Star Wars Univerzum

Star Wars

Az ébredő Erő - The Force Awakens, Star Wars VII. [11.]

2017. április 14. - Rebel Alliance

Közeledik december és a VIII. Star Wars epizód (The Last Jedi) premier filmbemutatója (már megjelent előzetese is), vagyis a rajongóknál megkezdődött a visszaszámlálás. Hasznos ilyenkor (a Csillagok háborúja 40. évfordulójára rendezett, 1977-es indulásra emlékező SW Celebration másnapján) újra feleleveníteni a kapcsolódó előzmények, vagyis a VII. rész emblematikus jeleneteit, történéseit, miközben kiemeljük az epizód pozitívumait és negatívumait is.

sw_ebredo_ero_1.jpg

Rengetegen elemezték a Star Wars hetedik epizódját, a 2015 december 18 -i magyarországi bemutató után közvetlenül. Ezek közt az első reakciók közt olvashattunk számtalan ömlengést, de óvatos véleményeket is és megjelent néhány (tényleg csak néhány) kritikus észrevétel. Aztán telt - múlt az idő és ahogyan ez lenni szokott, egyre több bírálat látott napvilágot a filmes oldalak, blogok világában. Végül elérkezett 2016 december 15., és a mozikba került a  Zsivány Egyes, a legújabb SW film, ami spin-off fejezetként kapcsolódott a franchise -hoz. Ezzel a rajongók megkezdték az összehasonlítást, amiben végül az Ébredő Erő sok helyen alulmaradt az új résszel szemben. Bár az IMDb -n jelenleg fej-fej mellett van a két film (az Ébredő Erő: 8,1, a Zsivány Egyes 8,0 ponton áll) a magyarországi rajongók nagyobbik része - a blogok, SW honlapok tanúsága szerint - egyértelműen a Zsivány Egyest tartja jobbnak. Konkrétan a Port.hu 6,6 pontra értékeli az Ébredő Erőt és 7,6 pontra  Zsivány Egyest, míg a Mafabnál 86 / 80 -ra áll győzelemre Gareth Edwards csapata. 

sw_ebredo.jpg

Ennyi visszatekintés után belevágnék abba, hogy két szempont alapján véleményezzem az Ébredő Erőt.

  1. Az első szempont a film pozitívumait és negatívumait veszi számba
  2. A második szempont pedig a többi résszel való összevetés és a Star Wars stílusjegyek megtartása alapján értékeli a Force Awakenst.

Tehát először a pozitívumokról. Az Ébredő Erő egy lendületes alkotás, mely humorral, szerethető karakterekkel és az eredeti, klasszikus részek nosztalgiájával tár elénk egy ügyesen kitalált, bár másolt panelekből álló történetet. A két legnagyobb pozitívum: Daisy Ridley és John Boyega. Jópofák, szimpik és humorosak. A Jakku nevű sivatagbolygón magányos élő, családja visszatérését évek óta váró roncsvadász leányzó Rey (Daisy Ridley) egy véletlennek és egy "eltévedt" droidnak köszönhetően kerül a felkelők közé.

A felkelés még létezik, bár közben kiderül: 30 évvel járunk a Jedi visszatér időszaka után. Itt kicsit érthetetlen is az egész: a VI. rész ugyanis azzal ér véget, hogy a birodalom elbukott és a lázadók szövetsége (Rebel Alliance) arat diadalt. Mindenki boldog, minden szép és jó, a galaxisban újra teljes a demokrácia. Aztán a VII. részben, az Ébredő Erőben újra egy birodalom sanyargatja a galaxist. Bár mindenhol lezuhant, tönkrement, rozsdásodó birodalmi csillagrombolók és AT-AT lépegetők, mégis rohamosztagosok (death troopers) csapnak le az ártatlanokra. Rey ebbe a közegbe csöppen, mikor megismeri a vele közel egyidős Finnt, a rohamosztagosoktól elszökött fekete srácot. Barátság alakul ki köztük (vagy talán annál kicsit több is) és a néző élvezettel szemléli néhol szarkasztikus, néhol sziporkázó, néhol nevettető párbeszédeiket és hősies kalandjaikat. Harmadik kulcsszereplőként jelenik meg Poe Dameron (Oscar Isaac) a felkelés legjobb pilótája (az igazi lázadó), aki bár fontos küldetést teljesít, elég kevés ideig láthatjuk a filmvásznon. (Abban a néhány jelenetében mondjuk egész jó az amit csinál.)

sw_ebredo_ero_2.jpg

Az Ébredő Erőben pozitívum több űrhajós jelenet is, főleg az, amelyben a Jakkun vezeti Rey a lezuhant csillagrombolók roncsai közt a Sólymot. Nagyon látványos, tetszetős és izgalmas ott lenni a két fiatallal a Millennium Falconon miközben a Tie fightereket próbálják lerázni. Pozitívum még a számtalan Rey - Finn jelenet is és például a felbukkanó öreg Han Solo illetve Fin közti több párbeszéd. Megható Leia felbukkanása és ölelkezős jelenete, különösen úgy, hogy tudjuk: a művésznő 2016 december 27 óta már nem lehet velünk. Kétségtelen pozitívum, hogy az Ébredő Erő az előzmény részekkel ellentétben kísérletet tesz a klasszikus fejezetek hangulatának megidézésére. Ám tény: túl sok egyéb pozitívum viszont nem nagyon említhető. 

