Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars filmek 5 legjobb jelenete [13.]

2017. április 17. - Rebel Alliance

Az eddig bemutatott 8 Csillagok háborúja film tele van jobbnál jobb jelenetekkel, ám ezek közt akad néhány ikonikus, sokat emlegetett, szinte mindenki által ismert és szeretett scene, melyeket egyszerűen nem lehet megunni, mondhatni képesek vagyunk újra meg újra megnézni, feleleveníteni "őket". Az 5 legjobbat szedtük csokorba két kiegészítéssel, az egyik az 5+1 közönségdíjas jelenet, a másik a legújabb epizódok legjobb jelenete. Tehát nézzük a listát:

5. Jabba palotájában, Han szöktetése. Ez a 17 perces jelenet az 1983-as "A Jedi visszatér" (Episode VI. - Return of the Jedi) című epizód elején található, mégpedig a film 10. perce és 37. perce közt. Izgalmas, látványos, az egész rész legjobbja. Láthatjuk, ahogyan előbb Leia, majd Luke is megérkezik Jabba, a hutt palotájába, hogy megpróbálják kiszabadítani a széntömbbe fagyasztott Han Solot. (Lando Calrissian, már korábban beépült az űrgengszer udvartartásába.) Csakhogy eleinte nem sikerül semmi: Leia lebukik, miközben kiolvasztja Hant, Luke -ot pedig előbb az óriási rancor mellé dobják, majd barátaival együtt a homoklakó Sarlakk kitátott szájába próbálják belökni.

sw_jedi_jabba.jpg

Ám az ifjú Jedi megmenekül, sőt megmenti az egész csapatot is. Trükkösen legyőzi a rancort (a vermében található hatalmas acél ajtót engedi a szörny fejére), majd fénykardjával győz a Sarlakk körüli homokjárókon is. Leia közben megfojtja Jabbát és az egész társaság elrepülve megmenekül. A jelenet rendkívül mozgalmas, a franchise egyik legjobbja. Nálunk az 5. helyet kapja.

4. Darth Maul és Qui-Gon Jinn illetve Obi-Wan párbaja: A kevéssé népszerű "Baljós árnyak" (Episode I. - The Phantom Menace) legjobb jelenete és listánk negyedik helyezettje az a scene, melyben a gonosz sith lord, Darth Maul megküzd a Jedikkel, mégpedig a film 110 és 125. perce közt. Az alig negyed órás jelenetben őrült tempójú küzdelmet izgulhatunk végig, villámgyors megoldásokkal, akrobatikus mozdulatokkal. Bár a végén Darth Maul megöli Qui-Gont, mégis győz a jó, mert Obi-Wan kettévágja a sith lovagot. A néző úgy gondolja, hogy Darth Maul meghal, ám valójában túléli, bár erről a filmben nem esik szó, csupán a SW háttérirodalom rögzíti. A párbaj az egész sorozat egyik legjobbja, nem meglepő tehát ha mi is beválogattuk az 5 legjobb jelenet közé.

sw_dartmaul.jpg

3. Anakin és Obi-Wan végső párbaja a Mustafaron: A 18 perces jelenet a "Sithek bosszújában" látható (Episode III. - Revenge of the Sith), mégpedig a 103. perc és a 121. perc között. A helyszín a fantasztikus Mustafar nevű lávabolygó tüzes, izzó, vérvörös felszíne. Ide érkezik szerelméhez a bosszúra szomjas, mindenre kész, féltékeny és Palpatine által manipulált ifjú Anakin. Célja: leszámolni az utána érkező Obi-Wannal. Küzdelmük a lehető leglátványosabbra sikeredett, egyértelműen az egész franchise egyik nagy csúcspontja. A harc végén Anakin veszít egy rosszul kitalált (és végrehajtott) ugrása nyomán, amikor a levegőben Obi-Wan fénykardja levágja lábait és egyik karját. A fiatalember megég, nagyon súlyosan megsérül, Obi-Wan pedig sorsára hagyja. Ám mint tudjuk, Palpatine megmenti és gépembert farag belőle, aki innentől Darth Vaderként segíti őt császárrá válni. A párbaj az egész Star Wars sorozat egyik legjobb jelenete. Nálunk bronzérmes.

