Rebel Alliance - Star Wars univerzum

A Lázadók Szövetsége utolsó Jedik módra [34.]

2018. március 25. - Rebel Alliance

Azok, akik klasszikus részeket (IV., V., VI) még a 80-as, 90-es években látták először, valahogy másképp viszonyulnak a Lázadók Szövetségéhez, mint a későbbi (vagy mai) korosztályok SW rajongói. Ez a bizonyos különbség a felkelők tiszteletében és kicsit misztifikálásában is tetten érhető, hiszen az Egy új reményben, A Birodalom visszavágban, vagy a Jedi visszatérben (annak idején) egy jól szervezett, bátor pilótákból, harcosokból álló, komoly méretű szervezet képét nyújtotta a Rebel Alliance. Voltak tábornokaik, admirálisaik, óriási cirkálóik, támaszpontjaik, sok száz vadászgépük és ideológiájuk: a zsarnokság elleni harc jelszava. Igazi ikonok, hősök vezették csapataikat, olyan jelképek, akiket egy egész galaxis tisztelt. Ami a konkrét adataikat illeti: a yavini csata előtt egy-két évvel alakult meg a szervezet három szenátor (Mon Mothma, Bail Organa, Galm Bel Iblis) és két harcos (Rahm Kota tábornok és Galen Marek) közreműködésével. A felkelők címeréül a Marek család szimbólumát választották, a kör formájú, középen háromágúvá váló motívumot.

(Annak idején, kiskamaszként, amikor a klasszikus részeket először láttam a 80-as évek elején, az összes barátommal lázadók akartunk lenni. Azt játszottuk, hogy felkelő pilóták, harcosok vagyunk. Ma minden gyerek birodalmi rohamosztagost "alakít" a csoportos játékokban. Sokat változtak a példaképek.) A lázadás szervezete a klasszikus részekben a legbátrabbak küzdőhelye volt.  

rebel.jpg

Aztán az előzmény trilógia (I., II., III.) nyilván elfelejtkezett róluk, hiszen az 1999 és 2005 közt készült részek a szövetség ELŐTTI időket mutatták be. De 2015-ben elérkezett az idő a folytatásra és megszületett az Ébredő erő (VII. epizód), melynek cselekménye a VI. rész (Jedi visszatér) után 30 évvel játszódik, így bemutatja, mi történt a Lázadók Szövetségével. Alig egy évvel később, a Rogue One került a mozikba, mely a szervezet megalakulásának idejéhez viszi a nézőket. Ám sajnos mindkét fejezet kihagyott lehetőség maradt a Rebel Alliance szempontjából, mert egyáltalán nem helyeztek hangsúlyt ennek a különleges (és a klasszikus részekben még nagyon is fontos) csoportosulásnak a történetére.

Végül tavaly Rian Johnson megalkotta a VIII. epizódot, a nagy vitákat kiváltó "Az utolsó Jedik" -et, mely újra középpontba helyezte a Lázadók Szövetségét és annak tagjait. Tulajdonképpen még a klasszikus részeknél is jobban, hiszen a film egész cselekménye az ő menekülésükről szól. És ezen a ponton el is érkeztünk a poszt fő kérdéséhez: milyen módon mutatja be a VIII. rész a Lázadók Szövetségét? Még pontosabban: milyen illúziókat, mítoszokat rombol le Johnson filmje? 

sw_rebel_alliance.jpg

Ha másodszor, vagy harmadszor is megnézzük a filmet, észrevehetjük, hogy az események percről percre válnak egyre komorabbá a felkelők szempontjából. (Innentől spoileresen folytatom.) Ez a komorabbá válás már az első percekben feltűnő, amikor gyakorlatilag percek alatt megsemmisül a lázadás teljes bombázó flottája. Itt azért megjegyezném: az egymáshoz túl közel repülő gépek egymást felrobbantó "ügyetlenkedése" nehezen magyarázható túl sok profizmussal. (Zárójelben: a sokat kritizált jelenet a bombák űrben kioldásáról, amikor azok "lehullanak" az ellenséges csatahajóra, simán indokolható olyan módon, hogy azokat zárt alsó zsilipeknél oldják ki, és lefelé zuhanásuk után nyitják a bombaajtókat, így az induló sebesség természetesen megmarad az űrben is, zuhanásnak tűnve. Zárójel bezárva.) 

A lázadók balszerencséje aztán folytatódik: bár fénysebességre kapcsol flottájuk, az első rend óriás hajói így is követni tudják őket (mondjuk erre magyarázatot nem kapunk, pedig az összes eddigi fejezetben alapvetés volt, hogy a fénysebességre kapcsolással el lehet tűnni az üldözők elől). A hajsza tehát folytatódik és Snoke flottája sorra semmisíti meg a felkelők hajóit, míg már csak utolsó cirkálójuk marad meg. Végül ez az utolsó hajó is beáldozásra kerül (igaz, közben megsemmisíti - vitatott módon - Snoke vezérhajóját). A lázadók, alig 400 megmaradt ember, 30 db kis szállítóhajón menekül a Crait bolygóra, csakhogy ezeknek a kis hajóknak a zömét is sorra kilövik. Talán egy - két tucat felkeIő jut el a Crait -ra, ahol egy végső kitörési kísérlet után megpecsételődik sorsuk. A csoda (és Rey) segítségével azonban a film utolsó perceiben mégis kiszabadulnak a bányából és az Ezeréves sólymon távoznak az ismeretlenbe. Vagyis Johnson egyetlen epizód alatt 10-20 fősre zsugorítja a klasszikus részekben még több tízezres Lázadó Szövetséget.  

Ez a radikális leépülés megviseli a klasszikus részekhez erősen kötődő rajongókat, mert egy mítosz haldoklását nézhetik végig. A hajdanán hatalmas sereg, cirkálók, fregattok, korvettek, csatahajók és sok száz vadászgép személyzete maroknyi emberre szűkül csupán, akik elférnek egyetlen kis teherhajón is. Persze azért legalább páran túlélik és a végső remény megmarad, ami speciel a Zsivány egyesre nem igaz, hiszen ott minden szereplő meghal. 

Nagy kérdés, hogy a 2019-es folytatás (és J.J. Abrams) mit tesz majd a felkeléssel? Megint hanyagolva lesznek, vagy átélhetünk egy győzelmi katarzist és megint középpontba kerül a filmtörténet és Star Wars saga legnagyobb formátumú szervezete?

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2018.03.24.23:55 

Az utolsó Jedik - végre egy méltó epizód a klasszikus részekhez [33.]

Teljesen spoiler mentes a DETAILS feliratig

Nem könnyű valódi kultuszfilmekről véleményt, elemzést vagy kritikát írni, mert ezek az alkotások sokkal több érzelmi kötődéssel kapcsolódnak az emberek többségéhez, mint az átlagfilmek. Fokozottan igaz ez az évszázad legnézettebb filmes eposzára, a Csillagok háborúja történetfolyamra, mert ezt a nonalógiát milliók szeretik a rajongásig. Természetesen mi sem vagyunk ez alól kivételek, hiszen egy egész blogot hoztunk létre (és vezetünk folyamatosan) immáron 9 hónapja ennek a csodálatos világnak szentelve.

last_jedi1.jpg

Ugyanakkor pont azért, mert komolyan vesszük az űreposz minden részletét, kritikus szemmel (az egyes epizódokat alaposan kiértékelve) viszonyulunk a megjelenő részekhez. Az elvakult ömlengés és az egyes fejezetek közt különbségeket nem látó hozzáállás nem a valódi rajongók jellemzője. Így, amikor a VIII. epizód megtekintésére készültünk, a premier előtt egy héttel meg is fogalmaztuk, hogy mit várunk Az utolsó Jediktől. Most, hogy láttuk végre Rian Johnson rendezését, voltaképp ezekre a bizonyos pontokra kell(ene) reagálnunk. De ennél sokkal többet teszünk: az említett ponton túl átfogó értékelést is adunk a Star Wars legújabb epizódjáról (előbb spoiler mentesen, majd spoilerrel) Mindezt azért, hogy aztán el tudjuk helyezni ezt a részt az eddig elkészült fejezetek közé (megállapítva, hogy melyeknél jobb és melyeknél rosszabb)

Lássuk tehát, mire voltunk előzetesen leginkább kíváncsiak? Elvárásaink közt első helyen állt a stílusvilág - rendezés - "Star Wars stílusjegyek" hármasának kérdése; második helyre került a rejtélyek - karakterek - szereplők megítélése, harmadik szempont volt a látványvilág, a negyedik pedig a legjobb (legmeghatározóbb) jelenetek minősége. Menjünk tehát ezeken végig, de előbb jöjjön az az átfogó vélemény.

