Rebel Alliance - Star Wars univerzum

A Birodalom visszavág - Mi a sikerének titka? [1.]

2017. március 28. - Rebel Alliance

A magyar mozik által december 13-tól vetített legfrissebb Star Wars film (Zsivány Egyes) egyértelműen pozitív, ám néhol kritikus fogadtatása kapcsán felmerül az emberben: hogyan lehetséges, hogy 1980 óta egyetlen epizód sem képes akkora sikert elérni, mint a Birodalom visszavág (Star Wars Episode V. - The Empire Strikes Back). Pedig az elmúlt 36 évben nem kevesebb, mint hat részt készítettek a franchise kánon-, és spin off részeiből. Már 1983-ban megjelent a Jedi visszatér (IMDB: 8,4 pont), majd hosszabb kihagyás után jött 1999-ben a Baljós árnyak (IMDb: 6,5 pont), 2002-ben a Klónok támadása (IMDb: 6,7), 2005-ben a Sithek bosszúja (IMDb: 7,6 pont), 2015 -ben Az ébredő erő (IMDb: 8,2 pont) és végül most, 2016-ban az első antológia fejezet a Zsivány Egyes (IMDb: 8,3). Hat epizód és egyik sem tudta megközelíteni Irvin Kershner 1980-as művének átütő sikerét. A mai napig igaz, hogy a legtöbb Star Wars rajongó és majdnem minden filmes oldal az 1980-as Birodalom visszavágot tekinti a franchise legjobb darabjának. Mi tehát a mű titka? 

birodalom_lepegetok.jpg

Ha az ember többször megnézi a filmet, és közben odafigyel önmagára, reakcióira, érzéseire, akkor rájön három alapigazságra a Birodalom visszavággal kapcsolatban. Az első, hogy egy letisztult, leegyszerűsített, jó-rossz küzdelmére épülő történetet lát, mely ugyan meseszerű, de ugyanakkor komolyan vett (nem infantilizált) kivitelben tudja magával ragadni a nézőt. A második, hogy a film egy komplett világot nyit meg előttünk: melynek vannak saját szabályai, látványelemei, kellékei és amely világ kíváncsivá tesz bennünket és meg akarjuk ismerni, minden részletében. Végül a harmadik, hogy szerethető figurákat, karaktereket, szereplőket, színészeket láthatunk, akik a lehető legemberibb - nem túlbonyolított - érzelmeket közvetítik felénk, és ezekkel mindannyian azonosulni tudunk. "Csupán" ennyi kell a sikerhez és persze a fiatal Harrison Ford, akit képtelenség azóta is pótolni a Star Wars filmekben. A Birodalom visszavág titka az egyszerűség, hitelesség, szerethetőség, misztikum, meglepetés-keltés, humor és akció olyan sajátos arányú elegye, amely tökéletes mixként hat mindenkire.

birodalom_han_leia.jpg

Ha ezeket az elemeket külön-külön is megnézzük, láthatóvá válik, mit és hol rontottak el a többi részeknél. Először is az egyszerűség. A többség tagadja ugyan, de valójában majdnem mindenkinél a szimpla jó és rossz küzdelme tud legkönnyebben katarzist kiváltani, amikor pontosan tudjuk, hogy ki a jó és ki a rossz, és az orrunk előtt győz az előbbi, az utóbbi felett. Vagy ha nem is győz, de megküzd vele, nemes harcban. A Birodalom visszavágban létezik a jók csapata (Han Solo, Chewbacca, Luke, Leia, Yoda) és velük szemben létezik a másik oldal, a gonosz, sötét, misztikus alakok csoportja, akik mind feketék, álarcosak, félelmetesek és csúnyák. Mint Darth Vader, az uralkodó és a temérdek arctalan rohamosztagos. Mind úgy vannak ábrázolva, hogy még véletlenül se tudjunk azonosulni velük. Egyszerű a képlet, tudjuk kinek kell szurkolni és kit utálni. 

birodalom_han.jpg

A második panel a hitelesség. A Birodalom visszavág ügyel a túlzásoktól mentes megjelenítésre, aránylag kevés benne a más filmekben gyakori mosolygásra késztető idétlenség. Ami nem kis dolog, ha elgondoljuk, hogy mégis csak egy meséről van, fizikai képtelenségekkel, fantázia elemekkel, varázslatokkal. De a film valahogy hihetően ábrázolja ezeket. A misztikum meg van magyarázva (és nem a midikloriánokkal, mint a Baljós árnyakban, hanem egyszerűen azzal, hogy "az erő mindenhol ott van" és kész) és azon kapjuk magunkat, hogy könnyedén elhisszük. Igen, elhisszük mert jól van tálalva és mert a film komolyan veszi önmagát és a szereplők is komolyan veszik karaktereiket. (És persze mert el is akarjuk hinni, hisz olyan jó egy kicsit gyereknek lenni és abba másik, képzelt világba kerülni, ha csak 124 percre is.)

