Star Wars Univerzum

Star Wars

Egy új remény (1977)

2024. február 17. - Master.

Az ezüstérmes epizód nálunk az egész Star Wars franchiset vizsgálva (hajszállal a Birodalom visszavág mögött) az Egy új remény melyet az IMDb szavazók is a második helyre tesznek, több mint 1,4 millió voks alapján (A jelenlegi állás szerint). A kronológiát tekintve ez a rész készült el legelőször, mégpedig 1977-ben. Hatalmas sikere meglepte a készítőket annak idején, George Lucas rendezőt és a négy kulcsszereplőt: Carrie Fishert, Harrison Fordot, Mark Hamillt és Alec Guinesst. Akkor még nem tudták de egy közel fél évszázados siker-eposz részeseivé váltak.

starwars_4.jpg

A New Hope, vagy Egy új remény (IV.) eredeti címe 1977-ben még Csillagok háborúja volt ám később (1981-ben) ezt megváltoztatták, mert a sorozat egésze kapta  a Star Wars címet. Ebben a részben mutatkoznak be a főbb karakterek és ebben ismerjük meg a "játékteret" is, vagyis ennek a sajátos világnak a helyszíneit, szabályait illetve alap-összefüggéseit.

Az alaptörténet a jó és a rossz küzdelme, tökéletesen klasszikus helyzet. Adott egy gonosz diktátor (az Uralkodó) aki mindent uralni akar a Galaxisban, mégpedig félelmetes fő-emberével a félig gép félig ember Darth Vader nagy úrral, aki ősi Sith lovagok erejével rendelkezik (az uralkodó tanítványaként). Velük szemben alakul ki a felkelők szervezete (Rebel Alliance), melynek egyik kulcs-vezetője a fiatal Leia Organa hercegnő (és szenátor) és támogatója a visszavonult egykori Jedi mester, Obi-Wan Kenobi (miután Leia üzen neki). Az üzenet megérkezése után Obi-Wan csatlakozásra bírja a fiatal Luke Skywalkert is, aki elhatározza (nevelőszülei elvesztése után), hogy kitanulja a Jedik ősi tudományát. Melléjük szegődik a csempész-űrvagány Han Solo is. A kis csapat gyorsan összekovácsolódik és bár Obi-Wan közben meghal - amikor kiszabadítják az elfogott hercegnőt (a párbajban Darth Vaderrel) - a többiek megindulnak a felkelők minden erejével és vadászgépével együtt az uralkodó legveszélyesebb fegyverének a Halálcsillagnak az elpusztítására.

A felvázolt alaptörténethez társul az Erő misztériuma, mely minden élő szervezetet átsző az Univerzumban. Használói a Sith-ek és a Jedik az Erő sötét és világos oldalát képviselik. Képesek a jövőbe látásra, tárgyak mozgatására, emberfeletti erő kifejtésére és az úgynevezett fénykardok mesteri használatára. Bár Sith lovagokból a Star Wars kánon-részeinek idejére mindig csak kettő létezik (egy mester és egy tanítvány), egykoron uralni tudták a Galaxist (messze a SW történetek előtt). A Jedik ellenben együtt működtették a Galaktikus Köztársaságot a Szenátussal már közvetlenül a New Hope fejezete előtt is egészen addig, amíg a gonosz főkancellár (a későbbi Uralkodó) meg nem kaparintotta a teljhatalmat. Ezt követően többségüket megölték a néhányan pedig elbújtak, mint Obi-Wan Kenobi mester is.

A New Hope történetében bukkannak fel a kis közönség-kedvenc droidok is: C-3PO (protokoll és tolmács droid) illetve R2-D2 (asztrodroid), akik a Star Wars franchise minden részében szerepelnek. Ők azok, akik mindig gondoskodnak a vidámságról, a humorról és a jókedvről. 

sw_negyedik.jpg

Kiemelendőek még a Star Wars világ egyéb ikonikus elemei, stílusjegyei is, melyek már a New Hope fejezetben felbukkannak, mint az Ezeréves sólyom, mely szokatlan formájú (lapos és patkó-alakú) teherszállító űrhajó, típusa: YT-1300. Ugyancsak stílusjegyet képviselnek a birodalmi rohamosztagosok is, félelmetes fehér ruhájukban, mely teljesen elfedi arcukat (amitől még inkább érzéketlennek tűnnek).

Ami  New Hope legjobb jeleneteit illeti: élvezetes Leia megszöktetése a Halálcsillagról (ez a kulcsszereplők első találkozása) és a yavini csata is, mely az egész SW kronológia egyik legfontosabb eseménye és a SW időszámítás alapja. Yavin előtt 60-ban épült például az Ezeréves Sólyom, melyet Yavin előtt 5-ben nyer el Han Solo egy szabakk-játékon Lando Calrissientől. Ha már itt tartunk tulajdonképpen sítílus-jegyeket képviselnek a SW franchise fura lényei is, melyek minden részben felbukkannak. Ide tartoznak például a vukik is, mint Chewbacca (Csubakka), aki az utolsó pillanatig Han Solo hű társa (és segédpilótája) az Ezeréves sólymon. Végül megemlítendőek a SW sajátos bolygói, helyszínei is, mint a New Hope esetében a Tatooine.

És most a New Hope erősségeiről illetve gyengeségeiről (melyeket minden SW epizódnál megnevezünk):

  • Fő erősségek: a yavini csata színes, izgalmas bemutatása és a Halálcsillagbeli jelenetek, illetve a karakterek - szereplők szimpatikus bemutatása
  • Fő gyengeségek: a másik két klasszikus résznél picit gyengébb a látványvilág és Obi Wan - Darth Vader bénázós fénykard párbaja is inkább gyengeség (ebben szólítja Obi-Wan következetesen többször is "Darth-nak" ellenfelét).

Összegzés: Az Egy új remény egy szinte hibátlan film, bár hiányzik belőle a Birodalom visszavág lendületessége és fordulatossága. Ugyanakkor nosztalgikus élmény újra és újra megnézni Mos Eisley bárját, Han és Luke első találkozását, Leia megszöktetését a Halálcsillagról és persze a yavini csatában az X és Y szárnyú vadászok támadását (Luke pontos találatával).

A többi Star Wars részről írt elemzéseinkről a linkekre kattintva olvashatsz: 

 

starwars_logo.jpg

Bevált e a Disney a Star Wars világban?

George Lucas, a Star Wars világ atyja 2012 október 30-án adta el cégét (Lucasfilm) és vele a SW jogokat a The Walt Disney Company számára. A 4 milliárd dolláros aláírás óta 5 egész estés, élőszereplős nagy-játékfilm készült: Az ébredő erő (2015 - J.J. Abrams), a Zsivány egyes (2016 - Gareth Edwads), Az utolsó Jedik (2017 - Rian Johnson), a Solo-film (2018-Ron Howard) és a Skywalker kora (2019 - J.J. Abrams).

sw_disney-lucas.jpg

A kép forrása: businessinsider.de

A rajongók határozott véleményt fogalmaztak meg minden egyes film bemutatóját követően és az IMDb-n (a legnagyobb filmes nemzetközi adatbázis felületén) egyértelmű lista állatható fel a népszerűség tekintetében. A lista alapján két fontos megállapítás tehető: 1.) A klasszikus részeket egyik Disney film sem tudta utolérni 2.) Az 5 eddig elkészült Disney-produkció közül csupán kettő váltotta be a készítői és rajongói reményeket (Az ébredő Erő és a Zsivány Egyes) a másik három inkább bukásnak bizonyult (Utolsó Jedik, Solo, Skywalker kora). De nézzük a konkrét számokat, aktuálisan letöltve az IMDb oldaláról:

Levonható még egyébként egy harmadik következtetés és tanulság is: a Disney által menedzselt SW részek folyamatosan csökkenő siker-tendenciát mutatnak. Olyannyira, hogy a legutolsó, 2019-es epizód, a Skywalker kora még a 6,5 pontot sem érte el közel fél millió rajongónál. (A korábban leggyengébbnek tartott Lucas-fejezetektől - a Baljós árnyaktól és a Klónok támadásától - is lemaradt.)