Átfogó vélemény, röviden

Ha három kifejezést kellene említenünk ami egyből eszünkbe jut a VIII. rész kapcsán, az a lenyűgöző, bámulatos és magával ragadó lenne. Ebben blogunk szerkesztői teljesen egyetértenek. Mint ahogy abban is, hogy a film igazi erőssége, hogy egyszerre tud valódi, hagyományokhoz hű Star Wars film lenni és ugyanakkor egy saját stílust teremtő, önálló úton járó, egyedi világot teremtő entitássá válni. Vagyis teljes mértékben meg tud felelni a klasszikus trilógia rajongóinak és az új stílusok kedvelőinek is. Mellesleg ez az első rész, aminek ez sikerül. Erős a rendezés, jó a történet, felépítettek a karakterek, lenyűgöző a látvány. Negatívum alig említhető. És most nézzük, a szempontjaink alapján, még mindig spoiler mentesen.

lastjedi.jpg

A főbb elvárások alapján értékelve

 • 1.) --- Rendezés és stílus: Ahogyan az átfogó véleményben írtuk: Az utolsó Jedik önálló úton jár, stílusa nem közelíthető sem az előzmény részek, sem a klasszikus epizódok, sem az utóbbi két évben készült fejezetek (Ébredő erő, Zsivány egyes) jellegéhez. Nem játékosan és infantilisan meseszerű (mint a Baljós árnyak és a Klónok támadása), nem kalandfilmszerűen könnyed, mint a klasszikus részek és nem is komoran, pesszimistán, érzéketlenül fekete mint a Zsivány egyes (hál istennek), de igazából az Ébredő erőtől is nagyon eltér. A VIII. epizód stílusára nehéz megfelelő kifejezést találni, talán a "misztikus, vigjátéki akció-dráma" önellentmondásos szókapcsolatával lehetne leírni. Izgalmas, lendületes, milliónyi ingert, impresszumot adó, tartalmas alkotás. Talán ez is egyben az egyik gyengéje: annyira "sűrű" hogy alig követhető és ahelyett, hogy egyetlen főirányban egyesítené pozitívumait, kicsit szétforgácsolódik több szál mentén. Így nem tudunk egyetlen dologra összpontosítani, abban elmerülni. De ezért bőven kárpótol bennünket a sziporkázóan sokrétű érzelemgazdagság. Van itt hősies önfeláldozás, humor, álnokság, meghasonlás és küzdeni akarás, melyhez még a testvéri, szülői szeretet is kombinálódik. Ami az általunk kiemelten fontosnak ítélt Star Wars stílusjegyeket illeti: örömmel nyugtáztuk, hogy ezek is teljesen rendben vannak. Van fénykardozás, Jedi misztikum, Erő, Ezeréves Sólyom, különleges harci eszközök, furcsa lények, helyszínek, droidok, főgonosz, lázadók, birodalmiak. Szinte maradéktalanul megkapjuk mind.
 • 2.) --- Karakterek és szereplők: Az első SW rész, melynél a karakterek alakulásába ennyire komoly fordulatokat tettek. Spoiler mentesen, de kiemeljük: óriási fordulatokat hoz mind Kylo, mind Luke, mind Rey alakjának változása. Sokkal komolyabb jelentőséget kap Finn és Poe karaktere is, de persze a fejezet legfőbb alakjai, ahogyan sejteni lehet: Kylo, Rey és Luke. Ami a karakterek megjelenítő színészeket illeti: nagyon megérdemli az elismerést: Adam Driver, Daisy Ridley és Oscar Isaac. Igen, megismételjük: Poe Dameron megformálója: Oscar Isaac nagyon erősen van jelen a vásznon. Végre egy karizmatikus, erős figura, akire már nagyon nagy szüksége volt az eposznak. Sajnos ez a komoly játék, a VII. résznél még nem volt benne Isaac teljesítményében. Leia sajnos enervált, ebben igaza van néhány kritikus hangnak (de istenem, mégis csak ő Leia, az egyik utolsó SW ikon). Mark Hamill is jó (néhol egészen zseniális), de összességében túlzás az évszázad alakításának minősíteni azt, amit csinál. Nálam az epizódot Adam Driver és Daisy Ridley viszi el. 
 • 3.) --- Látványvilág: Ebben is a korábbiaktól való eltérést érdemes kiemelni. Nincsenek a VIII. részben olyan monumentális panoráma-képek, mint az előzmény trilógiában és annyi bolygó-helyszín sincs, mint korábban, ám az űrcsata jelenetek az egyéni párharcok és a végső csatahelyszín mindenért kárpótol bennünket. 
 • 4.) --- A leginkább meghatározó jelenetek: Az utolsó Jedikben több érzelmi csúcspont és három látványtechnikailag kiemelkedő jelenet is található. Ezek színvonala eléri de meghaladni nem tudja a klasszikus részek és a Sthek bosszúja legjobb scene -jeit. Azért önmagában már az is óriási dolog, hogy  a VIII. epizód ezen a téren is túlszárnyalja az Ébredő erőt és a Zsivány egyest. 

lasjedi3.jpg

Problémás dolgok

Az utolsó Jedik korántsem hibátlan alkotás, sajnos akadnak benne problémák is bőven. Ugyanakkor ezek súlya nem vészes és csak az aprólékos dolgokon rugózó, szőrszálhasogató kötekedők élik ki magukat, ezek kianalizálásában. Ugyanakkor persze megemlíteni meg lehet ezeket. Átgondolatlan például pár rövidke és meglepő jelenet azon a bizonyos szigeten, ahol Luke él (Ahch-To) és vannak furcsa lények (túltolt cukiság), melyek elég idegesítőek. Leia egyik jelenete is nagyon gáz (erről bővebben a details részben, spoileresen). Egy-két poén is kicsit oda nem illőre sikeredett. Tartalmi logikátlanságok is akadnak és érthetetlen dolgok, mint a legvégső zárójelenet. De ha mindent egybe veszünk a felsoroltak olyan fajsúlyú dolgok a pozitívumokhoz képest, mind egy vadiúj Lamborghini motorház tetőjén pár bosszantó karcolás. (Attól marad a sportkocsik királya, csak kis szépséghibával.)

Végső vélemény

Az utolsó Jedik egy nagyon látványos, érzelmekkel, humorral, drámával, küzdelemmel átszőtt, színészi teljesítményeket is megmutató vérbeli Star Wars film, ami saját stílust hozott a saga történetfolyamába, számtalan újítással és fordulattal. Élvezetes szinte minden percében. Helye az eddigi epizódok közt, számunkra nem is kérdéses.

pontozas_dec15.jpg

Mivel egyértelmű vélemény és rangsorolás artikulálása csak numerikusan lehet igazán határozott, így hiszünk abban, hogy számszerűsíteni is kell időnként az epizódok sikerességét. Az utolsó Jedik számunkra a két legjobbnak tartott klasszikus részt - a Birodalom visszavágot és az Egy új reményt - követi, egy szinten a Jedi visszatérrel, 8,5 ponttal [A fenti táblázat szerint]. 

Minden Star Wars rajongónak jajánljuk, akármelyik korábbi stílusnak is hódolója. Ne higgyetek a negatív hangoknak és ha még nem láttátok, feltétlenül nézzétek meg, nyitott szívvel, befogadóan, az apróbb hibákat elnézően és helyükön kezelve. Az erő legyen veletek!

details.jpg

A posztunk ezen szekciójában a konkrétumokkal is foglalkozni szeretnénk, de ha még nem láttad a filmet, ne olvasd tovább az itt következőket, hogy teljes élményt tud kapni a moziban. Azoknak, akik már látták a VIII. epizódot, egy külön kis elemzést ajánlanánk.

Az utolsó Jedikből így első megnézésre hat kulcsjelenet maradt meg bennem: 

