Rebel Alliance - Star Wars univerzum

A Star Wars dekalogia 10 emblematikus jelenete [39.]

2018. december 09. - Han Solo.

A Star Wars franchise a Han Solo film idei bemutatásával 10 részes dekalogiává alakult és négy évtizede töretlenül népszerű kultuszfilmmé vált. Az űreposz köré óriási irodalom és háttér-világ épült, melyben animációs filmek, regények, könyvek, játékfigurák is helyet kapnak, valóságos univerzumot képezve. Akik a leginkább jártasak ebben a világban, azok a hardcore rajongók. Ők azok, akik szinte oda-vissza ismerik a SW Enciklopédiát, a Star Wars időszámítást és napra pontosan tudják, hogy mikor várható a legújabb SW film mozi-bemutatója. Velük "beszélgetve" szedtük össze a Star Wars dekalogia emblematikus jeleneteinek listáját, mely így a karácsonyi ünnepek közeledtével talán ötleteket ad a rajongók számára az újranézésre szánt epizódok kiválasztásához. Bár a lista nem követi a Csillagok háborúja filmek rangsorát (legalábbis a nálunk kialakított sorrendet), mégis érdekes lehet egyben látni a franchise ikonikus jeleneteit. Előbb azonban egy fontos kiegészítés: mit nevezünk "emblematikus jelenetnek"'. A válasz: azokat a scene -ket, melyeknek hangulata megidézi a Csillagok háborúja univerzumot és amelyeket bármikor szívesen nézünk újra. Tehát a lista:

Kivégzés szörnyekkel a Geonosison - Klónok támadása (II. epizód)

geonosis2.jpg

Bár a Klónok támadása nem tartozik a Star Wars filmek sorában a legnépszerűbbek közé, az egyik jelenete, mely a Geonosis rovarbolygóján játszódik, a franchise egyik leglátványosabb 10 perce. A helyszín a rovarlények küzdőtere, ahol három szörny elé kötözik ki a főhősöket (Anakint, Padmét és Obi-Want). Az egyik lény a Reek (orrszarvú-bika kombó), a másik a Nexu (macskaszerű, sok szemű, patkányfarkú lény) és harmadik az Acklay (óriásrák-skorpió keverék). Bár győz az ember trió, a harci droidok serege nekik esik, mire megjelenik a Yoda vezette klónok serege és egy óriási csata kellős közepébe kerülünk. Ami jó a jelenetben: jók a szörnyek és monumentális a jedik küzdelme a droidokkal.

Hármas fénykard küzdelem - Baljós árnyak (I. epizód)

baljos_arnyak.jpg

Az 1999 -es Baljós árnyak két legkiemelkedőbb jelenete a fogatverseny és a hármas párbaj Darth Maul illetve a két Jedi, Obi-Wan és Qui-Gon Jinn között. Ez a rész a film vége környékén, a 110. és 125. perc közt látható. Villámgyors mozdulatokat, akrobatikus vetődéseket és látványos harci elemek sokaságát élvezhetjük a scene alatt. A vége: Darth Maul kettévágása és az előzmény-részek legkarizmatikusabb figurájának, Qui-Gon Jinnek a halála. Ami jó a jelenetben: Darth Maul kétpengés fénykardja és az, ahogyan a két jedi megküzd a sith lovaggal. Látványos és nagyon izgalmas. 

Küzdelem Snoke előtt - Az utolsó Jedik (VIII. epizód)

last_jedi_1.jpg

A rajongókat nagyon megosztó The Last Jedi talán legjobb jelenete Snoke előtt játszódik és a gonosz nagy úr halálával végződik. Ennél a jelenetnél mindenre gondolunk, csak arra nem, ami bekövetkezik. Ráadásul kettős meglepetésben lehet részünk: egyrészt váratlan, hogy Kylo mestere ellen fordul és megöli őt (ráadásul meglehetősen furcsán, sőt szokatlan módon), másrészt meglepő, hogy néhány perccel később nem áll a jók oldalára, hanem ő maga lesz a főgonosz és még Rey -t is majdnem átcsábítja. Pluszban kapjuk még meg, hogy Rey származásában nincs semmi különleges. Ami jó a jelenetben: a két fordulat és a harc.

A coruscanti űrcsata - Sithek bosszúja (III. epizód) sithek_bosszuja.jpg

A 2005 -ös Sith -ek bosszúja egy hihetetlenül ütős scene -nel indul, mely a coruscanti űrcsata színes, monumentális és izgalmas kavalkádját tárja elénk. Szinte képtelenség egyszerre befogni azt az inger-gazdag látványvilágot, ami elénk tárul. Láthatunk hatalmas csatahajókat, cirkálókat, lézerágyúkat, gigantikus összecsapásokat, széthulló óriáshajókat, villámgyors párbajokat, végletesen kiélezett nagy meneküléseket és hőstetteket. Erős indítása mindez a franchise negyedik legszínvonalasabb epizódjának (a klasszikus részek utáni legjobb részről beszélünk, legalábbis a mi értékelésünk szerint). Ami jó a jelenetben: hihetetlen látvány, látvány, látvány. 

I am your Father - Birodalom visszavág (V. epizód)

birodalom_father.jpg

A 10 eddig elkészített epizód legnagyobb csattanóját bemutató jelenetét a Birodalom visszavág 101 percében láthatjuk. Annak idején, 1980 -ban a forgatáskor csak maga Lucas, a rendezői széket elfoglaló Irvin Kershner és a forgatókönyvíró Lawrence Kasdan tudtak a fordulatról. Mark Hamillnak is csak közvetlenül a scene előtt szóltak arról, hogy Vader most fogja majd elárulni neki, hogy valójában ő az apja. A Star Wars franchise azóta sem tudott ilyen fajsúlyú váratlan fordulatot produkálni. Ami jó a jelenetben: magával ragadó Luke és Vader küzdelme és átélhető Luke megdöbbenése is, amikor megtudja az igazat származásáról.

Darth Vader támadása a Rogue One végén 

vader_rogueone.jpg

Sajnos a Zsivány egyes a Solo film utáni legkevésbé Star Wars jellegű epizód (a SW stílusjegyek közül a legkevesebbet ez az epizód tartalmazza) ám a 123. és 127. perc közti 4 perces jelenet mégis szenzációsra sikeredett. Ebben Darth Vader személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját, hogy visszaszerezze a lázadóktól a Scarifról ellopott Halálcsillag tervrajzokat. Fellépése villámgyors, könyörtelen és pusztító erejű. Ami a legjobb a jelenetben: átélhetjük, hogy mennyire erős és kőkemény Vader és mennyire reménytelen a vele való szembeszállás. Izgalmas és szinte sokkoló, az SW filmtörténelem talán legjobb 4 perce. 

Párbaj a Mustafaron - Sithek bosszúja (III. epizód)

rogue_one_mustafar.jpg

A Csillagok háborúja sorozatban rengeteg párbajt láthatunk, ezek közül 4 is bekerült nálunk a 10 legjobb jelenet közé. A csúcs a mustafari összecsapás Obi-Wan és Anakin között. A küzdelem hátterét a lávabolygó vérvörös színkavalkádja adja. A harc 18 percen keresztül tart (a 103. és 121. perc közt) és hihetetlenül látványos. Anakin bosszú szomjasan érkezik a bolygóra, mert azt hiszi, hogy Obi-Wan kijátssza őt, sőt Padmére is szemet vetett. A scene csúcspontján Anakin a levegőbe ugrik, ám Obi-Wan levágja két lábát és az egyik karját. Az ifjú sebei azonban nem halálosak, sőt még a láva tüzét is túléli. Ami jó a jelenetben: a harc és annak látványos részletei.

Vader és Luke párbaja, majd előbbi sisaklevétele - Jedi visszatér (VI. epizód)

jedi_vader_arca.jpg

Ha emblematikus jelenetet keresünk a Csillagok háborúja sorozatban, akkor Vader és Luke párbaja, majd a gonosz nagyúr arcának megpillantása mindenképp kiemelendő. Maga a párbaj technikailag nem tekinthető magas színvonalúnak (1980 óta már több olyat is készítettek, ami sokkal jobb kivitelű volt), ám kétségtelenül a franchise egyik leginkább ikonikus jelenete, hiszen itt pillanthatjuk meg azt az arcot, amely annyi éven át a sisak alatt megbújt. Sebastian Shaw vonásai jelennek meg a filmvásznon, noha végig a két méteres testépítő, David Prowse alakította Vadert. Ami jó a jelenetben: Vader átalakulásának végigkövetése. 

Yavini csata - Egy új remény (IV. epizód)

yavini_csata.jpg

A Halálcsillag megsemmisítéséért induló yavin -i csata egy alig 13 perces jelenet az 1977 -ben elkészült, legkorábban bemutatott részből, a New Hope -ból, mégis a legemlékezetesebbek egyike. A scene Luke Skywalker (Mark Hamill)  első igazi nagyjelenete, melyben bebizonyítja, hogy tehetséges pilóta, akit ráadásul még az "Erő" is segít. Darth Vader maga jegyzi meg: "az erő van ezzel a fiúval". Ami jó ezekben a percekben: látványos és nagyon cool, ahogyan a Halálcsillag kanyonjában száguldanak a felkelés vadászai, illetve magával ragadó a győzelem érzése is, melyhez a megérkező jó barát: Han Solo is nagyban hozzájárul.