A Disney természetesen elgondolkodott mindezen és érezhetően a streaming filmekre helyezte át inkább súlypontját, így készült el az elmúlt években a Mandalorian, az Obi-Wan Kenobi, a Boba Fett, az Andor és az Ahsoka (az élőszereplős és nem animált sorozatokat nézve). Ezek sikere pozitívnak mondható, hiszen 8 pont fölé kapaszkodott a Mandalorian és az Andor is (az előbbi 8,7, utóbbi pedig 8,4 pontot elérve). A leggyengébben az Obi-Wan Kenobi teljesített de még ez a sorozat is elérte a 7,1 pontot. [Blogunknak saját rangsora van az eddigi 11 SW részről.]

A streaminges sikerek némileg kárpótolni tudták a Mickey-egeres világcéget, de nagy kérdés, hogy az egész estés nagy-játékfilmek tekintetében képesek lesznek e minőségi feltámadásra vagyis a Skywalker korának bukása után lesz e még az elkövetkező években élvezetes SW mozifilm. Olyan, amelyik eléri (vagy megközelíti) a 8 pontot (a Zsivány és az Ébredő Erő színvonalát). Hollywoodi pletykák szerint 2026 májusára várható az új Rey-film, a New Jedi Order (Star Wars X.). Mi már nagyon várjuk!

starwars_logo.jpg 

A Star Wars filmek folytatási irányai [51.]

A 2023-as Star Wars Celebration április 7-én Londonban három fontos új hírrel lepte meg a Csillagok háborúja rajongókat a franchise jövőbeni terveit illetően. Kiderült ugyanis, hogy a Disney három élőszereplős, egész estét mozifilmben gondolkodik az elkövetkező évekre vonatkozóan. Lássuk ezeket!

starwars_koszakok.jpg

A Star Wars idővonal ú korszakokkal kiegészülve (Jedik hajnala, Régi köztársaság kora) forrás

Az első a Skywalker kora utáni folytatás lesz, mely állítólag 15 évvel fog később játszódni, mint a kilencedik, legutolsó rész. Az írói feladatokra Steven Knight lett felkérve, míg a rendező pedig Sharmeen Obaid-Chinoy lesz várhatóan.

A második lényeges hír, hogy a Mandalori-világ egy sajátos összegző filmet kap majd, mely éppen ugyanúgy fogja egyesíteni az Ahsoka, Skeleton Crew, Mandalóri és Boba Fett karakter-világokat, mint a Marvel esetében a Bosszúállók filmek. Itt a rendezői feladatokra Dave Filoni lesz felkérve, ami kimondottan jó hír a rajongók számára hiszen színvonalas epizódokat készített a Mandalori sorozatban.

Harmadik hír a legérdekesebb (szerintem), hiszen arról szól, hogy a Disney a kezdetek felől is folytatásra készül, azaz egy valódi eredet-részt akar készíteni, mely a Jedi-rend kialakulásáról szól majd, messze a legrégebbi részt produkálva a franchise összes eddigi fejezetét tekintve. A rendezésre James Mangold lett kiszemelve.

starwars_rendezok_mangold.jpg

A Star Wars új rendező-reménységei: James Mangold és Sharmeen Obaid-Chinoy  forrás

Nem tudni még, hogy az említett új élőszereplős, egész-estés filmek számozott (kánon) vagy spin-off formában jelennek e meg és az is kérdéses, hogy felborítják e a jelenlegi népszerűségi sorrendet, vagy Solo jelenleg kialakított rangsorát melyet egyébként mi is osztunk.

Tehát a Star Wars franchise mindkét irányban bővül hamarosan: legeleje és legvége is plusz a Mandalori univerzum is kap folytatást! Hajrá! Alig várjuk!

starwars_logo.jpg

A Star Wars jövője [50.]

Blogunk 50. bejegyzése a Star Wars Universe jövőjéről próbál értekezni, kitalálva, hogy a Disney döntéshozói vajon milyen irányba viszik majd tovább a franchise -t és az űreposz milyen módon tudná visszaszerezni méltó rangját és népszerűségét a rajongóknál. Egyáltalán valóban vissza kell szerezni a rajongók megbecsülését? Ha a Star Wars elmúlt 5 epizódját vizsgáljuk - mely Az ébredő erő, Zsivány Egyes, Az utolsó Jedik, Solo-film, Skywalker kora című filmekből áll - Az ébredő erő valósággal tarolt, 2 milliárd dollár feletti bevétellel és egyedüli részként az IMDb szavazóknál, mely a klasszikus epizódokat megközelítette (a pontszámot tekintve). A Zsivány Egyes 1 milliárd fölé tudott menni bevételek terén, nagyon messze a Force Awakens összeredményétől, viszont értékelésben alig maradva el tőle. (A klasszikus részek 8,3 és 8,7 pont köztiek az IMDb-n, Az ébredő Erő 7,9 ponton áll, a Rogue One pedig 7,8 -on.) Viszont az elmúlt 5 év másik három SW epizódja, Az utolsó Jedik, a Solo-film és Skywalker kora még akkor is bukásnak minősülnek, ha a IX. rész képes volt elérni az 1 milliárdot a kasszáknál.

swtablazat_epizodok.jpg

/forrás: the-numbers.com/

A rajongók elégedetlenek voltak mind az egyes történetek alakításaival, mind a fanservice -zel (egyesek sokallták, míg mások meg éppen hogy kevesellték azokat), mind pedig az egyes jelenetek, illetve az azokban fontos karakterek - szereplők minőségével. (Már ha lehet ebbe az egyetlen szóba "sűríteni" a kivitelezés problémáit.) Persze mindhárom kudarc más-más kifogáshalmazt hozott felszínre: Az utolsó Jedik furcsa humora, képtelenségei illetve kusza történetvezetése miatt, a Solo az eredeti karaktert megidézni képtelen forgatókönyve és rendezése, a Skywalker kora pedig temérdek hiteltelensége miatt kapott rengeteg támadást.

Ugyanakkor érdemes belegondolni abba, hogy az önmagát komolyan vevő, háborús realizmussal elkészített Rogue One és az ugyancsak komolyságáról híres Mandalorian streaming-sorozat (mely most tart a 14. részénél) hasít a rajongóknál. Az ébredő Erő esetében a fanservice, a Carrie Fisher - Harrison Ford páros nosztalgiája és Last Jedivel ellentétben itt még valódi poénokkal elkészített forgatókönyv plusz a számtalan ütős jelenet együttesen okozták a sikert. De a tanulság attól még levonható: a komolyabb hangvételű és realizmussal kezelt scriptek népszerűbbek napjainkban, mint az űrmesék. Alighanem ennek a megemésztése most a Disney legfőbb feladata és ezért kell várnunk még 740 napot a következő egész estés mozifilm bemutatójáig (hacsak addig tönkre nem mennek a járványoknak köszönhetően [mármint a mozik]).

troopers.jpg

Az elkövetkező trilógia csak akkor lehet sikeres, ha a készítők alapvetően értékelik át a korábbi kudarcokat és azok okait. Szembe kell nézniük például a gagyiságok elhagyásának kényszerével és a hiteles, jól átgondolt alapsztorik szükségességével. A fanservice kérdését pedig - mellyel az elmúlt években mind a 4 SW-rendező (Abrams, Edwards, Johnson, Howard) szembekerült (és mind a négyen rosszul kezeltek) - sokkal okosabban kell bánniuk, a "kevesebb több" elvét szem előtt tartva.

A 2023-as esztendő még nagyon messze van, reméljük meghozza majd gyümölcsét a hosszú várakozás, ami alatt Jon Favreau legalább szórakoztat minket Mandalorianjával. Azért bízzunk abban, hogy a Star Wars franchise feltámad és az egész estés mozifilmek kánon-világa visszatér majd régi fényében. 

starwars_logo.jpg

Meghalt az igazi Darth Vader azaz David Prowse [49.]

