Star Wars Univerzum

Star Wars

Meghalt az igazi Darth Vader azaz David Prowse [49.]

2020. november 29. - Rebel Alliance

A tragédiákkal, járvánnyal és sorozatos szerencsétlenségekkel teli 2020-as esztendő "az isteni Maradona" halála után még egy katasztrófát hozott számunkra, az igazi Darth Vader, azaz Dawid Prowse távozását az élők sorából. November 28-án egyesült az erővel a 85 éves angol színész.

Ha az ember visszagondol azokra az időkre, amikor először látta a Star Wars első trilógiájának részeit, először a szereplőkre gondol, például Han Solora, Luke Skywalkerre, Leiára és legfőképp Darth Vaderre. A filmeposz legtitokzatosabb alakja ugyanis az 1977 és 1983 közti részek esetében egyértelműen a sötét nagyúr: Darth Vader volt. Sokáig nem tudtuk ki ő, honnan jött, hogyan lett külseje olyan, amilyen és mi okozta gonosszá válását. Sokan találgattuk valódi arcvonásait és külsejét is. prowse_vader.jpg

David Prowse (kép forrása: starwars.fandom.com)

Aztán később kiderült, a figurát valójában három különböző ember jelenítette meg: hangját James Earl Jones, testét David Prowse, arcát pedig (a Jedi visszatérben) Sebastian Shaw „adta”. Ám valójában David Prowse volt az igazi Darth Vader. Hatalmas, 198 cm –es termete, széles vállai és a testépítésből eredően robosztus megjelenése eleve tiszteletet parancsoltak és hitelessé tették a néző számára, hogy tényleg egy félelmetesen erős harcos. A hatást persze fokozta James Earl Jones legendásan mély hanga, így a kettő együtt (hang plusz megjelenés) valóban „halálos” és emlékezetes kombinációt alkottak a filmvásznon.  prowse_harman_1.jpg

A Star Wars készítői – a régi és új tulajdonosok – azóta sem képesek ennyire hatásos figurát találni a további részekhez. (Valljuk meg: Kylo Ren és Adam Driver csak egy vicc David Prowse –hoz képest. Az egyes epizódok kritikái ITT olvashatóak.) Emlékszem, mikor először láttam Prowse –t „civilben” (egy képen) az jutott eszembe: igen, ez az (!); erről az ipséről tényleg elhiszem, hogy a maszk alatt megbújó nagyúr. Testfelépítés, kisugárzás, arc együtt hiteles Darth Vadert alkottak. Sajnos Prowse kiejtése, hangja már nem felelt meg Lucaséknak így jött a képbe James Earl Jones. (Aki mellesleg nagyon jó választásnak bizonyult.)

prowse_guiness.jpg

David Prowse és Alec Guinness (forrás: iconicauctions.com)

De hogy a 6. részben miért nem engedték, hogy a maszk levételekor valóban ő legyen a sisak alatt, érthetetlen. Maga Prowse is meglepődött annak idején, mikor közölték vele: az arca sajnos szintén nem az igazi a figurához. Tudomásul kellett vennie, hogy a nagy lelepleződéskor majd Sebastian Shaw „ugrik be” helyette. Nem volt boldog és az eljárás tüske maradt benne. Nem ezt érdemelte, hiszen zseniálisan „hozta” a figurát, akkor is, ha mondjuk arcjáték, és ebből adódóan a színészek kelléktárának 90% -a, nem állhatott rendelkezésére.

De nézzük: ki is Davis Prowse, az igazi Darth Vader?

A halálakor 85 éves és sajnos utolsó éveiben Alzheimer-kórtól szenvedő, illetve 2010 -től prosztatarákkal küszködő brit férfi az angliai Bristolban született 1935 július elsején. A gyermekkorától meglévő izületi betegségeit - részben bizonyítási vágyból részben pedig dacból - különböző sportokkal próbálta ellensúlyozni. Kamasz-korától foglalkozott testépítéssel és 1961-ben fölényesen megnyerte a Brit Súlyemelő Bajnokságot is. Testépítő körökben világszerte ismerték nevét, Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno ma is személyes jó barátai lettek. Ám élete a Body Building mellett kezdetben kevés sikeres fordulatot hozott. Apa nélküli, szegény családban nőtt fel és fiatalon olyan munkákat kellett elvállalnia, mint a portásság (egy táncstúdióban) és életmentő – úszómesterség a bristoli Henleaze uszodában. Élete csak 28 évesen változott nagyot, mikor Londonba költözött, hogy egy ottani súlyemelő társaságnak dolgozzon. Ekkoriban nősült meg, majd lett három gyermek édesapja.   prowse_1.jpg