Hothi csata - Birodalom visszavág (V. epizód) 

birodalom_yavin.jpg

Ha Star Wars, akkor lépegetők a Hoth bolygó havas felszínén és Luke a T-47 -es hósiklójával, amint száguld az AT-AT lépegetők felé. Az ő ötlete nyomán kerülik körbe az egyik monstrumot és "kötözik meg" vontatókábellel, hogy aztán eldőljön (megrogyjon) és megsemmisíthető legyen. Óriási, eredeti és baromi látványos egyszerre, mindez a Birodalom visszavág 26. és 36. perce közt. A hardcore rajongók mind szeretik, hiszen egymagában lehetne a franchise jelképe is. A felvételek nagy részét úgy vették fel, mintha nézőként mi is ott lennénk a hósikló fülkéjében. Ami jó a jelenetben: átélhető és emlékezetes filmélményt nyújt mindenkinek az egész csatajelenet plusz ötletes a lépegető elintézése és iszonyú látványos kivitelű az egész úgy, ahogy van. (Azóta sem tudtak egy ennyire monumentális scene -t összehozni.)

Eddig a lista: 10 scene 8 Star Wars filmből. Várjuk azonban a véleményeket (kommentben) arról, hogy egyetértetek a felsoroltak többségével és vannak e olyan jelenetek, melyek nálatok jobban megérdemelték volna az első 10 -be kerülést!

 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.12.09.(21:41)

Star Wars filmek - a legjobbtól a legrosszabbig [38.]

A filmtörténet egyik legnagyobb és leghosszabb ideje tartó sikerszériája, az 1977 óta már 10. részénél tartó Star Wars (vagy Csillagok Háborúja) űreposz. A 10 epizódot egyébként 7 rendező készítette: négyet rendezett George Lucas, a franchise létrehozója, a többiek pedig: Irvin Kershner (V.), Richard Marquand (VI.), J.J. Abrams (VII.), Gareth Edwards (R1), Rian Johnson (VIII.), Ron Howard (Solo). A tíz epizód közül hatot készített a Lucasfilm, négyet pedig (a 2012-es eladást követően) a Disney Company. Az egyes részek megítélése, értékelése nagyon vegyes, de a rajongók többsége máig a legelső trilógiát tekinti legjobbnak, melyeket még 1977 -ben, 1980 -ban és 1983 -ban készítettek. Az IMDb-n a legmagasabb pontszámot a Birodalom visszavág kapta (8,8 pont), de 8 pont felett van a másik két klasszikus rész is: az Egy új remény (8,6) és a Jedi visszatér (8,3). Az eredeti fejezeteket a két nem régiben készített "új" epizód követi a rajongóknál: a 8 pontos Ébredő erő és a 7,8 pontos Zsivány Egyes, majd szorosan utánuk jön az előzmény trilógiához tartozó Sith -ek bosszúja (7,6 ponttal). A középmezőnyben található az Utolsó Jedik (VIII. rész) és a Solo-film (melyet épp most játszanak a mozik), végül sereghajtók, a 7 pont alá értékelt Baljós árnyak, és Klónok támadása (az előbbi 6,5, az utóbbi 6,6 pontos). 

Az IMDb sorrendje azonban nem "szentírás", csupán egy vélemény, melyet az ott regisztrált hard-core rajongók alakítottak ki. Ha rövid indoklással is szeretnénk látni eltérő véleményeket, érdemesek megtekintésre a különböző blogok alternatív listái. Itt van például a Star Wars blog sorrendje, mely alternatív sorrend, tekintve, hogy picit eltér Rebel Alliance (bloggazdánk) eredeti sorrendjétől. De engedélyével megjelenhet, mivel nincs előírva, hogy egy szerkesztőségben ne lehetnének különböző más vélemények is. Így fogadjátok szeretettel alternatív listánkat, a legjobbtól a legrosszabb felé haladva:

 1. Birodalom visszavág (1980)

sw5.jpg

Egyértelműen a legjobb Star Wars epizód, amit valaha készítettek (sőt, tovább megyek: az egyik legjobb film, ami valaha megrendezésre került a filmtörténet során). Indoklás: egy külön világot teremt, mely komolyan veszi önmagát, mégpedig gagyiktól mentesen, jól működő karakterekkel és hiteles szereplőkkel. Van benne harc, kellő számú küzdelem, személyes párharc, űrcsata és kapunk meglepetéseket is (pl. a híres "I am your father " jelenetben) Izgalmas, látványos, szórakoztató, sőt még humor is előfordul. Tökéletes a végső elegy. A Birodalom visszavágnak egyébként 4 emblematikus kulcs-jelenete van: a Hoth bolygón vívott csata a lépegetőkkel, az aszteroida mezőn való átkelés, aztán Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és végül a felhővárosban megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr említett "bejelentésével". Ezek azok a momentumok, amelyek miatt szeretjük a filmet és az összhatás, mely keretbe helyezi az egészet. Nálam 10 pontos.

 1. Egy új remény (1977)

sw4.jpg Ezüstérmes nálam a legelsőnek elkészített, 1977 -es nagy klasszikus a New Hope (Egy új remény). Igazából nagy vetélytársa a Birodalomnak, de elmarad tőle mozgalmasságban, harcban és küzdelemben is. Itt nincsenek lépegetők és Hoth -i csata, van viszont menekülés a Halálcsillagról és csipkelődés Solo illetve Leia közt. Jó a végső jelenet is, a yavini űrcsata, mely az egész Star Wars univerzum kulcsjelenete. Sokat dob az epizód értékén, hogy ezzel a résszel kezdődött minden, valahol olyan, mint a kereszténység számára a "Szent Grál", a kezdetek kezdete, a hely, ahol egy mítosz született. Egy mítosz, mely már idestova 41 éve szórakoztatja a rajongókat világszerte. Nálam: 9 pontos.

 1. A Jedi visszatér (1983)

sw6.jpg

Bronzérmes, az utolsó klasszikus rész, melyet 1983 -ban készített Richard Marquand. Bár kapott bírálatokat az Endoron felbukkanó "játékmackó" külsejű kis evokokért, ebben az epizódban van Solo szöktetése Jabba palotájából, ami kárpótol bennünket szinte mindenért. Kiforrottabb a Luke -ot alakító Mark Hamill játéka is és a végső párharc Vaderrel ikonikus része a franchise -nak. Összességében méltán tartják a legtöbb felületen a harmadik legjobb SW fejezetnek. Az 1999 -es forgatást követően az Univerzum egy időre (mintegy 16 esztendőre) megpihent, és a franchise leghosszabb kihagyását követően, csak 1999 -ben folytatódott, a Baljsó árnyak forgatásával. Értékelésem: 8,5 pont

 1. A Sith -ek bosszúja

sw3.jpg

Itt van az első eltérés az IMDb listájától, mely méltatlanul csak a hatodik helyre sorolja a Sith -ek bosszúját, noha ez az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb Star Wars epizód. Egyértelműen a negyedik pozícióban a helye, hiszen szinte minden jelenete látványos. Legjobb a Mustafaron zajló végső párbaj Anakin és Obi-Wan között, de egyébként már a film nyitójelenete is nagyon ütős, a coruscanti űrcsata. Ebben a részben a legszínvonalasabb Hayden Christensen játéka (mondhatni a végére belejött a srác) és Samuel L. Jackson is emlékezeteset nyújt Mace Windu szerepében. Az egész nagyon gyors tempójú, pörgős és izgalmas. Nálam: erős 8 pontos. 

 1. Az ébredő Erő (2015)

sw7.jpg A J.J. Abrams által készített hetedik epizód kapott már hideget-meleget is, elsősorban azért, mert sokak szerint afféle biztonsági játékot játszva az eredeti részek (IV., V., VI.) paneljaiból rakták össze, mégpedig a klasszikus részek rajongóinak kedvezve. (klasszikus fan-service) Ez mondjuk lehet, hogy tényleg igaz, ... de bevallom: nálam ez nem számít. Szerintem akkor is jó lett a végeredmény. Tetszetős az Ezeréves Sólyom menekülése a birodalmi cirkálók roncsai között a Jakkun és nekem szórakoztató a Finn - Rey páros is (John Boyega - Daisy Ridley párosa), nem beszélve arról, hogy mennyire jó volt újra látni Harrison Fordot, Han szerepében. Értékelésem: 7,5 pont.

 1. Az utolsó Jedik (2017) 

sw8.jpg

Egy másik sokat bírált rész, melyet tavaly láthattunk a mozikban és szinte már az első héten kisebb háborút gerjesztett a rajongók körében. Tény, hogy sok dologban formabontó Rian Johnson alkotása. Nehéz például megemészteni Luke durcás vénemberként való megjelenítését, a Jedi tekercsek méltatlan tönkretételét, Yoda ütődött manóként való ábrázolását és Leia röpkedését a világűrben. Ugyanakkor nagyon látványos az egész és nekem tetszettek a karakterek is, például Kylo Ren jellemfejlődése. A formabontás ellen sincs kifogásom, ha az megőrzi a SW jelleget. Erős 7 pontot ér nálam.

 1. A klónok támadása (2002)

sw2.jpg Ez már a gyenge részek szintje és a Klónok támadása sajnos ide tartozik. Idegesítő Hayden Christensen alakítása, a sok gyengén kidolgozott jelenet is, nem beszélve arról a furcsa viszonyról, mely Obi-Wan és Anakin között érezhető, és amely leginkább egy elkényeztetett ficsúr és egy idősebb tanítóbácsi kapcsolatára emlékeztet. Gyengék a párbeszédek és a történetfűzés is. Bár a Geonosis rovarbolygón zajló jelenet - a szörnyekkel való harc az arénában - nagyon látványos lett, egyéb pozitívum alig említhető. 6,5 pontot adnék az epizódra.