A tragédiákkal, járvánnyal és sorozatos szerencsétlenségekkel teli 2020-as esztendő "az isteni Maradona" halála után még egy katasztrófát hozott számunkra, az igazi Darth Vader, azaz Dawid Prowse távozását az élők sorából. November 28-án egyesült az erővel a 85 éves angol színész.

Ha az ember visszagondol azokra az időkre, amikor először látta a Star Wars első trilógiájának részeit, először a szereplőkre gondol, például Han Solora, Luke Skywalkerre, Leiára és legfőképp Darth Vaderre. A filmeposz legtitokzatosabb alakja ugyanis az 1977 és 1983 közti részek esetében egyértelműen a sötét nagyúr: Darth Vader volt. Sokáig nem tudtuk ki ő, honnan jött, hogyan lett külseje olyan, amilyen és mi okozta gonosszá válását. Sokan találgattuk valódi arcvonásait és külsejét is. prowse_vader.jpg

David Prowse (kép forrása: starwars.fandom.com)

Aztán később kiderült, a figurát valójában három különböző ember jelenítette meg: hangját James Earl Jones, testét David Prowse, arcát pedig (a Jedi visszatérben) Sebastian Shaw „adta”. Ám valójában David Prowse volt az igazi Darth Vader. Hatalmas, 198 cm –es termete, széles vállai és a testépítésből eredően robosztus megjelenése eleve tiszteletet parancsoltak és hitelessé tették a néző számára, hogy tényleg egy félelmetesen erős harcos. A hatást persze fokozta James Earl Jones legendásan mély hanga, így a kettő együtt (hang plusz megjelenés) valóban „halálos” és emlékezetes kombinációt alkottak a filmvásznon.  prowse_harman_1.jpg

A Star Wars készítői – a régi és új tulajdonosok – azóta sem képesek ennyire hatásos figurát találni a további részekhez. (Valljuk meg: Kylo Ren és Adam Driver csak egy vicc David Prowse –hoz képest. Az egyes epizódok kritikái ITT olvashatóak.) Emlékszem, mikor először láttam Prowse –t „civilben” (egy képen) az jutott eszembe: igen, ez az (!); erről az ipséről tényleg elhiszem, hogy a maszk alatt megbújó nagyúr. Testfelépítés, kisugárzás, arc együtt hiteles Darth Vadert alkottak. Sajnos Prowse kiejtése, hangja már nem felelt meg Lucaséknak így jött a képbe James Earl Jones. (Aki mellesleg nagyon jó választásnak bizonyult.)

prowse_guiness.jpg

David Prowse és Alec Guinness (forrás: iconicauctions.com)

De hogy a 6. részben miért nem engedték, hogy a maszk levételekor valóban ő legyen a sisak alatt, érthetetlen. Maga Prowse is meglepődött annak idején, mikor közölték vele: az arca sajnos szintén nem az igazi a figurához. Tudomásul kellett vennie, hogy a nagy lelepleződéskor majd Sebastian Shaw „ugrik be” helyette. Nem volt boldog és az eljárás tüske maradt benne. Nem ezt érdemelte, hiszen zseniálisan „hozta” a figurát, akkor is, ha mondjuk arcjáték, és ebből adódóan a színészek kelléktárának 90% -a, nem állhatott rendelkezésére.

De nézzük: ki is Davis Prowse, az igazi Darth Vader?

A halálakor 85 éves és sajnos utolsó éveiben Alzheimer-kórtól szenvedő, illetve 2010 -től prosztatarákkal küszködő brit férfi az angliai Bristolban született 1935 július elsején. A gyermekkorától meglévő izületi betegségeit - részben bizonyítási vágyból részben pedig dacból - különböző sportokkal próbálta ellensúlyozni. Kamasz-korától foglalkozott testépítéssel és 1961-ben fölényesen megnyerte a Brit Súlyemelő Bajnokságot is. Testépítő körökben világszerte ismerték nevét, Arnold Schwarzenegger és Lou Ferrigno ma is személyes jó barátai lettek. Ám élete a Body Building mellett kezdetben kevés sikeres fordulatot hozott. Apa nélküli, szegény családban nőtt fel és fiatalon olyan munkákat kellett elvállalnia, mint a portásság (egy táncstúdióban) és életmentő – úszómesterség a bristoli Henleaze uszodában. Élete csak 28 évesen változott nagyot, mikor Londonba költözött, hogy egy ottani súlyemelő társaságnak dolgozzon. Ekkoriban nősült meg, majd lett három gyermek édesapja.   prowse_1.jpg

A testtépítő Prowse (kép forrása: benny-hill.fandom.com)

Szabadidejében mindig szenvedélyesen hódolt motorok iránti érdeklődésének és a jótékonykodásnak is. Hivatását azonban sokáig nem találta, a filmezés előtt még mérnök-tatonc is volt egy ideig. Később feltűnően hatalmas termete és izomzata miatt felfigyelt rá a filmszakma. Összesen 21 filmes alkotásban kapott kisebb szerepet 1967 és 2010 között. Közben híre eljutott Hollywoodba is. George Lucas 1977-ben le is szerződtette a New Hope gonosz nagyurának szerepére, hiszen pont egy ilyen alkatú óriást keresett a megálmodott karakter megjelenítéséhez. Később, 1978-ban ő készítette fel Christopher Reeve –et az első Superman filmben való szereplésre. (A két színész hónapokig együtt edzett, mert Reeve nem akarta, hogy a filmben ne a valódi izomzatával szerepeljen.)

prowse_starwars_regiek_1.jpg

Peter Mayhew (Csubakka): 218 cm, David Prowse (Darth Vader): 198 cm,  Harrison Ford (Han Solo): 185 cm, Mark Hamill (Luke): 170 cm, Carrie Fisher (Leia): 155 cm, Kenny Baker (R2D2): 112 cm

Amint Prowse a filmekkel komolyabb jövedelmet tudott szerezni magának, kiteljesedhetett motorok iránti vonzódása és komolyabb kereteket nyert jótékonykodása is. (Az utóbbiért többször ki is kitüntették.) Jövedelméből egy idő után már arra is futotta, hogy megnyissa saját edzőtermét a "Dave Prowse Fitness Centre –t”. (6 Bloomsbury Square, London, WC1A 2LP) Így élete második felében valódi hobbijából élhetett, amit egy saját könyv kiadásával is „megkoronázott”, címe: „Fitness is fun”.

Érdekesség, hogy David Prowse 2003-ban járt Magyarországon is az Átjáró Magazin, az Avana SF Egyesület és a Csillagok Háborúja Klub meghívására.  Az estét a Csillagok Háborúja Klub tagjaival töltötte egy középkori hangulatú (Sir Lancelot) étteremben, ahol bajvívás és egy hastáncos mulattatta a vendégeket. Utána pedig Salgótarjánba is elutazott a HungaroCon sci-fi találkozójára.

David Prowse a halála előtti években a sajnos egyre súlyosabb Alzheimer betegsége miatt már nem vállalt interjúkat. Ugyanakkor a Star Wars rajongók neve hallatán még ma is arra az erőtől duzzadó, hatalmas és félelmetes alakra gondolnak szívesen, aki a filmeposz eredeti részeiben megjelenve gyermekkorunk része volt, … egy messzi - messzi galaxisban. Emlékezzünk rá most, mert bár november 28-án távozott az élők sorából, jól tudjuk, hogy egyesült az erővel, így örökké köztünk marad. 

starwars_logo.jpg

A Star Wars rajongók 12 csoportja [48.]