A testtépítő Prowse (kép forrása: benny-hill.fandom.com)

Szabadidejében mindig szenvedélyesen hódolt motorok iránti érdeklődésének és a jótékonykodásnak is. Hivatását azonban sokáig nem találta, a filmezés előtt még mérnök-tatonc is volt egy ideig. Később feltűnően hatalmas termete és izomzata miatt felfigyelt rá a filmszakma. Összesen 21 filmes alkotásban kapott kisebb szerepet 1967 és 2010 között. Közben híre eljutott Hollywoodba is. George Lucas 1977-ben le is szerződtette a New Hope gonosz nagyurának szerepére, hiszen pont egy ilyen alkatú óriást keresett a megálmodott karakter megjelenítéséhez. Később, 1978-ban ő készítette fel Christopher Reeve –et az első Superman filmben való szereplésre. (A két színész hónapokig együtt edzett, mert Reeve nem akarta, hogy a filmben ne a valódi izomzatával szerepeljen.)

prowse_starwars_regiek_1.jpg

Peter Mayhew (Csubakka): 218 cm, David Prowse (Darth Vader): 198 cm,  Harrison Ford (Han Solo): 185 cm, Mark Hamill (Luke): 170 cm, Carrie Fisher (Leia): 155 cm, Kenny Baker (R2D2): 112 cm

Amint Prowse a filmekkel komolyabb jövedelmet tudott szerezni magának, kiteljesedhetett motorok iránti vonzódása és komolyabb kereteket nyert jótékonykodása is. (Az utóbbiért többször ki is kitüntették.) Jövedelméből egy idő után már arra is futotta, hogy megnyissa saját edzőtermét a "Dave Prowse Fitness Centre –t”. (6 Bloomsbury Square, London, WC1A 2LP) Így élete második felében valódi hobbijából élhetett, amit egy saját könyv kiadásával is „megkoronázott”, címe: „Fitness is fun”.

Érdekesség, hogy David Prowse 2003-ban járt Magyarországon is az Átjáró Magazin, az Avana SF Egyesület és a Csillagok Háborúja Klub meghívására.  Az estét a Csillagok Háborúja Klub tagjaival töltötte egy középkori hangulatú (Sir Lancelot) étteremben, ahol bajvívás és egy hastáncos mulattatta a vendégeket. Utána pedig Salgótarjánba is elutazott a HungaroCon sci-fi találkozójára.

David Prowse a halála előtti években a sajnos egyre súlyosabb Alzheimer betegsége miatt már nem vállalt interjúkat. Ugyanakkor a Star Wars rajongók neve hallatán még ma is arra az erőtől duzzadó, hatalmas és félelmetes alakra gondolnak szívesen, aki a filmeposz eredeti részeiben megjelenve gyermekkorunk része volt, … egy messzi - messzi galaxisban. Emlékezzünk rá most, mert bár november 28-án távozott az élők sorából, jól tudjuk, hogy egyesült az erővel, így örökké köztünk marad. 

starwars_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6616306164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2020.11.30. 17:51:23

Mindig furcsálltam és hiteltelennek tartottam, hogy a klasszikus részekben megismert óriás termetű, széles Vader nagyur fiatal énjét a vézna és középtermetű Hayden Christansen -nel játszatják el. Kicsit röhej.

Történelemtanár_ 2020.11.30. 17:53:09

183 centi, 80 kiló.

www.celebheights.com/s/Hayden-Christensen-884.html

Közben a sötét nagyúr 2 méter és 120 kiló.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.12.01. 09:58:48

Nyugodjék Békében!

@Aëtius_: ha csak ez lett volna vele a baj, még el is fogadná mindenki sztem...
süti beállítások módosítása