Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars rajongók 12 csoportja [48.]

2020. október 26. - Rebel Alliance

A Star Wars kultusz 1977 óta része a filmes világnak, mely azóta valódi univerzummá nőtte ki magát: 11 mozifilmmel, számtalan rajzfilm-feldolgozással, kisfilmmel, játékfigurával, újsággal, rajongói közösséggel, rendezvényekkel, sőt még hivatalosan bejegyzett Jedi vallással is. Ma már tízmilliók kedvence az űropera (vagy űrkalandfilm) és a világ minden kontinensén szeretik, ismerik vagy rajonganak érte. A legutoljára bemutatásra került IX. epizód, a The Rise of Skywalker, J.J. Abrams rendezésében készült, így a két spin-off fejezettel együtt (Rogue One, Solo: A Star Wars Story) már 11 részesre bővül a sorozat. Az újabb trilógia bemutatásának közeledésével a világ megint egy ideig Star Wars lázban ég majd. A rajongók 12 csoportja fogja követni a legújabb epizód történéseit.

starwars.jpg

 Rajongói szoba

Ezeket a csoportokat sok év tapasztalatai alapján állítottam össze, miután tucatnyi Star Wars témájú on-line közösségben, rajongói csoportban, FB oldalon, blogon (+ azok komment-szekciójában) illetve honlapon "találkoztam" képviselőikkel és miután baráti-haveri körömben is azonosítani tudtam archetípusaikat. Természetesen a kategóriák szubjektívek és önkényesek, azért talán rá lehet majd ismerni egy-egy ismerősünkre a környezetünkben.

  1. csoport: A kíváncsiskodó mértékletesek

Ők azok, akik a legmérsékeltebb módon rajonganak az egész franchise -ért és inkább "csak" kíváncsiságból, mint valódi rajongásból ülnek be az újabb Csillagok háborúja részekre. Bár minden epizódot megnéznek, valójában nem sokat tudnak a SW univerzumról, illetve annak szereplőiről, helyszíneiről vagy háttér történeteiről. Nincs konkrét favorit számukra, kicsit távolságot tartva de az egész SW világ komplexen érdekli őket.

  1. csoport: Kánon imádók

Ők azok, akik CSAK a mozifilmes változatokért rajonganak, vagyis csak azokat a Star Wars részeket ismerik és szeretik, amelyek a mozikban is vetítésre kerültek. Ez jelenleg 9 epizód (a legújabbal együtt) plusz a két spin-off fejezet (melyeket egyébként a szűkebb értelmezés szerint nem is sorolunk a kánon részek közé). A megjelenés sorrendjében: Egy új remény (1977), A Birodalom visszavág (1980), A Jedi visszatér (1983), Baljós árnyak (1999), A klónok támadása (2002), A Sith-ek bosszúja (2005), Az ébredő erő (2015), Zsivány Egyes (2016), Az utolsó Jedik (2017), Solo: Egy Star Wars történet (2018). A "kánon imádóknak" ha van is szimpátia-sorrendje, nincs olyan trilógia vagy epizód, amelyért "tűzbe mennének", amelyet mindenek felett állónak tekintenénk. Akadnak persze kedvenc részeik, de valódi "mindenevők". Viszont a mozifilmeken kívüli SW világba már nem merészednek, az már nem érdekli őket. Fogalmuk sincs ki az az Ahsoka Tano, Thrawn admirális vagy Mandalori.

  1. csoport: Klasszikus fanok

Azok tartoznak ide, akik CSAK az 1977 és 1983 közti úgynevezett klasszikus részekért rajonganak, mint az Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér. Számukra MINDEN később készült epizód "gyenge utánzat" CSAK az eredeti trilógiáért tudnak lelkesedni. A harmadik csoportnak három altípusa van: Az első altípus (3/a) mindig megnézi az újabb és újabb részeket, csak aztán jó lehúzza azokat, a második altípus (3/b) eleve meg sem nézi az új epizódokat, viszont a harmadik altípus (3/c) - melybe van szerencsém nekem is részben tartozni - megnéz minden részt, nem fikázza azokat, de azért megmarad a klasszikus részek szereteténél. A harmadik csoportba tartozók többségükben fanyalgók, nosztalgiázók és inkább 35-40 felettiek.

rajongo_szobak.jpg

  1. csoport: Rogue One rajongók

Ők azok akik tűzön-vízen át védelmezik a Zsivány Egyest, szinte csak ezért az egy fejezetért rajonganak. Ha meg is néznek más részeket, azokat mindig a R1 -hoz hasonlítják, mert ez az epizód számukra a viszonyítási alap. Kedvelik a Rogue One komor, háborús stílusát és hogy aránylag kevés benne a meseszerű elem (ellentétben sok más SW résszel). Nekik a Star Wars egyenlő a harccal, a komolysággal, a realizmussal és idegesíti őket minden mese-elem, minden játékosság vagy valóságtól való elrugaszkodottság.