A Star Wars kultusz 1977 óta része a filmes világnak, mely azóta valódi univerzummá nőtte ki magát: 11 mozifilmmel, számtalan rajzfilm-feldolgozással, kisfilmmel, játékfigurával, újsággal, rajongói közösséggel, rendezvényekkel, sőt még hivatalosan bejegyzett Jedi vallással is. Ma már tízmilliók kedvence az űropera (vagy űrkalandfilm) és a világ minden kontinensén szeretik, ismerik vagy rajonganak érte. A legutoljára bemutatásra került IX. epizód, a The Rise of Skywalker, J.J. Abrams rendezésében készült, így a két spin-off fejezettel együtt (Rogue One, Solo: A Star Wars Story) már 11 részesre bővül a sorozat. Az újabb trilógia bemutatásának közeledésével a világ megint egy ideig Star Wars lázban ég majd. A rajongók 12 csoportja fogja követni a legújabb epizód történéseit.

starwars.jpg

 Rajongói szoba

Ezeket a csoportokat sok év tapasztalatai alapján állítottam össze, miután tucatnyi Star Wars témájú on-line közösségben, rajongói csoportban, FB oldalon, blogon (+ azok komment-szekciójában) illetve honlapon "találkoztam" képviselőikkel és miután baráti-haveri körömben is azonosítani tudtam archetípusaikat. Természetesen a kategóriák szubjektívek és önkényesek, azért talán rá lehet majd ismerni egy-egy ismerősünkre a környezetünkben.

  1. csoport: A kíváncsiskodó mértékletesek

Ők azok, akik a legmérsékeltebb módon rajonganak az egész franchise -ért és inkább "csak" kíváncsiságból, mint valódi rajongásból ülnek be az újabb Csillagok háborúja részekre. Bár minden epizódot megnéznek, valójában nem sokat tudnak a SW univerzumról, illetve annak szereplőiről, helyszíneiről vagy háttér történeteiről. Nincs konkrét favorit számukra, kicsit távolságot tartva de az egész SW világ komplexen érdekli őket.

  1. csoport: Kánon imádók

Ők azok, akik CSAK a mozifilmes változatokért rajonganak, vagyis csak azokat a Star Wars részeket ismerik és szeretik, amelyek a mozikban is vetítésre kerültek. Ez jelenleg 9 epizód (a legújabbal együtt) plusz a két spin-off fejezet (melyeket egyébként a szűkebb értelmezés szerint nem is sorolunk a kánon részek közé). A megjelenés sorrendjében: Egy új remény (1977), A Birodalom visszavág (1980), A Jedi visszatér (1983), Baljós árnyak (1999), A klónok támadása (2002), A Sith-ek bosszúja (2005), Az ébredő erő (2015), Zsivány Egyes (2016), Az utolsó Jedik (2017), Solo: Egy Star Wars történet (2018). A "kánon imádóknak" ha van is szimpátia-sorrendje, nincs olyan trilógia vagy epizód, amelyért "tűzbe mennének", amelyet mindenek felett állónak tekintenénk. Akadnak persze kedvenc részeik, de valódi "mindenevők". Viszont a mozifilmeken kívüli SW világba már nem merészednek, az már nem érdekli őket. Fogalmuk sincs ki az az Ahsoka Tano, Thrawn admirális vagy Mandalori.

  1. csoport: Klasszikus fanok

Azok tartoznak ide, akik CSAK az 1977 és 1983 közti úgynevezett klasszikus részekért rajonganak, mint az Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér. Számukra MINDEN később készült epizód "gyenge utánzat" CSAK az eredeti trilógiáért tudnak lelkesedni. A harmadik csoportnak három altípusa van: Az első altípus (3/a) mindig megnézi az újabb és újabb részeket, csak aztán jó lehúzza azokat, a második altípus (3/b) eleve meg sem nézi az új epizódokat, viszont a harmadik altípus (3/c) - melybe van szerencsém nekem is részben tartozni - megnéz minden részt, nem fikázza azokat, de azért megmarad a klasszikus részek szereteténél. A harmadik csoportba tartozók többségükben fanyalgók, nosztalgiázók és inkább 35-40 felettiek.

rajongo_szobak.jpg

  1. csoport: Rogue One rajongók

Ők azok akik tűzön-vízen át védelmezik a Zsivány Egyest, szinte csak ezért az egy fejezetért rajonganak. Ha meg is néznek más részeket, azokat mindig a R1 -hoz hasonlítják, mert ez az epizód számukra a viszonyítási alap. Kedvelik a Rogue One komor, háborús stílusát és hogy aránylag kevés benne a meseszerű elem (ellentétben sok más SW résszel). Nekik a Star Wars egyenlő a harccal, a komolysággal, a realizmussal és idegesíti őket minden mese-elem, minden játékosság vagy valóságtól való elrugaszkodottság.

  1. csoport: Lexikon agyú, hard-core fanok

Minden adatot, részletet ismernek a Star Wars világáról és nem csak a 10 mozifilmes epizódról, hanem az egész háttérvilágról: kiolvasták a Timothy Zahn könyveket, ismerik a SW Enciklopédiát, megvannak nekik az egyéb regények, látták az összes rajzfilmet és sorozatot. Betéve tudnak vagy 100-150 SW figurát (nem csak neveiket, de azt is, hogy mi a fajuk és melyik bolygó a hazájuk), illetve az összes létező SW kütyünek fejből nyomják a típusszámát. És itt nem olyan alapdolgokra gondolok, mint, hogy tudják, hogy a Millennium Falcon egy YT-1300 könnyű teherhajó, vagy hogy a Birodalom visszavág 26. és 36 perce közt a Hoth hóbolygón T-47 légisiklók támadják az AT-AT lépegetőket, hanem MINDEN vadászgép, cirkáló, csillagromboló típusát is vágják. Lexikonként ismerik betéve az egész Csillagok háborúja univerzumot, valódi "geek" szakértők, végzetesen kockák, akik beleragadtak ebbe a világba.

  1. csoport: Kötekedő, realista fanyalgók

Ők azok, akik ugyan rendszeresen nézik a Star Wars filmeket, kábé az összeset látták (gyakran még az animációs sorozatokat is) de inkább csak azért, hogy később mindenbe bele tudjanak kötni a különböző on-line felületeken. Kötekedő realisták, akik csak az életszerűséget és a valósághűséget nézik, és nem fogják fel, hogy ez egy fantasy világ melyben a science fictionból a fiction a hangsúlyos. Felhozzák a gravitációt, a fénykard lehetetlenségét, hogy Yoda hogyan harcolhat, ha egyszer 66 centi magas, meg hogy a fénysebesség lehetetlen stb, stb. A kötekedés a lételemük.

  1. PC mániás Disney fikázók

Ők azok, akik mindenben a PC (political correctness) elvét látják, vagyis csak arra tudnak koncentrálni, hogy melyik részben mennyi fekete bőrű vagy női szereplő kap kiemelt karaktert és hogy ezeket csakis a píszi miatt csinálja az a szemét Disney. Úgy gondolják: valamiféle szándékos koncepció az, hogy a Disney filmjeiben (és még egy sereg más filmgyártónál) egyre több a női főszereplő. Függetlenül attól, hogy ez így van vagy sem, rettenetesen zavarja őket ez a helyzet és ennek minden lehetséges internetes fórumon hangot is adnak. Tolják a PC dumát és szidják a Disneyt, némelyikük napi 24 órában. Képtelenek megemészteni, hogy 2012 óta a Disney csinálja a SW filmeket és szerintünk minden csak rossz lehet, amit a Mickey Mouse cég készít.

sw_celebration2017.jpg

Star Wars celebration 2017

  1. Lelkesedő, áradozók

Az előző csoport ellentétei, akik minden új résztől azonnal agyi orgazmust kapnak és túláradó lelkesedéssel dicsérnek agyon minden új epizódot, miközben vérre menően szájkaratéznak mindenkivel, aki bírálni merészeli azokat. Nem ismerik a "kritika" fogalmát, mert szerintünk Star Wars hardcore rajongónak lenni egyenlő MINDEN Csillagok háborúja rész és jelenet agyondicsérésével. Egyik alcsoportjuk később, ha már az új rész nem számít annyira újnak, elismeri a hibákat, de csak addig, amíg ki nem jön az új epizód, melyet aztán megint agyondicsér és kezdődik minden előről.

