Star Wars Univerzum

Star Wars

Az eddigi Star Wars részek értékelése, a világ filmrajongói szerint [4.]

2017. március 29. - Rebel Alliance

Az idei év kezdetéig összesen 8 Star Wars rész készült el és került a mozikba (leszámítva a SW univerzumhoz kötődő különböző kisfilmeket, animációkat egyéb rövidfilmeket). Ekkora mennyiségben előállított filmes megjelenés esetén még azok is óhatatlanul értékelni illetve összehasonlítani kezdenek, akik egyébként nem hívei a numerikus, azaz számokkal kifejezett rangsorolásoknak. Akik azonban még így sem kíváncsiak ilyesmire, azok számára jelen posztunk érdektelen lesz. A többieknek viszont talán lesz újdonság és meglepetés is cikkünkben.

Nos nézzük, hol érdemes kutatni, ha az ember arra kíváncsi, hogy egy franchise nyolc fejezete mekkora tetszést váltott ki a világ filmrajongóiban? Szóba jöhetnek a különböző sajtóorgánumok, szaklapok, tekintélyes filmszakértők, kritikusok vélemény-nyilvánításai, de ezek cikkeit összefésülni (ráadásul 40 évre visszamenőleg), gyilkos feladat lenne. De persze bevállalható, csak nem egy könnyed kis blog lehetőségei között. Aztán ott az internet, elvégre a XXI. században élünk. A világhálón a legnagyobb filmes oldalak közt, - melyeken komolyabb létszámban zajlanak szavazások - három is figyelemre méltó látogatottságot tud felmutatni:

Mindhárom színvonalas, de számunkra az IMDb a legszimpatikusabb, így azt a döntést hoztuk, hogy a SW filmek kérdésében rájuk hagyatkozunk. Nézzük, milyen eredményeket találunk?

A legelső helyen, 8,8 ponttal nem meglepő módon Irvin Keshner klasszikusa, az 1980 -as Birodalom visszavág (Star Wars: Episode V. - The Empire Strikes Back) áll. A film látványos, izgalmas és zseniális, így méltán kapta meg 894 ezer szavazat alapján az aranyérmet.  A második helyre 967 ezer voksoló az Egy új remény (Star Wars) című, elsőként elkészített, 1977-es George Lucas részt tette, mégpedig 8,7 ponttal. Természetesen ez is tökéletesen érthető döntés, sőt nálunk fej-fej mellett áll a Birodalom visszavággal. A bronzérem a világ szavazóközönsége számára 8,4 ponttal, 731 ezer szavazat alapján az 1983 -as Jedi visszatér (Star Wars: Episode VI. - Return of the Jedi) Richard Marquand rendezésében, ismét csak teljesen érthető döntéssel. Ezzel kijelenthetjük, hogy közel egy milliós szavat számok mellett a világ Star Warsért rajongó közönsége az eredeti, 1983 előtt készített részeket tartja a legjobb Csillagok háborúja filmeknek. Pedig az utolsó ilyen fejezet óta 34 év telt el és ezen idő alatt 5 további részt is készítettek.

A rangsorolás folytatása is érdekes: negyedik helyen ugyanis 8,1 ponttal a 2015 -ben készített J.J. Abrams rendezés, az Ébredő Erő (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens) áll. Na, ez azért kicsit már meglepő, tekintve a milliónyi más részből vett utánzást, és azt a nyilvánvaló tényt, hogy Abrams biztonsági játékot űzve a többi rész elemeiből rakta össze művét. Ám az is igaz, hogy a végeredmény nagyon látványos és szórakoztató lett, ami úgy tűnik meggyőzte a világ SW rajongóit, szám szerint 648 ezer szavazót arról, hogy ez a fejezet a legjobb, azok közül amelyeket 83 óta készítettek. Az ötödik helyre 280 ezer eddigi szavazattal és 8 ponttal a legutoljára készített, 2016 -os spin-off rész került, a Zsivány Egyes (Rogue One: A Star Wars Story). Gareth Edwards egészen új hangulatú, realisztikus műve sikert aratott mindenhol (bár hozzá kell tegyük, bennünket nem nyűgözött le ez a SW jegyekkel szakító, komor stílusú háborús dráma). Ám a film népszerűsége mégis jelentős, és ha a szavazatszáma feljebb kúszik, minden bizonnyal beelőzi majd az Ébredő erőt (hamarosan).

