Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars világ legfontosabb évfordulója: május 25 [20.]

2017. május 25. - Rebel Alliance

Annyira fontos dátum május 25. a Star Wars rajongók körében, hogy mi sem feledkezhetünk meg róla, és legalább egy rövid poszt erejéig foglalkozunk az emlékezetes dátummal: 1977 május 25 -tel. 

Negyven évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon az Egyesült Államok mozijaiban, - összesen 32 helyen, főleg nagyvárosokban, például New-Yorkban és Kalifornia metropoliszaiban - bemutatásra került egy film, mely fordulópontot jelentett a mozi és a filmvilág történetében és örökre megváltoztatta mindazt, amit addig a science fiction jelentett. Ezt a fordulópontot a Star Wars megszületése okozta. Az akkoriban csak 33 éves George Lucas által rendezett sci-fi besorolású műről ezen a bizonyos napon egyik készítő vagy szereplő sem gondolta, hogy nagy sikert arat majd. De így lett, másnap a mozikasszák szinte felrobbantak szerte az államokban és a film megkezdte világhódító útját. Hozzánk, Magyarországra csak 1979 -ben jutott el, egészen pontosan 1979 augusztus 16 -án kezdték vetíteni a magyar mozik.

40_starwars.jpg

Mi a Star Wars hihetetlen sikerének titka?

Igazából sokan sokféle választ adtak már erre a kérdésre. Sőt, nekünk is meg van a magunk elmélete. Mi úgy gondoljuk: Lucas egy olyan felnőtteknek szóló mesét alkotott 1977 -ben, mely egy külön világ volt, végtelen számú módon bővíthető kivitelben, saját szabályokkal, külön stíluselemekkel és jellemzőkkel. El lehetett benne merülni és ezer módon tovább gondolni. Mindenki megtalálta benne azt, ami szerethető: kaland, háború, szerelem, hősiesség, misztikum, humor és mindenekelőtt: fantázia. Nem pusztán egy film volt tehát az, ami 1977 május 25 -én hódító útjára indult, hanem egy sajátos világ. 

Az újabb fejezetek

Az 1977 -es első részt, mely idővel a könnyebb megkülönböztetés kedvéért az "Egy új remény" címet kapta, három évvel később követte, 1980 -ban a Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back), Irvin Kershner rendezésében, majd 1983 -ban a Jedi visszatér (Return of the Jedi) Richard Marquand -tól. Ezen a ponton megszakadt a Star Wars filmek további "gyártása" és csak 1999 -ben folytatódott újra a Baljós árnyakkal (The Phantom Menace). Ezt megint George Lucas rendezte és az addigi elkészült trilógia előzményei mutatta be, miként a másik két rész is: 2002 -ben a Klónok támadása (Attack of the Clones) és 2005 -ben a Sith -ek bosszúja (Revenge of the Sith)

Aztán 2012 -ben az egyre bővülő Walt Disney megvásárolta (potom 4 milliárd dollárért) a Star Wars filmjogokat és bejelentette, hogy ezentúl a kánon részek folytatása mellett megkezdi a spin-off fejezetek forgatását is. Ezzel megkezdődött egy új korszak ami évente hoz majd új Star Wars epizódokat. Először 2015 -ben megjelent Az ébredő erő (The Force Awakens) J.J.Abramstől, majd 2016 -ban az első spin-off alkotás, a Zsivány Egyes Gareth Edwards rendezésében.

A folytatásban: idén karácsonykor kerül majd a mozikba Az utolsó Jedik (The Last Jedi) mint a sorozat 8. kánon része és aztán jönnek 2018 -ban, illetve 2020 -ban az újabb spin-off fejezetek (Előbb a Han Solo életét bemutató rész, majd egy ismeretlen téma, talán Boba Fett életéről.) A harmadik trilógia zárásásra, vagyis a 9. kánon fejezetre vélhetően 2019 -ben kerül sor.

sw_filmek_tablazat.JPG

A szereplők és karakterek

A Star Wars világ főszereplőire - a kánon és spin-off fejezetek kulcsfiguráira - nem lehet mondani, hogy hatalmas színészi kvalitásokat felvonultató, óriási színészek volnának. Közülük talán egyedül Harrison Ford tudott valódi világsztárrá válni. Ugyanakkor mégis tény: naggyá tették a mára 8 részessé váló hihetetlen sorozatot. Generációk szerették a Leiát alakító, sajnos nem régiben elhunyt Carrie Fishert és az idén már 66 éves Mark Hamillt. De nagy kedvencekké váltak a Star Wars univerzum különböző lényei, figurái, bolygói, járművei, harci eszközei is. Kialakult egy gigantikus rendszer filmekből, animációkból, video játékokból, képregényekből, játékfigurákból és ezernyi internetes és egyéb közösségből, klubból, szerte a világon. 

Kialakultak a Star Wars stílusjegyek és ma már milliók várják az újabb és újabb részek bemutatóját. Hogy miért? Mert a Star Wars életérzés a fantázia, a képzelőerő, az örök gyermekkor illetve a jó és rossz hagyományos értelmezésének szabadságát adja mindazoknak, akik fogékonyak erre és hajlandóak elmerülni ebben a fantasztikus örök élményeket adó világban, ... egy messzi – messzi galaxisban. ... És úgy tűnik, hogy így az a bizonyos mese, mely ma épp 40 éve, 1977 május 25 -én indult világhódító útjára, mára valóban az egész világ közös meséjévé változott.

***

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon is!

sw_logo.jpg

2017.05.25.(22:02)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7912540879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Han Solo. 2017.12.02. 13:01:31

1977 május 25. a Star Wars rajongók számára alap-dátum.
süti beállítások módosítása