Rebel Alliance - Star Wars univerzum

Az igazi Darth Vader, az ember, aki végig a maszk mögött volt [8.]

2017. április 09. - Rebel Alliance

Ha az ember visszagondol azokra az időkre, amikor először látta a Star Wars első trilógiájának részeit, először a szereplőkre gondol, például Han Solora, Luke Skywalkerre, Leiára és legfőképp Darth Vaderre. A filmeposz legtitokzatosabb alakja ugyanis az 1977 és 1983 közti részek esetében egyértelműen a sötét nagyúr: Darth Vader volt. Sokáig nem tudtuk ki ő, honnan jött, hogyan lett külseje olyan, amilyen és mi okozta gonosszá válását. Sokan találgattuk valódi arcvonásait és külsejét is.

david_prowse.jpg

Aztán később kiderült, a figurát valójában három különböző ember jelenítette meg: hangját James Earl Jones, testét David Prowse, arcát pedig (a Jedi visszatérben) Sebastian Shaw „adta”. Ám valójában David Prowse volt az igazi Darth Vader. Hatalmas, 198 cm –es termete, széles vállai és a testépítésből eredően robosztus megjelenése eleve tiszteletet parancsoltak és hitelessé tették a néző számára, hogy tényleg egy félelmetesen erős harcos. A hatást persze fokozta James Earl Jones legendásan mély hanga, így a kettő együtt (hang plusz megjelenés) valóban „halálos” és emlékezetes kombinációt alkottak a filmvásznon

prowse_harman.jpg

A Star Wars készítői – a régi és új tulajdonosok – azóta sem képesek ennyire hatásos figurát találni a további részekhez. (Valljuk meg: Kylo Ren és Adam Driver csak egy vicc David Prowse –hoz képest. Ébredő erő kritikánk: ITT) Emlékszem, mikor először láttam Prowse –t „civilben” (egy képen) az jutott eszembe: igen, ez az (!); erről az ipséről tényleg elhiszem, hogy a maszk alatt megbújó nagyúr. Testfelépítés, kisugárzás, arc együtt hiteles Darth Vadert alkottak. Sajnos Prowse kiejtése, hangja már nem felelt meg Lucaséknak így jött a képbe James Earl Jones. (Aki mellesleg nagyon jó választásnak bizonyult.)

prowse_obivan.jpgDe hogy a 6. részben miért nem engedték, hogy a maszk levételekor valóban ő legyen a sisak alatt, érthetetlen. Maga Prowse is meglepődött annak idején, mikor közölték vele: az arca sajnos szintén nem az igazi a figurához. Tudomásul kellett vennie, hogy a nagy lelepleződéskor majd Sebastian Shaw „ugrik be” helyette. Nem volt boldog és az eljárás tüske maradt benne. Nem ezt érdemelte, hiszen zseniálisan „hozta” a figurát, akkor is, ha mondjuk arcjáték, és ebből adódóan a színészek kelléktárának 90% -a, nem állhatott rendelkezésére.

De nézzük: ki is Davis Prowse, az igazi Darth Vader?

Jelenleg (2015-ben) 80 éves és sajnos Alzheimer-kór, illetve prosztatarák is kínozza, a gyermekkorától meglévő izületi betegségei mellett. (A prosztatarákot 2010-ben sikeresen kezelték nála.) Ám az Angliában (Bristolban) született óriás nem mindig volt ilyen elesett és legyengült alkat. Kamasz korától foglalkozott testépítéssel és 1961-ben fölényesen megnyerte a Brit Súlyemelő Bajnokságot is. Testépítő körökben világszerte ismerték nevét, Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno ma is személyes jó barátai. Ám élete a Body Building mellett kezdetben kevés sikeres fordulatot hozott. Apa nélküli, szegény családban nőtt fel és fiatalon olyan munkákat kellett elvállalnia, mint a portásság (egy táncstúdióban) és életmentő – úszómesterség a bristoli Henleaze uszodában. Élete csak 28 évesen változott nagyot, mikor Londonba költözött, hogy egy ottani súlyemelő társaságnak dolgozzon. Ekkoriban nősült meg, majd lett három gyermek édesapja.  

prowse.jpg

Szabadidejében mindig szenvedélyesen hódolt motorok iránti érdeklődésének és a jótékonykodásnak is. Hivatását azonban sokáig nem találta, a filmezés előtt még mérnöktatonc is volt egy ideig. Később feltűnően hatalmas termete és izomzata miatt felfigyelt rá a filmszakma. Összesen 21 filmes alkotásban kapott kisebb szerepet 1967 és 2010 között. Közben híre eljutott Hollywoodba is. George Lucas 1977-ben le is szerződtette a New Hope gonosz nagyurának szerepére, hiszen pont egy ilyen alkatú óriást keresett a megálmodott karakter megjelenítéséhez. Később, 1978-ban ő készítette fel Christopher Reeve –et az első Superman filmben való szereplésre. (A két színész hónapokig együtt edzett, mert Reeve nem akarta, hogy a filmben ne a valódi izomzatával szerepeljen.)

prowse_starwars_regiek.jpgAmint Prowse a filmekkel komolyabb jövedelmet tudott szerezni magának, kiteljesedhetett motorok iránti vonzódása és komolyabb kereteket nyert jótékonykodása is. (Az utóbbiért többször ki is kitüntették.) Jövedelméből egy idő után már arra is futotta, hogy megnyissa saját edzőtermét a "Dave Prowse Fitness Centre –t”. (6 Bloomsbury Square, London, WC1A 2LP) Így élete második felében valódi hobbijából élhetett, amit egy saját könyv kiadásával is „megkoronázott”, címe: „Fitness is fun”.

Érdekesség, hogy David Prowse 2003-ban járt Magyarországon is az Átjáró Magazin, az Avana SF Egyesület és a Csillagok Háborúja Klub meghívására.  Az estét a Csillagok Háborúja Klub tagjaival töltötte egy középkori hangulatú (Sir Lancelot) étteremben, ahol bajvívás és egy hastáncos mulattatta a vendégeket. Utána pedig Salgótarjánba is elutazott a HungaroCon sci-fi találkozójára.

David Prowse napjainkban sajnos egyre súlyosabb Alzheimer betegsége miatt már nem vállal interjúkat. Ugyanakkor a Star Wars rajongók neve hallatán még ma is arra az erőtől duzzadó, hatalmas és félelmetes alakra gondolnak szívesen, aki a filmeposz eredeti részeiben megjelenve gyermekkorunk része volt, … egy messzi - messzi galaxisban.

Filmworlds blog (2015.12.27.) Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr512412149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.09. 20:49:41

Ami a képen illető szereplőket illeti, olvasói kérésre:

- Peter Mayhew (Csubakka): 218 cm
- David Prowse (Darth Vader): 198 cm
- Harrison Ford (Han Solo): 185 cm
- Mark Hamill (Luke): 170 cm
- Carrie Fisher (Leia): 155 cm
- Kenny Baker (R2D2): 112 cm

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 08:33:09

David Prowse a legjobb alkat volt Darth Vadernek. Magas, erőt sugárzó, férfias, hiteles megjelenésű.

Han Solo. 2017.12.02. 13:33:22

David Prowse minden szempontból tökéletes választás volt. Arcra is. Egyszerűen méltatlan volt, hogy nem jelenhetett meg a 6. részben igazi arcával.