sw_mustafar.jpg

2. A yavini csata, támadás az első Halálcsillag ellen: Az idén 40 éves legelsőnek bemutatott, 1977-es "Egy új remény" (Episode IV. - A New Hope) leglátványosabb jelenete, alig 13 percben. Ez a scene listánk ezüstérmese, mégpedig a film 105. és 118. perce közt bemutatott hihetetlenül látványos események miatt. A yavini ütközet a Star Wars világ talán legfontosabb eseménye, az időszámítás is sokáig ehhez kötődött. A jelenet főhőse Luke Skywalker, aki vadászgépével sikeresen megközelíti a Halálcsillag felületét, majd kilövi annak legsebezhetőbb pontját ezzel megsemmisítve az egész űrállomást. Közben Darth Vader megállapítja, hogy "az erő van ezzel a fiúval". És valóban így igaz, hiszen a győzelem nagy lépés Luke Jedivé válása felé. A jelenet emblematikus, soha nem felejthető része a Csillagok háborúja filmeknek. 

sw_yavin.jpg

1. A Hoth-i csata a lépegetőkkel: Minden igazi Star Wars rajongó nagy kedvence a Birodalom visszavág, alig 10 perces csatajelenete a Hoth nevű hóbolygón az óriási AT-AT lépegetőkkel, a film 26. és 36. perce közt. A Birodalom lecsap a lázadók támaszpontjára, ám Luke és csapata látványos támadásokkal, T-47 -es hósiklókat használva több lépegetőt is elintéz. Az egyiket úgy, hogy vontatókábellel kerítik körbe. Nagyon élvezetes, nagyon látványos, hihetetlenül jó, valódi Star Wars élmény. Számunkra egyértelmű első helyezése a listán.

sw_hothi_csata.jpg

Kiegészítés, ráadás:

Az 5 filmből álló listát két kiegészítéssel is elláttuk, az egyik az úgynevezett "közönségdíjas" jelenet, melyet a legtöbb olvasónk javasolt, a másik az új részek külön kedvence. Nézzük előbb az olvasói kedvencet. Ez nem más, mint az "I am your Father" jelenet a Birodalom visszavágból. Ez a scene már a film 101. percében elkezdődik Luke és Darth Vader látványos fénykard párbajával és a 113. percben ér véget, amikor a levágott kezű Luke lezuhan a Felhőváros fő légcsatornáján a mélybe. Közben megtudja, hogy a gonosz nagyúr fia. Érzelmi csúcspont és jelentős fordulat. 

sw_iam_your_father.jpg

A legújabb két részt tekintve (Ébredő Erő, Zsivány Egyes) a legjobb jelenetnek a Rogue One legizgalmasabb megmozdulását választottuk, melyben Darth Vader személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját. Fénykardjával sorra győzi le a lázadó katonákat, akik teljesen esélytelenül szállnak vele szembe. Végül azonban a felkelők sikeresen elmenekítik a tervajzokat egy CR-90 -es corvette fedélzetén. Az egész jelenet pontosan 4 percig tart, a 123. és 127. perc között. Rövid tehát, de a film legjobban elkészített jelenete. Egyértelműen a listánkon a helye. Listán kívül jegyezzük meg: Az ébredő Erő szerintünk legjobb jelenete az a 4 perces scene, amelyikben Rey és Finn a Jakkuról próbálnak elmenekülni az Ezeréves Sólyommal, a TIE fightereket lerázva. A jelenet a 32. és 36. perc közt látható és óriási.

sw_rogue_vader.jpg

Mivel kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, felkínáljuk nektek a szavazást! Voksoljatok, szerintetek melyik a Star Wars filmek legjobb jelenete, az eddig bemutatott 8 részből!

Legújabb posztunk: A 10 legjobb Star Wars bolygó

Ha tetszenek posztjaink, várunk: Star Wars filmek FB oldal

***

2017.04.17.(13:50)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112431905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túlélő ... 2017.04.17. 17:53:19

Vader 3,5 - 4 perces jelenete, amikor megtámadja a felkelőket az általuk ellopott halálcsillag tervrajzokért elég rövidke. Annál azért hosszabb és látványosabb nekem Rey és Finn menekülése az Ezeréves Sólyommal a Jakkun. Vagy tetszik az is amikor a Geonosis -on a sok Jedi harcol a droidsereggel.