 1. Nyitó csatajelenet, melyben Poe szembeszáll a birodalmi csillagflottával egyetlen X-szárnyú vadászt vezetve. A scene szerintünk lenyűgöző, vagány és élvezetes egyszerre. Kicsit ugyan túltolták a Poe és Hux közti idétlen párbeszédet (mely kicsit sem vicces), de maga a harc szerintünk színvonalasra sikeredett.
 2. Rey és Luke közti kapcsolat és kiképzés az Ahch-To bolygón.  Itt volt a legtöbb idétlenség, mint annak az óriási kövér, kétéltű dögnek a megfejése, vagy Luke rudas távolugró mutatványa a hal megszigonyozásával, melyek nevetségesen gagyi idiotizmust hoztak ebbe a részbe, ugyanakkor Rey és Luke viszonyának alakulása érdekesen van bemutatva. Luke monológja az erőről (amikor Rey egy sziklán ülve meditál) nagyságrendekkel jobb megközelítése a Jedi ideológiának, mint amiket eddig láttunk. (lásd például midikloriánok) Az azért hagy némi űrt az emberben, hogy Luke valójában nem tanítja Reyt sem a fénykarddal való harcra sem egyéb küzdelemre, csupán a mentális felkészülés van górcső alatt. 
 3. A lázadó űrflotta menekülése a film nagy része alatt a birodalmi csillagrombolók elől. Talán ezt a történetszálat tekinthetjük a film fő vonalának, hiszen itt az egész felkelés megmaradása és túlélése a tét. Érdekes a Holdo admirális és Poe közti viszály és vetélkedés is a menekülés közben.  A film egyetlen ultra-gáz jelenetéért - melyben Leia a világűrben lebeg, fittyet hányva a fizika törvényszerűségeinek (melyek szerint testének egyszerűen szét kellene robbannia az űrben) - szegény Jognson még rengeteg gúnyos beszólást fog kapni a rajongóktól. Érthetetlen is, hogy erre a hülyeségre miért volt szükség, ha csak nem azért, hogy előtte, mikor úgy néz ki, hogy meghal Leia, levegő után kapkodjunk és utána megnyugodjunk, hogy túlélte szegény. Hiba, mesterkéltség, marhaság egyszerre. Az is vitatható jelenet, amikor Holdó szembefordítja a Raddust (a felkelők cirkálóját) a Supremacy -val (Snoke óriás-csillagrombolójával) és fénysebességre kapcsolva intézi el azt. Furcsa megoldás, amit eddig soha nem alkalmaztak és rengeteg kérdést is felvet: Ha ennyire "egyszerű" egy csillagromboló felrobbantása, miért nem gondoltak ilyesmire korábban? Vagy megfordíthatjuk: lehet, hogy azért nem gondoltak erre Lucas vagy Gareth stábjában, mert úgy hülyeség, ahogy van. Akárhogy is vesszük: enyhén szólva vitatható a jelenet.
 4. lastjedi4.jpgFinn és Rose Tico küldetése a casinók bolygójára egy kódfeltörőért. A film egyik olyan jelenete volt, mely nehezen beilleszthető a többi rész közé és amely kicsit kilóg az egész sztoriból. A bolygó persze érdekes a furcsa, lószerű lények futtatásával, de akkor is feleslegesnek tűnik az egész. A scene nem vezet sehová, csak arra kell, hogy egy újabb bolygóvilágot tudjanak megmutatni és egy új figura jöjjön képbe: DJ (Benicio Del Toro).
 5. Rey kivallatása Snoke előtt és az utóbbi halála. Ez volt a film egyik érzelmi csúcspontja és legnagyobb fordulata. Johnson valami olyasminek szánta, mint a Birodalom visszavágban az "én vagyok az apád" jelenetet. Persze nem szólt akkorát és nem lett akkora horderejű sem, de ütött így is. Kylo a Supremacy -n, szembefordult Snoke -kal és megölte őt, majd az oldalára hívta Reyt, hogy együtt uralkodjanak a galaxison. Jól sikerült scene, valóban meglepődtünk. Aztán az a rész, melyben Kylo elárulja Reynek, hogy a szülei sima mezei roncsvadászok voltak, már nem annyira sikerült jól. Logikátlan is, hiszen az előző fejezet végig azt sugallta az arcunkba, hogy Rey különleges és erőérzékeny és nem lehet akárkinek a lánya. Amellett, ha hétköznapi emberek leszármazottja, mitől van az a sok különleges képessége, melyeket tanítás nélkül is birtokol (mint az például, hogy akaratát át tudja vinni másokra és különösebb megerőltetés nélkül használja profi módon a fénykardot). Ne feledjük a 7. részben többször is Kylo fölé kerekedik, például amikor egymásnak feszül akaratuk és Rey tudja kiolvasni Kylo titkát, nem pedig fordítva. Másodszor Rey a film végén, a Starkilleren zajló párbaj során kerekedik Kylo fölé. Mindezt elég nehéz azzal elintézni, hogy Rey egy szerencsés senki, aki csak úgy magától az erő birtokosa. Tisztázatlan Snoke kérdése is a filmben: Johnson egyáltalán nem is akarja megmagyarázni múltját és simán úgy kivágja az eposzból, hogy csak nyekken. Érezhető, hogy Abrams főgonosza egyáltalán nem kellett Johnsonnak, mert ő nem akarta a klasszikus: uralkodó plusz nagyúr (Palpatine + Vader) klisét továbbvinni, hanem helyette egyetlen figurába "gyűrte össze" a császár és a fekete nagyúr karakterét, központ alakká misztifikálva Kylo Rent. (Az persze kérdés: jobb e ez így?)
 6. Végső jelenet a Crait bolygón, ahol csata zajlik lépegetők bevetésével. Ez a film másik nagy csúcspontja a Luke-Kylo közti párbajjal és az újabb fordulattal együtt, melyben kiderül, hogy valójában nem is Luke -kal harcol, hanem annak kivetülésével (miközben maga Luke továbbra is az Ahch-To bolygón ül egy szikláról irányítva holografikus énjét) Ez azért kicsit gáz, mert korábban ilyesmire nem voltak képesek sem a sithek, sem a jedik. Új dolog és hangyányit gagyinak tűnik. De persze ízlés és hit kérdése. Azért a lépegetők nagyon jók és a légijárművekkel való harc is jól sikerült.

Hát ennyi, illetve még a záró jelenet furcsasága, mely millió kérdést vet fel: ki az a kisfiú a film legvégén és mi köze a korábbi eseményekhez, karakterekhez? Zárásul itt is kiemelnénk: Az utolsó Jedik messze nem hibátlan alkotás, de a lényeget nézve mégis csak az a fontos, hogy van benne egyéniség, érzelem, karakter építés és valódi Star Wars szellem! Nektek hogy tetszett? Értékeljétek! Az erő legyen veletek! (IMDb - The Last Jedi)

last_jedi_tablo.jpg

 *** 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.17.(12:18)

Az utolsó Jedik világpremierje [32.]

Lezajlott (december 9-én) Los Angelesben az év egyik legfontosabb filmes eseménye: Az utolsó Jedik világpremierje. A hihetetlen és látványos külsőségek közepette megtartott eseménynek az 1925 -ben megépített Shrine Auditorium adott helyet, ahol 1947 -ben, 1948 -ban, majd 1988 és 2001 közt az Oscar gálák is zajlottak. A 6300 férőhelyes Los-Angelesi épület bejáratában egy gigantikus lépegető fogadta a rangos közönséget, melynek tagjai Star Wars ágyúk közt léphettek a vetítési termekhez vezető területre. Odabent újabb meglepetésként lázadó pilóták, birodalmi rohamosztagosok, sőt vörös ruhás uralkodói testtőrök egész "hada" fogadta az érkezőket.

premier1.jpg

Szintén növelhette az est fényét a temérdek sztár, akik mind a világon elsőkként nézhették meg a milliók által nagyon várt filmet. Igazi véleményeket, részletes beszámolókat, pláne kritikákat egyelőre senki nem tehetett közzé a világsajtóban, de pár szavas (és mondatos) visszajelzések azért máris érkeztek. Ilyen volt például, hogy a vetítés végén mindenki állva tapsolt és a tucatnyi megnyilvánulás 90% -a mind pozitív, ájuldozó és elragadtatott volt. Az este "főszereplői" a film kulcsfigurái voltak: Daisy Ridley (fekete pánt nélküli, csillagokkal teli estélyiben), John Boyega, Adam Driver, Gwendoline Christie (191 centis termete dacára magassarkúban), Laura Dern, Benicio del Toro, Domhnall Gleeson és természetesen Mark Hamill illetve a rendező Rian Johnson. Megjelent a Disney másik preferált rendezője: J. J. Abrams is (a 7. és 9. epizódok készítője). 

premier8.jpg

premier2.jpg

premier3.jpg

premier4.jpg

premier5.jpg

premier6.jpg

premier7.jpg

premier9.jpg

***

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

A képek forrása: Daily News, Entertainment, Weekly

Mit várunk a Star Wars VIII -tól? Indul a visszaszámlálás [31.]

Az igazi Star Wars rajongókban óriási már a várakozás a legújabb Csillagok háborúja film iránt és számolják a napokat az "Utolsó Jedik" mozi-bemutatójáig. Csak napok kérdése és jövő héten megnézhetjük végre Rian Johnson rendezését, Rey, Finn, Poe és Kylo Ren legújabb kalandjait (számtalan akcióval, lenyűgöző látványvilággal és megfejtendő rejtéllyel). Legalábbis az előzetesek alapján úgy tűnik, hogy egy komoly színvonalú epizódot kapunk majd, amely egyszerre lesz kedvence a három SW rajongói tábornak, a klasszikus részek fanjainak, az előzményrész-rajongóknak és a Rogue One megszállottaknak. (Az új trilógia rajongó-tábora egyelőre még nem körvonalazódik, de talán most, a VIII. résszel kialakul majd.) Sokakban munkál a kérdés: mit is várunk az Utolsó Jediktől? Nézzük sorban:

jedik.JPG

 • 1.) -- Stílusvilág-rendezés: A legelső kérdés: mennyiben sorolható majd be Rian Johnson rendezése az eddigi stílusok közé? Az utolsó Jedik inkább az infantilisabb előzmény-világot követi majd, esetleg kísérletet tesz a klasszikus részek megidézésére, vagy Gareth Edwards komor és drámai stílusvilágát, netán J.J. Abrams paneleket másoló, humort-akcióval ötvöző rendezését hozza újra elénk? De az sem zárható ki, hogy Johnson teljesen a maga útját járva egy ötödik stílust követ majd, mely az összes eddiginél népszerűbb lesz. A kulcs mindenesetre az 5 elem: mese, misztikum, akció, dráma és humor arányainak "eltalálása" és a legfontosabb Star Wars stílusjegyek szerepeltetése. Ha Johnson a 12 legfontosabb SW stílusjegyet megjeleníti filmjében, rossz semmiképp sem lehet a végeredmény. De persze akkor is kérdéses, hogy inkább vidám (vicces), vagy inkább drámai filmet kapunk és számíthatunk e annyi misztikumra (erő, Jedik ... stb) mint amennyi például a klasszikus részekben "adott" nekünk Lucas?
 • 2.) -- Rejtélyek - karakterek: Mindenki kíváncsi Rey történetére és arra, hogy pontosan mi is a kapcsolat közte és Luke közt. A VII. epizódban Rey felkutatja Luke -ot és rá is akad az Ahch-To bolygó egyik szigetén. A rajongók többsége rokoni szálat feltételez köztük (talán apa-lánya viszonyt) és az előzetesek is szoros kapcsolatra utalnak. Az is valószínűnek látszik, hogy Luke Jedivé képezi Rey-t, azon a bizonyos szigeten. Mindenesetre elvárás a VIII. résztől, hogy Rey származásának "kérdése" tisztázódjon valamelyest. Kíváncsiság és elvárás listánk másik fontos alakja Snoke, akinek alakja a harmadik trilógia legrejtélyesebb karaktere. Kicsoda valójában, hogyan néz ki, mi a története? Ám ha Rian Johnson hű a SW rendezői szokásokhoz, akkor erre csak a harmadik fejezetben kerít sort és egészen addig nem derül majd ki, hogy ki rejtőzik a főgonosz hologramja mögött. Ám az Utolsó Jedikben akkor is valószínűleg többet tudhatunk majd meg róla. Ami a további karaktereket illeti: elsősorban Kylo Ren, Finn és Poe Dameron az érdekesek. Közülük a leginkább persze Kylo Ren a legrejtélyesebb, de egyben róla is tudunk a legtöbbet. Tudjuk például, hogy eredeti neve Ben Solo, hiszen Han Solo és Leia Organa gyermeke (így Darh Vader unokája). Tudjuk, hogy fiatalon Luke képezte Jedinek, de Ben cserbenhagyta tanítóját és átállva a sötét oldalra Ren lovag lett belőle, illetve Snoke szolgálója és Vader emlékének megszállottja. Viszont nem tudjuk, hogy van e rokoni kapcsolata Rey -jel (ha Rey Luke lánya, akkor igen) és nem tudjuk milyen tervei vannak felemelkedésére és mi lesz a viszonya Snke -kal? Finn is különleges karakter, nem ismert előélete, csak annyi, hogy birodalmi rohamosztagos volt, akit név helyett egy számmal tartottak nyilván. De mi ennek az oka? Mi a pontos története? Poe Dameron karaktere sokféle irányba lehet elvinni, érdekes kérdés, hogy az új trilógia Han Soloját csinálják e belőle, vagy a figura elsikkad a főszereplők mellett? Több új és fontos karakter is megjelenik a VIII. epizódban: például a szépséges Connix hadnagy (Billie Lourd), DJ (Benicio Del Toro - a Sicario bérgyilkosa) és Vice admirális (Laura Dern - a Jurassic parkból) Mindenki kíváncsi arra, hogy mi lesz a pontos szerepük és mennyiben "dobják majd fel" az új epizód cselekményét?
 • 3.) -- Látványvilág és történetfűzés A SW filmeknél mindig érdekes, hogy mennyi a csatajelenetek - felszíni és űrben zajló összecsapások - aránya, milyen ezek színvonala és mennyi misztikus lényt, különleges helyszínt illetve lenyűgöző technikai elemet (lépegetőket, harci eszközöket, űrhajókat) kapunk. De ide tartoznak az egyéni párbajok is, melyek hihetetlenül megemelhetik az epizód színvonalát. Elég a Rogue One 4 perces Darth Vader jelenetére gondolnunk. Ami a történetfűzés kérdését illeti: Fontos elvárás, hogy egy ívet bemutató, valódi történetet lássunk az Utolsó Jedikben, mely valahonnan valahová tart, fordulatokkal, rejtélyekkel, jól felépített szerkezettel, logikus történet-vezetéssel. Az előzetesek alapján ebből nem sokat tudhatunk, hiszen ezekben a cél rengeteg impresszió adása, gyors, látványos képek felvillantásával, a kíváncsiság felkeltésével. Hogy Johnson milyen jó rendező és a forgatókönyv mennyire színvonalas, nagyrészt ebből az elemből derül majd ki. 
 • 4.) -- Legjobb jelenetek hatása. A Star Wars űreposz olyan filmekből áll, amelyekben egy - egy különleges jelenet akár egy egész alkotás értékét meghatványozhatja. Gondoljunk csak a Zsivány egyesnél a Darth Vader által bemutatott fénykardos jelenetre, mely a rajongók egész tömegénél "lökte" egy egész kategóriával feljebb ezt az epizódot. Elvárás, hogy legyen ilyen fajsúlyos, meghatározó, emblematikus és lenyűgöző jelenete (több is) a VIII,. epizódnak. 

Együtt kezdhetjük meg a visszaszámlálást az utolsó 5 napban december 13 -ig, amikor majd a legelső vetítések nyomán választ kaphatunk fenti kérdéseinkre. Az erő legyen veletek, ... addig is.

***

Ha fel akarod mérni SW tudásod, ajánljuk kezdő és középhaladó tesztünket!

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.08.(10:20)

A birodalmi rohamosztagosok [30.]

A Star Wars világnak mindig is szerves részét képezték a birodalmi rohamosztagosok (imperial stormtroopers alakulatok) akik arctalan megjelenéssel, teljesen egyforma öltözetben, félelmetesen és titokzatosan szolgálják a szenátust, majd az uralkodót és Darth Vadert. Az 1977 -es Egy új remény című epizódban, már a legelső percekben felbukkannak, amikor a lázadók CR-90 -es Correlian corvettjét megtámadják és foglyul ejtik Leia hercegnőt. Ruházatuk fehér, a hajlatoknál fekete. 

rohamosztag1.jpg

Az igazi SW rajongók többsége eljátszott már legalább egyszer a gondolattal, hogy rohamosztagos legyen. Mert hiszen a trooperek csapatban harcolnak, összetartanak, jól felszereltek és félelmetesek. Létezésük első magyarázatát a 2002 -es második epizódban (Klónok támadása) kapjuk meg, amikor kiderül, hogy a félreeső Kamino bolygón klónozással állították elő őket (Jango Fett génjeit használva) mégpedig egy titokzatos megrendelő, bizonyos Tyrannus kérésére, Sifo-Dyas jedi mester közvetítésével. A klónozás miatt a klónkatonák egyformák, Jango Fett tökéletes másolatai. A 192 ezer egység "legyártása" látszólag a Galaktikus Köztársaság számára történt, ugyanakkor sejteni lehetett, hogy valójában a sötét terveket szövögető Palpatine állhatott a sereg megrendelése mögött. Miután kiderül a klón-haderő létezése, a jedik közbelépnek és a köztársaság hadseregévé teszik azt (miközben leverik a szeparatisták, droidok és Dooku felkelését). 

rohamosztagosok2.jpg

Később, amikor Y.e. 19 -ben Palpatine magához ragadja a teljhatalmat és kiadja hírhedt 66 -os parancsát, a klónok mellé állnak és likvidálják a jediket. Ekkor jön létre a klónokból álló Rohamosztagos Hadtest, mely tökéletesen lojális Palpatinehoz. Ekkor az egykori kancellár uralkodóvá nyilvánítja magát a köztársaságból pedig Galaktikus Birodalmat teremt, melynek megfélemlítő erejévé a Rohamosztagos Hadtestet választja. Innentől a birodalmi katonák az elnyomást szolgálják. A későbbi években, már egyszerű lakosokat is besoroznak és idővel a rohamosztagokban már ők alkotják a többséget. Mintegy 18 év telik el, amíg Y.e. 1 -ben megszületik a Lázadók Szövetsége (Rebel Alliance) a Corellia bolygón és harcot kezd a Birodalmi Rohamosztagos Hadtesttel. Ez a küzdelem pusztítja el az első Halálcsillagot (yavini csata), majd a másodikat is, az uralkodóval együtt (Y..u. 4-ben).

rohamosztag3.jpg

Újabb 30 év telik el és a felkelők újra szerveződni kezdenek (Ébredő erő). Ekkor már az Első Rend uralja a galaxist, így a hajdani rohamosztagos alakulatokat, sőt az egész csillagflottát ők irányítják. Az egyik storm-trooper megszökik és közben kiderül: nem is tudja saját nevét, csak annyit, hogy kezdetektől mindenki FN-2187 -nek hívja. (A Finn nevet Poe adja neki.) Ebből következtethető, hogy ekkor már a rohamosztagosokat valószínűleg nem egyszerűen sorozzák, hanem kisgyerekkoruktól nevelik és kódszámokon tartják nyilván. 

