Rebel Alliance - Star Wars univerzum

A Star Wars stílusjegyek [6.]

2017. április 04. - Rebel Alliance

Most hogy alig több, mint nyolc hónap múlva megkezdődik a legújabb Star Wars fejezet (Az utolsó Jedik) filmbemutatója és lassan mindenki látta, illetve véleményezte már az utolsó részeket - Az ébredő Erőt (2015), és a Zsivány Egyest (2016) - mind gyakrabban kerül szóba az úgynevezett SW stílusjegyek kérdése. Érezhető ugyanis a rajongók közt egy törésvonal, a megújulni akarás (innováció) kontra eredetiség dilemmájában. A Star Wars kedvelők egyik része nem bánja, ha átalakul a Csillagok háborúja "kellék-, és eszköztára" míg a másik oldal ragaszkodna a korábbi részek hangulatához. Sokan vannak olyanok is, akik nem érzik úgy, hogy akár az Ébredő erő, akár a Zsivány Egyes eltért volna az eredeti "nyomvonaltól", míg megint mások nagyon is hiányolják a SW űreposzra jellemző jegyeket.

sw_jegyek.jpg

De voltaképp, milyen stílusjegyekről is van szó? Egyáltalán mit értünk ezen a fogalmon?

Star Wars stílusjegyek azok a Csillagok háborúja filmekre jellemző tartalmi-, és látványelemek, amelyek az 1977 -es kezdetektől közösek az azóta elkészült részekben és/vagy amelyek összekötve az egyes fejezeteket, közös ízlésvilágot, történetfolyamot, stílust és hangulatot teremtenek a rajongók számára. Blogunk 12 ilyen stílusjegyet emel ki (persze sokkal több is megemlíthető, de úgy gondoljuk a leglényegesebbeket sikerült megragadnunk)

