Star Wars Univerzum

Star Wars

A birodalmi rohamosztagosok [30.]

2017. december 04. - Han Solo.

A Star Wars világnak mindig is szerves részét képezték a birodalmi rohamosztagosok (imperial stormtroopers alakulatok) akik arctalan megjelenéssel, teljesen egyforma öltözetben, félelmetesen és titokzatosan szolgálják a szenátust, majd az uralkodót és Darth Vadert. Az 1977 -es Egy új remény című epizódban, már a legelső percekben felbukkannak, amikor a lázadók CR-90 -es Correlian corvettjét megtámadják és foglyul ejtik Leia hercegnőt. Ruházatuk fehér, a hajlatoknál fekete. 

rohamosztag1.jpg

Az igazi SW rajongók többsége eljátszott már legalább egyszer a gondolattal, hogy rohamosztagos legyen. Mert hiszen a trooperek csapatban harcolnak, összetartanak, jól felszereltek és félelmetesek. Létezésük első magyarázatát a 2002 -es második epizódban (Klónok támadása) kapjuk meg, amikor kiderül, hogy a félreeső Kamino bolygón klónozással állították elő őket (Jango Fett génjeit használva) mégpedig egy titokzatos megrendelő, bizonyos Tyrannus kérésére, Sifo-Dyas jedi mester közvetítésével. A klónozás miatt a klónkatonák egyformák, Jango Fett tökéletes másolatai. A 192 ezer egység "legyártása" látszólag a Galaktikus Köztársaság számára történt, ugyanakkor sejteni lehetett, hogy valójában a sötét terveket szövögető Palpatine állhatott a sereg megrendelése mögött. Miután kiderül a klón-haderő létezése, a jedik közbelépnek és a köztársaság hadseregévé teszik azt (miközben leverik a szeparatisták, droidok és Dooku felkelését). 

rohamosztagosok2.jpg

Később, amikor Y.e. 19 -ben Palpatine magához ragadja a teljhatalmat és kiadja hírhedt 66 -os parancsát, a klónok mellé állnak és likvidálják a jediket. Ekkor jön létre a klónokból álló Rohamosztagos Hadtest, mely tökéletesen lojális Palpatinehoz. Ekkor az egykori kancellár uralkodóvá nyilvánítja magát a köztársaságból pedig Galaktikus Birodalmat teremt, melynek megfélemlítő erejévé a Rohamosztagos Hadtestet választja. Innentől a birodalmi katonák az elnyomást szolgálják. A későbbi években, már egyszerű lakosokat is besoroznak és idővel a rohamosztagokban már ők alkotják a többséget. Mintegy 18 év telik el, amíg Y.e. 1 -ben megszületik a Lázadók Szövetsége (Rebel Alliance) a Corellia bolygón és harcot kezd a Birodalmi Rohamosztagos Hadtesttel. Ez a küzdelem pusztítja el az első Halálcsillagot (yavini csata), majd a másodikat is, az uralkodóval együtt (Y..u. 4-ben).

rohamosztag3.jpg

Újabb 30 év telik el és a felkelők újra szerveződni kezdenek (Ébredő erő). Ekkor már az Első Rend uralja a galaxist, így a hajdani rohamosztagos alakulatokat, sőt az egész csillagflottát ők irányítják. Az egyik storm-trooper megszökik és közben kiderül: nem is tudja saját nevét, csak annyit, hogy kezdetektől mindenki FN-2187 -nek hívja. (A Finn nevet Poe adja neki.) Ebből következtethető, hogy ekkor már a rohamosztagosokat valószínűleg nem egyszerűen sorozzák, hanem kisgyerekkoruktól nevelik és kódszámokon tartják nyilván. 

stormtroopers.jpg

A rohamosztagosok közt egyes alakulatok az űregységek közé tartoznak (space troopers), vannak űrfelderítők (scout trooper)  és egyéb speciális erők is. Külön kategóriát jelentenek a Vader körüli elittestőrség tagjai, akiket a klasszikus részekben vörös ruhában, köpönyegben láthatunk, illetve a különböző technikai feladatokat ellátó katonák (pl. a Halálcsillag személyzetének nagy része)

