Star Wars Univerzum

Star Wars

Milyen idősíkban játszódnak a Star Wars történetek? [27.]

2017. november 18. - Rebel Alliance

Így 26 nappal "Az utolsó Jedik" premier-bemutatója előtt talán érdekes lehet elmélyednünk bizonyos kérdésekben, például az egész Csillagok háborúja történetfolyam időbeniségében. A posztunk címében feltett talányra ugyanis nincs konkrét és egzakt válasz, hiszen George Lucas 1977 -ben erről csak annyit árult el a legelsőként elkészített epizód  (Csillagok háborúja IV.: Egy új remény) főcím feliratában:

"a long time ago in a galaxy far, far away - réges régen egy messzi-messzi galaxisban" 

Ebből kiindulva kezdtek sokan találgatásokba az elmúlt 40 évben, melyekbe most a Star Wars filmek blog is szívesen "beszáll" egy rövid poszt erejéig. Mielőtt azonban felvetnénk a különböző teóriákat, aláhúznánk: a Csillagok háborúja egy kitalált, meseszerű, fantasy-sci-fi eposz, (űropera), melyhez ugyanakkor a maga saját logikai világában kapcsolódhatnak tudományos felvetések és datalási kérdések. Főleg ha belemegyünk a "játékba".

idosikok.jpg

Ezt szem előtt tartva három megközelítés létezik az űreposz időbeniségéről:

1.) - Az első felvetés szerint az egész Star Wars sztori 25-30 ezer évvel korunk után, egy távoli jövőt tartalmazó idősíkban játszódik, amikor az emberiség technikai (és egyéb) fejlettsége már sokszorosan meghaladja korunkét. Ennek megfelelően az emberiség képes már a fénysebesség elérésére, bolygó méretű űrállomások, gigantikus csillagrombolók építésére, ezernyi bolygó benépesítésére és sok száz idegen életforma elérésére, megismerésére. Ez logikus megközelítés, hiszen ha a jövőben játszódik az egész, akkor érthetőek az elképzelhetetlen helyszínek, technológiai csodaszerkezetek, különlegességek.

2.) - A második felvetés szerint Lucas nem véletlenül írta a főcímbe, hogy "réges régen", ugyanis valójában minden az emberiség múltjában játszódik, mely sokkal régebbi gyökerű, mint most hisszük. Mai tudásunk szerint a Homo sapiens emberek - azaz a mai fejlettségi szinten lévő első emberek - körülbelül 200 ezer éve jelentek meg Földünkön. Ezt követően lassú, de biztos fejlődés kezdődött, melynek során 10 ezer évvel ezelőtt már városokat emeltek és létrehozták az első civilizációkat. (Innentől lásd: történelemkönyvek.) De mi van, ha ez az egész folyamat már sokkal korábban elkezdődött, mondjuk már 500 ezer éve és az emberiség elért egy nagyon magas fejlettségi szintet (a mainál magasabbat) majd valamilyen katasztrófa miatt minden megsemmisült és újrakezdődött a folyamat. A mai ember pedig ennek az újrakezdődésnek "terméke". Ebben az esetben "az első kör" civilizációja - mely nyomtalanul elpusztult - alkothatott egy olyan világot, amilyen a Star Wars univerzum, csak sajnos el is pusztult és ezért állítja George Lucas, hogy "réges-régen" történt.

3.) - A harmadik felvetés szerint az egész Star Wars sztori egy másik (térbeni és/vagy időbeni) dimenzióban játszódik, és nem is a Földön. Egy olyan dimenzióban, mely akár a mostani időt is jelentheti, csak éppen fényévekre innen. Ennek a felvetésnek két érdekes pontja van: az egyik, hogyan lehetséges, hogy a földi emberekhez teljesen hasonló emberek élnek ott (hogyan, mikor kerültek oda), a másik - ami viszont alátámaszthatja ezt a verziót - hogy a Föld miért nem szerepel soha a Csillagok háborúja filmekben? Ez a harmadik felvetés a legösszetettebb, ugyanakkor a legkevésbé megmagyarázható is. De nyilván erre is lehetne magyarázatokat találni, például azt, hogy az emberiség történelmének egy bizonyos pontján kettészakadt és a fényévekre vagyis Coruscant bolygójára került fejlődési vonal leszármazottai a Csillagok háborúja történetek szereplői. De persze kérdéses, hogyan, mikor szakadhatott el ez az ág és hogyan, mikor kerültek oda emberek? Vagy netán ötvözhető az első verzióval és az ott említett első civilizáció tagjai vetődtek messzire tőlünk? 

Mindhárom érdekes megközelítés valljuk meg. Az viszont már kidolgozott és kanonizált háttéranyag, hogy a Star Wars világ 25 ezer éve milyen sarok-dátumokkal írható le. Például tudható, hogy a Yavini csatát használja viszonyítási pontnak. Yavin előtt 25 ezer évvel jött létre például a Jedi rend és ekkor találták fel a hiper-hajtóművet is, Yavin előtt 60 évvel épült meg az Ezeréves Sólyom és Yavin után 34 -ben játszódik az Ébredő Erő. 

... csak ...