  1. Játékvilágban élők

Ők azok, akik a Star Wars játékvilágában rekedtek, mert null 24-ben csak Csillagok háborúja témájú video-játékokkal, játék-programokkal töltik szinte minden szabadidejüket. Megnézik ugyan a mozifilmes részeket, de nálunk minden rajongás inkább a játékvilágra összpontosul. Ezekben vannak otthon, ezeket ismerik legjobban. Az ebbe a csoportba tartozók vagy infantilis felnőttek, akik a képernyők előtt élnek vagy tizenévesek. Érdekességük, hogy egy másik szemszögből látják a SW univerzumot, melyet a szélesebb mozirajongó kör gyakran nem is ért. Szeretik a Csillagok háborúját, de inkább játszanak vele és nem nézik vagy olvassák.

  1. csoport: Star Wars életformát választó, őrültek

Ők a legőrültebb rajongók mert valóságos életformává tették a Star Wars rajongást. Legtöbbjüknél ez már a lakásukon is látszódik (TIE-fighter formájú ágyak, székek, óriás halálcsillag makett a nappali közepén... stb) A ide tartozók rendszeresen ott vannak a Star Wars találkozókon, eseményeken, gyakran beöltözve. Minden nap megnéznek egy-egy SW részt, vagy animációs epizódot, gyerekeik neve pedig Han, Leia és Luke. Csak a Star Warsról lehet velük beszélgetni és életcéljuk eljutni a következő SW Celebration -re (még ha a Föld túloldalán rendezik is).

  1. Mindenevő hardcore fanok

Ők azok, akik mind a kánon, mind pedig a szélesebb Star Wars Univerzumban jártasak, vagyis a mozifilmes részek mellett (I - IX. epizód + két spin-off fejezet) jó ismerik a sorozatokat, animációkat, kisfilmeket is, sőt a könyv alakban megjelent történeteket is vágják és úgy általában széleskörű rálátásuk, illetve tájékozottságuk van az egész Csillagok háborúja világról. Rendszeresen olvassák a Star Wars újságokat, megnézik az előzeteseket és rendszeresen hozzászólnak az internetes fórumok cikkeihez. Rendszerint tagjai valamilyen SW csoportnak (pl a Facebook -on) és általában véve aktívak a blogok világában.

 12. Pótkategória: Egy adott rész vagy trilógia mániákusai

Utólag került a listára, mert annyian jelezték, hogy ebbe tartoznak, mégpedig azon a csoportba, melynek tagjai kizárólag egy adott fejezetet vagy trilógiát preferálnak. Persze van már két ilyen csoport, a 4-es, ők a Rogue One rajongók, és a 3-as a klasszikus fanok, mert ezekbe annyian tartoznak, hogy önálló csoportot képeznek- De akadnak más részek vagy trilógiák kedvelői is, számukra jött létre a 12-es csoport.

sw_rajongo.jpg

Colin Furze, aki megépítette Kylon Ren életnagyságú hajóját

Ennyi a 12 csoport. Bevallom én a másodikba és a harmadikba tartozom, mert főleg a mozifilmes, kánon részekre repülök rá, azokból is a klasszikus részek a kedvenceim de nyitott vagyok minden epizódra (mindet megnézem többször is). A legtöbb rajongó egyébként hibrid kategória vagyis egyszerre két, vagy akár három csoportba is beletartozik. Ha tudtok még kategóriákat ismeretségi köreitekből, várom a hozzászólások közt. 

starwars_logo.jpg

Mérd fel Star Wars tudásod középhaladó tesztünkkel! [47.]

Május 4 mindig is a Star Wars rajongók egyik kiemelt napja volt, „Az erő legyen veled!” „May the force be with you!” és a „May the fourth be with you!” Május negyedike legyen veled! áthallás kapcsán. De májusban van egyébként a SW Univerzum másik nagy ünnepe is, hiszen 1977 május 25-én volt az Egyesült Államokban a legelső Star Wars premier-bemutató, mintegy 32 helyszínen. A kettős ünnep miatt két teszttel szeretnénk meglepni olvasóinkat, az egyik egy középhaladó teszt (efféle bemelegítés) alig 10 kérdéssel jelen posztunkban érhető el, a másik a haladó teszt (nagyobb kérdésszámmal) a későbbiekben kerül megjelentetésre.

SW teszt középhaladóknak

Csak bátran a kitöltéssel és az Erő legyen veletek!

starwars_logo.jpg

2020.05.05.0:27

Star Wars: Skywalker kora [kritika] 46.

A Star Wars Univerzum 2019 decemberében egy teljesen új kánon résszel bővült, mégpedig J.J.Abrams rendezésében és a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) címet kapva. Ezzel a számozott fejezeteket tekintve a kilencedik, összesen pedig a tizenegyedik egész estés Csillagok háborúja epizód került a mozikba, mivel 2016-ban és 2018-ban egy-egy spin-off résszel is gazdagodott a franchise (Rogue One + Solo: A Star Wars Story). A hardcore fanok már hónapok óta számolták a napokat a bemutatóig, de még a kevésbé elkötelezettek és megszállottak is az év egyik legjobban várt filmjének tartották. Most végre megnézhettük, hogy aztán tágra nyitott szemekkel kíséreljük meg befogadni 142 percen keresztül mindazt a látvány-orgiát, amit a Disney csapata összehozott nekünk.

skywalker_kora1.jpg

Mi tagadás: valóban inger-gazdag és izgalmas lett a végeredmény: rengeteg kalanddal, fantasztikus helyszínekkel, üldözésekkel, száguldással (felszínen és az űrben), csatákkal, konfliktusokkal, sírással, nevetéssel, megható pillanatokkal és óriási meglepetésekkel. J.J.Abrams a VII. rész után (Az ébredő Erő) újra lehetőséget kapott arra, hogy elkápráztassa a messzi-messzi galaxis rajongóit. Hogy sikerült e neki, nézőpont kérdése (de posztunk végére kiderül erről a mi álláspontunk is).

Az elkövetkezőkben spoileres lesz elemzésünk, így aki még nem látta a IX. epizódot és szeretne meglepődni annak fordulatain, az itt álljon meg és csak összegzésünket olvassa el a poszt legvégén.

Ami az alaptörténetet illeti, meglehetősen egyszerű: egy évvel Last Jedi cselekménye után, a Leia vezette ellenállás az Ajan Kloss nevű dzsungelbolygón berendezkedve a váratlanul felbukkanó Palpatine felkutatására és elpusztítására készül. Kylo Ren ugyanis már megtalálta az ősi Sith bolygón, az Exegolon bújkáló félholt uralkodót és szövetségre is lépett vele. Céljuk a Galaxis feletti teljhatalom megszerzése, melyhez komoly segítség számukra a titokban megépített, hatalmas csillagflotta (mely szintén az Exegol bolygón "parkol" teljes titokban). Arról, hogy miként lehet életben Palpatine - amikor 30 évvel korábban Darth Vader egy mély aknába dobta a Halálcsillagon és fel is robbant (mellesleg maga a Halálcsillag is) - az égvilágon semmilyen magyarázatot nem kapunk. Él és kész, vagy legalábbis valami gép segítségével félholtként vegetál. Arra sincs magyarázat, hogy kik, miből és hogyan építették meg a sok száz hajóból álló csillagflottát, illetve kik szolgálnak ezeken a hajókon. Nem kevés emberről van szó: minimum százezrekről. Ennyi katona kell a hatalmas csillagrombolók működtetéséhez.

skywalker_kora2.jpg

Poe, Finn és Csubakka egy kémtől tudják meg, hogy Palpatine mire készül és értesítik Reyt, aki az Ajan Klass dzsungelében képezi magát Jedivé Leia irányításával. Rey a hír hallatára abbahagyja a képzést és a kis csapattal nyomozásba kezd az uralkodó hollétéről. Ehhez az első lépést az ő segítségével teszik meg: Rey egy korábban Luke -tól kapott Jedi-iratban bukkan egy tárgyra (tőrre), mely a rajta lévő sith feliratok segítségével elvezethet egy útkeresőhöz, mely megmutatja majd az utat az Exegolra (Palpatine rejtekhelyére). Vagyis: egy tárgyat kell megtalálniuk, mely egy másik tárgyhoz vezet el, ami meg az uralkodóhoz vezet el. Nagyon eredeti. :) Szó mi szó, Abramsék dolgozhattak volna ezen kicsit többet, hogy hangyányit értelmesebb legyen az egész.

