Rebel Alliance - Star Wars univerzum

Az utolsó Jedik előzetes

2017. április 30. - Star Wars filmek blogja

Star Wars rajongókként mindannyian nagyon vártuk már az Utolsó Jedik előzetesét és amint április közepén megérkezett hozzánk, azonnal mohón vetettük rá magunkat, újra meg újra megnézve, minden információ-morzsát megvizsgálva. Tettük mindezt itt, az SW filmek blogján és tette ezt minden Csillagok háborúja rajongó Kerepestarcsától Coruscantig szerte az univerzumban. De mi lett az eredmény?

Az, hogy egy hangulat-impressziót kaptunk, kíváncsiságunk felkorbácsolását, de tartalmat semmit. Persze nem is lehetett másra számítani, hiszen egy trailer feladata pontosan ez. Felkelteni az érdeklődést, ébren tartani a kíváncsiságot, beszédtémát adni a rajongóknak és a filmes blogoknak. Sikerült!

last_jedi.jpg

Az előzetes 2 perc 12 másodperc hosszú, és felvillanó képekből, jelenetekből áll. Látjuk a szigetet, ahol Luke bujkál az Első Rend elől (neve: Ahch-To), látjuk Reyt, amint az Erőről tanul - és akaratának engedelmeskedve kövek lebegnek a föld felett - látjuk fénykarddal gyakorolni az aprócska sziget egyik szikláján Luke irányításával és látjuk Kylo Ren sisakják összetörve egy birodalmi csillagromboló padlóján. Aztán jönnek a mozgalmasabb jelenetek: birodalmi lépegetők ellen harcba induló felkelő hajók a Crait bolygón, lázadó pilóták készülődése egyik cirkálójukon Poe Dameronnal, egy X-szárnyú gép felrobbanása és az Ezer Éves Sólyom menekülése a TIE vadászok elől.  Majd a trailer csúcspontja: űrcsata, a birodalmi és felkelő flották közt, Kylo Ren dühös arca (sebhellyel, ami nem ott van, ahol kellene lennie), de fénykardot tart és láthatóan halálos támadásra készül, majd Luke megtört ácsorgása egy lángoló Jedi templom előtt és Phasma kapitány amint egy osztagot vezet a lángok közt valahol. Végül két rejtélyes kép: a beteg Fin egy gyógyító kapszulában lecsukott szemmel és az előzetes utolsó mondata: "... itt az idő, hogy a Jedik véget érjenek".

Ami leszűrhető: Reyt tanítani fogja Luke a Jedik tudományára, Kylo Ren gonoszabb és elszántabb lesz mint az előző részben, lesznek AT-AT lépegetők, lesz Ezeréves Sólyom és lesz űrcsata is. Ezek mindenképp pozitívumok. Mint ahogyan az is, hogy a Star Wars stílusjegyekből talán ezúttal többet kapunk majd (az old school rajongók örömére). Ami kicsit aggasztó: Luke elkeseredett, pesszimista, megtört és lehangoló karakterként tér vissza és nagyon olyan érzésünk van, hogy megint "bevált" panelek lesznek egymás mellé rakva, csak ezúttal Rian Johnson kivitelezésében. Mindenesetre a 10 legégetőbb kérdésre nem kapunk sejthető válaszokat.

Reméljük lesznek valódi izgalmak, rejtélyek, érzelmek, humor, akció és igazi Star Wars életérzés a VIII. részben. Kicsit konkrétabban: bízunk abban, hogy láthatunk majd párharcokat és a fénykardokkal nem csak ijesztgetik egymást a főszereplők, bízunk abban, hogy láthatunk űrcsatát (ahogyan az előzetes sugallja) és egy felszíni támadást is a lépegetők ellen (és nem csak a trailer túrbózta fel számunkra a dolgot). Bízunk abban, hogy nem viszik el annyira komor irányba az egészet, mint a "Zsivány Egyesben" és bízunk abban, hogy nem elcsépelt, lemásolt helyzetek, jelenetek egymásra építését láthatjuk majd egy koppincsolt, gagyi sztori keretei között. Persze induljunk ki optimista álláspontból és higgyük el: így lesz.

Mindent egybevéve azonban a trailer nagyon rendben van, egy mozgalmas, látványos Star Wars mozit ígér nekünk, amit már nagyon várunk: a hátralévő idő pedig ... 

Az Ezeréves Sólyom - Millennium Falcon

A Y.e.60 -ban megépült Millennium Falcon (magyarul: Ezeréves Sólyom) a Star Wars filmek kilencedik stílusjegye, nemzedékek nagy kedvence, a Csillagok háborúja univerzum szerves része. Különleges, egyedi, jól kitalált és jellegzetes.

ezereves_solyom.jpg

Lando Calrissian hajóját az ifjú Han Solo Y.e. 5 -ben nyerte el egy úgynevezett szabakk játékban. Solo ezt követően átalakította a teherhajót és például katonai páncélzattal látta el, csempész rekeszeket épített bele és feltuningolta a hajtóművét is. Így a Sólyom a galaxis talán leggyorsabb járműve lett, amit az is bizonyít, hogy Han 12 parszek alatt tette vele meg az úgynevezett Kessel futamot. (A parszek távolságot mér, 1 parszek 3.2 fényév. Han a 18 parszek hosszú utat le tudta rövidíteni 12-re úgy hogy a fekete lyukakhoz közel kerülve haladt.) A Falcon a fénysebesség 1,5 -szeresével is tud repülni. A hajó el van látva (teljesen illegális módon) két katonai sugárvetővel (quad sugárágyúkkal) is. Ezek a Falcon közepe alatt és fölött vannak.

Egy párbeszéd az Egy új remény (IV. Epizód) 55 percéből, amikor Luke először pillantja meg a Sólymot és amikor Han védelmébe veszi hajóját:

Luke: "De hisz ez ócskavas"

Han: "Másfélszer gyorsabb a fénysebességnél. Kívülről nem látszik rajta, de tudja, amit egy hajónak tudnia kell. Én magam bütyköltem meg a motorját."

Az Ezeréves Sólyom a klasszikus részekben fontos szerepet tölt be. Legelőször akkor tűnik fel, mikor Luke -ot és Obi-Want viszi el Han és Csubakka vezetésével a Tatuinról (célpontjuk az Alderaan). Aztán szerepel a Birodalom Visszavágban és a Jedi visszatérben is. Mindkét Halálcsillag megsemmisítésében részt vesz, döntő módon hozzájárulva a sikerhez. Az elsőnél Luke vadászgépét fedezi, a másodiknál megsemmisítő lövést ad le az energia-szabályzóra. A Sólyom az előzmény fejezetekben (I., II., III.) nyilván nincs benne, de az Ébredő Erőben egy látványos jelenetet kap, amikor Rey és Finn vezetésével TIE fighterek elől menekül a Jakkun. 

A Sólyom másodpilótája Csubakka, aki Han jó barátja a klasszikus fejezetekben. A hajó ma már a Star Wars filmek egyik fő jellegzetessége és szimbóluma, mindenki nagy kedvence Hannal és Csubival együtt.

YT-1300 Könnyű teherhajó (Light freighter) adatai:

 • Építő: Koréliai Mérnöktársaság
 • Mérete: hossz: 35 méter, szélesség: 26 méter, magasság: 8 méter
 • Típus: YT-1300 könnyű teherhajó
 • Tulajdonos: Y.e. 5 -től: Han Solo, (a Lázadó Szövetséget segítve) 

ezereves_solyom2.jpg

ezereves_solyom3.jpg

ezereves_solyom5.jpg

ezereves_solyom6.jpg

ezereves_solyom_arajz.jpg

Az alaprajz határozottan érdekes: rengeteg folyosója van, meg felesleges helyisége, miközben tárolókapacitása szinte zérő, pedig a Falcon elvben teherhajó volna. Ehhez képest a "Loading" Room" nagysága az össz alapterület néhány százaléka csupán. Bár kérdéses, hogy a 16 -os számmal jelölt "Number three hod" milyen célt szolgál. Ha az is rakománytér, kérdéses, a feltöltési útvonal. De még ha ettől el is tekintünk sem túl jelentős a rakománytér. Mindenesetre ma csődbe mennének a teherfuvarozó cégek, ha ilyen alapterületen szállítanának járműveiken. :-) 

A furcsaságoktól eltekintve az Ezeréves Sólyom a Star Wars filmek egyik legérdekesebb "szereplője", nélküle elképzelhetetlen a klasszikus trilógia és a 2018 -as Han Solo fiatalságát bemutató spon-off résznek is kulcsmotívuma lesz.