Megjelenésük valójában színes változatosságot mutat, hiszen már a klasszikus részekben (Jedi visszatérben) is feltűnnek az egészen más sisakformát viselő felderítők (Endoron), illetve a Zsivány egyesben a harckocsizók (a Jedhán), illetve kommandósok (Death-Trooperek, akik Galen Ersoért mennek a film elején). Harci eszközeik is sokfélék: ott van a Birodalmi Csillagflotta rengeteg csillagrombolóval, megannyi vadászgéppel egyéb űrhajóval és a felszíni csapásmérő eszközök: lépegetők, harckocsik. Természetesen kiemelkedik az éppen aktuális főfegyver: a Halálcsillag 1 és 2, később a Starkiller. 

rendfokozatok_1.jpg

Érdekes a különböző rendfokozatok kérdése, melyekből nincs túl sok a birodalmi egységeknél (lásd fenti ábra) és a rohamosztagos legénységi állománynál különböző színű, jobb vállon elhelyezett színes vállapok mutatják. Tiszteknél kék-piros színek (apró négyzetek az egyenruha elején) jelzik a rendfokozatokat. Ami a testi adottságokat illeti: az igazi rohamosztagosok magasak (180 cm felettiek), ezt figurázza ki Leia is az Egy új reményben, amikor cellájába belép rohamosztagos ruhában a 170 centis Luke és erre ezzel a mondattal üdvözli: "... törpéket is bevesznek rohamosztagosnak?

***

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.12.04.(22:39)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3513428021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eremitha 2017.12.05. 00:32:45

Jó a poszt! Köszi!
Érdekes az, amikor a klón-katonákból álló sereget felváltja egy valódi katonákból álló új haderő és átbillen az arány. Ez valamikor a 3. rész után történik. A lakosságból szereznek új rohamosztagosokat, akiket kiképeznek. Aztán a VII. résznél megint új a szitu, mert Finn nem tudja valódi nevét és nem is emlékszik gyerekkorára. Tehát valószínűleg a maga a sereg nevelte fel, eleve katonának (vagy valami más van az egész mögött, amit nem tudunk).

Han Solo. 2017.12.05. 07:07:01

@mutatis mutandis: köszi. Igen, a klasszikus részek rohamosztagosai már többségükben nem klónok hisz például láthatóan különböző magasságuak. Ami az új trilógia rohamosztagosait illeti: még jöhetnek meglepetések. Finn sztorija még igazából ismeretlen.

kkn 2017.12.05. 21:59:30

Külön könyveket nem olvastam, csak a filmeket láttam. Abból kiindulva nekem az lett az elképzelésem, hogy a klónokat mentálisan kondicionálják. Hiszen Jango fiának egy "szűz" klónt kért. Aki nincsen betanitva. Hiszen azonos gének, nevelés, bármikor felléphet egyéni jellemeltérés. Ahhoz, hogy mindenki megygőződéses, parancsot követö mintakatona legyen. Gondolom, teljesen el van nyomva bennük az egyéniség, csak annyi van, hogy gondolkodás nélkül teljesítsék a feladataikat.
Ezek alapján a 66-os parancs is a kondicionálás része, valamint az, hogy onnan hogyan tovább. Szerintem a klónok nem Palpatine mellé álltak, hanem eleve ez volt a progjamjuk, követni a parancsokat, prancsnokokat. Addig a köztársasági vezetés volt a parancsadó, aki a kancellár lett, az meg utána császár. Nem kellett, de nem is volt lehetőségük mérlegelni, az nem akatona dolga. Ők mintakatonák, hiszen csak az van az agyukban, azt csinálják, amit mondanak. Mindegy milyen címen ki adja a legfelsőbb vezető,ő a parancsnok, őt kell követni.

