Star Wars Univerzum

Star Wars

Star Wars összetevők a siker receptjeként [26.]

2017. október 31. - Rebel Alliance

Ha a legjobb Star Wars filmeket vizsgáljuk, például a Birodalom visszavágot, az Egy új reményt vagy a Sithek bosszúját, észrevehetjük, hogy bizonyos "összetevők" elengedhetetlenül hozzájárulnak az egyes epizódok sikeréhez. Ezek aránya aztán rendszerint komoly vitákat gerjeszt a rajongók között, de nézzük előbb, melyek ezek az alap-összetevők? 

  • 1.  -  Misztikum
  • 2.  -  Mese
  • 3.  -  Dráma
  • 4.  -  Akció
  • 5.  -  Humor
  • 6.  -  Sajátos látványvilág

Hat elem, melyek nélkül nincs igazi Star Wars film. Persze a hat alapmotívumot árnyalja a 12 stílusjegy (melyek közt egyébként szintén felbukkan a misztikum) és így együtt jelenítenek meg egy Csillagok háborúja világot. Ha jobban megnézzük a felsorolást, a mese és misztikum egyaránt kiemelkednek (egymást erősítve), mert ezek kezdetektől fontos "tartozékai" a franchise minden epizódjának. Mesevilágot látunk ugyanis, melyben jó elmerülni és amelynek saját törvényei, szabályai vannak. (Mellesleg pont meseszerűség teszi könnyen integrálhatóvá a SW univerzumot a Walt Disney számára is.... No meg a profit, de ezt most hagyjuk.) A lényeg, hogy hisszük: a Csillagok háborúja történeteknek mindig meg kell őrizniük ezt a mese-szerűséget, különben elveszik valami fontos és hiányérzet marad a rajongók jelentős részében.

sw_osszetevok.jpg

A másik oldalon ott a dráma (a hat alapelem következő "tagja"), mely ugyancsak jelen van kezdetektől a sorozat részeiben: drámaian hal meg Obi-Wan Kenobi már az 1977-es legelsőként leforgatott epizódban (Egy új remény), drámát hoz Qui-Gon Jinn és Yoda elvesztése is és persze Darth Vader "megtéréssel" végződő haláltusája a Jedi visszatér végén. Kell tehát a dráma, de persze nem mindegy, hogy milyen arányban. Ha a mese kontra dráma "tengelyen" vizsgáljuk az eddig elkészült nyolc epizódot (a 7 kánon részt és az egy spin-off fejezetet) észrevehetjük, hogy az így kapott skála egyik végén a Baljós árnyak szerepel, a másikon pedig a Zsivány egyes. Míg az előbbi tiszta mese, - jól észrevehetően a tizenéves korosztályokat megcélozva - addig az utóbbi (Zsivány egyes) egy komor hangulatú, háborús dráma az idősebbek számára. Az összes többi epizód a kettő közt helyezkedik el, egyesek közelebb a meséhez, mások közelebb a drámához. Mi inkább a a meseszerűséget részesítjük előnyben (mert szerintünk a dráma műfaj-idegenebb a SW világban, még ha szükség is van rá), de persze ez nagyon ízlés kérdése. 

A negyedik alapelem az akció, melyből szinte soha nem elég. Ez az az elem, amit eddig még soha nem tudtak túlzásba vinni, mert a rajongók képesek belőle bármennyit befogadni. (Még nem találkoztunk SW rajongóval, aki azt mondta volna: neki kevesebb akció kellene.) Ide tartoznak a fénykardozós jelenetek, űrcsaták, vadászgépes üldözések, felszíni csaták, lépegetős scene -ek, párharcok és minden, ami mozgalmasság. Persze akcióból is széles skálán kapunk a nyolc epizódot illetően: van fejezet, amibe alig jutott és van, ami hemzseg az akcióktól. 

Ötödik elem a humor, melyről az egyik rajongótábor, - mely egyébként a mese kontra dráma vitában is a drámát és komorságot részesíti előnyben - szeretne elfeledkezni, pedig ez is szerves része a Lucas teremtette világnak. És kell is a SW filmekbe, hogy megmaradjon a franchise sajátos hangulatvilága. Reméljük a későbbi fejezetek megőrzik a Csillagok háborúja filmekben a humort, mert igenis szeretjük, igényeljük.

Végül a hatodik, utolsó alapelem a látványvilág, mely felöleli a különleges bolygó-helyszíneket, a furcsa lényeket, sajátos és monumentális űrhajókat, birodalmi rombolókat, halálcsillagokat, vadászgépeket, robosztus lépegetőket, droidokat, különleges harci eszközöket, gigantikus városokat (Coruscant) és egyéb látnivalókat. 

Ha az egyes alapelemeket nézzük -  főleg a mese, misztikum, dráma, humor és akció tekintetében - érdekes versenyhelyzet alakul ki például az Ébredő erő és a Zsivány egyes közt, melyet úgy tűnik mostanra az előbbi nyert meg: míg a Zsivány egyes az IMDb -n "csak" 7,9 ponton áll (372 ezer szavazattal), addig az Ébredő erő már 8,1 pontnál jár (693 ezer voks után). 

Az új fejezetek: Az utolsó Jedik (Rian Johnsonnal) idén december 14 -én, a Han Solo spin-off epizód (Ron Howard rendezésében) 2018 májusában, a IX. kánon rész pedig J.J.Abrams készítésében 2019 karácsonyán lesz várható. Nagy kérdés azonban, hogy a felsorolt 6 alapelemet és a megemlített 12 stílusjegyet illetően milyen "összetételt" kapunk majd? 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.10.31.(11:13)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3213119794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2017.10.31. 21:38:52

Jó Star Wars film utoljára 1983-ban készült.

Jerico 2017.11.01. 00:08:52

A misztikum és a látvány némi mesével "körítve" sok akcióval, nagyon kevéske drámával és humorral együttesen hatásos. És persze nagyon jó rendezés is kell hozzá. Számomra a klasszikus részek mellett a Sithek bosszúja és az Ébredő erő képviselik a legélvezetesebb epizódokat.

Morpheus. 2017.11.02. 14:03:59

Jó kis poszt. A legújabb epizódoknál nem találják a megfelelő arányokat. Főleg a Zsivány egyes borzasztó. Semmiben sem hasonlít egy valódi SW filmre. De talán a VIII. fejezet...

Han Solo. 2017.12.02. 12:23:07

@Morpheus.: nagyon sokan szeretik a Zsivány egyest, de szerintem akik ennyire rajonganak érte, azok nem értékelik az IGAZI világát a SW univerzumnak és ezt a komor, háborús drámát, mint művi torzulást azonosítják vele.

Argus_ 2017.12.02. 20:04:40

Kinek a pap, kinek a papné.
süti beállítások módosítása