épp azt nem tudjuk, hogy mai időszámításunkhoz képest mikor volt a yavini csata (amelyben az első Halálcsillagot megsemmisítik a felkelők az Egy új reményben, Luke Skywalker segítségével). Talán belementek abba, hogy felmérjük, ki mit gondol a kérdésről: 

---------- x ----------

Blogunk verziója:

  • Elméletünk szerint, - mely realitást visz a Star Wars történetfolyam datálásába - az emberi civilizáció mintegy 100 - 200 ezer évvel korábban jött létre, ahhoz képest ahogyan ma tudjuk.
  • Ez a korábban kialakult civilizáció a jelenleginél sokkal magasabb szintre jutott, amikor valamilyen okból elhagyni kényszerült a Földet és lakói egy tőlünk sok-sok ezer (vagy millió) fényévre található, messzi galaxisba költöztek (valamiféle térgörbület vagy féreglyuk segítségével), mégpedig a Coruscant bolygó környékére. Itt aztán lezajlott a Star Wars történet (a Jedi rend létrejötte, a háború a sithekkel .. stb, stb)
  • A lakói által elhagyott Földön közben újraindult az emberré válás evolúciója és 100-200 ezer év alatt megszületett a mai történelmünk, a mai emberekkel.
  • A Földön zajló másodszori fejlődés, az őskorból kiinduló új történelmi folyamat alatt (melyet a történelem könyveinkből ismerünk) a Coruscant civilizáció vagy még tovább fejlődött, vagy elpusztult (ezt még most sem tudjuk).

Ha érdekesnek találtad, keresd fel FB közösségünket is! 

sw_logo.jpg

2017.11.18.(14:50)

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1713302447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túlélő ... 2017.11.18. 22:54:20

Jó kis poszt, érdekes a felvetés. Szerintem nem véletlen, hogy a Star Wars filmek elején a feliratban a "réges-régen" megjelenik, hiszen Lucas és eredeti stábja az egész cselekményt egy múltbéli alternatív keretbe helyezte. Egy olyan "valóságba" mely a felvázolt módon a múltba vezet. Érdekelne, hogy erről van e valahol anyag, mondjuk személyesen Lucastól?

Deep State.. 2017.11.19. 01:30:53

@Túlélő ...: valami ilyesmi lehetett a szándékuk az űreposz elkészítésekor és ezzel a réges-régen dumával fel is keltették az érdeklődést, hiszen rendhagyó volt egy egyértelműen kormeghaladó film elejére ezt tenni, mikor mindenki a jövőt várta volna. Persze kérdéses, hogy Lucasnak volt e (van e) erre koncepciója, vagy csak egy ügyes fogásnak szánta a nézők figyelmének megragadására. Ha van koncepció arra én is kíváncsi lennék. Amit a poszt felvázol, tetszik. EZT mondjuk el tudnám képzelni (mármint a második verziót).

Ogre_ 2017.11.19. 02:00:58

Elgondolkodtató. Én csak nézem és élvezem. Meg néha álmodom róla egy távolo jövőként.

2017.11.19. 23:39:22

A Csillagok háborújában (Új reményben) Obi-wan kacsát említ Luke-nak, aki nem tudja mi az, mivel a Tatooine-on nem él ilyen állat. Vagy Obi-wan jár a Földön a récefélék megjelenése óta (kb. az elmúlt 20-30 millió évben), vagy 1977-ben még Lucas sem tudta, hogy mit akar, csak poénkodni akart. Gyerekkoromban meggyőződésem volt, hogy a Yavin 4 valójában a Föld, az emberi civilizáció bukása után, a megmaradt azték/maja piramisokkal, de persze a Föld csak a harmadik bolygó a Naptól, szóval aligha gondoltak erre Lucasék.

Serivor 2017.11.20. 00:40:30

Nem is értem, mit nem lehet ezen érteni. Mondjuk százezer év múlva meséli el, hogy mi történt ötvenezer évvel utánunk. Az ő időpontjában, nézőpontjából réges-régen (ezért mese és nem haditudósítás), a mi időpontunkhoz képest a távoli jövőben. És persze így a mesélő már régen tudja a sztori végét is. :)

]{udarauszkasz 2017.11.20. 04:50:16

Regen jatszodik,megpedig az m33 galaxisban. A nagy haboru tuleloi a Foldon kerestek menedeket,egy Yavin holdon levo piramisban talalhato szingularitas projektor segitsegevel. A Yavinon,es a Foldon is elt az a sok szazezer eves civilizacio,amely ezeket a piramisokat alkotta.
Ez a sztori meg a mi tortenelmunkbe is beillene:)

chrisred 2017.11.20. 05:44:39

Mi nem érthető abból, hogy "A long time ago in a galaxy far, far away...."? Már az első filmkockák gyakorlatilag kizárják a lehetőséget, hogy a Star Wars világának meg a miénknek az eseményhorizontja érintkezhet. Ezért tudjuk minden érdek és elfogultság nélkül szemlélni.

Von Hermanitz 2017.11.20. 06:41:57

@]{udarauszkasz: Yavin kérdése egy külön problémakört a Star Warsban. A bolygó ugyanis egy gázgömb, ami körül 4 hold kering. Ezek egyike a Yavin 4 ahol a lázadók támaszpontja található. Semmiképp sem lehet tehát a Föld. Itt egy ősi maja templomban rendezkednek be a felkelők. (Amúfy Guatemalában forgattak egy igazi maja templomban.) De felvetődik a kérdés: mit keres egy földi, indián civilizáció a Yavin holdján??

