Rebel Alliance - Star Wars univerzum

Úgy tűnik, J. J. Abrams rendezi a Star Wars IX -et [24.]

2017. szeptember 12. - Rebel Alliance

Elég sok "kavarás" zajlik az új Star Wars részek forgatása körül, főleg ami a rendezőket illeti. Júniusban a legújabb spin-off epizód, a Han Solo film eredetileg megbízott rendezőit (Phil Lordot és Christopher Millert) tette lapátra a Disney-vezető Kathleen Kennedy (a "régi motoros" Ron Howardot választva helyettük), most pedig az a legfrissebb hír, hogy a 2019 -es év decemberében bemutatni tervezett IX. epizód rendezője, Colin Trevorrow mondott fel, mert állítólag túl sok volt számára a súrlódás a vezetőséggel. Mivel a forgatást már 4 hónap múlva szeretnék elkezdeni (2018 elején) - és addig még a forgatókönyvvel is számtalan teendő akad - égetően sürgős volt a Disney számára mihamarabb egy új rendezőt keríteni. Nos, úgy tűnik, hogy a napokban megoldották a problémát: az Ébredő erő, vagyis a VII. epizód rendezője, J. J. Abrams lesz a IX. epizód elkészítője is.

abrams.jpg

Abrams máris bele kell hogy csapjon a "lecsóba" mert komoly beleszólási jogot kap a trilógia záró fejezetének forgatókönyvébe, így már a napokban munkához láthat Chris Terrió oldalán, az új sztori kidolgozásának. (Istenem, de irigyeljük érte.

A hír egyébként meglehetősen vegyes fogadtatású a részünkről, ugyanis az Ébredő erőt messze nem tartjuk a franchise legjobbjának. Ugyanakkor Gareth Edwards rendezése után (Zsivány egyes) megtanultuk értékelni azt, amit Abrams csinált. (Ki hitte volna ezt még 2015 decemberében) Edwards ugyanis szakított a Star Wars stílusjegyekkel és egy depressziós hangulatú, szomorú, pesszimista háborús drámává változtatta a Csillagok háborúja leginkább ígéretes spin-off fejezetét. Abrams ugyan megúszós módon, biztonsági játékot játszva, mozaikszerű másolásokkal rakta össze filmjét, mégpedig a tuti sikerrel elkészült klasszikus részek paneljeiből "építkezve", ám Edwardssal ellentétben három dolgot azért mégsem rontott el: alapjaiban megőrizte a SW stílusjegyeket (ezer köszönet érte J.J.), jól válogatta meg a szereplőit (Adam Drivert kivéve) és hangulatában egy mégis csak bizakodó, optimista filmet készített (legalábbis a Zsiványhoz képest).

Abrams most megint bizonyíthat és remélhetőleg megőrzi majd azt amit korábban jól csinált és tanult mindabból, amit elrontott. Összességében tehát jó hírnek tekintjük rendezői megbízását és nagyon várjuk az első forgatási híreket.  

Ha érdekesnek találtad, keresd fel Facebook oldalunkat is!

sw_logo.jpg

A Star Wars epizódok értékelése 10 kategóriában [23.]

A Star Wars űreposz 2016 decembere óta már egy nyolc epizódból álló film-folyammá vált, melyet milliók szeretnek szerte a világon. Az oktalógia eddig bemutatott kánon és spin-off részeit sokan értékelték már, de megkezdve a visszaszámlálást a legújabb, VIII. fejezet (Az utolsó Jedik) karácsonyi bemutatójáig (melyre a várakozási idő épp most csökkent 100 nap alá) érdemes a főbb kategóriák tekintetében is kicsit elmélyednünk az egyes epizódok vizsgálatában. Hosszas gondolkodás után 10 kategória megkülönböztetését javasoljuk, ezek a következők (hangsúlyozottan csak az EDDIG bemutatott 8 fejezet tekintetében):

 1. a legjobb rendezés
 2. a legjobb karakter
 3. a legjobb színész
 4. a legjobb jelenet
 5. a legjobb párharc
 6. a legjobb mellékszereplő 
 7. a legjobb harci-eszköz
 8. a legjobb technikai elem
 9. a legjobb helyszín/bolygó
 10. a legjobb szörnyfigura

Az egyes kategóriákban mindenhol az első három megjelölését gondoljuk szerencsésnek, így alakul ki végső értékelési listánk, melynek végigböngészésével a Star Wars világ legjobbjaival kerülhetünk tisztába. 

sw_ujremeny.jpg

A legjobb rendezés:

A felsoroltak közül ez az egyetlen kategória, mely az epizódok értékelését komplexen is megadja, hiszen a rendezés (a forgatókönyvvel együtt) alapjaiban határozzák meg a végeredmény színvonalát. Nálunk a legtöbbre értékelt és egyben legjobb rendezésű rész: A Birodalom visszavág (V. epizód), melyről készítettünk már elemzést, (sikerének titkát boncolgatva). Irwin Kershner és George Lucas 1980-ban olyan hihetetlen érzékkel alakították ki a misztikum, akció, dráma, látvány és humor különleges elegyét, hogy a végeredmény ütős, élvezhető és eddig felülmúlhatatlan alkotás lett. Második helyezett az Egy új remény, vagyis a legelső alkalommal elkészített és megjelent 1977 -es Csillagok háborúja fejezet, harmadik az 1983-as A Jedi visszatér, negyedik pedig a 2005 -ös Sithek bosszúja. Az oktalógia egyes fejezetiről korábban már írtunk értékeléseket, ezért most filmelemzésekbe (ebben a posztban) nem bocsátkoznánk.

A legjobb karakter:

A Star Wars tele van kiváló karakterekkel, így nagyon nehéz a legjobbakat kiemelnünk. Az oktalógia klasszikus részeinek, vagyis az 1977 és 1983 közötti epizódoknak (IV., V., VI.) központi figurái: Darth Vader, Han Solo, Luke és Leia voltak, majd a preuel fejezetekben (I., II., III.) a fiatal Anakin mellett inkább Obi-Wan Kenobi és a Jedi mesterek emelkedtek ki (Darth Maul, Qui-Gon Jinn, Dooku, Windou, illetve pl Grievous). Aztán a 7. fejezet és a Zsivány egyes megint új figurákat hozott, akik közül Rey, Finn és Jynn Erso arattak nagy sikert. Így a három legjobb karakter "versenyére"  nyolcan csekkolnak be nálunk. Az abszolút első: Darth Vader - Anakin alakja, mert kellően rejtélyes és erőteljes karakter, mondhatni végig központi figura. Második helyezett: Han Solo, a vagányság, határozottság és humor képviselője a franchise -ban, végül bronzérmes Rey és Leia, mégpedig egymással holtversenyben és nem csak azért, mert az élvonalban hölgyeknek is illik lenniük, hanem mert tényleg jók. Nálunk Luke, Obi-Wan, Jyn és Finn kicsit hátrébb sorolódnak az első nyolcasból.

A legjobb színész/színésznő

Ismét nehéz feladat, de itt is azt az elvet követtük, hogy leszűkítettük a legjobbak körét, alig 11 szóba jöhető jelöltre, akik a következők: Harrison Ford, Mark Hamill, Alec Guinness (idős Obi-Wan), Ewan McGregor (fiatal Obi-Wan), Carrie Fisher, Natalie Portman, Hayden Christensen (fiatal Anakin), Daisy Ridley, Felicity Jones, Adam Driver és Ian McDiarmid (Palpatine). Közülük Harrison Ford az első, Carrie Fisher a második és Ian McDiarmid a harmadik. Szerintünk Ford és a nem régiben elhunyt Carrie Fisher nem szorulnak magyarázatra, csupán a Palpatine -t alakító McDiarmid lehet talán meglepő. Pedig előkelő helyezése igenis indokolt, hiszen kevesen tudnák ennyire jól hozni az ellenszenves főgonoszt, gúnyos mosolyokkal, kacajokkal és gonoszságot sugárzó játékkal. Az első hármas után nálunk egyébként Daisy Ridley (Rey) következne Ewan McGregorral holtversenyben. 