birodalom_luke.jpg

A harmadik panel a szerethetőség. A filmben Han, Luke és Leia alakja uralja a cselekményt, akik mind gyarló, olykor hibázó, de jóakaratú emberek, humorral, szeretettel, nagyon is egyszerű érzelmekkel. Han egy dörzsölt vagány, aki bár a New hope -ban még önző alak, a Birodalom visszavágban, már a barátjáért kockáztatja az életét (a Hoth jéghideg éjszakájában) és a szövetséget segíti csempészhajójával. A karakterek összecsiszolódnak, nevetve nézzük, Han és Leia flörtölését, átérezzük Luke belső vívódásait és megértjük a szövetség parancsnokainak gondterheltségét. Élvezzük ezeket a karaktereket, mert emberiek. Nincs hamisság, nincs túljátszás és nincsenek feleslegesen kreált műkonfliktusok. Kellő mennyiségű könnyed vidámság keveredik a komoly harciassággal. 

birodalom_vader.jpg

Negyedik elem az akció és meglepetés. Mindkettő nagyon jól "eltalált" módon jelenik meg. Kapunk elég vadászgépes jelenetet, amikor a birodalmi AT AT lépegetőket támadják a hoth -i ütközetben a szövetség hósiklói (T-47), vannak fénykardos jelenetek és van elég lövöldözés is sugárvetőkkel (pl. a Felhővárosban). A Star Wars harc három formája: a légi/űr harc vadászokkal, rombolókkal, a fénykardos összecsapás és a kézifegyverekkel való küzdelem. A három ideális arányát - összességében és egymáshoz is viszonyítva is - minden résznél nehezen találják el a rendezők. Ám a Birodalom visszavágban tökéletes az elegy. És persze van érzelmi csúcspontja a filmnek, kellő meglepetéssel, - ami valódi meglepetés és nem könnyen kitalálható puncs - amikor elhangzik a franchise leghíresebb mondata: " ... Én vagyok az apád!..." Hatásos, ütős, felülmúlhatatlan. Azóta sem sikerül ennyire ikonikus helyzetet kialakítani egyik résznél sem. 

birodalom_milenium.jpg

Végül az összhatásról. A Birodalom visszavágnak 4 emblematikus kulcs-jelenete van: a Hoth bolygón vívott csata a lépegetőkkel, az aszteroida mezőn való átkelés, Yoda mester "kiképző programja"a Dagobah -n és végül a felhővárosban megvívott Vader - Luke párbaj a nagyúr bejelentésével. Ezek azok a momentumok, amelyek miatt szeretjük a filmet és az összhatás, mely keretbe helyezi az egészet.

A Star Wars filmek eddigi készítői - Richard Marquand, George Lucas, J.J. Abrams és Gareth Edwards - legnagyobb problémája 1980 óta ugyanaz: milyen arányban "adagolják" a mese, a misztikum, az akció, a dráma és a humor mennyiségét, hogy eltalálják végre azt az elegyet, mely akkorát szólt és olyan jól "működött" a Birodalom visszavágnál? Nagy talány ez, és arra a koktélra hasonlít, melyet egyszer valamikor régen ittunk és baromira jólesett, de elfelejtettük "receptjét" így éveken keresztül találgatjuk az összetevők arányait. Aztán mindig belekóstolunk és a fejünket csóváljuk: jó, jó, de még mindig nem az igazi. Pontosan ez a helyzet most a legújabb résszel is, és alighanem a jövő karácsonykor mozikba kerülő 8. epizód is megküzd majd ezzel a problémával.

Hogy miért kísérletezik mindezzel a fél világ? Mert a Csillagok háborúja olyan koktél, amit ha megkóstolsz a fejedbe száll és mindig akarni fogod, ha egyszer igazán ráéreztél az ízére. 

Értékelésünk: 9 / 10

9.jpg

Ha tetszett a poszt, kövess bennünket a Facebook -on is!

 

sw_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr812379315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.02. 16:46:16

A megalakulásunk utáni 6 napban (2017 március 28 - április 2) három posztunk is Indexes megjelenést kapott, jelentős figyelmet és nézettséget elérve. Ezúton is köszönjük! Jó jelnek tekintjük! Az Erő legyen veletek!

Star Wars filmek blogja · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.15. 08:18:06

A témák: filmelemzések, hírek, szereplők, karakterek, elmélkedések, technikai kérdések, stílusjegyek, SW gépek, fegyverek, lények, helyszínek, rendezők, SW univerzum, spin-off, kánon, animációk .. stb.

Han Solo. 2017.12.02. 13:39:00

A filmtörténelem egyik legjobbja a Birodalom visszavág.

Lector Oris 2017.12.02. 13:42:07

@Han Solo.: ezt kevesen vitatják szerintem! Nekem is a kedvencem!

Periodista 2018.07.23. 21:19:06

A legutolsó mondat telitalálat! Touché!