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

***

2017.04.22.(20:49)

A Lázadó Szövetség - Rebel Alliance

Amikor barátaimmal kisgyermekként először láttuk a Star Wars filmeket a 80-as években, a haverjaim egyik fele rohamosztagos, másik része pedig lázadó akart lenni. Sokszor játszottunk ugyanis sztarvarszosat és utána én még külön is elfantáziáltam a történetekről. De valahogyan mindig is inkább a lázadók érdekeltek jobban. Honnan jöttek, hol voltak a bázisaik, kik gyártották fegyvereiket? Aztán felnőttem és a Csillagok háborúja "láz" megmaradt nálam, ám a válaszokat továbbra sem tudtam. Nagyon el kellett mélyednem a SW univerzumban ahhoz, hogy "összeálljon a kép" és még így is maradtak hézagok. 

sw_rebel_alliance.jpg

Ami a lázadókat illeti: szövetségük az úgynevezett Star Wars stílusjegyek közé tartozik. Bár az előzmény trilógiában (I., II., III.) még nincs meg ez a bizonyos szervezet, a klasszikus részekben kulcsszerepet tölt be a cselekmény szempontjából és az Ébredő erőben, illetve a Zsivány egyesben is kiemelt jelentőséget kap. Érdemes tehát a figyelemre. Annyira, hogy izgalmas és rejtélyes kialakulása, illetve a résztvevők önkéntes, sőt hősies összefogása miatt a Lázadó Szövetség, azaz Rebel Alliance nick nevet választottam a blogban való posztoláshoz is (mint házigazda).

rebel_alliance.jpg

De mit is tudunk erről a bizonyos Lázadó Szövetségről? Nézzük a konkrétumokat a Star Wars egyik legfontosabb szervezetéről: 

 • Időbeniség: Tudjuk, hogy a harmadik részt követően alakul ki és a Zsivány Egyesben már aktívan működik. Ebből az következik, hogy a SW időszámítást alapul véve, az úgynevezett Yavini csata előtt talán 1-2 évvel hozzák létre alapítói.
 • Alapítás: Tudjuk, hogy a Lázadó Szövetség megalakulásakor már 17-18 éve tart Darth Sidious korlátlan uralma a galaxisban. A Sith-nagyúr önmagát császárrá nyilvánítva (Y.e.18.) vezeti a hajdani köztársaság csillagrendszereit, hatalmas haderejére támaszkodva. A szenátus ugyan még működik, de valós hatalma már nincs. Ugyanakkor fegyvert ragadnak az első ellenállók, akik 18 éve küzdenek a birodalmi erőkkel, a Galaktikus Polgárháborúban.
 • Alapítók: Tudjuk, hogy a Lázadó Szövetséget a Corellia bolygón három fontos szenátor és két harcos alapította meg: Mon Mothma szenátor asszony, Bail Organa szenátor, Garm Bel Iblis szenátor, Rahm Kota tábornok (Jedi) és Galen Marek. A megalakulásról Mon Mothma kiáltványt tett közzé. 
 • Jelképe: Ismerjük a Lázadók Szövetségének jelképét a kör formájú, középen háromágúvá váló motívumot, mely a Marek család szimbólumából lett a felkelés címere.
 • Parancsnokok: A lázadás több vezetővel is rendelkezett, az alapítók mellett parancsnokok: Gial Ackbar admirális (flotta), Crix Madine (special forces), Wegde Antilles (pilóták vezetője), Jan Dodonna (Yavin-4 parancsnoka), Carlist Rieekan tábornok (hoth-i bázis), Bob Hudsol, Airen Cracken, Wallex Blissex. Rajtuk kívül pedig: Han Solo, Lando Calrissian, Leia Organa, Luke Skywalker.
 • Fegyverek: Ezen a téren a legtöbb a bizonytalanság. Kicsit mindig érthetetlen volt ugyanis, hogy honnan vannak a felkelőknek vadászgépeik, sőt cirkálóik és csatahajóik? Nos, a Lázadó Szövetséget nagy hatalmú emberek, képviselők, vezetők hozták létre, akik egy-egy bolygó urai voltak, így feltételezhető, hogy az első vadászgépeket, csatahajókat cirkálókat az Alderaan, Corellia és Chandrila bolygók adták a felkelésnek. Később a szövetség támogatója lett a Mon Calamari Társaság is, mely űrhajók gyártásával foglalkozott. Innentől már ők gyártották a lázadóknak a hajókat, például az A, X, Y szárnyú gépeket, vadászokat is.
 • Cirkálók, csatahajók: A lázadók legnagyobb hajója a Home One csillagcirkáló (MC80) volt, de rendelkeztek több más jelentős csillagközi hajóval is, pl: MC75 cirkáló, GR-75 szállítóhajó, Nebulon ellátó fregatt ... stb. Ezek már mind a Mon Calamari Társaság hajógyáraiban készültek (a Dac rendszerben).
 • Katonák: A felkeléshez önkéntes alapon csatlakoztak a harcosok, erre utal Luke és barátja (Biggs Darklighter) példája is, akik más-más úton, de a Tatuin, félreeső bolygójáról kerültek a szövetségbe. 
 • Támaszpontok: A lázadók a birodalom állandó támadásai miatt titkos bázisokon bujkáltak, ahonnan időnként előtörve hajtották végre akcióikat. Néha azonban egy-egy ilyen bázis hollétére fény derült. Ilyen alkalom volt az is, amikor a hoth-i csatában megtámadták a szövetség egyik legfőbb támaszpontját. (Birodalom visszavág).

A Lázadó Szövetség először a yavini csatában sújt le a birodalom erőire, mikor megsemmisíti Luke -nak köszönhetően a Halálcsillagot, a Yavin-4 ről kiindulva. Később, 4 évvel a csata után, másodszor is győznek, amikor az endori csatában a második Halálcsillag is megsemmisül. 

 

Ha tetszett a poszt, keresd Facebook oldalunkat!

***

2017.04.21.(13:50)

 

Star Wars időszámítás, fontos dátumok

A Csillagok háborúja egy fantasztikus, izgalmas világ, melynek rengeteg "színe" érdekessége és rejtélye van, miközben saját törvényei és szabályai szerint működik. Aki elmerül ebben a világban és elfogadja annak törvényszerűségeit, különleges utazást tehet egy messzi-messzi galaxisba. Ebben az új dimenzióban pedig egy logikusan felépített környezetet talál, saját időszámítással, eseményekkel, összefüggésekkel. 

Az alábbiakban a Star Wars univerzum fontosabb dátumait rögzítettük háttéranyagok segítségével. Ez az időszámítás nem egyeztethető össze a jelenlegi kor naptáraival. Alapja az úgynevezett yavini csata, mely az Egy új reményben látható és az első Halálcsillag megsemmisítésével, a birodalom feletti első győzelemmel zárul. Ehhez az eseményhez viszonyít mindent a Star Wars időskála.

Yavin előtt 25 000 - Léterjön a Jedi rend, és ugyanezen évben feltalálják a hiperhajtóművet

Yavin előtt 2000 - Megalakul a Sith rend és háborúkat kezd a Jedik ellen

Yavin előtt 1000 - A Sith-ek elveszítik a háborút (ruusani csata), de egy lovag túléli (Darth Bane) és bevezeti az "egy mester - egy tanítvány" rendszert a Sith-ek túlélése érdekében.

Yavin előtt 60 - Corellián megépül a Millennium Falcon

Yavin előtt 52 - Palpatine szenátor lesz a Naboo bolygó képviseletében

Yavin előtt 32 – Csillagok háborúja: Baljós árnyak (továbbiakban: Yavin előtt = Y.e)

 • Qui-Gon Jinn Jedi mester megtalálja a 9 éves Anakin Skywalkert a Tatuin bolygón. Qui-Gon halála után Obi-Wan Kenobi megkezdi Skywalker felkészítését.
 • Lejátszódik a nabooi csata, amikor a Kereskedelmi Szövetség Darth Sidious befolyása alatt elfoglalja Naboo bolygót. Amidala királynő, miután a Galaktikus Szenátus nem tesz az ügy érdekében semmit, visszavág és a gunganek segítségével sikerül megállítania az inváziót. A harcban Darth Maul megöli Qui-Gon Jinnt, Obi-Wan Kenobi pedig Mault.
 • A Naboo-i krízis után Palpatine lesz a Legfelsőbb Kancellár.
 • Dooku gróf kilép a jedi rendből és eltűnik, titokban Darth Sidioushoz csatlakozik.
 • Egy klón hadsereget állítanak elő a Kamino bolygón titokban, állítólag Syfo-Dyas jedi mester parancsából. A klónok forrása, egy Jango Fett nevű fejvadász azt kéri, hogy fizetségként (a pénzen felül) egy klónt bocsássanak a rendelkezésére, akit fiaként nevel fel és Bobának nevezi.

Y.e. 29 – Raith Sienar bemutatja az első terveket a Halálcsillagról. Han Solo megszületik a Corellia bolygón.

Y.e. 24 – Dooku gróf újra megjelenik és kijelenti, hogy a Köztársaság korrupttá vált és arra buzdítja az embereket, hogy szakadjanak el a Köztársaságtól és alakítsanak saját kormányzatot.

Y.e. 22 – Csillagok háborúja: A klónok támadása

 • Anakin Skywalker visszatér a Tatuin bolygóra és találkozik a féltestvérével, Owen Larsszal. C-3PO újra találkozik R2-D2-val.
 • Shmi Skywalkert egy taszken horda elrabolja és megkínozza a Tatuinon, ez Anakint még jobban a sötét oldal felé húzza.
 • Obi-Wan Kenobi felfedezi, hogy Nute Gunray meg akarja gyilkoltatni Padmé Amidalát és hogy a Dooku gróf által vezetett Független Rendszerek Szövetsége háborúra készül.
 • Palpatine Jar-Jar Binks szenátor indítványa nyomán vészhelyzeti hatalmat kap és elkezdi felhasználni a klón hadsereget, hogy az ellenséget megállítsa.
 • A klónháború a geonosisi csatával kezdődik. Mace Windu megöli Jango Fettet és Boba árván marad.
 • Anakin Skywalker és Padmé Amidala titokban összeházasodnak a Naboo bolygón.