 1. Baljós árnyak (1999) 

sw1.jpg

A leginkább gyermeteg epizód, mely egyértelműen a legfiatalabb korosztályt és a leginfantilisebb nézői réteget célozza meg. Jar Jar Binks kicsit a hard-core rajongók kigúnyolása és a nézők lekezelése is. Ennél azért többet érünk, vagy mi a szösz. Persze aki 20-30-40 évesen is rajong az Univerzumért, az eleve sikerrel megőrizte gyermeki énjét (like me), de ez nem azt jelenti, hogy idétlen mesefigurákra vágyik, ha beül egy Csillagok háborúja filmre. Ugyanakkor Liam Neeson feldobja az egészet és hozzá kötődik az epizód egyetlen értékelhető jelenete is: a hármas párbaj Dart Maullal. Szintén 6,5 pontot ér, egy hajszálnyi különbséggel Klónoktól.

 1. Zsivány Egyes 

rogue1.jpg

A második leggyengébb rész, annak dacára, hogy népes rajongótábora alakult ki (idehaza és külföldön is). De a gond az vele, hogy teljesen kilóg a SW univerzum hangulat- és stílusvilágából (még úgy is, hogy "csak" spin-off fejezet). Gareth Edwards egy komor, fekete, háborús drámát készített, melynek csak az utolsó 15 perce emlékeztet egy Star Wars filmre. A karakterek is halványak, a szereplők kőarccal nyomják végig a filmet  - pl. Felicity Jones, aki sok szerepre lehet alkalmas, de Jyn Ersoként teljesen jellegtelen volt. Az egyetlen epizód, amit csak egyetlen egyszer tudtam újranézni. Alig 6 pontot tudnék adni a fejezetnek.

 1. Solo: Egy Star Wars történet 

solo.jpg

A leggyengébb eddig elkészített egész estés SW mozifilm, mely a legkevesebb Star Wars elemet tartalmazza és amelyben nincs egyetlen karizmatikus szereplő sem. A Han Solot alakító Alden Ehrenreich súlytalan figura, aki nagyon gyengén alakítja az Ezeréves Sólyom kapitányát, a tökös űrvagányt. Óriási melléfogás volt a rendezői széket Ron Howardnak adni, akiben annyi fantázia sincs, mint egy kőlapban. A Solo-film egy szimpla űrwestern, nagyon közel a "B" kategóriához. Maximum 5 pontot ér. 

Ha fel akarod mérni SW tudásod, ajánljuk gyors-tesztünket!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is!  

sw_logo.jpg

2018.09.16.(11:50)

Han Solo sztori, egy könnyed kalandfilm (kritika) [36.]

Nagyon vártuk már a második Star Wars spin-off fejezetet, hiszen sztorija a rajongók számára kiemelten fontos és kiváltképpen közkedvelt figura, Han Solo fiatal éveit mutatja be. Ron Howard elkészítette ezt az új epizódot, legalábbis annak végső változatát, miután átvette a rendezői széket az eredetileg megbízott Phil Lordtól és Chris Millertől. Hogy a két úriember milyen SW mozit csinált volna (ha nem rúgják ki őket a Disney vezetői), talán soha nem derül ki, de Howard több stílusból válogathatott: készíthetett komor drámát, mint a Rogue One, gyerekfilmet, mint a Baljós árnyak, vagy akár a klasszikus részek másolatát, mint az Ébredő erő (esetleg formabontó poénözönt, mint a VIII. epizód). Ron azonban egyik mellett sem döntött, inkább vérbeli kalandfilmet készített (némi western beütéssel). [IMDb lap]

hansolo.jpg

A Solo filmet két szempont mentén is lehet értékelni: az egyiket a többi Star Wars epizódhoz való viszonyítás koordinátája adja, a másikat pedig a Lucas által 1977-ben megteremtett eredeti Han Solo karakterhez való hűség mérlegelése jelenti. Ha a többi részhez mérjük, a Solo film sajnos sem a látvány, sem a sztori, sem pedig a szereplők terén nincs a franchise eddigi epizódjainak élvonalában. Elmarad a klasszikus részektől és a Sithek bosszújától, illetve a VIII. epizódtól is. Ha az eredeti figurához, a Harrison Ford által megjelenített 1977-es űr-vagányhoz nézzük, akkor már árnyaltabb az összkép.

Ugyanakkor ma 29 éves Alden Ehrenreich és az 1977-ben 35 éves Harrison Ford összevetése nem könnyű feladat, de fussunk neki. A Ford által 41 évvel ezelőtt megjelenített karakter a New Hope –ban, a Birodalom visszavágban és a Jedi visszatérben egy dörzsölt, beképzelt, ugyanakkor magabiztos vagány, aki karizmatikus figura és erős vezéregyéniség is. Meg tudja magát védeni, ha bajba kerül, simán lelövi a ráküldött bérgyilkosokat (villámgyorsan végez Greedoval) és kemény ökle van, ha bunyóról van szó. Közben van humora és megfellebbezhetetlenül kinyilvánítja véleményét a világ dolgairól („humbug ez én mondom”). Tetteivel szeret kérkedni és bevállalja a kihívásokat minden helyzetben (például űrhajójával). Nem tűri, ha parancsolgatnak neki és rámenős a nőkkel. Egy magas, erős pasas, gyors észjárással, kőkemény kiállással. Ilyen volt Han Solo 41 éven keresztül azok emlékeiben, akik a kezdetektől szerették karakterét. Aztán most Ron Howard illetve Alden Ehrenreich teremtettek nekünk egy új Solot. Ez a srác azonban nem egy kategória a másikkal: nem vezéregyéniség – szinte az egész film alatt másokhoz igazodik, mások utasítgatják – nem az jön le róla, hogy kemény fickó lenne (12 centivel el is marad Fordtól) és hiányzik belőle az az öntörvényű vagányság is, ami Fordot áthatotta Solo szerepében.

hansolo3.jpg

Ami miatt árnyaltan kell mégis fogalmazzunk az a csibészes mosoly és vagány tekintet, amit Ehrenreichnek azért sikerült megragadnia. Bizonyos pillanatokban be kell ismerni: igenis emlékeztetett a fiatal Fordra. Voltak a filmben helyzetek, mikor magabiztosnak látszott és hozta a karaktert. Sajnos ezek azonban jobbára csak felvillanásokként jelentek meg. Tény, hogy a forgatókönyv sem segítette éppen a dolgát, hiszen az ifjú Solo kevés lehetőséget kap karizmájának megmutatására. Howard egyszerűen beosztottá degradálta a karaktert, olyan alakká, aki örökké mások utasításait követi. Solo már a Corellia bolygóról is csak úgy tud megszökni, hogy Tobias Beckett –nek (Woody Harrelson) a simlis katonának és bandavezérnek gazsulál. Aztán végig az árnyékában marad, az idősebb férfi parancsait követi. Harrelson pedig lejátssza a vászonról Ehrenreichot.

Ami magát az alapsztorit illeti.  … innen spoileresen folytatom egy bekezdés erejéig (bekeretezett, dőltbetűs rész)

Adott egy huszonéves, bűnözésből élő pár, akik meg akarnak szökni egy birodalom uralta bolygóról (a Corelliaról) de ez csupán egyiküknek sikerül. A férfi (Han) elmenekülése után beáll a birodalmiakhoz, hogy pilóta kiképzést kapjon. Ez az első számú logikátlanság: ha annyira pilóta akar lenni a birodalmiaknál, miért szökik el? Simán beállhatna törvényesen is közéjük, mint corelliai lakos Aztán a pilóta-kiképzés után csatlakozik egy néhány fős kis csapathoz, akik egy nagy dobásra készülnek: 100 kg koaxiumot akarnak ellopni egy birodalmi vonatról. (Hogy mi a fene az a koaxium, nem derül ki. Talán valamiféle energiahordozó, de az biztos, hogy nagyon értékes, mert ezért töri magát mindenki, végig a film alatt.) Csakhogy a kis csapat – melynek vezetője Beckett (Woody Harrelson) – mint kiderül, nem magának akarja ellopni el a cuccot, hanem a galaxis egyik legveszélyesebb bűnözőjének Dryed Vossnak (Paul Bettany). Han így is csatlakozik hozzájuk, majd az akció kudarca után azt is vállalja, hogy Vos adósa legyen. Második számú logikátlanság: miért lesz önként Vos rabszolgája, amikor neki alapból semmi köze nincs ahhoz, hogy Beckett tartozik a fő-fő űrgengszternek? Végül a Beckett – Han páros egy másik akciót hajt végre a koaxiumért – egy űrbánya ellen - amiben már részt vesz Han ifjúkori szerelme is, akitől a film elején szakad el, ő Qi’ra (Emila Clarke), illetve tevékeny csapattag lesz a galaxis leggyorsabb űrhajójával rendelkező Lando is (Donald Glover). A sztori végét dilemma zárja: adják e oda a sikeresen ellopott koaxiumot Vossnak, vagy inkább a felbukkanó ellenállókat segítsék? És végül a csattanó: kiderül kinek dolgozik valójában Qi’ra? 