sw_millenium_falcon.jpg

Nézzük a negatívumokat. A Walt Disney egy lelkes rendezővel, J.J. Abramsel készítette el a VII. részt, aki viszont sajnos biztonsági játékot játszva a többi részekből lopott vett elemekből, - leginkább az 1977-es Egy új reményből - rakta össze remake filmjét. Egyértelmű koppincs maga az alapsztori is: valakinek vagy valaminek a megkesesése - például egy veszélyes birodalmi bolygófegyver tervrajzának vagy Luke tartózkodási helyének - droidba rejtett információinak "kergetése" a felkelők ellenében. (Elég ismerős ugye?) A Starkiller nevű bolygófegyver a korábbi részek Halálcsillagának másolata, Kylo Ren álarca Darth Vader maszkját utánozza, Poe Dameron alakja az űrvagány Han Solo megfelelője, a Jakku sivatagbolygó meg a Tatooine koppincsolása. És persze hogy a tisztázatlan múltú, peremvidékre került fiatal (aki ezúttal egy nő) az eredeti részek Luke Skywalkerének megfelelője. Mindez másolás, innen - onnan összeszedett elemek halmaza, melyből egy új sztorit kanyarított Abrams nem túl sok leleménnyel és eredetiséggel. 

sw_rey.jpgNegatívum a korábbi, klasszikus és prequel részekhez képest szegényes látványvilág, a fordulatokat nélkülöző történetfűzés és a gonoszt megtestesítő három figura - Snoke, Kylo Ren illetve Hux tábornok karaktereinek kidolgozatlansága. Nem tudjuk milyen viszonyban állnak egymással és nem tudjuk ki kinek a főnöke vagy beosztottja. Magyarázat nélküli, hogy Kylo Ren miért visel maszkot, mikor - ellentétben a láva miatt tüdejét megégetett Darth Vaderrel - neki orvosilag nem lenne indokolt. Ráadásul a film közepén le is veszi maszkját így végképp elvész még a rejtélyesség is a maszk alatti személy titokzatosságát illetően. Nincs kibontva, hogy Han és Leia gyermeke miért vált gonosszá és az egész film alatt még halvány utalást sem kapunk ennek magyarázatáról. (Mert hogy teljesen illogikus az egész, az mindenkinek lejön.)

sw_kylo.jpgA Kylo Rent alakító Adam Driver tapasztalt és tehetséges színészt, de ez a karakter nem neki való. Az általa megformált gonosz nagyúr inkább tűnik egy durcás emós egyetemistának, mint tekintélyt parancsoló, félelmetes birodalmi vezetőnek. Ugyancsak hiteltelen Hux tábornok (Domhnall Gleeson) alakja, mert részint túl fiatal a legmagasabb szintű katonai vezető tisztségéhez, részint jólfésült becsületes ábrázata miatt nehéz elhinnünk róla hogy gátlástalan, törtető karrierista katona. (Bár hozzáteszem a színész nagy kedvencem, a 2013-as "Időről időre"című angol vígjátékban például óriási.) 

A drámai fordulatként értelmezhető fő jelenet, Han Solo halála valójában értelmetlen és teljesen felesleges mozzanat. Semmi nem indokolja ugyanis, hogy Kylo Ren (alias Ben Solo) apjába vágja fénykardját. A jeleneten inkább az érződik, hogy akartak egy Birodalom visszavág "I am your Father" jelenetéhez hasonló csúcspontot. De nem jött össze, mert élő ember nem akadt aki ezt logikusnak tartotta volna (talán magát Abramset kivéve). Persze az is igaz, Harrison Ford is ultimátumszerűen követelte kiírását a Star Warsból, ami ugyancsak arra ösztökélte Abrams, hogy meghalassza a figurát. Ami a Star Wars filmekhez tartozó lényeket illeti, vegyes a kép: a rathtarok (a sok csáppal bíró hatalmas szájú, gömböcszerű lények, melyekkel Hanék kínlódnak a Sólymon) nagyon gagyik lettek ("zs" kategóriát idézve), de akadtak jópofa figurák is és a guruló kis robot, BB-8 is nagyon szerethető lett.