A legjobb Star Wars jelenet

Ebben a témában még áprilisban megjelentettünk egy posztot, "A Star Wars filmek 5 legjobb jelenete" címmel, melynek végén még szavazni is lehetett arról, hogy kinek melyik scene tetszett leginkább. Nálunk a győztes a Hothi csata a lépegetőkkel (a Birodalom visszavágban). Látványos, izgalmas, lendületes és emblematikus jelenet, vitán felül a legjobb. Második a yavini csata (Egy új remény), a harmadik pedig Anakin és Obi-Wan párbaja a Mustafaron (Sithek bosszúja). Olvasóink szavazatai alapján a legjobb scene szintén a hothi csata, a második azonban Vader támadása a Zsivány egyes legvégén, harmadik pedig az "I am your Father" jelenet a Birodalom visszavágból.  Az első helyezésben egységes tehát a vélemény, a második és harmadik legjobb jelenetet illetően már jobban megoszlik olvasóink és szerkesztőink ízlése.

A legjobb párharc:

Ebben a kategóriában a legjobb helyezésért járó elismerés az előző bekezdésben említett mustafari párbajnak jár, melyben Obi-Wan legyőzi Anakint, aki a harc végére elveszít néhány végtagot is. A 18 perc hosszúságú scene a Sithek bosszújában látható, mégpedig a 103. és 121. perc között. Kulcsfontosságú jelenet, hiszen Anakinból emiatt és ezt követően lesz Darth Vader. Második legjobb Star Wars párbaj ironikus módon az eposz egyik leggyengébb epizódjában, a Baljós árnyakban látható. A párharc szereplői egyik oldalon a Qui-Gon Jinn - Obi-Wan páros, míg a másikon Darth Maul, akit a küzdelem végén korrekt módon kettévágnak. A harmadik hely kapcsán nagy dilemmában voltunk, hiszen 5 jelenet is szóba került (az első két helyezés egyértelmű volt számunkra). A harmadik hely esélyesei:  Obi-Wan - Vader párharc a Egy új reményben (a Halálcsillagon), a Luke-Vader párharc a Birodalom visszavágban (amikor Vader levágja Luke kezét), a Luke-Vader második párharc a Jedi visszatérben (ami után Vader meghal), az Anakin-Dooku első párharc a Klónok támadásában a rovarbolygón és végül az Anakin-Dooku második párharc a Sithek bosszújában az uralkodó előtt (a film elején). Az ötből a jelenetek kidolgozottságát és mozgalmasságát alapul véve két scene emelkedik ki: a Sithek bosszújában lévő és a Klónok támadásában szereplő Dooku párviadal. Mi az előbbit látjuk egy hajszállal jobbnak, így párharc kategóriában blogunkon ez lett a bronzérmes.         

A legjobb mellékszereplő:

Itt először azt kellett tisztázni, hogy ki minősül főszereplőnek és ki mellékszereplőnek. Főszereplő szerintünk a Skywalker család minden tagja, aztán Han Solo, Palpatine, Obi-Wan, Yoda, Rey, Finn, Yyn Erso, Kylo Ren és Snoke. Mellékszereplők közé soroltuk a Jediket (pl. Dooku, Qui-Gon, Windu, Darth Maul ... stb)  és ide sorolódik Jabba, Greedo, Lando Calrissian, Ackbar admirális, Mon Monthma, Organa szenátor, Grievous, Boba- (és Jango) Fett, illetve Tarkin nagymoff, Watto, Sebulba, Jar Jar Binks, az új részekből Hux tábornok, Poe Dameron, Cassian Andor, Maz Kanata, Krennic igazgató, minden droid és még vagy ezer más szereplő is. A kategória győztes megtalálásához a kört leszűkítve a három legjobb szerintünk: Csubakka (akit sokan a főszereplők közé tesznek),  Windu mester (hiszen alapvető hatása és szerepe van az eseményekben) és Jango Fett (erős holtversenyben Lando Calrissian. -nel).

A legjobb harci-eszköz:

A harci-eszközökről, hajókról, vadászgépekről, csillagrombolókról, lépegetőkről áprilisban megjelent (12. számú) posztunk szól, melynek címe: "A Star Wars univerzum járművei, fegyverei és harci eszközei". Hosszas vitát követően blogunk számára három eszköz emelkedik ki, melyeket a kategória győzteseinek tartunk: az elsők az AT-AT lépegetők (A Birodalom visszavág technikai "főszereplői"), második helyre tesszük az Ezeréves Sólymot és bronzérmesek a birodalmi csillagrombolók, a Super Star Destroyer és az Imperial Star Destroyer.  

A legjobb technikai elem:

Ebbe a kategóriába azok a kisebb Star Wars eszközök sorolódnak, melyek nem a harci célokat szolgáló nagyobb hajók, vagy felszíni harci-eszközök közé tartoznak. Aranyérmes nálunk a fénykardok ötlete. mely szinte a Star Wars franchise szimbólumává vált (ezért is volt szomorú tudomásul venni, hogy a Zsivány egyesből kimaradtak). Második helyezett Grievous tábornok egykerekűje, harmadik pedig a Jedi visszatérben és az előzmény részekben is felbukkanó légmotorok (melyeket szerintem mindannyian kipróbálnánk egy körre).       

A legjobb helyszín és bolygó:

A Star Wars filmek helyszíneiről a 14-es számú posztunk szól: A Star Wars filmek 10 legérdekesebb bolygója. Itt az első helyre a bolygóváros, vagyis a Galaktikus Birodalom és Új Köztársaság fővárosa, Coruscant került, amivel a poszt végén lévő szavazás alapján olvasóink is egyetértettek.  Második helyre - hallgatva látogatóinkra - a Naboo -t tesszük, mely több részben is felbukkan gyönyörű tájaival, különleges látképével. Végül a kategória bronzérmese a felhőváros (a Bespinen), melyet Lando Calrissian igazgat a Birodalom visszavágban. Ha folytatnánk a sort, nálunk a Scarif és a Geonosis következne.  

A legjobb szörnyfigura

Szörnyfigurák terén jól ellátott a Csillagok háborúja oktalógia, így itt sem könnyű kiválasztani a három legjobbat. Versenybe került nálunk a Jedi visszatérből a hatalmas Rancor, melyet Luke ötletesen intéz el, aztán a homoklakó  Sarlacc szintén a VI. fejezetből, aztán maga Jabba az űrgengszter, illetve  a rathtarok, az Ébredő erőből. De felmerült az Acklay is (mely óriás rákszerű lény a rovarbolygón), sőt a Wampa (jeti szerű hószörny a Birodalom visszavágból) illetve a Dianoga (az Egy új reményben felbukkanó kígyószerű lény a szemétlerakóban). Végül blogunk első helyezettje a VI. rész óriása lett, a Rancor, melyet Jabba követ és az meteorlakó óriás lény, melybe az Ezeréves Sólyommal repül véletlenül Han Solo a Birodalom visszavágban.   

Ennyi a 10 kategória legjobbjainak rangsorolása. Ha nem értetek egyet, várjuk egyéb javaslataitokat a kommentek közt, vagy új kategória javaslataitokat.

Ha érdekesnek találtad, keresd fel Facebook oldalunkat is!

sw_logo.jpg

2017.09.09.17:36. 

Star Wars karakterek és szereplők [22.]

Átlépve a karácsonyra várható VIII. epizód (Az utolsó Jedik) bemutatójáig hátralévő 100 nap lélektani határát, jó érzéssel tudjuk feleleveníteni a oktalógia kedvenc karaktereit és szereplőit. A kettő nyilván nem ugyanaz: a karakter a film alapjául szolgáló történet egyik résztvevője (annak jelleme, tulajdonságainak összessége), míg a szereplő az a színész, aki eljátssza és megjeleníti a filmvásznon az adott figurát (karaktert). A Star Wars űreposz legfontosabb karakterei: Darth Vader, Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Leia Organa, Han Solo, Padmé Amidala, Yoda, Jabba és persze a droidok (R2D2, C-3PO). Aztán az előzmény részekkel bővült a karakter-lista, megjelent Qui-Gon Jinn, Darth Maul, Dooku, Grievous, Mace Windu alakja, majd a az új trilógia eső részével (Az ébredő Erő): Kylo Ren, Rey, Finn, Poe, Hux tábornok is az űreposz kulcs-karakterei közé került. Végül az első spin-off fejezettel kaptuk meg Jyn Erso, Cassian Andor és Orson Krennick alakját.   