Ami a történetet illeti: nem egy grandiózus sztori, végig rablásokról szól, afféle bűnügyi kalandfilmmé változtatva a filmet. Ugyanakkor vannak benne pozitívumok is: ilyen például Han Solo nevének „kialakulása” (nekem tetszett ahogyan megoldották) és az is, ahogyan Chewbacca illetve Han először találkoznak egymással a birodalmi hadsereg fogságában. Pozitívum a film mozgalmassága, a sok üldözéses jelenet.

hansolo2.jpg

Negatívum a misztikum teljes hiánya, hiszen még csak nyomokban sem hallunk utalást arra vonatkozóan, hogy a történet helyszíne mégis csak egy Jedi lovagokkal, fénykardokkal, Erővel és különleges képességekkel teli univerzum. Negatívum az is, hogy egyszer sem láthatjuk viszont a klasszikus Star Wars helyszíneket, így nincs sehol nincs például Corurscant (pedig elvben a Galaktikus Köztársaság, később Birodalom fővárosa), vagy a Naboo, a Tatooine, Jedha, vagy Scarif. Sehol egy utalás az ekkor már javában zajló háttér-konfliktusokról, például az uralkodó (Palpatine) diktatúrájáról, a birodalmiak rémtetteiről és a készülődő ellenállás jeleiről. Pedig amikor Han Solo 24 éves, már Yavin előtt 5 -ben járunk (a SW kronológia szerint Solo Y.e. 29-ben született), így szinte minden erről szól a Galaktikus Birodalomban. Pár évre vagyunk csak a Lázadók Szövetségének megalakulásától, de erre csak az a pár maszkos kamasz (és humanoid) utal, akik a történet végén veszik fel a kapcsolatot Hanékkal. Enyhén szólva is a lázadók devalválása (vagy szándékosan elrejtett gúny), hogy egy tizenéves szeplős leányzó jelképezi a később legendás szövetséget. Nagy kár azért is, hogy Howard még a rohamosztagosokat is "sajnálja" tőlünk, hiszen a klasszikus fehér ruhás birodalmi katonákból is csak párat látunk az egész film alatt. Han és Beckett sem közéjük áll, hanem valamiféle "hétköznapi katonai alakulatban" harcol. A sztori egy legröhejesebb és leggyengébb jelenete, mikor Han a "fronton" lövöldöz Beckettel. (Gyenge, gyenge, gyenge.) Mintha Howard fogadalmat tett volna arra, hogy kihagy minden klasszikus SW elemet filmjéből.

Ami a történetben megjelenített helyszíneket illeti: meglehetősen szegényes a kínálat: a súlypont a havas táj és a sivatag. Ezekből kapunk ugyanis a legtöbbet. A legelső különlegesnek szánt helyszín: egy havas bolygó, ahol egy ipari vonat száguld, tele koaxiummal. A második fontos helyszín a bányabolygó, ahonnan végül sikeresen meglovasítják az értékes anyagot, egy kopár terület, sok földalatti képpel. Végül a harmadik a koaxium finomító bolygója: sivatagos és sivár. A főbb helyszínek közt többnyire a világűrben vagyunk és száguldunk. Nincsenek lenyűgöző óriás városok, furcsa élőlények, különleges helyszínek, melyek azért a SW univerzumnak mindig is fontos részei voltak. Egy lényt azért kapunk, de elég röhejes: egy gigantikus űrpolip, mely majdnem elfogyasztja az Ezeréves Sólymot. 

hansolo4.jpg

Ami a színészi teljesítményekről elmondható: kiemelkedik Emilia Clarke (mint Solo szerelme, lásd fenti képünket), aki elbűvölő szépség (157 cm ide vagy oda), illetve Woody Harrelson (mint Beckett) és Donald Glover (mint Lando Calrissian). Ők hárman vállukon viszik a filmet. Alden Ehrenreich sajnos beleszürkül a karakterébe. Az persze tény, hogy neki volt a legnehezebb dolga, hiszen egy magasra tett lécet kellett megugornia, egy nagy ikont megjelenítenie. És valljuk meg az ifjú Harrison Fordot ezerből egy színész, ha eséllyel tudja megidézni. Érdekes szereplő L3-37, a droid lány Lando mellett. Az eddigi összes Disney-epizódban kiemelt szerepet kaptak a droidok, mondhatni minden résznek meg volt a maga kis droid egyénisége. Az ébredő erőben: BB-8, a Zsiványban K-2SO, a Last Jediben szintén BB-8 (és BB-9E). Ezúttal egy humoros, önérzetes, lázadó robotlányt szemlélhetünk, aki a droidok jogaiért szónokol és gyengéd szálak kötik Landohoz. Meglepően érzelmes jelenet, mikor Landó karjaiban "hal meg". 

Összességében a Solo egy egyszerű, könnyed kalandfilm, minimális Star Wars hangulattal, viszont izgalmakkal és szórakoztató akciókkal telepakolva. Akik valódi SW filmet várnak csalódni fognak, akiknek mindegy, azoknak még "bejöhet". A Csillagok háborúja feelinget egyébként csak az Ezeréves sólyom és Chewbacca látványa idézi meg. Reméljük a IX. epizódban nem így lesz majd és az jobbra sikerül. 19 hónap múlva kiderül. Ez most zsenge 6,8 pontos lett szerintünk. Azért nem 6,5 vagy 7, mert saját (házi) értékelésünkben 6,5 pontot adtunk a Baljós árnyakra és 7-et az Ébredő erőre (illetve a Klónok támadására), a Solo pedig éppen a két szint között van.

U.I.: Ellenőrizetlen forrásból származó, de érdekes hír, hogy míg a nyitó-hétvégeken hazánkban annak idején az Utolsó Jediket 279 ezren, a Zsivány egyest pedig 167 ezren nézték meg, addig a Solo filmre csupán 94 607 -en voltak kíváncsiak (május 26-27).

7csillag_1.jpg

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.05.27.16:44

A Disney útkeresése Star Wars témában [35.]

Már kerek hat éve annak, hogy George Lucas eladta (kemény 4 milliárd dollárért) a Star Wars szabadalmi jogokat a Disney csapatának és a Mickey egeres cég nekifogott az új epizódok legyártásának. Eddig 4 fejezetet alkottak, nagyon vegyes eredménnyel. Ha a legnagyobb filmes portál, a milliók által látogatott IMDb adatait vesszük alapul,  akkor a legjobban az Ébredő erő sikerült nekik (8,0), legrosszabbul pedig a legújabb rész, a jelenleg is mozikban futó Solo film (7,1). Részletesebben:

 • - Solo: Egy Star Wars történet: 7,2 pont (46 ezer voks alapján)
 • - Az utolsó Jedik: 7,3 pont (380 ezer voks alapján)
 • - Zsivány egyes: 7,8 pont (424 ezer voks alapján)
 • - Az ébredő erő:  8,0 pont (740 ezer voks alapján)

epizodok.jpg

Persze mindezt lehet vitatni, hiszen mindenkinek joga van a saját, önálló véleményéhez, de a világ filmrajongóinak egy nagy része így látja a filmek sikerét. És ez rögtön el is árulja, hogy a klasszikus részektől jócskán lemaradtak a Disney kísérletei. Az Egy új remény 8,6 pontos (1 millió voks), A Birodalom visszavág 8,8 pontos (985 ezer voks), a Jedi visszatér pedig 8,3 pontos (800 ezer voks), bár az előzmény trilógiát hajszállal megelőzték (Baljós árnyak: 6,5, A klónok: 6,6, A Sith-ek: 7,6.)

A mérsékelt, vagyis leginkább közepes siker mellé oda kell tegyük: a Disney mindegyik filmje más-más stílust képvisel, más-más rendező kezemunkájával:

 • - Az ébredő erőt 2015-ben J.J. Abrams készítette el, ez lett a leginkább Starwarszos Disney epizód, bár már ő is sokat bontott le az igazi Csillagok háborúja stílusjegyekből
 • - A Zsivány Egyes 2016-ban már Gareth Edwards keze munkája lett és egyben ő hozta létre a legkevésbé Csillagok háborúja élményt adó epizódot. Valójában az R1 egy komor, háborús dráma.
 • - A VIII. epizódot (Last Jedi) tavaly Rian Johnson követte el, nagyon vegyes eredménnyel. A film fele részben követte a hagyományokat, fele részben nagyon újítóra sikeredett és megosztotta a rajongókat.
 • - A Solo film egy negyedik rendező alkotása, ő Ron Howard, aki inkább könnyed kalandfilmet csinált az egészből. Bár az igazi visszajelzések még hátravannak.

Mindebből nagyon úgy tűnik, hogy a Disney gőzerővel keresi útját a SW rajongók szíve felé, de egyelőre nem találja azt. Nagy lehet a tanácstalanság Kathleen Kennedy irodája környékén, hiszen a Disney vezetők folyamatosan váltogatják rendezőiket de még filmjeik stílusát is. Próbálkoztak már biztonsági játékkal (Force Awakens), vagyis a klasszikus sikerrészek leporolásával és újra összerakásával, volt már teljes komorság (R1), vagyis dráma a köbön, volt stíluscsapongás, humorbombákkal és mindenkit meglepő franchise-idegen panelekkel (Last Jedi) és most gyerek-matiné, a legifjabbak megnyeréséért (Solo film). Az átütő siker, vagyis a klasszikus részek sikerének megközelítése (értsd: legalább a Jedi visszatér 8,3 pontjának elérése) eddig elmaradt.

starwars_tablazat1.jpg

Persze a mélyen profit orientált sikercég nem adja fel: 2019-ben itt a J.J. Abramstől "megrendelt" IX. epizód az új trilógia zárása, melyre a Disney nagy durranást ígér. Meglátjuk és szurkolunk nekik, hiszen a rajongók számára az lenne a legjobb, ha végre ráéreznének a dologra. /Kritikánkat a Solo filmről itt elolvashatod./

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.05.26.13:20 

A Lázadók Szövetsége utolsó Jedik módra [34.]