És elérkeztünk a szavazók szerint legrosszabb fejezetekhez is, melyek mind az úgynevezett prequel, azaz előzmény részekből kerülnek ki. Hatodik helyen áll 7,6 ponttal, 551 ezer szavazat alapján a Sithek bosszúja (Episode III - Revenge of the Sith), mely a mi véleményünk szerint méltatlanul kapta lemaradó helyezését, hiszen élből jobb akár az Ébredő erőnél, akár a Zsivány egyesnél (de hát nem mi döntöttünk) és a többség úgy tűnik nem így látja, hiszen Lucas 2005 -ös rendezése az utolsó háromban végzett. Hetedik helyre került, a 2002 -es Klónok támadása (Episode II - Attack of the Clones), melynek néhány jelenetét mi azért szeretjük és így a fejezetet nem száműztük saját listánkon a sor végére. Az IMDb szavazóknál legutolsó a nagyon komoly kritikákat kapott Baljós árnyak (Episode I - The Phantom Menace) gyermeteg világa, 566 ezer szavazat alapján, alig 6,5 pontot elérve. (Bevalljuk: mi nem tartozunk azok közé, akik utálják és "köpködik" ezt a fejezetet, mégpedig a film több, jól sikerült jelenete miatt sem. Még ha meg is köveztek érte.) :)

starwars_ertekeles.jpg

Bizonyos helyeken érthető, máshol kicsit meglepő a rangsorolás, de egy biztos: meglehetősen nagy számú szavazói véleményt mutat. Az új fejezetek persze felboríthatják a sorrendet, hiszen idén karácsonykor jön a VIII. epizód, az Utolsó Jedik, majd jövőre a Han Solo -ról készített spin-off fejezet, melyek beelőzhetik a régi részeket.
sw_utolso_jedi.jpg

Az új részekig is egy kis ízelítő a legújabb, karácsonyi rész szereplőről, akiket márciusban mutattak be a nagyközönségnek. Túl sok újdonságot nem láthatunk a tablón, de már az is szívmelengető, hogy egyáltalán a Disney már kommunikál bizonyos információkat. Annak idején az Ébredő erőnél korábban indult a filmes hype. De türelem és az erő velünk lesz.

*** 

Több megkeresésre válaszul íme saját, házi sorrendünk és értékelésünk:

  1. Egy új remény: 9.0
  2. A Birodalom visszavág: 9.0
  3. A Jedi visszatér: 8.5
  4. A sithek bosszúja: 8.0
  5. Klónok támadása: 6.5
  6. Az utolsó Jedik: 7,0
  7. Ébredő erő:  7.5
  8. Baljós árnyak: 6.5
  9. Zsivány Egyes: 6.0
  10. Solo-film: 5,0

ertekeles_2019_sw.jpg

Tudjuk, hogy a Klónok támadása ötödik helyezéséért kapunk majd hideget-meleget, de 3-4 jelenet miatt még sem tarjuk túl rossznak ezt a részt. Tetszik nekünk például, az amikor Anakin és Obi-Wan üldözi az alakváltót Coruscanton és jól sikerült Obi-Wan illetve Jango Fett összecsapása is Kaminon, vagy a harc a szörnyekkel a Geonosis nevű rovarbolygón és végül: Dooku fénykardos harca Anakinnal (amikor levágják utóbbi kezét). A Baljós árnyak hetedik helye is furcsa lehet sokak számára, de a Darth Maul - Qui-Gon Jinn, Obi-Wan párbaj-jelenete nálunk akkor is mindent visz és a fogatversenyes részt is szeretjük. (Nem beszélve az űrcsata-jelenetről, melyben a kis Anakin szétlő egy egész bázist.) De igazából ezek mellett Liam Neeson az, aki elbillenti nálunk a mérleget a 6.5 pont irányába, amivel a Phantom Menace beelőzi a Star Wars hagyományokkal szakító, komor hangulatú Zsivány Egyest. Ez van.

 

Kapcsolódó posztunk: Az egyes Star Wars részek erősségei és gyengéi

 

sw_logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8412385795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arte Peritus 2017.03.29. 21:35:47

A Birodalom visszavág és az Egy új remény (Star Wars) első helyezései teljesen érthetőek. Ezek a legjobb részek, egyértelműen. Aztán nálam a Jedi jön, majd a Sithek bosszúja. Ezeket követi a Baljós árnyak (ami nekem tetszett, akkor is ha mások megköveznek érte). Majd a Klónok, és legvégül az Ébredő erő, meg a Zsivány egyes.