starwars_szereplok1.JPG

Persze mindezek csak a legfontosabb karakterek, rajtuk kívül több tucat egyéb figura szerepel az eddig elkészített és bemutatott 8 epizódban. Ami a szereplőket illeti: sok esetben a karakter és eljátszója, egymással szinkronban váltak népszerűvé (mint például Leia esetében: a hercegnő és Carrie Fisher, vagy Luke és Mark Hamill), máskor egy-egy karaktert az adott színész alakítása tett nagyobbá, eredeti súlyánál, mint a Han Solot megformáló Harrison Ford esetében. És persze ott van a "kakukktojás" Darth Vader alakja, akit kezdetben David Prowse alakított úgy, hogy őt magát nem is láttuk, hangját pedig egy másik színész adta (James Earl Jones). Aztán a karaktert megmutatták arcával együtt (A Jedi visszatér) és egy harmadik színész (Sebastian Shaw) jelent meg a filmvásznon. Végül újabb színészek alakították, gyermekként az akkor 10 éves Jake Lloyd, majd fiatal életszakaszában Hayden Christensen. 

starwars_2szereplok.JPG

A legújabb részekben - Az ébredő Erő, Zsivány egyes - új szereplők sokasága jelent meg, akik közül női főszereplők: Daisy Ridley (mint Rey) és Felicity Jones (mint Jyn Erso) komoly népszerűségre tettek szert. Stabil elismertséget tudhat magáénak az Obi-Wan Kenobit alakító Ewan McGregor. Kíváncsian várjuk a karácsonyi új fejezetet és a 2018-as új spin-off részt, Han Soloról, melyekkel megint új karaktereket és szereplőket ismerhetünk meg.  

2017.09.08.

Ha érdekesnek találtad, keresd fel Facebook oldalunkat is!

sw_logo.jpg

 

A Star Wars és a rendezői szabadság [21.]

A június 20 -án már négy hónapja forgatás alatt álló Han Solo antológia-film kapcsán egyre sokasodnak az aggasztó hírek. Nem régiben került napvilágra ugyanis az az információ, hogy a Disney által a Lucasfilm élére delegált Kathleen Kennedy cégvezető asszony egyszerűen kirúgta az eredetileg megbízott rendezőket: Phil Lordot és Christopher Millert. (Az új rendező: Ron Howard lett.) A döntés hátterében a hírek szerint az áll, hogy a két fiatalember neheze tűrte a munkájukba való folytonos beavatkozásokat és az ellentétek így elmélyültek.

han_solo_film.JPG

Az ügy kapcsán felmerülő rendezői szabadság kérdése felbolygatta a médiát és a filmek világát is. Fontos azonban tudni néhány körülményt: az egyik, hogy gigaprojektek, sokmilliárdos beruházások, mondhatni presztizs-filmek kapcsán - mint amilyen egy Star Wars epizód forgatása is - más megvilágításba kerül minden résztvevő szerepköre. Különösen a rendezőé. Ilyen méretű produkcióknál a sok száz fős forgatásokról mindig kiszivárognak információk, mindig sok a véleményformáló (már az első forgatási naptól kezdve) és rengeteg a kritikus. Amellett óriási a tét is, amit a producerek, anyavállalatok és top vezetők nehezen tudnak stressz mentesen, beleszólás és szoros kontroll nélkül kezelni. Egy ilyen típusú film elkészítésekor nem nagyon tud maradéktalanul megvalósulni a rendezői szabadság. Nyilván nem ez a helyzet a kisebb költségvetésű moziknál, művészfilmeknél és a sokkal kisebb publicitással illetve közérdeklődéssel kísért egyéb filmalkotásoknál. A helyzet az, hogy Phil Lord és Christopher Miller vagy nem tudták mindezt, vagy naivan hittek abban, hogy kivételt jelentenek. Hát, ... nem jelentettek.

Mindezzel együtt azonban lényeges, hogy a rendezői szabadság igenis nagyon fontos dolog. A rendező a lehető legfontosabb elem egy film elkészítésekor, hiszen az ő víziója, ízlése, hangulatvilága és stílusa fogja meghatározni a végeredményt. Ha rossz a kapcsolat a vezetőség és a rendezés közt, abból rendszerint pocsék filmek szoktak születni. Már csak azért is így van ez, mert a rendező maga is művész, a művészetet pedig az alkotói szabadság úgy táplálja, mint a tüzet az oxigén. Ha nincs levegő, nincs tűz sem és nem születhet igényes mozi sem.

ron_howard.JPGAz új rendező, a 63 éves Ron Howard [képünkön] öreg róka a szakmában és valószínűleg már pontosan tudja, hogy a Han Solo rendezésekor csak óvatosan, minimális önállósággal alkothat majd. Bár kétségkívül tehetséges, - amit egy Oscar díj és olyan filmek bizonyítanak, mint a Lánglovagok (1991), Egy csodálatos elme (2001), Angyalok és démonok (2009), Váltságdíj (1996), Apollo 13 (1995), Selyemgubó (1985) Túl az óperencián (1992) - kérdés hogy miként viseli majd a felülről érkező rendszeres instrukciókat.

Persze más gondok is vannak a készülő Han Solo mozival: kirúgták például a korábbi vágót is (Chris Dickenst, helyére Pietro Scalia került) és állítólag elégedetlenek a főszereplő, Alden Ehrenreich eddigi alakításával is. Erre utal legalábbis, hogy trénert adtak mellé. (Ez mondjuk elég ciki.)

Mi rajongókként mindenesetre reméljük a gondok megoldódását és már nagyon várjuk az új spin-off fejezet bemutatóját - Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Thandie Newton és Woody Harrelson főszereplésével. Erre egyébként 2018 május 24-én kerül sor, ekkor kerül ugyanis a film a magyar mozikba. A Han Solo film a franchise leginkább kedvelt figurájának ifjú korát (18-24 éves kora közti időszakát) fogja bemutatni. Megtudjuk majd hogyan találkozott először Han Solo és Csubakka és miként nyerték el az Ezeréves Solymot Lando Calrissiantól. Kiderül az is, hogy milyen kalandok, események tették Hant csempésszé és dörzsölt űrvagánnyá.

Reméljük Howard látványos, izgalmas és a Star Wars stílusjegyeket megőrző filmet készít majd, rendezői szabadság ide vagy oda.

 

2017.06.27.(12:20)

 

A Star Wars világ legfontosabb évfordulója: május 25 [20.]

Annyira fontos dátum május 25. a Star Wars rajongók körében, hogy mi sem feledkezhetünk meg róla, és legalább egy rövid poszt erejéig foglalkozunk az emlékezetes dátummal: 1977 május 25 -tel. 

Negyven évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon az Egyesült Államok mozijaiban, - összesen 32 helyen, főleg nagyvárosokban, például New-Yorkban és Kalifornia metropoliszaiban - bemutatásra került egy film, mely fordulópontot jelentett a mozi és a filmvilág történetében és örökre megváltoztatta mindazt, amit addig a science fiction jelentett. Ezt a fordulópontot a Star Wars megszületése okozta. Az akkoriban csak 33 éves George Lucas által rendezett sci-fi besorolású műről ezen a bizonyos napon egyik készítő vagy szereplő sem gondolta, hogy nagy sikert arat majd. De így lett, másnap a mozikasszák szinte felrobbantak szerte az államokban és a film megkezdte világhódító útját. Hozzánk, Magyarországra csak 1979 -ben jutott el, egészen pontosan 1979 augusztus 16 -án kezdték vetíteni a magyar mozik.

40_starwars.jpg

Mi a Star Wars hihetetlen sikerének titka?

Igazából sokan sokféle választ adtak már erre a kérdésre. Sőt, nekünk is meg van a magunk elmélete. Mi úgy gondoljuk: Lucas egy olyan felnőtteknek szóló mesét alkotott 1977 -ben, mely egy külön világ volt, végtelen számú módon bővíthető kivitelben, saját szabályokkal, külön stíluselemekkel és jellemzőkkel. El lehetett benne merülni és ezer módon tovább gondolni. Mindenki megtalálta benne azt, ami szerethető: kaland, háború, szerelem, hősiesség, misztikum, humor és mindenekelőtt: fantázia. Nem pusztán egy film volt tehát az, ami 1977 május 25 -én hódító útjára indult, hanem egy sajátos világ. 