  1. csoport: Lexikon agyú, hard-core fanok

Minden adatot, részletet ismernek a Star Wars világáról és nem csak a 10 mozifilmes epizódról, hanem az egész háttérvilágról: kiolvasták a Timothy Zahn könyveket, ismerik a SW Enciklopédiát, megvannak nekik az egyéb regények, látták az összes rajzfilmet és sorozatot. Betéve tudnak vagy 100-150 SW figurát (nem csak neveiket, de azt is, hogy mi a fajuk és melyik bolygó a hazájuk), illetve az összes létező SW kütyünek fejből nyomják a típusszámát. És itt nem olyan alapdolgokra gondolok, mint, hogy tudják, hogy a Millennium Falcon egy YT-1300 könnyű teherhajó, vagy hogy a Birodalom visszavág 26. és 36 perce közt a Hoth hóbolygón T-47 légisiklók támadják az AT-AT lépegetőket, hanem MINDEN vadászgép, cirkáló, csillagromboló típusát is vágják. Lexikonként ismerik betéve az egész Csillagok háborúja univerzumot, valódi "geek" szakértők, végzetesen kockák, akik beleragadtak ebbe a világba.

  1. csoport: Kötekedő, realista fanyalgók

Ők azok, akik ugyan rendszeresen nézik a Star Wars filmeket, kábé az összeset látták (gyakran még az animációs sorozatokat is) de inkább csak azért, hogy később mindenbe bele tudjanak kötni a különböző on-line felületeken. Kötekedő realisták, akik csak az életszerűséget és a valósághűséget nézik, és nem fogják fel, hogy ez egy fantasy világ melyben a science fictionból a fiction a hangsúlyos. Felhozzák a gravitációt, a fénykard lehetetlenségét, hogy Yoda hogyan harcolhat, ha egyszer 66 centi magas, meg hogy a fénysebesség lehetetlen stb, stb. A kötekedés a lételemük.

  1. PC mániás Disney fikázók

Ők azok, akik mindenben a PC (political correctness) elvét látják, vagyis csak arra tudnak koncentrálni, hogy melyik részben mennyi fekete bőrű vagy női szereplő kap kiemelt karaktert és hogy ezeket csakis a píszi miatt csinálja az a szemét Disney. Úgy gondolják: valamiféle szándékos koncepció az, hogy a Disney filmjeiben (és még egy sereg más filmgyártónál) egyre több a női főszereplő. Függetlenül attól, hogy ez így van vagy sem, rettenetesen zavarja őket ez a helyzet és ennek minden lehetséges internetes fórumon hangot is adnak. Tolják a PC dumát és szidják a Disneyt, némelyikük napi 24 órában. Képtelenek megemészteni, hogy 2012 óta a Disney csinálja a SW filmeket és szerintünk minden csak rossz lehet, amit a Mickey Mouse cég készít.

sw_celebration2017.jpg

Star Wars celebration 2017

  1. Lelkesedő, áradozók

Az előző csoport ellentétei, akik minden új résztől azonnal agyi orgazmust kapnak és túláradó lelkesedéssel dicsérnek agyon minden új epizódot, miközben vérre menően szájkaratéznak mindenkivel, aki bírálni merészeli azokat. Nem ismerik a "kritika" fogalmát, mert szerintünk Star Wars hardcore rajongónak lenni egyenlő MINDEN Csillagok háborúja rész és jelenet agyondicsérésével. Egyik alcsoportjuk később, ha már az új rész nem számít annyira újnak, elismeri a hibákat, de csak addig, amíg ki nem jön az új epizód, melyet aztán megint agyondicsér és kezdődik minden előről.

  1. Játékvilágban élők

Ők azok, akik a Star Wars játékvilágában rekedtek, mert null 24-ben csak Csillagok háborúja témájú video-játékokkal, játék-programokkal töltik szinte minden szabadidejüket. Megnézik ugyan a mozifilmes részeket, de nálunk minden rajongás inkább a játékvilágra összpontosul. Ezekben vannak otthon, ezeket ismerik legjobban. Az ebbe a csoportba tartozók vagy infantilis felnőttek, akik a képernyők előtt élnek vagy tizenévesek. Érdekességük, hogy egy másik szemszögből látják a SW univerzumot, melyet a szélesebb mozirajongó kör gyakran nem is ért. Szeretik a Csillagok háborúját, de inkább játszanak vele és nem nézik vagy olvassák.

  1. csoport: Star Wars életformát választó, őrültek

Ők a legőrültebb rajongók mert valóságos életformává tették a Star Wars rajongást. Legtöbbjüknél ez már a lakásukon is látszódik (TIE-fighter formájú ágyak, székek, óriás halálcsillag makett a nappali közepén... stb) A ide tartozók rendszeresen ott vannak a Star Wars találkozókon, eseményeken, gyakran beöltözve. Minden nap megnéznek egy-egy SW részt, vagy animációs epizódot, gyerekeik neve pedig Han, Leia és Luke. Csak a Star Warsról lehet velük beszélgetni és életcéljuk eljutni a következő SW Celebration -re (még ha a Föld túloldalán rendezik is).

  1. Mindenevő hardcore fanok

Ők azok, akik mind a kánon, mind pedig a szélesebb Star Wars Univerzumban jártasak, vagyis a mozifilmes részek mellett (I - IX. epizód + két spin-off fejezet) jó ismerik a sorozatokat, animációkat, kisfilmeket is, sőt a könyv alakban megjelent történeteket is vágják és úgy általában széleskörű rálátásuk, illetve tájékozottságuk van az egész Csillagok háborúja világról. Rendszeresen olvassák a Star Wars újságokat, megnézik az előzeteseket és rendszeresen hozzászólnak az internetes fórumok cikkeihez. Rendszerint tagjai valamilyen SW csoportnak (pl a Facebook -on) és általában véve aktívak a blogok világában.