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.11.20. 06:55:18

A poszt elsősorban egy magyar tükörfordítást boncol.

Az angol eredeti egy irodalmi fordulattal nyit, ami magyarra fordítva kb azt jelenti - Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy galaxis.

És kábé ennyire is lehet komolyan venni az idősík megfontolásokat.

Mindennemű kontinuitás a mi jelen idősíkunkkal teljesen felesleges.

FayRodisz 2017.11.20. 07:17:36

Egyre jobban látszik az amerikanizálódás hatása itthon is.
Ki ha én nem, ki ha nem a Föld, csak a Föld. Mintha a világegyetem csak a Földből és az emberekből (lehetőleg amerikai) állna.

Battlestar Galactika? Az utolsó két perc üt akkorát, mint a 7 eddigi csillagháborús mozi összességében.

Morpheus. 2017.11.20. 07:27:27

@FayRodisz: Milyen szemét is az ember, hogy önmagát teszi középpontba, és nem mondjuk a kutyákat. Az megy, hogy egy amerikaiak készítette film amerikai szemszögből lát dolgokat, egészen felháborító. :))))

Recensens 2017.11.20. 07:32:38

@Ződ2000: az amerikai és angol mesék elején nincs ilyen formula, ahol mégis akad, ott így hangzik: "once upon a time" - egyszer volt, hol nem volt. És nem: "a long time ago". Vagyis ez biztosan nem egy mesékben megszokott (és használt) tucatkifejezés. Azért is figyelt rá fel mindenki a kezdetektől.

]{udarauszkasz 2017.11.20. 07:35:27

@arbiter elegantiarum: mit keres egy Yavin 4 beli kultura a Foldon? :) minden csak nezopont kerdese.

Von Hermanitz 2017.11.20. 08:03:53

@]{udarauszkasz: ez viszont igaz. :) A yavini kultúrától is eredezhet a földi. Miért ne? Ez új megközelítések kiindulópontja is lehet.

eßemfaßom még áll 2017.11.20. 08:18:41

@chrisred: ritkán értek veled egyed, de ez 10 pontos volt.

]{udarauszkasz 2017.11.20. 08:22:52

@arbiter elegantiarum: Star Wars XXI, a New World. Star Wars XXII, Dark Earth, Star Wars XXIII: The Sunny Side of Earth, Star Wars XXIV: Exploring the Milky Way... valamikor a jovoben,egy szomszedos galaxisban...

neddie 2017.11.20. 08:26:57

A Föld természetesen sohasem szerepelhet a Star Wars sorozatban, mivel az alapvető világnézeti kérdéseket rengetne meg. T.i. ha "réges-régen" történt a cselekmény és egyszer csak a Föld is képbe kerül akkor ez magát a Teremtést kérdőjelezné meg. Ezt még a Star Wars csapata sem engedheti meg magának.

eßemfaßom még áll 2017.11.20. 08:34:33

Egyébként elég szánalmas a híres Köztársaságra nézve, hogy a hiperhajtómű feltalálása után 25 ezer évvel (földi év lenne? ennyi idő alatt a valósi ember eljutott a gyüjtögető életmódtól meg agyagkorsótól a mobiltelefonon drót nélkül nézhető onlájn pornóig) még ott tart a technika, hogy 4lábon lépkedö valamikkel szállítanak csapatokat és az elit katonai egységek nem képesek találatot elérni a kézi fegyvereikkel és a robotok kb annyi "értelemmel" rendelkeznek mint amit manapság gyárt a Boston Dynamics.

eßemfaßom még áll 2017.11.20. 08:42:01

@FayRodisz: Mondjuk pont a SW tele van nememberekkel és a Föld nem is létezik benne, a BSG meg pont arról szól, hogy kizárólag emberek vannak (na jó a cylonok de azokat is ugye az ember csinálta) fullamerikai dizájnnal (konkrétan Hummerel nyomulnak Caprica-n)

eßemfaßom még áll 2017.11.20. 08:44:26

@neddie: "Ezt még a Star Wars csapata sem engedheti meg magának. "

Miért ne engedhetné meg? Ronald D. Moore-t keresztre feszítették a BSG miatt?

]{udarauszkasz 2017.11.20. 08:45:15

@eßemfaßom még áll: a fejlodes nem folyamatos. Ott van pl.a kerek. Egyszercsak feltalaltak,aztan az alapelv ugyanaz maradt evezredeken keresztul. Az egyiptomi harciszekerektol,egeszen a hipermodern hangsebesseg folotti autok specialis kerekeig. Nem is olyan regen azt hittuk,hogy 2015 utan nem is lesz szuksegunk utakra,aztan meg mindig holancolni kell telente az autot...

FayRodisz 2017.11.20. 08:56:29

@eßemfaßom még áll:

Ahelyett, hogy jó kis uazzal nyomulnának. Azzal nyomultak, ami kéznél volt, minek gyártson "díszletet", ha van kéznél használható. Igen, kb. pont erről írtam, hogy nem tudtok elvonatkoztatni a történettől és általánosságban szemlélni valamit.

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 09:00:49

@]{udarauszkasz: A kerék egy finoman szólva is nem valami bonyolult dolog, gyakorlatilag kidőlt farönkként a természet is megvalósítja. A hiperhajtómű megalkotása egy bonyolult mérnöki munka eredménye kell legyen elképesztően magas tudományos háttérrel, nem lehet ellesni a természettől a működési elvét.