Az újabb fejezetek

Az 1977 -es első részt, mely idővel a könnyebb megkülönböztetés kedvéért az "Egy új remény" címet kapta, három évvel később követte, 1980 -ban a Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back), Irvin Kershner rendezésében, majd 1983 -ban a Jedi visszatér (Return of the Jedi) Richard Marquand -tól. Ezen a ponton megszakadt a Star Wars filmek további "gyártása" és csak 1999 -ben folytatódott újra a Baljós árnyakkal (The Phantom Menace). Ezt megint George Lucas rendezte és az addigi elkészült trilógia előzményei mutatta be, miként a másik két rész is: 2002 -ben a Klónok támadása (Attack of the Clones) és 2005 -ben a Sith -ek bosszúja (Revenge of the Sith)

Aztán 2012 -ben az egyre bővülő Walt Disney megvásárolta (potom 4 milliárd dollárért) a Star Wars filmjogokat és bejelentette, hogy ezentúl a kánon részek folytatása mellett megkezdi a spin-off fejezetek forgatását is. Ezzel megkezdődött egy új korszak ami évente hoz majd új Star Wars epizódokat. Először 2015 -ben megjelent Az ébredő erő (The Force Awakens) J.J.Abramstől, majd 2016 -ban az első spin-off alkotás, a Zsivány Egyes Gareth Edwards rendezésében.

A folytatásban: idén karácsonykor kerül majd a mozikba Az utolsó Jedik (The Last Jedi) mint a sorozat 8. kánon része és aztán jönnek 2018 -ban, illetve 2020 -ban az újabb spin-off fejezetek (Előbb a Han Solo életét bemutató rész, majd egy ismeretlen téma, talán Boba Fett életéről.) A harmadik trilógia zárásásra, vagyis a 9. kánon fejezetre vélhetően 2019 -ben kerül sor.

sw_filmek_tablazat.JPG

A szereplők és karakterek

A Star Wars világ főszereplőire - a kánon és spin-off fejezetek kulcsfiguráira - nem lehet mondani, hogy hatalmas színészi kvalitásokat felvonultató, óriási színészek volnának. Közülük talán egyedül Harrison Ford tudott valódi világsztárrá válni. Ugyanakkor mégis tény: naggyá tették a mára 8 részessé váló hihetetlen sorozatot. Generációk szerették a Leiát alakító, sajnos nem régiben elhunyt Carrie Fishert és az idén már 66 éves Mark Hamillt. De nagy kedvencekké váltak a Star Wars univerzum különböző lényei, figurái, bolygói, járművei, harci eszközei is. Kialakult egy gigantikus rendszer filmekből, animációkból, video játékokból, képregényekből, játékfigurákból és ezernyi internetes és egyéb közösségből, klubból, szerte a világon. 

Kialakultak a Star Wars stílusjegyek és ma már milliók várják az újabb és újabb részek bemutatóját. Hogy miért? Mert a Star Wars életérzés a fantázia, a képzelőerő, az örök gyermekkor illetve a jó és rossz hagyományos értelmezésének szabadságát adja mindazoknak, akik fogékonyak erre és hajlandóak elmerülni ebben a fantasztikus örök élményeket adó világban, ... egy messzi – messzi galaxisban. ... És úgy tűnik, hogy így az a bizonyos mese, mely ma épp 40 éve, 1977 május 25 -én indult világhódító útjára, mára valóban az egész világ közös meséjévé változott.

***

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon is!

sw_logo.jpg

2017.05.25.(22:02)

Az utolsó Jedik előzetes [19.]

Star Wars rajongókként mindannyian nagyon vártuk már az Utolsó Jedik előzetesét és amint április közepén megérkezett hozzánk, azonnal mohón vetettük rá magunkat, újra meg újra megnézve, minden információ-morzsát megvizsgálva. Tettük mindezt itt, az SW filmek blogján és tette ezt minden Csillagok háborúja rajongó Kerepestarcsától Coruscantig szerte az univerzumban. De mi lett az eredmény?

Az, hogy egy hangulat-impressziót kaptunk, kíváncsiságunk felkorbácsolását, de tartalmat semmit. Persze nem is lehetett másra számítani, hiszen egy trailer feladata pontosan ez. Felkelteni az érdeklődést, ébren tartani a kíváncsiságot, beszédtémát adni a rajongóknak és a filmes blogoknak. Sikerült!

last_jedi.jpg

Az előzetes 2 perc 12 másodperc hosszú, és felvillanó képekből, jelenetekből áll. Látjuk a szigetet, ahol Luke bujkál az Első Rend elől (neve: Ahch-To), látjuk Reyt, amint az Erőről tanul - és akaratának engedelmeskedve kövek lebegnek a föld felett - látjuk fénykarddal gyakorolni az aprócska sziget egyik szikláján Luke irányításával és látjuk Kylo Ren sisakják összetörve egy birodalmi csillagromboló padlóján. Aztán jönnek a mozgalmasabb jelenetek: birodalmi lépegetők ellen harcba induló felkelő hajók a Crait bolygón, lázadó pilóták készülődése egyik cirkálójukon Poe Dameronnal, egy X-szárnyú gép felrobbanása és az Ezer Éves Sólyom menekülése a TIE vadászok elől.  Majd a trailer csúcspontja: űrcsata, a birodalmi és felkelő flották közt, Kylo Ren dühös arca (sebhellyel, ami nem ott van, ahol kellene lennie), de fénykardot tart és láthatóan halálos támadásra készül, majd Luke megtört ácsorgása egy lángoló Jedi templom előtt és Phasma kapitány amint egy osztagot vezet a lángok közt valahol. Végül két rejtélyes kép: a beteg Fin egy gyógyító kapszulában lecsukott szemmel és az előzetes utolsó mondata: "... itt az idő, hogy a Jedik véget érjenek".

Ami leszűrhető: Reyt tanítani fogja Luke a Jedik tudományára, Kylo Ren gonoszabb és elszántabb lesz mint az előző részben, lesznek AT-AT lépegetők, lesz Ezeréves Sólyom és lesz űrcsata is. Ezek mindenképp pozitívumok. Mint ahogyan az is, hogy a Star Wars stílusjegyekből talán ezúttal többet kapunk majd (az old school rajongók örömére). Ami kicsit aggasztó: Luke elkeseredett, pesszimista, megtört és lehangoló karakterként tér vissza és nagyon olyan érzésünk van, hogy megint "bevált" panelek lesznek egymás mellé rakva, csak ezúttal Rian Johnson kivitelezésében. Mindenesetre a 10 legégetőbb kérdésre nem kapunk sejthető válaszokat.

Reméljük lesznek valódi izgalmak, rejtélyek, érzelmek, humor, akció és igazi Star Wars életérzés a VIII. részben. Kicsit konkrétabban: bízunk abban, hogy láthatunk majd párharcokat és a fénykardokkal nem csak ijesztgetik egymást a főszereplők, bízunk abban, hogy láthatunk űrcsatát (ahogyan az előzetes sugallja) és egy felszíni támadást is a lépegetők ellen (és nem csak a trailer túrbózta fel számunkra a dolgot). Bízunk abban, hogy nem viszik el annyira komor irányba az egészet, mint a "Zsivány Egyesben" és bízunk abban, hogy nem elcsépelt, lemásolt helyzetek, jelenetek egymásra építését láthatjuk majd egy koppincsolt, gagyi sztori keretei között. Persze induljunk ki optimista álláspontból és higgyük el: így lesz.

Mindent egybevéve azonban a trailer nagyon rendben van, egy mozgalmas, látványos Star Wars mozit ígér nekünk, amit már nagyon várunk: a hátralévő idő pedig ... 

A Lázadó Szövetség - Rebel Alliance [17.]

