Star Wars Univerzum

Star Wars

A Star Wars és a rendezői szabadság [21.]

2017. június 27. - Rebel Alliance

A június 20 -án már négy hónapja forgatás alatt álló Han Solo antológia-film kapcsán egyre sokasodnak az aggasztó hírek. Nem régiben került napvilágra ugyanis az az információ, hogy a Disney által a Lucasfilm élére delegált Kathleen Kennedy cégvezető asszony egyszerűen kirúgta az eredetileg megbízott rendezőket: Phil Lordot és Christopher Millert. (Az új rendező: Ron Howard lett.) A döntés hátterében a hírek szerint az áll, hogy a két fiatalember neheze tűrte a munkájukba való folytonos beavatkozásokat és az ellentétek így elmélyültek.

han_solo_film.JPG

Az ügy kapcsán felmerülő rendezői szabadság kérdése felbolygatta a médiát és a filmek világát is. Fontos azonban tudni néhány körülményt: az egyik, hogy gigaprojektek, sokmilliárdos beruházások, mondhatni presztizs-filmek kapcsán - mint amilyen egy Star Wars epizód forgatása is - más megvilágításba kerül minden résztvevő szerepköre. Különösen a rendezőé. Ilyen méretű produkcióknál a sok száz fős forgatásokról mindig kiszivárognak információk, mindig sok a véleményformáló (már az első forgatási naptól kezdve) és rengeteg a kritikus. Amellett óriási a tét is, amit a producerek, anyavállalatok és top vezetők nehezen tudnak stressz mentesen, beleszólás és szoros kontroll nélkül kezelni. Egy ilyen típusú film elkészítésekor nem nagyon tud maradéktalanul megvalósulni a rendezői szabadság. Nyilván nem ez a helyzet a kisebb költségvetésű moziknál, művészfilmeknél és a sokkal kisebb publicitással illetve közérdeklődéssel kísért egyéb filmalkotásoknál. A helyzet az, hogy Phil Lord és Christopher Miller vagy nem tudták mindezt, vagy naivan hittek abban, hogy kivételt jelentenek. Hát, ... nem jelentettek.

Mindezzel együtt azonban lényeges, hogy a rendezői szabadság igenis nagyon fontos dolog. A rendező a lehető legfontosabb elem egy film elkészítésekor, hiszen az ő víziója, ízlése, hangulatvilága és stílusa fogja meghatározni a végeredményt. Ha rossz a kapcsolat a vezetőség és a rendezés közt, abból rendszerint pocsék filmek szoktak születni. Már csak azért is így van ez, mert a rendező maga is művész, a művészetet pedig az alkotói szabadság úgy táplálja, mint a tüzet az oxigén. Ha nincs levegő, nincs tűz sem és nem születhet igényes mozi sem.

ron_howard.JPGAz új rendező, a 63 éves Ron Howard [képünkön] öreg róka a szakmában és valószínűleg már pontosan tudja, hogy a Han Solo rendezésekor csak óvatosan, minimális önállósággal alkothat majd. Bár kétségkívül tehetséges, - amit egy Oscar díj és olyan filmek bizonyítanak, mint a Lánglovagok (1991), Egy csodálatos elme (2001), Angyalok és démonok (2009), Váltságdíj (1996), Apollo 13 (1995), Selyemgubó (1985) Túl az óperencián (1992) - kérdés hogy miként viseli majd a felülről érkező rendszeres instrukciókat.

Persze más gondok is vannak a készülő Han Solo mozival: kirúgták például a korábbi vágót is (Chris Dickenst, helyére Pietro Scalia került) és állítólag elégedetlenek a főszereplő, Alden Ehrenreich eddigi alakításával is. Erre utal legalábbis, hogy trénert adtak mellé. (Ez mondjuk elég ciki.)

Mi rajongókként mindenesetre reméljük a gondok megoldódását és már nagyon várjuk az új spin-off fejezet bemutatóját - Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Thandie Newton és Woody Harrelson főszereplésével. Erre egyébként 2018 május 24-én kerül sor, ekkor kerül ugyanis a film a magyar mozikba. A Han Solo film a franchise leginkább kedvelt figurájának ifjú korát (18-24 éves kora közti időszakát) fogja bemutatni. Megtudjuk majd hogyan találkozott először Han Solo és Csubakka és miként nyerték el az Ezeréves Solymot Lando Calrissiantól. Kiderül az is, hogy milyen kalandok, események tették Hant csempésszé és dörzsölt űrvagánnyá.

Reméljük Howard látványos, izgalmas és a Star Wars stílusjegyeket megőrző filmet készít majd, rendezői szabadság ide vagy oda.

 

2017.06.27.(12:20)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6012623609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmflash. 2017.06.27. 16:44:47

Szerintem kifejezetten jót tesz a filmnek, hogy a tapasztalt Ron Howard veszi át a rendezését. Bár ő nem a látványelemek és szuper-megjelenítések embere, azért a fordulatok és feszültségfokozás, illetve a karakterek ügyes megjelenítése a profiljába vág. Vele más típusú lesz a Han Solo, inkább intellektuálisabb. Már ha hagyják dolgozni persze. :)

Arte Peritus 2017.06.27. 16:53:48

@Korifeus: igen, Ron Howard fogja tudni kezelni a Disney okvetlenkedéseit, elég tapasztalt hozzá. Amellett Oscar díjas rendező, nagy név a filmvilágban. Ha ő is "felállna" a rendezői székből, az csapást jelentene a filmre és a Disney -re nézve is. Ezt nem engedhetik meg maguknak.

Másrészt vele valóban más típusú végeredmény várható. 2018 májusában kiderül.

Magister_ 2017.07.11. 22:21:43

@Lector Oris: Alden Ehrenreich mellé meg tréner kell annyra problémás az amit csinál. Nem jó előjel.

Han Solo. 2017.12.02. 13:00:03

Alden Ehrenreich nem tűnik túl jó választásnak. Kis termetű, tapasztalatlan és kezdő. De hátha mégis jó lesz.

Han Solo. 2017.12.05. 10:42:33

@Han Solo.: de ki tudjam végül is okozhat meglepetést!
süti beállítások módosítása