"Nem is olyan regen azt hittuk,hogy 2015 utan nem is lesz szuksegunk utakra,aztan meg mindig holancolni kell telente az autot... " Itt egy fél évszázados távról van szó és alapvetően mégcsak nem is lenne lehetetlen ma már repülő autót használni, csak nincs sok értelme. De ezzel párhuzamosan egyéb dolgok barominagyot fejlődtek azóta, hogy mekfláj beült az időgépébe. a SW univerzumban ennyi idő alatt annyi volt a (vissza) fejlődés, hogy az áramvonalas űrjárművek szögletesek lettek.

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 09:03:44

@FayRodisz: "Azzal nyomultak, ami kéznél volt, minek gyártson "díszletet", ha van kéznél használható."

Azért a legtöbb scifiben meg tudják oldani, hogy ne 1:1ben épp akkor kaphato szériaautóval nyomuljanak évezredekkel máskor élő emberek.

]{udarauszkasz 2017.11.20. 09:21:01

@eßemfaßom meg áll: az urben a kocka is ugyanugy repul,mint a cseppalaku csupaszarny, nincs legellenallas. A hiperhajtomuvet is a kifejlesztese utan is max csak csiszolgatni lehet,es a jelenlegi fejlodesunktol se kell hasraesni. A felvezetotechnikat,es a biotechet leszamitva nem nagyon volt elorelepes se a meghajtas, se egyeb technologiak teren. Talan meg a biotech az,ami kezd felfejlodni.

datam 2017.11.20. 09:22:21

@arbiter elegantiarum: Mit keresett egy Yavin-i civilizacio a Foldon?:)

Void Bunkoid 2017.11.20. 09:25:46

@FayRodisz: pont ezt akartam mondani, hogy a "réges-régen az emberek megvoltak, csak különváltak, és van aki megmaradt szuperfejlettnek, mi meg itt elkedztük elölről" teória az nem is Star Wars, hanem Battlestar Galactica.

Ráadásul hatalmas viccként az 1980-as sorozatban két cylon a WTC tetejéről leesve egy kukában végzi, két évvel később meg a Knight Industries bemutatja az adott korhoz képest gyanúsan fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező önvezető-önálló autót, amihez valszeg a technológiát a kukából kukázta a cég :)

KITT egy autóvá átépített, de cylon :)

Indriq 2017.11.20. 09:28:33

Soha nem értettem, hogy egy kitalált világot miért kéne a valósba beleerőszakolni.
Kicsit olyan mintha tudományosan kezdenénk boncolgatni a Mézga Aladár sorozatot. Hogy lehet felfújható űrhajót csinálni?
Aki ezeken agyal és még cikket is ír, annak túl sok a szabadideje.

Duplaxiii 2017.11.20. 09:41:39

Kedves dolog egy mesét logikailag értelmezni.
Mi még az "Egyszer volt, hol nem volt" világában nőttünk fel, és úgy, hogy nem elemeztük nyevtanilag a dolgot.
De ha már logika.
Gondolkodj el azon, hogy az egész mese egy virtulási miniköznyezetben játszódik, miközben a történet a végtelenről szól.
Miért nem koncentrálsz arra, hogy ez eredeti részekben (az újakat elvből nem nézem, azok már a gender-generációnak készülnek) kizárólag FÉNYSEBESSÉG a legnagyobb sebesség, egy szó sincs féreglyukakról, térugrásról, mégis úgy járkálnak ide-oda a galaxisokban, mintha csak a szomszéf városba mennének.
Ha meseként tekintek rá, kit térdekel?
Ha azonban logikailag elemzem, akkor tudom, hogy a sorozat járkálásai még fénysebességgel is évtizedekig tartana...
.
Azt kellene tudomásul venni, hogy a SW nem scifi, hanem MESE!
Attól nem lesz valami scifi, ha az űrben játszódik, azok a filmek sem azok, melyek más éfitestekre, űrállomásokra helyeznek alap akciótörténeteket.
Tehát MESE, így Andersen, Grimm, Benedek Elek egyetlen története sem elemezhető logikailag.
.
Egyébként ha már mikor és hol,,,
Tudod, hogy mit jelen a magyar mesékben az "Óperenciás tengeren túl, az üveghegyen innen"?

]{udarauszkasz 2017.11.20. 10:13:12

@Indriq: felfujhato raketat nem,de felfujhato urallomasokon dolgoznak mar. Urszallodakent funkcionalnak majd.

_Neville 2017.11.20. 10:16:45

@Duplaxiii: Az Enns folyón túl. Üveghegy: Alpok.

Sir Gombóc 2017.11.20. 10:30:43

@FayRodisz: Pont a BSG vége jutott nekem is eszembe. Nagyot ütött..

Indriq 2017.11.20. 10:41:20

@]{udarauszkasz: de nem felfújható hajtóművekkel.

vigyorex 2017.11.20. 11:12:03

@]{udarauszkasz: az űrben igen de a filmekben mintha nem csak az ürben röpködnének hanem légkörben is.