Amikor barátaimmal kisgyermekként először láttuk a Star Wars filmeket a 80-as években, a haverjaim egyik fele rohamosztagos, másik része pedig lázadó akart lenni. Sokszor játszottunk ugyanis sztarvarszosat és utána én még külön is elfantáziáltam a történetekről. De valahogyan mindig is inkább a lázadók érdekeltek jobban. Honnan jöttek, hol voltak a bázisaik, kik gyártották fegyvereiket? Aztán felnőttem és a Csillagok háborúja "láz" megmaradt nálam, ám a válaszokat továbbra sem tudtam. Nagyon el kellett mélyednem a SW univerzumban ahhoz, hogy "összeálljon a kép" és még így is maradtak hézagok. 

sw_rebel_alliance.jpg

Ami a lázadókat illeti: szövetségük az úgynevezett Star Wars stílusjegyek közé tartozik. Bár az előzmény trilógiában (I., II., III.) még nincs meg ez a bizonyos szervezet, a klasszikus részekben kulcsszerepet tölt be a cselekmény szempontjából és az Ébredő erőben, illetve a Zsivány egyesben is kiemelt jelentőséget kap. Érdemes tehát a figyelemre. Annyira, hogy izgalmas és rejtélyes kialakulása, illetve a résztvevők önkéntes, sőt hősies összefogása miatt a Lázadó Szövetség, azaz Rebel Alliance nick nevet választottam a blogban való posztoláshoz is (mint házigazda).

rebel_alliance.jpg

De mit is tudunk erről a bizonyos Lázadó Szövetségről? Nézzük a konkrétumokat a Star Wars egyik legfontosabb szervezetéről: 

 • Időbeniség: Tudjuk, hogy a harmadik részt követően alakul ki és a Zsivány Egyesben már aktívan működik. Ebből az következik, hogy a SW időszámítást alapul véve, az úgynevezett Yavini csata előtt talán 1-2 évvel hozzák létre alapítói.
 • Alapítás: Tudjuk, hogy a Lázadó Szövetség megalakulásakor már 17-18 éve tart Darth Sidious korlátlan uralma a galaxisban. A Sith-nagyúr önmagát császárrá nyilvánítva (Y.e.18.) vezeti a hajdani köztársaság csillagrendszereit, hatalmas haderejére támaszkodva. A szenátus ugyan még működik, de valós hatalma már nincs. Ugyanakkor fegyvert ragadnak az első ellenállók, akik 18 éve küzdenek a birodalmi erőkkel, a Galaktikus Polgárháborúban.
 • Alapítók: Tudjuk, hogy a Lázadó Szövetséget a Corellia bolygón három fontos szenátor és két harcos alapította meg: Mon Mothma szenátor asszony, Bail Organa szenátor, Garm Bel Iblis szenátor, Rahm Kota tábornok (Jedi) és Galen Marek. A megalakulásról Mon Mothma kiáltványt tett közzé. 
 • Jelképe: Ismerjük a Lázadók Szövetségének jelképét a kör formájú, középen háromágúvá váló motívumot, mely a Marek család szimbólumából lett a felkelés címere.
 • Parancsnokok: A lázadás több vezetővel is rendelkezett, az alapítók mellett parancsnokok: Gial Ackbar admirális (flotta), Crix Madine (special forces), Wegde Antilles (pilóták vezetője), Jan Dodonna (Yavin-4 parancsnoka), Carlist Rieekan tábornok (hoth-i bázis), Bob Hudsol, Airen Cracken, Wallex Blissex. Rajtuk kívül pedig: Han Solo, Lando Calrissian, Leia Organa, Luke Skywalker.
 • Fegyverek: Ezen a téren a legtöbb a bizonytalanság. Kicsit mindig érthetetlen volt ugyanis, hogy honnan vannak a felkelőknek vadászgépeik, sőt cirkálóik és csatahajóik? Nos, a Lázadó Szövetséget nagy hatalmú emberek, képviselők, vezetők hozták létre, akik egy-egy bolygó urai voltak, így feltételezhető, hogy az első vadászgépeket, csatahajókat cirkálókat az Alderaan, Corellia és Chandrila bolygók adták a felkelésnek. Később a szövetség támogatója lett a Mon Calamari Társaság is, mely űrhajók gyártásával foglalkozott. Innentől már ők gyártották a lázadóknak a hajókat, például az A, X, Y szárnyú gépeket, vadászokat is.
 • Cirkálók, csatahajók: A lázadók legnagyobb hajója a Home One csillagcirkáló (MC80) volt, de rendelkeztek több más jelentős csillagközi hajóval is, pl: MC75 cirkáló, GR-75 szállítóhajó, Nebulon ellátó fregatt ... stb. Ezek már mind a Mon Calamari Társaság hajógyáraiban készültek (a Dac rendszerben).
 • Katonák: A felkeléshez önkéntes alapon csatlakoztak a harcosok, erre utal Luke és barátja (Biggs Darklighter) példája is, akik más-más úton, de a Tatuin, félreeső bolygójáról kerültek a szövetségbe. 
 • Támaszpontok: A lázadók a birodalom állandó támadásai miatt titkos bázisokon bujkáltak, ahonnan időnként előtörve hajtották végre akcióikat. Néha azonban egy-egy ilyen bázis hollétére fény derült. Ilyen alkalom volt az is, amikor a hoth-i csatában megtámadták a szövetség egyik legfőbb támaszpontját. (Birodalom visszavág).

A Lázadó Szövetség először a yavini csatában sújt le a birodalom erőire, mikor megsemmisíti Luke -nak köszönhetően a Halálcsillagot, a Yavin-4 ről kiindulva. Később, 4 évvel a csata után, másodszor is győznek, amikor az endori csatában a második Halálcsillag is megsemmisül. 

 

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat!

***

2017.04.21.(13:50)

 

Star Wars időszámítás, fontos dátumok [16.]

A Csillagok háborúja egy fantasztikus, izgalmas világ, melynek rengeteg "színe" érdekessége és rejtélye van, miközben saját törvényei és szabályai szerint működik. Aki elmerül ebben a világban és elfogadja annak törvényszerűségeit, különleges utazást tehet egy messzi-messzi galaxisba. Ebben az új dimenzióban pedig egy logikusan felépített környezetet talál, saját időszámítással, eseményekkel, összefüggésekkel. 

Az alábbiakban a Star Wars univerzum fontosabb dátumait rögzítettük háttéranyagok segítségével. Ez az időszámítás nem egyeztethető össze a jelenlegi kor naptáraival. Alapja az úgynevezett yavini csata, mely az Egy új reményben látható és az első Halálcsillag megsemmisítésével, a birodalom feletti első győzelemmel zárul. Ehhez az eseményhez viszonyít mindent a Star Wars időskála.

Yavin előtt 25 000 - Léterjön a Jedi rend, és ugyanezen évben feltalálják a hiperhajtóművet

Yavin előtt 2000 - Megalakul a Sith rend és háborúkat kezd a Jedik ellen

Yavin előtt 1000 - A Sith-ek elveszítik a háborút (ruusani csata), de egy lovag túléli (Darth Bane) és bevezeti az "egy mester - egy tanítvány" rendszert a Sith-ek túlélése érdekében.

Yavin előtt 60 - Corellián megépül a Millennium Falcon

Yavin előtt 52 - Palpatine szenátor lesz a Naboo bolygó képviseletében

Yavin előtt 32 – Csillagok háborúja: Baljós árnyak (továbbiakban: Yavin előtt = Y.e)

 • Qui-Gon Jinn Jedi mester megtalálja a 9 éves Anakin Skywalkert a Tatuin bolygón. Qui-Gon halála után Obi-Wan Kenobi megkezdi Skywalker felkészítését.
 • Lejátszódik a nabooi csata, amikor a Kereskedelmi Szövetség Darth Sidious befolyása alatt elfoglalja Naboo bolygót. Amidala királynő, miután a Galaktikus Szenátus nem tesz az ügy érdekében semmit, visszavág és a gunganek segítségével sikerül megállítania az inváziót. A harcban Darth Maul megöli Qui-Gon Jinnt, Obi-Wan Kenobi pedig Mault.
 • A Naboo-i krízis után Palpatine lesz a Legfelsőbb Kancellár.
 • Dooku gróf kilép a jedi rendből és eltűnik, titokban Darth Sidioushoz csatlakozik.
 • Egy klón hadsereget állítanak elő a Kamino bolygón titokban, állítólag Syfo-Dyas jedi mester parancsából. A klónok forrása, egy Jango Fett nevű fejvadász azt kéri, hogy fizetségként (a pénzen felül) egy klónt bocsássanak a rendelkezésére, akit fiaként nevel fel és Bobának nevezi.

Y.e. 29 – Raith Sienar bemutatja az első terveket a Halálcsillagról. Han Solo megszületik a Corellia bolygón.

Y.e. 24 – Dooku gróf újra megjelenik és kijelenti, hogy a Köztársaság korrupttá vált és arra buzdítja az embereket, hogy szakadjanak el a Köztársaságtól és alakítsanak saját kormányzatot.