Azok, akik klasszikus részeket (IV., V., VI) még a 80-as, 90-es években látták először, valahogy másképp viszonyulnak a Lázadók Szövetségéhez, mint a későbbi (vagy mai) korosztályok SW rajongói. Ez a bizonyos különbség a felkelők tiszteletében és kicsit misztifikálásában is tetten érhető, hiszen az Egy új reményben, A Birodalom visszavágban, vagy a Jedi visszatérben (annak idején) egy jól szervezett, bátor pilótákból, harcosokból álló, komoly méretű szervezet képét nyújtotta a Rebel Alliance. Voltak tábornokaik, admirálisaik, óriási cirkálóik, támaszpontjaik, sok száz vadászgépük és ideológiájuk: a zsarnokság elleni harc jelszava. Igazi ikonok, hősök vezették csapataikat, olyan jelképek, akiket egy egész galaxis tisztelt. Ami a konkrét adataikat illeti: a yavini csata előtt egy-két évvel alakult meg a szervezet három szenátor (Mon Mothma, Bail Organa, Galm Bel Iblis) és két harcos (Rahm Kota tábornok és Galen Marek) közreműködésével. A felkelők címeréül a Marek család szimbólumát választották, a kör formájú, középen háromágúvá váló motívumot.

(Annak idején, kiskamaszként, amikor a klasszikus részeket először láttam a 80-as évek elején, az összes barátommal lázadók akartunk lenni. Azt játszottuk, hogy felkelő pilóták, harcosok vagyunk. Ma minden gyerek birodalmi rohamosztagost "alakít" a csoportos játékokban. Sokat változtak a példaképek.) A lázadás szervezete a klasszikus részekben a legbátrabbak küzdőhelye volt.  

rebel.jpg

Aztán az előzmény trilógia (I., II., III.) nyilván elfelejtkezett róluk, hiszen az 1999 és 2005 közt készült részek a szövetség ELŐTTI időket mutatták be. De 2015-ben elérkezett az idő a folytatásra és megszületett az Ébredő erő (VII. epizód), melynek cselekménye a VI. rész (Jedi visszatér) után 30 évvel játszódik, így bemutatja, mi történt a Lázadók Szövetségével. Alig egy évvel később, a Rogue One került a mozikba, mely a szervezet megalakulásának idejéhez viszi a nézőket. Ám sajnos mindkét fejezet kihagyott lehetőség maradt a Rebel Alliance szempontjából, mert egyáltalán nem helyeztek hangsúlyt ennek a különleges (és a klasszikus részekben még nagyon is fontos) csoportosulásnak a történetére.

Végül tavaly Rian Johnson megalkotta a VIII. epizódot, a nagy vitákat kiváltó "Az utolsó Jedik" -et, mely újra középpontba helyezte a Lázadók Szövetségét és annak tagjait. Tulajdonképpen még a klasszikus részeknél is jobban, hiszen a film egész cselekménye az ő menekülésükről szól. És ezen a ponton el is érkeztünk a poszt fő kérdéséhez: milyen módon mutatja be a VIII. rész a Lázadók Szövetségét? Még pontosabban: milyen illúziókat, mítoszokat rombol le Johnson filmje? 

sw_rebel_alliance.jpg

Ha másodszor, vagy harmadszor is megnézzük a filmet, észrevehetjük, hogy az események percről percre válnak egyre komorabbá a felkelők szempontjából. (Innentől spoileresen folytatom.) Ez a komorabbá válás már az első percekben feltűnő, amikor gyakorlatilag percek alatt megsemmisül a lázadás teljes bombázó flottája. Itt azért megjegyezném: az egymáshoz túl közel repülő gépek egymást felrobbantó "ügyetlenkedése" nehezen magyarázható túl sok profizmussal. (Zárójelben: a sokat kritizált jelenet a bombák űrben kioldásáról, amikor azok "lehullanak" az ellenséges csatahajóra, simán indokolható olyan módon, hogy azokat zárt alsó zsilipeknél oldják ki, és lefelé zuhanásuk után nyitják a bombaajtókat, így az induló sebesség természetesen megmarad az űrben is, zuhanásnak tűnve. Zárójel bezárva.) 

A lázadók balszerencséje aztán folytatódik: bár fénysebességre kapcsol flottájuk, az első rend óriás hajói így is követni tudják őket (mondjuk erre magyarázatot nem kapunk, pedig az összes eddigi fejezetben alapvetés volt, hogy a fénysebességre kapcsolással el lehet tűnni az üldözők elől). A hajsza tehát folytatódik és Snoke flottája sorra semmisíti meg a felkelők hajóit, míg már csak utolsó cirkálójuk marad meg. Végül ez az utolsó hajó is beáldozásra kerül (igaz, közben megsemmisíti - vitatott módon - Snoke vezérhajóját). A lázadók, alig 400 megmaradt ember, 30 db kis szállítóhajón menekül a Crait bolygóra, csakhogy ezeknek a kis hajóknak a zömét is sorra kilövik. Talán egy - két tucat felkeIő jut el a Crait -ra, ahol egy végső kitörési kísérlet után megpecsételődik sorsuk. A csoda (és Rey) segítségével azonban a film utolsó perceiben mégis kiszabadulnak a bányából és az Ezeréves sólymon távoznak az ismeretlenbe. Vagyis Johnson egyetlen epizód alatt 10-20 fősre zsugorítja a klasszikus részekben még több tízezres Lázadó Szövetséget.  

Ez a radikális leépülés megviseli a klasszikus részekhez erősen kötődő rajongókat, mert egy mítosz haldoklását nézhetik végig. A hajdanán hatalmas sereg, cirkálók, fregattok, korvettek, csatahajók és sok száz vadászgép személyzete maroknyi emberre szűkül csupán, akik elférnek egyetlen kis teherhajón is. Persze azért legalább páran túlélik és a végső remény megmarad, ami speciel a Zsivány egyesre nem igaz, hiszen ott minden szereplő meghal. 

Nagy kérdés, hogy a 2019-es folytatás (és J.J. Abrams) mit tesz majd a felkeléssel? Megint hanyagolva lesznek, vagy átélhetünk egy győzelmi katarzist és megint középpontba kerül a filmtörténet és Star Wars saga legnagyobb formátumú szervezete?

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.03.24.23:55 

Az utolsó Jedik - végre egy méltó epizód a klasszikus részekhez [33.]

Teljesen spoiler mentes a DETAILS feliratig

Nem könnyű valódi kultuszfilmekről véleményt, elemzést vagy kritikát írni, mert ezek az alkotások sokkal több érzelmi kötődéssel kapcsolódnak az emberek többségéhez, mint az átlagfilmek. Fokozottan igaz ez az évszázad legnézettebb filmes eposzára, a Csillagok háborúja történetfolyamra, mert ezt a nonalógiát milliók szeretik a rajongásig. Természetesen mi sem vagyunk ez alól kivételek, hiszen egy egész blogot hoztunk létre (és vezetünk folyamatosan) immáron 9 hónapja ennek a csodálatos világnak szentelve.

last_jedi1.jpg

Ugyanakkor pont azért, mert komolyan vesszük az űreposz minden részletét, kritikus szemmel (az egyes epizódokat alaposan kiértékelve) viszonyulunk a megjelenő részekhez. Az elvakult ömlengés és az egyes fejezetek közt különbségeket nem látó hozzáállás nem a valódi rajongók jellemzője. Így, amikor a VIII. epizód megtekintésére készültünk, a premier előtt egy héttel meg is fogalmaztuk, hogy mit várunk Az utolsó Jediktől. Most, hogy láttuk végre Rian Johnson rendezését, voltaképp ezekre a bizonyos pontokra kell(ene) reagálnunk. De ennél sokkal többet teszünk: az említett ponton túl átfogó értékelést is adunk a Star Wars legújabb epizódjáról (előbb spoiler mentesen, majd spoilerrel) Mindezt azért, hogy aztán el tudjuk helyezni ezt a részt az eddig elkészült fejezetek közé (megállapítva, hogy melyeknél jobb és melyeknél rosszabb)

Lássuk tehát, mire voltunk előzetesen leginkább kíváncsiak? Elvárásaink közt első helyen állt a stílusvilág - rendezés - "Star Wars stílusjegyek" hármasának kérdése; második helyre került a rejtélyek - karakterek - szereplők megítélése, harmadik szempont volt a látványvilág, a negyedik pedig a legjobb (legmeghatározóbb) jelenetek minősége. Menjünk tehát ezeken végig, de előbb jöjjön az az átfogó vélemény.