 12. Pótkategória: Egy adott rész vagy trilógia mániákusai

Utólag került a listára, mert annyian jelezték, hogy ebbe tartoznak, mégpedig azon a csoportba, melynek tagjai kizárólag egy adott fejezetet vagy trilógiát preferálnak. Persze van már két ilyen csoport, a 4-es, ők a Rogue One rajongók, és a 3-as a klasszikus fanok, mert ezekbe annyian tartoznak, hogy önálló csoportot képeznek- De akadnak más részek vagy trilógiák kedvelői is, számukra jött létre a 12-es csoport.

sw_rajongo.jpg

Colin Furze, aki megépítette Kylon Ren életnagyságú hajóját

Ennyi a 12 csoport. Bevallom én a másodikba és a harmadikba tartozom, mert főleg a mozifilmes, kánon részekre repülök rá, azokból is a klasszikus részek a kedvenceim de nyitott vagyok minden epizódra (mindet megnézem többször is). A legtöbb rajongó egyébként hibrid kategória vagyis egyszerre két, vagy akár három csoportba is beletartozik. Ha tudtok még kategóriákat ismeretségi köreitekből, várom a hozzászólások közt. 

starwars_logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5116258366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanga Parbat 2020.10.26. 15:20:59

Hibrid kategória vagyok, vagyis beletartozom a 2-es és 11-es csoportba is egyszerre, sőt kicsit a 3-as is igaz rám, mert a klasszikus részek trilógiája a szívem csücske.

RTB 2020.10.27. 11:09:13

a 3/c és a 4. csoport keveréke vagyok.
Számomra a Baljós árnyak, klónok támadása, sithek bosszúja altrilógia is értékesebb, mint a legújabb disney féle vegytiszta szarságok.
Ez alól a zsivány egyes a kivétel, pontosan azért, ami a posztban is szerepel

Örömhernyó 2020.10.27. 11:12:50

A leggyakoribb az a Star Wars fan, aki csak azért rajong, mert ma ez a divat. Ettől hiszi okos kis geeknek magát. Meg Amerikán kívül rajongani amerikai dolgokért divat.

]{udarauszkasz 2020.10.27. 11:29:57

Kylo Ren. Nem Kylon;)
egy ilyen Tie vadaszba beepiteni egy fuzios reaktort, 4 db precesszios antigravitort, osszedugni egy dron flight kontrollerrel, es mehet a menet :DD
Precesszios (egyszerre forgo es emelo nyomatekot ado-mint a helikopter legcsavarja, csak antigravitaciosan) antigrav hajtomuvet sajna meg nem talaltak fel:(
Fuzios reaktorra viszont mar erosen gyurnak, 6 giroszkopos flight controller meg ma mar minden 10e ftos jatekdronban van:)

CM2131 2020.10.27. 11:34:38

Van még kategória. Nálam pl. a klasszikus trilógia az alap, viszont a modoros, unalmas előzmény trilógiát semmire sem tartom. Szerencsére az új filmek az előzmény trilógiát zárójelbe tették, ezeket megint egészen kedvelem és élvezem, nem rajongok értük, de kellemesek. Örülök hogy a Disney felkarolta a sorozatot.

CM2131 2020.10.27. 11:36:07

@Örömhernyó: 43 éve hajtogatják az okosok, hogy ez csak egy divat :)

J.W. Booth 2020.10.27. 11:39:02

A "klasszikus" epizódok verhetetlenek és utánozhatatlanok. Ezután még megnéztem a következő 3 részt, de már nem volt meg a régi varázs és részemről az érdektelenségbe fulladt az egész.

Nem fikázom őket, és nem is rögtön kapcsolom el a TV-t, ha megy valamelyik újabb rész. Egyszerűen már nem az igazi.

Bár, ha jobban belegondolok, inkább 2 és 1/2 film volt a csúcs, az Ewokok megjelenése már lehúzta a Jedi visszatér-t is.

body_andras 2020.10.27. 12:17:15

Nekem a Solo is tetszett.

gyongyi70 2020.10.27. 12:18:47

A klasszikus sorozat a kedvencem, de olvastam Timothy Zhan könyveket is (nagyon színvonalas folytatást írt), éppen ezért (is) volt csalódás az előzmény trilógia, de főleg a folytatás. Bár utólag az előzmény filmek már jobbnak tűnnek, kivéve az elsőt, az nagyn gagyi. Jó a Zsivány Egyes is. A Han Solo-t nem láttam. A 8. rész kiverte ama biztosítékot. :-(

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 12:23:07

Az melyik csoportba tartozik akinek a 456 +R1 a kedvence, az 123-at szarnak tartotta egészen addig amíg a 789 meg nem mutatta, hogy mégse olyan szar az az 123? Ja és nem érdeklik mindenféle hozzáírt pénzbehajtó dolgok, a bébiyodásat megnézte de nem remeg a keze hogy a folyatást elindítsa, bár nagyon tetszett neki a jelenet a 2 rohamosztagossal meg a bébivel a zsákban?