Y.e. 22 – Csillagok háborúja: A klónok támadása

 • Anakin Skywalker visszatér a Tatuin bolygóra és találkozik a féltestvérével, Owen Larsszal. C-3PO újra találkozik R2-D2-val.
 • Shmi Skywalkert egy taszken horda elrabolja és megkínozza a Tatuinon, ez Anakint még jobban a sötét oldal felé húzza.
 • Obi-Wan Kenobi felfedezi, hogy Nute Gunray meg akarja gyilkoltatni Padmé Amidalát és hogy a Dooku gróf által vezetett Független Rendszerek Szövetsége háborúra készül.
 • Palpatine Jar-Jar Binks szenátor indítványa nyomán vészhelyzeti hatalmat kap és elkezdi felhasználni a klón hadsereget, hogy az ellenséget megállítsa.
 • A klónháború a geonosisi csatával kezdődik. Mace Windu megöli Jango Fettet és Boba árván marad.
 • Anakin Skywalker és Padmé Amidala titokban összeházasodnak a Naboo bolygón.

Y.e. 19 – Csillagok háborúja: A Sith-ek bosszúja

 • A Coruscant feletti légi csata, Dooku gróf halála.
 • Obi-Wan Kenobi megküzd Grievous tábornokkal az Utapau bolygón, Grievous halála.
 • A Kashyyyk-i csata, a köztársaságiak győznek. Yoda megmenekül a 66-os parancstól.
 • A jedik küzdelme Darth Sidiousszal, Palpatine eltorzulása, Anakin Skywalker megmenti Darth Sidiust a haláltól, és átáll a sötét oldalra. Ezentúl a Darth Vader nevet viseli.
 • A hírhedt 66-os parancs alapján a hadsereg végrehajtja a Nagy Jedi-tisztogatást: ami a jedik megölését jelenti szerte a galaxisban. Csak nagyon kevés Jedi éli túl: köztük Yoda és Obi-Wan Kenobi.
 • Darth Vader kivégzi a szeparatisták vezérkarát a Mustafaron, Obi-Wan és Anakin-Vader csatája, Anakin elveszti minden végtagját, és csaknem halálra ég a Mustafar lávafolyamaiban, életét Palpatine menti meg. Anakin-Vader elnyeri félig kibernetikus alakját, ami fenntartja életét a súlyos sérülések után.
 • A klónok háborúja véget ér, Palpatine létrehozza a Galaktikus Birodalmat, amelynek uralkodója lesz.
 • Palpatine császárrá kiálltja ki önmagát.
 • Luke Skywalker és Leia Organa megszületnek, mint Padmé Amidala gyerekei. Obi-Wan Kenobi, aki túléli az öldökléseket, Luke-ot Anakin féltestvérére, Owen Larsra hagyja, Leiát pedig Bail Organára, így elrejtve őket a császár elől.
 • A túlélő jedik peremvidéki bolygókon rejtőznek el. Yoda a Dagobah bolygó mocsaraiban húzza meg magát, Obi-Wan Kenobi pedig felveszi a Ben nevet, és a Tatuin sivatagában rejtőzik el. Remeteségében is figyelemmel kíséri Luke Skywalker életét, továbbá megtanulja az Erő honából visszatért Qui-Gon Jinn mestertől a halál legyőzésének technikáját.
 • Megszületik az első ellenállás a Birodalom ellen. Mindezek az események felkészítik a galaxist a nagy galaktikus polgárháborúra.

Y.e. 18 – Az újonnan létrejött Birodalom hódító háborúkba kezd a galaxisban.

 • Megszületik Mara Jade, a Császár későbbi Jobbkeze.

Y.e. 5 – Han Solo, aki egy katonai akadémián tanul, megmenti Csubakkát, aki halálig tartó hűséget fogad és társa lesz a következő harminc évben. Szintén Y.e. 5 -ben nyeri el Han Solo az Ezeréves Sólymot Lando Calrissiantól egy szabakk játékban.

Y.e. 1 – A Lázadók Szövetségének megszületése a Corellia bolygón. Alapítók: Mon Mothma szenátor asszony, Bail Organa szenátor, Garm Bel Iblis szenátor, Rahm Kota tábornok (Jedi) és Galen Marek.

A yavini csata éve – Csillagok háborúja: Egy új remény

 • A Birodalmi Szenátust feloszlatják, a csak Palpatine-nak felelős tartományi kormányzók (moffok) uralmának korszaka megkezdődik.
 • A Halálcsillag megsemmisíti az Alderaan bolygót; Darth Vader egy párviadal során véget vet Obi-Wan Kenobi testi létezésének.
 • A yavini csata. Luke Skywalker - Han Solo és Obi-Wan Kenobi segítségével - megsemmisíti a Halálcsillagot, mielőtt még annak sikerülne elpusztítania a lázadók bázisát a Yavin 4-en.
 • Luke Skywalker és Han Solo csatlakoznak a Lázadók Szövetségéhez.

Y.u. 3 – Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág

 • A hothi csata. A birodalmiak felfedezik a Felkelők Szövetsége fő bázisát a Hoth bolygón, és Vader, valamint Veers tábornok vezetésével elpusztítják.
 • Luke Skywalker megtalálja Yodát a Dagobah bolygón, de amint értesül az Ezeréves Sólyom legénységének a Bespinen készített birodalmi csapdáról, félbehagyja felkészülését; megígérve, hogy amint segített barátainak, visszatér és folytatja.
 • Boba Fett és Vader elfogják Han Solót és társait a Bespinen, Solót lefagyasztják, Fett pedig elviszi Jabbához.
 • Lando Calrissian csatlakozik a Szövetséghez.
 • Darth Vader felfedi Luke előtt, hogy ő az apja, de Luke még nem biztos abban, hogy ez igaz.
 • Darth Vader megöli Xizor herceget és a Fekete Nap összeomlik.

Y.u. 4 – Csillagok háborúja: A jedi visszatér

 • A Carcoon-i összecsapás: Luke Skywalker és Lando Calrissian kiszabadítják Han Solót, Csubakkát és Leia Organát Jabba fogságából, Organa megöli Jabbát.
 • Yoda meghal, miután elmondja Luke-nak, hogy Vader nem hazudott neki, és valóban az apja, továbbá, hogy van egy testvére is. Luke rájön, hogy Leia Organa a lánytestvére.
 • Az endori csata: a Szövetség Ackbar admirális parancsnoksága alatt megtámadja az Endor rendszerében keringő Második Halálcsillagot, Lando Carlissian, Wedge Antilles és Nien Numb Han Solo segítségével meg is semmisítik. A Halálcsillagon ezalatt Darth Vader megmenti fia életét Palpatine-tól, és megöli az uralkodót, de maga is halálosan megsebesül. Visszatér a fény oldalára, Jediként hal meg, és úgy is él tovább.

Y.u. 34 - Ébredő Erő

 • Rey és Finn találkoznak egymással a Jakkun, majd csatlakoznak Han Solohoz és a lázadókhoz. A harc vegyes eredménnyel zárul: a Starkillert megsemmisítik ugyan, de Kylo Ren megöli Han Solot. Az Első Rend átmeneti vereséget szenved, Rey megtalálja az idős Luke Skywalkert.

 

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

×××

A Star Wars filmek 10 legérdekesebb bolygója [14.]

A Star Wars filmek 40 éve tartó szakadatlan népszerűsége és folyamatos sikerei nem csupán a történet(ek)nek és a szereplőknek köszönhetőek, hanem a fantasztikus helyszíneknek, különleges világoknak, bolygóknak is. Ezek a helyszínek a Star Wars stílusjegyek sorába tartoznak (a 11. helyen). Érdemes végigmennünk a 10 legszebb, legkülönlegesebb SW égitesten, rövid jellemzésekkel, képekkel, hogy újra visszagondolva az itt zajló jelenetekre, felidézzük a Csillagok háborúja részek leglátványosabb képeit.

naboo.jpg10. Naboo. A Baljós árnyak, vagyis a legelső Star Wars epizód Naboo bolygója tavak, zöldellő erdők, mocsarak, víz alatti buborékvárosok és hatalmas vízalatti szörnyek világa. Őslakosai egyrészt a gunganok, másrészt emberek, Padmé Amidala királynő népe a gyönyörű fővárosban Theed -ben. A település kifejezetten emlékeztet Velencére. Egyébként a Naboo -n él a franchise egyik legtöbbet bírált figurája Jar Jar Binks is, a mókás gungan, aki vicces beszédével, ügyetlenkedéseivel játékos gyerekességet visz a Baljós árnyak történetébe. A Naboo csodálatos bolygó, Theed pedig talán az összes epizód legszebb városa. Az ember szívesen felkeresné és el tudná képzelni akár nyaralását is itt. Főleg, amikor a Klónok támadása részben meglátja azt az édenkerthez hasonló naboo -i tópartot a hegyek ölelésében, ahol kialakul Anakin és Padmé szerelme.