Control_ 2017.04.17. 19:18:55

Nekem a kedvencem a Klónok támadásában az a jelenet, amelyikben Obi-Wan és Anakin üldözik az alakváltó bérgyilkost Coruscant forgatagában. Nagyon jó!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.04.17. 21:05:20

Csodálom hogy az endori csata kimaradt, minden idők legjobb űrcsatája, összetett, látványos és még ma is ugyanolyan dögös. Konkrétan, azóta sem készült jobb űrcsata.

encir 2017.04.17. 22:03:00

Kedvencem, mikor a "Birodalom visszavág" végén Artu két mozdulattal megjavítja az egész részen át vacakoló hiperhajtóművet.

Stenonis 2017.04.17. 22:06:43

Anakin és Obi-Wan párbaja morális szempontból minősíthetetlen...

Mit tennétek:
Adott egy jedi mester, aki levágta a sötét oldalra átállt tanítványa mindkét lábát és egy kezét.
A) Mivel több tucat ártatlan gyermeket megölt, nem hagyom, hogy tovább garázdálkodjon a galaxisban. Egy vágással megölöm.
B) Magára hagyom, hogy a sebei és a vulkánok megtegyek a maguk hatását. Mivel jedi, ezért még képes gyógyítani magán. Így a bukott tanítvány agóniája akár napokig is letarthat, mire meghal.

Az egész jelenet akkor lett volna menthető, ha Obi-Wan is komolyabban megsérül és a végső vágás előtt jelenik meg a Császár, hogy megvédje tanítványát.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.17. 22:16:55

@Ződ2000: Ha az űrcsatákat nézzük, akkor endori csata valóban a legjobbak közé tartozik. Vetélytársa lehet ebben a kategóriában a Sith-ek bosszújának első 7-8 perce, a Coruscant feletti csata (mely nagyon látványos a nagy Venator osztályú birodalmi cirkálók közé repülő Obi-Wanékkal), illetve a Zsivány Egyesben az utolsó 30 perc, amikor felváltva mutatják a Scarif bolygón folyó szárazföldi ütközetet és a bolygó mellett a világűrben folyó nagyszabású csatát. Szerintem a 3 legjobb űrcsata tehát az Endor-i, Coruscant-i, Scarif-i.

Control_ 2017.04.17. 22:20:42

@Stenonis: Igazed lenne, ... ha ... nem az volna a helyzet, hogy Obi-Wan BIZTOSRA vette Anakin halálát. Egyértelmű, hogy fel sem merült benne, hogy ifjú tanítványa megússza a halált. Csupán nem bírta végignézni utolsó perceit, ezért hagyta ott. Az az opció, amit te "B" verziónak tartasz, tutira kizárt. Hétszentség, hogy nem gondolt NAPOKIG tartó haldoklásra. Inkább percei voltak hátra Obi-Wan szerint.

Stenonis 2017.04.17. 22:29:38

@Ulrich von Lichtenstein:
Mivel a "sugárpallos" éget, ezért Anakin sokkot kaphatott, de nem vérzett.
Még fertőtlenítette is a sebet a vágás.
Szóval lábak és 1 kéz nélkül simán elagonizált volna ott egy ideig.

Egy jedi mester 100%-ban felelős kellene, hogy legyen a tanítványáért. Ha elcseszte a kiképzést és a tanítvány átállt a sötét oldalra, akkor az a minimum, hogy végignézi az utolsó perceit. Ennyivel minimum tartozik a megölt gyerekeknek.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.17. 22:31:08

Dzsontra Volta
Pornót itt nem oszthatsz meg!

Control_ 2017.04.17. 22:33:34

@Stenonis:
1. Három végtag elvesztése akkor is sokkot, kollapszust és halált okozhat, ha nincs elvérzés-veszély
2. Azzal hogy tanítványa ártatlan gyerekeket mészárolt halomra MINDEN jogát elvesztette arra, hogy mestere BÁRMI méltányosat tegyen vele (vagy érte)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.04.17. 22:34:58

lucas mindegyik sw filmje magasan veri a disney féle lelketlen, ötlettelen, nulla filmeket...

Dalek 2017.04.17. 22:40:03

"Ide érkezik mestere után" fordítva történik nem?
Bocsi csak feltűnt

Stenonis 2017.04.17. 22:40:53

@Ulrich von Lichtenstein:
1. A jedik képesek önmaguk vagy mások gyógyítására az Erőt felhasználva. Az "okozhat" kevés... Bizonyosság kellett volna.
2. A kegyes halál méltányossága bárkinek járhat. De Obi-wannak kötelessége lett volna meggyőződnie arról, hogy sötét jedivé vált tanítványa meghalt.