Y.e. 19 – Csillagok háborúja: A Sith-ek bosszúja

 • A Coruscant feletti légi csata, Dooku gróf halála.
 • Obi-Wan Kenobi megküzd Grievous tábornokkal az Utapau bolygón, Grievous halála.
 • A Kashyyyk-i csata, a köztársaságiak győznek. Yoda megmenekül a 66-os parancstól.
 • A jedik küzdelme Darth Sidiousszal, Palpatine eltorzulása, Anakin Skywalker megmenti Darth Sidiust a haláltól, és átáll a sötét oldalra. Ezentúl a Darth Vader nevet viseli.
 • A hírhedt 66-os parancs alapján a hadsereg végrehajtja a Nagy Jedi-tisztogatást: ami a jedik megölését jelenti szerte a galaxisban. Csak nagyon kevés Jedi éli túl: köztük Yoda és Obi-Wan Kenobi.
 • Darth Vader kivégzi a szeparatisták vezérkarát a Mustafaron, Obi-Wan és Anakin-Vader csatája, Anakin elveszti minden végtagját, és csaknem halálra ég a Mustafar lávafolyamaiban, életét Palpatine menti meg. Anakin-Vader elnyeri félig kibernetikus alakját, ami fenntartja életét a súlyos sérülések után.
 • A klónok háborúja véget ér, Palpatine létrehozza a Galaktikus Birodalmat, amelynek uralkodója lesz.
 • Palpatine császárrá kiálltja ki önmagát.
 • Luke Skywalker és Leia Organa megszületnek, mint Padmé Amidala gyerekei. Obi-Wan Kenobi, aki túléli az öldökléseket, Luke-ot Anakin féltestvérére, Owen Larsra hagyja, Leiát pedig Bail Organára, így elrejtve őket a császár elől.
 • A túlélő jedik peremvidéki bolygókon rejtőznek el. Yoda a Dagobah bolygó mocsaraiban húzza meg magát, Obi-Wan Kenobi pedig felveszi a Ben nevet, és a Tatuin sivatagában rejtőzik el. Remeteségében is figyelemmel kíséri Luke Skywalker életét, továbbá megtanulja az Erő honából visszatért Qui-Gon Jinn mestertől a halál legyőzésének technikáját.
 • Megszületik az első ellenállás a Birodalom ellen. Mindezek az események felkészítik a galaxist a nagy galaktikus polgárháborúra.

Y.e. 18 – Az újonnan létrejött Birodalom hódító háborúkba kezd a galaxisban.

 • Megszületik Mara Jade, a Császár későbbi Jobbkeze.

Y.e. 5 – Han Solo, aki egy katonai akadémián tanul, megmenti Csubakkát, aki halálig tartó hűséget fogad és társa lesz a következő harminc évben. Szintén Y.e. 5 -ben nyeri el Han Solo az Ezeréves Sólymot Lando Calrissiantól egy szabakk játékban.

Y.e. 1 – A Lázadók Szövetségének megszületése a Corellia bolygón. Alapítók: Mon Mothma szenátor asszony, Bail Organa szenátor, Garm Bel Iblis szenátor, Rahm Kota tábornok (Jedi) és Galen Marek.

A yavini csata éve – Csillagok háborúja: Egy új remény

 • A Birodalmi Szenátust feloszlatják, a csak Palpatine-nak felelős tartományi kormányzók (moffok) uralmának korszaka megkezdődik.
 • A Halálcsillag megsemmisíti az Alderaan bolygót; Darth Vader egy párviadal során véget vet Obi-Wan Kenobi testi létezésének.
 • A yavini csata. Luke Skywalker - Han Solo és Obi-Wan Kenobi segítségével - megsemmisíti a Halálcsillagot, mielőtt még annak sikerülne elpusztítania a lázadók bázisát a Yavin 4-en.
 • Luke Skywalker és Han Solo csatlakoznak a Lázadók Szövetségéhez.

Y.u. 3 – Csillagok háborúja: A Birodalom visszavág

 • A hothi csata. A birodalmiak felfedezik a Felkelők Szövetsége fő bázisát a Hoth bolygón, és Vader, valamint Veers tábornok vezetésével elpusztítják.
 • Luke Skywalker megtalálja Yodát a Dagobah bolygón, de amint értesül az Ezeréves Sólyom legénységének a Bespinen készített birodalmi csapdáról, félbehagyja felkészülését; megígérve, hogy amint segített barátainak, visszatér és folytatja.
 • Boba Fett és Vader elfogják Han Solót és társait a Bespinen, Solót lefagyasztják, Fett pedig elviszi Jabbához.
 • Lando Calrissian csatlakozik a Szövetséghez.
 • Darth Vader felfedi Luke előtt, hogy ő az apja, de Luke még nem biztos abban, hogy ez igaz.
 • Darth Vader megöli Xizor herceget és a Fekete Nap összeomlik.

Y.u. 4 – Csillagok háborúja: A jedi visszatér

 • A Carcoon-i összecsapás: Luke Skywalker és Lando Calrissian kiszabadítják Han Solót, Csubakkát és Leia Organát Jabba fogságából, Organa megöli Jabbát.
 • Yoda meghal, miután elmondja Luke-nak, hogy Vader nem hazudott neki, és valóban az apja, továbbá, hogy van egy testvére is. Luke rájön, hogy Leia Organa a lánytestvére.
 • Az endori csata: a Szövetség Ackbar admirális parancsnoksága alatt megtámadja az Endor rendszerében keringő Második Halálcsillagot, Lando Carlissian, Wedge Antilles és Nien Numb Han Solo segítségével meg is semmisítik. A Halálcsillagon ezalatt Darth Vader megmenti fia életét Palpatine-tól, és megöli az uralkodót, de maga is halálosan megsebesül. Visszatér a fény oldalára, Jediként hal meg, és úgy is él tovább.

Y.u. 34 - Ébredő Erő

 • Rey és Finn találkoznak egymással a Jakkun, majd csatlakoznak Han Solohoz és a lázadókhoz. A harc vegyes eredménnyel zárul: a Starkillert megsemmisítik ugyan, de Kylo Ren megöli Han Solot. Az Első Rend átmeneti vereséget szenved, Rey megtalálja az idős Luke Skywalkert.

 

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

×××

Zsivány Egyes kritika - Rogue One: A Star Wars Story

Bár a Filmtress felkérésére korábban készítettünk már egy rövid elemzést a Zsivány Egyesről, saját blogunkon szintén szükségét éreztük egy kritika megjelentetésének, mely elemzés alapjaiban nyilván összecseng korábbi véleményünkkel. Ha az Ébredő Erőről készített írásunk mintáját követjük, akkor két részre osztjuk a film "boncolgatását, az egyik a Zsivány Egyes pozitívumait és negatívumait veszi górcső alá, a másik pedig az úgynevezett (és általunk többször kiemelt) Star Wars stílusjegyek megtartása szempontjából értékeli a művet. Nézzük tehát előbb a filmet általánosan és a stílusjegyek szempontjából.

sw_rogue.jpg

Gareth Edwards rendező érezhetően arra törekedett, hogy filmje elkészítésekor messzire kerüljön az előzmény részek (I., II., III.) könnyed, néhol gyerekes, de mindenképp játékos, sőt kicsit meseszerű Star Wars világától. Másik célja a klasszikus részektől (IV., V., VI.) való távolságtartás lehetett, hiszen művébe még csak nyomokban sem "csempészett" optimizmust, vidámságot, vagy emóciókat és inkább a komor, háborús, drámai jelleget hangsúlyozta. Edwards így elérte, hogy a Zsivány Egyes egyik megközelítéshez sem hasonlít, inkább egy harmadik Csillagok háborúja világot idéz. Hogy ez a bizonyos világ kinek tetszik és kinek nem, már ízlés dolga. DE az biztos, hogy nagyon más minden korábbinál. Itt felhozható, hogy a Zsivány Egyesnek nyilván el is kell térnie a többi SW résztől, hiszen ez egy spin-off mű, ami csak laza szálon kötődik a számozott, kánon fejezetekhez. Nos, sikerült az elkülönülés.

A Rogue One világában nagyon kevés a misztikum (ami a többi Star Wars részt annyira jellemzi), kevés a  különleges helyszín, nincsenek Jedik, nincsenek sith-ek, nincsenek fénykardok, nincs jelen az Erő (vagy legalábbis csak minimálisan), van viszont helyette realizmus, komorság, és elkeseredés. A főszereplők a harcokban megfáradt, humortalan emberek (ami vicces, azt egy droid adja elő, és ez is sokat elárul a film hangulatáról), és inkább a komolyság a jellemző, mint sem a könnyed légkör. Persze ez sokaknak tetszik, mert a Star Wars történeteket inkább háborús drámaként szeretik látni, és a rajongói tábornak ezt a részét korábban halálosan idegesítette a prequel részek játékos meseszerűsége és poénkodása.

Itt szabadjon megjegyezzük, hogy mára a Star Wars rajongói tábor érezhetően két részre szakadt. Az egyik csoport a könnyedebb, stílusjegyekhez ragaszkodóbb, hagyományosabb Csillagok háborúja sztorikat szereti, sok játékossággal, meseszerűséggel, misztikummal, míg a másik "felekezet" a stílusjegyektől eltávolodóbb, realisztikusabb, drámaibb megközelítéseket élvezi. Sokan ezt generációs ellentétnek hiszik, holott nem az életkor, hanem a beállítottság és természet dönti el, ki hová tartozik. Ismerek ugyanis olyan húszéveseket, akik imádják a klasszikus részeket, Han Solo benyögéseit, a jó győzelmét a rossz felet, a meseszerű, könnyed, kalandos jeleneteket, miközben van olyan 45 éves barátom is, aki meg kifejezetten a Zsivány Egyes jellegű, komorságot és realizmus tudja értékelni. Egyéniség és természet kérdése tehát. Mindenesetre Edwards a Zsivány Egyessel egyértelműen a második tábort célozta meg. Filmjében a klasszikus stílusjegyek alig 35% -a került csupán.