Átfogó vélemény, röviden

Ha három kifejezést kellene említenünk ami egyből eszünkbe jut a VIII. rész kapcsán, az a lenyűgöző, bámulatos és magával ragadó lenne. Ebben blogunk szerkesztői teljesen egyetértenek. Mint ahogy abban is, hogy a film igazi erőssége, hogy egyszerre tud valódi, hagyományokhoz hű Star Wars film lenni és ugyanakkor egy saját stílust teremtő, önálló úton járó, egyedi világot teremtő entitássá válni. Vagyis teljes mértékben meg tud felelni a klasszikus trilógia rajongóinak és az új stílusok kedvelőinek is. Mellesleg ez az első rész, aminek ez sikerül. Erős a rendezés, jó a történet, felépítettek a karakterek, lenyűgöző a látvány. Negatívum alig említhető. És most nézzük, a szempontjaink alapján, még mindig spoiler mentesen.

lastjedi.jpg

A főbb elvárások alapján értékelve

 • 1.) --- Rendezés és stílus: Ahogyan az átfogó véleményben írtuk: Az utolsó Jedik önálló úton jár, stílusa nem közelíthető sem az előzmény részek, sem a klasszikus epizódok, sem az utóbbi két évben készült fejezetek (Ébredő erő, Zsivány egyes) jellegéhez. Nem játékosan és infantilisan meseszerű (mint a Baljós árnyak és a Klónok támadása), nem kalandfilmszerűen könnyed, mint a klasszikus részek és nem is komoran, pesszimistán, érzéketlenül fekete mint a Zsivány egyes (hál istennek), de igazából az Ébredő erőtől is nagyon eltér. A VIII. epizód stílusára nehéz megfelelő kifejezést találni, talán a "misztikus, vigjátéki akció-dráma" önellentmondásos szókapcsolatával lehetne leírni. Izgalmas, lendületes, milliónyi ingert, impresszumot adó, tartalmas alkotás. Talán ez is egyben az egyik gyengéje: annyira "sűrű" hogy alig követhető és ahelyett, hogy egyetlen főirányban egyesítené pozitívumait, kicsit szétforgácsolódik több szál mentén. Így nem tudunk egyetlen dologra összpontosítani, abban elmerülni. De ezért bőven kárpótol bennünket a sziporkázóan sokrétű érzelemgazdagság. Van itt hősies önfeláldozás, humor, álnokság, meghasonlás és küzdeni akarás, melyhez még a testvéri, szülői szeretet is kombinálódik. Ami az általunk kiemelten fontosnak ítélt Star Wars stílusjegyeket illeti: örömmel nyugtáztuk, hogy ezek is teljesen rendben vannak. Van fénykardozás, Jedi misztikum, Erő, Ezeréves Sólyom, különleges harci eszközök, furcsa lények, helyszínek, droidok, főgonosz, lázadók, birodalmiak. Szinte maradéktalanul megkapjuk mind.
 • 2.) --- Karakterek és szereplők: Az első SW rész, melynél a karakterek alakulásába ennyire komoly fordulatokat tettek. Spoiler mentesen, de kiemeljük: óriási fordulatokat hoz mind Kylo, mind Luke, mind Rey alakjának változása. Sokkal komolyabb jelentőséget kap Finn és Poe karaktere is, de persze a fejezet legfőbb alakjai, ahogyan sejteni lehet: Kylo, Rey és Luke. Ami a karakterek megjelenítő színészeket illeti: nagyon megérdemli az elismerést: Adam Driver, Daisy Ridley és Oscar Isaac. Igen, megismételjük: Poe Dameron megformálója: Oscar Isaac nagyon erősen van jelen a vásznon. Végre egy karizmatikus, erős figura, akire már nagyon nagy szüksége volt az eposznak. Sajnos ez a komoly játék, a VII. résznél még nem volt benne Isaac teljesítményében. Leia sajnos enervált, ebben igaza van néhány kritikus hangnak (de istenem, mégis csak ő Leia, az egyik utolsó SW ikon). Mark Hamill is jó (néhol egészen zseniális), de összességében túlzás az évszázad alakításának minősíteni azt, amit csinál. Nálam az epizódot Adam Driver és Daisy Ridley viszi el. 
 • 3.) --- Látványvilág: Ebben is a korábbiaktól való eltérést érdemes kiemelni. Nincsenek a VIII. részben olyan monumentális panoráma-képek, mint az előzmény trilógiában és annyi bolygó-helyszín sincs, mint korábban, ám az űrcsata jelenetek az egyéni párharcok és a végső csatahelyszín mindenért kárpótol bennünket. 
 • 4.) --- A leginkább meghatározó jelenetek: Az utolsó Jedikben több érzelmi csúcspont és három látványtechnikailag kiemelkedő jelenet is található. Ezek színvonala eléri de meghaladni nem tudja a klasszikus részek és a Sthek bosszúja legjobb scene -jeit. Azért önmagában már az is óriási dolog, hogy  a VIII. epizód ezen a téren is túlszárnyalja az Ébredő erőt és a Zsivány egyest. 

lasjedi3.jpg

Problémás dolgok

Az utolsó Jedik korántsem hibátlan alkotás, sajnos akadnak benne problémák is bőven. Ugyanakkor ezek súlya nem vészes és csak az aprólékos dolgokon rugózó, szőrszálhasogató kötekedők élik ki magukat, ezek kianalizálásában. Ugyanakkor persze megemlíteni meg lehet ezeket. Átgondolatlan például pár rövidke és meglepő jelenet azon a bizonyos szigeten, ahol Luke él (Ahch-To) és vannak furcsa lények (túltolt cukiság), melyek elég idegesítőek. Leia egyik jelenete is nagyon gáz (erről bővebben a details részben, spoileresen). Egy-két poén is kicsit oda nem illőre sikeredett. Tartalmi logikátlanságok is akadnak és érthetetlen dolgok, mint a legvégső zárójelenet. De ha mindent egybe veszünk a felsoroltak olyan fajsúlyú dolgok a pozitívumokhoz képest, mind egy vadiúj Lamborghini motorház tetőjén pár bosszantó karcolás. (Attól marad a sportkocsik királya, csak kis szépséghibával.)

Végső vélemény

Az utolsó Jedik egy nagyon látványos, érzelmekkel, humorral, drámával, küzdelemmel átszőtt, színészi teljesítményeket is megmutató vérbeli Star Wars film, ami saját stílust hozott a saga történetfolyamába, számtalan újítással és fordulattal. Élvezetes szinte minden percében. Helye az eddigi epizódok közt, számunkra nem is kérdéses.

epizodok_tablazatok2.jpg

Mivel egyértelmű vélemény és rangsorolás artikulálása csak numerikusan lehet igazán határozott, így hiszünk abban, hogy számszerűsíteni is kell időnként az epizódok sikerességét. Az utolsó Jedik számunkra a három klasszikus részt követi, egy szinten a Sith -ek bosszújával, 8,0 ponttal [A fenti táblázat szerint]. 

8csillag.jpg

Minden Star Wars rajongónak jajánljuk, akármelyik korábbi stílusnak is hódolója. Ne higgyetek a negatív hangoknak és ha még nem láttátok, feltétlenül nézzétek meg, nyitott szívvel, befogadóan, az apróbb hibákat elnézően és helyükön kezelve. Az erő legyen veletek!

details.jpg

A posztunk ezen szekciójában a konkrétumokkal is foglalkozni szeretnénk, de ha még nem láttad a filmet, ne olvasd tovább az itt következőket, hogy teljes élményt tud kapni a moziban. Azoknak, akik már látták a VIII. epizódot, egy külön kis elemzést ajánlanánk.

Az utolsó Jedikből így első megnézésre hat kulcsjelenet maradt meg bennem: 