stormtroopers.jpg

A rohamosztagosok közt egyes alakulatok az űregységek közé tartoznak (space troopers), vannak űrfelderítők (scout trooper)  és egyéb speciális erők is. Külön kategóriát jelentenek a Vader körüli elittestőrség tagjai, akiket a klasszikus részekben vörös ruhában, köpönyegben láthatunk, illetve a különböző technikai feladatokat ellátó katonák (pl. a Halálcsillag személyzetének nagy része)

Megjelenésük valójában színes változatosságot mutat, hiszen már a klasszikus részekben (Jedi visszatérben) is feltűnnek az egészen más sisakformát viselő felderítők (Endoron), illetve a Zsivány egyesben a harckocsizók (a Jedhán), illetve kommandósok (Death-Trooperek, akik Galen Ersoért mennek a film elején). Harci eszközeik is sokfélék: ott van a Birodalmi Csillagflotta rengeteg csillagrombolóval, megannyi vadászgéppel egyéb űrhajóval és a felszíni csapásmérő eszközök: lépegetők, harckocsik. Természetesen kiemelkedik az éppen aktuális főfegyver: a Halálcsillag 1 és 2, később a Starkiller. 

rendfokozatok_1.jpg

Érdekes a különböző rendfokozatok kérdése, melyekből nincs túl sok a birodalmi egységeknél (lásd fenti ábra) és a rohamosztagos legénységi állománynál különböző színű, jobb vállon elhelyezett színes vállapok mutatják. Tiszteknél kék-piros színek (apró négyzetek az egyenruha elején) jelzik a rendfokozatokat. Ami a testi adottságokat illeti: az igazi rohamosztagosok magasak (180 cm felettiek), ezt figurázza ki Leia is az Egy új reményben, amikor cellájába belép rohamosztagos ruhában a 170 centis Luke és erre ezzel a mondattal üdvözli: "... törpéket is bevesznek rohamosztagosnak?

***

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.04.(22:39)

Az igazi Star Wars rajongó 15 ismérve [29.]

Világszerte nagyon sokan szeretik a Csillagok háborúja filmeket, de közülük nem mindenki tekinthető vérbeli és "igazi Star Wars rajongónak". Akik ebbe a körbe tartoznak, rendelkeznek bizonyos ismérvekkel. Nézzük, melyek ezek a jellemzők; összesen 15 ilyet szedtünk össze:

 • 1.) - Kapásból fel tud sorolni bármikor 7-8 főszereplőt és nem okoz gondot számára három Jedi mester megemlítése sem.
 • 2.) - Egyetlen pillanat alatt megmondja egy jelenetről, hogy az melyik epizódban szerepel.
 • 3.) - Van kedvenc idézete - akár több is - az egyes SW részekből
 • 4.) - Rendelkezik otthonában legalább egy Star Wars világot idéző tárggyal és megvan neki könyv formájában is legalább az egyik SW történet.
 • 5.) - Fénykardot mond lézerkard helyett.
 • 6.) - Mindig pontosan tudja, hogy mikor jelenik meg a mozikban a következő SW epizód.
 • 7.) - Azonnal megnézi ha új előzetes jelenik meg a következő részről és utána még vagy tucatszor új meg újra megtekinti.
 • 8.) - Legalább 1 hónappal a premier bemutató előtt megveszi mozijegyét a legfrissebb epizódra (és utána számolja a napokat odáig)
 • 9.) - Tudja mi a különbség a spin-off és a kánon rész között.
 • 10.) - Simán fel tud sorolni legalább 5 Star Wars helyszínt (bolygót, rendszert, világot)
 • 11.) - Pontosan tudja, hogy mit jelentenek a következő kifejezések és nevek: parsec, midikloriánok, yavini csata, TIE-fighter, AT-AT, X-wing, Coruscant, padavan, tauntaun. 
 • 12.) - Tudja ki az a David Prowse és James Earl Jones.
 • 13.) - Tisztában van azzal, hogy miért fontos az 1977 -es esztendő
 • 14.) - Tagja legalább egy Star Wars közösségnek és rendszeresen látogat minimum egy Csillagok háborúja témájú oldalt.
 • 15.) - Legalább ötször látta már mindegyik részt, a kedvenc fejezetét még többször is + feliratok nélkül is gond nélkül megmondja a nevét az összes itt szereplő karakternek:

starwars_szereplok1.JPG starwars_2szereplok.JPG Ha van még javaslatod arról, hogy milyen feltételek adódnak egy "igazi Star Wars rajongó -i" státuszhoz, kérünk kommentben írd meg nekünk!

***

Mi a legjobb az egyes Star Wars epizódokban? [28.]

Alig 18 nappal a legújabb rész (Az utolsó Jedik) bemutatója előtt, afféle sajátos visszatekintést jelent sorra venni az eddig elkészült részeket, legjobb tulajdonságaik alapján. A mai napig, 1977 óta nyolc Star Wars epizódot mutattak be a mozik, melyeket sokszor és sokan hasonlítottak már össze és próbáltak meg rangsorolni. Ugyanakkor minden sorrendtől függetlenül tagadhatatlan, hogy mindegyik résznek meg van a maga legkiemelkedőbb jellemvonása, legjobb jelenete és olyan sajátossága, ami miatt mégis csak szerethető számunkra (már persze ha valódi SW rajongók vagyunk). Nézzük tehát sorban, mégpedig az egyes részek elkészülésének kronológiája szerint haladva, mi a legjobb az egyes Csillagok háborúja epizódokban?

sw_csillagrombolok.jpg

A könnyebb és objektívabb mérlegelés érdekében négy szempontot mindenhol kiemeltünk: 1. A két legjobb jelenet színvonala 2. A Star Wars stílusjegyek használata 3. A sztori / rendezés minősége 4. A látványosság szintje 5. Szereplők - karakterek megjelenítésének, játékának minősége, színvonala.

Egy új remény (1977)

A "Star Wars filmek blog" listáján, az 1977-es, elsőként leforgatott rész holtversenyben áll a Birodalom visszavággal, összesen 9 pontos értékelést kapva tőlünk. (Egyébként az IMDb -n is ez a két epizód a legerősebb: az Egy új remény 8,7 pontos, a Birodalom pedig jelenleg 8,8 ponton áll, közel egy millió szavazat után.) 

 • A két legjobb jelenet: Leia kiszabadítása a Halálcsillagról és természetesen a yavini csata, amikor Luke találata révén sikerül megsemmisíteni az uralkodó és Darth Vader bolygópusztító űrállomását. (2/2 pont)
 • A Star Wars stílusjegyek: Természetesen megjelenik az összes stílusjegy (2/2 pont)
 • A sztori / rendezés: A legjobb sztori, a legjobb rendezéssel (2/2 pont)
 • A látványosság: Az egész eposz nyitó filmje 1977 -ben látványvilágában is megteremtette a Star Wars univerzumot, jedikkel, csillagrombolókkal, fénykardokkal, sz Ezeréves sólyommal. (2/2 pont)
 • A szereplők-karakterek: A film komolyan veszi önmagát, mégis megmarad meseszerűnek, miközben a karakterek és szereplők a humor-dráma egyensúlyát fenntartva jelennek meg. (2/1 pont)
 • Az epizód legfőbb erőssége: Az első rész, mely egy komplett világot teremt, a fiatal Harrison Forddal

A Birodalom visszavág (1980)

Nagyon sok blogon és SW oldalon abszolut listavezető epizód a Birodalom visszavág, Irvin Kershner rendezése, egyáltalán nem érdemtelenül. Korábbi elemzésünkben egyszer már sorra vettük sikerének titkát, kiemelve a mese, dráma, akció, misztikum, humor tökéletesen eltalált elegyét, melyet azóta is keresnek a rendezők. (Kritikánk)

 • A két legjobb jelenet: Az egész Csillagok háborúja oktalógia legjobb jelenete a Birodalom visszavágban látható, mégpedig a film 26. és 36. perce közt, amikor a Hoth nevű hóbolygón a birodalmi lépegetők ellen indítanak támadást a lázadók. A második legjobb jelenet a Bespinen követhető nyomon, a felhővárosban, amikor Darth Vader megküzd Luke Skywalkerrel az "I am your Father" jelenetben. (2/2)
 • A Star Wars stílusjegyek: Az eposz stílusjegyei itt a legteljesebbek, mondhatni ez az epizód maga a Star Wars stílusvilág és annak origója. (Az összes többi ehhez hasonlítódik.) 2/2
 • A sztori / rendezés: Irvin Kershner rendezése és a természetesen a sztori is a legjobb. (2/2)
 • A látványosság: A hoth -i csata, az aszteroida mezőn való átkelés, Yoda kiképző "programja", a Vader - Luke párbaj mind-mind hozzájárulnak a látványos és erős összhatáshoz. (2/2)
 • A szereplők-karakterek: Vader, Han, Luke, Obi-Wan, Leia ebben az epizódban a legkövetkezetesebben megjelenített karakterek. (2/1)
 • Az epizód legfőbb erőssége: A hoth -i csata és a Han-Leia párbeszédek (csipkelődések)

A Jedi visszatér (1983)

A harmadik legjobb (nálunk 8,5 pontos) Jedi visszatér az IMDb -n is bronzérmes, ami Richard Marquand rendezését dicséri. Bár az előzőhöz két epizódhoz képest hajszállal gyengébb ez a rész, például látványvilágában (ahol a fél pont különbség nálunk is megjelenik) egy örökké élvezhető ízig-végig SW filmet láthatunk, ha sokadjára is megnézzük.