A stílusjegyekről annyit, hogy 12 ilyet elemhetünk ki, ilyen a kezdő design (zene), a köztársaság megjelenítése, az Erő, a főgonosz, a rohamosztagosok, a droidok, a különleges harci eszközök, az Ezeréves Sólyom, a furcsa lények, a furcsa helyszínek és végül tizenkettedikként a misztikum. Ha ezek megjelenítésére minden esetben 2 pontot adunk, a végén 24 pont jön ki maximumként, amihez +1 pont adható a SW hangulat megidézése alapján. Így 25 pont érhető el, ami a Birodalom visszavág és Az egy új remény esetében ki is jön. Ha a Zsivány Egyest nézzük, csupán 8,5 pont adható (34%) a hagyományos elemek megfelelő megjelenítésére. De nyilván ez rendezői cél is lehetett, hiszen mint fentebb írtam ezúttal a második rajongói tábornak kívántak kedvezni. Blogunk nem szeretne ítélkezni a kétféle SW megközelítés kérdésében, de annyit azért megemlítenénk, hogy a franchise alapjaiban - az 1977-es hagyományok talaján állva - sokkal inkább áll az első jelleghez közelebb, mint a komor realizmushoz. Maga a Csillagok háborúja történet a jó és a rossz küzdelmére épül, melyben mindkét oldalt misztikum hatja át (erő világos sötét oldala) és a jók tábora baráti csapatot alkotva egymást segítve küzd a szabadságért. EZ és nem más a valódi SW feeling, ami alapvetően egy meseszerű, vidám megközelítés. Mi is ezt kedveljük jobban, sokra tartva a stílusjegyek megőrzését.

És most nézzük a pozitívumokat illetve negatívumokat.

Pozitívum, hogy a Zsivány Egyes látványosan mutatja meg a film végén zajló csatákat. Nagyon igényes és élvezetesen kidolgozott a Scarif felett zajló űrcsata és látványosra sikeredett a bolygón zajló szárazföldi ütközet is, a vadászgépekkel, lépegetőkkel, mozgalmas harci jelenetekkel. Pozitívum, hogy a vak erőhasználó Chirrut Imwe -t alakító Donnie Yen fergeteges kard-jeleneteket mutat be, melyeket valóban élvezet végigkövetni. (Bár sajnos ezekből nem túl sok van a filmben.) Pozitívum az is, hogy a rendező tempósan váltogatja a helyszíneket, így pörgős a film is. Pozitívum a fegyverek, repülők, gépek megjelenítése, illetve K-2SO megformálása is (legalább a két méteres droid időnként kicsit oldani tudja a film komorságát). Végül pozitívum Mads Mikkelsen játéka is, aki noha alig kap játékidőt, az egyetlen hiteles és színvonalas szereplő a filmben.

Negatívumokból sajnos sokkal többet találunk. Először is egy alapvető dilemma: ha már egyszer a három és feledik részt készítik, vagyis az 1977-es, először felvett "Egy új remény" közvetlen előzményeit, akkor miért nem próbálnak legalább minimális utalásokat tenni a klasszikus részek karaktereire? Ez annyira adná magát - pestiesen szólva. De Edwards nem hajlandó erre, még rajongói kedvéért sem. Mondjuk néhány utalás azért van, hiszen Bail Organa (Jimmy Smits) és Mon Mothma (Genevieve O'Reilly) alakja nem kerülhető meg (ők a Lázadók Szövetségének létrehozói és vezetői). 

sw_jynerso.jpg

De nézzük a szereplőket és karaktereket. A főhősnő, Jyn Erso egy szüleitől elszakított, elvadult környezetben felnőtt fiatal leányzó, aki csalódott az életben, kiábrándult a nagy célokból és mindenre vágyik, csak éppen hősies harcra nem. Legalábbis ezt látjuk a film első felében. Például amikor nevelőapja, Saw Gerrera (Forest Whitaker) a birodalomról kérdezi és arról beszél, hogy milyen rossz látni mindenfelé a gonosz hatalom lobogóit, Jyn azt válaszolja: el lehet viselni ezt is, ha az ember nem néz fel. Cinikus, kiábrándult válasz. Arra utal, hogy a lánynak fikarcnyit sem fontos fellázadni a birodalom ellen. Ehhez képest pár nappal később egy lázadó osztagot vezet a birodalom egyik támaszpontja ellen és életét áldozza a szabadságért. Nem hiteles az egész, mert nem valószínű ekkora pálfordulás a való életben. A karakterrel EZ a fő gond. A figurát megszemélyesítő Felicity Jonessal meg az, hogy lapos, enervált, élettelen alakítást nyújt. Minden arckifejezése pontosan ugyanolyan, nincsenek csúcsok és mélységek abban, amit csinál. Pedig szép nő, kifejező tekintettel és jó színészi adottságokkal, csak sajnos ebből nem sok jön át a vásznon. 

A másik pozitív főhős: Cassian Andor, akit Diego Luna jelenít meg. Itt sokkal nagyobb a baj, mert Luna egyáltalán nem felel meg a karakter követelményeinek. Alacsony, nádszál vékony, törékeny mexikói srác, aki mérföldekre van, a kőkemény, mindenre elszánt, félelmet nem ismerő háborús hős alakjától. Attól a hőstől, akit érzéketlenné edzett a folytonos, egész életen át tartó harc és akit veterán harcosok követnek bármikor a halálba. Én speciál lázadó katonaként max egy söre hívnám meg a srácot, haverkodnék vele, de hogy nem ő lenne az, akire az életemet bíznám egy ütközetben, az tuti. Lunával nagyon mellé lőtt Edwards. Egyébként maga a színész szimpatikus fiú - például Tom Hanks oldalán a Terminálban fantasztikusat alakított - de erre a karakterre egyáltalán nem volt jó választás. Ami a gonoszokat illeti: az Orson Krennic -et alakító Ben Mendelsohn inkább paródia-figura, egyszerűen képtelenség komolyan venni. Ő a Zsivány Egyes Drebin hadnagya (életszerű Leslie Nielsenként). Sajnos őt is nagy hiba volt főgonosznak megtenni.

Negatívumnak tartjuk még Darth Vader látványos és érthetetlen mellőzését is. Utolsó esély lett volna a figurát megjeleníteni és életének ezt a kései szakaszát jobban bemutatni. Lehetett volna láttatni Vader nagyúr mindennapjait, motivációit, esetleges belső kétségeit. Később, a VIII., majd IX. részekben erre nyilván már nem lesz lehetőség. Edwards ezt elpuskázta, és kicsit gyáva, fantáziátlan módon kikerülte Vadert. Kicsit olyan érzése van az embernek, hogy Edwards kevés volt ahhoz, hogy tökösen bevállalja a maga Darth Vader ábrázolását. Inkább elment a figura mellett, fülét-farkát behúzva. Kár volt. ... Ugyanakkor tény: az a 4 perc melyben Vadert mégis az utolsó pillanatban (a 123. és 127 perc közt) megjeleníti a fim, zseniális. A gonosz nagyúr sorra győzi le a lázadó katonákat, könnyedén és félelmetesen. Sajnos a jelenet csak 4 percig tart, de felvillantja, hogy milyen jó is lehetett volna a film, ha Edwards mer többet beletenni Darth Vaderből, az egész franchise legérdekesebb figurájából.  

Negatívum a film érzelmek nélkülisége, vagy legalábbis minimális emóciókkal való feltöltése. A szereplőkben nincs élet, nincs szenvedély, nincs szerelem, nincsenek könnyek, nincs bánat, nincs öröm, nincs humor, nincs semmi, ami emberivé tehetné őket. Persze a végén drámaian halomra halnak, de még ekkor is csak egy ölelésre futja tőlük. Az egész filmet egy kicsit apatikus enerváltság hatja át, komor hangulatba csomagolva. Pedig még a legkeményebb háborúk hősei is ugratják néha egymást, még a harcosok világában is van szenvedély, romantika, vicc és sírás. Persze van, akinek pont az tetszik a Zsivány Egyesben, hogy ennyire puritán módon bánik az érzelmekkel és hogy ennyire komor, fekete hangulatot áraszt, amivel jobban érzékeltetni tudja a háborús hangulatot. Nyilván ez megint ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti a dolgok emberi oldalát látni. 

Összességében a Zsivány Egyes egy Star Wars elemekben szegény, látványos, de "száraz" és komor, háborús dráma, a műfaj összes előnyével és hátrányával. Számunkra keveset nyújt abból, amitől egy Csillagok háborúja film annyira különleges lehet a sci-fik és kalandfilmek világában. Értékelésünk csak 6 pont lehet.

 

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

2017.04.21.(14:24)

sw_logo.jpg 

A Star Wars filmek 10 legérdekesebb bolygója

A Star Wars filmek 40 éve tartó szakadatlan népszerűsége és folyamatos sikerei nem csupán a történet(ek)nek és a szereplőknek köszönhetőek, hanem a fantasztikus helyszíneknek, különleges világoknak, bolygóknak is. Ezek a helyszínek a Star Wars stílusjegyek sorába tartoznak (a 11. helyen). Érdemes végigmennünk a 10 legszebb, legkülönlegesebb SW égitesten, rövid jellemzésekkel, képekkel, hogy újra visszagondolva az itt zajló jelenetekre, felidézzük a Csillagok háborúja részek leglátványosabb képeit.

naboo.jpg10. Naboo. A Baljós árnyak, vagyis a legelső Star Wars epizód Naboo bolygója tavak, zöldellő erdők, mocsarak, víz alatti buborékvárosok és hatalmas vízalatti szörnyek világa. Őslakosai egyrészt a gunganok, másrészt emberek, Padmé Amidala királynő népe a gyönyörű fővárosban Theed -ben. A település kifejezetten emlékeztet Velencére. Egyébként a Naboo -n él a franchise egyik legtöbbet bírált figurája Jar Jar Binks is, a mókás gungan, aki vicces beszédével, ügyetlenkedéseivel játékos gyerekességet visz a Baljós árnyak történetébe. A Naboo csodálatos bolygó, Theed pedig talán az összes epizód legszebb városa. Az ember szívesen felkeresné és el tudná képzelni akár nyaralását is itt. Főleg, amikor a Klónok támadása részben meglátja azt az édenkerthez hasonló naboo -i tópartot a hegyek ölelésében, ahol kialakul Anakin és Padmé szerelme.