tatuin.jpg9. Tatooine (Tatuin) A sivatagbolygó, ahol Luke felnőtt, több rész fontos helyszíne. Az 1977-es epizódban megismerhetjük a Tatooine lakóit: a jawákat, a buckalakókat és Mos Eisley sokszínű, rengeteg fajt felvonultató népét is, mely a galaxis minden szegletéből érkezve fordul meg a városban. A Baljós árnyakban aztán a bolygó másik városa is bemutatásra kerül, ez Mos Espa, az évente megrendezésre kerülő fogatversenyek városa. A Tatuin ikonikus jellegét mutatja, hogy J.J. Abrams róla mintázza Jakkut, azt a bolygót, ahol a VII. részben (Az ébredő Erőben) Reyt megismerjük. Tatuin és Jakku hasonlósága tagadhatatlan.

dagobah.jpg8. Dagobah. A birodalom visszavág és a Jedi visszatér filmek egyik fontos helyszíne a Dagobah bolygó. Valójában egy mocsaras , félhomályos, párás, visszataszító dzsungelbolygó, ahol Yoda bujkál a birodalom elől. Bár ellenszenves hely, mégis érdekes, a gazdag vegetáció és a sokszínű élővilág miatt. Vannak is óriásgyíkok, kígyók és veszélyes vizi szörnyek is. Az egyik be is kapja majd kiköpi R2D2 -t. Luke itt találkozik először Yodával, aki itt kezdi el tanítani a Jedi tudományokra. Kiképzése során itt ismeri meg az Erőt és kézen állva itt próbálja ki először megszerzett tudását. Lucas szándékosa akart olyan helyszínt bemutatni, ahol a legkevésbé sem tudunk elképzelni egy Jedi mestert.

utapau.jpg7. Utapau. A Sith-ek bosszújának verembolygója, ahol földbe mélyedő körkörös szakadékok falába vájt barlangokban van csak élet, a bolygófelszín óriási szélviharai miatt. Obi-Wan itt győzi le a gonosz Grievous tábornokot, mégpedig nem is akárhogyan. Egy sziklamászó gyíkkal üldözi a tábornok egykerekűjét, majd látványos párbajt követően kilövi és felgyújtva a tábornok belső szerveit. Utapau különleges helyszín, nagy fantáziával bemutatva, a Grievous - Obi-Wan párbaj pedig jól kidolgozott harci jelenet. 

geonosis.jpg6. Geonosis. A klónok támadása, vagyis a második epizód látványos rovarbolygója a Geonosis. Itt van az az aréna, melyben Anakin, Obi-Wan és Padmé szörnyekkel kell, hogy megküzdjenek és itt szerveződik a gonosz szövetség is a köztársaság ellen. A sötét erők részesei a különböző klánok, droidok és rovarok is, a háttérből vezérlő Palpatin által mozgatott Dooku gróf vezetésével. Azonkívül itt vetik be először Yoda vezetésével a klón hadsereget is a jedi mestereket szorongató droidok ellen. A Geonosis egy vöröses színű, homokkal, sziklákkal teli félelmetes világ. Jó helyszín a sötét erők összeesküvéséhez.

mustafar.jpg5. Mustafar. Vörös lávabolygó, mely a Sithe-ek bosszújában és a Zsivány Egyesben is felbukkan. A harmadik epizódban az emblematikus Anakin - Obi-Wan párbajnak ad rendkívül hatásos helyszínt és hátteret. Ebben az összecsapásban vágja le Obi-Wan, az ifjú Anakin két lábát és egyik karját, ami után Palpatine gépemberré alakítja és a sötétség nagyurává, Darth Vaderré teszi az egykori padawant. Később, a Zsivány Egyesben újra középpontba kerül a Mustafar, hiszen kiderül, hogy Darth Vader itt rendezte be főhadiszállását és szürreális palotáját. 

jedha.jpg4. Jedha. Sivatagos felszínű kis hold, mely egyszerre két szempontból is érdekes: egyrészt mert értékes kyber kristályokat rejt, másrészt pedig mert a Jedik szent helye, az egyik legelső civilizációs helyszín. A Zsivány Egyesnek több fontos jelenete is itt játszódik, többek közt az egyik legmeglepőbb, melyben egy birodalmi csillagrombolót látunk úgy ahogyan előtte soha: a föld felett lebegve. Jedha misztikus helyszín, jól kivitelezett formában. Érdekesek az épületek, a kősivataghoz hasonlatos táj és az arab világot idéző környezet is. Megfelelő hátteret ad a Zsivány Egyes első utcai harcaihoz (a birodalmiak és felkelők közt) és a kiemelkedően látványosra sikeredett, Chirrut Imwe féle kardozásos jelenetnek. (Ebben győzi le a rohamosztagosokat az Erő vak követője.)

bespin.jpg3. Bespin. A Birodalom visszavág egyik legfontosabb helyszíne, ugyanis itt van a híres Felhőváros (Lando Calrissian vezetése alatt), ahol a Star Wars filmek egyik kulcsjelenetében, az "I am your father" bejelentés elhangzik Darth Vader szájából, Luke-nak címezve. Lenyűgöző a felhőváros megjelenítése, grandiózus látványa, hatalmas méretezése. Bár magáról a Bespinről alig tudunk meg valamit, Cloud City bőven kárpótol bennünket, különlegességével. A néző eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne, ha valóban létezne, és elmehetne oda. Valódi, hamisítatlan Star Wars helyszín, az egyik legfantáziadúsabb Csillagok háborúja látvány-világ a franchise -ban.

scarif.jpg2. Scarif. Gyönyörű trópusi bolygó, fantasztikus tengerparttal, pálmafákkal, a külső peremvidéken, ahol a birodalom egy fontos támaszpontot működtet a titkos projektek, dokumentációk tárolására. Fontos szerepe van a Zsivány Egyesben, hiszen a Jyn Erso vezette felkelő csapat megostromolja, hogy el tudja lopni innen a Halálcsillag tervrajzait. Akciójuk bár alapvetően sikerrel jár, hiszen a tervdokumentációt kijuttatják flottájukhoz, mégis önfeláldozó drámával végződik, mivel a csapat tagjai egytől egyig meghalnak. Ám haláluk színtere egy csodálatos trópusi paradicsom.

1. Coruscant. Egy egész bolygót beborító, futurisztikus, látvány-gazdag nagyváros, a Régi Köztársaság, a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság fővárosa. Itt található a Szenátus és a császár székhelye is, minden fontos intézmény központja. Itt székel a Jedi Tanács és itt található az óriási Jedi Templom is. Felbukkan a z összes előzmény réászben: a Baljós árnyakban, a Klónok támadásában (melyben egy komplett üldözési jelenet mutatja meg a város közlekedését) és a Sith-ek bosszújában is.

coruscant.jpg

Egyéb Star Wars helyszínek:

 • Kamino - Tengerbolygó, A Klónok támadásában itt készül a klón hadsereg
 • Kashyyyk - A vukik bolygója a Sith-ek bosszújában
 • Polis Massa - Luke és Leia születési helye (Sith-ek bosszúja)
 • Kafrene gyűrűje - A Zsivány Egyesben egy jelenet helye, kereskedelmi bázis
 • Wobani - birodalmi börtön bolygó, innen szabadul Jyn Erso
 • Yavin IV. - Hold, a felkelők bázisa van itt, piramiszserű építményekben
 • Eadu - birodalmi bázis helye, itt őrzik Galen Ersót a Zsivány Egyesben
 • Lah'mu - A Zsivány Egyesben a film elején itt él Galen a családjával
 • Halálcsillag - A Birodalom tömegpusztító fegyvere
 • Hoth - Jeges hóbolygó a felkelők bázisa a Birodalom visszavágban
 • Endor - Erdőbolygó, fontos csata helyszíne a Jedi visszatérben
 • Jakku - Az Ébredő erőben Rey itt él, mint roncsvadász
 • Takodana - Erdős, tavas bolygó az Ébredő erőben, Maz Kanata él itt
 • D'Qar - A felkelők bázisbolygója az Ébredő Erőben
 • Starkiller bázis - Havas, sziklás erdős bolygó fegyverré alakítva
 • Ahch-To - Luke itt bújt el, egy szigetekkel teli bolygón (VII.rész)

Mivel kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, felkínáljuk nektek a szavazást! Voksoljatok, szerintetek melyik a legérdekesebb és leglátványosabb Star Wars bolygó?