 • A két legjobb jelenet: Han Solo kiszabadítása a Tatuin bolygón, Jabba fogságából és az Endor erdőbolygón folyó harc, lég-robogókkal és két lábú lépegetőkkel, miközben Luke és Vader párbajt vívnak az újonnan megépülő Halálcsillagon. 
 • A Star Wars stílusjegyek: Ebben, a harmadik klasszikus részben is megtaláljuk a stílusjegyeket, de ez az utolsó epizód, melyről ez még elmondható. 
 • A sztori / rendezés: Jó a történet, pörgős a rendezés, élvezhető a film sodrása. 
 • A látványosság: Itt kettő helyett már csak 1,5 pont adható, a kevésbé erős hatású jelenetek és az átgondolatlan figurák (ewokok) miatt.
 • A szereplők-karakterek: Szerethetőek, igaziak, hitelesek, ráadásul Mark Hamill (Luke) is már felnőtt férfiként, nem pedig kicsit túlkoros nagy-kamaszként látható. Valahogy itt a legkiforrottabb az alakítása.
 • Az epizód legfőbb erőssége: A teljes happy and feeling és a felkelés győzelmének érzése egy optimista, pozitív történetmesélés legvégén.

Baljós árnyak (1999)

A legtöbbet kritizált Star Wars epizód, nagy divat rosszakat mondani (és leírni), pedig sok pozitívuma is akad ennek a fejezetnek. Kicsit valóban meseszerű és infantilis figurákkal van tele (pl. Jar Jar Binks), ám ebben az epizódban szerepel Liam Neeson, aki a film 110. és 125. perce közt az egész oktalógia egyik legjobb párbaj jelenetét nyomja végig Ewan McGregorral (Darth ,Maul legyőzése).

 • A két legjobb jelenet: A három szereplős párbaj jelenet Darth Maul legyőzésekor a legjobb, illetve a fogatverseny a Tatooine -on. (2/1,5)
 • A Star Wars stílusjegyek: Az epizód nagyjából megtartja a stílusjegyeket (2/1,5)
 • A sztori / rendezés: Közepes a rendezés, a sztori kicsit leegyszerűsített, bugyuta figurákkal teli (2/1,5)
 • A látványosság: Leszámítva a fogatversenyt, elég sajátos, a Star Wars megszokott világától eltérő a látvány. Kicsit az a néző érzése, hogy a 10 év körülieket célozza. (2/1)
 • A szereplők-karakterek: Liam Neeson kiemelkedő, de egyébként gyengécske (2/1)
 • Az epizód legfőbb erőssége: Liam Neeson "jelenléte" és a Darth Maullal folyó párharc

Klónok támadása (2002)

Az IMDb -n szintén aránylag kevés pontszámot szerző (6,7 -es értékelésű) Klónok támadását is a rengeteg kritika érte az elmúlt 15 évben. Ugyanakkor nálunk nem a leggyengébb epizód, mi 7 pontra értékeltük. 

 • A két legjobb jelenet: A Geonosis rovarbolygón folyó küzdelem az arénában (a szörnyekkel) és az alakváltó bérgyilkos üldözése a Coruscant városbolygó forgatagában, de az Anakin - Dooku párbaj is jó, melyben Anakin elveszti egyik karját. (2/1,5)
 • A Star Wars stílusjegyek: A stílusjegyek ennél a résznél sem sérülnek túlságosan (2/1,5)
 • A sztori / rendezés: Erős közepes rendezés (2/1,5)
 • A látványosság: A Baljós árnyakkal összevetve itt valamivel érettebb és kevésbé meseszerű a látványvilág, ami a pontszámban +0,5 pontot eredményez (2/2)
 • A szereplők-karakterek: Ebben a részben nyújtja a leggyengébb alakítást Hayden Christensen - Ewan McGregor párosa, az előbbi durcás kamaszként való megjelenésével. (2/0,5)
 • Az epizód legfőbb erőssége: Coruscant megjelenítése, a 21 éves Natalie Portman külseje és Geonosis látványvilága.

Sithek bosszúja (2005)

Az előzmény részek (I., II., III.)  legjobbjának tartott Sithek bosszúja nálunk a három klasszikus rész (IV., V., VI.) uán jön, mégpedig erős 8 ponttal. (Az IMDb -n megelőzi ezt a részt az Ébredő érő és a Zsivány is, szerintünk nem megérdemelten.) Izgalmas és az egész SW történetfolyamban kulcsfontosságú epizód.

 • A két legjobb jelenet: Rögtön a kezdőjelenet, a kancellár megszöktetésével, Grievous "karmai" közül és természetesen a legvégső Obi-Wan - Anakin párbaj a Mustafar lávabolygón. Mindkettő lenyűgözően kivitelezett, mintegy keretbe foglalja az egész filmet. (2/2)
 • A Star Wars stílusjegyek: Hasonlóan a Klónok támadásához és a Baljós árnyakhoz itt is nagyjából megmaradnak a főbb stílusjegyek (2/1,5)
 • A sztori / rendezés: Jó a rendezés, kidolgozott a sztori, méltó a 8 fejezetből a negyedik legjobb részhez.
 • A látványosság: Erős a látványvilág, a két, legtöbb pontszámot kapott részek után a Sithek bosszúja következik (2/1,5)
 • A szereplők-karakterek: Ewan McGregor ebben a részben nyújtja legjobb SW alakítását és Hayden Christensen is felnő végre karakteréhez.
 • Az epizód legfőbb erőssége: magyarázatot kapunk arra, hogy Anakinból hogyan lesz Darth Vader, illetve a rész nagy erőssége a mustafari párbaj is. 

 Az ébredő erő (2015)

Nálunk a Baljós árnyakat és a Zsivány egyest is megelőző hetedik epizód 7,0 pontot kapott, élvezetes jelenetei miatt és legfőképp a Star Wars stílusjegyek megőrzéséért. Bár J.J. Abrams valóban a korábbi siker-epizódok paneljeinek felhasználásával, erős másolási hajlandósággal készítette el ezt a részt (a csekély 7 pontot főleg ezért adtuk), összességében lendületes, izgalmas, pozitív és látványos film lett a végeredmény. Külön értékelendő a humor megtartása, mely a klasszikus részeket idézi. (Kritikánk)

 • A két legjobb jelenet: A legjobb jelenet Rey és Finn menekülése az Ezeréves sólyommal a Jakkuról, izgalmasan látványos repülést produkálva a hajóroncsok között. A második legjobb jelenet Rey és Kylo Ren fénykardos párharca a D'Qar -on. (2/1)
 • A Star Wars stílusjegyek: Bár ezekből a klasszikus részeknél, sőt az előzmény részeknél (I., II., III.) is kevesebbet kapunk, a Zsiványnál azért több szerepel benne (2/1)
 • A sztori / rendezés: Kifejezetten jónak tartjuk a sztorit, mely végig fenntartja az érdeklődést. (2/2)
 • A látványosság: Tetszetős, érdekes a látványvilág, főleg az Ezeréves sólyommal felvett jeleneteknél. (2/2)
 • A szereplők-karakterek: Színvonalasnak tartjuk Daisy Ridley alakítását és John Boyega is dicsérendő. (2/1)
 • Az epizód legfőbb erőssége: Az alapvető SW jegyek legalább 50% -os megtartásával és Daisy Ridley kiemelkedő alakításával az eddigi utolsó igazi Csillagok háborúja film. (Az utolsó jediket még nem látva.)