tatuin.jpg9. Tatooine (Tatuin) A sivatagbolygó, ahol Luke felnőtt, több rész fontos helyszíne. Az 1977-es epizódban megismerhetjük a Tatooine lakóit: a jawákat, a buckalakókat és Mos Eisley sokszínű, rengeteg fajt felvonultató népét is, mely a galaxis minden szegletéből érkezve fordul meg a városban. A Baljós árnyakban aztán a bolygó másik városa is bemutatásra kerül, ez Mos Espa, az évente megrendezésre kerülő fogatversenyek városa. A Tatuin ikonikus jellegét mutatja, hogy J.J. Abrams róla mintázza Jakkut, azt a bolygót, ahol a VII. részben (Az ébredő Erőben) Reyt megismerjük. Tatuin és Jakku hasonlósága tagadhatatlan.

dagobah.jpg8. Dagobah. A birodalom visszavág és a Jedi visszatér filmek egyik fontos helyszíne a Dagobah bolygó. Valójában egy mocsaras , félhomályos, párás, visszataszító dzsungelbolygó, ahol Yoda bujkál a birodalom elől. Bár ellenszenves hely, mégis érdekes, a gazdag vegetáció és a sokszínű élővilág miatt. Vannak is óriásgyíkok, kígyók és veszélyes vizi szörnyek is. Az egyik be is kapja majd kiköpi R2D2 -t. Luke itt találkozik először Yodával, aki itt kezdi el tanítani a Jedi tudományokra. Kiképzése során itt ismeri meg az Erőt és kézen állva itt próbálja ki először megszerzett tudását. Lucas szándékosa akart olyan helyszínt bemutatni, ahol a legkevésbé sem tudunk elképzelni egy Jedi mestert.

utapau.jpg7. Utapau. A Sith-ek bosszújának verembolygója, ahol földbe mélyedő körkörös szakadékok falába vájt barlangokban van csak élet, a bolygófelszín óriási szélviharai miatt. Obi-Wan itt győzi le a gonosz Grievous tábornokot, mégpedig nem is akárhogyan. Egy sziklamászó gyíkkal üldözi a tábornok egykerekűjét, majd látványos párbajt követően kilövi és felgyújtva a tábornok belső szerveit. Utapau különleges helyszín, nagy fantáziával bemutatva, a Grievous - Obi-Wan párbaj pedig jól kidolgozott harci jelenet. 

geonosis.jpg6. Geonosis. A klónok támadása, vagyis a második epizód látványos rovarbolygója a Geonosis. Itt van az az aréna, melyben Anakin, Obi-Wan és Padmé szörnyekkel kell, hogy megküzdjenek és itt szerveződik a gonosz szövetség is a köztársaság ellen. A sötét erők részesei a különböző klánok, droidok és rovarok is, a háttérből vezérlő Palpatin által mozgatott Dooku gróf vezetésével. Azonkívül itt vetik be először Yoda vezetésével a klón hadsereget is a jedi mestereket szorongató droidok ellen. A Geonosis egy vöröses színű, homokkal, sziklákkal teli félelmetes világ. Jó helyszín a sötét erők összeesküvéséhez.

mustafar.jpg5. Mustafar. Vörös lávabolygó, mely a Sithe-ek bosszújában és a Zsivány Egyesben is felbukkan. A harmadik epizódban az emblematikus Anakin - Obi-Wan párbajnak ad rendkívül hatásos helyszínt és hátteret. Ebben az összecsapásban vágja le Obi-Wan, az ifjú Anakin két lábát és egyik karját, ami után Palpatine gépemberré alakítja és a sötétség nagyurává, Darth Vaderré teszi az egykori padawant. Később, a Zsivány Egyesben újra középpontba kerül a Mustafar, hiszen kiderül, hogy Darth Vader itt rendezte be főhadiszállását és szürreális palotáját. 

jedha.jpg4. Jedha. Sivatagos felszínű kis hold, mely egyszerre két szempontból is érdekes: egyrészt mert értékes kyber kristályokat rejt, másrészt pedig mert a Jedik szent helye, az egyik legelső civilizációs helyszín. A Zsivány Egyesnek több fontos jelenete is itt játszódik, többek közt az egyik legmeglepőbb, melyben egy birodalmi csillagrombolót látunk úgy ahogyan előtte soha: a föld felett lebegve. Jedha misztikus helyszín, jól kivitelezett formában. Érdekesek az épületek, a kősivataghoz hasonlatos táj és az arab világot idéző környezet is. Megfelelő hátteret ad a Zsivány Egyes első utcai harcaihoz (a birodalmiak és felkelők közt) és a kiemelkedően látványosra sikeredett, Chirrut Imwe féle kardozásos jelenetnek. (Ebben győzi le a rohamosztagosokat az Erő vak követője.)

bespin.jpg3. Bespin. A Birodalom visszavág egyik legfontosabb helyszíne, ugyanis itt van a híres Felhőváros (Lando Calrissian vezetése alatt), ahol a Star Wars filmek egyik kulcsjelenetében, az "I am your father" bejelentés elhangzik Darth Vader szájából, Luke-nak címezve. Lenyűgöző a felhőváros megjelenítése, grandiózus látványa, hatalmas méretezése. Bár magáról a Bespinről alig tudunk meg valamit, Cloud City bőven kárpótol bennünket, különlegességével. A néző eljátszik a gondolattal, hogy milyen lenne, ha valóban létezne, és elmehetne oda. Valódi, hamisítatlan Star Wars helyszín, az egyik legfantáziadúsabb Csillagok háborúja látvány-világ a franchise -ban.

scarif.jpg2. Scarif. Gyönyörű trópusi bolygó, fantasztikus tengerparttal, pálmafákkal, a külső peremvidéken, ahol a birodalom egy fontos támaszpontot működtet a titkos projektek, dokumentációk tárolására. Fontos szerepe van a Zsivány Egyesben, hiszen a Jyn Erso vezette felkelő csapat megostromolja, hogy el tudja lopni innen a Halálcsillag tervrajzait. Akciójuk bár alapvetően sikerrel jár, hiszen a tervdokumentációt kijuttatják flottájukhoz, mégis önfeláldozó drámával végződik, mivel a csapat tagjai egytől egyig meghalnak. Ám haláluk színtere egy csodálatos trópusi paradicsom.

1. Coruscant. Egy egész bolygót beborító, futurisztikus, látvány-gazdag nagyváros, a Régi Köztársaság, a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság fővárosa. Itt található a Szenátus és a császár székhelye is, minden fontos intézmény központja. Itt székel a Jedi Tanács és itt található az óriási Jedi Templom is. Felbukkan a z összes előzmény réászben: a Baljós árnyakban, a Klónok támadásában (melyben egy komplett üldözési jelenet mutatja meg a város közlekedését) és a Sith-ek bosszújában is.

coruscant.jpg

Egyéb Star Wars helyszínek:

 • Kamino - Tengerbolygó, A Klónok támadásában itt készül a klón hadsereg
 • Kashyyyk - A vukik bolygója a Sith-ek bosszújában
 • Polis Massa - Luke és Leia születési helye (Sith-ek bosszúja)
 • Kafrene gyűrűje - A Zsivány Egyesben egy jelenet helye, kereskedelmi bázis
 • Wobani - birodalmi börtön bolygó, innen szabadul Jyn Erso
 • Yavin IV. - Hold, a felkelők bázisa van itt, piramiszserű építményekben
 • Eadu - birodalmi bázis helye, itt őrzik Galen Ersót a Zsivány Egyesben
 • Lah'mu - A Zsivány Egyesben a film elején itt él Galen a családjával
 • Halálcsillag - A Birodalom tömegpusztító fegyvere
 • Hoth - Jeges hóbolygó a felkelők bázisa a Birodalom visszavágban
 • Endor - Erdőbolygó, fontos csata helyszíne a Jedi visszatérben
 • Jakku - Az Ébredő erőben Rey itt él, mint roncsvadász
 • Takodana - Erdős, tavas bolygó az Ébredő erőben, Maz Kanata él itt
 • D'Qar - A felkelők bázisbolygója az Ébredő Erőben
 • Starkiller bázis - Havas, sziklás erdős bolygó fegyverré alakítva
 • Ahch-To - Luke itt bújt el, egy szigetekkel teli bolygón (VII.rész)

Mivel kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, felkínáljuk nektek a szavazást! Voksoljatok, szerintetek melyik a legérdekesebb és leglátványosabb Star Wars bolygó?

***

Legújabb posztunk: Zsivány Egyes kritika

Ha tetszett a poszt várunk Facebook oldalunkon!

2017.04.18.(16:27) 

A Star Wars filmek 5 legjobb jelenete

Az eddig bemutatott 8 Csillagok háborúja film tele van jobbnál jobb jelenetekkel, ám ezek közt akad néhány ikonikus, sokat emlegetett, szinte mindenki által ismert és szeretett scene, melyeket egyszerűen nem lehet megunni, mondhatni képesek vagyunk újra meg újra megnézni, feleleveníteni "őket". Az 5 legjobbat szedtük csokorba két kiegészítéssel, az egyik az 5+1 közönségdíjas jelenet, a másik a legújabb epizódok legjobb jelenete. Tehát nézzük a listát:

5. Jabba palotájában, Han szöktetése. Ez a 17 perces jelenet az 1983-as "A Jedi visszatér" (Episode VI. - Return of the Jedi) című epizód elején található, mégpedig a film 10. perce és 37. perce közt. Izgalmas, látványos, az egész rész legjobbja. Láthatjuk, ahogyan előbb Leia, majd Luke is megérkezik Jabba, a hutt palotájába, hogy megpróbálják kiszabadítani a széntömbbe fagyasztott Han Solot. (Lando Calrissian, már korábban beépült az űrgengszer udvartartásába.) Csakhogy eleinte nem sikerül semmi: Leia lebukik, miközben kiolvasztja Hant, Luke -ot pedig előbb az óriási rancor mellé dobják, majd barátaival együtt a homoklakó Sarlakk kitátott szájába próbálják belökni.

sw_jedi_jabba.jpg

Ám az ifjú Jedi megmenekül, sőt megmenti az egész csapatot is. Trükkösen legyőzi a rancort (a vermében található hatalmas acél ajtót engedi a szörny fejére), majd fénykardjával győz a Sarlakk körüli homokjárókon is. Leia közben megfojtja Jabbát és az egész társaság elrepülve megmenekül. A jelenet rendkívül mozgalmas, a franchise egyik legjobbja. Nálunk az 5. helyet kapja.