Jerico 2017.12.05. 22:23:58

@kkn: lehet ebben valami, nekem legalábbis logikus. Az biztos, hogy Palpatine különleges hatással lehetett a klónkatonákra, ha egyszer azok egy emberként hajtották végre hírhedt 66-os parancsát, annak dacára, hogy akkor már jó ideje "dolgoztak együtt" a jedimesterekkel.

Lobo Marunga 2017.12.06. 08:55:16

Mi a helyzet a TIE pilótákkal? Ők is ennek a testületnek a tagjai, vagy külön alakulat? A klón-korszakban a pilóták is klónok voltak.

Keménytökü 2017.12.06. 14:53:57

Kéne játszani a SW játékokal, mert ott minden elhangzik, még olyan infó is ami kimaradt innen! Pl. DV kiírtaj mind a klónozó népet, mind az ép gyártás alatt lévő további katonákat, Csak azok a katonák állnak át Palpatinhoz, akik nem szedték ki magukból az inplantátumot, amivel átkapcsolja őket a megfelelő pillanatban Palpatin! És még van sok ilyen
Ezeket itt is leírhatta volna a kedves szerző, mert fontos adalékok ezek!

Antilles 2017.12.06. 19:18:11

Vader-nek nincs testőrsége, az Uralkódónak van.

Han Solo. 2017.12.06. 19:56:13

@Antilles: ha megnézed a Rogue One -t, akkor a 74. percnél láthatod, amint Krennik igazgató felkeresi Dart Vadert a Mustafaron. Belép egy helyiségbe, ahol ott állnak piros ruhában a nagyúr testtőrei, miközben a környékben sincs az uralkodó.

yerico1 2017.12.06. 22:08:16

A rohamosztagosok nem klónok, a klónozás be volt tiltva a Klónháborúk után.

Zacskóstej 2017.12.07. 09:27:00

-Legendásan nem tudnak lőni. :)
-A páncéljuk minek? A kis vukik kövekkel elverik őket. A botos ember is..:)

Antilles 2017.12.07. 12:35:59

@Han Solo.: Igen láttam a filmet (többször is), de ez kivételes eset lehetett lévén, hogy Vader egy bacta tartályban volt páncél nélkül. Valószínüleg az uralkodó rendelte ki az őrsége két tagját. Ha megnézzük a többi filmet, vagy olvassuk a könyveket sehol nincs utalás arra, hogy Vader-nak tetstőrsége lenne.

Han Solo. 2017.12.08. 00:05:58

@Antilles: akkor nem vagy elég figyelmes, mert több részben és több jelenetben is látszodnak a nagyúr testtőrei. Igy kapásból a kedvenc részemből is említenék egyet, a Birodalom visszavágból. Amikor beveszik a lázadók hoth -i főhadiszállását Vader testtőrökkel együtt érkezik a jeges bunkerbe ahonnan mát csak a távolodó Sólyom hátsó fényeit nezheti meg.

Antilles 2017.12.08. 13:59:42

@Han Solo.: Testőrökkel??? Vader a támadáshoz csatlakozik. Azok szimpla rohamosztagosok téli egyenruhában. Ami abból is látszik, hogy a standard lőfegyverekkel vannak felszerelkezve, míg a Royal Guard elsősorban közelharci fegyvert használ, és mindíg a vörös egyenruháját hordja.

Stenonis 2017.12.15. 15:27:21

A VII. részben előjött a szokásos baromság.
2 rohamoszi beszélget:
- Hé! FN-2187, elmegyünk sörözni a kimaradás alatt?
- Sajna konyhai szolgálatra vezényeltek FB-2487. Ha jól tudom, BZ-4227 nem ad szolgálatot és BP-7124 is szabadságon lesz. Velük mehetsz. Jó szórakozást. És ne kössetek bele a B századból HK-3971-be, mert múltkor is miatta ült a fogdában IG-3571.
süti beállítások módosítása