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 12:25:39

A Solo annyira semmilyen, hogy el is felejtettem megemlíteni. A 789 legalább emlékezetesen szar, a Solo egyszerűen semmilyen. Még bosszankodni se lehet rajta, hogy szar lenne. Mire a végére értem már elfejtettem annyira érdektelen.

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 12:32:21

Jar-Jar utálok csoportja nincs véletlenül? Jelentkeznék tagnak...

Vagy olyan csoport, ami az *eredeti* filmeket szerette, még a digitális átalakítás előttről. Ahol Jabba még csak egy nagyon kövér ember volt az "Új remény"-ben és a "Jedi visszatér" végén a "szentek" közé az öreg Anakin Skywalker került be, nem az a nyálas fickó az előzmény trilógiából.

mojoking77 2020.10.27. 12:40:31

A hétvégén ment az Utolsó Jedik valamelyik kereskedelmi csatornán. Nekiültem, hisz a premier óta nem láttam, 36 perc után el kellett kapcsolnom, annyira zavaró volt a teljes ötlettelenség. Gyakorlatilag összeollóztak pár dolgot az előző pér részből, leöntötték valami elképesztően debil, 10 éves kor felett már inkább kellemetlen "humorral", és tálalták, hogy a rajongók majd úgyis megeszik (megjegyzem ez félig sikerült is, hisz a premierről én is úgy jöttem haza anno, hogy -Végül is nem volt rossz. Hát dehogynem)

J.W. Booth 2020.10.27. 12:43:20

@Szőrös Kaméleon: tényleg, ez kimaradt., és nagyon igaz.

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 12:48:48

@Szőrös Kaméleon: Hálistennek a neten fellelhető az eredeti változat belőlük, thnx a lelkes filmrajongóknak.

gyongyi70 2020.10.27. 12:49:21

@mojoking77: rá kellett gugliznom, hogy melyik rész is volt a Last Jedi. Na, EZ gáz...

Sir Gombóc 2020.10.27. 13:00:12

@gyongyi70: aki nem értékeli a 8. részt, az nem érti a Star Wars lényegét.
Amúgy pedig ez a rajongói kategórizálás felesleges vagy rossz a csoportosítás, erre maga a poszt írója hozza a példát, aki saját magát is mindjart több kategóriába sorolja.

gyongyi70 2020.10.27. 13:01:46

@Sir Gombóc: szerintem a 8. rész rendezője nem értette az SW lényegét :-(

chrisred 2020.10.27. 13:03:48

Azok közé tartozom, akik egy történetet tartanak számon, ami három filmben lett elmesélve. A többi meg, kezdve a Harc az Endor bolygónnal, ugyanebben az univerzumban játszódó, lényegtelen, de esetenként szórakoztató kiruccanás. Minth a Gyűrűk ura után a könyvben található függeléket is megfilmesítenék. Ezért teljesen el tudok vonatkoztatni az eredeti sztoritól, ha az újakat nézem, előzmény, remake, franchise sztori, gyakorlatilag mindegy. Ami számít: jól van-e megcsinálva (Rogue One, Sithe bosszúja), vagy nézhetetlen (Klónok támadása).

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 13:21:15

@Sir Gombóc: A SW lényege minél több pénz átcsoportosítása a rajongók zsebéből a jogtulajdonosok zsebébe.

Azért arra kíváncsi vagyok az SW lényege szerinted hogy kapcsolódik a 8. részhez

]{udarauszkasz 2020.10.27. 13:29:07

@Szőrös Kaméleon: Jabba soha nem volt ember. Az oreg Anakin verzioban sem. Lattam.

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 13:56:56

@]{udarauszkasz: De. Az eredeti Új reményben. Csak a digitális verzióban csináltak belőle óriási csigát, hogy szinkronban legyen a Jedi visszatér Jabbájával.

www.youtube.com/watch?v=cw1gkNd6Z_8

Problémájuk volt azzal a jelenetttel, amikor Han körbesétálja (0:43-nál), mert ugye az új verzóban útban lett volna Jabba farka. Ezt oldották meg úgy, hogy Han rálép, Jabba pedig feljajdul.

Mellesleg a könyvben is embernek van leírva. Azon pedig már nem lehet olyan könnyen változtatni.

Ez is mutatja, hogy dehogyis volt kigondolva az összes SW történet előre. A fenét! Lucas csak a siker láttán kezde tovább írni meg fejleszgetni a franchise-t. Aztán legendát gyártott köré. Jól megfontolt üzleti érdekből.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2020.10.27. 14:04:43

@Szőrös Kaméleon: Jabba nem volt ember sose olyan verzióban, ami kiadásra került. Létezik néhány felvétel egy ilyen ötletről, de az sose került be a filmekbe.