4. Darth Maul és Qui-Gon Jinn illetve Obi-Wan párbaja: A kevéssé népszerű "Baljós árnyak" (Episode I. - The Phantom Menace) legjobb jelenete és listánk negyedik helyezettje az a scene, melyben a gonosz sith lord, Darth Maul megküzd a Jedikkel, mégpedig a film 110 és 125. perce közt. Az alig negyed órás jelenetben őrült tempójú küzdelmet izgulhatunk végig, villámgyors megoldásokkal, akrobatikus mozdulatokkal. Bár a végén Darth Maul megöli Qui-Gont, mégis győz a jó, mert Obi-Wan kettévágja a sith lovagot. A néző úgy gondolja, hogy Darth Maul meghal, ám valójában túléli, bár erről a filmben nem esik szó, csupán a SW háttérirodalom rögzíti. A párbaj az egész sorozat egyik legjobbja, nem meglepő tehát ha mi is beválogattuk az 5 legjobb jelenet közé.

sw_dartmaul.jpg

3. Anakin és Obi-Wan végső párbaja a Mustafaron: A 18 perces jelenet a "Sithek bosszújában" látható (Episode III. - Revenge of the Sith), mégpedig a 103. perc és a 121. perc között. A helyszín a fantasztikus Mustafar nevű lávabolygó tüzes, izzó, vérvörös felszíne. Ide érkezik szerelméhez a bosszúra szomjas, mindenre kész, féltékeny és Palpatine által manipulált ifjú Anakin. Célja: leszámolni az utána érkező Obi-Wannal. Küzdelmük a lehető leglátványosabbra sikeredett, egyértelműen az egész franchise egyik nagy csúcspontja. A harc végén Anakin veszít egy rosszul kitalált (és végrehajtott) ugrása nyomán, amikor a levegőben Obi-Wan fénykardja levágja lábait és egyik karját. A fiatalember megég, nagyon súlyosan megsérül, Obi-Wan pedig sorsára hagyja. Ám mint tudjuk, Palpatine megmenti és gépembert farag belőle, aki innentől Darth Vaderként segíti őt császárrá válni. A párbaj az egész Star Wars sorozat egyik legjobb jelenete. Nálunk bronzérmes.

sw_mustafar.jpg

2. A yavini csata, támadás az első Halálcsillag ellen: Az idén 40 éves legelsőnek bemutatott, 1977-es "Egy új remény" (Episode IV. - A New Hope) leglátványosabb jelenete, alig 13 percben. Ez a scene listánk ezüstérmese, mégpedig a film 105. és 118. perce közt bemutatott hihetetlenül látványos események miatt. A yavini ütközet a Star Wars világ talán legfontosabb eseménye, az időszámítás is sokáig ehhez kötődött. A jelenet főhőse Luke Skywalker, aki vadászgépével sikeresen megközelíti a Halálcsillag felületét, majd kilövi annak legsebezhetőbb pontját ezzel megsemmisítve az egész űrállomást. Közben Darth Vader megállapítja, hogy "az erő van ezzel a fiúval". És valóban így igaz, hiszen a győzelem nagy lépés Luke Jedivé válása felé. A jelenet emblematikus, soha nem felejthető része a Csillagok háborúja filmeknek. 

sw_yavin.jpg

1. A Hoth-i csata a lépegetőkkel: Minden igazi Star Wars rajongó nagy kedvence a Birodalom visszavág, alig 10 perces csatajelenete a Hoth nevű hóbolygón az óriási AT-AT lépegetőkkel, a film 26. és 36. perce közt. A Birodalom lecsap a lázadók támaszpontjára, ám Luke és csapata látványos támadásokkal, T-47 -es hósiklókat használva több lépegetőt is elintéz. Az egyiket úgy, hogy vontatókábellel kerítik körbe. Nagyon élvezetes, nagyon látványos, hihetetlenül jó, valódi Star Wars élmény. Számunkra egyértelmű első helyezése a listán.

sw_hothi_csata.jpg

Kiegészítés, ráadás:

Az 5 filmből álló listát két kiegészítéssel is elláttuk, az egyik az úgynevezett "közönségdíjas" jelenet, melyet a legtöbb olvasónk javasolt, a másik az új részek külön kedvence. Nézzük előbb az olvasói kedvencet. Ez nem más, mint az "I am your Father" jelenet a Birodalom visszavágból. Ez a scene már a film 101. percében elkezdődik Luke és Darth Vader látványos fénykard párbajával és a 113. percben ér véget, amikor a levágott kezű Luke lezuhan a Felhőváros fő légcsatornáján a mélybe. Közben megtudja, hogy a gonosz nagyúr fia. Érzelmi csúcspont és jelentős fordulat. 

sw_iam_your_father.jpg

A legújabb két részt tekintve (Ébredő Erő, Zsivány Egyes) a legjobb jelenetnek a Rogue One legizgalmasabb megmozdulását választottuk, melyben Darth Vader személyesen támadja meg a felkelők egyik hajóját. Fénykardjával sorra győzi le a lázadó katonákat, akik teljesen esélytelenül szállnak vele szembe. Végül azonban a felkelők sikeresen elmenekítik a tervajzokat egy CR-90 -es corvette fedélzetén. Az egész jelenet pontosan 4 percig tart, a 123. és 127. perc között. Rövid tehát, de a film legjobban elkészített jelenete. Egyértelműen a listánkon a helye. Listán kívül jegyezzük meg: Az ébredő Erő szerintünk legjobb jelenete az a 4 perces scene, amelyikben Rey és Finn a Jakkuról próbálnak elmenekülni az Ezeréves Sólyommal, a TIE fightereket lerázva. A jelenet a 32. és 36. perc közt látható és óriási.

sw_rogue_vader.jpg

Mivel kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, felkínáljuk nektek a szavazást! Voksoljatok, szerintetek melyik a Star Wars filmek legjobb jelenete, az eddig bemutatott 8 részből!

Legújabb posztunk: A 10 legjobb Star Wars bolygó

Ha tetszenek posztjaink, várunk: Star Wars filmek FB oldal

***

2017.04.17.(13:50)

 

A Star Wars Univerzum járművei, fegyverei és harci eszközei

A Star Wars Univerzumnak és a Csillagok háborúja filmek világának egyik sajátossága, a harci-eszközök színes változatossága és sokasága. Ezek a SW stílusjegyek egyik leglényegesebbjét jelentik, mondhatni: igazi Star Wars film nem készülhet speciális, futurisztikus járművek, vadászgépek nélkül. A starwars.com, mely a Csillagok háborúja filmek hivatalos médiafelülete, nagy segítségünkre volt a leglényegesebb SW eszközök számbavételében.

sw_xfighter_1.jpgElőször a vadászgépekről érdemes megemlékeznünk, melyek Star Wars harci jelenetek fontos szereplői. Léteznek birodalmi vadászok és van a felkelők szövetségének is külön vadászgép-parkja. A sötét oldal gépei közül kiemelkedne a TIE-vadászok (TIE-fighters) melyeknek több típusa is van és emblematikus megjelenítői a birodalomnak. A Force Awakensben Finn és Poe el is kötnek egy ilyet. A lázadóknál az X és Y szárnyú felkelő vadászgépek a legismertebbek. Luke többnyire X-Wing vadásszal repül.

A Birodalom visszavág elején, a Hothi csatában komoly szerepet kapnak a T-47 -es hósiklók (snowspeeder -ek), melyekkel Luke és társai több AT-AT lépegetőt is elintéznek. (A képen a második sorban a 4. ábra balról). Említésre érdemes még az utolsó ábrán bemutatott cloud car, amelyet szintén a Birodalom visszavágban láthatunk Lando Calrissian városában, a Bespinen.

sw_eszkozok1a.jpg

Második helyen következnek az egyéb légi-járművek, teherhajók, mint például az Ezeréves Sólyom is. A Millennium Falcon önmagában is SW stílusjegy, mert annyira ikonikus része a franchise -nak. Felbukkan a kezdeteknél, a klasszikus részekben, majd a Force Awakensben is többször, sőt várható megjelenése a Han Soloról készülő spin-off részben is.

sw_ursiklo.jpgUgyancsak gyakran látható a birodalmi erőknél a Lambda osztályú birodalmi űrsikló (shuttle) mellyel időnként maga Darth Vader és a császár is utaznak, illetve aminek egy zsákmányolt példányával a felkelők (Han, Leia és Csubakka csapata) a Jedi visszatérben eljutnak az Endorra. A Lambda űrsikló is egy különleges jelképe a Star Wars filmeknek, alakja a kezdetektől velünk van, szimbólummá változott, számtalan fejezetben felbukkan.