Zsivány Egyes (2016)

A számunkra legkevésbé élvezhető (és értékelhető) "anti-star wars" fejezetről valójában nem sok jót tudunk elmondani. Nálunk egyértelmű bukás (és zsákutca) volt ez az epizód, és ezt véleményünket még akkor is nyíltan felvállaljuk, ha ez "szentségtörő" sokak szemében. Úgy véljük, Gareth Edwards teljesen eltorzította az eredeti Csillagok háborúja érzést. Bár az IMDb jelenleg, 376 ezer szavazat után 7,8 pontra értékeli (amivel most már egyértelműen lemarad az Ebredő erőtől, ami 700 ezer voks után IS 8,1 pontnál jár) nálunk csupán 5 pontot kapott (azt is egyetlen jelenete miatt). Kritikánk

 • A legjobb jelenet: Egyetlen színvonalas jelenete a 123. és 127. perc közt látható, amikor Vader személyesen támadja meg a lázadók egyik hajóját, miközben fénykardjával sorra aprítja katonáikat. (2/1)
 • A Star Wars stílusjegyek: Tragikus, hogy mennyire nem találhatóak meg a stílusjegyek, mely egyszerűen bűn a SW eposszal szemben. Az itt adható 2 pontból csak 0,5 pontot kaphat. (2/0,5)
 • A sztori / rendezés: A film egy pesszimista hangulatú, borongós háborús dráma, ami ugyan logikusan felépített sztorit mutat be, tűrhető rendezéssel, de a klasszikus SW világtól mérföldekre távolodva (2/1,5) 
 • A látványosság: Soványka látványvilágot kapunk, azt is csak a film legvégén a Scariffon folyó csata és az eközben zajló űrbeli összecsapás megtekintésekor. (2/1)
 • A szereplők-karakterek: Egyedül Mads Mikkelsen nyújt értékelhetőt Galen Ersoként. A főszereplő, Felicity Jones nagyjából 3-4 arckifejezést "használva" és váltogatva színtelen játékkal tolja végig a filmet. (2/0,8)

sw_ertekelesek_pontszamok.jpg

Alig 17-18 nap múlva megnézhetjük Az utolsó jediket, majd 2018 -ban jön az új spin-off epizód, a "Solo", 2019 -ben pedig a IX. fejezet. Az előzetes információk alapján színvonalasak, látványosak és izgalmasak lesznek, talán a fentiekben kialakított sorrendet is megváltoztatják. Kíváncsian várjuk, a visszaszámlálás elindult. 

 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.11.25.(19:32) 

Milyen idősíkban játszódnak a Star Wars történetek? [27.]

Így 26 nappal "Az utolsó Jedik" premier-bemutatója előtt talán érdekes lehet elmélyednünk bizonyos kérdésekben, például az egész Csillagok háborúja történetfolyam időbeniségében. A posztunk címében feltett talányra ugyanis nincs konkrét és egzakt válasz, hiszen George Lucas 1977 -ben erről csak annyit árult el a legelsőként elkészített epizód  (Csillagok háborúja IV.: Egy új remény) főcím feliratában:

"a long time ago in a galaxy far, far away - réges régen egy messzi-messzi galaxisban" 

Ebből kiindulva kezdtek sokan találgatásokba az elmúlt 40 évben, melyekbe most a Star Wars filmek blog is szívesen "beszáll" egy rövid poszt erejéig. Mielőtt azonban felvetnénk a különböző teóriákat, aláhúznánk: a Csillagok háborúja egy kitalált, meseszerű, fantasy-sci-fi eposz, (űropera), melyhez ugyanakkor a maga saját logikai világában kapcsolódhatnak tudományos felvetések és datalási kérdések. Főleg ha belemegyünk a "játékba".

idosikok.jpg

Ezt szem előtt tartva három megközelítés létezik az űreposz időbeniségéről:

1.) - Az első felvetés szerint az egész Star Wars sztori 25-30 ezer évvel korunk után, egy távoli jövőt tartalmazó idősíkban játszódik, amikor az emberiség technikai (és egyéb) fejlettsége már sokszorosan meghaladja korunkét. Ennek megfelelően az emberiség képes már a fénysebesség elérésére, bolygó méretű űrállomások, gigantikus csillagrombolók építésére, ezernyi bolygó benépesítésére és sok száz idegen életforma elérésére, megismerésére. Ez logikus megközelítés, hiszen ha a jövőben játszódik az egész, akkor érthetőek az elképzelhetetlen helyszínek, technológiai csodaszerkezetek, különlegességek.

2.) - A második felvetés szerint Lucas nem véletlenül írta a főcímbe, hogy "réges régen", ugyanis valójában minden az emberiség múltjában játszódik, mely sokkal régebbi gyökerű, mint most hisszük. Mai tudásunk szerint a Homo sapiens emberek - azaz a mai fejlettségi szinten lévő első emberek - körülbelül 200 ezer éve jelentek meg Földünkön. Ezt követően lassú, de biztos fejlődés kezdődött, melynek során 10 ezer évvel ezelőtt már városokat emeltek és létrehozták az első civilizációkat. (Innentől lásd: történelemkönyvek.) De mi van, ha ez az egész folyamat már sokkal korábban elkezdődött, mondjuk már 500 ezer éve és az emberiség elért egy nagyon magas fejlettségi szintet (a mainál magasabbat) majd valamilyen katasztrófa miatt minden megsemmisült és újrakezdődött a folyamat. A mai ember pedig ennek az újrakezdődésnek "terméke". Ebben az esetben "az első kör" civilizációja - mely nyomtalanul elpusztult - alkothatott egy olyan világot, amilyen a Star Wars univerzum, csak sajnos el is pusztult és ezért állítja George Lucas, hogy "réges-régen" történt.

3.) - A harmadik felvetés szerint az egész Star Wars sztori egy másik (térbeni és/vagy időbeni) dimenzióban játszódik, és nem is a Földön. Egy olyan dimenzióban, mely akár a mostani időt is jelentheti, csak éppen fényévekre innen. Ennek a felvetésnek két érdekes pontja van: az egyik, hogyan lehetséges, hogy a földi emberekhez teljesen hasonló emberek élnek ott (hogyan, mikor kerültek oda), a másik - ami viszont alátámaszthatja ezt a verziót - hogy a Föld miért nem szerepel soha a Csillagok háborúja filmekben? Ez a harmadik felvetés a legösszetettebb, ugyanakkor a legkevésbé megmagyarázható is. De nyilván erre is lehetne magyarázatokat találni, például azt, hogy az emberiség történelmének egy bizonyos pontján kettészakadt és a fényévekre vagyis Coruscant bolygójára került fejlődési vonal leszármazottai a Csillagok háborúja történetek szereplői. De persze kérdéses, hogyan, mikor szakadhatott el ez az ág és hogyan, mikor kerültek oda emberek? Vagy netán ötvözhető az első verzióval és az ott említett első civilizáció tagjai vetődtek messzire tőlünk? 

Mindhárom érdekes megközelítés valljuk meg. Az viszont már kidolgozott és kanonizált háttéranyag, hogy a Star Wars világ 25 ezer éve milyen sarok-dátumokkal írható le. Például tudható, hogy a Yavini csatát használja viszonyítási pontnak. Yavin előtt 25 ezer évvel jött létre például a Jedi rend és ekkor találták fel a hiper-hajtóművet is, Yavin előtt 60 évvel épült meg az Ezeréves Sólyom és Yavin után 34 -ben játszódik az Ébredő Erő. 

... csak ...

épp azt nem tudjuk, hogy mai időszámításunkhoz képest mikor volt a yavini csata (amelyben az első Halálcsillagot megsemmisítik a felkelők az Egy új reményben, Luke Skywalker segítségével). Talán belementek abba, hogy felmérjük, ki mit gondol a kérdésről: 

---------- x ----------

Blogunk verziója:

 • Elméletünk szerint, - mely realitást visz a Star Wars történetfolyam datálásába - az emberi civilizáció mintegy 100 - 200 ezer évvel korábban jött létre, ahhoz képest ahogyan ma tudjuk.
 • Ez a korábban kialakult civilizáció a jelenleginél sokkal magasabb szintre jutott, amikor valamilyen okból elhagyni kényszerült a Földet és lakói egy tőlünk sok-sok ezer (vagy millió) fényévre található, messzi galaxisba költöztek (valamiféle térgörbület vagy féreglyuk segítségével), mégpedig a Coruscant bolygó környékére. Itt aztán lezajlott a Star Wars történet (a Jedi rend létrejötte, a háború a sithekkel .. stb, stb)
 • A lakói által elhagyott Földön közben újraindult az emberré válás evolúciója és 100-200 ezer év alatt megszületett a mai történelmünk, a mai emberekkel.
 • A Földön zajló másodszori fejlődés, az őskorból kiinduló új történelmi folyamat alatt (melyet a történelem könyveinkből ismerünk) a Coruscant civilizáció vagy még tovább fejlődött, vagy elpusztult (ezt még most sem tudjuk).

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.11.18.(14:50)

Star Wars összetevők a siker receptjeként [26.]

Ha a legjobb Star Wars filmeket vizsgáljuk, például a Birodalom visszavágot, az Egy új reményt vagy a Sithek bosszúját, észrevehetjük, hogy bizonyos "összetevők" elengedhetetlenül hozzájárulnak az egyes epizódok sikeréhez. Ezek aránya aztán rendszerint komoly vitákat gerjeszt a rajongók között, de nézzük előbb, melyek ezek az alap-összetevők? 