 1. Nyitó csatajelenet, melyben Poe szembeszáll a birodalmi csillagflottával egyetlen X-szárnyú vadászt vezetve. A scene szerintünk lenyűgöző, vagány és élvezetes egyszerre. Kicsit ugyan túltolták a Poe és Hux közti idétlen párbeszédet (mely kicsit sem vicces), de maga a harc szerintünk színvonalasra sikeredett.
 2. Rey és Luke közti kapcsolat és kiképzés az Ahch-To bolygón.  Itt volt a legtöbb idétlenség, mint annak az óriási kövér, kétéltű dögnek a megfejése, vagy Luke rudas távolugró mutatványa a hal megszigonyozásával, melyek nevetségesen gagyi idiotizmust hoztak ebbe a részbe, ugyanakkor Rey és Luke viszonyának alakulása érdekesen van bemutatva. Luke monológja az erőről (amikor Rey egy sziklán ülve meditál) nagyságrendekkel jobb megközelítése a Jedi ideológiának, mint amiket eddig láttunk. (lásd például midikloriánok) Az azért hagy némi űrt az emberben, hogy Luke valójában nem tanítja Reyt sem a fénykarddal való harcra sem egyéb küzdelemre, csupán a mentális felkészülés van górcső alatt. 
 3. A lázadó űrflotta menekülése a film nagy része alatt a birodalmi csillagrombolók elől. Talán ezt a történetszálat tekinthetjük a film fő vonalának, hiszen itt az egész felkelés megmaradása és túlélése a tét. Érdekes a Holdo admirális és Poe közti viszály és vetélkedés is a menekülés közben.  A film egyetlen ultra-gáz jelenetéért - melyben Leia a világűrben lebeg, fittyet hányva a fizika törvényszerűségeinek (melyek szerint testének egyszerűen szét kellene robbannia az űrben) - szegény Jognson még rengeteg gúnyos beszólást fog kapni a rajongóktól. Érthetetlen is, hogy erre a hülyeségre miért volt szükség, ha csak nem azért, hogy előtte, mikor úgy néz ki, hogy meghal Leia, levegő után kapkodjunk és utána megnyugodjunk, hogy túlélte szegény. Hiba, mesterkéltség, marhaság egyszerre. Az is vitatható jelenet, amikor Holdó szembefordítja a Raddust (a felkelők cirkálóját) a Supremacy -val (Snoke óriás-csillagrombolójával) és fénysebességre kapcsolva intézi el azt. Furcsa megoldás, amit eddig soha nem alkalmaztak és rengeteg kérdést is felvet: Ha ennyire "egyszerű" egy csillagromboló felrobbantása, miért nem gondoltak ilyesmire korábban? Vagy megfordíthatjuk: lehet, hogy azért nem gondoltak erre Lucas vagy Gareth stábjában, mert úgy hülyeség, ahogy van. Akárhogy is vesszük: enyhén szólva vitatható a jelenet.
 4. lastjedi4.jpgFinn és Rose Tico küldetése a casinók bolygójára egy kódfeltörőért. A film egyik olyan jelenete volt, mely nehezen beilleszthető a többi rész közé és amely kicsit kilóg az egész sztoriból. A bolygó persze érdekes a furcsa, lószerű lények futtatásával, de akkor is feleslegesnek tűnik az egész. A scene nem vezet sehová, csak arra kell, hogy egy újabb bolygóvilágot tudjanak megmutatni és egy új figura jöjjön képbe: DJ (Benicio Del Toro).
 5. Rey kivallatása Snoke előtt és az utóbbi halála. Ez volt a film egyik érzelmi csúcspontja és legnagyobb fordulata. Johnson valami olyasminek szánta, mint a Birodalom visszavágban az "én vagyok az apád" jelenetet. Persze nem szólt akkorát és nem lett akkora horderejű sem, de ütött így is. Kylo a Supremacy -n, szembefordult Snoke -kal és megölte őt, majd az oldalára hívta Reyt, hogy együtt uralkodjanak a galaxison. Jól sikerült scene, valóban meglepődtünk. Aztán az a rész, melyben Kylo elárulja Reynek, hogy a szülei sima mezei roncsvadászok voltak, már nem annyira sikerült jól. Logikátlan is, hiszen az előző fejezet végig azt sugallta az arcunkba, hogy Rey különleges és erőérzékeny és nem lehet akárkinek a lánya. Amellett, ha hétköznapi emberek leszármazottja, mitől van az a sok különleges képessége, melyeket tanítás nélkül is birtokol (mint az például, hogy akaratát át tudja vinni másokra és különösebb megerőltetés nélkül használja profi módon a fénykardot). Ne feledjük a 7. részben többször is Kylo fölé kerekedik, például amikor egymásnak feszül akaratuk és Rey tudja kiolvasni Kylo titkát, nem pedig fordítva. Másodszor Rey a film végén, a Starkilleren zajló párbaj során kerekedik Kylo fölé. Mindezt elég nehéz azzal elintézni, hogy Rey egy szerencsés senki, aki csak úgy magától az erő birtokosa. Tisztázatlan Snoke kérdése is a filmben: Johnson egyáltalán nem is akarja megmagyarázni múltját és simán úgy kivágja az eposzból, hogy csak nyekken. Érezhető, hogy Abrams főgonosza egyáltalán nem kellett Johnsonnak, mert ő nem akarta a klasszikus: uralkodó plusz nagyúr (Palpatine + Vader) klisét továbbvinni, hanem helyette egyetlen figurába "gyűrte össze" a császár és a fekete nagyúr karakterét, központ alakká misztifikálva Kylo Rent. (Az persze kérdés: jobb e ez így?)
 6. Végső jelenet a Crait bolygón, ahol csata zajlik lépegetők bevetésével. Ez a film másik nagy csúcspontja a Luke-Kylo közti párbajjal és az újabb fordulattal együtt, melyben kiderül, hogy valójában nem is Luke -kal harcol, hanem annak kivetülésével (miközben maga Luke továbbra is az Ahch-To bolygón ül egy szikláról irányítva holografikus énjét) Ez azért kicsit gáz, mert korábban ilyesmire nem voltak képesek sem a sithek, sem a jedik. Új dolog és hangyányit gagyinak tűnik. De persze ízlés és hit kérdése. Azért a lépegetők nagyon jók és a légijárművekkel való harc is jól sikerült.

Hát ennyi, illetve még a záró jelenet furcsasága, mely millió kérdést vet fel: ki az a kisfiú a film legvégén és mi köze a korábbi eseményekhez, karakterekhez? Zárásul itt is kiemelnénk: Az utolsó Jedik messze nem hibátlan alkotás, de a lényeget nézve mégis csak az a fontos, hogy van benne egyéniség, érzelem, karakter építés és valódi Star Wars szellem! Nektek hogy tetszett? Értékeljétek! Az erő legyen veletek! (IMDb - The Last Jedi)

last_jedi_tablo.jpg

 *** 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.17.(12:18)

Az utolsó Jedik világpremierje [32.]

Lezajlott (december 9-én) Los Angelesben az év egyik legfontosabb filmes eseménye: Az utolsó Jedik világpremierje. A hihetetlen és látványos külsőségek közepette megtartott eseménynek az 1925 -ben megépített Shrine Auditorium adott helyet, ahol 1947 -ben, 1948 -ban, majd 1988 és 2001 közt az Oscar gálák is zajlottak. A 6300 férőhelyes Los-Angelesi épület bejáratában egy gigantikus lépegető fogadta a rangos közönséget, melynek tagjai Star Wars ágyúk közt léphettek a vetítési termekhez vezető területre. Odabent újabb meglepetésként lázadó pilóták, birodalmi rohamosztagosok, sőt vörös ruhás uralkodói testtőrök egész "hada" fogadta az érkezőket.

premier1.jpg

Szintén növelhette az est fényét a temérdek sztár, akik mind a világon elsőkként nézhették meg a milliók által nagyon várt filmet. Igazi véleményeket, részletes beszámolókat, pláne kritikákat egyelőre senki nem tehetett közzé a világsajtóban, de pár szavas (és mondatos) visszajelzések azért máris érkeztek. Ilyen volt például, hogy a vetítés végén mindenki állva tapsolt és a tucatnyi megnyilvánulás 90% -a mind pozitív, ájuldozó és elragadtatott volt. Az este "főszereplői" a film kulcsfigurái voltak: Daisy Ridley (fekete pánt nélküli, csillagokkal teli estélyiben), John Boyega, Adam Driver, Gwendoline Christie (191 centis termete dacára magassarkúban), Laura Dern, Benicio del Toro, Domhnall Gleeson és természetesen Mark Hamill illetve a rendező Rian Johnson. Megjelent a Disney másik preferált rendezője: J. J. Abrams is (a 7. és 9. epizódok készítője). 

premier8.jpg

premier2.jpg

premier3.jpg

premier4.jpg

premier5.jpg

premier6.jpg

premier7.jpg

premier9.jpg

***

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

A képek forrása: Daily News, Entertainment, Weekly

Mit várunk a Star Wars VIII -tól? Indul a visszaszámlálás [31.]

Az igazi Star Wars rajongókban óriási már a várakozás a legújabb Csillagok háborúja film iránt és számolják a napokat az "Utolsó Jedik" mozi-bemutatójáig. Csak napok kérdése és jövő héten megnézhetjük végre Rian Johnson rendezését, Rey, Finn, Poe és Kylo Ren legújabb kalandjait (számtalan akcióval, lenyűgöző látványvilággal és megfejtendő rejtéllyel). Legalábbis az előzetesek alapján úgy tűnik, hogy egy komoly színvonalú epizódot kapunk majd, amely egyszerre lesz kedvence a három SW rajongói tábornak, a klasszikus részek fanjainak, az előzményrész-rajongóknak és a Rogue One megszállottaknak. (Az új trilógia rajongó-tábora egyelőre még nem körvonalazódik, de talán most, a VIII. résszel kialakul majd.) Sokakban munkál a kérdés: mit is várunk az Utolsó Jediktől? Nézzük sorban:

jedik.JPG

 • 1.) -- Stílusvilág-rendezés: A legelső kérdés: mennyiben sorolható majd be Rian Johnson rendezése az eddigi stílusok közé? Az utolsó Jedik inkább az infantilisabb előzmény-világot követi majd, esetleg kísérletet tesz a klasszikus részek megidézésére, vagy Gareth Edwards komor és drámai stílusvilágát, netán J.J. Abrams paneleket másoló, humort-akcióval ötvöző rendezését hozza újra elénk? De az sem zárható ki, hogy Johnson teljesen a maga útját járva egy ötödik stílust követ majd, mely az összes eddiginél népszerűbb lesz. A kulcs mindenesetre az 5 elem: mese, misztikum, akció, dráma és humor arányainak "eltalálása" és a legfontosabb Star Wars stílusjegyek szerepeltetése. Ha Johnson a 12 legfontosabb SW stílusjegyet megjeleníti filmjében, rossz semmiképp sem lehet a végeredmény. De persze akkor is kérdéses, hogy inkább vidám (vicces), vagy inkább drámai filmet kapunk és számíthatunk e annyi misztikumra (erő, Jedik ... stb) mint amennyi például a klasszikus részekben "adott" nekünk Lucas?
 • 2.) -- Rejtélyek - karakterek: Mindenki kíváncsi Rey történetére és arra, hogy pontosan mi is a kapcsolat közte és Luke közt. A VII. epizódban Rey felkutatja Luke -ot és rá is akad az Ahch-To bolygó egyik szigetén. A rajongók többsége rokoni szálat feltételez köztük (talán apa-lánya viszonyt) és az előzetesek is szoros kapcsolatra utalnak. Az is valószínűnek látszik, hogy Luke Jedivé képezi Rey-t, azon a bizonyos szigeten. Mindenesetre elvárás a VIII. résztől, hogy Rey származásának "kérdése" tisztázódjon valamelyest. Kíváncsiság és elvárás listánk másik fontos alakja Snoke, akinek alakja a harmadik trilógia legrejtélyesebb karaktere. Kicsoda valójában, hogyan néz ki, mi a története? Ám ha Rian Johnson hű a SW rendezői szokásokhoz, akkor erre csak a harmadik fejezetben kerít sort és egészen addig nem derül majd ki, hogy ki rejtőzik a főgonosz hologramja mögött. Ám az Utolsó Jedikben akkor is valószínűleg többet tudhatunk majd meg róla. Ami a további karaktereket illeti: elsősorban Kylo Ren, Finn és Poe Dameron az érdekesek. Közülük a leginkább persze Kylo Ren a legrejtélyesebb, de egyben róla is tudunk a legtöbbet. Tudjuk például, hogy eredeti neve Ben Solo, hiszen Han Solo és Leia Organa gyermeke (így Darh Vader unokája). Tudjuk, hogy fiatalon Luke képezte Jedinek, de Ben cserbenhagyta tanítóját és átállva a sötét oldalra Ren lovag lett belőle, illetve Snoke szolgálója és Vader emlékének megszállottja. Viszont nem tudjuk, hogy van e rokoni kapcsolata Rey -jel (ha Rey Luke lánya, akkor igen) és nem tudjuk milyen tervei vannak felemelkedésére és mi lesz a viszonya Snke -kal? Finn is különleges karakter, nem ismert előélete, csak annyi, hogy birodalmi rohamosztagos volt, akit név helyett egy számmal tartottak nyilván. De mi ennek az oka? Mi a pontos története? Poe Dameron karaktere sokféle irányba lehet elvinni, érdekes kérdés, hogy az új trilógia Han Soloját csinálják e belőle, vagy a figura elsikkad a főszereplők mellett? Több új és fontos karakter is megjelenik a VIII. epizódban: például a szépséges Connix hadnagy (Billie Lourd), DJ (Benicio Del Toro - a Sicario bérgyilkosa) és Vice admirális (Laura Dern - a Jurassic parkból) Mindenki kíváncsi arra, hogy mi lesz a pontos szerepük és mennyiben "dobják majd fel" az új epizód cselekményét?
 • 3.) -- Látványvilág és történetfűzés A SW filmeknél mindig érdekes, hogy mennyi a csatajelenetek - felszíni és űrben zajló összecsapások - aránya, milyen ezek színvonala és mennyi misztikus lényt, különleges helyszínt illetve lenyűgöző technikai elemet (lépegetőket, harci eszközöket, űrhajókat) kapunk. De ide tartoznak az egyéni párbajok is, melyek hihetetlenül megemelhetik az epizód színvonalát. Elég a Rogue One 4 perces Darth Vader jelenetére gondolnunk. Ami a történetfűzés kérdését illeti: Fontos elvárás, hogy egy ívet bemutató, valódi történetet lássunk az Utolsó Jedikben, mely valahonnan valahová tart, fordulatokkal, rejtélyekkel, jól felépített szerkezettel, logikus történet-vezetéssel. Az előzetesek alapján ebből nem sokat tudhatunk, hiszen ezekben a cél rengeteg impresszió adása, gyors, látványos képek felvillantásával, a kíváncsiság felkeltésével. Hogy Johnson milyen jó rendező és a forgatókönyv mennyire színvonalas, nagyrészt ebből az elemből derül majd ki. 
 • 4.) -- Legjobb jelenetek hatása. A Star Wars űreposz olyan filmekből áll, amelyekben egy - egy különleges jelenet akár egy egész alkotás értékét meghatványozhatja. Gondoljunk csak a Zsivány egyesnél a Darth Vader által bemutatott fénykardos jelenetre, mely a rajongók egész tömegénél "lökte" egy egész kategóriával feljebb ezt az epizódot. Elvárás, hogy legyen ilyen fajsúlyos, meghatározó, emblematikus és lenyűgöző jelenete (több is) a VIII,. epizódnak. 

Együtt kezdhetjük meg a visszaszámlálást az utolsó 5 napban december 13 -ig, amikor majd a legelső vetítések nyomán választ kaphatunk fenti kérdéseinkre. Az erő legyen veletek, ... addig is.

***

Ha fel akarod mérni SW tudásod, ajánljuk kezdő és középhaladó tesztünket!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.08.(10:20)

A birodalmi rohamosztagosok [30.]

A Star Wars világnak mindig is szerves részét képezték a birodalmi rohamosztagosok (imperial stormtroopers alakulatok) akik arctalan megjelenéssel, teljesen egyforma öltözetben, félelmetesen és titokzatosan szolgálják a szenátust, majd az uralkodót és Darth Vadert. Az 1977 -es Egy új remény című epizódban, már a legelső percekben felbukkannak, amikor a lázadók CR-90 -es Correlian corvettjét megtámadják és foglyul ejtik Leia hercegnőt. Ruházatuk fehér, a hajlatoknál fekete. 

rohamosztag1.jpg

Az igazi SW rajongók többsége eljátszott már legalább egyszer a gondolattal, hogy rohamosztagos legyen. Mert hiszen a trooperek csapatban harcolnak, összetartanak, jól felszereltek és félelmetesek. Létezésük első magyarázatát a 2002 -es második epizódban (Klónok támadása) kapjuk meg, amikor kiderül, hogy a félreeső Kamino bolygón klónozással állították elő őket (Jango Fett génjeit használva) mégpedig egy titokzatos megrendelő, bizonyos Tyrannus kérésére, Sifo-Dyas jedi mester közvetítésével. A klónozás miatt a klónkatonák egyformák, Jango Fett tökéletes másolatai. A 192 ezer egység "legyártása" látszólag a Galaktikus Köztársaság számára történt, ugyanakkor sejteni lehetett, hogy valójában a sötét terveket szövögető Palpatine állhatott a sereg megrendelése mögött. Miután kiderül a klón-haderő létezése, a jedik közbelépnek és a köztársaság hadseregévé teszik azt (miközben leverik a szeparatisták, droidok és Dooku felkelését). 

rohamosztagosok2.jpg

Később, amikor Y.e. 19 -ben Palpatine magához ragadja a teljhatalmat és kiadja hírhedt 66 -os parancsát, a klónok mellé állnak és likvidálják a jediket. Ekkor jön létre a klónokból álló Rohamosztagos Hadtest, mely tökéletesen lojális Palpatinehoz. Ekkor az egykori kancellár uralkodóvá nyilvánítja magát a köztársaságból pedig Galaktikus Birodalmat teremt, melynek megfélemlítő erejévé a Rohamosztagos Hadtestet választja. Innentől a birodalmi katonák az elnyomást szolgálják. A későbbi években, már egyszerű lakosokat is besoroznak és idővel a rohamosztagokban már ők alkotják a többséget. Mintegy 18 év telik el, amíg Y.e. 1 -ben megszületik a Lázadók Szövetsége (Rebel Alliance) a Corellia bolygón és harcot kezd a Birodalmi Rohamosztagos Hadtesttel. Ez a küzdelem pusztítja el az első Halálcsillagot (yavini csata), majd a másodikat is, az uralkodóval együtt (Y..u. 4-ben).

rohamosztag3.jpg

Újabb 30 év telik el és a felkelők újra szerveződni kezdenek (Ébredő erő). Ekkor már az Első Rend uralja a galaxist, így a hajdani rohamosztagos alakulatokat, sőt az egész csillagflottát ők irányítják. Az egyik storm-trooper megszökik és közben kiderül: nem is tudja saját nevét, csak annyit, hogy kezdetektől mindenki FN-2187 -nek hívja. (A Finn nevet Poe adja neki.) Ebből következtethető, hogy ekkor már a rohamosztagosokat valószínűleg nem egyszerűen sorozzák, hanem kisgyerekkoruktól nevelik és kódszámokon tartják nyilván. 

stormtroopers.jpg

A rohamosztagosok közt egyes alakulatok az űregységek közé tartoznak (space troopers), vannak űrfelderítők (scout trooper)  és egyéb speciális erők is. Külön kategóriát jelentenek a Vader körüli elittestőrség tagjai, akiket a klasszikus részekben vörös ruhában, köpönyegben láthatunk, illetve a különböző technikai feladatokat ellátó katonák (pl. a Halálcsillag személyzetének nagy része)

Megjelenésük valójában színes változatosságot mutat, hiszen már a klasszikus részekben (Jedi visszatérben) is feltűnnek az egészen más sisakformát viselő felderítők (Endoron), illetve a Zsivány egyesben a harckocsizók (a Jedhán), illetve kommandósok (Death-Trooperek, akik Galen Ersoért mennek a film elején). Harci eszközeik is sokfélék: ott van a Birodalmi Csillagflotta rengeteg csillagrombolóval, megannyi vadászgéppel egyéb űrhajóval és a felszíni csapásmérő eszközök: lépegetők, harckocsik. Természetesen kiemelkedik az éppen aktuális főfegyver: a Halálcsillag 1 és 2, később a Starkiller. 

rendfokozatok_1.jpg

Érdekes a különböző rendfokozatok kérdése, melyekből nincs túl sok a birodalmi egységeknél (lásd fenti ábra) és a rohamosztagos legénységi állománynál különböző színű, jobb vállon elhelyezett színes vállapok mutatják. Tiszteknél kék-piros színek (apró négyzetek az egyenruha elején) jelzik a rendfokozatokat. Ami a testi adottságokat illeti: az igazi rohamosztagosok magasak (180 cm felettiek), ezt figurázza ki Leia is az Egy új reményben, amikor cellájába belép rohamosztagos ruhában a 170 centis Luke és erre ezzel a mondattal üdvözli: "... törpéket is bevesznek rohamosztagosnak?

***

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.04.(22:39)