Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars Univerzum járművei, fegyverei és harci eszközei [12.]

2017. április 14. - Rebel Alliance

A Star Wars Univerzumnak és a Csillagok háborúja filmek világának egyik sajátossága, a harci-eszközök színes változatossága és sokasága. Ezek a SW stílusjegyek egyik leglényegesebbjét jelentik, mondhatni: igazi Star Wars film nem készülhet speciális, futurisztikus járművek, vadászgépek nélkül. A starwars.com, mely a Csillagok háborúja filmek hivatalos médiafelülete, nagy segítségünkre volt a leglényegesebb SW eszközök számbavételében.

sw_xfighter_1.jpgElőször a vadászgépekről érdemes megemlékeznünk, melyek Star Wars harci jelenetek fontos szereplői. Léteznek birodalmi vadászok és van a felkelők szövetségének is külön vadászgép-parkja. A sötét oldal gépei közül kiemelkedne a TIE-vadászok (TIE-fighters) melyeknek több típusa is van és emblematikus megjelenítői a birodalomnak. A Force Awakensben Finn és Poe el is kötnek egy ilyet. A lázadóknál az X és Y szárnyú felkelő vadászgépek a legismertebbek. Luke többnyire X-Wing vadásszal repül.

A Birodalom visszavág elején, a Hothi csatában komoly szerepet kapnak a T-47 -es hósiklók (snowspeeder -ek), melyekkel Luke és társai több AT-AT lépegetőt is elintéznek. (A képen a második sorban a 4. ábra balról). Említésre érdemes még az utolsó ábrán bemutatott cloud car, amelyet szintén a Birodalom visszavágban láthatunk Lando Calrissian városában, a Bespinen.

sw_eszkozok1a.jpg

Második helyen következnek az egyéb légi-járművek, teherhajók, mint például az Ezeréves Sólyom is. A Millennium Falcon önmagában is SW stílusjegy, mert annyira ikonikus része a franchise -nak. Felbukkan a kezdeteknél, a klasszikus részekben, majd a Force Awakensben is többször, sőt várható megjelenése a Han Soloról készülő spin-off részben is.

sw_ursiklo.jpgUgyancsak gyakran látható a birodalmi erőknél a Lambda osztályú birodalmi űrsikló (shuttle) mellyel időnként maga Darth Vader és a császár is utaznak, illetve aminek egy zsákmányolt példányával a felkelők (Han, Leia és Csubakka csapata) a Jedi visszatérben eljutnak az Endorra. A Lambda űrsikló is egy különleges jelképe a Star Wars filmeknek, alakja a kezdetektől velünk van, szimbólummá változott, számtalan fejezetben felbukkan.

A Baljós Árnyakban fontos szerepet kap egy Nubian, mellyel Padmé, illetve Qui-Gon és Obi-Wan kénytelenek leszállni a Tatuinon. Jól felismerhető még a Firespray-31 típusú, Slave I. őrnaszád, Jango Fett, majd fia, Boba Fett űrhajója.

sw_eszkozok2a.jpg

Harmadikként érdekesek a birodalmi csillagrombolók és óriás űrfegyverek. Az illusztrációs képeken jól látszódik, hogy a csillagrombolóknak több osztálya és mérete is létezik. A legtöbb Star Wars filmben felbukkannak, számtalan űrcsata főszereplői. A Zsivány Egyesben egy csillagromboló a Jedha bolygó légkörében, a város felett lebegve látható. A kisebbek 900 méter hosszúak, de vannak jóval nagyobbak is. A legnagyobb a Super Star Destroyer (Szuper osztályú csillagromboló), ami 19 ezer méteres. Jelentős még az Első Rend óriáshajója a The Finalizer (Resurgent osztályú cs.r.), hiszen 3 ezer m hosszú és 80 ezer katonát szállít. Jelentős még az Imperial Star Destroyer (Birodalmi osztályú csillagromboló) 1600 m hosszúságával. Közepes méretű csillagrombolók az Interdictor (1600 m) és a Venator (1155 m). Utóbbiból sokat láthatunk a Sith-ek bosszújának első 10 percében, amikor Obi-Wanék vadászaikkal a Venatorok közé repülnek (a főkancellár kiszabadítását tervezve).

sw_csillagrombolok.jpg

A lázadóknál az egyik legjelentősebb hajó a Home One (Mon Calamari Star Cruiser), mely méretben mindenképp a legtekintélyesebb a maga 3200 méterével (a nagyobb birodalmi csillagrombolókhoz hasonló nagyságú). A Mon Calamari több részben is látható, például az endori csatában a felkelők zászlós vezérhajója.