Control_ 2017.04.17. 22:45:25

@Stenonis:
1. A Jedik sem tudják magukat meggyógyítani a halál torkából. Simán kinyiffant Qui-Gon is amikor legyőzte őt Darth Maul ha emlékszel, meg persze meghalt Obi-Wan, Yoda és a többiek is. Nem tudták magukat "öngyógyítani.

2. NEM JÁR KEHYES HALÁL GYEREKGYILKOSOKNAK sehol a világon és semikor a történelemben!!!

laci_52 2017.04.17. 22:47:42

A kocsma-jelenet(már nem emlékszem, melyik részben volt) is szenzációs.

Dalek 2017.04.17. 22:55:15

"meghalt Obi-Wan, Yoda" félig meddig. haláluk után nem egyesülnek az erővel teljesen hanem tudatukat megőrzik és amolyan "szellemként" még meg tudnak jelenni ugyanúgy ahogy Qui-Gon is csak ő nem fejezte be a "kiképzéstét" teljesen (mert megölték) ezért ő nem tud testet ölteni (lást klónok háborúja 6.évad 11-13-ig )

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.04.17. 23:20:17

Bocs, de szerintem a Jedi visszatér első félórája nem egy jelenet, hanem több különböző jelenet.
Nálam ezek a legjobbak: lépegetők a Hothon, párbaj Darth Maullal, "Én vagyok az apád", Vader tombolása a tervrajzért, Coruscant feletti űrcsata.

@Stenonis: Miért tudna gyógyítani magán? A csonkolás mellett lángolt is, amikor Obi-Wan otthagyta, nem úgy nézett ki, mint aki túléli akár 10 percig is.

Stenonis 2017.04.17. 23:38:52

@Ulrich von Lichtenstein:
1. Azért az okozott sebzés sem mindegy.
2. A jedik legyenek már egy kicsit magasabb erkölcsi szinten az általad hangoztatnál.

Stenonis 2017.04.17. 23:42:31

@Étteremkritikus:
A jediknek először a gyógyítást tanítják meg, nem a fénykarddal suhogtatást.
Nagyon hasznos dolog tud lenni ha nincs a közelben bakta tartály. Szóval a magára hagyott Vader az Erőt felhasználva tudott volna még agonizálni. És nem 10 percig.

Elender05 2017.04.18. 08:50:26

Számomra az összes nagy jelent közül a legnagyobb, amikor Vader nem bírja tovább nézni Luke szenvedését és megöli Sidioust. Könnyeztem amikor először néztem, és a huszadik után is ...

Control_ 2017.04.18. 09:59:22

@Elender05: Az valóban jó.
DE
Én ennyi év után sem értem, hogy végül is mibe hal bele Vader????
Csak egy energianyaláb éri. Vérveszteség kizárva. A lélegeztetője is működik. Akkor???

Master. 2017.04.18. 10:03:29

@Ulrich von Lichtenstein: Amikor levágták két lábát és egy karját, majd kigyulladt és utána szétégett a tüdeje is ... nem halt meg. Amikor meg egyetlen sugárnyaláb éri (olyan amiből percekkel előtte Luke-ot kábé 100 -at kap, 3 percen át) egyből kipurcan. Tényleg fura kicsit!

Elender05 2017.04.18. 10:06:58

Igen erre olvastam én is számtalan magyarázatot, de egyik sem az igazi szerintem... Viszont amikor visszaáll, az filmtörténeti jelent..

zevilaga 2017.04.18. 12:29:08

Szerintem kimagaslóan a legjobb jelenet a Sithek bosszújában a Anakin Darth Vaderré változása. Libabőrösen néztem végig, annyira király atmoszférát teremtettek a készítők.

Emellett a sorozat legütősebb mondata (az "I am your father" mellett) az Ébredő erőben amikor Han és Chewie betoppan a Millenium Falconra, és Han az ő hangján azt mondja, hogy "Chewie, We're home". Ott konkrétan berosáltam, és még a szemem is könnyes lett.

