Star Wars Univerzum

Star Wars

The Mandalorian - Star Wars sorozat Mad Max stílusban [45.]

2019. november 23. - Rebel Alliance

Sokféle módon közelítették már meg a Star Wars világát - voltak gyerekmesék (pl Baljós árnyak, Klónok támadása), volt háborús dráma (Zsivány Egyes) és rendhagyó formabontás is (Utolsó Jedik) - így talán kevéssé meglepő, hogy a Disney+ nemrégiben induló streaming csatornáján futó The Mandalorian című minisorozatban Mad Max jellegű a megközelítés. [A sorozatról bővebb és folyamatosan futó tájékoztatást a mandalorian blog ad.]

mandalorian_poster.jpg

A Disney Company november 12-én indított el a Disney plust és rögtön egy nagy dobással kezdtek: Jon Favreau készítésében, kitűnő rendezők felkérésével elkezdték vetíteni a The Mandalorian című élő-szereplős Star Wars sorozatukat, melyet tízmilliók kísérnek nyomon azóta is. Sajnos a Disney+ egyelőre csak az angolszász országokban fizethető elő, így pl az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, de azért így is megszerezhetőek a péntekenként vetített 30-35 perces epizódok.

Ami a sorozat jellegét illeti, maga Favreau nevezte Mad Max stílusúnak, mikor arról nyilatkozott, hogy mennyire szereti a Csillagok háborúja sötétebb, bizarabb oldalát. A Mandalorian jelenleg a harmadik részénél jár (ezt láthattuk most pénteken, november 23-án). A főszerepet Pedro Pascal játssza, igaz nem sokat láthatunk a chilei származású 44 éves színészből, lévén, hogy a mandalori - akit alakít - karakteréből adódóan végig csak sisakban látható. További szereplők a sorozatban: Carl Weathers, Gina Carano, Werner Herzog, Nick Nolte, Giancarlo Esposito, Omid Abtahi.

mandalori_beskar.jpg

A történet a Jedi visszatér cselekménye után 5 évvel kezdődik, amikor a felkelés már megdöntötte az uralkodó hatalmát és a Galaktikus Birodalom szétesett. A Galaxist a hadurak és helyi bandavezérek uralják és ezekben az években még nem bukkan fel a VII.epizódban már erősnek tekinthető Első Rend. Az első részek történetének helyszíne nem ismert (de biztosan egy sivatagbolygó), valahol a Galaxisban. A középpontban egy mandalori harcos áll (Mando'a) az ő kalandjait követhetjük nyomon. De kik is azok a mandaloriak?

A mandaloriak valamikor a Yavini csata előtti évezredekben a Galaxis egy adott protektorátusban éltek, volt fővárosuk és saját vallásuk is, ám idővel konfliktusba keveredtek a Köztársasággal, így egy végső háborút követően (melyben veszítettek), szétszóródtak a Galaxisban. A taung fajba tartozó mandaloriak életmódot váltottak, és zsoldosokká - fejvadászokká lettek. Innentől sajátos vallásuk kis közösségek kialakítására és állandó sisak-, illetve fegyver-viselésre kötelezte őket. Lételemük lett a harc, melyet egyénenként, haszonért vállalnak, de amiből közösségeik vezetői is részesülnek. Fizetségük többnyire valamiféle különleges fém (acél?), mely legfőbb értéküket, beskar páncéljukat is alkotja. A Sithek és Jedik után a mandaloriak a Galaxis legjobb harcosai: kitűnően bánnak lőfegyvereikkel, késeikkel, rendelkeznek különleges fegyverekkel (pl lángszóró), sisakjuk révén látnak a sötétben is és mesterei a rejtőzködésnek illetve a kézitusának. Ruházatuk egy fajta sajátos páncélzat is, mert nagyon sokféle támadással szemben megvédelmezi őket (anyaga, neve: beskar).

mandalori2.jpg

A mandaloriak a Star Wars kánon-részeiben is felbukkannak: például a Klónok támadásában Jango Fett gondoskodik a klónhadsereg legyártásáról, amihez ő maga adja a genetikai mintát. (A klónsereg sisakjai hasonlítanak is a mandaloriak sisakjaira.) Később a Birodalom visszavágban Boba Fett (mint mandalori fejvadász) viszi el Han Solo széntömbbe fagyasztott testét Jabbának. A mandaloriak a Galaktikus Birodalom idején többnyire a birodalomnak dolgoznak, de valójában mind a Stheket, mind a Jediket megvetik.

A sztori legfőbb szereplője Mando'a több küldetést is elvállal, melyek közül a legfontosabban egy fura, de a Star Wars világban nagyon is ismerős kis lény "leszállítása" a megrendelőknek (mely megrendelők egyébként az összeomlott birodalom emberei). Spoiler nélkül csak ennyit árulhatunk el a történetről (és annak első három epizódjáról).

mandalori_karakterek.jpg

A The Mandalorian szereplői: Carl Weathers, Werner Herzog, Pedro Pascal, Gina Carano

A Mandalorian egy látványközpontú, akciódús, rövid kis történetekből álló kalandfilm-sorozat, mely hangulatában ugyan kevéssé emlékeztet a Star Wars világára, ám számtalan eleme és karaktere a Csillagok háborúja Univerzumából származik. Jon Favreau az első évadot írta meg egyelőre, melynek mind a 8 epizódjához megnyert egy-egy külön rendezőt. Az első évad legutolsó részét december 27-én vetítik majd. A következő évad előkészítésben áll és valószínűleg januárban szintén levetítésre kerül majd. Alig várjuk!

Posztunkhoz nyújtott szakmai támogatásért köszönet a mandalorian blognak!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.11.23.(13:10)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7915321108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.11.24. 00:40:19

A Mad Max filmek disztópiáján túl a westerneket is megidézi szerintem a Mandalorian hangulatvilága. Olyan komor, egyszerű, ütős. A 30 perc alig pár percnek tűnik mindig.

Insomnus 2019.11.24. 12:25:47

@Argus_: A Disney a Mandalorian sorozattal kicsit helyrehoz megtépázott hírnevéből a Star Wars rajongóknál és hangyányit feledteti a 2012 óta (a R1) kivételével elpuskázott epizódok kudarcait!

Zacskóstej 2019.11.26. 11:21:37

Csak észrevétel. "A sisakjukban látnak a sötétben" - Amikor bemegy az orrszarvú barlangjába felkapcsolja a kis lámpáját..;)

Amikor a harmadik rész végén a nagy benga mandalori odarepül az űrhajója mellé és szalutál...az valami elképesztően bárgyúan hatott..
süti beállítások módosítása