A Baljós Árnyakban fontos szerepet kap egy Nubian, mellyel Padmé, illetve Qui-Gon és Obi-Wan kénytelenek leszállni a Tatuinon. Jól felismerhető még a Firespray-31 típusú, Slave I. őrnaszád, Jango Fett, majd fia, Boba Fett űrhajója.

sw_eszkozok2a.jpg

Harmadikként érdekesek a birodalmi csillagrombolók és óriás űrfegyverek. Az illusztrációs képeken jól látszódik, hogy a csillagrombolóknak több osztálya és mérete is létezik. A legtöbb Star Wars filmben felbukkannak, számtalan űrcsata főszereplői. A Zsivány Egyesben egy csillagromboló a Jedha bolygó légkörében, a város felett lebegve látható. A kisebbek 900 méter hosszúak, de vannak jóval nagyobbak is. A legnagyobb a Super Star Destroyer (Szuper osztályú csillagromboló), ami 19 ezer méteres. Jelentős még az Első Rend óriáshajója a The Finalizer (Resurgent osztályú cs.r.), hiszen 3 ezer m hosszú és 80 ezer katonát szállít. Jelentős még az Imperial Star Destroyer (Birodalmi osztályú csillagromboló) 1600 m hosszúságával. Közepes méretű csillagrombolók az Interdictor (1600 m) és a Venator (1155 m). Utóbbiból sokat láthatunk a Sith-ek bosszújának első 10 percében, amikor Obi-Wanék vadászaikkal a Venatorok közé repülnek (a főkancellár kiszabadítását tervezve).

sw_csillagrombolok.jpg

A lázadóknál az egyik legjelentősebb hajó a Home One (Mon Calamari Star Cruiser), mely méretben mindenképp a legtekintélyesebb a maga 3200 méterével (a nagyobb birodalmi csillagrombolókhoz hasonló nagyságú). A Mon Calamari több részben is látható, például az endori csatában a felkelők zászlós vezérhajója.

Fontos még a Halálcsillag (Death Star), a legpusztítóbb birodalmi fegyver, mely több részben is főszerepet kap, mint a felkelők leglényesebb célpontja. A Halálcsillag egy mesterséges bolygó, vagyis egy fémből készült űrállomás, a birodalom ellenségeinek minősített égitestek elpusztítására. Jelentős hasonlóságot mutat hozzá a VII. epizód Starkillere. Biztosan többen kiszúrják a rajzok közt a GR-75 Medium Transportot, mely többször is felbukkan a kánon részekben, például a Birodalom visszavágban is, amikor a felkelők többféle szállítóhajóval - köztük egy GR-75 -tel - menekülnek el a havas Hoth bolygóról.

sw_eszkozok3a.jpg

Végül a negyedik érdekes kategóriát jelentik a lépegetők és óriásjárművek. Személyes kedvenceim a Birodalom visszavág óriási, 23 méter magas, 20 méter hosszú AT-AT lépegetői. Láthattuk őket a Zsivány Egyesben is (a Scariffon dúló harcban) és a nem régiben megjelent új trailer tanúsága szerint benne lesznek majd a VIII. epizódban is (a The Last Jediben). Óriásiak, félelmetesek, szenzációsak. Rajtuk kívül ugyancsak lépegetők, csak éppen kétlábúak a Jedi visszatér AT-ST walkerei. Szintén érdekes és tetszetős az Egy új reményben felbukkanó sandcrawler, mellyel az apró dzsavák szállítják portékáikat a Tatuinon. (Ők adják el a droidokat Luke nevelőapjának.) Nekem mindig tetszett Jabba bárkája (az utolsó előtti sorban van), illetve Baljós árnyakban versenyző fogatok (utolsó sor).

sw_eszkozok4a.jpg

Tetszetős műszaki megoldás még Grievous tábornok wheel bike egykerekű gyors-motorja, amivel a Sithek bosszújában menekül az Utapaun Obi-Wan elől. A felsorolt harci eszközök mind érdekesek, különlegesek, a Star Wars fantáziavilág szerves részei. A posztban csak töredékük szerepel, milliónyi dolog kimaradt (talán legközelebb folytatjuk). A rajongók - főleg az igazi Star Wars fanok - mind ismerik, szeretik ezeket az eszközöket, élvezik tanulmányozásukat és filmbeli felbukkanásaikat. Szóval hajrá, bővítsük tudásunk, merüljünk el a SW univerzumban! Az Erő legyen veletek!

sw_hajok.jpg

Ha jöhet még: Az 5 legjobb Star Wars jelenet

Ha tetszenek posztjaink, várunk: Star Wars filmek FB oldal

***

2017.04.14.(14:58)

Az ébredő Erő - The Force Awakens, Star Wars VII.

Közeledik december és a VIII. Star Wars epizód (The Last Jedi) premier filmbemutatója (már megjelent előzetese is), vagyis a rajongóknál megkezdődött a visszaszámlálás. Hasznos ilyenkor (a Csillagok háborúja 40. évfordulójára rendezett, 1977-es indulásra emlékező SW Celebration másnapján) újra feleleveníteni a kapcsolódó előzmények, vagyis a VII. rész emblematikus jeleneteit, történéseit, miközben kiemeljük az epizód pozitívumait és negatívumait is.

sw_ebredo_ero_1.jpg

Rengetegen elemezték a Star Wars hetedik epizódját, a 2015 december 18 -i magyarországi bemutató után közvetlenül. Ezek közt az első reakciók közt olvashattunk számtalan ömlengést, de óvatos véleményeket is és megjelent néhány (tényleg csak néhány) kritikus észrevétel. Aztán telt - múlt az idő és ahogyan ez lenni szokott, egyre több bírálat látott napvilágot a filmes oldalak, blogok világában. Végül elérkezett 2016 december 15., és a mozikba került a  Zsivány Egyes, a legújabb SW film, ami spin-off fejezetként kapcsolódott a franchise -hoz. Ezzel a rajongók megkezdték az összehasonlítást, amiben végül az Ébredő Erő sok helyen alulmaradt az új résszel szemben. Bár az IMDb -n jelenleg fej-fej mellett van a két film (az Ébredő Erő: 8,1, a Zsivány Egyes 8,0 ponton áll) a magyarországi rajongók nagyobbik része - a blogok, SW honlapok tanúsága szerint - egyértelműen a Zsivány Egyest tartja jobbnak. Konkrétan a Port.hu 6,6 pontra értékeli az Ébredő Erőt és 7,6 pontra  Zsivány Egyest, míg a Mafabnál 86 / 80 -ra áll győzelemre Gareth Edwards csapata. 

sw_ebredo.jpg

Ennyi visszatekintés után belevágnék abba, hogy két szempont alapján véleményezzem az Ébredő Erőt.

 1. Az első szempont a film pozitívumait és negatívumait veszi számba
 2. A második szempont pedig a többi résszel való összevetés és a Star Wars stílusjegyek megtartása alapján értékeli a Force Awakenst.

Tehát először a pozitívumokról. Az Ébredő Erő egy lendületes alkotás, mely humorral, szerethető karakterekkel és az eredeti, klasszikus részek nosztalgiájával tár elénk egy ügyesen kitalált, bár másolt panelekből álló történetet. A két legnagyobb pozitívum: Daisy Ridley és John Boyega. Jópofák, szimpik és humorosak. A Jakku nevű sivatagbolygón magányos élő, családja visszatérését évek óta váró roncsvadász leányzó Rey (Daisy Ridley) egy véletlennek és egy "eltévedt" droidnak köszönhetően kerül a felkelők közé.

A felkelés még létezik, bár közben kiderül: 30 évvel járunk a Jedi visszatér időszaka után. Itt kicsit érthetetlen is az egész: a VI. rész ugyanis azzal ér véget, hogy a birodalom elbukott és a lázadók szövetsége (Rebel Alliance) arat diadalt. Mindenki boldog, minden szép és jó, a galaxisban újra teljes a demokrácia. Aztán a VII. részben, az Ébredő Erőben újra egy birodalom sanyargatja a galaxist. Bár mindenhol lezuhant, tönkrement, rozsdásodó birodalmi csillagrombolók és AT-AT lépegetők, mégis rohamosztagosok (death troopers) csapnak le az ártatlanokra. Rey ebbe a közegbe csöppen, mikor megismeri a vele közel egyidős Finnt, a rohamosztagosoktól elszökött fekete srácot. Barátság alakul ki köztük (vagy talán annál kicsit több is) és a néző élvezettel szemléli néhol szarkasztikus, néhol sziporkázó, néhol nevettető párbeszédeiket és hősies kalandjaikat. Harmadik kulcsszereplőként jelenik meg Poe Dameron (Oscar Isaac) a felkelés legjobb pilótája (az igazi lázadó), aki bár fontos küldetést teljesít, elég kevés ideig láthatjuk a filmvásznon. (Abban a néhány jelenetében mondjuk egész jó az amit csinál.)

sw_ebredo_ero_2.jpg

Az Ébredő Erőben pozitívum több űrhajós jelenet is, főleg az, amelyben a Jakkun vezeti Rey a lezuhant csillagrombolók roncsai közt a Sólymot. Nagyon látványos, tetszetős és izgalmas ott lenni a két fiatallal a Millennium Falconon miközben a Tie fightereket próbálják lerázni. Pozitívum még a számtalan Rey - Finn jelenet is és például a felbukkanó öreg Han Solo illetve Fin közti több párbeszéd. Megható Leia felbukkanása és ölelkezős jelenete, különösen úgy, hogy tudjuk: a művésznő 2016 december 27 óta már nem lehet velünk. Kétségtelen pozitívum, hogy az Ébredő Erő az előzmény részekkel ellentétben kísérletet tesz a klasszikus fejezetek hangulatának megidézésére. Ám tény: túl sok egyéb pozitívum viszont nem nagyon említhető. 

sw_millenium_falcon.jpg

Nézzük a negatívumokat. A Walt Disney egy lelkes rendezővel, J.J. Abramsel készítette el a VII. részt, aki viszont sajnos biztonsági játékot játszva a többi részekből lopott vett elemekből, - leginkább az 1977-es Egy új reményből - rakta össze remake filmjét. Egyértelmű koppincs maga az alapsztori is: valakinek vagy valaminek a megkesesése - például egy veszélyes birodalmi bolygófegyver tervrajzának vagy Luke tartózkodási helyének - droidba rejtett információinak "kergetése" a felkelők ellenében. (Elég ismerős ugye?) A Starkiller nevű bolygófegyver a korábbi részek Halálcsillagának másolata, Kylo Ren álarca Darth Vader maszkját utánozza, Poe Dameron alakja az űrvagány Han Solo megfelelője, a Jakku sivatagbolygó meg a Tatooine koppincsolása. És persze hogy a tisztázatlan múltú, peremvidékre került fiatal (aki ezúttal egy nő) az eredeti részek Luke Skywalkerének megfelelője. Mindez másolás, innen - onnan összeszedett elemek halmaza, melyből egy új sztorit kanyarított Abrams nem túl sok leleménnyel és eredetiséggel. 