Az Ébredő Erő értékelésénél második szempontunk a többi résszel való összevetés és a SW stílusjegyek alapján vizsgálja a filmet. Ezek a bizonyos stílusjegyek a klasszikus, és eddig leginkább sikeres eredeti részek (IV., V., VI.) alapján lettek összeállítva. Az új remény és a Birodalom visszavág 100% -ban mutatják be ezeket a jegyeket. (25 pontos számításunkban, mind a 12 jegy 2-2 pontot kap és plusz 1 adható a hangulatra, vagyis a 25 pont a 100%.) Az Ébredő Erő a blogunkon számba-vett 12 SW stílusjegy 60% -át tudta hozni megfelelő színvonalon (15 pontot ért el.) Ugyanez a Zsivány Egyesnél 34% (8,5 pont). Tehát ezen a téren az Ébredő Erő a jobb. Ugyanakkor a 60% nem egy túl jó eredmény. Hiányzik a filmből a SW univerzum szerves részét képező Erő hangsúlyos megjelenítése, a főgonosz, Kylo Ren rejtélyes, kidolgozott figuraként való szerepeltetése, a lények, helyszínek, misztikum "sztarvarszos" ábrázolása.  

sw_gonoszok.jpg

Összességében a Force Awakens sajnos elmarad a klasszikus részektől, de sajnos még az előzmény fejezeteket is alig éri utol. Ugyanakkor pozitív a hangulata és "sztarvarszos" játékosság jellemzi, humorral átitatva. Ezzel pedig egy egész kört ver a Rogue One -ra. A Csillagok háborúja "happy feeling" ugyanis nyomokban sincs meg a Zsivány Egyesben. A Rogue One az igazi Star Wars világtól eltérő módon komor, pesszimista, negatív jellegű, sőt nyomasztó hangulatú film. Az eredeti, Lucas által megálmodott Csillagok háborúját mindig is erősen jellemezte a játékos jókedv, hősiesség és humor. Ebből a hármasból viszont semmit nem kapunk Jyn Erso kalandjai során. Persze felhozható, hogy komor maga a téma is, amit feldolgoz (hasonlóan  a Birodalom visszavághoz), DE van egy nagy különbség: a Birodalom visszavág a sok komolyság mellett meg tudott maradni a humor és játékosság "talaján". A sok dráma közben hallhatunk vicces beszólásokat Hantól, van szerelem és szenvedély is, és van élet az egész történetben. Olyan "élet" ami az Ébredő Erőt is jellemzi, de a Zsivány Egyest nyomokban sem. És itt a lényeg, éppen EZÉRT jobb egy hajszállal J.J.Abrams másolmánya a Zsivány Egyesnél: a játékosság miatt és mert jobban meg tudta őrizni a Star Wars stílusjegyeit. 

Az Ébredő Erő egy szórakoztató SW mozi, amit maga a rendező rontott el azzal, hogy összelopkodott részekből készítette el. A főszereplőkön nem múlt a siker, többségük megérdemelte volna a nagyobb sikert (és pontszámot). De talán majd a folytatás, a decemberre mozikba kerülő VIII. epizód (The Last Jedi) jobb lesz. Értékelésünk az Ébredő Erőre: 7.0 pont.

7csillag.jpg 

***

Legújabb posztunk: Star Wars űrhajók, harci eszközök

2017.04.13.(23:58)

sw_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr312424965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.14. 14:04:12

Megoszlanak a vélemények az Ébredő Erő értékeléséről, de persze kíváncsian várjuk a hozzászólásokat arról, hogy ti, a rajongók mit gondoltok!

Kommentelő 007 2017.04.15. 11:48:10

Hát bocs de meg kellene nézned a filmet újból...
"Egyértelmű koppincs maga az alapsztori is: egy veszélyes birodalmi bolygófegyver droidba rejtett tervrajzának "kergetése" a felkelők ellenében. (Elég ismerős ugye?)"

Luke lelőhelyének térképrészletét tartalmazta a droid...

Nekem nagyon tetszett bár az igazsághoz tartozik, hogy 4DX moziban néztem meg és az hihetetlen jó volt.

mel gibson 2017.04.15. 12:12:34

Ahogy Leia és Csubi:D elsétálnak egymás mellett Han halála után, egy szó nélkül, az felfoghatatlan és megbocsáthatatlan. Ilyen egyszerűen nincs, nem lehet. Együtt csináltak végig mindent, de Leia Reyjel kezd sírni meg ölelkezni. Akárkije is Rey Leiának, hát egy ilyen dráma után csak összenézek a "spanommal" akivel lenyomtunk egy komoly felkelést. A Rogue One-ban nem emlékszem ekkora bakira, ami ennyire zavart volna. De minden SW film atom, még a gyengébbek is.
May the Force be with you

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 19:27:09

@Star Wars filmek blogja: A pozitív hősök jól játszanak (Ridley, Boyega, Isaac) a negatív karakterek megformálóival van a baj (Driver, Gleeson)

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 20:50:32

@Kommentelő 007: Igen. Megtévesztően hangzik. Picit módosítottuk a kérdéses mondatot. Köszi! :-)

mbond 2017.04.16. 21:48:42

"decemberre mozikba kerülő IX. epizód (The Last Jedi) " Ez csak elírás, vagy a Zsivány Egyest is beszámoltad, mint VIII. epizód (helytelenül)?

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.20. 08:37:39

@mbond: A poszt szövegében VIII. epizód szerepel (teljesen helyesen írva).

Han Solo. 2017.12.02. 13:27:43

Nem szerettem túlságosan ezt a részt egészen eddig, míg nem láttam 1 évvel később a Zsivány egyest és nem jöttem rá, hogy EHHEZ képest igazából mérföldekkel jobb az Ébredő erő. Valahogy ekkor "szépült meg" számomra!
süti beállítások módosítása