Szoval te továbbra se tartod szánalmasan röhejesnek azt, hogy 25ezer évvel a hiperhajtómű feltalálása után 2 vagy 4lábú vaskutyában szállítják a katonákat amiket egy dróttal le lehet győzni

vigyorex 2017.11.20. 11:20:22

@Duplaxiii: "Miért nem koncentrálsz arra, hogy ez eredeti részekben (az újakat elvből nem nézem, azok már a gender-generációnak készülnek) kizárólag FÉNYSEBESSÉG a legnagyobb sebesség"

Spec a Falcon a fénysebesség másfélszeresével tud menni és a "hiperűrben" utaznak vele nem a mezei űrben ami lehet bármi ami rövidíti a csillagközi utazást.

vigyorex 2017.11.20. 11:21:57

@Duplaxiii: "Azt kellene tudomásul venni, hogy a SW nem scifi, hanem MESE!"

Minden sci-fi mese.

káposzta 2017.11.20. 11:33:52

A Quora-n olvastam, hogy a Star Wars galaxis az Androméda. A Star Wars 1-ben láthatóak a szenátusban az ET nép képviselői, és ők 3 millió fényévre élnek az ET film szerint, tehát az Andromédában kell lenniük. Rejtély megoldva :)
A "réges-régen" pedig azért van, mert a Star Wars története nem velünk egyidőben játszódik, hanem csak olvasni lehet a Whill krónikákban. Egy fan elmélet szerint a Star Wars története után évszázadokkal az emberek a Whill krónikákkal átjöttek a mi galaxisunkba, és a Földön telepedtek meg :)

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 11:41:30

@káposzta: Szerintem az egész a jövőben játszódik miután az emberiség meghódította az univerzumoz, a történetíró még annak a jövönek a jövöjében foglalta össze a történelmi eseményeket majd ez a leírás egy időszakadáson keresztül esett vissza a mi korunkba így lett a távoli jövőből réges rég.

]{udarauszkasz 2017.11.20. 11:48:49

@Duplaxiii: az operencias tengeren tul,az uveghegyen innen,a jovobeli Amerikaja,az Atlanti ocean tuloldalan,ahol egy atomcsapas nyoman a hegyoldalak uvegesre olvadtak...

]{udarauszkasz 2017.11.20. 11:51:52

@káposzta: en az M31 galaxisban lattam elhelyezve a kulonbozo SW vilagokat galaxisszerte...

erkölcsi hulla 2017.11.20. 13:37:41

Mivel a lézernek hangja van a vákumban, és létezik az 'erő' nek hívott titokzatos mágia-jelenség. ezért valószínű hogy egy távoli, messzi messzi párhuzamos világegyetembn játszódik.

]{udarauszkasz 2017.11.20. 14:19:39

@erkölcsi hulla: lehet,hogy az a lezer nem teljes egeszeben fotonokbol,hanem mas egyeb reszecskekbol is all,amelyeket nem ismerunk, es ezek nagyfrekvencias gravitacios hullamokat keltenek a kornyezetukben. Ha leteznek ilyen reszecskek, akkor az altaluk generalt gravitacios hullamok hallhatoak a vakuumban is,mivel ezek mindent mechanikai rezgesbe hoznak,amit bizonyos hatarok kozott erzekel az ember fule is... egy antigravitacios hajtomu rezgesei szinten hallhatoak lennenek az urben,foleg,ha tobb kulonbozo gravitacios hajtomu,eltero frekvencian rezeg,es meg interferalnak is egymassal... ehhez mar "csak" olyan eljaras kell,ami gravitaciot kepes kelteni:) na,ez egy problema,aminek megoldasa meg varat magara:))

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 14:31:15

@Duplaxiii: Én sohasem fogattam el, hogy a Star Wars ne lenne sci-fi. Ez a műfaj, vagyis a sci-fi azt jelenti: tudományos fantasztikum (science fiction). A Csillagok háborúja egy ilyen képzelt világ, mely rengeteg tudományos elemmel készül, szinte minden jelenetében és képkockájában. A repülők, csillagrombolók, fénykardok, lépegetők, űrcsaták sokasága mi, ha nem tudományos kitaláció. Azt mondanám: a Star Wars egy fantasy-sci-fi. És a lényeg: logika alapján játszódik, mely logika kiindulópontja lehet találgatásoknak, fejtegetéseknek. Ettől olyan vonzó ez az egész világ.

Singerkém 2017.11.20. 14:38:46

Hát a meséket el kell kezdeni valahogy.
Lucas úgy is kezdhette volna, hogy "Once upon a time over The Big Rock Candy Mountains...."

Nem tökmindegy? Ez egy mese.

2017.11.20. 14:54:37

Pedig van egy jelenet ahol Leila Solo-t valami földkórosnak nevezi, és ezen Solo ki is akad. ennyi utalás azért van benne, és ezért kizárnám a 3. lehetőséget.
Persze attól még Sci-Fi, mese, kitaláció, nem kell tovább gondolni.

erkölcsi hulla 2017.11.20. 14:54:42

@]{udarauszkasz: Attól hogy beleerőlteted az összes tudományos szót amit ismersz 4 mondatba, nem lesz több értelme :D
Maradjunk annyiban hogy a star wars egy fantasy ami scifinek próbálja tettetni magát.

McZozo 2017.11.20. 14:55:03

@Duplaxiii: Az operencia az Ober Ensz bol jon Salzburg es Munchen fele egy folyo es arra vonatkozott hogy ott az Ensz folyon tul mert akkoriban az olyan messze volt mar nekunk hogy azon tul valami hu de mas votl mar valami elkepzelhetetlen :)

erkölcsi hulla 2017.11.20. 14:59:05

@Deep State: A fanatasykban is van logika, sőt némelyik fanasy pl. ( ködszerzet ) sokkal jobban és pontosabban leírja a saját világa mágiájának a működését, mint a star wars a bizonyos erő'-ét.