 • 1.  -  Misztikum
 • 2.  -  Mese
 • 3.  -  Dráma
 • 4.  -  Akció
 • 5.  -  Humor
 • 6.  -  Sajátos látványvilág

Hat elem, melyek nélkül nincs igazi Star Wars film. Persze a hat alapmotívumot árnyalja a 12 stílusjegy (melyek közt egyébként szintén felbukkan a misztikum) és így együtt jelenítenek meg egy Csillagok háborúja világot. Ha jobban megnézzük a felsorolást, a mese és misztikum egyaránt kiemelkednek (egymást erősítve), mert ezek kezdetektől fontos "tartozékai" a franchise minden epizódjának. Mesevilágot látunk ugyanis, melyben jó elmerülni és amelynek saját törvényei, szabályai vannak. (Mellesleg pont meseszerűség teszi könnyen integrálhatóvá a SW univerzumot a Walt Disney számára is.... No meg a profit, de ezt most hagyjuk.) A lényeg, hogy hisszük: a Csillagok háborúja történeteknek mindig meg kell őrizniük ezt a mese-szerűséget, különben elveszik valami fontos és hiányérzet marad a rajongók jelentős részében.

sw_osszetevok.jpg

A másik oldalon ott a dráma (a hat alapelem következő "tagja"), mely ugyancsak jelen van kezdetektől a sorozat részeiben: drámaian hal meg Obi-Wan Kenobi már az 1977-es legelsőként leforgatott epizódban (Egy új remény), drámát hoz Qui-Gon Jinn és Yoda elvesztése is és persze Darth Vader "megtéréssel" végződő haláltusája a Jedi visszatér végén. Kell tehát a dráma, de persze nem mindegy, hogy milyen arányban. Ha a mese kontra dráma "tengelyen" vizsgáljuk az eddig elkészült nyolc epizódot (a 7 kánon részt és az egy spin-off fejezetet) észrevehetjük, hogy az így kapott skála egyik végén a Baljós árnyak szerepel, a másikon pedig a Zsivány egyes. Míg az előbbi tiszta mese, - jól észrevehetően a tizenéves korosztályokat megcélozva - addig az utóbbi (Zsivány egyes) egy komor hangulatú, háborús dráma az idősebbek számára. Az összes többi epizód a kettő közt helyezkedik el, egyesek közelebb a meséhez, mások közelebb a drámához. Mi inkább a a meseszerűséget részesítjük előnyben (mert szerintünk a dráma műfaj-idegenebb a SW világban, még ha szükség is van rá), de persze ez nagyon ízlés kérdése. 

A negyedik alapelem az akció, melyből szinte soha nem elég. Ez az az elem, amit eddig még soha nem tudtak túlzásba vinni, mert a rajongók képesek belőle bármennyit befogadni. (Még nem találkoztunk SW rajongóval, aki azt mondta volna: neki kevesebb akció kellene.) Ide tartoznak a fénykardozós jelenetek, űrcsaták, vadászgépes üldözések, felszíni csaták, lépegetős scene -ek, párharcok és minden, ami mozgalmasság. Persze akcióból is széles skálán kapunk a nyolc epizódot illetően: van fejezet, amibe alig jutott és van, ami hemzseg az akcióktól. 

Ötödik elem a humor, melyről az egyik rajongótábor, - mely egyébként a mese kontra dráma vitában is a drámát és komorságot részesíti előnyben - szeretne elfeledkezni, pedig ez is szerves része a Lucas teremtette világnak. És kell is a SW filmekbe, hogy megmaradjon a franchise sajátos hangulatvilága. Reméljük a későbbi fejezetek megőrzik a Csillagok háborúja filmekben a humort, mert igenis szeretjük, igényeljük.

Végül a hatodik, utolsó alapelem a látványvilág, mely felöleli a különleges bolygó-helyszíneket, a furcsa lényeket, sajátos és monumentális űrhajókat, birodalmi rombolókat, halálcsillagokat, vadászgépeket, robosztus lépegetőket, droidokat, különleges harci eszközöket, gigantikus városokat (Coruscant) és egyéb látnivalókat. 

Ha az egyes alapelemeket nézzük -  főleg a mese, misztikum, dráma, humor és akció tekintetében - érdekes versenyhelyzet alakul ki például az Ébredő erő és a Zsivány egyes közt, melyet úgy tűnik mostanra az előbbi nyert meg: míg a Zsivány egyes az IMDb -n "csak" 7,9 ponton áll (372 ezer szavazattal), addig az Ébredő erő már 8,1 pontnál jár (693 ezer voks után). 

Az új fejezetek: Az utolsó Jedik (Rian Johnsonnal) idén december 14 -én, a Han Solo spin-off epizód (Ron Howard rendezésében) 2018 májusában, a IX. kánon rész pedig J.J.Abrams készítésében 2019 karácsonyán lesz várható. Nagy kérdés azonban, hogy a felsorolt 6 alapelemet és a megemlített 12 stílusjegyet illetően milyen "összetételt" kapunk majd? 

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.10.31.(11:13)

 

Ami tudható Az utolsó Jedik előzeteséből [25.]

Április közepén az első előzetes, majd júliusban egy forgatásról szóló werkfilm, végül október 10 -én egy második,  -- rendkívül gazdag képi világú és nagyon érdekes -- trailer jelent meg a rajongók számára. Az új előzetes már a legelső megjelenési napon rekordot döntött a nézettséget illetően, annak ellenére, hogy előtte Rian Johnson rendező arra intette a Star Wars rajongókat, hogy a premierig már ne nézzenek meg semmilyen promót a nagyobb meglepetés érdekében. Később viszont Johnson elismerte: az előzetes nagyon jól sikerült és megjelentek az új, hivatalos plakátok is:

utolso_jedik_plakat.jpg

A legújabb plakátba ugyan erőltetett módon belemagyarázták, hogy a figurák elhelyezkedése Darth Vader sisakjának képét idézi (?), de ezen túllépve kijelenthető: egy egészen jól sikerült display készíti elő a december 14 -re időzített bemutatót. Amit persze már nagyon várunk. Összesen 45 nappal a bemutató előtt, nézzük meg, mi vehető ki a rövidke, alig két és fél perces anyagból? Címszavakban:

Különleges lépegetőket látunk (új típusúakat), aztán Kylo Rent maszkban, majd Rey fénykarddal gyakorol az Ahch-To bolygón, felbukkan Luke (láthatjuk műkezét), segíti Rey gyakorlását, a következő képkockákon Kylo Ren dühöng (már megint), majd látjuk űrvadászt vezetni, mozgalmas űrcsatát látunk, teljesen új típusú hajókkal, Leia visszatér a képernyőre, újra száguld az Ezeréves Sólyom (nyomában TIE vadászokkal), látjuk a Millenium Falcon vezető-ölésében Csubakkát és mellette egy cuki kis hörcsögszerű vizi-madarat, egy porgot, Poe Dameron arca is felbukkan, Finn megküzd Phasma kapitánnyal, BB-8 segédpilótaként tündököl, feltűnik egy másik új lény, egy jégróka is, majd hatalmas birodalmi hadsereg képe villan be, köztük ott van Finn is, hatalmas birodalmi támadás bontakozik ki a vörös talajú Crait bolygón, lépegetőkkel, később Snoke testi valójában szugerál bennünket, Rey szenved valamitől, majd Kylo Rennel társalog, aki a kezét nyújtja felé.

Mozgalmas, látványos, izgalmas és érdeklődést keltő minden képkocka. Összbenyomásként azt érzi az ember, hogy egy igazi Star Wars filmbe pillanthat, melyben párviadalok, űrcsaták, fénykard jelenetek, űrhajós üldözések és bonyodalmak egyaránt elvarázsolnak bennünket.

Amit biztosan tudhatunk:

 • A birodalom teljes felszíni haderővel támadja a felkelőket
 • Luke aktívabb szerepet kap majd, mégpedig Rey kiképzőjeként
 • A Rey és Kylo Ren közti kapcsolatból többet tudhatunk majd meg
 • Poe és Finn továbbra is főszereplők maradnak, utóbbi fontos párviadalt vív Phasma kapitánnyal és úgy tűnik ő lesz az, aki komolyabb bonyodalmakba keveredik (az első rend uniformisában láthatjuk, vagyis valószínűleg beépül a birodalmiak közé)
 • Snoke -ról többet is megtudhatunk, hiszen végre nem csak hologramként, hanem ember nagyságú, testi valójában is láthatóvá válik
 • Új lények bukkannak majd fel: például a cuki porgok (vizimadarak) és a Crait bolygó jégrókája
 • Számíthatunk űrcsatákra is látványos elemekkel

Amire kíváncsiak vagyunk:

 • Kicsoda valójában Snoke?
 • Milyen kapcsolat fűzi egymáshoz Reyt és Luke -ot? 
 • Ki Rey apja? 
 • Mire készül Kylo Ren és változik e karaktere?
 • Hogyan vonják ki Leiát a történetből?
 • Sikerrel jár e az Első Rend támaszpontján Fin?
 • Mitől szenved Rey?
 • Mivé változtatják Luke karakterét?
 • Mi lesz az új karakterek szerepe?

Bennünket két kérdés foglalkoztat leginkább a VIII. résszel kapcsolatban: az egyik, hogy Az utolsó Jedik vajon a Gareth Edwards féle komor, fantáziátlan drámaisághoz lesz e közelebb, vagy a VII. rész mozgalmasságához, illetve, hogy a Star Wars stílusjegyekből mennyit kapunk meg a VIII. epizódban?

Ha érdekesnek találtad, keresd fel Facebook oldalunkat is!

Luke -ot és Rey -t szándékosan kihagytuk a listából, hiszen rájuk nyilvánvalóan a legelső helyen vagyunk mindannyian kíváncsiak. :-)

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.10.30.(15:30)