A következő (sorrendben harmadik) helyszín - az Exegol és Ajan Kloss után - a Pasaana sivatagbolygó, ahol Rey, Finn, Poe, C-3PO és Csubi a sith tőrt Lando Calrissian (Billy Dee Williams) segítségével keresi és találja meg, egy sivatag alatti veremben (egy gigantikus kígyó mellett). Mondjuk az elég furcsa, hogy éppen ott szenvednek balesetet - felborulva járművükkel az őket üldöző rohamosztagosok miatt - ahol a felszín alatt a tőr rejtőzik (a korábban azt ellopó Ochi elhagyott járműve mellett). Viszont láthatunk Jango Fett és Boba Fett mintájára (és Mandalori módra) repkedő rohamosztagosokat, ami újdonság a kánonrészekben (és nagyon látványos). Kár, hogy Lando szerepe ezúttal határozottan mérsékelt (de legalább felbukkan).

Ami az események alakulását illeti. a fő gond az, hogy a sith tőr újra elveszik és bár a rajta lévő sith feliratot C-3PO megőrzi memóriájában, programozása nem engedi a tiltott nyelvű szöveg kiadását. Reyéknek muszáj valahol töröltetniük és újraindítaniuk a droid memóriáját, hogy megismerjék a szöveget (mely az útkeresőhöz vezeti majd el őket). Közben a sivatagbolygón összecsap Rey és Kylo, de erőpróbájuk döntetlen, viszont a ren lovagjai elviszik Csubakkát és az Ezeréves sólymot. (Előbbiről kezdetben azt hiszik, hogy meghalt.)

Az új, negyedik helyszín, a havas Kijimi bolygó, ahol a csinos Zorii Bless (Keri Russell) Poe régi ismerőse (korábbi csempésztársa) segít kiszedni C-3PO memóriájából a sith szöveget. A film egyik megható pillanata ehhez a jelenethez kapcsolódik, amikor az android memória-törlése előtt még végignéz barátain. (Igen, még egy gépnek is lehetnek barátai.) A kinyert szövegből kiderül: az útkereső a Kef Bir bolygón található, ahol az elpusztított Halálcsillag romjai közt kell keresniük. A Kef Bir bolygó felkeresése előtt azonban Rey, Poe és Finn előbb megkísérlik kiszabadítani Csubakkát Kylo Ren csillagrombolójáról. (Ez a film ötödik helyszíne.)

A birodalmi hajón tudja meg Rey, hogy valójában Palpatine unokája (vagyis az uralkodó fiának a gyermeke) és szülei a gonosz sith nagyúr elől rejtették el annak idején kislánykorában a Jakkun. Itt azért egy jelentős "áthallás" érezhető a Jedi visszatér cselekményével, hiszen abban is egy gonosz nagyúr, Darth Vader elől rejtik el fiát egy másik sivatagos bolygón, a Tatooine -on. Ettől a ponttól egyébként egyre több párhuzam fedezhető fel a VI. epizód és a IX. rész között. A csillagrombolón nagy meglepetésre Hux tábornok a felkelők mellé áll, bár mint mondja nem ügyük, hanem Kylo Ren ellenessége miatt. Megjegyzendő: Hux a VIII. részben még kulcsfigura, mondhatni Snoke majd Kylo Ren jobb keze, ám Abrams a IX. epizódban jelentősen lefokozza: a Skywalker korában csupán egy sima katona vezető a sok tábornok között. Árulása sem túl elegáns: egyszerűen segíteni próbál Rey csapatának, majd később egyetlen lövéssel elintézik. A karakter megérdemelt volna valami komolyabb jelenetet, mondjuk valamilyen hősies küzdelmet és látványos halált. Érezhető, hogy Abrams és Rian Johnson kölcsönösen marginálják egymás figuráit: Snoke -ot Rian Johnson öleti meg megalázó egyszerűséggel, Huxot pedig Abrams iktatja ki ugyancsak meglepően snassz módon.

skywalker_kora3.jpg

A film talán legkiemelkedőbb jelenete Kef Bir bolygón, a hatodik helyszínen bontakozik ki, amikor Rey és barátai találkoznak előbb Jannah csapatával, majd a Halálcsillag lezuhant romjaival. Jannah (Napomi Ackie) szép fiatal nő, akiről kiderül: éppen ugyanúgy került fiatalon a birodalmi rohamosztagosok közé, mint Finn. Segítenek tehát egymáson: Jannah elvezeti őket a Halálcsillag romjaihoz, a felkelők pedig maguk közé fogadják a lány csapatát. Ami a Halálcsillagot illeti: az igaz, hogy 35 évvel korábban (Y.e.4-ben, a Jedi visszatérben)) a felkelők felrobbantották, de egyrészt a filmben jól látható módon totál szétrobbant, másrészt még ha a detonációban nem is szakad volna atomjaira, szinte nulla lett volna annak esélye, hogy egyes részei ne a világűrbe, hanem épp egy közeli bolygóra essenek (amelynek légkörében amúgy is teljesen szétégtek volna, a felszínhez közeledve). De lépjünk most ezen túl: Rey eljut a viharos tengerparton fekvő Halálcsillagra és meg is találja az uralkodó egykori tróntermének roncsai közt az útkeresőt, ám ekkor felbukkan Kylo Ren és megsemmisíti azt.

Rey és Kylo összecsapása látványos fénykard párbajt hoz, melyben percekig izgulhatunk a hihetetlen háttér előtt zajló küzdelem jól kidolgozott (és kigyakorolt) fordulataiban. Végül Kylo Ren győz, ám diadala pillanatában a haldokló Leia képe villan be előtte, így megzavarodik egy másodpercre, Rey pedig leszúrja. A borzalmas fejlemény mindkettejükben kioltja a haragot: Rey meg is bánja tettét és az Erőt felhasználva (kézrátétellel) meggyógyítja Kylot, majd gyorsan távozik, mégpedig az Ahch-To -ra, ahol annak idején Luke -ot ismegtalálta. Közben Kylo Ren összeszedi magát és a tengerbe dobva fénykardját a jó oldalra áll. Megjelenik előtte édesapja, Han Solo, aki szintén erre biztatja. Kettejük jelenete a második megható scene. (Nagyon jó újra látni Harrison Fordot Han Soloként, még ha csak egy percre is bukkan fel.)

skywalker_kora4.jpg

A hetedik helyszínen, az Ahch-To bolygón Rey találkozik Luke kivetülésével, melynek során a Jedi rábeszéli a lányt, hogy az önkéntes visszavonulás helyett menjen el űrhajójával Palpatine bolyójára az Exegolra és számoljon le az uralkodóval. Újabb párhuzam a Jedi visszatérrel:a végső csata előtt (mely a Jediben az Endoron és a Halálcsillagon, itt pedig az Exegolon zajlik) a jó oldal utolsó reménysége (a VI. részben Luke, itt pedig Rey) elszánja magát mesterei kivetülése előtt, hogy leszámol a gonosszal. A leszámolás azzal veszi kezdetét, hogy Rey valóban elrepül az Exegolra és ezzel megmutatja annak helyét felkelő társainak is. Közben Palpatine is aktivizálja magát: Kylo Rent és Hux tábornokot simán pótolja Pryde tábornokkal (Richard E. Grant) majd megsemmisítteti vele a Kijimi bolygót (afféle erődemonstrációként). Itt is érdemes megállni egy pillanatra: ez az első eset, hogy nem a Halálcsillag vagy Strakiller pusztít el egy egész bolygót, hanem egy sima csillagromboló. A kérdés: ezt így hogy? Felvetődik az emberben: mi a fenéért bajlódtak több részen át Halálcsillagok meg Starkiller-ek megépítésével, ha egyszer planéták megsemmisítésére ugyanígy alkalmas egy szimpla birodalmi romboló is? A IX. epizód forgatókönyve és Abrams csapata egyetlen laza tollvonással teszi nevetségessé a korábbi SW sztorikat 1977 -ig visszamenően. Azért erre nagyon nehéz bármi is mondani; még az olyan vérszegény magyarázatokkal is, hogy esetleg ez egy forradalmi technológia, amit éppen most fejlesztettek ki. (Khm. Mi meg hülyék vagyunk.)