Nemtom, én hova illek amúgy. Az eredeti trilógia nagyjából meghatározta a gyerekkoromat. A Csillagok háborúját vagy tízszer láttam moziban, a Jedi visszatért meg gazdag ismerősnél láttam VHS-en (egy hét alatt kb ötször) egy szarrá másolt kalózkópiáról. Gyűjtöttem a trafikos fotókat (külön extra nagy érték volt, amin olyan kép szerepelt, ami nem a filmekből lett kivágva), felsős általános iskolai fizikaképzésre támaszkodva lézerkardot akartam építeni...
Nagyon vártam az előzményeket, látványosak voltak, de abszolút nem hozták már ugyanazt, nem is igazán találtam érdekesnek.
Ezzel szemben fülig vigyorral néztem végig a 7. részt, ami - számomra - egy véget nem érő nosztalgiafröccs volt, imádtam minden percét. A sztorija...hát igen, nem volt egy hanyattlökés, de ha jobban belegondolunk, az első részek sem voltak különösebben agyoncizelláltak. Sajnos a folytatások viszont a legmélyebb sötét verembe taszítottak, olyan mocskos szarok, hogy - egyfajta védekező reakcióként - néha szinte el is felejtem, hogy léteznek.

A spinoffok se jöttek be, a Rouge one-nak mondjuk tetszett a vége, mert kinyírtak mindenkit, nem volt főhős-babusgatás, meg ahogy rákötötték a Csillagok háborújára, azt imádtam, de kb ennyi is maradt meg a filmből. A Solo olyan unalmas volt, hogy túl se jutottam az első fél-háromnegyed órán.

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 14:09:06

@Before: Magam is láttam a moziban 1979-ben, amikor először vetítették Magyarországon, feliratosan. Akkor voltam 10 éves...

Itt egy másikk előtte-utána videó: www.youtube.com/watch?v=Xezn-0xottw

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 14:13:43

@Szőrös Kaméleon: te mit nem értesz azon, hogy "deleted scene" ? Eredetileg nem volt Jabba a filmben, leforgatták de nem került be a filmbe a jelenet.

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 14:21:21

@eßemfaßom meg áll: Nem tudom mit jelent itt a "deleted scene", inkább changed kéne legyen. Mondom, hogy láttam annak idején. Ez a jelenet magyarázza meg a történet szerint, miért olyan sürgős Hannak a távozás és miért kell neki annyira a viteldíj.

A második vidóban a módosítás éve is szerepel: 2004. 1:10-nél.

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 14:22:15

@Szőrös Kaméleon: "Mellesleg a könyvben is embernek van leírva. Azon pedig már nem lehet olyan könnyen változtatni." Mármint erre gondolsz mint egyértelműen ember? "Hatalmas, mozgó izom- és hájtömeg, amely bozontos, sebhelyekkel borított fejben végződött"

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 14:27:37

@Szőrös Kaméleon: Olvastad a könyvet, láttad a képregényt és az agyad bepakolta a jelenetet mintha a filmben láttad volna. Mindez nem változtatja meg azt a tényt, hogy a Jabba jelenet az eredeti változatban nem szerepelt semmilyen formában. Az SE verzióba került bele a digitális Jabbával.

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 14:31:42

@eßemfaßom meg áll: Igen, erre. Utána pedig: "Most előlépett a félhold alakzat közepéből...". Hát ezért gondolom, hogy humanoid, hiszen aki "előlép", annak lába van. A csiga-Jabbának pedig nincs.

Az igaz viszont, hogy az angol eredetiben "Moving forward van" van és nem "Stepping forward".

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 14:33:00

@eßemfaßom meg áll: Még az is lehet, hogy igazad van. Béke tesó! :)

Bobby Newmark 2020.10.27. 14:49:54

@Szőrös Kaméleon: 100% hogy nem volt Jabba az EpIV-ben, csak te haluzod be. Kivágott jelenet volt, de arról is már csak akkor szerzett a világ tudomást, mikor a felújított változat elképesztően ocsmány és kb harmad méretű CGI Jabba jelenetéhez megmutatták, mit használtak fel.

Egyébként velem volt hasonló, Luke és Biggs beszélgetése még a Tatooine-on. Képregényben benne volt, filmben nem. Aztán mégis bekerült a filmbe a felújított változatban, és egy darabig azt hittem, mindig is benne volt, a képregény miatt.

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 14:51:32

@Szőrös Kaméleon: "Az igaz viszont, hogy az angol eredetiben "Moving forward van""

Köszönöm, hogy megoldottad magadnak a rejtélyt.

Macskond 2020.10.27. 14:52:09

Én valahol a 11 csoport alcsoportja lehetek. Kicsi 5-ös beütéssel, de megfűszerezve egy hiányzó csoportba való áthajlással nevezetesen a "felújítás nélküli" filmekben hívők csoportjával. PL a IV- rész (New Hope, talán 6 féle változatban van meg, amiből az egyik egy rajongók által szerkesztett változat, ahol a felújításokból át van véve az ami a látványon segít, de vissza van állítva az amihez hülyeség volt hozzányúlni, sőt a legnagyobb tru-váj hogy a kantin jelentben pár kockát egy sehol nem létező verzióra javítottak, hogy a fénykarddal levágott végtag az helyes legyen.
Talán lehetne csoport a Lucas hívőké is, azaz a normál részek = 123456, Fujj-fujj részek 789.
7.rész = "aki lemaradt az elmúlt 30 évről annak összefoglaljuk : ez történt az előző 6 részben"
8. rész. = hogyan b@asszunk el egy milliók által kedvelt alapművet de az alapjaitól.
9.rész = a nagy felháborodás miatt próbáljuk meg helyrekalapálni valahogy, aztán zavarodjunk bele az egész katyvaszba.