Fontos még a Halálcsillag (Death Star), a legpusztítóbb birodalmi fegyver, mely több részben is főszerepet kap, mint a felkelők leglényesebb célpontja. A Halálcsillag egy mesterséges bolygó, vagyis egy fémből készült űrállomás, a birodalom ellenségeinek minősített égitestek elpusztítására. Jelentős hasonlóságot mutat hozzá a VII. epizód Starkillere. Biztosan többen kiszúrják a rajzok közt a GR-75 Medium Transportot, mely többször is felbukkan a kánon részekben, például a Birodalom visszavágban is, amikor a felkelők többféle szállítóhajóval - köztük egy GR-75 -tel - menekülnek el a havas Hoth bolygóról.

sw_eszkozok3a.jpg

Végül a negyedik érdekes kategóriát jelentik a lépegetők és óriásjárművek. Személyes kedvenceim a Birodalom visszavág óriási, 23 méter magas, 20 méter hosszú AT-AT lépegetői. Láthattuk őket a Zsivány Egyesben is (a Scariffon dúló harcban) és a nem régiben megjelent új trailer tanúsága szerint benne lesznek majd a VIII. epizódban is (a The Last Jediben). Óriásiak, félelmetesek, szenzációsak. Rajtuk kívül ugyancsak lépegetők, csak éppen kétlábúak a Jedi visszatér AT-ST walkerei. Szintén érdekes és tetszetős az Egy új reményben felbukkanó sandcrawler, mellyel az apró dzsavák szállítják portékáikat a Tatuinon. (Ők adják el a droidokat Luke nevelőapjának.) Nekem mindig tetszett Jabba bárkája (az utolsó előtti sorban van), illetve Baljós árnyakban versenyző fogatok (utolsó sor).

sw_eszkozok4a.jpg

Tetszetős műszaki megoldás még Grievous tábornok wheel bike egykerekű gyors-motorja, amivel a Sithek bosszújában menekül az Utapaun Obi-Wan elől. A felsorolt harci eszközök mind érdekesek, különlegesek, a Star Wars fantáziavilág szerves részei. A posztban csak töredékük szerepel, milliónyi dolog kimaradt (talán legközelebb folytatjuk). A rajongók - főleg az igazi Star Wars fanok - mind ismerik, szeretik ezeket az eszközöket, élvezik tanulmányozásukat és filmbeli felbukkanásaikat. Szóval hajrá, bővítsük tudásunk, merüljünk el a SW univerzumban! Az Erő legyen veletek!

sw_hajok.jpg

Ha jöhet még: Az 5 legjobb Star Wars jelenet

Ha tetszenek posztjaink, várunk: Star Wars filmek FB oldal

***

2017.04.14.(14:58)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912426219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 08:40:12

Az ábrák segítik az egyes epizódok jeleneteinek vizsgálatát. Sokak számára talán érdekesek, hasznosak.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.17. 14:35:18

... túl nagy hozzászólás dömping nincs! :-)

Túlélő ... 2017.04.17. 17:19:36

Nagyon jó a poszt. Kevés helyen vannak ezek a dolgok így egyben. Főleg a csillagrombolók rész tetszik.

Control_ 2017.04.17. 19:49:38

A legújabb részben, a The Last Jedi -ben állítólag új fajta lépegetők is lesznek.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.20. 08:53:51

@Ulrich von Lichtenstein: vannak kiszivárgott képek arról hogy lesznek olyan új lépegetők melyek gorillaszerű megjelenítésűek.

Han Solo. 2017.12.02. 13:25:53

Ez a technológiai világ óriási különlegessége az egész Expanded universe -nek. Imádom!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.12.02. 16:35:45

Üdv urak, egy kérdés: nem tudom, melyik filmben van, talán a krómok támadásában, egy ilyen kerék alakú eszköz, robot, vagy miféle, ami ha megjön, széthajtogatja magát a kerék formájából, és lőni kezd.Nem egy kereket használ, hanem az ő teste veszi fel a guruló alakot, a háta, meg a sisakja adja ki többek közt.Beltérben mozog ha jól emléxem, és ilyen birodalmi rendfenntartó lehet.Nagyon kellene a neve, mert meg kéne venni legóból, eszi a fene a kölköt érte...meg engem is.
:D
Kösz, ha van válasz.
süti beállítások módosítása