sw_rey.jpgNegatívum a korábbi, klasszikus és prequel részekhez képest szegényes látványvilág, a fordulatokat nélkülöző történetfűzés és a gonoszt megtestesítő három figura - Snoke, Kylo Ren illetve Hux tábornok karaktereinek kidolgozatlansága. Nem tudjuk milyen viszonyban állnak egymással és nem tudjuk ki kinek a főnöke vagy beosztottja. Magyarázat nélküli, hogy Kylo Ren miért visel maszkot, mikor - ellentétben a láva miatt tüdejét megégetett Darth Vaderrel - neki orvosilag nem lenne indokolt. Ráadásul a film közepén le is veszi maszkját így végképp elvész még a rejtélyesség is a maszk alatti személy titokzatosságát illetően. Nincs kibontva, hogy Han és Leia gyermeke miért vált gonosszá és az egész film alatt még halvány utalást sem kapunk ennek magyarázatáról. (Mert hogy teljesen illogikus az egész, az mindenkinek lejön.)

sw_kylo.jpgA Kylo Rent alakító Adam Driver tapasztalt és tehetséges színészt, de ez a karakter nem neki való. Az általa megformált gonosz nagyúr inkább tűnik egy durcás emós egyetemistának, mint tekintélyt parancsoló, félelmetes birodalmi vezetőnek. Ugyancsak hiteltelen Hux tábornok (Domhnall Gleeson) alakja, mert részint túl fiatal a legmagasabb szintű katonai vezető tisztségéhez, részint jólfésült becsületes ábrázata miatt nehéz elhinnünk róla hogy gátlástalan, törtető karrierista katona. (Bár hozzáteszem a színész nagy kedvencem, a 2013-as "Időről időre"című angol vígjátékban például óriási.) 

A drámai fordulatként értelmezhető fő jelenet, Han Solo halála valójában értelmetlen és teljesen felesleges mozzanat. Semmi nem indokolja ugyanis, hogy Kylo Ren (alias Ben Solo) apjába vágja fénykardját. A jeleneten inkább az érződik, hogy akartak egy Birodalom visszavág "I am your Father" jelenetéhez hasonló csúcspontot. De nem jött össze, mert élő ember nem akadt aki ezt logikusnak tartotta volna (talán magát Abramset kivéve). Persze az is igaz, Harrison Ford is ultimátumszerűen követelte kiírását a Star Warsból, ami ugyancsak arra ösztökélte Abrams, hogy meghalassza a figurát. Ami a Star Wars filmekhez tartozó lényeket illeti, vegyes a kép: a rathtarok (a sok csáppal bíró hatalmas szájú, gömböcszerű lények, melyekkel Hanék kínlódnak a Sólymon) nagyon gagyik lettek ("zs" kategóriát idézve), de akadtak jópofa figurák is és a guruló kis robot, BB-8 is nagyon szerethető lett.

Az Ébredő Erő értékelésénél második szempontunk a többi résszel való összevetés és a SW stílusjegyek alapján vizsgálja a filmet. Ezek a bizonyos stílusjegyek a klasszikus, és eddig leginkább sikeres eredeti részek (IV., V., VI.) alapján lettek összeállítva. Az új remény és a Birodalom visszavág 100% -ban mutatják be ezeket a jegyeket. (25 pontos számításunkban, mind a 12 jegy 2-2 pontot kap és plusz 1 adható a hangulatra, vagyis a 25 pont a 100%.) Az Ébredő Erő a blogunkon számba-vett 12 SW stílusjegy 60% -át tudta hozni megfelelő színvonalon (15 pontot ért el.) Ugyanez a Zsivány Egyesnél 34% (8,5 pont). Tehát ezen a téren az Ébredő Erő a jobb. Ugyanakkor a 60% nem egy túl jó eredmény. Hiányzik a filmből a SW univerzum szerves részét képező Erő hangsúlyos megjelenítése, a főgonosz, Kylo Ren rejtélyes, kidolgozott figuraként való szerepeltetése, a lények, helyszínek, misztikum "sztarvarszos" ábrázolása.  

sw_gonoszok.jpg

Összességében a Force Awakens sajnos elmarad a klasszikus részektől, de sajnos még az előzmény fejezeteket is alig éri utol. Ugyanakkor pozitív a hangulata és "sztarvarszos" játékosság jellemzi, humorral átitatva. Ezzel pedig egy egész kört ver a Rogue One -ra. A Csillagok háborúja "happy feeling" ugyanis nyomokban sincs meg a Zsivány Egyesben. A Rogue One az igazi Star Wars világtól eltérő módon komor, pesszimista, negatív jellegű, sőt nyomasztó hangulatú film. Az eredeti, Lucas által megálmodott Csillagok háborúját mindig is erősen jellemezte a játékos jókedv, hősiesség és humor. Ebből a hármasból viszont semmit nem kapunk Jyn Erso kalandjai során. Persze felhozható, hogy komor maga a téma is, amit feldolgoz (hasonlóan  a Birodalom visszavághoz), DE van egy nagy különbség: a Birodalom visszavág a sok komolyság mellett meg tudott maradni a humor és játékosság "talaján". A sok dráma közben hallhatunk vicces beszólásokat Hantól, van szerelem és szenvedély is, és van élet az egész történetben. Olyan "élet" ami az Ébredő Erőt is jellemzi, de a Zsivány Egyest nyomokban sem. És itt a lényeg, éppen EZÉRT jobb egy hajszállal J.J.Abrams másolmánya a Zsivány Egyesnél: a játékosság miatt és mert jobban meg tudta őrizni a Star Wars stílusjegyeit. 

Az Ébredő Erő egy szórakoztató SW mozi, amit maga a rendező rontott el azzal, hogy összelopkodott részekből készítette el. A főszereplőkön nem múlt a siker, többségük megérdemelte volna a nagyobb sikert (és pontszámot). De talán majd a folytatás, a decemberre mozikba kerülő VIII. epizód (The Last Jedi) jobb lesz. Értékelésünk az Ébredő Erőre: 6.5 pont.

***

Legújabb posztunk: Star Wars űrhajók, harci eszközök

2017.04.13.(23:58)

sw_logo.jpg

Daisy Ridley - a Star Wars sztár épp 25 éves

Daisy Ridley: angol, foglalkozása színész, beceneve Daz, haja barna, szeme zöld, alkata sportosan vékony, magassága 170 centi, jellemzője: mindig mosolyog, vonzó és nem lehet nem odafigyelni rá. Két lánytestvére van - az egyik modell, a másik énekes (vagy legalábbis annak készül), férje még nincs (ahogy mi tudjuk), ... ja, ... és most, április 10-én (tegnap ) volt 25 éves. Isten éltesse sokáig!

d_ridley.jpg

A gyönyörű színésznő életéről keveset tudni, de a Star Wars 7., Force Awakens kulcsszereplőjeként, mint roncsvadász, majd mint "erő-érzékeny" felkelő, nagyot alakított. Rey szerepében sokat láthattuk mosolyogni, de volt komoly is, harcolt rohamosztagosokkal, megküzdött Kylo Rennel, megcsillogtatta humoros oldalát és vezette a Millenium Falcont (de még hogy). Bebizonyította: méltó a szerepre. Az általa megformált karakter, Rey, rejtélyes, izgalmas, érdekes, pedig ugyanúgy keveset tudunk róla, mint magáról Daisy -ról. Bár sokan hiszik, hogy valójában Luke Skywalker lánya, igazából ez eddig még nem nyert bizonyítást.

ridley.JPG

Ami viszont biztos, hogy Rey sokkal többre hivatott annál, hogy roncsvadász legyen a Jakku nevű sivatag-bolygón, erre utal, hogy képes a Jedikre jellemző elmetrükkökre, érzékeny az erőre, kiválóan harcol és profin elvezeti az Ezeréves Sólymot. Amellett mindenki megkedveli, aki csak találkozik vele (na jó, Kylo Ren kivételével). Titokzatos a múltja is, melyről egyelőre csak annyit tudni, hogy családja még gyerekkorában a Jakkun hagyta és a fiatal lány őket várja vissza, miközben számolja az eltelt napokat. (Minden eltelt nap egy falra felvésett karcolás.)

Kétségtelen, hogy J.J. Abrams jó döntést hozott, amikor az űreposz hetedik fejezetéhez ismeretlen színésznőt keresett, ebben is követve a régi klasszikus Star Wars hagyományokat. Az akkoriban 23 éves Daisy pont megfelelt a karakterhez, jól szerepelt a válogatón és az ismeretlenségből felbukkanva szinte senki nem tudott róla semmit. Akkoriban a színésznő csupán néhány televíziós sorozatban, rövidfilmben és zenei klipben való szereplést tudott szakmai múltként felmutatni. Aztán jött a Force Awakens, melynek üde színfoltja lett és egycsapásra berobbant a világ érdeklődésének középpontjába.

Boldog születésnapot kívánunk a gyönyörű színésznőnek és üzenjük neki: nagyon várjuk már a decemberi premiert (The Last Jedi), hogy újra meg tudjuk nézni harc közben és Jedivé válva (ha ez a sorsa). És persze reménykedünk, hogy talán többet megtudhatunk majd karakterének múltjáról is. Már csak 247 nap.

sw-ridley2.jpg

2017.04.10.(23:58)