 1. A zene. A stílusjegyek közt mindenképpen első helyen említendő a Star Wars zene (Star Wars - John Williams - Duel of the Fates). Lendületes, sodró, méltó egy nagy eposzhoz és tökéletesen megjeleníti a Star Wars brandet már hosszú évek óta.
 2. A Köztársaság és a lázadók. A második fontos stílusjegy egy Galaktikus Köztársaságnak, majd Galaktikus Birodalomnak a megléte, mely számtalan különböző értelmes életformát hordozó bolygóból - holdból áll, rengeteg élőlénnyel, melyek egy része nem is humanoid. A Köztársaság fővárosa Coruscant. Létezésének ideje, mai időszámításunkban nem értelmezhető ("réges-régen egy messzi-messzi galaxisban") Ez a bizonyos képzeletbeli világ a "játéktér" melyben minden SW rész játszódik. A bolygók élhetőek, a legtöbb rendelkezik lélegezhető levegővel, a gravitáció pedig mindig épp annyi, mint a Földön. A Köztársasághoz kapcsolódik a Lázadók Szövetsége mely nem minden részben szerepel, ezért nem önálló stílusjegy, de fontos elem. Ők a köztársaság bukása után, a gonosz ellen küzdenek a Jedikkel vállvetve. Vannak bázisaik, űrhajóik, vadászgépeik és saját vezetőik.
 3. Az erő. A harmadik stílusjegy a titokzatos ERŐ létezésének elfogadása és az erre épülő Jedi vallás megjelenítése. A Jedik olyan különleges képességekkel született emberek, akik tudják használni az erőt, így speciális és évekig tartó gyakorlás (kiképzés) után közös rendbe tömörülve a Galaktikus Köztársaság békéjének őrzőivé válhatnak. (Más lovagrendekkel is harcolnak, mint a sithekkel, vagy a ren lovagjaival.)
 4. A főgonosz: Fontos SW stílusjegy, hogy a Csillagok háborúja filmekben mindig van főgonosz, aki titokzatos, diktatúrát akaró és kegyetlen. Lehet Sith lovag vagy ren lovag, a lényeg a "sötét erő" szolgálata. Ő mozgatja a szálakat, többnyire egy veszélyes fegyvert építtet (Halálcsillag, Starkiller) és persze önkényes figura.
 5. Arctalan hadsereg: Mindig van karhatalmi sereg, mely lehet droidokból álló erő, vagy arctalan, egyenruhás rohamosztagosokból álló hadsereg. Utóbbiak félelmetes katonák, akik a főgonosznak engedelmeskednek és csak a legjobbak által legyőzhetőek.
 6. Skywalker család: A kezdetektől végigkíséri az űreposzt egy bizonyos családnak, a Skywalkereknek a története. A prequel részekben (1,2,3) Anakin gyerekkorát, kamasz éveit és gonosszá válását ismerhetjük meg, a klasszikus részek (4,5,6) pedig már a főgonoszt szolgáló Darth Vader elleni harcról szólnak és gyermekeiről: Leiáról és Luke -ról.
 7. Droidok: Stílusjegyekké váltak a droidok is, hiszen minden részben szinte főszerepet kapnak. Két fő fajtájuk: a kedves, szórakoztató, szerethető robot (R2D2, 3CPO, BB8, K-2SO) és a droid-katona. Persze minden rész hemzseg a droidoktól, egyéb szerepekben is. 
 8. Különleges harci-eszközök: A Star Wars univerzumnak mindig is meghatározó elemei voltak a speciális harci eszközök, gépek és űrrepülők. Felsorolhatóak itt a birodalmi csillagrombolók, TIE fighterek, a felkelők X szárnyú vadászgépei, AT-AT lépegetők, sugárvetők, de még a különleges jedi fegyverek, a fénykardok is. Bővebben 
 9. Ezeréves Sólyom: A Millenium Falcon (YT-1300 teherhajó) az elmúlt 40 évben valahogy a Star Wars egyik szimbóluma lett annak ellenére, hogy nem minden részben szerepel. Mégis elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön be a stílusjegyek közé. Bővebben a Sólyomról.
 10. Furcsa lények: Szinte minden Star Wars rész tele van sajátos lényekkel, néha lényeges szerepeket kapva (pl. Yoda, Csubakka, Jabba), de többnyire egyszerű mellékszereplőkként vagy háttérfigurákként. (Sebulba, Jar Jar Binks, tauntaunok...stb) Szerves részei a Galaxisnak, nélkülük nincs Star Wars világ.
 11. Furcsa helyszínek: Minden SW fejezet több, különleges bolygóvilágot mutat be. Ezek többnyire érdekes, speciális színterek. Van lávabolygó (Mustafar), erdős hold (Endor), sivatag bolygó (Tatooine, Jakku) vizivilág (Kamino) hóvilág (Hoth), rovarbolygó (Geonosis), mocsárbolygó (Dagobah), verembolygó (Utapau) ... stb. Szerves részei az egész űreposznak. Bővebben
 12. Misztikum: Ez is fontos, a "fűszer" az egész Star Wars világban, a mindenhol jelen lévő misztikum. Az, ahogyan a szereplők hallgatnak ösztöneikre, ahogyan jó és rossz megküzd egymással, ahogyan a Jedik és lázadók valahogyan mindig felülkerekednek a túlerőben lévő gonoszokon, és ahogyan az erőt használják. Ide tartoznak a Jedi tanok, a midikloriánok, a kiválasztott szerepe, az elhunyt jedik holografikus visszatérései és a sötét oldal misztikuma.

Összességében ez az alig tucatnyi dolog az, amitől egy Star Wars film igazából Star Wars lesz és nem egy átlagos sci-fi vagy űrkalandfilm, esetleg háborús dráma. Az eddig mozikba került nyolc Star Wars fejezet különböző mértékben használja a stílusjegyeket. A legkevésbé a két utolsóként elkészült részben (Az ébredő Erő, Zsivány Egyes) láthatjuk "őket", így sokakban felmerül, hogy talán a jövőben fokozatosan "levetkőzi" az űreposz ezeket a szerintünk igenis fontos elemeket. Reméljük nem így lesz, mert mi hiszünk abban a "réges-régi messzi-messzi galaxisban".

 *** 

sw_logo.jpg

2017.04.04.(20:30)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6512398955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.04. 20:54:25

A kommentekben örömmel várjuk, hogy a felsoroltakon kívül ki mit tekint még SW stílusjegynek?