A rajzfilmsorozatoknak (különösen a Thrawn szálnak) ezerszer jobb forgatókönyve volt mint a 789-nek.
És ne maradjon ki hogy az R1 -re nem értem miért mondják hogy nem kánon?? 100% szerves része a sorozatnak (szerintem) sőt az új részek közül az EGYETLEN ami megérdemli a SW történet elnevezést. Ennek a gondolatnak mentén kellett volna a 7-8-9-et megcsinálni...
Természetesen van jogosítványom X-Wingre és Tie Fighterre is.. :-)

Szőrös Kaméleon 2020.10.27. 15:00:46

@eßemfaßom meg áll: Nincs mit.

A véleményemet viszont továbbra is fenntartom: digitális "feljavítás" sokat rontott az eredeti filmeken.

arncht 2020.10.27. 15:15:11

Csak a klasszik reszek... de mindig remenykedem, hogy meg keszul jo, ezert megnezem oket. Sajnos csalodas mind. Azt nem ertik meg, hogy az egesz abban a korszakban volt ujszeru, es mukodott. Leri rola a 70es-80as evek hangulata - lehet ezt utanozni, de ugyis mumajer lesz. Olyan, mint amikor csinalnak egy autot pl a 30as evekben, ami teli van akkoriban ujdonsagnak szamito dolgokkal, es gyornyoru. Most lehet ehhez kozelallot csinalni, de elavult lesz, nem praktikus, stb.

A masik, hogyha a szomszedok szereploit lecserelik, atkoltoznek mashova es teljesen masrol szol... mi ertelme? Attol, hogy ok is magyarok, az egy masik sorozat lesz.

De amugy is ruhellem a franchiseokat, alig van lassan film, ami nem kotheto semmihez. Tessek ujat kitalalni, regen is tudtak toredek penzbol.

A pc reszerol... csak a hulyeknek nem tunik fel, hogy grammra ki van merve, hogy minden scenen legyen neger, kinai, stb. Mar csak a zsido neger no jedit hianyolom belole, az lesz a csucs, o fenykarddal fogja a csillagrombolokat ketteszabni.

Billy Hill 2020.10.27. 15:18:36

@eßemfaßom meg áll: "Az melyik csoportba tartozik akinek a 456 +R1 a kedvence, az 123-at szarnak tartotta egészen addig amíg a 789 meg nem mutatta, hogy mégse olyan szar az az 123?" - Egy remek csoportba! :-)

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 15:23:26

@Szőrös Kaméleon: ezzel nincs vita, lásd fentebb: " Hálistennek a neten fellelhető az eredeti változat belőlük, thnx a lelkes filmrajongóknak."

victor vacendak 2020.10.27. 15:31:14

Bár az előzmény trilógiának csak momentumai tetszenek (a Darth Maul-os kardpárbaj, meg a pod race), azért a Filoni-féle Clone Wars kedvencem lett. Mert hogy nem annyira gyerekeknek szól, rengeteg a moralizálós, sötét epizód. Ezért reménykedtem benne, hogy a diszni-féle híg fosban talán majd a Mando jó lesz. Hát nem lett az. Nem értem a hype-ot, az egész tök illogikus, PC és fanszervíz-szagú. Egyetlen jó rész volt az egész első évadban, a két rohamosztagos beszélgetése, miután megszerezték a zsákot a bébifülesbagollyal. Minden más totál fantáziátlan, 100%-ban más filmekből lopott elemekből épült és elég sok a kánon-retkonnoló baromság is.

Ettől még, aki imádja az elmúlt évek filmjeit nem rossz ember, csak ne próbáljon meggyőzni egyikük sem, hogy az oké, ahogy elbántak minden eredeti szereplővel, és Palpatine nem is halt meg (meg ahogy hallom Boba Fett sem...) blablabla.

Billy a kölyök 2020.10.27. 17:32:21

„Függetlenül attól, hogy ez így van vagy sem, rettenetesen zavarja őket ez a helyzet és ennek minden lehetséges internetes fórumon hangot is adnak.”

Ez nem kérdés. Maga rendező jelentette ki, hogy igen, ez szándékosan így van, mert ők politikai üzeneteket akarnak közvetíteni.

Szóval ha egy propaganda-szemétre azt mondják hogy az egy propaganda-szemét az nem fikázás hanem ténymegállapítás.

Lúdvérc 2020.10.27. 18:07:19

@Billy Hill: Csatlakozom.

Szerintem talán ez a legnagyobb csoport.

Egyébként attól függetlenül, hogy sokan utáljuk a 8-9-et, azért a film tényleges készítői előtt akkor is tiszteletem. CG, díszletek, jelmezek. Talán ezért volt velem is az, hogy a 8/9 után nem lőttem főbe magam, végignéztem, csak egy idő után jött a keserű ébredés, hogy ez tőlem teljesen idegen, sőt, hogy megerőszakolták a 4-5-6 mondanivalóját, karakterfejlődését, tragédiákat, mindent.