Han Solo for president. (Pedig valójában Chewie-vel együtt Han Duo)

zevilaga 2017.04.18. 12:30:20

@Chris Kyle: Egy másik filmben ekkor ajánlotta fel, hogy egyezzenek ki egy döntetlenben. :)

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.18. 12:31:25

Úgy tűnik, hogy 1400 szavazat után:

1. Hoth-i csata a Birodalom visszavágból - 28%
2. Darth Vader fénykardos támadása a Zsiványból - 15%
3. Az "I am your father" jelenet a Birodalomból - 10%
4. Yavini csata az 1977-es Egy új reményből - 9%
5. Anakinék lávás párharca a Mustafaron - 8%

Vagyis a klasszikus részek várható fölénye érezhető (5-ből 3)

Macskahegyi Daniela 2017.04.18. 14:34:08

A Jabbától-szöktetés híresen nagy baromság :)

Persze, jól néz ki (ha tizenévesként nézed), meg minden - de nekem ne mondja senki, hogy ez pont így vót megtervezve, hogy Luke-ot elfogják, és ott lesz mindenki majd a sivatagban, Jabba is, Leia is, és ott lesz ám r2d2 is(hol is lenne másutt egy asztrodroid), a belsejében a fénykarddal, és akkor majd pont úgy tudja kilőni a kellő pillanatban, hogy Luke pont elkapja és.... broaaaaf.......... :)))))

Tom Taylor 2017.04.18. 17:07:19

Az endori csata a legjobb, főleg akkor, ha kivesszük belőle a "macik" akcióját. Azért kár. A filmtörténelem leglátványosabb pillanata pedig az, mikor a Sólyom és Antilles kapitány kilövi a generátort. A Sólymot szemből látjuk, mögötte a robbanás látszik, majd egy pillanattal később a Sólyom keresztül száguld egy furcsa lamellákkal keretezett csatornán. Ennél a pár másodpercnél én látványosabbat soha nem láttam.

Túlélő ... 2017.04.18. 18:33:47

@Macskahegyi Daniela: ... nem "aszteroid" hanem droid. Az egyik egy világűrben mozgó törpe-bolygó, "a" -val a szó végén, a másik mesterségesen előállított, embereket szolgáló gép.

Control_ 2017.04.18. 18:42:02

@Tom Taylor: Az egy látványos és dicsőséges rész a Jedi visszatérben a 02:02:22 -nél, azaz a 125. percben van és az energia szabályozót lövik ki. Nekem is tetszik!

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.04.18. 22:58:33

@Stenonis: Nem emlékszem a filmekből gyógyítás tanulására, viszont Yoda mellett karddal gyakorló gyerekekre igen.

@zevilaga: A Sithek bosszújából valójában az előzetes a legjobb :)

Macskahegyi Daniela 2017.04.19. 07:41:14

@Túlélő ...:
"... nem "aszteroid" hanem droid."

És szerinted hol írtam én ilyet, hogy aszteroid?????? :))))

Control_ 2017.04.19. 10:37:40

@Stenonis: én Obi-Wan helyében gondoskodtam volna arról, hogy a gyerekgyilkos patkány Anakin legalább 2 napig égjen a lávában, és szép hosszú - jó lassú halála legyen, szenvedve annyit, mint az a sok ártatlan gyerek, akiket feldarabolt a fénykardjával az az állat. Ez lett volna MÉLTÓ halál a számára!

Nietzsche__ 2017.04.19. 16:24:28

Sith-ek bosszújának első 10 perce. Óriási!

Macskahegyi Daniela 2017.04.19. 17:02:57

@encir:
"Kedvencem, mikor a "Birodalom visszavág" végén Artu két mozdulattal megjavítja az egész részen át vacakoló hiperhajtóművet."

Ez szerintem tévedés. Nem ő javítja meg. Lando szerelői csinálták meg (mondja is), csak Vader parancsára valahogy leblokkolták. Ezt a blokkot iktatta ki a kis asztrodroid (végülis ez a szakmája :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.22. 02:54:36

Ez jó volt, köszönjük, de úgy lett volna a poszt még stílusosabb, ha TeCsőről be lenne linkelve a videó mindegyikhez.Így csak 9,5/10...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.22. 02:59:33

@Elender05: Hahaha, Elender, emléxik még valaki erre a cégre?Mennyiszer vittem én oda árut, hóóóójajj... :D

Han Solo. 2017.12.02. 13:19:00

A yavini illetve hothi csata az elsők, illetve a mustafari párbaj és Darth Maul és Qui-Gon Jinn illetve Obi-Wan párbaj. De nagyon jó a coruscant -i csata és a scarifi összecsapás.
süti beállítások módosítása