúrta, utána következett a STAR TREK majd sajnos hazavágta A SW-t is.
Nem lenne annyira rossz film, ha nem Star Wars lenne a címe.

(Az új reményt bemutatásakor még csak 14 éves voltam, és 17szer néztem meg moziban.)

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 08:26:59

Majd minden részben van emblematikus jelenet ami látványát cselekményét tekintve kiemelkedő!

Han Solo. 2017.12.02. 13:36:05

Legjobb a Birodalom visszavág! Nem is kérdés!
süti beállítások módosítása