Indriq 2017.11.20. 15:19:23

@]{udarauszkasz: najó, ennél tovább ne menj, tudni kell hol kell megállni :)

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 15:35:18

@erkölcsi hulla: így van. A sci-fi és a fantasy is adott logika mentén mutatja be történetét, vagyis nem lehet elintézni az ezekben felmerülő kérdéseket azzal, hogy MESE az egész.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.20. 15:37:46

A liberális Birodalom legyőzte a sok független kis feudális államot a történetben, majd azok Szövetségben próbálnak visszavágni. Majd indulnak a folyamatos háborúk a 2 fél között.

A Szövetség egyik tagja a Föld bolygó. A liberálisok likvidálják az egész bolygót, de kisebb, ősállapotba visszasüllyedt embercsoportok megmaradnak és újraindítják az emberi civilizációt úgy 20 ezer évvel ezelőtt.

Mind a Szövetség, mind a Birodalom azt hiszi, hogy a Föld halott bolygó, így a továbbiakban nem foglalkoznak vele. Ennek köszönhetjük nyugalmunkat az utóbbi évezredekben.

Fontos, hogy fegyverkezzünk fel állig, mert előbb-utóbb ránktalál a Birodalom.

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 15:51:39

Birca állj már le ezzel a sok baromsággal.

Indriq 2017.11.20. 16:58:21

@Deep State: úgy érzed hatni tudsz egy debilre? ki van adva, hogy mit kell aznap beírnia, hányszor és kire kell reagálnia, és ha nem teljesíti aznap nem lesz síkosító a felügyelője pöcörőjén. :)

de let e ... 2017.11.20. 17:05:52

@arbiter elegantiarum: Hmmm ... ez akár lehetne a Jupiter is ;-p

de let e ... 2017.11.20. 17:08:02

@Deep State: Ez a birka minden blogra kommenttel ?

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2017.11.20. 18:02:22

Sose értettem, hogy mitől Sci-fi a Star wars. Ugyanolyan agyament fantasy, mint a Gyűrű(k?) ura..

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2017.11.20. 18:47:39

Ha mindenképp tudományos logikába akarjuk helyezni, akkor a földi emberiség kihagyhatatlan; hisz földi években, napokban számolnak a filmekben; a bolygókon földi a gravitáció. Plusz ugye szinte minden fontos karakter angolul beszél, ami elég valószínűtlen, hogy random kialakult volna egy másik galaxisban is. De ugyanakkor meg teljesen tudománytalanul lődöznek lézerfegyverekkel meg ad minden hangot az űrben, szóval akkora katyvasz az egész, hogy marad az egyetlen kézenfekvő magyarázat: mese, vazzeg.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2017.11.20. 19:03:21

@joeperry: Tessék mondani, mé' áll meg a lézer másfél méterre a forrástól?

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2017.11.20. 19:07:52

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Miért tőlem kérdezed, most írtam, hogy szerintem mese az egész :D

efi 2017.11.20. 19:26:37

A pár ezer, vagy pár 10 ezer évvel utánunk - mármint, hogy a mi civilizációnk fejlődött tovább - egyértelműen kilőve. Egyrészt a történet végig egy galaxisban játszódik, mivel onnan még a fénysebesség felett haladva is kb 1 millió év lenne elutazniuk. Vannak is mindenféle hivatalos térképek, hogy ebben mi merre. Másrészt a mi galaxisunk nem úgy fog kinézni 10-20 E év múlva, ahogy a SW-ban, hanem ahogyan most.
Ennek ellenére van legalább 2 érdekesség. Az egyik a kacsa emlegetése (SW4), a másik szintén itt, az eredeti filmváltozatban meglévő angol felirat a Halálcsillagon. (Ezt később lecserélték. Talán nem véletlenül)
Így aztán a legvalószínűbb a legalább 5 mrd évvel az ősrobbanás után (ennyi idő kell élet megjelenése után a fejlett civilizációhoz való kialakulásához, legalábbis a mi példánk alapján) és legfeljebb 13,5 mrd évvel az ősrobbanás után.
A hely kvázi mindegy, de (gondolom, mert nem néztem utána, az a galaxis, a "közelünkben" lévőkre sem hasonlít)

Recensens 2017.11.20. 20:05:27

@efi: ez oké, de hogyan tudott egy mienkéhez hajszálra egyező külsejű emberi faj kialakulni ennyire messze a Földtől? Egy másik bolygó, másik galaxis, más környezet hogyan eredményezne ugyanolyan embereket? És egyáltalán hogyan került oda a földi DNS?