A 7-essel kapcsolatban ambivalensek az érzéseim. Amikor láttam a moziban, nem volt tőle rossz érzésem, sőt tetszett is, de a végén azt mondtam, a 7 majd akkor kapja meg a végső értékelést tőlem, ha láttam az összes részt. Így hogy ez márt megtörtént, viszont sajnos vesztett az értékéből, akkor még reméltem, hogy van valami értelmes koncepció, de kiderült, hogy nincs. (Legalábbis a nézők-rajongók számára, a Disney biztosan nem járt rosszul.)

Buncog 2020.10.27. 18:20:59

Én a vízilovakkal vagyok.

hasokanota 2020.10.27. 18:55:34

A felsoroltak közül a 2-esbe tartozom, csak kicsit kibővítve. Nekem a Kánont a filmek, a 2spin-off, a filmsorozat és a 3D animációs film, illetve 3D sorozatok. Szeretnék az 5-ösbe is tartozni részben (csak az említett Kánonra vonatkoztatva, de azért ide nem merném magam sorolni. Amiatt sem, mert nem vagyok ennyire profi, és amiatt sem, mert a könyvek, egyéb dolgok nem annyira érdekelnek, és követni se tudnék ennyi mindent.) A 3D animációs filmek még azért érdekelnek, mert azok jól vissza tudják adni a hangulatát a Star Wars világának, míg egy sima rajzfilm vagy könyv (hangsúlyozom: számomra) nem annyira.
Ez természetesen csak a rajongásom tárgya, ez nem jelenti azt, hogy mindegyik egyforma esztétikai élményt nyújt. Kedvencem nekem is a klasszikus trilógia, de többektől eltérően szeretem az előzménytrilógát is (horribile dictu a Baljós árnyakat is). Az utolsó trilógia viszont nem annyira jönne be élményre, legjobban abban a régi karakterek visszahozása tetszik, illetve részdolgokat tudnék mondani, amik tetszenek, de én biztos máshogy kerekítettem volna a történetet. A spin-offok, a 3D-k részben tetszenek, a filmsorozat tetszik.
Érthető, ha nincs emiatt egy külön kategória, mert talán nincs is olyan más akinek ezek jelentik a Kánont.
Viszont egyet hiányolok a listából, azokat akiket a film zenéje fogott meg a legjobban, és ebbe is beletartoznék. Ez már csak azért is megérdemelne egy külön kategóriát, mert elég kultikus maga a zene is, külön is. (Amúgy szerintem zeneileg szintén a klasszikus trilógia veri az összest, és az előzmény trilógiában vannak még nagyon jó szerzemények.

hasokanota 2020.10.27. 19:12:28

Ja bocsánat, a régi karakterek alatt csak a 3 régi főszereplőt értettem, nem leszerepelt rút sitheket.:-)

Alick 2020.10.27. 20:31:51

4/A kategória: folyamatosra egybevágni és megnézni a Rogue One + New hope-ot.
:)

eßemfaßom meg áll 2020.10.27. 21:10:09

@Alick: Nincs annál nagyobb libabőr mint az R1 zárojelenete után idítani A kezdést :)

butyko 2020.10.27. 21:13:27

Igazából két nagy csoport van: lázadó vagy ,vagy híve a Birodalomnak?

Argus_ 2020.10.27. 21:54:48

A magam részéről: 2-es,3-as és 11-es csoportba tartozom. Bár mindig igyekszem bővíteni a tudásom, most a Mandalorian is érdekelni kezdett. Innen fejlesztem magam: mandalorian.blog.hu/

Scriptor. 2020.10.27. 21:58:05

3/c csoportba tartozom és kicsit a 11 is igaz rám.

Robur 2020.10.27. 22:40:45

Én csak az eredeti trilógiát ismerem el. A többi kuka.

Robur 2020.10.27. 22:56:24

Rebootolni kell az egészet az előzmény trilógiától kezdve.

Flowey 2020.10.27. 23:03:51

Na ja, én a hetes kategória vagyok ezek szerint, utálom ezt a szériát, mióta a Disney "uralja" és mellőz mindent ami korábban megvolt (szimbólumrendszerek, meghatározó zenei témák, Lucas tipikus humora és kikacsintásai) és mindent alárendeltek a Disney "saját politikai irányvonalának" ami miatt inkább lett az "Utolsó Jedik" egy propagandafilm semmint egy érdekes kalandfilm. Rogue One üdítő kivétel.

Én az első 6 részt kedvelem, illetve a Clone Wars sorozatot + Rogue One. Az új 3 részt nem, a Solo film is gagyi volt, a Rebels is televan tipikus idétlen Disney elemekkel "majd a young adult főhösök keménykednek egyet" és a Mandalorian se annyira nagyszerű. Sajnos.

Illetve tényleg lassan olyan szélsőségesen állítják össze a főszereplőket, hogy nehéz nem azt belelátni, hogy a Disney a saját véleményét tuszkolja bele. Van a "fajilag sokszínű" lázadó csapat, meg a gonosz fehéremberek uralta Birodalom. Az elsőben mindenki jóarc, laza, menő - a másodikban mindenki merev, gonosz és bigott. Seems legit.