Scriptor_ 2017.03.29. 21:45:59

Az IMDb -t én is rendszeresen nyomon követem. Több tekintetben érdekes infókat lehet megtudni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.30. 22:48:47

Kövezzetek meg, de nálam a Zsivány egyes áll a harmadik helyen a Birodalom visszavág és az Egy új remény mögött... Az ewokok és Jar-Jar Binks nem jött be, de ebben a részben végre kaptunk másfél percet abból a Darth Vaderből, amit gyerekként elképzeltünk. Az előzményfilmekből a fénykardos jelenetek hiába voltak jók, ha csapnivaló forgatókönyvek voltak hozzá. És azok is ugyanúgy az eredeti filmeket másolták, mint Az ébredő erő...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.30. 22:51:29

Az idei film címe nem Utolsó Jedi, hanem Utolsó jedik.

Ad Dio 2017.03.30. 23:05:38

Birodalom..., Csillagok..., Jedi... a többi nagy nulla. A Zsiványról nem tudok nyilatkozni, mert nem volt még motivációm megnézni :-/.

2017.03.31. 10:47:36

szerintem az ébredő erő a leggagyibb a kopipésztelt története miatt.
aki ezt a filmet előre rangsorolja a saját listáján az igénytelen, nem pedig jó rajongó. neki csak a nosztalgia fontos, nem pedig a történet mélysége, kidolgozottsága.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.03.31. 19:34:53

a disney ipari termékgyár ipari termékei meggyalázták az sw-t...
félelmetes hogy mennyire ötlettelen, lelketlen termékek, ráadásul az sw fő erősségét, a kreatív látványvilágot is kukázták a készítők, félek, tudatosan...

Behajtó70 2017.03.31. 20:02:47

A SW 1-2-3-ért lucast meg kéne kövezni. Mint scottot a prometheusért, vagy spielberget az indiana jones 4-ért! 3 hülye f@sz!

kiskutyauto 2017.04.01. 23:43:17

Nekem a legjobban a Birodalom Visszavág tetszett, aztán pedig a Baljós Árnyak, fej-fej mellett lényegében holtversenyben... szerintem Jar-Jar eszméletlen jó, és Watoo is... zseniális rész... Liam Neeson a film egyik titka egyébként... az a pali bármihez nyúl arannyá válik, egy igazi vérzseni... róla elhittem hogy Jedi mester!!! Talán az egyetlen karakter az újabb részekben akit megvettem, bárr mondjuk Dookoo gróf még csak-csak (kb a film 90%-át Neeson adta, és 10%-át Jar-Jar... na jó 1% Darth Maul minden más felejthető)... Az Ébredő Erő pocsék sablonos erőltetett borzalom, akármilyen látványos is, meg Han Solo meghal meg ilyen hülyeségek, az új gonosz pali szánalmas... minden az a fickó csak nem félelmetes, nyálas kis takony, abszolút nem jó karakter... a kiscsaj még a legjobb, ő viszi a hátán az egészet... Szerintem a legrosszabb rész. Aztán az ős Star Wars nálam a második (mivel a birodalom és a baljós holtversenyben első), Mos Eisley városának hangulata megismételhetetlen, a fiatal Han Solo-val és Luke-al... zseniális... remekmű az egész tulajdonképpen ha meggondolom holtversenyben van ez a részi is a másik kettővel... a Zsivány Egyes nézhető, de megintcsak sablon hegy... oké hogy előzmény sztori és bele kellett szőni a korábbi látványt és sztorit, hogy meglegyen a kontinuitás, de ez erőltetve lett és ezért izzadtságszagú az egész, akármilyen látványos... holtversenyben utlsó az Ébredő Erővel, a Klónok Háborúja, és a Stih bosszúja pedig egymáshoz hasonlóan nem rossz nem rossz, de valahogy mégsem az igazi (talán mert túl lett hipe-olva, túlspilázva, talán mert valahogy nem hiteles sem az Obi Van, pláne nem az Anakin, nem tudom, nekem holtversenyben utolsó előttiek... tehát lényegében három hely van nálam... :D

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 08:24:52

Az biztos hogy igazi rajongó nem ad magas pontszámot olyan SW filmre, amiben alacsony a Star Wars stílusjegyek aránya.
süti beállítások módosítása