De Wer 2017.11.20. 20:17:28

@efi: Néhány logikai pont, az ügyben:

1. A Star Warsban EMBEREK szerepelnek
2. A történetek helyszíne hatalmas távolságra van a Földtől egy teljesen másik galaxisban
3. Az emberi szereplők csakis úgy kerülhettek a Földtől annyira távoli galaxisba, hogy a földi evolució végeredményeként kialakult Homo Sapiens néhány (vagy sok) képviselője valamikor elhagyta a Földet és oda vándorolt.
3. Az említett elvándorláshoz magas technikai fejlettség kellett, a jelenleginél nagyobb, hiszen ma még a Marsra sem tudunk embert küldeni, pedig az csak a szomszédos bolygó. Tehát vagy egyszer már eljutott az emberiség egy magas fejlettségi szintre (és akkor távozott a messzi galaxisba), vagy egy idegen és nagyon fejlett másik faj juttatta el az emberek egy részét oda, akik aztán ott külön úton fejlődve érték el a Star Wars világ fejlettségét (míg a Földön maradottak a jelenlegi szintig fejlődtek).

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.11.20. 20:23:02

@szingularitás: ez már nagyon közel áll a mi "verziónkhoz". :-)

efi 2017.11.20. 20:27:45

@Inceptio:
Lehet, hogy csak emberi szereplőket találtak a szereplőválogatáson...
Tréfára fordítva a szót, lehet, hogy az evolúció univerzumszerte - kellően hosszú idő után - ebbe az irányba mutat (fej, 4 végtag, felegyenesedett állás stb). És végül ezen azonos jegyek mentén volt is egy csomó humanoid szerű faj és némelyik volt olyan értelmes, mint az ember, tehát ebből a szempontból nem volt kizárólagos a mi fajunk, csak a 3000 ilyen közül az egyik ennyire hasonlított ránk :)

efi 2017.11.20. 20:36:57

@szingularitás:
Mint írtam vala, a saját galaxisukat nem tudták elhagyni az SW-ben, ezért oda sem mehettek. Ezért, bár részedről mind a kérdések, mind a felvetések logikusak lennének, az előbbi miatt el kell vetnünk, hogy innen mentek oda.
Sőt, továbbmegyek, valamennyi humanoidszerű faj rokon kell legyen ott, mivel idegen civilizációk találkozása rendkívül esetleges. Egyelőre csak a mi fajunk nyilván az egyetlen példa, mindenesetre a 13,7 mrd évvel simán összemérhető 5 mrd év alatt (élet létezése) mindössze kb 5000-et tudunk felmutatni, amikor az esély egyáltalán meg van, hogy tudna velünk kommunikálni egy sokkal fejlettebb faj. Vagyis ha valaki talál valahol életet, akkor - jelen állás szerint - 1 a millióhoz az esélye, hogy tud is vele kommunikálni.

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 20:41:59

@Sztavrosz7: "Pedig van egy jelenet ahol Leila Solo-t valami földkórosnak nevezi,"

Mármint a magyar szinkronban, az eredetiben nincs ilyen

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 20:45:39

@joeperry: igy levezetve az asimov összes is mese, a solaris is mese, minden scifi mes

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 20:49:28

Mindent eldöntő bizonyíték arra, hogy a SW emberei földi emberek: a filmet földi kamerákkal rögzítették földi emberek.

Indriq 2017.11.20. 20:50:24

@eßemfaßom meg áll: ez így van, de Asimov egész koherens történetet hozott létre az emberi faj elterjedésére.

eßemfaßom meg áll 2017.11.20. 20:54:57

@Indriq: Imádom Asimovit de legalább annyi oltári bárgyuság van a regényeiben mint a Lucas összesben.

De Wer 2017.11.20. 20:55:39

@efi: mégis láthatóan, egyértelműen emberek alkotják a coruscanti civilizációt a SW filmekben. A Földről kellett, hogy oda menjenek, mert kizárt, hogy egy több millió fényévre lévő galaxisban tökéletesen ugyanilyen emberek fejlődjenek ki, teljesen függetlenül a földi evolúciótól. Vagyis innen kellett, hogy oda jussanak.

Az én verzióm szerint a földi élet valamikor régen egy nagyon fejlett szintre jutott és véletlenül egy féreglyukra bukkantak. Ez a féreglyuk juttatta őket több millió fényévnyire. Aztán az egész civilizáció áttelepült, ám a féreglyuk bezárult (vagy elvesztették a megtalálási pontját) és megszünt a kapcsolat a Földdel, amely kihalttá vált és újra kialakult rajta az élet (az általunk ma ismert élet)

Ellenvélemény_ 2017.11.20. 20:57:45

@szingularitás: .... nos, ez a leginkább elképzelhető és leglogikusabb forgatókönyv erre az egészre. Részemről megvettem. :)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző . · http://bircahanng.org 2017.11.20. 21:59:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: @Deep State: Jajj.. Bocsánat mindenkitől, ma kicsit korán kezdtem az italozást.
Ezt a barmomságot, amit idehordtam, még én sem hiszem el..

2017.11.21. 02:53:29

A Csillagok háborúja regényféle változatában egyébiránt a pandákat is megemlítik (legalábbis a Kozmosz-féle változatban), ha jól emlékszem C-3PO (Szi Thripio) kapcsán, aki tán kétséges volt, hogy meg tudott-e különböztetni egy banthát egy pandától.

Irbisz 2017.11.21. 11:32:42

"Elméletünk szerint, - mely realitást visz a Star Wars történetfolyam datálásába - az emberi civilizáció mintegy 100 - 200 ezer évvel korábban jött létre, ahhoz képest ahogyan ma tudjuk.
Ez a korábban kialakult civilizáció a jelenleginél sokkal magasabb szintre jutott, amikor valamilyen okból elhagyni kényszerült a Földet és lakói .....
....
A lakói által elhagyott Földön közben újraindult az emberré válás evolúciója és 100-200 ezer év alatt megszületett a mai történelmünk, a mai emberekkel."