Megemésztve a bolygó-megsemmisítő csillagromboló eszementségét, következik a film záróhelyszíne, az Exegol bolygó, a Sith lovagok ősi planétája. Kinézete a mesék világát idézi: kősziklákkal teli, kihalt vidék, melynek központját egy sötét, hatalmas szobrokkal teli óriás-barlang, ahol egykoron a sithek gyűltek össze. Ne feledjük: a SW enciklopédia szerint a sith kultúra nyelv és vallás majdnem olyan ősi, mind a Jedi, hiszen 24 ezer évvel Yavin előtt egy Jedi belháború nyomán jött létre, a sötét oldalra állt Jedik révén. Az Exegolon vegetál Palpatine is, bár nem világos, hogy milyen formában: mintha élne is meg nem is, egy gép működteti, mely nélkül valószínűleg nem bírna kommunikálni senkivel. A hatalmas barlang-teremben hívei veszik körül, sok száz sötét alak, akikről szintén nem tudni hogy kicsodák, élők e vagy holtak?

Rey mindenesetre találkozik az uralkodóval, aki arra biztatja ölje meg őt és fogadja be szellemét, hogy aztán sith lovagként a galaxis ura lehessen. Közben megérkezik Kylo Ren is, aki mostantól Ben Solo inkább és miközben Reyhez igyekszik legyőzi fénykardjával a ren lovagokat. Végül ketten szállnak szembe az uralkodóval, de Palpatine elszívja energiáikat, élővé válik és ereje teljében energia-villámokat küld a közben megérkező lázadó hajókra. Ez újabb értelmetlenség, hisz korábban soha nem fordult elő, hogy bármelyik sith is energianyalábokkal romboljon komplett űrhajókat. Itt már tényleg a mesék világában vagyunk, szinte azt várjuk mikor bukkan fel egy griff-madár, hátán az űrhajókra nyilazó Pán Péterrel és egy tűzokádó sárkány.

skywalker_kora5.jpg

A film vége kicsit összevisszaságba fullad: miután Ben Solot az uralkodó messzire repíti, Rey testébe beleköltözik a Jedik szelleme, így a lány megerősödve illetve két fénykardot ragadva végül legyőzi Palpatine -t (visszasugározza belé a sithek erejét és a gonosz uralkodó energia nyalábjait). WTF? Ezek után kimerül és elhagyja életenergiája. Viszont a súlyosan sérült Ben odatántorog mellé és megmenti: átadja neki saját életenergiáját. A nemes tettbe viszont ő hal bele, de előtte még megcsókolják egymást Reyel. Egy modern Rómeó és Júlia jelenetnek vagyunk tehát tanúi egy teljesen zavaros és meseszerű scene keretei között. Mondhatni: totál katyvaz az egész. A küzdelmes barlangbeli eseményekkel párhuzamos a bolygó légkörében is zajlik a harc: a felkelőkhöz csatlakozó sok száz űrhajó legyűri a birodalmi flottát. Az egyik csillagrombolóra lovakkal (?) érkeznek a lázadók (mégpedig Finn és Jennah) csak hogy még röhejesebb legyen az egész. A lényeg: győz a felkelés, meghal az uralkodó de sajnos elveszítjük a jó útra tért Ben Solot is. (Újabb párhuzam: a VI. részben Darth Vader is csak közvetlen halála előtt hagyja ott a gonosz oldalt.)

A legvégső jelenet a Tatooine -ra visz el bennünket: Rey itt keresi fel a Lars farmot, a helyet, ahol Luke felnőtt. Itt temeti el Luke és Leia fénykardjait és itt mondja ki először teljes nevét is (egy arra járó érdeklődő kérdésére), mégpedig azt, hogy Rey Skywalker. Sajnos ez is túl patetikus plusz nem is túl egyértelmű, mivel a legkevésbé sincs rokoni kapcsolata a Skywalkerekkel, max eszmei alapon.

Összegzés - summatio

A Skywalker kora egy nagyon látványos, de rettenetesen átgondolatlan és koncepciótlan film, rengeteg logikátlansággal, nagyon sok hibával és meseszerű, hiteltelen elemmel. A forgatókönyve lehetne egy első-filmes, ifjú hollywoodi tanonc kísérlete is arra vonatkozóan, hogy valamelyik filmstúdió szóba álljon vele egy pár ezer dolláros tanulmányi ösztöndíj megbeszélése erejéig. A legkevésbé sem érződik az egészen, hogy a készítők profi módon, kellő időt szánva a script -re, komolyan vették volna feladatukat. Megdöbbentő mindez, főleg ha belegondolunk, hogy tízmilliók várták a IX. epizódot a Föld minden kontinensén és 300 millió dollárt emésztett fel a film elkészítése. Ekkora budget mellé telhetett volna egy jó forgatókönyvre és egy jól megírt sztorira.

Ami pozitívum az tényleg a látványvilág, mert a hét helyszín rengeteg izgalmas kalanddal ajándékoz meg bennünket. Akadnak kiemelkedő alakítások is, számomra például Daisy Ridley játéka átlagon felüli ebben a részben. Adam Driver jelenléte ebben az epizódban halványabb és a többiek is gyengécskék, kivéve talán Oscar Isaac -et (aki a harmadik trilógia szerintem legjobb karakterét formálja meg) és szegény Carrie Fishert, akinek megjelenésén és halálán nehéz könnyek nélkül túllépni.

Ha a Skywalker korát a többi 10 résszel vetjük össze akkor bizony az utolsó helyre kerül. Első megtekintésre blogunk néhány szerkesztőjénél még beelőzte a Baljós árnyakat a Klónok támadását illetve a Last Jedit is, ám később megvitatva (és többször újranézve) sereghajtóvá vált. Sajnos jó ideig csámcsoghatunk még az eddig elkészült 11 epizód hibáin és erősségein (köztük a IX. epizód értékelésén) mert csak 2026-ra várható a 10.epizód.

Mérleget vonva: a Skywalker korát ajánlani tudjuk a látvány-filmek kedvelőinek és a Star Wars fanoknak is, ha képesek elfogadni, hogy ezúttal nem kapnak koherens, logikus és jól felépített történetet. Viszont a kalandok sora sok mindenért kárpótol bennünket, elvégre mégis csak egy baromi látványos és különleges fantázia-világba repít bennünket egy messzi-messzi galaxisba. 

Felhasznált anyagok:

starwars_logo.jpg

2019.12.27.02:00

The Mandalorian - Star Wars sorozat Mad Max stílusban [45.]