Fortress 2017.04.05. 07:42:13

Jó a lista. Nekem külö, önálló stílusjegy az Erő sötét oldala is. Ez mindig felbukkan, enélkül nincs SW világ.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.05. 07:56:41

@Fortress: igen elfogadjuk, de mi ezt a misztikum (12.pont) témájába soroltuk. Mindent ami az Erő mellett vagy azon túl misztifikálni tudja a történetfolyam cselekményeit.

Palladrin 2017.04.05. 12:33:37

A kosz. A cuccok használtak, mocskosak, harci sebbel telik. Hihető, hogy minden gombnak van rendeltetése ... (kivéve Vader hasán látható gombok ... azok mi a manónak vannak ott? :) )

Dzsontra Volta 2017.04.05. 15:16:53

Az igazi Star Wars filmek egyetlen stílusjegye az, hogy van benne Darth Vader.

Stenonis 2017.04.06. 17:18:22

Mindenkinek mást jelent.
Nagyon sokat játszottunk a Star Wars világában. Klasszikus, papír és dobókockás szerepjátékot. És marhára nem volt szükség a stílusjegyek közül az alábbiakra: zene (bár néha jó volt), köztársaság, főgonosz, arctalan hadsereg, Skywalkerek, Millenium Falcon.

Kicsit bővebben. Szerepjátékoskén simán az "arctalan hadsereg" katonáiként küszködtünk. És volt arcunk, hősies cselekedeteink, dezertálás, átállás a lázadókhoz.
Sok karakter azt sem tudta, hogy mi az az erő, a jedik esti mesék kategóriájába tartoztak. De nincs annál jobb érzés, mint egy birodalmi csillagromboló parancsnokaként kiadni az utasítást az első tisztnek, hogy takarítsa el azt a hajót az utamból.

És volt más korban, más játékban sok-sok erőhasználó. Sith bolygó, ahol ez volt a természetes. Kezdő jediként össze is szarta magát a karakterem :)

A régi Köztársaság korában különösen vicces lett volna stíluselemként számonkérni a Falcont vagy a Skywalkereket.

A főgonosz meg kb. óvodás szint.

Túlélő ... 2017.04.06. 17:31:52

@Stenonis: Ha nincs főgonosz ki ellen küzdesz? Ha nincs Erő, meg nincsenek Jedik és nincsenek főszereplők (kiválasztott + Skywalkerek) miben különbözik az egész egy szimpla háborús scifitől. A stílusjegyek teszik egyedivé az egészet.

Stenonis 2017.04.06. 22:06:42

@Túlélő ...:
Mi a főgonosz?
Egy bolygókormányzó? Egy szektort irányító moff?
Nem kell mindig galaktikus léptékben gondolkodni.
Jediből is csak pár tucat rohangál. Ha reálisan nézzük (ez egy kicsit vicces egy fikciónál), akkor egy bolygón akár évszázadok is eltelhetnek anélkül, hogy egy jedi felbukkanna ott.

Hős bárkiből lehet, nem tudom miért kell erőltetni a Skywalekereket.

És igen, lehetne egy kellemesen mocskos háborús sci-fit fogtani egy birodalmi rohamosztagos szakasz tevékenységéről is.
Bár amennyire a Rogue One kihúzta a gyufát az Erőre és fénykardra maszturbálóktól, ez sajnos nem fog megvalósulni.

De látom előre a hőbörgést a Han Solo film miatt is. Ebben sem lesz sok jedi, Erő, Skywalker.

Azt nem értitek meg, hogy a Star Wars egy lenyűgöző univerzum, ami nagyon sokrétű. És nem csak fénykardot lóbáló ilyen-olyan Skywalkerekből áll.

Túlélő ... 2017.04.06. 22:15:07

@Stenonis: Sokrétű, pontosan talán éppen ezért nem kéne megfosztani a különleges elemektől és redukálni egy szimpla háborús scifivé. Aki ilyenre vágyik, az ezernyi hasonlót nézhet. A Star Wars meg maradjon meg annak a színes, sokrétű, misztikus világnak, amely igenis tele van markáns stílus elemekkel. Ezekről szól a poszt is.

Han Solo. 2017.12.02. 13:35:14

Elhanyagolják rendszerint ezek jelentőségét! Pedig igenis kulcsfontosságúak!