Flowey 2020.10.27. 23:08:20

+ idegesítő dolgok Disney-nél:

- porgok
- az eredeti szériából maradt dolgok szisztematikus kiírtása
- Pindúr-pandúrokra hajazó főhős aki természtetesen mindenben a legjobb, különösebb kínlódás nélkül is és sosem hoz rossz döntést. Vagy ha mégis, akkor nincs következménye. Luke anno legalább beszopta, ha rosszul döntött (Birodalom visszavág második fele gyakorlatilag erről szól)
- váltogatott rendezők. A másik két trilógiát legalább Lucas vezényelte végig, vagyis egy személy "akarata" döntött a végén
- JJ Abrams így külön is. Annyira egyformák ezek a "folytatás" filmjei. Pakoljunk be egy csomó mindent a régiből és majd a nosztalgia elviszi.
- Politikai állásfoglalás erőltetése
- Infantilis Disney poénok

Bár rosszabbra számítottam, legalább nem volt Jedi-tánc és musical-jelenet.

Flowey 2020.10.27. 23:25:48

+ én még "könyvmoly" vagyok, így a könyveket szeretem sokszor példáknak felhozni - ezért sem tetszett a Solo film, mert "a regényekben nem így volt". Bár ilyen téren nem jött be Boba Fett előzményfilmes szereplése sem (Boba Fett = Jaster Mereel a számomra), sajnáltam a hogy a huttok sosem kaptak komolyabb szerepet Jabbát leszámítva, és a Solo film Bria Tharen, az Ylesia, Teroenza és a háttérben zajló Jabba-Jiliac vs Aruk-Durga háború nélkül... Nem működik nekem.

gyongyi70 2020.10.28. 09:36:07

@Lúdvérc: szerintem is ez a legnagyobb csoport, magam is, a másik nemzedékbe tartozó fiam is ide sorolható.
Ismered a Retroshock csatornát? Érdemes megnézni a 8-as, 9-es kritikát, majd utána a 7-est.Nagyon visszadja a saját érzésemet. Vicces így visszatekintve, hogy a 7-est is megkritizálta, hogy pict túltolták a nosztalgiát és gagyi egy 3. halálcsillag, meg hogy nem tudunk meg semmit a köztársaság sorsáról, honnan jöttek elő megint a gonoszok, stb., de alapvetően akkor még optimista volt és azt hitte, vmi történet majd kikerekedik a következő részekben és mindenre fény derül. Arra is emlékszem, mennyi teória volt Snoke-ról, Rey származásáról, miért lett rossz fiú a Solo gyerek, és mennyire vártuk a következő részt... épp mint régen, hogy mi lesz Hannal, miután lefagyasztották, tényleg Vader Luke apja, azt hogy lehet, amikor sokáig robotnak hittük?! És akkor jött a 8-ik rész és mindent agyoncsapott. Utána a 9-est már-már csak "kötelességből" nézte meg a rajongó, meg hogy hátha.... Látszott rajta, hogy próbált vmi csavarral visszahozni vmit a régi történetvezetésből, izgalmakból, de olyan izzadtságszagú lett az egész... mivel a 8. rész egy csomó szálat nem elvarrt, de lecsapott, nem volt jobb ötletük, mint előrángatni az öreg Palpit, de olyan szánalmas volt... :-(

Scriptor. 2020.10.28. 10:30:36

Önmagában nincs baj azzal, hogy Palpatine -t visszahozták a kánonba, csak azzal van gáz AHOGYAN ezt tették.

Lúdvérc 2020.10.29. 22:04:19

@gyongyi70: sajnos nem volt egységes koncepció. lehet bírálni Lucast, de mégiscsak neki volt egy egységes víziója. sajnos nagyon a szívére vette a részben jogos kritikákat a PT kapcsán, és teljesen visszavonult. szerintem jobb trilógiát kaptunk volna, ha ő marad a creative supervisor és az ST rendezői a keze alá dolgoznak.
igen, a 7. még menthető lett volna, és Snoke-ban is volt némi potenciál. a 8. részt egy szóval tudnám visszaadni: trollkodás :) RJ mintha be akarta volna bizonyítani, hogy ő mindent kifordít, de nem volt tisztelettel a régi trilógia iránt. kár, mert amúgy egyikőjüket (JJ,RJ) se tartom alapból rossz rendezőnek, de nem volt aki összefogja az egészet.
külön szomorú, hogy amúgy jó színészeket találtak, felsorolni is hosszú lenne, akiket egyáltalán nem használtak ki. szinte mindegyiküket láttam már brillírozni más filmekben.
no mindegy. én elvagyok a Mandaloriannal (lányom pl ezt az egyetlen SW-t szereti), érdekel az Obi-wan sori is, szóval azért akad még jó SW. a sequel trilógiát pedig jobb, ha elfelejtjük :)

Lusuka · erettsegitetelek.com 2020.11.10. 17:54:43

Hát én rám egyszerre több is ráillik :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.12.01. 10:03:40

Talán a 11-es vagyok leginkább ha választani kellene.

Azzal a kikötéssel, hogy rajongásom fókusza a klónháborúk.
De azok mindenhol. animáció, regény, képregény, kánon, legenda, film.

Érdekes módon a "sok sok évvel ezelőtt" sok 1000 éves történelméből nekem ez a 3 év ragadt be.
süti beállítások módosítása