Sokféle módon közelítették már meg a Star Wars világát - voltak gyerekmesék (pl Baljós árnyak, Klónok támadása), volt háborús dráma (Zsivány Egyes) és rendhagyó formabontás is (Utolsó Jedik) - így talán kevéssé meglepő, hogy a Disney+ nemrégiben induló streaming csatornáján futó The Mandalorian című minisorozatban Mad Max jellegű a megközelítés. [A sorozatról bővebb és folyamatosan futó tájékoztatást a mandalorian blog ad.]

mandalorian_poster.jpg

A Disney Company november 12-én indított el a Disney plust és rögtön egy nagy dobással kezdtek: Jon Favreau készítésében, kitűnő rendezők felkérésével elkezdték vetíteni a The Mandalorian című élő-szereplős Star Wars sorozatukat, melyet tízmilliók kísérnek nyomon azóta is. Sajnos a Disney+ egyelőre csak az angolszász országokban fizethető elő, így pl az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, de azért így is megszerezhetőek a péntekenként vetített 30-35 perces epizódok.

Ami a sorozat jellegét illeti, maga Favreau nevezte Mad Max stílusúnak, mikor arról nyilatkozott, hogy mennyire szereti a Csillagok háborúja sötétebb, bizarabb oldalát. A Mandalorian jelenleg a harmadik részénél jár (ezt láthattuk most pénteken, november 23-án). A főszerepet Pedro Pascal játssza, igaz nem sokat láthatunk a chilei származású 44 éves színészből, lévén, hogy a mandalori - akit alakít - karakteréből adódóan végig csak sisakban látható. További szereplők a sorozatban: Carl Weathers, Gina Carano, Werner Herzog, Nick Nolte, Giancarlo Esposito, Omid Abtahi.

mandalori_beskar.jpg

A történet a Jedi visszatér cselekménye után 5 évvel kezdődik, amikor a felkelés már megdöntötte az uralkodó hatalmát és a Galaktikus Birodalom szétesett. A Galaxist a hadurak és helyi bandavezérek uralják és ezekben az években még nem bukkan fel a VII.epizódban már erősnek tekinthető Első Rend. Az első részek történetének helyszíne nem ismert (de biztosan egy sivatagbolygó), valahol a Galaxisban. A középpontban egy mandalori harcos áll (Mando'a) az ő kalandjait követhetjük nyomon. De kik is azok a mandaloriak?

A mandaloriak valamikor a Yavini csata előtti évezredekben a Galaxis egy adott protektorátusban éltek, volt fővárosuk és saját vallásuk is, ám idővel konfliktusba keveredtek a Köztársasággal, így egy végső háborút követően (melyben veszítettek), szétszóródtak a Galaxisban. A taung fajba tartozó mandaloriak életmódot váltottak, és zsoldosokká - fejvadászokká lettek. Innentől sajátos vallásuk kis közösségek kialakítására és állandó sisak-, illetve fegyver-viselésre kötelezte őket. Lételemük lett a harc, melyet egyénenként, haszonért vállalnak, de amiből közösségeik vezetői is részesülnek. Fizetségük többnyire valamiféle különleges fém (acél?), mely legfőbb értéküket, beskar páncéljukat is alkotja. A Sithek és Jedik után a mandaloriak a Galaxis legjobb harcosai: kitűnően bánnak lőfegyvereikkel, késeikkel, rendelkeznek különleges fegyverekkel (pl lángszóró), sisakjuk révén látnak a sötétben is és mesterei a rejtőzködésnek illetve a kézitusának. Ruházatuk egy fajta sajátos páncélzat is, mert nagyon sokféle támadással szemben megvédelmezi őket (anyaga, neve: beskar).

mandalori2.jpg

A mandaloriak a Star Wars kánon-részeiben is felbukkannak: például a Klónok támadásában Jango Fett gondoskodik a klónhadsereg legyártásáról, amihez ő maga adja a genetikai mintát. (A klónsereg sisakjai hasonlítanak is a mandaloriak sisakjaira.) Később a Birodalom visszavágban Boba Fett (mint mandalori fejvadász) viszi el Han Solo széntömbbe fagyasztott testét Jabbának. A mandaloriak a Galaktikus Birodalom idején többnyire a birodalomnak dolgoznak, de valójában mind a Stheket, mind a Jediket megvetik.

A sztori legfőbb szereplője Mando'a több küldetést is elvállal, melyek közül a legfontosabban egy fura, de a Star Wars világban nagyon is ismerős kis lény "leszállítása" a megrendelőknek (mely megrendelők egyébként az összeomlott birodalom emberei). Spoiler nélkül csak ennyit árulhatunk el a történetről (és annak első három epizódjáról).

mandalori_karakterek.jpg

A The Mandalorian szereplői: Carl Weathers, Werner Herzog, Pedro Pascal, Gina Carano

A Mandalorian egy látványközpontú, akciódús, rövid kis történetekből álló kalandfilm-sorozat, mely hangulatában ugyan kevéssé emlékeztet a Star Wars világára, ám számtalan eleme és karaktere a Csillagok háborúja Univerzumából származik. Jon Favreau az első évadot írta meg egyelőre, melynek mind a 8 epizódjához megnyert egy-egy külön rendezőt. Az első évad legutolsó részét december 27-én vetítik majd. A következő évad előkészítésben áll és valószínűleg januárban szintén levetítésre kerül majd. Alig várjuk!

Posztunkhoz nyújtott szakmai támogatásért köszönet a mandalorian blognak!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

starwars_logo.jpg

2019.11.23.(13:10)

Star Wars: The Rise of Skywalker | Final Trailer [44.]

Elkezdődött a visszaszámlálás, már csak 42 nap és itt a Star Wars IX. epizódja, a Skywalker kora (The Rise of Skywalker) melynek látványos előzetese rendesen felkorbácsolja mindenkiben az érdeklődést.

Ami biztos: J.J. Abrams inger-gazdag helyszíneket és egy fordulatos történetet fog nekünk bemutatni decemberben, baromi látványos jelenetekkel "megfűszerezve". Ami viszont a kérdéseket illeti, azokból bőven van találgatnivalónk.

Az első mindjárt az, hogy Palpatine valóban visszatér e főszereplők közé és ha igen, milyen formában. Hangját halljuk ugyan a bejátszásban, de a kétségek azért bennünk vannak. A Last Jediben meghal a régi főgonosz (Snoke) és ideiglenesen (?) Kylo Ren lép a helyére, de valódi legfőbb nagy úr nélkül nem maradhat a sorozat.

Aztán nagy kérdés, hogy mihez kezdenek Kylo Ren alakjával, mely karakter az egyik legérdekesebb a harmadik trilógiát tekintve. Ugyancsak ide tartozik Rey alakja is, akinek származásáról és múltjáról a 7. epizód óta folytatnak találgatásokat világszerte a hardcore rajongók.

Óriási kérdőjel a trilógia lezárásának módja is, hiszen most egy történetfolyamot kell(ene) úgy befejezni, hogy az méltó legyen a franchise örökségéhez és az egész kultikus Star Wars univerzumhoz.

A VIII. epizód végére az Ellenállás egy alig maroknyi kis csapatra szűkült, akik simán elfértek a Millenium Falcon fedélzetén. Mondhatni vesztésre áll ügyük, az Első Renddel és Kylo Ren - Hux tábornok vezette sereggel szemben. Érdekes lesz megtudni, hogy miként oldják majd meg Abramsék ebből a vesztes helyzetből a happy end -et, ami trilógia-zárásként borítékolható.

A felsorolt alapkérdések mellett persze ezernyi talány foglalkoztathat bennünket, ha a IX. epizódra gondolunk: milyen új lényekkel találkozunk majd, milyen lesz a fénykard-párbaj Rey és Kylo Ren között, hogyan kerülnek egy oldalra (ha valóban ez történik majd), mi lesz a sorsa a többi kulcsszereplőnek: Finnek, Poe Dameronnak és igaz e az a pletyka, hogy Hona Solo valamilyen formában újra visszatér?

Nem kell sokat várnunk: 2019 december 19-én minden(ki) derül. Addig is az Erő legyen veletek!

Star Wars filmek blogja

süti beállítások módosítása