***

Legújabb posztunk: Zsivány Egyes kritika

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

2017.04.18.(16:27) 

A Star Wars filmek 5 legjobb jelenete [13.]

Az eddig bemutatott 8 Csillagok háborúja film tele van jobbnál jobb jelenetekkel, ám ezek közt akad néhány ikonikus, sokat emlegetett, szinte mindenki által ismert és szeretett scene, melyeket egyszerűen nem lehet megunni, mondhatni képesek vagyunk újra meg újra megnézni, feleleveníteni "őket". Az 5 legjobbat szedtük csokorba két kiegészítéssel, az egyik az 5+1 közönségdíjas jelenet, a másik a legújabb epizódok legjobb jelenete. Tehát nézzük a listát:

5. Jabba palotájában, Han szöktetése. Ez a 17 perces jelenet az 1983-as "A Jedi visszatér" (Episode VI. - Return of the Jedi) című epizód elején található, mégpedig a film 10. perce és 37. perce közt. Izgalmas, látványos, az egész rész legjobbja. Láthatjuk, ahogyan előbb Leia, majd Luke is megérkezik Jabba, a hutt palotájába, hogy megpróbálják kiszabadítani a széntömbbe fagyasztott Han Solot. (Lando Calrissian, már korábban beépült az űrgengszer udvartartásába.) Csakhogy eleinte nem sikerül semmi: Leia lebukik, miközben kiolvasztja Hant, Luke -ot pedig előbb az óriási rancor mellé dobják, majd barátaival együtt a homoklakó Sarlakk kitátott szájába próbálják belökni.

sw_jedi_jabba.jpg

Ám az ifjú Jedi megmenekül, sőt megmenti az egész csapatot is. Trükkösen legyőzi a rancort (a vermében található hatalmas acél ajtót engedi a szörny fejére), majd fénykardjával győz a Sarlakk körüli homokjárókon is. Leia közben megfojtja Jabbát és az egész társaság elrepülve megmenekül. A jelenet rendkívül mozgalmas, a franchise egyik legjobbja. Nálunk az 5. helyet kapja.

4. Darth Maul és Qui-Gon Jinn illetve Obi-Wan párbaja: A kevéssé népszerű "Baljós árnyak" (Episode I. - The Phantom Menace) legjobb jelenete és listánk negyedik helyezettje az a scene, melyben a gonosz sith lord, Darth Maul megküzd a Jedikkel, mégpedig a film 110 és 125. perce közt. Az alig negyed órás jelenetben őrült tempójú küzdelmet izgulhatunk végig, villámgyors megoldásokkal, akrobatikus mozdulatokkal. Bár a végén Darth Maul megöli Qui-Gont, mégis győz a jó, mert Obi-Wan kettévágja a sith lovagot. A néző úgy gondolja, hogy Darth Maul meghal, ám valójában túléli, bár erről a filmben nem esik szó, csupán a SW háttérirodalom rögzíti. A párbaj az egész sorozat egyik legjobbja, nem meglepő tehát ha mi is beválogattuk az 5 legjobb jelenet közé.

sw_dartmaul.jpg

3. Anakin és Obi-Wan végső párbaja a Mustafaron: A 18 perces jelenet a "Sithek bosszújában" látható (Episode III. - Revenge of the Sith), mégpedig a 103. perc és a 121. perc között. A helyszín a fantasztikus Mustafar nevű lávabolygó tüzes, izzó, vérvörös felszíne. Ide érkezik szerelméhez a bosszúra szomjas, mindenre kész, féltékeny és Palpatine által manipulált ifjú Anakin. Célja: leszámolni az utána érkező Obi-Wannal. Küzdelmük a lehető leglátványosabbra sikeredett, egyértelműen az egész franchise egyik nagy csúcspontja. A harc végén Anakin veszít egy rosszul kitalált (és végrehajtott) ugrása nyomán, amikor a levegőben Obi-Wan fénykardja levágja lábait és egyik karját. A fiatalember megég, nagyon súlyosan megsérül, Obi-Wan pedig sorsára hagyja. Ám mint tudjuk, Palpatine megmenti és gépembert farag belőle, aki innentől Darth Vaderként segíti őt császárrá válni. A párbaj az egész Star Wars sorozat egyik legjobb jelenete. Nálunk bronzérmes.

sw_mustafar.jpg

2. A yavini csata, támadás az első Halálcsillag ellen: Az idén 40 éves legelsőnek bemutatott, 1977-es "Egy új remény" (Episode IV. - A New Hope) leglátványosabb jelenete, alig 13 percben. Ez a scene listánk ezüstérmese, mégpedig a film 105. és 118. perce közt bemutatott hihetetlenül látványos események miatt. A yavini ütközet a Star Wars világ talán legfontosabb eseménye, az időszámítás is sokáig ehhez kötődött. A jelenet főhőse Luke Skywalker, aki vadászgépével sikeresen megközelíti a Halálcsillag felületét, majd kilövi annak legsebezhetőbb pontját ezzel megsemmisítve az egész űrállomást. Közben Darth Vader megállapítja, hogy "az erő van ezzel a fiúval". És valóban így igaz, hiszen a győzelem nagy lépés Luke Jedivé válása felé. A jelenet emblematikus, soha nem felejthető része a Csillagok háborúja filmeknek. 

sw_yavin.jpg

1. A Hoth-i csata a lépegetőkkel: Minden igazi Star Wars rajongó nagy kedvence a Birodalom visszavág, alig 10 perces csatajelenete a Hoth nevű hóbolygón az óriási AT-AT lépegetőkkel, a film 26. és 36. perce közt. A Birodalom lecsap a lázadók támaszpontjára, ám Luke és csapata látványos támadásokkal, T-47 -es hósiklókat használva több lépegetőt is elintéz. Az egyiket úgy, hogy vontatókábellel kerítik körbe. Nagyon élvezetes, nagyon látványos, hihetetlenül jó, valódi Star Wars élmény. Számunkra egyértelmű első helyezése a listán.

sw_hothi_csata.jpg

Kiegészítés, ráadás:

Az 5 filmből álló listát két kiegészítéssel is elláttuk, az egyik az úgynevezett "közönségdíjas" jelenet, melyet a legtöbb olvasónk javasolt, a másik az új részek külön kedvence. Nézzük előbb az olvasói kedvencet. Ez nem más, mint az "I am your Father" jelenet a Birodalom visszavágból. Ez a scene már a film 101. percében elkezdődik Luke és Darth Vader látványos fénykard párbajával és a 113. percben ér véget, amikor a levágott kezű Luke lezuhan a Felhőváros fő légcsatornáján a mélybe. Közben megtudja, hogy a gonosz nagyúr fia. Érzelmi csúcspont és jelentős fordulat. 

sw_iam_your_father.jpg

A legújabb két részt tekintve (Ébredő Erő, Zsivány Egyes) a legjobb jelenetnek a Rogue One legizgalmasabb megmozdulását választottuk, melyben Darth Vader személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját. Fénykardjával sorra győzi le a lázadó katonákat, akik teljesen esélytelenül szállnak vele szembe. Végül azonban a felkelők sikeresen elmenekítik a tervajzokat egy CR-90 -es corvette fedélzetén. Az egész jelenet pontosan 4 percig tart, a 123. és 127. perc között. Rövid tehát, de a film legjobban elkészített jelenete. Egyértelműen a listánkon a helye. Listán kívül jegyezzük meg: Az ébredő Erő szerintünk legjobb jelenete az a 4 perces scene, amelyikben Rey és Finn a Jakkuról próbálnak elmenekülni az Ezeréves Sólyommal, a TIE fightereket lerázva. A jelenet a 32. és 36. perc közt látható és óriási.

sw_rogue_vader.jpg

Mivel kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, felkínáljuk nektek a szavazást! Voksoljatok, szerintetek melyik a Star Wars filmek legjobb jelenete, az eddig bemutatott 8 részből!

Legújabb posztunk: A 10 legjobb Star Wars bolygó

Ha tetszenek posztjaink, várunk: Star Wars filmek FB oldal

***

2017.04.17.(13:50)