Mondjuk ez az elmélet minden csak nem reális, mármint ha minimálisan is ismeri és elfogadja valaki annak a tudománynak a tényeit, amelynek eszközeit nap mint nap használja, és amelynek köszönhetöen egyáltalán erröl vitázni tudnak emberek egymástol sokezer km távolságbol :)

eßemfaßom meg áll 2017.11.21. 13:41:56

@Irbisz: "Elméletünk szerint, - mely realitást visz a Star Wars történetfolyam datálásába - az emberi civilizáció mintegy 100 - 200 ezer évvel korábban jött létre, ahhoz képest ahogyan ma tudjuk.
Ez a korábban kialakult civilizáció a jelenleginél sokkal magasabb szintre jutott, amikor valamilyen okból elhagyni kényszerült a Földet és lakói "

ez így tulajdonképpen 1:1ben a Stargate alapja :)

Ellenvélemény_ 2017.11.21. 15:40:13

@eßemfaßom meg áll: igen így van, nem véletlenül jelenik meg ez az elmélet annyi helyen és annyi módon.

eßemfaßom meg áll 2017.11.21. 16:18:33

@Deep State: Viszont pont a SW-ba ezt nem kellene beleerőszakolni kínkeserves verejtékes munkával.

a SW-ban azért szerepelnek emberek és nem kék moszatszörnyek vagy értelmes gázfelhők mert emberek készítették emberekenek és a kutya nem nézne meg egy filmet ha kék moszatok vagy értelmes gázfelhők lennének a főszereplők benne

Ellenvélemény_ 2017.11.21. 17:09:13

@eßemfaßom meg áll: nincs beleerőszakolva, sőt. A készítők minden módon hárítják ezt a témát. A rajongók azok, akik többet akarnak tudni. Olyan rajongók, akiket megfogott ez az egész és szeretnék továbbgondolni, kielemezni. Ilyen vagyok én is. Elagyalunk azon, hogy ha valóban létezne egy ilyen sajátos világ, akkor hogyan keletkezhetett. És erre a fentebb említett verzió az egyetlen logikus magyarázat. Szerintem legalábbis. Ezért írtam, hogy "megvettem". Mert tényleg reális magyarázatnak tűnhet. Emberek, akik elszakadtak a Földről a messzességbe és külön kultúrát teremtettek. Egyáltalán nem kizárt, hogy történt ilyesmi egyébként. Sok film felvet hasonlót. Ha láttad a Prometheusz című filmet (Alien) akkor abban is felmerül egy ilyen levezetés. Sok ember fejében születik meg a gondolat.

chrisred 2017.11.22. 08:55:13

@Deep State: De a Stargate-nek tényleg ez a lényege, míg az SW és az Alien saga világa egészen jól megvan az ilyen utólagos belemagyarázások nélkül.

eßemfaßom meg áll 2017.11.22. 09:34:44

@Deep State: "Olyan rajongók, akiket megfogott ez az egész és szeretnék továbbgondolni, kielemezni"

Végülis a fingot is lehet reszelgetni, de nem biztos, hogy értelmes tevékenységnek számít az ismert univerzumban

"Emberek, akik elszakadtak a Földről a messzességbe és külön kultúrát teremtettek" és 25ezer év fejlődéssel eljutottak oda, hogy az embereket 4lábu harcivaskutyában szállítják amit egy drótkötétllel ki lehet csinálni miközben egy tanyasi parasztnak is van felszin felet lebegő gépe ami annyira elavult, hogy szartseér. Tényleg tök reális :)

eßemfaßom meg áll 2017.11.22. 09:42:41

@eßemfaßom meg áll: Még mielőtt valakinek eszébe jutna lehaterezni, a birodalomvisszavág magyar bemutatója óta beégett az agyamba a téma, háttérképeimről Vader bámul vissza, a lányom bölcsisen kezdte el nézni az ep4-6ot és esténként leoltott villanynál vadermaszkban szoktunk fénykardpárbajokat vívni és még a zébredőerőt is megnéztem kétszer pedig vállalhatalanul szar

Irbisz 2017.11.22. 09:45:28

@Rebel Alliance: Több okbol is. Egyik a genetika, másik az evolució pár elve, a harmadik hogy ha azt még lehet is mondani, hogy 200 000 év alatt eltünik minden nyom egy elödcivilizációból (bár bizonyos fém(ötvözet)ek, kompozitok, müanyagok stb.megmaradnámak ennyi év távlatábol is, amelyeket egy űrjáró civilizáció mindenképp használt), de a Föld ásványkincsei érintetlenek voltak, amelyeket pedig egy ürjárónak feltételezett civilizáció mindenképp felhasznált volna.

A genetikai ellenérveket meg nem kezdem el leirni, mert ha nem érted, akkor tul sok hiányzó ismeretet kellene pótolnom, amire nem vállalkozom.

Han Solo. 2017.12.02. 11:00:08

@Irbisz: jajj de beképzelt duma. Biológiából és geológiából doktoráltál? Ja, nem. :-) Gondoltam.

Master. 2017.12.02. 20:03:39

A messzi - messzi múltban játszódik. :-)
süti beállítások módosítása